Inhoud blog
  • contact
  • Op naar de Hoog misOp naar de hoog mis
  • Op naar de Hoog misOp naar de hoog mis vervolg
  • 125 jaar Minerva
  • Classic days Dusseldorf
    Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Archief
  • Alle berichten
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • www.­oldtimernederlan­d.­nl
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Trektocht der Pioniers
    1 ste juni zondag
    27-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In naam van de keizer; Kronprinz Wilhelm Rasanz

    In naam van de keizer; Kronprinz Wilhelm Rasanz.

    Het gebeurde anno 2015 dat we tijdens het wildsurfen ontdekten dat vlak onder onze Belgische neus een oldtimertreffen met allure, al voor de derde keer werd georganiseerd. Dit door de grondlegger van het bekende ‘Schloss DyckÂ’ , eigenaar en ‘begeisterdeÂ’ van alles wat met pre war machinerie te maken heeft, Marcus Herfort.  Een prachtige website met fotoÂ’s en videoÂ’s deed ons onmiddellijk besluiten; daar moeten we absoluut bij zijn in 2016. Iets om rijkhalzend naar uit te kijken, een essentieel onderdeel voor deze lente.

    Afgelopen weekend was het dan zo ver. ‘Execute desision’. Het weersbulletin voorspelde mogelijke zware regen en onweer, maar oh, gelukkig zaten ze er anderhalve dag langs. Zaterdagochtend begaven we ons ‘mit fiel swung’ richting startplaats, om even over het randje mee te kijken.

    Het leek  net alsof de zon een zilveren deken over de tarwevelden had uitgespreid.  Je kon bij uitstek al voorspellen dat dit een speciale dag zou worden. Het was windstil, en al vroeg in de morgen hing er al een aangename zwoele  warme lucht tussen bos en veld.

    De meimaand is sowieso al mijn favoriet onder de twaalf apostelen, als alles nog fris groen is, en de graslanden, wegborders uitpuilen van bloeiende planten. Je zou er zo in kunnen duiken en beginnen determineren.

    Maar we waren er niet om de groene jongen uit te hangen, doch om weer rond te dobberen in een soepje van oude technieken, vindingen en vormgevingen, met delicaat aroma. Een ander soort tuin der lusten.


    Het evenement  werd boven het doopvond gehouden in 2013 en kreeg de naam ‘ Rasanz rallyÂ’. Naar een verhaal van kroonprins Wilhelm Rasanz, die anno 1907 Dusseldorf bezoekt per automobiel.

    Willem, voor de vrienden, is zoals zijn nonkel ‘Prins HeinrichÂ’  een fervent liefhebber van automobielen en de autosport, die toen nog in de kinderschoenen stonden. Dit in tegenstelling met de Keizer zelf welke dacht dat het om een overgaande mode ging.

    Destijds had de toen bekende autocoureur Herman Weingand een Mercedes/ Daimler agentschap in Dusseldorf. In 1905 behaalde Weingand de 2de plaats in de Herkommer Konkurrenz rally, in dit blog al enkele keren genoemd.  In dat jaar koopt hij ook een 90 PK race auto voor deelname aan de Gordon Bennet onder startnummer 29, in naam van Willems vader, keizer Willem II.

    Tijdens het bezoek van Willem leent hij hem een Mercedes 70 pk, en speelt hij zelf voor chauffeur van de kroonprins.  Een andere autogek, Graaf von Schaesberg,  die een 80 tal kilometers van Dusseldorf op kasteel Krickenbeck woont, hoort van het bezoek van de kroonprins, en plant de 80 kilometer rit van en naar Dusseldorf, en het is deze rit welke nu frivool herdacht word.

    Om voor ons onbekende organisatorische redenen werd dit jaar het vertrek geplant vanuit het Nederlandse kasteel Daelenbroek, bij Roermond.  De afstand tot Schloss Dyck blijft daarmee ongeveer dezelfde als anno 1907, en word nu, 100+ jaar later weer eens netjes over gedaan.

    Dit jaar telden we een 35 tal deelnemers, daar waar het er vorig jaar nog 45 waren. Niet enkel de wagens worden ouder, ook de eigenaars. Life is short, time is fast!


     Het oudste vehikel aanwezig een vierzits peugeot 1899.  Deze zagen we voor het eerst in onze 40 jarige carrière als oldtimerspotter. En dan is al een en ander de revue gepasseerd.

    We hebben het al een paar keer aangehaald dat het een taaie klus is een rally te organiseren voor deze voertuigklasse. Als je er dan in slaagt dit pallet vol te kleuren, dan kan het enkel resulteren in een grandioos schilderij. We zagen deelnemers uit Noorwegen, Zweden, Zwitserland, en dan natuurlijk Benelux en Duitsland. Van de 35 deelnemers slechts een 5 tal wagens die we al eerder op een ander treffen zagen.

    Een catwalk tussen de heiligen.

    Top of the bil, een voertuig waarvan we nog nooit gehoord of zelfs gelezen hadden. Echte ‘MantiekÂ’. Op de radiator stond het opschrift Duhanot ?  Waarbij de D de rest van de letters opslorpte. Ook nog een door 'poetsijver' slecht leesbare tekst in het Frans onder de radiatordop. Een bouwjaar konden we ook niet onthullen, maar volgens onze bib enkel gemaakt 1907/1908. Jammer genoeg was de wagen er op Zondag niet meer bij, want we hadden ons een gesprekje met de eigenaar verheugd.

