Inhoud blog
 • Fagnez Hivernales 2019
 • waarschuwing !!!!!
 • Witloof uit België, Whit love from Russia.
 • pandora Minerva box 10
 • Pandora's Minerva box. deel 9
  Zoeken in blog

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Archief
 • Alle berichten
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • www.­oldtimernederlan­d.­nl
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Trektocht der Pioniers
  1 ste juni zondag
  26-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gisteren was het kerst.
  Zoals de traditie het wil, op tweede kerstdag, vindt er in Nederweert een samentroepen van oldtimerliefhebbers plaats.

  Daar in de buitenlucht een lekker temperatuurtje heerste van om en bij de 10 graden, besloten we dit jaar erper open 105 jarigeoldtimerop uit te trekken.
  Zonder tegenspruttellen het einddoel gehaald, de terugreis liep net iets minder vlot, maar dat is dan weer een heel ander verhaal.

  Een ontmoetingsplaats waar je mensen; die je al een tijdje niet meerzag, tegen hetlijf kan lopen. Zo zag ik nog eens iemand waarmee ik 15 jaar geleden naarde Indian meetings in Zweden, België en Frankrijk trok. Maar ook vele andere bekende, meestalblije gezichten. Natuurlijk ook het arsenaal bijzondere motoren is altijd weer bewonderenswaardig, en meestal ook te koop.  Böhmerland, de driepersoons Tjech, kom je zelden tot nooit tegen. Op de achtergrond een mooi oud v twinnetje.

  Een van mijn favorieten  en ook nog betaalbaar, deze Lea Francis V twin

  Wie interesse heeft in deze extreem zeldzame Majestueuze Majestic, moet heel diep in het buideltje tasten.

   Deze Indian prijkte met het opschrift ........... verkocht........

  Nog een twin, Douglas.

  Zeldzame REX 190.

  Een uitstap naar Yesterdays, altijd het overwegen waard..........

  26-12-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  17-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.happy motoring 2015
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Klik op de foto voor groter beeld
  Met deze is de 35.500 ste bezoeker net voorbijgefietst...............

  Fietsen Goed op weg en aangekomen in 2015...........

             

  Video 'for fanatics onley' Hot tube rallye........    https://www.youtube.com/watch?v=lHWBqEXkjeg   
  Rijdt mee anno 1899.................

  17-12-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  16-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donkere dagen

  Donkere dagen…………..

  We zitten er al een tijdje in, de donkerste dagen van het jaar. Voor sommigen het mooiste seizoen, voor anderen eerder iets om zo snel mogelijk doorheen te spartelen.

  Wij hebben er een goede remedie voor om deze tijd een beetje op te vrolijken. Daarmee bedoelen we niet; de ballen in de bossen hangen, of de poes haar melk toedienen. De vogeltjes fluiten hun lenteliedjes niet, maar toch kwam ons weer iets ter ore gefloten.

  Als er op nog geen 3 km van je woonplaats het summum van Belgische olditmertechniek staat te flikkerlichten, mag je dat niet zo maar links laten liggen. Zoals de Herders een fonkelend sterretje pleegden te volgen trokken wij de Stoute schoenen weeraan, en op pad, een ander lichtje volgend.

  Al eerder in dit blog werden Belgische auto’s bekeken ende bewonderd, en daar komt nu nog een grote schep bovenop. We kwamen en zagen in levende lijve een van de nog slechts 2 bestaande Minerva’s van het model K! Gebouwd in 1906/1907. (volgens de literatuur) Net geen london - Brighton car. Voor het eerst stak sylvain de Jong een 6 cilinder motor van het conventionele type in zijn vinding. 40 paarden onder de motorkap gehuisvest. Hoeveel daklozen dat zijn, mag u zelf berekenen.

  Waarlijk een pareltje, met slechts 1 minpunt. Hij staat weeral op de verkeerde plaats, maar komt toch al aardig in de buurt.Deze oude Belg heeft een Engels ‘Roi des Belges’ koetswerk van de firma Morgan & Co en werd origineel ook verkocht in UK. Daar is hij tot voor kort blijven rijden, in Oost Engeland. Nooit ver van huis geweest .

  Vorige week werd een eerste proefrit gemaakt na het herstellen van de Magneto, maar omwille van het slechte weer en gebrek aan een venster, bleef het kort van stof, ondanks een lengte van 5 meter plus en een achterkant van 2m hoog. Dus maar hopen op stralende zon in Januari !

  Wij hebben alvast kunnen versieren dat hij te bezien zal zijn op één of meerdere pre war afleveringen van ‘Cars & coffee friends te Peer vanaf April. (nu ook op facebook)

  Alweer een reden om daar regelmatig eens poolshoogte te gaan nemen.

  Tot hier onze nieuwjaarsbrief....................

  ps, we zijn ook nog op zoek naar de 2de Minerva van dit type die ook nog ergens staat rond te staan. Wie ons kan tippen.......... we horen het graag.

  enkele reacties van lezers;
  proficiat aan de eigenaar, de natte droom van iedere verzamelaar, mijn absolute favoriet, ik kom naar Peer, WOW........... , kan ik een meeliften?

  Minerva nr. 2 stond ooit in een frans museum, met coupé chauffeur carrosserie, bordeaux kleur. Meer dan waarschijnlijk vandaag in een Belgische collectie.


  Een gegeven paard mag men niet in de mond kijken zegt het spreekwoord. Gelukkig geldt dat niet voor een gekocht serpent. Giftanden zijn al getrokken.

  Zet hem maar onder de kerstboom...... blinken doet hij vast en zeker.

  Dashboard met vele oliedruipers.

  Met zijn royale 5 meter moeilijk in beeld te brengen.

  Iets minder duidelijke beelden, koetswerk van Morgan & Co

  6 pistons produceren samen 40 PK 6235 cc....

  Comfort in de rood lederen zetels met blik op veel blinkend koper.  In vol ornaat met de kap er op. Dus toch geen dakloze!

  De Minerva in de dagen dat hij nog piepjong was.

  Hier op stap.

  Nog een laatste blik alvorens afscheid te nemen tot op een weerzien in Peer........

  16-12-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  21-10-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lof der Zotheid
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Lof der Zotheid.

  Erasmus zaliger heeft het ooit gezegd ende beschreven; Lof der Zotheid.
  400 jaar geleden geschreven en nog steeds actueel!

  Soms moet je goed zot zijn om onze hobby te beoefenen. Last minit besloot ik me aan te melden om aan de laatste rit van het jaar deel te nemen, want alle weermannen en vrouwen waren het eens over de warmte die dit weekend over Belgenland zou trekken. Maar niet zonder trekken of streken.

  Volgens mijn echtgenote een teken van God dat de lier van de aanhanger hettot 2 maal toe begaf. Blijf maar thuis was de boodschap. Daarmee rekende ze niet met het feit dat er nog een andere God bestaat, die met die 2 hoorntjes, de welke het ook nooit opgeeft.
  Hoewel ik de organisatoren reeds had laten weten dat er een kans was dat ik er niet zou wezen, toch nog opgelost de boel, en huppekee vroeg in de ochtend 125 km richting Mechelen, met op de achtergrond het deuntje van Zjef Vanuytsel; de zotte morgen.

  De rit verliep dan ook weer niet zoals verwacht wegens een gps met een eigen willeke. En het mocht gebeuren dat klokslag 9h ik nog arriveerde, precies op het moment dat de andere deelnemers het startschot al gehoord hadden. Wat een geluk dat afladen sneller gaat dan opladen. Gezwind werd de boel aan de gang gedraaid, en konden we op pad.

  Het ging over voor mij onbekende wegen tot we de Zimmertoren van Lier passeerden, en even later herkende ik het plaatsje Emblem. Ookeen Amerikaans motorfietsmerk.Afbeeldingen van emblem motorcycles

  Wat kan ik meer zeggen dan dat het weer plezant was eens op plaatsen te komen waar mijn GOD nog niet geweest was.

  Het waren een deftig aantal kilometers die verslonden dienden te worden, om uiteindelijk welverdiend aan een herberg te kunnen halt houden. Hoognodig om vocht welk nog niet via de poriën als angstzweet ontsnapt was, te lossen, en gelijk weer bij te vullen. Dorst dat je daar van krijgt !

  Pas nu kreeg ik in de gaten dat de opkomst dit jaar weeral afgezwakt was ten opzichte van vorige jaren, maar des al niet te min was de leut even groot. Een tiental deelnemers maakten de wegen rond Mechelen onveilig. Amerikaanse wagens hadden duidelijk het overwicht; Stodart dayton, Overland, Oakland en T Fords uit de tienerjaren, Een vaste Britse klant op deze rit, de zeldzame Calcott. Dan de 2 oudste voertuigen van Belgische makelij, Minervette en Nagant. Een ander Brit was een gigantische Rolls Royce Phantom, of Gosth? Erg leuk om achter aan te tuffen. Eigenlijk een jaartje of 2 te jong voor deze rally, maar hij was dan ook een substituut voor een T Ford.
  Vervangingen waren schering en inslag, want ook een Unic 1912 werd vervangen door een Morgan. Op zaterdag reed nog een Dion Bouton 1903 mee (foto in,zet boven)) En de Nagant racer nam de honeurs waar voor een Clement 1902.
  Zo zie ja maar, het gaat niet altijd van een leien dakje met die oude dingen. Gelukkig hebben de meeste eigenaars nog andere paarden op stal.

  De pauze duurde niet al te lang, daar er nog een afspraak na te komen was bij aankomst terug in Mechelen.

  Vandaag had God weer eens ongelijk, of toch niet helemaal, want ik verloor op een hobbelige weg een zoeklamp, welke met veel geluk net niet overreden werd door een tegenliggende wagen. Anderen hadden dan op dezelfde plaats te maken met een verstopte benzineleiding. Kijk, daar dient zo een rally nu voor. Alle euvels aan je voertuig steken de kop op, en je kan weer verbeteringen aanbrengen. Lang leve de knutselaars.

  Terug in Mechelen werden we ten huize van, ontvangen voor een aperitiefje en een verrassing. We bevonden ons aan het einde van het straatje zonder einde…. Hoe zot kan het nog worden? Naar het schijnt heeft deze plek in Mechelen de beste akoestische voorwaarden om de beiaard en andere muziek te beluisteren. Er is hier een heus onderzoek naar gedaan.
  Er was een Gids ter plekke die een en ander uit de doeken deed over de stad, en ons vervolgens leidde naar een Vliegend Peerd.

  Dit is het voormalige woonhuis van Mayke Verhulst, een 16de eeuwse kunstenares. Allee, waar kennen we die van?

  Wellicht nergens van, maar wel een van haar pupillen, nml Pieter Breughel, welke ook in dit atelier het vak leerde en later zelfs huwde met de dochter van Mayken. Ook de kleinzonen Pieter Breughel de jongere en broer Jan kregen hier hun opleiding.Mayken had er blijkbaar een goed leven, want ze werd maar liefst 81 jaar jong en overleed er in 1599. De geboortedatum mag u zelf uitrekenen. Als je weet dat men toen gemiddeld 50 werd, heeft ze goed geboerd.

  Omdat we toch al een beetje niet goed bij het hoofd zijn, door met onze oude naftslurpers een beetje de lucht gaan helpenopwarmen, is dit pand ook toepasselijk kabinet der zotheid genoemd. Een 2 kamers groot museum met schilderwerken van o.a. Pieter Breughel. Onmiddellijk al bij het aanzien van de werken ontwaarde ik Jeroen Bosch. Ik herinnerde me de lelijke mensenkoppen nog van in de lagere school. Het museum heet kabinet der zotheid, omwille van de onderwerpen van de schilderijen, boordevol satirische allegorieën en vernufte verwijzingen naar het wulpse leven in de tijd van de rederijkers. De schilders durfden al eens de draak steken met de Adel, kerk en overheid. Werken die later tijdens de Spaanse overheersing verboden werden. In dit museum onder andere het oudste pornoschilderij der lage landen. Ene meneer Baldung Grien kreeg in 1525 de behoefte dit neer te kwasten. De Kamasutra was er al in de 2de eeuw….

  Gen….kt werd er nog vroeger.

  Onze gids deed een en ander smakelijk uit de doeken, waardoor we weer een stukje wijzer geworden zijn wat betreft gebruiken en beeldtaal uit de middeleeuwen. De vrouwen gingen met schuldgevoelens naar buiten.

  Het moeten niet altijd oude auto’s zijn om je mee te amuseren.

  Voila, het grootste deel van de dag zat er weer op, en het ging via het historisch centrum van Mechelen terug naar het vertrekpunt alwaar een diner op de gasten te wachten stond. Heel wat mensen hadden de camera in de aanslag.

  Benieuwd of er misschien een lezer van dit blog tussenstond en een fotootje wil delen.

  Hasta la viesta………….


  De eerste beelden werden geschoten bij de nodige eerste stop. Een van de oudst deelnemende voertuigen Nagant 1907. Op de achtergrond T ford.
  voorbijgstoken door deze minervette die enkel jaartjes ouder is. Op zaterdag reed er nog een De Dion Bouton uit 1903 mee (zie foto inzet) met dank aan  Luk van Roost.

  Klaar voor een aperitief, teenagers op een rijtje. Achterkant even mooi als de voorkant. Dat kan je van moderne wagens niet altijd beweren. Allen de picknick manden in de aanslag.....

  Van voren ziet het er dan zo uit. De Nagant werd ingezet in plaats van een 1902 Clement, die met eigen willetje geen zin had in een uitstapje. De Oakland was er dan op het laatste nippertje nog wel bij. De ideale versie zou vervolledigd geweest zijn met een Unic 1912 single phaeton. Plaats werd ingenomen door een Morgan. En nog eenT ford ipv Rolls Royce.


  Grootste wagen was zonder twijfel deze wondermooie Rolls. Vergeten te vragen of het een phantom of een Gost was. In ieder geval een model uit 1922, ter vervanging van een T ford, die het op deze dag niet zag zitten, ondanks het prachtige weder.

  Lekker luxueus.

  Deze Calcot  1914 zagen we reeds op elke aflevering van deze rally, sedert toch wel een jaar of 7......

  Nog meer Amerikaans, Stodart Dayton 1912. Onlangs nog op tv in de serie 'chasing clasic cars' waar op een wagen met replica boddy een heel dikke prijs geplakt werd.

  Nog eens de tienagers.........  Aankomst in Mechelen op het einde van het straatje zonder einde was het akoestisch goed toeven. Zicht op de kathedraaltoren.


  Een gids stond bereid om Zotte dingen te gaan vekennen. (let op het snuitje van de t- ford)

  Hier is hij beter te zien, de toren.

   Dit pand is gedoopt 'vliegend Peert'

  met als inhoud het zotte kunstkabinet. (fragment uit de oudste pornoafbeelding)

  Twee kamers groot met bekende werken van breughel, bosch en anderen. De moeite eens te gaan bekijken, best met een gids die uitvoerig de betekenissen  letterlijk uit de doeken doet.

  Tja, als je in die tijd een vrouwke moest uitkiezen.

  21-10-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  19-10-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg lof der zotheid.
  Vervolg Lof der zotheid.

  Een vluchtige blik op de toerrit doorheen de Mechelse binnenstad met vele smalle straatjes.  De cirkel in de lucht geen UFO. In de tijd van de rederijkers zou deze een heel andere betekenis hebben gehad.  Benieuwd of toeschouwers die foto's maakten in het centrum deze met ons willen delen.

  19-10-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  28-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teenager Pick Nick
  Teen- ager Pick nick treffen.

  Eindelijk was hij aangebroken deze dag. En wat voor een!  Het september zonnetje liet het kwik stijgen tot een heel stuk boven de 20. Zo goed als geen wind, extreem aangenaam, ideaal oldtimer weer.

  De rit richting Zolder verliep voor allen zonder enig probleem. Ter plaatse aangekomen werden elkaars grijzende eminenties uit de tiener jaren al vlug onderling gekeurd, gewogen en vooral goed bevonden.
  Iedereen zat gelijk op dezelfde golflengte. Er waren evenveel motoren als auto's aanwezig, en ook de verhouding mannen en vrouwen was in evenwicht. Super ! Alles bij elkaar enkele honderden jaren van internationale techniek en design. Frans, Engels, Belgisch, Amerikaans en Nederlands, alles in dezelfde natte teenager pot. Lekker roeren en klaar.

  Het hongertje reisde ook mee, de pick nick manden werden al vlug tevoorschijn gehaald.
   Rond een  grote uitgespreide deken schaarde het gezelschap samen om meegebrachte lekkernijen en verhalen te verorberen. Sommigen compleet vreemd voor elkaar, maar in deze omstandigheden kwam daar al vlug verandering in.
  Een van onze eerder beschreven schatbewaarders was aanwezig en vertelde over zijn project Indian Powerplus dat zo goed als voltooid is. Bij een volgende gelegenheid is hij er met zekerheid bij. De verst komende zakte helemaal uit Appeltern in Nederland af.

  Het oergezellige etentje werd afgerond met een wandeling richting Bolderbergse kluis.
  Iedereen  was voor de eerste keer hier, het was dus even zoeken geblazen. Die kluizenaars hielden van verstoppertje spelen en andere geniepige dingen. Maar uiteindelijk geraakten we er, het uitzicht was de wandeling meer dan waard. Ons steentje als bijdrage aan wereldvrede werd letterlijk gedropt bovenop de berg.  Bovendien werden we nog aangesproken door een Jogger die kon vertellen dat zijn nonkel nog een auto uit 1913 in zijn schuur bewaarde...  een moderneling zou  direct 10x klikken op ''vind ik leuk'..... Koren op de molen van ondergetekende verhalenverzamelaars! Dit volgen we op.
  Keep loging  in zou ik zeggen.

  Iedereen was het met elkaar eens; dit is besmettelijk, smaakte naar meer. Het enige wat er aan deze dag minder goed was; hij  was weerom te snel voorbij.
  Hopelijk zijn degenen waarvan het voertuig met technische panne stond, of die op een beurs nabij Hershey rondslenterde, met een familiefeest zaten of reeds ingeschreven bij ander evenement, of zich zelf te oud vonden..... er de volgende gelegenheid ook bij.  Nog beter, misschien nemen ze zelf het initiatief voor een volgende Teenager Pick Nick. Leuk plekje zoeken, wij maken de reclame. Niet te lang wachten............. Wie neemt de handschoen op?
  Het jaar is nog niet ten einde, er kunnen nog mooie dagen volgen.
  En volgende keer er aan denken de batterij van de camera te laden om meer dan 1 foto te kunnen maken.


  Op deze foto staat 307 jaar  internationale oldtimertechniek samen. Wie meer wil weten moet er de volgende keer gewoon bij zijn.

  De kluis van Bolderberg, midden in  (privé) natuurgebied
  eigendom van Baron de Villefagne de Vogelsanck  Van op de bolderberg kan je na een fikse wandeling genieten van dit fraaie uitzicht op het kasteel van Terlaemen. Sterk ingezoomd.

  De heide stond nog en bloei...

  Prachtige wandeling waarbij je in dit seizoen de paddestoelen uit de grond kan zien schieten.

  Ook een leuke hobby, die je met oldtimer uitstapjes kan combineren; paddestoelen fotograferen.


  Tot een volgende .........

  28-09-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  07-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rallye du Hain 2014
  Rallye  Du Hain 2014.


  Naast de reeds voorgenoemde evenementen in eigen land, zoals Circuit des Ardennes, Minervadag,.......
  staat ook de  'Rallye du Hain ', georganiseerd door Royal Veteran Car Club in onze top 10 om op z'n minst te bezoeken.

  Vroeg in de morgen onder een mistig waterzonnetje richting zuidkant Brussel, en ondertussen nog een rommelmarktje meepikken. Geen maat voor niets, want we ontdekten enkele zeldzame automedailles van de Royal automobielclub van Congo. Mooi en zeldzaam, maar helaas wist de verkoper dat ook, en de vraagprijs was dan ook gigantisch.

  Een steenworp verder de vertrekplaats van de Rally. Mooie opkomst, en dezelfde plaats was ook vertrekpunt van een hele reeks sportwagens a la Ferrari, Maserati Astons etc...
  Dit ondanks het samenvallen met de beurs Beaullieu in de UK, waar met zekerheid enkele Busladingen Belgen rond dwarrelden.

  Maar daar kwamen we niet voor, en hoewel de meerderheid van de deelnemende voituren ons reeds bekend  waren, mochten we toch weer lekkerbekken van nieuwe, nog niet eerder geziene topmobielen.
   België niet enkel bekend om zijn chocolade en frieten, maar in het verre verleden ook voor de automobielen. We mochten aanschouwen; een super extreem zeldzame SAVA sport............ een NAGANT de course en FN sport. Voor de motards stond er een schoon stuk van het zeldzame merk Rush.
   
  Enkel deze al waren de moeite om 140 km ver auto's te gaan spotten. Dan ook vers op onze wegen een V 16 Caddilac........... en als je je dit speeltje kan permiteren is 1000 euro voor een gepersonaliseerde nummerplaat een kleintje. Op een litertje benzine meer of minder moet je ook al niet kijken. En... prachtig toch dat de eigenaar zijn schatje wil delen met andere liefhebbers, hem niet achter een gesloten garagedeur houd.

  Nog een benzine slurpertje, Ballot 8 cilinder. Tijdens deze editie waren er maar liefst 3 Ballots aanwezig. Dit vergeten  Franse merk maakte echt wel mooie wagens.

  Verder zoals steeds op dit feest, een aantal Buggati's, maar ook een pracht en zeldzame BNC racewagen. Het moet niet altijd groot, chique en prestigieus zijn om hier mee te mogen rijden en genieten. A ford, Chevrolet, Citroën, MG, de leut is even groot.
  De bezitters van Amilcar, Salmson en aanverwanten zaten waarschijnlijk over de plas, en ook hier dit jaar geen T fordjes?


  Het geheel werd gepresenteerd onder ideale weersomstandigheden. Niet te warm, niet te koud, geen wind en na het vertrek een prachtig zonneke. Meer moet dat niet zijn. En het mag ook gezegd worden dat de organisatoren echt wel hun best hadden gedaan om mooie wegen uit te zoeken.  In een wat afgelegen hoekje werd ook een regelmatigheidstestje afgelegd, waar de sportieve wagens hun kunnen even konden demonstreren. Ook enkele serieuze heuveltjes werden niet omzeild. Verder, zoals steeds, super gezellig. Toch maar weer overleggen om tegen volgend seizoen lid te worden van deze  actieve club.


  Om de motorfietsliefhebbers te laten watertanden.  Rush 1929....  die kom je niet dikwijls tegen.

  En dan dit mooie detail, een emaille plaatje met merknaam, bouwjaar en  framenummer. Speciaal dus voor deze moto ooit vervaardigd.

  We hadden al eerder het genoegen eens met deze 1907 Nagant de course een stukje mee te rijden.

  Maar deze hadden we nog niet ontdekt. SAVA 1914.......  Belgisch en super zeldzaam, als het al niet de enige is met deze carrosserie.

  Dashboard van de SAVA. Mooie grote koperen klokken. (zie ook de sava van onze schatbewaarder in artikel schatbewaarders 13/08/12  in dit blog)

  Sava sfeerbeeld

  En dan deze mooie FN sport met sport carros......

  de Luxe van Pritcnard Demollin uit Luik

  Dual sidemounts en een venstertje voor de passagiers.

  Nagant in volle glorie. 9 liter???

  Overtroffen door de cilinderinhoud van deze V 16 caddilac........ Groter kan niet tenzij met een vliegtuigmotor............

  Nadat de mist was opgetrokken kon het kapje er af.

  Ballot Paris vertegenwoordigd met 3 exemplaren.

  Met mooie gevlochten stoelen en spatborden ..........  gewoon mooi.

  Ballot met dikke 8 cilinder.............  gigantisch.

  Zeldzaam deze BNC racer..

  Hier aan een graskant geparkeerd.

  Een vijtal Bugatti's waren aanwezig............  Altijd weer mooi en spectaculair.

  07-09-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  05-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg Du hain.
  Vervolg Du Hain

  Onderweg over mooie Brabantse wegen .......  spektakulair geluid moet je er zelf bij verzinnen.

  De Sava niet alleen om naar te kijken, hij rijdt ook echt.....

  Net zoals een V16 caddilac..

  Evenveel lol in een Citroën

  En zoals we tijdens circuit des ardennes mochten constateren, ook een Bugatti valt al eens in Panne, en krijgt dan nog eens een platte op de koop toe. Wat heb je nodig om het probleem op te lossen. Inderdaad,  een andere Bugatti. Dat is zoals de ingrediënten om Youghurt te maken. Wat heb je daarvoor nodig ........... Youghurt.
  .
  Mooi beeld van een Monitor........

  Amen....... (het nu onherkenbare insect heeft dit avontuur niet overleefd.)

  Kijk, dit toont aan dat een SAVA best een ruime wagen was...........

  Een Buggatti die wel de middagstop haalde.

  Ook Bentley was vertegenwoordigd met dit fraaie exemplaar.

  Overzichtje aan de middagstop.

  Een eenzame maar mooi gepoetste Jaguar SS.

  Fiat Sport

  Deze Bugatti onmiskenbaar een Typ 57c

  En een Bugatti verliest ook wel een drupje olie.......... gelukkig was er zaagmeel in de buurt.(het zijn nu eenmaal niet allemaal knappe koppen.)

  A fordjes waren er natuurlijk ook.........

  De ideale oldtimer. Rijden rijden rijden....

  Mg met super charger.......... deze kwam uit Engeland terwijl wij, Belgen daar zaten.

  Wordt vervolgt met nog meer foto's.

  05-09-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  26-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude klepper jubileum
  Oude Klepper 25 jaar.

  Ondankseen naamswisseling, en enkele sabatsjaren werd dit jaar anno 2014 voor de 25ste keer de oude klepper aan de Belgische kust georganiseerd. Een van de vaste waarden, en must voor al wie van veteraan motoren houd.
  Toen motorfietsen tot 1929 nog mochten deelnemen had ik het genoegen er enkele keren bij te zijn.
  Een van onze schatbewaarders, Gerard,reed als enige alle uitgaven.Dit jaar met startnummer 1 op zijn kersvers gerestaureerde FN 4 cilinder mee. (zie artikel meester tovenaar 1/09/2012)
  links boven intypen onder 'zoeken in blog'

  2 en een half jaar deed hij erover om dit pareltje weer als nieuw tevoorschijn te laten komen. Twee weken voor de start van de oude klepper stuurde hij al een fotootje van het beëindigde project, maar met het verzoek deze pas na het evenement te publiceren.
  Alles kan nog mis gaan.

  Dit gezegende jaar staat ook volledig in het teken van de grote oorlog, en derhalve duurt de klepper ook 2 dagen lang, vertrekkend vanuit Ieper.Deelnemers konden'de Last Post' aan de Menenpoort bijwonen. Indrukwekkend.
  Onder een schitterend zonneke en het prachtig decor van de Ieperse Lakenhallen konden ze weer voor de 25ste keer van start, de echte oldtimers onder de motoren.

  3 leon bolee's van de 19de eeuw stonden aan de startlijn, samen met een 70 tal andere tot de verbeelding sprekende merknamen. Geteld heb ik ze niet, maar het was een gezellige drukte van jewelste daar in Ieper. Zoals immer vlekkeloze organisatie, en de stoet werd begeleid met enkele sidecar motoren uit wo II.

  Bij vertrek werden nog enkel Postduiven gelost, maar een enkele stiekemerd had het bijna gewaagd de duiven te vervangen door een konijn en een kip.
  Zeg nu zelf, konijn en kip smaken toch beter dan duif. (afhankelijk van de kok)

  Het mooie weer zorgde ervoor dat we onderweg post konden vatten op enkele leuke picknick plaatsjes om voor deze tekst bijhorende beelden te maken.
  Op zondag ging men naar aloude gewoonte dan weer van start in De Haan.


  De FN 1910 4cilinder, natte droom van onze schatbewaarder klaar voor zijn eerste echte lange rit. Anno 2014; Oude klepper !

  Aan de startlijn moest uitleg gegeven worden over dit avontuur.

  En dan volle gas richting Diksmuide .. prut prut prut.

  De concurentie op de hielen FN uit Oostende ...........
   Belgische oer- Sarolea  V twin van Stanny Wouters met als decor de schitterende marktplaats van Ieper.
  een motorfiets zoals er zich ook nog een bevind in bezit van de Koninklijke familie.
  Ooit zat het adelijke gat van ene Leopold er op.

  Nog een oude Belg FN....285

  Bijhorende klederdracht word zeker in dank afgenomen.  Geweer in de aanslag voor de aangaande strijd. FN van Michel Steins
   
  Engelse motoren moeten toch ook van goede kwaliteit geweest zijn, heel wat Engelse merken op Appel.
  Triumph, Rudge Multi, AJS ..........


  Humber bouwde niet enkel auto's.

  Een echte gezellige drukte, veel publiek . Royal Enfield

  Ook enkele franse rariteiten zoals deze Gnome Rhone  Ondertussen werd een deuntje op de mondharmonica gespeeld. De sfeer zat er goed in. Die Engelsen houden toch van een stukje nostalgie.

  Sjampetter, Molenaar en oudstrijder, ze waren er allemaal.

  Elke deelnemer werd afgevlagd met een gedicht ter herdenking van een gesneuveld soldaat op de slagvelden rond de ijzer. Met naam en toenaam en hun heldendaden. Elke moto kreeg een rode klaproos als decoratie.

  26-08-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  25-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg ouwe klepper
  vervolg ouwe klepper


  Na startnummer 1, welke alle 25 edities van de oude klepper reed, vertrokken de oudste voertuigen. 3x Leon Bolee van rond 1899.........

  Opa mocht mee op de voorste rij. Aplaus van het publiek. Air bag niet nodig.

  Een van de oudste tweewielers een duitse Werner 1902.

  In vol Ornaat Michiel Steins met het geweer in de aanslag. Zo zag het er uit in 1914, enkel de wegen waren waarschijnlijk in minder goede staat. En ja, ze hadden toen ook al kleuren.

  Nog een driewielig gevaarte AC 1913.


  Na een 20 tal kilometer zat Opa nog steeds in het zadel. Permanent en kravat een beetje verwaaid.

  En FN nr 2 had nr 1 nog niet ingehaald. Is dit niet schitterend? Let op de oude Westvlaamse taxplaat.
  Vol concentratie, de Westvlaamse wegen trotserend. De droom van een Engelse veteraan rijder gaat hier in vervulling.

  Sommigen maakten er een familie uitstapje van . 


  De Henderson van Rudy Leblon in volle vaart, hij heeft er duidelijk zin in. Zwaaide hij, of had hij het gemunt op die vervelende electriciteitsmast ?

  Ook de indianen waren goed vertegenwoordigd. 2x Powerplus
  Deze zeldzame Indian O type (boxermotor) ongerestaureerd !

  De familie de Boer had er ook nog zin in na een toerje Nederland - Zwitserland en terug. Per veteraan natuurlijk.

  De organisator Ronald Florens himselve met het duimpje omhoog. Een tevreden man lijkt me.

  De canadese mountie in legeruniform per Harley
  Dit jaar had geen enkele deelnemer zin om eens in het kanaal te rijden.  Ook een indiaan houdt af en toe halt om het landschap te bewonderen...

  25-08-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  24-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg2 oude klepper
  vervolg oude klepper

  Maar dan gaat het gezwind verder.

  Om te verpozen onder de Ijzertoren. AVV VVK   Allen voor veteranen  veteranen voor Knutselaars ?

  Verse restauratie? Links op de achtergrond een van de begeleiders per wo II moto. Deze mensen verdienen ook een pluimpje.

   Zoon van Hendrik met Scandinavische roots.

  In deze korf zaten bijna een konijn en een kip in plaats van duiven.

  Slechte punten voor soldaat Michiel Hij liet zijn geweer weeral onbewaakt achter; Foei Michiel, daarmee konden de Duitsers zo ver oprukken.

  Dan maar even de toren van de onderkant bekijken. (zie rustbank)

  Klaar om eens goed verpleegd te worden, en verder op te rukken naar de Haan.

  24-08-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  20-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bossaert 2014
  Nu we toch in de buurt waren, oude klepper, hebben we van de nood een deugd gemaakt, en het Museum waarvoor reclame gemaakt werd met een brochure, bezocht.

  Misschien wist u het nog niet maar naast het automobiel museum in Brussel is er ook nog de collectie Bossaert tussen Veurne en Ieper. Een 95 tal auto's en 20 tal motoren worden er tentoongesteld, gaande van 1899 tot de jaren 70. Hieronder toch wel enkele zeldzame eendjes. O.a. een Belgisch Excelcior, maar ook unieke stukken zoals La ponette, Alcyon etc. maar voor meer informatie moet u echt naar het museum afzakken.

  In bijlage foto's van uit de brochure.


  Bij de ingang deze rariteit............ voorzetel kon vervangen worden door een motorkap.

  Oude, interresante techniek.

  Forecar met 2 zitplaatsen en 350 cc. 1911

  Overzicht over reeks prewarcars.

  Tres rare! automobil  Alcyon ..............

  Interieur van een Amerikaan

  T ford

  Deze delage reed dit jaar mee bij circuit des ardennes.

  Belgische FN 1300

  Mag niet ontbreken in een Belgische collectie Minerva typ K 1930

  Een van de pronkstukken a la American la Franse .

  20-08-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  04-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sweet spot

  Schloss dyck  classic days 2014xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

   

  Een van de evenementen om te gaan samenzwermen, zoals het eerder beschreven ‘Circuit des Ardennes’ is het  jaarlijks 3 daags festijn in Duitsland ‘classic days’.

  Het uitje dat je oergezellig met je echtgenote of vriendin kan pellen, wegens niet enkel de auto als middelpunt. Je krijgt er geen tranen van in de ogen tenzij van pure vreugde. Elke liefhebber die hier passeert weet dat het niet altijd makkelijk is om vrouwlief eens te overtuigen om mee te genieten van wat de wandelende testosteronbommen toch o zo gigantisch leuk vinden.

   Er word wel eens beweerd dat de auto vergeleken kan worden met een fallus of ander prestatievermogend sexueel getint symbool. Voor degenen die niet weten wat een fallus is, dat is dat  u vormig ding tussen twee ellen. Tekeningske bij maken?

  Wat heeft classic days dan te bieden wat onze ega’s kan bekoren? Allee toch niet zo moeilijk te raden !   Wat doen ze liever dan shoppen, kleren kijken en bling bling, glitter en glamour verheerlijken. Op  Schloss Dyck, ja wohl, een echt sprookjeskasteel, vind je het allemaal. Het begint met een dik entree prijsje. Als dat hoog genoeg is, is het voor vrouwlief meestal  een teken dat het dik in de sjakos moet zijn.

  Daar het percentage aan classic auto’s de echte oldtimers ruim overtrof, beperken we onze fotoreportage dit jaar tot wat ook het vrouwke interesseert. Het sociale, familiale, menselijke karakter. We hopen ook stillekes dat  vrouwelijke lezers op deze blog positieve reacties gaan plaatsen, want ze zijn o zo dun gezaaid die elegante struifjes.

   Foto’s van "klassieke"  auto’s zijn in dit internettijdperk geen zeldzaamheid meer, dus die schrappen we gewoon-weg. Het evenement blijft mooi, maar in vergelijking met wat we gewoon waren in de  zeg  ”eerste vijf” afleveringen zijn de echte zeldzame pareltjes waar wij van watertanden toch wat summier. Maar ze waren er wel, en voor de madammen, met of zonder bontjas, was het toppie.

  foto's  Joncheer Jacob Jacobsen bewerkt door Bdl.  lekker en gezellig, knus met z'n 2 tjes romantisch

  alles keurig en opgeruimd

  in stijl met een bloemetje en.... een varken

  klaar voor een uitstapje naar het frietkot.

  Daarna opmaken voor het betere werk.

  Met vriendin naar de hoedenwinkel voor een passend deksel............een koffiekletske.....  ......om de buurvrouw een beetje jaloers te maken.

  Nog een bijpassende bril uitzoeken die ook bij het lassen nuttig kan zijn.

  en dan zijn we klaar voor het  betere modellen werk...

  Even de concurentie bekijken !

  Opletten dat je nieuwe hoed bij de achtergrond en kleedje past !!!

  En dat de verleidingsschaal tot zijn recht komt. Cup 96.
  Geef toe dat Jonckheer dit jaar succes had bij de lady's, die maar al te graag voor zijn lens poseerden !


  Onze fotograaf Jonckheer Jacobsen werd door al deze emotie er toe verleid het eens in kikvorsperspectief te bekijken........ oh la la.

  Kleren, bling bling, allemaal verleidelijk .........

  Maar terug vanuit het gewone perspectief viel het toch een beetje tegen !

  Dan maar eens gaan kijken wat er zich zoal achter het glas bevond......

  Dat ziet er al iets beter uit.

  04-08-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  03-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg sweet spot


  Daar komen ongelukken van !!!!! ..en dat word in de verf gezet.

  Het opschirft op dit fallus symbool werd verkeerd opgevat  Mother Fuc.......

  Zelfs de mond van de fotograaf viel er van open........publiek stond er bij en keer er naar.

  Terwijl de fontein verder spoot............

  Dan maar de kuisheidsgordel aangelegd.

  En als een brave jongen dacht hij er aan hoe hij in het verleden godinnen aanbad.

  Niet de auto, sukkels !

  Over naar de echte helden.............

  Zoals schone Frits en Goliath  De echte mannen die hun handen vuil durven maken.

  Of de stoere motobinken, met of zonder buikje.

  Duidelijk een zelfbouw machine met opschrift Stohl eigenbauw . Kijk een Harley voorvork die iemand zoekt voor de restauratie van zijn 20er jaren project !

  Hoe ouder hoe zotter?

  Nog meer motogeweld.

  Naast de echte helden waren deze er ook nog; de echte Gentleman.........

  Keurig en netjes in het pak, en bretellen om de broek omhoog te houden.

  Elegant en stijlvol.........

  03-08-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  02-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg 2 sweetspot


  De ware Jacob ( Gentleman) die zijn vrouwlief gepast begeleid naar andere oorden.

  Pure romantiek

  Zo uit de film 'Indiana Jones' geknipt.

  Geen commentaar.

  Met bijhorende muziek en aap

  Het moet niet altijd een hetero koppel zijn.

  oog voor detail

  en Nostalgie

  Wat is Duitsland zonder dikke Mercedes

  Gelukkig waren er ook nog gewoon auto's te zien. Railton Special . Sjieke dinges

  Rilley?

  De autodesigners uit de dertiger jaren waren volop aanwezig. Delahaye
  Een en al glamour en glitter Mercedes. Het hoogtepunt van classic days 2014 !

  Delage..

  Hoedje af.

  In de bloemetjes gezet.

  En dan braafjes terug huiswaards...........

  02-08-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  13-07-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over de schelde gedreven
  Zonder te overdrijven kwamen we dit jaar weer over de Schelde gedreven. Voor de 3de keer op rij deden we dat per Oldtimer, ondanks dat dit evenement dit jaar op 13 juli gehouden werd. De genen die ongeluk hadden, waren zij die er niet waren.

  Onder een iets andere formule, want dit jaar was voor vooroorlogse wagens en moto's alles
  gratis voor 2 personen. En voor wat jongere 'klassiekers'  kon men  zeer economisch aan zijn trekken komen. Onbegrijpelijk dat er slechts een opkomst van een tiental pre war  wagens was. Okay, de weersvoorspellingen waren niet al te optimaal, en een triatlon in 't stad maakte het er niet makkelijker op om de bestemmingsplaats te bereiken. Leeftijdsgrens van de wagens was opgetrokken tot 1950. Wij kwamen met een beetje good wil ter plaatse, zei het met enige vertraging. Van op het moment van aankomst tot het einde bleef het zo goed als droog, en ook de warme jas mocht aan de kapstok blijven vertoeven.

  Onze gastheer had weer al het mogelijke gedaan om het iedereen naar zijn zin te maken.
  Er was voedsel en drank ohne ende, en naar ieders goesting.  Soep, Aziatische en echte Belgisch kost, paëlla, vlees, vis, koud buffet, etc, en na afloop uitgebreide keuze in desserts; ijs, taart, tiramisu, kazen, koffie...........  kortom gewoon goed.

  Onder de deelnemende voertuigen jammer genoeg slechts 1 Minerva, en een viertal andere wagens zagen we de week voordien nog in de Ardennen.  De klassieker parking was  goed gevuld, maar dit is niet echt de opzet van dit evenement. En op de koop toe kregen prakisch alle deelnemers nog een waardevolle cadeaubon toegereikt.

  Hopelijk kunnen we met de onderstaande foto's de liefhebbers motiveren om er bij de volgende editie 2015 wel bij te zijn. Zet hem nu al in uw agenda. Bezitters van vooroorlogse wagens kunnen met deze niet meer beweren dat er te weinig georganiseerd word. Je moet natuurlijk wel de moeite nemen er te zijn.

  Twee grote schotels Paëlla met alles er op en er aan, en alles mocht op.  Koud buffet

  Wie het liever op z'n Vlaams deed, kon bij de kroketten en kalfsvlees terecht.

  Salades, pasta, rijst, patatten..........

  Liefhebbers van Vis konden zich te goed doen aan gerookte forel of maatjes, zalm............

  Enkele deelnemers in vol ornaat, met de Minerva als publiekslieveling.

  Belgische Germain 1899.

  Metalurgique 1922

  Trouwe  Humber, ook al enkele jaren van de partij.

  Nog niet gezien, deze Packard roadster.

  Zo te zien nen ouwen otto.

  Deze MG was er ook tijdens circuit des ardennes.

  A ford sports coupé

  Langs de schelde mochten dit jaar wagens tot 1950 poseren.

  De klassiekerparking redelijk gevuld.

  13-07-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  05-07-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Circuit des ardennes 2014

  Circuit des Ardennes 2014xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

   

  We zaten alweer 3 jaar te wachten op deze uitgave van “Circuit des Ardennes”. Het evenement ter herdenking van de geboorte van het formule 1 gebeuren, ontsproten in het brein van collega Baron de Cathers.

  Het weekend lange gebeuren is opgesplitst in 3 categorieën, gespreid over 3 dagen. In totaal melden zich bijna 600 sympathisanten om deel te nemen.  Op donderdag al arriveren de eerste deelnemers met de alleroudste vehikels, om op vrijdag de pre 1914 klasse te rijden.

  Momenteel geen vergelijkingsmateriaal bij de hand, met uitzondering van ons geheugen welk zegt dat er tijdens de twee eerste afleveringen toch wel meer echte oldtimers werden aangetrokken. Dit jaar misten we de echte speciallekes zoals er destijds verschillende Aero engined car of een Blitzen Benz deelnamen. Lag het aan het weer? We denken van niet, want je moet al een hele tijd vooraf ingeschreven zijn. De kostprijs om deel te nemen dan, of minder goede ervaringen gehad tijdens vorige evenementen? Of beiden wie weet. Wij vonden de vorige afleveringen subliem, maar toch een duur weekendje.

  Op zaterdag dan word de leeftijd opgetrokken tot 1940, en daarna worden de gordijnen opengetrokken voor oldtimers tot de jaren 70.

  Onze voorkeur hier gaat naar de oudsten onder de oldtimers, en dus waren we present op zaterdag. Angstvallig volgden we de weerberichten, maar vermits we op vrijdag nog tropische temperaturen noteerden, hoopten we op zaterdag enkel op wat mildere temperaturen. Nog met de sandaaltjes, korte broek en zonder jas  thuis vroeg vertrokken, maar eens we de Baraque de Fraiture naderden trok het wolkendek dicht, en begon het zowaar zwaar te regenen. Niet de allerbeste vooruitzichten.

  Ons voornemen om ons op een mooi plekje naast het circuit te nestelen en mooie ‘actie’ Beelden te schieten viel letterlijk in het water. Het bleef dus bij het flitsen aan de start en  op de tussenstopplaatsen. Wel een onverwachte opsteker was dat we bij het oprijden een garage passeerden waarvan het uitstalraam uitpuilde van de oldtimers, en niet het bekende jaren 60 of zeventig spul, maar heuse prewarcars. Je weet wel in zo een echt oud garageke, waar je zelfs geen foto’s door het raam kon maken, wegens net zo lang niet gepoetst dan dat deze auto’s daar ooit geplaatst waren. En tijdens de rally zelf kwamen we nog eens hetzelfde tegen, maar dan gevuld met motorfietsen. Een klein museumpje met toch wel een vijftig tal motoren. Hier wel enkele beelden van, alles spik en span.

  De temperaturen vielen nog een beetje mee, als je tenminste een jasje had en jezelf wist droog te houden. Onderweg kwamen we enkele goed geklede mannequins tegen die zowaar bijna van hun kledij ontdaan werden, moesten deze niet zo goed beveiligd geweest zijn.

  Kort om, dit was een dag voor de echte die hards van het genre. Diegenen die dus lekker in hun bed bleven of alles van op een afstandje beredeneerden, weten nu tot welke klasse ze niet behoren.

  Een van de mooiste categorieën persoonlijk vind ik die van de motoren. Een twintigtal dapperen stonden op zaterdag aan de starlijn, waaronder enkele mooie super originele Harleys, waarvan de oudste door een vrouw bereden werd. Een schitterende FN viercilinder liet ook blijken dat hij tegen een druppeltje bestand was.

  Zoals steeds was er ook een Bugatti afdeling, welke toch wel een op een goede opkomst kon rekenen. Als ik goed geteld heb waren ze met een twintigtal, maar ook weer minder dan de voorgaande jaren.

  Onderweg zagen we toch dat onder de oudsten der voertuigen toch een beetje last hadden van wateroverlast, maar het kan net zo goed ergens anders aan gelegen hebben. Van de drie panne gevallen zagen we er 2 toch aan de eindmeet. Hola, je moet weten dat dit tripje door de ardennen toch zo’n 180 km op en affen is.

  We mogen toch besluiten dat we vanaf vandaag (de maandag daarna) toch weer uitkijken naar een volgende aflevering van Circuit des Ardennes. Het blijft gewoon goed, en word hier in België door geen enkel ander evenement geëvenaard.

  ps. mocht er onder de lezers iemand zijn die beelden heeft van op zondag onderweg in de Ardennen, en deze met ons wil delen, ze zijn welkom (enkel pre war) alvast dank. Wij schoten dit jaar geen wild wegens te slecht weer. Klik op de reageer knop links onder elke rubriek.  Deelnemerspallet moedige motards met  X-aantal mooie Belgische machines

  Deze oer Harley werd in bedwang gehouden door zijn meesteres.

  Altijd weer mooi; sportwagens en motoren aan de startlijn...

  Om de minuut werd een busseltje motoren losgelaten.

  Pracht van een FN 4 cil. Maar al de anderen mogen er ook zijn.

  Om in het motorsfeertje te blijven, onderweg schoten we door de beladen vensterramen deze kemels. FN 285 T

  Brommers, motoren, een messerschmit e.a. Let op het spandoek van circuit des Ardennes van de eerste generatie.

  Heel veel schoon spul......

  Een FN 'ezelke'

  Een van de pechvogels Humber 1903. Probleempje met de ontsteking.....

  Ook deze Dion Bouton laste zijn eigen rustpauze in terwijl de passagiers verkleumden.

  Deze ouderling wilde eens onder het buikje gekriebeld worden.

  Anno 2011 was dit een van mijn favorieten op dit evenement. Dit jaar was hij er weer bij. Scap 19..

  Nieuw voor onze lens deze Barré de course...

  Meer moet dat niet zijn; een motor op een chassis, een paar stoeltjes en de noodzakelijke benzinetank.

  Een andere course machine deze De Dion Bouton die al in 1903 deze rally voor het eerst reed. Een gelukkig weerzien.

  Nu we toch in de sfeer van de oudjes zitten, dit renaultje deed het uitstekend.

  Maar ook deze uit 1901 trok met zijn gele kleur veel aandacht.

  05-07-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  04-07-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg CDA
  Vervolg circuit des ardennes

  Al even interessant als de wagens zijn hun bestuurders.

  Engelse deelnemer met een Rover aan de aankomst terug in Bastogne.

  Ook deze gentlemen kwam van over de plas. Gelukkig zijn ze deze weersomstandigheden gewend.

  Wat smaakt dat Belgisch hemelwater toch goed.

  Mevrouw Bridgewater was toch liever in de sofa gebleven. Did we really had to go to Belgium to enjoy the weather?

  Met zeer korte tussenpozen bleef het een minuutje droog. Caddilac 1909?

  Raar maar waar; T fordjes waren niet dik gezaaid.

  Ook nieuw voor onze lens; een Vermorel .......

  Zonder problemen haalde deze renault de finisch.

  Prehistorie Delage.

  Ook de Nederlanders kwamen het Belgisch water proeven........... Zeldzame Senechal waarvan hier op dit treffen 3 verschillende voorbeelden.

  Even op een rijtje; Stoddart dayton, fiat, humber, overland,dion bouton

  Bugatti apparte klasse..

  Er waren er een twintigtal van.....

  Een bugatti moet ook al eens geduwd worden.

  Ook een aantal Alvissen doorzwommen Belgisch water...........

  Een van mijn persoonlijke favorieten deze Rolls Silver ghost.  Pure klasse

  Even de pluviometer controleren.

  04-07-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  03-07-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg CDA2
  vervolg

  Een sfeerbeeld onderweg, de aanhoudende regen zorgde voor minieme beelden
  Wie is er thuis als ik aan het wieleke draai?

  Deze fraaie en net gerestaureerde Stanley Steamer procuceerde zo goed als geen mist?

  Driewielers waren zeldzaam. Dit was de enige die voor onze camera verscheen.  Lekker warm gezellig bij elkaar. Hoe anders  samen je oude dag doorbrengen?

  Er was ook behoorlijk wat Amerikaans geweld uit de jaren 20 te bewonderen. La salle

  Deze Packard draaide zonder dat je het kon horen, en er zat geen elektro motor in.

  Nog meer Packard.

  Deze Belgische Nagant een van de oudst deelnemende voertuigen.

  Zie je ook niet vaak Peerless.  Er waren er 2 op dit evenement.

  En wie had er al gehoord van Philos?  wij wel, zelfs al mee gereden!

  Ook mooi deze hotchkiss

  Duidelijk een triootje uit 1910.

  Omdat er dan geen mist hing, even zelf produceren.

  Leuke Fiat racer

  twee Minerva's door ons gespot.

  nr 2 hier op de achtergrond. Schiterende BMW moto uit begin 30er jaren. Een model dat ons kan bekoren.

  03-07-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (1)
  02-07-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgian Manhattan/pebble beach

  Belgian Manhattan….xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

   

  Wat is er nu beter dan de vakantie volle petrol in te zetten met zowel de hele familie, als een overdosis aan oldtimers, en bovendien de maag te vullen met een overvloed aan lekkernijen.

  Tijdens een vorig festijn, in dit blog beschreven en getiteld “ Hot spot Barbecue “, kregen we een persoonlijke uitnodiging van Denis, om aanwezig te zijn op zijn privé feestje met zo’n 3000 genodigden. Dit op de eerste dag van de vakantie, een ideale datum!

  Denis had kosten nog moeite gespaard om van dit feest een voltreffer te maken. Weer of geen weer, het deed niet ter zake, want amusement was er in overvloed. En al viel er tussendoor een druppeltje, de pret kon niet op.

  Onze gastheer opteerde er voor het hele zaakje in een kermissfeer onder te dompelen en huurde daartoe warempel een kompleet kermis frietkot en smoutebollenstand. De kinderen kwamen aan hun trekken, ze konden aan de slag op echte graafmachines, of eens van de grond in de bak van een 30 meter hoge hoogtewerker. Roeien op de vijver en een lekker ijsje verorberen aan de oldtimer ijsjeskar. Ook een topper was de visclub die hengels uitdeelde en je persoonlijk een forelletje liet gaan vangen, om deze op de barbecue te laten garen en te verorberen met een smakelijk hopbrouwseltje. Zo’n vers visje is echt wel te smaken. Simpel maar overheerlijk in een papillot klaargemaakt.

   De man die altijd die heerlijke geurende haantjes aan’t spit op de markt aanbiedt, serveerde ze hier met appelmoes. Diverse drankstands, zorgden dat er geen droge kelen geschraapt hoefden te worden. Een heuse hamburgertent in een streamliner met een aanbod van de heerlijkste hamburgers in alle soorten. En wie om een toetje verlegen zat kon zich laten vullen met smoutebollen, ijs, taart en koffie. Alles a volonte酅……..

  Kortom een namiddagje dat zich tot in de zeer late avond liet vervoeren, onder het gezang van een life band, of een andere stand met disco en dansmuziek.

  Denis is ons bekend als een fervent oldtimerliefhebber, en maakt zoals Picasso verschillende periodes door. Momenteel doorgaat hij zijn rolls- royce periode. Zijn oog valt vooral voor de Phantom I en II, III types uit de twintiger jaren. Deze periode ging vooraf door een American La france tijd. Ooit zag hij de kans een ganse collectie op de kop te tikken, en deze is nu wellicht de grootste in Europa, of misschien wel wereldwijd? Enkele van deze wagens stalde hij uit op zijn persoonlijk eiland. Het leek wel Pebble beach, maar dan in de vorm van Manhattan, want miss Liberty was er ook. Een ander periode werd beheerst door Caddilac, waarvan ook enkelen naar de feestlocatie verhuisden, maar ook Packards, Pierce arrows kunnen Denis bekoren.

  Ook een kleine handvol prewarcars mochten even gelucht worden, waaronder een zeldzame Detroit electrik. Ander merken zoals Talbot, Minerva en Lagonda waren ook ter plaatse. En Denis verzamelt niet enkel vierwielers, maar ook motorfietsen. Ik heb ze niet allemaal geteld, maar er stonden toch wel een 40 tal van deze tweewielige jongens, waaronder enkele Belgisch merken als FN, Sarolea en Gillet.

  Vele bezoekers kwamen per Oldtimer, en ook de rolls club was present.

  De dag was gewoon weer veel te kort, want alle forellen waren nog niet uit het water gelicht door de kinderen die er maar geen genoeg van kregen, enkel dat vervelende wormpje aan die haak krijgen was er te veel aan. Maar ze gingen er meer door tot den dobber totaal in de nacht verdween. Een vakantieliefje bleef er wel aan hangen? Ze hadden het wel verdiend gezien hun goede resultaten op school.

