Inhoud blog
 • Next ; what's up doc ;
 • waarschuwing !!!!!
 • SPONSORS GEZOCHT !!
 • Minerva nieuws uit eigen land
 • minerva nieuws uit eigen land 2
  Zoeken in blog

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Archief
 • Alle berichten
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • www.­oldtimernederlan­d.­nl
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Trektocht der Pioniers
  1 ste juni zondag
  16-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstverhaal geboorte van een...........

   

  The bumpy road of life.

  Het zal je maar overkomen, op een blauwe maandag, terwijl er een droefgeestig deuntje blue’s op de achtergrond speelt,  besluit je als ondernemer je leven in een  totaal andere richting te sturen. Het gebeurde zo’n 25 jaar geleden bij onze  volgende schatbewaarder.

  Diepe wortels in de tuinbouw werden gerooid, toen een Kasteel, genaamd ‘Chateau Bleu’, te koop stond, in de nabijheid van de oevers van de Vesder. Het idee om hier een hotel/restaurant te beginnen werd werkelijkheid, bewust van kop tot teen dat dit een risicovol project zou worden. Iedereen weet het, “een kasteel” klinkt aantrekkelijk, en ziet er ook zo uit, maar achter de schermen huist er gevaarlijk charisma in plaats van puur amusement.  ‘Life is a bumpy road’;  de restauratiewerken en aanpassingen om de  busines te beginnen hadden heel wat voeten in de aarde. Uiteindelijk kwam alles goed terecht, en men gaat ondertussen al heel wat jaartjes mee in dit milieu. Het leven is simpel als je er op terug kan blikken.

  Na de aankoop, en tijdens de restauratie werd er heel wat onderzoek verricht naar de geschiedenis van het kasteel. Navigerend door het mystieke, vond de eigenaar op een dag een postkaart. Daarop afgebeeld het kasteel met daarvoor een oude wagen. Als liefhebber van techniek en specifiek oldtimers, was hij  al vlug in het verhaal verdwaalt. Hier  wilde hij meer van weten! In de details gedoken, bleek het te gaan om een in België geconstrueerde wagen, waarvan er bij ons weten, geen enkele meer bestaat. Het merk staat wel beschreven in de analen van de Belgische automobielgeschiedenis.

  Ergens  in 1923, in de ‘rue waelhem’ van Schaarbeek besloten ondernemers Baertsoen en Bonar  op het onderstel van een T ford sportieve, maar ook berline  wagens te bouwen. Deze T-ford kloon, , werd op de markt gebracht onder de naam Speedford, later omgedoopt tot Speedsport.  Ze namen er mee deel aan verschillende rally’s, met aangepaste motoren, kopkleppers met 16 kleppen. Al even snel als ze op de markt kwamen verdween het merk  ook weer in 1927.  Daar er tot dus ver geen overlevenden  opgedoken zijn, en documentatie schaars is, geen rijke oogst aan details. Ook Louis Chevrolet dat deed met zijn ‘frontenac’, en  Charles Montier gebruikte ook de T ford als basis voor zijn vindingen. Het chassis werd verlaagd, en de wagen kreeg ook al voorwielremmen, toen nog niet evident.

  Het  waanidee om zelf een speedsport te gaan bouwen is met al deze kennis geboren. Een peulschil lijkt het, als je een project als ‘Chateau bleu’ al achter de kiezen hebt. De handschoen werd opgenomen. Een in de buurt residerende T ford van het juiste bouwjaar werd naar huis gesleept, en de plannen werden werkelijkheid, na  grondig de foto’s te bestuderen en aan elkaar spinnen van andere gegevens.  Het meeste werk is door eigen handen gebeurt, waar de eigenaar zeker fier op mag zijn. Een aantal  kleinere werken zoals het spuiten werd wel uitgegeven, maar dit verliep niet altijd zoals een klant dat eigenlijk wenst. Achteraf bekeken wel grappig dat de spuiter de onderdelen in dozen terug liet afhalen, zij het in stukken geslepen, na onenigheid over de kwaliteit en prijs. Middeleeuwse wreedheid? Gelukkig werd het extra werk van het slijpen niet aangerekend.

  Momenteel is de motor ook weer gedemonteerd want bij een eerdere testrit bleek er toch niet voldoende power aan boord  te wonen, om de Ardense heuvels het hoofd te bieden. Bij het gebruik van de remmen, sta je ook stijf van de adrenaline.

  Meer relax gaat het er aan toe in de ontvangstruimte van het blauwe kasteel, waar de fotoalbum naar bovenkomt, met daarin de oude postkaart, en daaronder een foto van de gereconstrueerde speedsport in exact dezelfde positie. Leuk , dit  vers perspectief op een oud verhaal!

  Een ander wapenfeit is dat de  grondvest van de FN fabrieken hier werden gelegd. De eerste wapens van FN zouden hier ontworpen en getekend zijn. En, de eigenaar organiseert het hele seizoen door oldtimer arrangementen, maar bijna ieder weekend voor 2016 is reeds geboekt.

   Nog meer ‘shedwork’; ondertussen is gebleken dat elders in dit kleine landje ook nog een andere gniffelende dappere, hetzelfde intense idee heeft, en ook een ‘speedsport ‘aan het reconstrueren is. Dit word dan een sportief model zoals degene waarvan we hier enkele foto’s tonen. Naar complimenten hakend, welke de mooiste is, laten we aan uw beslissing over. Mogelijk krijgen we beide exemplaren te zien op de volgende uitgave van ‘Circuit des Ardennes’ in 2017…………….. allen daarheen!

  In ieder geval is het mooi te weten dat dit semi ‘native’ merk weer nieuw leven ingeblazen word. En daar we nu toch hier in de buurt waren, aan de oever van de Vesder, hier ligt nog meer Belgische autogeschiedenis te bestoffen. Een flinke boorscheut verderop liggen de restanten van de ‘Imperia’ fabrieken. U weet wel, in vorig artikel over Metalurgique, vernoemden we  al dat Imperia de machines in 1927 opkocht. De cirkel komt rond.

  De laatste jaren wordt er wat aandacht besteed aan het merk, met zelfs ideeën om het nieuw leven in te blazen. Imperia was een vooraanstaand merk, een moderne fabriek, welke zijn eigen testbaan had, op het dak van de usines.  Een deel daarvan ligt er nog steeds.  Men vervaardigde hier ter plaatse ook in licentie wagens van het Engelse  merk Vanguard. Nog steeds leeft de vervagende geest van Imperia en Vanguard in het kleine dorpje Nessonvaux, zoals blijkt uit een recent gerenoveerde  muurschildering, en de blonde verleiding ; frietkot ‘Imperia’.

  Tussen Chateau Bleu en de Imperia fabrieken, kan je een klein Auto museum bezoeken, waar heel wat aandacht besteed word aan het streekmerk. Ten tijde van ons bezoek was het wellis waar gesloten, maar toch gaf de bezieler ons een privé rondleiding. Voor de oldtimer liefhebbers die dit lezen, en tijdens de zomermaanden eens willen gaan toeren in deze  fantastische streek, een aanrader om eens te stoppen. Daar hoeft het niet bij te blijven want slechts enkele kilometers verderop ligt er nog een minder bekend automuseum. Naar verluid zeer de moeite waard om te bezoeken. Het is wel enkel open op Zondag namiddagen, en wie van dansen houd, vind hier ook zijn gading.

  Dus aan te raden zomerprogramma voor 2016,  gastronomisch verblijf op Chateau Bleu, met bezoek aan 2 automusea, en een toffe rondrit in dit deel van de Ardennen. Wij zetten dit alvast op onze agenda.

  Met dank aan de ontvangst te Chateau Bleu te Trooz.  Ons kerstverhaal speelt zich af, hier aan de oevers van de Vesder. Op de achtergrond dampt de schouw van voormalige fabriek.