     Een andere vreemde eend in de bijt; een Rex Simplex. Bij deze merknaam ging de bel ook niet echt luiden. Het gaat hier om een zeer zeldzaam Duits product 1901/1924 uit Ronneburg met Fafnir of de Dion motoren. 

    Charron, kenden we tot nog toe enkel uit de literatuur, en het exemplaar  hier aanwezig  was een bloedmooi curiosum. Hoewel de naam Frans klinkt, gaat het hier om een Engels product. Puur cool!

    Wat we ook enkel kenden van het net en de boekjes, een topstuk, de Amerikaanse Mercer Raceabout. Alleen deze al was de moeite om naar te gaan kijken, en Jongens, wat een sound !  Dat ding brult Â…Â…Â…. Een woordenloos schouwspel van vuur en rook. Geen wonder dat al een 10 tal jaar geleden 800.000 dollars geboden werden op een bekende veiling voor zulk speelgoed.

    Cadillac, een andere Amerikaan was ook goed vertegenwoordigd met 3 exemplaren, een heel vroege, helemaal uit Noorwegen aangereisd, en dan 2 giganten met bouwjaar 1912 en 1913. Andere amerikanen waren Locomobile, Studebaker, Buick, Dodge , Pierce Arrow en natuurlijk Ford, hoewel deze laatsten toch slechts 2 exemplaren stuurden.

    Zoals we verwacht hadden van een Duitse organisatie waren er enkele ‘HeimatÂ’ merken aanwezig, niet onbekend van naam, maar exemplaren die je in België zelden te zien krijgt. 4 Opels  waaronder ook een ‘spitzkuhlerÂ’. Ook twee Benz van voor 1919 konden bewonderd worden, wij zagen deze nog nooit, net zoals de eerder genoemde  Rex Simplex.

    Dan nog de Franse en Engelse wagens. Een oogstrelende Rolls Royce Silver Ghost 1914 met Australische carrosserie en een ander Phantom I model. Dan nog een prachtige Sunbeam, en aloude Humberette. Frans moest je dan weer spreken tegen Renault, Daraque en Brassier. De Renault in een prachtige Coupe chauffeur uitvoering, met een dikke bijna 6 liter motor. De Brassier van 1911, kreeg de naam FIFI aangemeten, en deed denken aan het stripverhaal van Jommeke waarin de held een oldtimer in een kasteelschuur ontdekt, en er niet zachtzinnig een toerke mee gaan uithalen. Fifi was het schoothondje van  Gravin van Stiepelsteen.

    Jammer genoeg geen enkele Belgische wagen op appel dit jaar, we hadden graag de Minerva die er vorig jaar  bij was ontmoet.

    Als bezoeker waren we op tijd aanwezig om alles op de gevoelige plaat vast te leggen, en mee te slalommen door het heden, zowel op Zaterdag als op Zondag.  Brutaal eerlijk, vond ik dat de route op zaterdag iets te veel drukke wegen in zich opnam, men ging zelfs over de autosnelweg. Ik kan me voorstellen dat het hartritme op dat moment even andere proporties aanneemt dan normaal. In geval je bijvoorbeeld met een klein monstertje op edele leeftijd rondtuft.

     De Rit op Zondag richting Schloss Dyck was knap ineengeschoven,  ging zelfs doorheen een natuurgebied.(toegelaten) En het zonnetje bleef schijnen tot tijdens de lunch.  Natuurlijk legden we hier weer interessante contacten die het toelaten weer verdere verhalen te bedenken. Perfect.

    De Rasanz rally staat alleszins weer op de lijst,en we hopen dat ze volgend jaar weer niet samenvalt met een ander festijn zoals dit jaar de pre1905 rally van rvccb.

    Deze laatste was ook de moeite met 18 deelnemers pre 1905.  Beelden daarvan op de website van RVCCB. Zeker kijken en op het programma van volgend jaar zetten!




    Rasanz rally 2016............ lekker, ech lekker

    Zoals beloofd in het voorsmaakje, hier verkappen we de naam de exotische rariteit ; Duhanot 1906/1907

    Hier in zijn geheel aan de linkerkant.

    En langs rechts ziet het er zo uit.

    Nog een feest;  Charron Niet frans maar Engels zie  Limited !

    En ook niet te versmaden deze  Rex Simplex van Duitse makelij. Wat zijn die 2 vreemde voelsprieten ??

    Het oudste exemplaar Peugeot 1899, welke langs achteren aangedraaid moest worden.

     De motorkap was nog niet uitgevonden.


    De  stuurinstalatie van de 1899 Peugeot.

    Cadillac was goed vertegenwoordigd.

    Helemaal uit noorwegen deze Taxi uitvoering.

    Fix onderweg per Duhanot

    Of Cadillac 1913.

    Deze Cadillac was dan 1912.

    Nogmaals het 1913 model.

    Een blik op het startersveld, met hoorngeschal op de achtergrond. Er vond namelijk een jachthoorn festival plaats op het kasteel.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 26/09-02/10 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 06/09-12/09 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 30/11-06/12 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 25/12-31/12 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 14/11-20/11 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 27/07-02/08 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 29/11-05/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek





    Gastenboek
  • mr
  • Circuit des Ardennes 2017
  • Barbour Glenden Fleece Gilet Olive
  • Barbour Ariel Quilted Jacket Dk.chambray
  • Het wordt steeds beter

    Bedankt voor uw bezoek,druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek, hopelijk tot ziens



    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per jaar
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • -0001

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs