RADIONIEUWS
Inhoud blog
 • Nieuwe Vlaamse luistercijfers (B)
 • Start veiling frequenties (NL)
 • Nieuwe luistercijfers (NL)
 • Nieuwe luistercijfers (B)
 • 'De Ochtend' van Radio 1 komt op tv (B)
  Zoeken in blog

  13-11-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radiostations staken testuitzendingen FMeXtra (NL)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De grote Nederlandse commerciële radiostations stoppen met hun uitzendingen via FMeXtra. De afgelopen maanden hebben onder andere Radio 538, Sky Radio en Q-music geëxperimenteerd met deze techniek voor digitale uitzendingen, maar omdat gebleken is dat FMeXtra niet op korte termijn de digitale opvolger van de analoge FM-uitzendingen kan worden, is besloten om het experiment te beëindigen.

  Afgelopen zomer besloten een aantal radiostations te gaan experimenteren met FMeXtra. Deze techniek maakt gebruik van de restcapaciteit binnen de FM-frequentie. Hierdoor kan er een tweede en derde radioprogramma digitaal meegezonden worden. Ook is het mogelijk om plaatjes mee te zenden. Desondanks kunnen de reguliere analoge uitzendingen gewoon doorgaan. Radio 538 gaf middels FMeXtra het signaal van Radio 10 Gold en Juize.FM door via een aantal van haar frequenties. Sky Radio via haar zender in Hilversum het signaal van TMF Radio en Kink FM, terwijl Q-music Radio BemBem meezond.

  Vorige week is Sky Radio echter geheel gestopt met haar FMeXtra uitzendingen, terwijl Radio 538 het signaal van Radio 10 Gold verwijderde en alleen nog Juize.FM meezendt. Binnenkort zullen ook de overige uitzendingen van de landelijke stations via FMeXtra gestaakt gaan worden.

  Martin Banga, voorzitter van de Vereniging voor Commerciële Radio en lid van de directie van Sky Radio, verklaart over de reden van de uitschakeling: “Wij hebben geëxperimenteerd met FMeXtra om te kijken of dat de digitale opvolger kon worden van de analoge FM distributie. Gebleken is dat FMeXtra niet op overzienbare termijn het migratiepad naar digitale distributie kan bieden.” Hierdoor is besloten om het experiment te beëindigen.

  Of de radiostations in de toekomst hun uitzendingen via FMeXtra gaan hervatten is onduidelijk. Desondanks is Broadcast Partners, importeur van de FMeXtra apparatuur in Europa, onlangs gestart met het testen van deze techniek bij vier lokale omroepen. (via radio.nl)  13-11-2007, 17:34 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donna maakt van Eén een nacht lang een clipzender (B)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 december tovert Donna tv-zender Eén tien uur lang om tot clipzender.
  De clipzender komt er in aanloop naar Donna's Top 2000 die op 8 december om 15 uur start.
  Luisteraars kunnen op Teletekstpagina 295 of op de site van Donna kiezen uit een lijst van vierhonderd videoclips. Die clips kunnen aangevraagd worden via sms of donna.be.
  De dj's van Donna worden voor een keer vj's. David Van Ooteghem, Evy Gruyaert, Mark Heyninck, Caren Meynen, Dave Peeters en Ann Reymen presenteren het verzoekprogramma "De nacht van Donna's Top 2000".


  13-11-2007, 14:00 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  12-11-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste testresultaten elektronische luistercijfersmeting New York City bekend (USA)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Onderzoeksbureau Arbitron heeft afgelopen donderdag de allereerste testresultaten van de elektronische luistercijfersmeting in New York City bekend gemaakt. Net als in Philadelphia en Houston, waar al eerder werd overgestapt op elektronische meten, blijken ook in de ‘Big Apple’ de pop- en rockzenders het beter doen dan tot nu toe bleek via de dagboekmethode. De urbanzenders daarentegen doen het een stuk minder goed volgens de nieuwe methode.

  PPM

  Toe nu toe werden de luistercijfers in de VS, net als in Nederland, bepaald met behulp van de dagboekmethode. Deze is echter te onnauwkeurig. De meeste deelnemers vullen deze dagboekjes namelijk pas aan het einde van de dag in, waarbij veelal vast wordt gehouden aan een vast ritme. Om 7 uur sta ik op, om 8 uur stap ik in de auto en om 9 uur ben ik op het werk. In werkelijkheid wijken deze tijden nog wel eens af.

  Voor het elektronisch meten maakt Arbitron gebruik van een Portable People Meter, kortweg PPM. De PPM is een klein apparaatje, ter grote van een gemiddelde mobiele telefoon, dat de deelnemer continue bij zich moet dragen. Het registreert precies naar welk station en op welk tijdstip er geluisterd wordt. Het bepalen van het kijk- en luistergedrag met behulp van de PPM werkt met behulp van een audiowatermerk. Alle deelnemende radio- en televisiestations zenden een audiowatermerk, dat onhoorbaar is, uit wat weer door de PPM opgevangen wordt.

  Z100 nog steeds op 1

  Volgens de testresultaten met de PPM over oktober blijkt de hitzender Z100 (WHTZ) het hoogste marktaandeel te scoren. Dit bleek afgelopen september ook al, toen de dagboekmethode nog werd gebruikt. Daarna volgen echter de grote verschillen. 106.7 Lite FM (WLTW), dat het afgelopen half jaar door het leven ging als New York’s 106.7, blijkt op twee te staan. De dagboekmethode gaf nog plek drie aan. De grote verassing is de Rhytmic Popzender 103.5 (W)KTU, dat opeens op plek drie blijkt te staan. Volgens de oude methode kwam KTU niet eens voor in de top 10. Op plek 4 staat de oldieszender (W)CBS FM (was plek 7), gevolgd door de classic rockzender Q104.3 (WAXQ).

  Urban minder populair

  Voor de vele urbanzenders bracht de nieuwe meetmethode echter minder goed nieuws, want deze blijken slechter te scoren dan tot nu toe bleek. Power 105.1 (WWPR) scoort daarbij het best met plek 8 (was 10), gevolgd door 98.7 Kiss FM (WRKS) op 11 (was 2!), Hot 97 (WQHT) op 15 (was 8) en 107.5 WBLS op 17 (was 6).

  Weekbereik

  Kijkend naar het aantal luisteraars per week, dan staat Lite FM op 1, gevolgd door Z100. Beide stations trekken meer dan 6 miljoen luisteraars. 103.5 KTU staat op 3 met 4,8 miljoen luisteraars, Fresh 102.7 (WWFS) op 4 met 4,6 miljoen luisteraars en CBS FM op 5 met 4,4 miljoen luisteraars. Daarmee blijken radiostations meer luisteraars te trekken dan tot nu toe werd gedacht, vooralsnog werd namelijk aangenomen dat Z100 en de nieuwszender 1010 WINS met ruim 3,5 miljoen luisteraars het beste scoorden.

  Op 15 november zal de eerste officiële meetperiode met de PPM in New York van start gaan. De resultaten hiervan worden eind dit jaar verwacht. (via radio.nl)  12-11-2007, 19:06 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  09-11-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arrow & Slam Fm (NL)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  - Arrow Media Group (Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM), Caz! en Slam!FM zijn een samenwerking aangegaan. Op de vier zenders worden gezamelijke reclames verkocht. De commercial-pakketten zijn speciaal gericht op de doelgroep 20-49 jaar.
  Deze nieuwe pakketten worden in de markt gezet als 'QuadroRadio pakketten'.
  "We slaan de handen ineen om sterker te staan ten opzichte van de grote bereikszenders", zegt Slam!FM-directeur Jacqueline Bierhorst. "We missen nu campagnes die we helemaal niet hoeven te missen."

  - Op de AM frequentie van Arrow (675) is sinds donderdagnamiddag de muziek stopgezet. Er is nu een promo te horen met verwijzing naar de Fm frequenties.

  - De 'Grandmix' van Ben Liebrand wordt dit jaar uitgezonden op Slam!FM. Al jaren lang is de jaarmix te horen op Radio 538, maar nu maakt Ben Liebrand dus de overstap naar Slam!FM. De mix zal, net als op Radio 538, op oudejaarsavond vanaf 18:00 uur te horen zijn.

  - Dj Jean zal vanaf januari wekelijks te horen zijn op Slam!FM. De dj zal op vrijdag- en zaterdagnacht tussen 02:00 en 04:00 uur te horen zijn met zijn eigen dance programma 'Dj Jean @ Work'.  09-11-2007, 00:56 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  06-11-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donna in het nieuw (B)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Vanaf 12 november krijg je 3 nieuwe programma's bij radio Donna. De nieuwe ochtend van Donna wordt gedragen door de man die de natste, de koudste en de hoogste uitzending ooit presenteerde. En nu moet hij elke dag om 4 uur uit de veren: David Van Ooteghem. Hij presenteert voortaan 'David in de ochtend'.

  Bruisende creativiteit is ook het handelsmerk van de nieuwe presentator van de avondspits. Hij was tot voor kort één van de sterspelers van Studio Brussel en was ook al te zien op Jim, Canvas, Eén en Belgacom TV. De avondspits wordt fris en karaktervol met Dave Peeters en zijn 'A.D.H. Dave'.

  David in de ochtend en A.D.H. Dave gaan op maandag 12 november in première. Ook nieuw op zaterdag tussen 10 en 12 uur is Steracteur Sterartiest met Sofie Van Mol.

  In het voorjaar van 2008 volgen er nog meer nieuwe programma's.

   

  Schema (week):

  06-09. David Van Ooteghem
  09-12. Caren Meynen
  12-16. Mark Heyninck/Marc Pinte
  16-19. Dave Peeters
  19-23. Benjamien Schollaert/Ben Roelants

  Kristien Maes gaat voltijds voor Ketnet werken. Ann Reymen neemt even pauze.  06-11-2007, 16:56 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  05-11-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jingles (B)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Zin in wat jingles. De nieuwe Brandy site is online met jingles van Q-music, 4fm, Donna ...
  Er staan ook heel wat introducks op. Genieten maar door op het logo te klikken.


  05-11-2007, 22:20 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  04-11-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provinciale radio (B)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In radiokringen is dit bericht al geen nieuws meer, maar we maken het nu ook graag openbaar.
  Wat we al wisten: nog in de loop van dit jaar hoor je op de frequenties van Radio Mango (West-Vlaanderen), Go Fm (Oost-Vlaanderen) en Antwerpen 1 (Antwerpen) het nieuwe Vlaanderen 1/Nostalgie.
  Nieuw: vanaf januari 2008 zal op het provinciale frequentiepakket in Limburg 'Be One' te horen zijn. Emmis is er hoofdaandeelhouder geworden.
  En op het pakket in Vlaams-Brabant zal in de toekomst Radio Contact te horen zijn ipv Contact Vlaams-Brabant. Contact is trouwens nog steeds op zoek naar een partner.


  04-11-2007, 14:01 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  31-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sky Radio lanceert kerststation (NL)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Sky Radio lanceert donderdag een nieuw internetradiostation. Op The Christmas Station, dat te beluisteren is via skyradio.nl, wordt 24 uur per dag doorlopend kerstmuziek uitgezonden. Dat heeft de zender woensdag bekendgemaakt.

  Naast de bekende kerstkrakers als Last Christmas van Wham, All I Want For Christmas van Mariah Carey en Driving Home For Christmas van Chris Rea biedt het station ook elk uur actueel nieuws.

  Sky Radio ‘The Christmas Station’ is tot eind december te beluisteren.  31-10-2007, 20:24 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  30-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw radio in de Brusselse tunnels (B)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Automobilisten kunnen volgende maand weer naar de radio luisteren als ze door de Brusselse tunnels rijden.
  Nu is het signaal vaak verstoord omdat de zenders in de tunnels verouderd zijn.
  Technici hebben nu een nieuw zendstation gebouwd. De komende weken worden alle tunnels ook voorzien van nieuwe glasvezelkabels.
  "We investeren 1,5 miljoen euro. Dat is veel geld", zegt minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).
  "Maar het systeem dient niet alleen om de ontvangst te verbeteren. We hebben gekozen voor een systeem dat het in de toekomst mogelijk maakt om uitzendingen te onderbreken voor lokale verkeersinfo."


  30-10-2007, 16:07 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  29-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio 538 en Ruud de Wild beëindigen samenwerking na 3½ jaar (NL)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Radio 538 en Ruud de Wild hebben overeenstemming bereikt om het contract van de DJ te beëindigen. Daarmee zal de diskjockey zijn radioprogramma niet langer verzorgen op Radio 538. De middaguitzending wordt tijdelijk overgenomen door Radio 538 DJ Lindo Duvall met het vertrouwde team Kimberly van de Berkt en Jelte van der Goot. De Wild was sinds 14 juni 2004 te horen op de zender.
  Ruud de Wild: "Het merk 538 is prachtig. Het was absoluut een mooie tijd. Ik wil me nu echter vrijmaken voor iets helemaal anders." Directie Radio 538: "Het is altijd erg jammer als een van je jocks iets anders wil gaan doen, maar zo gaan dingen. We hebben in ieder geval een geweldige periode met elkaar gehad en daar komt nu een einde aan."


  29-10-2007, 16:23 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  26-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sabam verdacht van verduistering en witwaspraktijken (B)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De auteursrechtenvereniging Sabam is in verdenking gebracht voor de vervalsing van haar jaarrekeningen, het misbruiken van het vertrouwen van haar duizenden leden en witwassen van verduisterde gelden. Dat bevestigt de Brusselse parketwoordvoerder Jos Colpin. De onderzoeksrechter heeft ook de toplui van Sabam in verdenking gebracht.
  Het gerechtelijk onderzoek naar de geldstromen bij de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers is na drie jaar afgerond. Dat onderzoek was opgestart in 2004 na een klacht van componist Philippe Delhaye. De Brusselse onderzoeksrechter Frédéric Lugentz greep de klacht aan om de hele boekhouding van Sabam onder de loep te nemen.
  Sabam wordt verdacht van 'valsheden in de jaarrekening', onder andere om de uitbetaling van smeergeld aan een ambtenaar van Financiën toe te dekken. De auteursrechtenvereniging wordt ook verdacht van 'misbruik van vertrouwen'. Sabam zou een deel van de honderden miljoenen euro's aan auteursrechten die het int, hebben verduisterd. Het verduisterde geld zou zijn witgewassen via de Kas voor Onderlinge Hulp en Solidariteit (KOHS), een fonds van Sabam.
  De onderzoeksrechter heeft het dossier nu overgedragen aan het parket en behalve Sabam en KOHS ook vijf fysieke personen in verdenking gebracht.


  26-10-2007, 10:49 geschreven door radionieuws
  Reacties (1)
  24-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gordon terug op Radio 538 (NL)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zanger en entertainer Gordon krijgt op zaterdag weer een eigen radio programma op Radio 538 van 15 tot 18u., zo liet Gordon donderdag in RTL Boulevard weten. De 39-jarige zanger zal elke zaterdag te horen zijn op de zender samen met zijn crew Danny Gordijn en Kimberly van de Berkt. Momenteel zendt 538 op dit tijdstip de 'Nonstop 40' uit.

  Over de uren van Ruud de Wild (maandag tot en met donderdag tussen 16 en 19u.) is nog steeds geen duidelijkheid. De Wild, die momenteel nog steeds in conflict ligt met 538, komt 'hoogstwaarschijnlijk' niet meer terug omdat De Wild het niet eens is met het management van Radio 538. Deze uren worden nog steeds overgenomen door Jens Timmermans.

  Wanneer de onderhandelingen tussen Radio 538 en Ruud de Wild stoppen en duidelijk is dat De Wild niet terug komt, gaat 538 definitief in gesprek met diverse andere kandidaten voor de uren van Ruud de Wild.  24-10-2007, 21:28 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  23-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Virtuele Sonifex cartmachine (UK)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In het kader van het 40 jarig bestaan van BBC Radio 1 heeft de zender een virtuele Sonifex cartmachine op het internet gezet. Je kan er oude Radio 1 jingles mee afspelen en zelf in en uit de speler halen. Leuk speelgoed.  23-10-2007, 19:26 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  21-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internetradio Forza stopt (B)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op woensdag 31 oktober (22u.) stopt internetradio Forza met zijn uitzendingen.

  Door een samenloop van omstandigheden zijn ze genoodzaakt een punt te zetten achter het project.

  Forza was samen met Slow Radio, Radio Go4it, Radio 80, HUMORzender, Jouw Radio en Radio Magdalena één van de weinige Vlaamse webradio's die effectief luisteraars had.  21-10-2007, 17:37 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  18-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe luistercijfers (NL)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Periode augustus/september 07

  01. Radio 538 - 11.4% [11.2%]
  02. Radio 2 - 9.8% [10.0%]
  03. Sky Radio - 9.3% [9.4%]
  04. Radio 1 - 7.6% [8.2%]
  05. Radio 3FM - 7.5% [7.0%]
  06. Q-Music - 6.9% [6.4%]
  07. Radio Veronica - 5.5% [5.5%]
  08. Radio 10 Gold - 4.1% [4.5%]
  09. Arrow Classic Rock - 2.7% [2.2%]
  10. Radio 5 - 2.2% [2.0%]
  11. Radio 4 - 2.1% [2.2%]
  12. Slam FM - 1.9% [1.9%]
  12. Classic FM - 1.9% [1.9%]
  14. 100%NL - 1.1% [0.8%]
  15. Caz - 0.7% [1.0%]
  16. Arrow Jazz FM - 0.6% [0.7%]
  16. BNR nieuwsradio - 0.6% [0.5%]
  18. TMF radio - 0.3% [0.2%]
  18. Kink FM - 0.3% [0.2%]

  ORN - 14.1% [14.5%]
  CRN - 3.1% [2.9%]
  Overige zenders - 6.3% [6.8%]  18-10-2007, 09:39 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  17-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VRT dj's naar 'Vlaanderen 1' (B)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Niet alleen Albrecht Wauters (Radio 2), maar ook Dominique Crommen (Donna) en Kevin De Geest (Donna) verhuizen naar 'Vlaanderen 1'.
  Dit werd vandaag bevestigd door directeur Dirk Guldenmont (ook al ex-Donna).
  Foto: Dominique Crommen


  17-10-2007, 20:35 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albrecht Wauters van Radio 2 naar 'Vlaanderen 1'? (B)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Af en toe zijn er van die geruchten en berichten die we jullie niet willen onthouden. Grote opschudding gisterenvoormiddag in de wandelgangen van Radio 2.
  Als onze anonieme bron juist is, dan zou Radio 2 presentator Albrecht Wauters het geliefde Radio 2 nest verlaten hebben voor een zitje bij de nieuwe provinciale radio 'Vlaanderen 1' van Dirk Guldemont.
  Albrecht Wauters, bijna 41 jaar, begon z'n radiocarrière bij Radio 3, het huidige klara.
  In 1992 stond Albrecht Wauters mee aan de wieg van Radio Donna, later maakte hij een interne overstap naar Radio 2. Bij Radio 2 presenteerde Albrecht Wauters tot maandag het programma 'De Grote Beer', iets wat hij al doet sinds 2005.
  Wauters was in het verleden ook nog presentator van 'Vragen staat vrij'. De stek op de zondagavond heeft hij al een tijdje laten schieten en sindsdien was hij één van de vaste stemmen van 'De Grote Beer'.
  Uit officiële bron hebben we van Radio 2 nog niets vernomen dat Albrecht Wauters de Reyerslaan heeft verlaten. Ook in het kamp van 'Vlaanderen 1', de nieuwe provinciale radio die Dirk Guldemont - ex-Donna - aan het opstarten is, hebben we ook nog geen nieuws vernomen.
  Feit is dat dinsdagavond Fabio Van Hoorebeke de presentatie voor 'De Grote Beer' voor z'n rekening heeft genomen. We wachten nog op bevestiging van dit nieuws maar willen het wegens hardnekkige roddel en gerucht toch al meegeven. (bron: showbizzsite.be)

  Radionieuws: ook Kevin De Geest (Donna) heeft enige tijd geleden de VRT verlaten.