  Chateau Bleu, Welkom bij oldtimer mindet eigenaar van dit Hotel/restaurant.

  In de ontvangstruimte komen de foto albums en herinneringen boven...........


  Deze postkaart werd gevonden, en was aanzet tot dit verhaal...........  Speedsport uit de jaren 20.
  Een voor en na foto...  zoek de 7 verschillen....

  Nu over naar het echte werk........

  Speedsport in volle wording, de radiator werd volledig nieuw gemaakt, want met de originele T ford heeft hij niet veel te maken.

  Zo staat hij er momenteel bij, motor gedemonteerd voor een noodzakelijke update.

  De hele Boddy werd met de hand nagebouwd, aan de hand van de foto op de postkaart.

  Mooie oplossing voor het plaatsen van een reservewiel.

  Hier een affiche voor de promotie van de speedsport, welke in verschillende modellen leverbaar was.

  Fabriek was gelegen aan de Rue Waelhem te Schaarbeek.

  Ook een berline was verkrijgbaar.

  Een aangepast motorblok voor sportieve evenementen. 16 klepper.

  De herboren speedsport tijdens een allereerste debuut.  Ook de nummerplaat op de postkaart werd overgenomen. Let ook op de vorm van de spatborden... Mooi......


  Met uitvergrootte foto's.
  Dit was zelfs voer voor tv opname.

  Een speedsport op salon te Brussel 1925.

  16-12-2015 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  15-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg 1
  vervolg

  Een optimistische snelheid van 140 km/h word weergegeven.............  Een met vele bekers bekroonde speedsport op het salon te Brussel, ook enkele berline's op de achtergrond.

  Dezelfde speedsport hier op deze afbeelding.

  Een uitvergroting van de postkaart met speedsport 57531. Enkele details zoals de vorm van de voorspatborden zijn duidelijk herkenbaar.

  Speedsport 27116 hier met startnummer 1.

  Hier een betere opname te monthelery of brooklands?

  nog maals

  Deze is duidelijk op Brooklands gekiekt.

  En ook hier herkennen we 27116, naast speedsport A 439.

  Nog een speedford met plaat .94161

   94161 in actie

  speedfordje met klaver boddy en dichte wielen.

  Ook op deze afbeelding zou een speedsport te vinden zijn. wie van de drie?

  Een wat simpelere uitvoering

  Ook bruikbaar door mama om te gaan shoppen.

  het zelfde clubje als bovenstaande foto.

  Verwijzing naar enkele details

  15-12-2015 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  14-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg 2
  Vervolg

  we vervolgen het speedsport verhaal met speedy gonzales D 733, waar we meerdere opnames terugvonden van rallys te Spa, Chimay en Waver

  Spa 1926  hier droeg d 733 startnummer 22

  En hier 38. Duidelijk belangstelling van de pers.

  Het team mechaniekers in 1926 te Chimay

  Man met zelfde pet, maar nu startnummer 26.
  Een race te Waver 1926
  Duidelijk de achterkant ergens te Spa, let ook op het reclame bord van Ford !

  Opname te Spa, zie spandoek 'automobile club Spa'

  Overwinning werd in de bloemetjes gezet.

  Zelfde tijdstip, andere camera.

  Nog meer bloemen starnummer 22

  In 1927 kreeg speedy gonzales een andere achterkant verpatst.
  Hier heel duidelijk met startnr 43

  Speedy Gonzales mocht het opnemen tegen o.a. een Bugatti 1927 Chimay.  Ook Charles Montier vervaardigde dit soort racers op basis van T ford.

  14-12-2015 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 18/03-24/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 14/11-20/11 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 27/07-02/08 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 28/11-04/12 -0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Gastenboek
 • mr
 • Circuit des Ardennes 2017
 • Barbour Glenden Fleece Gilet Olive
 • Barbour Ariel Quilted Jacket Dk.chambray
 • Het wordt steeds beter

  Bedankt voor uw bezoek,druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek, hopelijk tot ziens  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Archief per jaar
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • -0001

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!