  17-10-2007, 09:47 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  15-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe luistercijfers New York (USA)

  Station

  Group Owner

  Format

  Su'06

  Fa'06

  Wi'07

  Sp'07

  Su'07

   

  WHTZ-FM

  Clear Channel

  CHR/Top 40

  4.9

  4.5

  4.6

  4.6

  5.1

   

  WRKS-FM

  Emmis

  Urban AC

  4.4

  4.0

  3.5

  3.7

  4.4

   

  WLTW-FM

  Clear Channel

  AC

  6.0

  7.1

  6.2

  5.4

  4.3

   

  WSKQ-FM

  SBS

  Tropical

  5.7

  5.2

  4.8

  4.4

  4.1

   

  WINS-AM

  CBS Radio

  News

  3.5

  3.6

  3.6

  3.6

  3.9

   

  WBLS-FM

  Inner City

  Urban AC

  4.0

  4.0

  3.6

  4.0

  3.7

   

  WCBS-FM

   CBS Radio

  Classic Hits

  2.2

  2.1

  2.2

  2.0

  3.7

   

  WQHT-FM

  Emmis

  Rhythmic

  4.1

  3.6

  3.2

  3.6

  3.7

   

  WPAT-FM

  SBS

  Latin Pop

  4.4

  4.8

  4.1

  3.8

  3.5

   

  WWPR-FM

  Clear Channel

  Urban

  3.6

  3.5

  3.2

  3.5

  3.4  15-10-2007, 23:45 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leuke Studio Brussel aktie (B)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Al twee weken lang circuleren in de media mysterieuze foto's en filmpjes van Peter Van de Veire en Osama Bin Laden, met de al even raadselachtige boodschap: 'Maandag 15 oktober - 06u00'. Het begon met een toespraak van Osama Bin Laden, waarbij Van de Veire even van achter het gordijn kwam piepen. Het eindigde met een wazig beeld waarop de meest gezochte terrorist ter wereld de Stubru-presentator een koffer overhandigde.
  Een koffer met 750.000 eurocentjes, zo blijkt nu. Dat is het bedrag dat de luisteraar wint die Peter Van de Veire als eerste vindt. Want de presentator zit sinds deze ochtend - naar het voorbeeld van wijlen Sadam Hoessein - ondergedoken in een 'ontzettend geheim hol'.
  Van daaruit zal hij elke dag tussen 6 en 9 uur zijn Grote Peter Van de Veire Ochtend Show presenteren. Maar hij kan evengoed overdag of zelfs midden in de nacht van zich laten horen. De presentator zal tips geven om de luisteraars naar zijn 'hol' te leiden. Wie dat hol als eerste vindt, er binnen geraakt en op Van de Veire zijn 'toeter' kan duwen, wint 7.500 euro.
  Met deze actie wordt de strijd om de luisteraars in de felbegeerde ochtenduren - de prime time van de radio - verder opgevoerd. Totnogtoe profileerde vooral Q-Music zich met allerlei spraakmakende acties. Zo stuntte de commerciële zender onlangs nog door een ruimtereis weg te schenken. Nu hopen Studio Brussel en Peter Van de Veire op hun beurt een hype in radioland te creëren. Met ee vakkundig opgebouwde mediacampagne van de Mortierbrigade zijn ze alvast goed vertrokken.


  15-10-2007, 15:01 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  11-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanhoudende frequentieoorlog in Brussel blijft VRT-radio verstoren (B)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen 'De storingen van de VRT-radio in Brussel zullen nooit ophouden zolang de gemeenschappen bevoegd blijven voor de radiofrequenties.' Dat zegt het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunictatie (BIPT), de federale instelling die etherdisputen bestrijdt.
  Over een klein jaar moet het afgelopen zijn met de etheroorlog tussen Franstalige en Vlaamse zenders in Brussel en langs de taalgrens. Dan zou de langverwachte etherpolitie volledig operationeel moeten zijn. Het BIPT gelooft daar niet veel van.
  Luisteren naar de radio in Brussel, het blijft een hachelijke onderneming. Wie met een klassiek radiotoestelletje probeert af te stemmen op Radio 1, krijgt er sinds enkele maanden ongevraagd de Turkse Slow FM-zender bij. Het is niet de eerste keer dat de frequentie van de openbare zender wordt verstoord. Ondanks de nabijheid van de VRT-studio's is er al jaren een slechte ontvangst voor het VRT-signaal in de hoofdstad.
  "Arabische zenders storen de frequentie van Radio 1. We hebben daarover al talloze klachten ingediend bij het BIPT, maar hebben het gevoel dat we tegen een muur klagen", zegt VRT-woordvoerster Diane Waumans.
  Bij het BIPT worden de etherproblemen in Brussel erkend. In de hoofdstad zijn er veel te veel zenders en te veel zenders hebben een veel te zwaar vermogen. Vooral de Franstalige zenders laten zich opvallen. "Het gros van de storingen wordt veroorzaakt door Franstalige zenders", zegt Callens.

  Illegaal

  Het BIPT slaagt er niet in om die klachten fatsoenlijk aan te pakken. Dat komt vooral door problemen langs Franstalige kant. De Franse Gemeenschap is er tot dusver niet in geslaagd om een frequentieplan voor de Franstalige zenders op te stellen. Technische gegevens van de zender (zendgebied, bereik, vermogen, hoogte van antenne) zijn daardoor niet voorhanden.
  "Omdat we die gegevens niet hebben, kunnen we geen controle uitvoeren en het gros van de stoorzenders zit aan Franstalige kant", zegt Callens. "Eigenlijk zijn al die Franstalige radiozenders illegaal."
  De Franse Gemeenschap geeft toe dat er illegale radiozenders in Brussel opereren. Nieuwe zenders maken gebruik van het juridische vacuüm om zich een frequentie op de FM-band toe te eigenen. De Franse Gemeenschap belooft intussen beterschap. Minister Fadila Laanan (PS), bevoegd voor Audiovisuele Media, hoopt nog voor het einde van het jaar rond te zijn met een nieuw frequentieplan. Tegen midden volgend jaar moeten alle aanvragen rond zijn en vergunningen toegekend.
  "Er zullen langs Franstalige kant een pak zenders sneuvelen. Sommige zenders riskeren niet erkend te worden", belooft haar woordvoerder Pascal Sac. Eveneens belangrijk. "Tegen midden volgend jaar zou ook de lang beloofde etherpolitie met haar werkzaamheden moeten starten. De Franse en Vlaamse Gemeenschap hebben daarover afspraken gemaakt", verzekert Sac.
  Maar bij het BIPT, die de taak van etherpolitie op zich neemt, twijfelt men eraan of ze die politietaak behoorlijk zullen kunnen invullen. "Eerst zullen de Franse en Vlaamse Gemeenschap hun frequentieplannen op elkaar moeten afstemmen", zegt Frédéric Goffeaux, ingenieur-raadgever bij het BIPT.

  Geen nieuwe investering

  Zo ver zijn beide gemeenschappen allesbehalve. Er lopen nog altijd Franstalige procedures tegen het Vlaamse frequentieplan van minister Geert Bourgeois (N-VA). En voor een aantal betwiste frequenties wordt nog steeds gezocht naar een oplossing.
  "De problemen in de ether zijn begonnen toen de bevoegdheden werden geregionaliseerd. Zolang er niet één dienst verantwoordelijk is voor het toekennen van frequenties en de erkenning van zenders komt er nooit een oplossing voor de problemen van de VRT in Brussel", waarschuwt Callens.
  Moet de VRT dan maar investeren in een nieuwe zendmast om de Franstalige zenders in de hoofdstad weg te blazen? "Neen. Dat is de omgekeerde wereld", zegt VRT-woordvoerster Diane Waumans. "We gaan dit niet oplossen door meer te investeren. Het BIPT moet zorgen dat onze frequentie wordt vrijgemaakt en de regels worden geëerbiedigd."


  11-10-2007, 17:11 geschreven door radionieuws
  Reacties (0)
  Startpagina !
  Blog als favoriet !
  Archief per jaar
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 • 2006

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!