  Persoonlijk wil ik nog benadrukken dat al het personeel, welk zijn uiterste best deed om het iedereen naar de zin te maken een opsteker verdiend.

  Wordt vervolgt met nog meer foto's.............  Ergens op het randje van de Kempen staat ze; Miss Liberty  een klein stukje Manhattan in België

  Fantastisch toch als je al je vrienden kan trakteren op een dagje gratis Kermis..........

  Frieten en alle toebehoren en smoutebollen aan de lopende band

  ijsjes tot de voorraad op was, terwijl de kids zich amuseren op heftrucks en graafmachines

  Hamburgers in soorten a volonteé


  Wie zin had in een foreletje op de barbecue kon die zelf gaan vangen. Verser kan niet !
  En het lukte ook nog dankzij de Kids..........

  Tussendoor de moto collectie van Denis bewonderen.....  amai schone dinges....

  Een van de laatste aanwinsten FN vier cilinder

  Engels, Frans, Duits, maakt niet uit, als't maar mooi is..


  De echte oudjes aan de kant van de vijver; Talbot, Caddilac, Renault en Detroit electric
  Nog een busseltje moto's

  Uit zijn laatste periode een kleine greep uit de collectie rollertjes.....

  Allen in topconditie....

  Pebble beach is er niks tegen..........

  Als tussendoortje een Packardje pakken

  02-07-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  01-07-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg belgian manhattan
  vervolg fotoreeks.......

  Zeldzame Pierce Arrow roadster

  Nog een Packard, Roadster

  En nog een Packard....

  La salle ? kleine broertje van caddilac?  De goede opletter heeft de machiengeweren op de achterbank in de smiezen............

  Een Europeaan die de eindstreep gehaald heeft; Lagonda

  En een fraaie Minerva 4 cilinder...........

  01-07-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  30-06-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg belgian manhattan
  Amerika's Biggest?

  Terwijl Jonckheer Jacobsen alias Jowett kardinaal nog in zijn brandweerfase zit........ " spelen met rode autootjes is hij nog niet verleerd", zit Dennis zijn Lafrance/simplex periode er voorlopig op

  Nadat hij deze verzameling de zijne maakte

  Verbruik 80 liter......

  Topsnelheid rond de 180km/h Deze Lafrance werd gebruikt om de commandant met spoed ter plaatse te voeren...

  Eens in een ander kleurtje.......

  Of in't Belgisch geel.....

  In totaal bezit Denis er een 14 tal van ..........

  30-06-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  29-06-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg belgian manhattan
  vervolg

  een oudje... renault 1909

  electrische wagen 19..

  Caddillac in de beginjaren al fraai afgewerkt...

  Maar iemand dacht dat de motorkap een toilet was .......

  Talbot 1909?  Het wagenpark van enkele bezoekers

  ook de 40 en 50 caddy's kunnen Denis bekoren

  alsook een corvette of zelfs Mercedes ss replica's

  Enkele bezoekers kwamen per moto, Indian powerplus 1917 o.a.  Maar ook een A-tje misstaat niet.

  Nog een boottochtje, welk ook door een amphiby a la Zeppos werd gedaan........

  29-06-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  28-06-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg manhattan
  vervolg

  Live muziek in de tent, gezellig gezellig gezellig ........

  Met een vakantieliefje kon je van de grond gaan (hoogtewerker) tot in de late uurtjes

  Of gewoon een visje proberen te vangen

  Disc jockey in een andere tent........

  Maar we gaven het niet op............

  Geen brug te ver

  Santé........... tot volgende gelegenheid.

  28-06-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  01-06-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geheimtip ; Grand prix d'Yvois
  Grand Prix d'Yvois.

  Deze geheimtip wil ik de Bourgondiërs onder ons niet onthouden. Houd je van een vakantiegevoel, lekker eten, touren en racen per prewar auto of Moto, dan is dit de Place to be.

  Al jaren stond deze trip op mijn eigen verlanglijst, en eindelijk anno 2014 is het er, zei het last minit, van gekomen. Toch weer moeilijk vermits er dit jaar een verlengd weekend op de kalender gedrukt stond, en tal van andere evenementen plaatsvonden.
  Maar we kozen resoluut voor de Grand prix d'Yvois, zonder daar achteraf spijt van te hebben.

  Op een kleine 30 km over onze meest zuidelijke landsgrens, in een typisch slaperig, Frans dorpje ,Carignan, vindt dit evenement reeds enkele jaren plaats. Een prachtige omgeving doet je in Zuid-Frankrijk wanen. Op Zaterdag is er een toertocht en op Zondag word er letterlijk rond de Kerk gekoerst. Net zoals het vroeger was, enkel met al de gewenste veiligheidsmaatregelen.  Klein, gezellig, spectaculair. De geur van barbeque, strobalen en benzinedampen mixten met een warme zomerlucht. Raar maar waar, daar houden we van!

  Mooie opkomst van sportieve wagens. Ik telde er een 45 tal, en  al evenveel motorfietsen. Deelnemers voornamelijk uit Nederland, en Frankrijk, en enkele Belgen.
  De races werden opgedeeld in verschillende klassen, waaronder ook een reeks voor gewone toerwagens en veteranen, Iedere klasse reed die dag 3x een rondje of 5 door het dorp, tot vermaak van vele toeschouwers. Alles zonder dat je moest drummen of over de koppen lopen, of om de oren gezwaaid werd met 'only VIP ' toestanden. En als toeschouwer is alles gratuit.  Frietkot en Hot dog tent ter beschikking, en de kerkdeur stond ook op een kier.

  Begin Juni 2015 staat dus ook al weer in de planning.


  Om te beginnen, het motoren park was goed gevuld met tal van speciallekes, zoals deze Ravat met Jap kopklepper.

  Opvallend veel 'dans son Jus' exemplaren en kopkleppers.

  Zoals deze New Map ....... Sjieke dinges

  De klasse Motoren brachten het meest spectakel met mooie motorgeluiden. Zeldzame  moto deze M...

  Het Franse merk Terrot goed vertegenwoordigd.
  Lekker kussen voor deze buikschuiver.

  Een enkel gerestaureerd exemplaar.

  Enkele dubbelpoorters kregen dit uitlaatsysteem te verwerken ............. werd aan halve prijs aangeboden

  Monet Goyon, een van de zwaarder exemplaren van dit merk.

  De zijspan klasse reed appart.

  Vader en Zoon. Het manneke reed in de motoklasse op zijn Alcyon racertje, en deed de grote jongens aardig wat concurentie aan.  Motomannen allemaal in  toepasselijke kledij.

  Actie in de bochten !

  Bochtje naar rechts nemen......

  Hier het voorgenoemd manneke in actie ........

  01-06-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  31-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg grand prix d'Yvois
  Vervolg  Foto's van het wagenpark

  Vers tot racemonster omgebouwde T ford.

  Aan de startlijn  Alvissen, MG's, Bugatti etc...

  Riley in Actie

  Nog maals Rilley achtervolgd door Lagonda

  Pur Sang Bugatti uit Argentinië

  Lagonda Rapier

  AustinSeventjes waren zeer goed vertegenwoordigd. Betaalbare motorsport waarvan het Plezier even zo groot is.  Specialleke Chater lea ... WOW!

  In de gewone tourklasse was deze Dion Bouton de ouderdoms deken

  Ook fraai, Matford V 8

  Zeer sypatiek dit seventje waarvan het dak kan afgenomen worden om hem om te toveren in een carbriolet i

  Overzicht over het dorpsplein.

  Morgan en Darmont vertegenwoordigden de Tricycle klasse

  Sluikreclame voor Delahaye  Lagonda

  Ten slot voor de puristen ....... Drive a Green Car !!!!!!!!!

  31-05-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  16-04-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AMBROZIJN

  Ambrozijn;

   

  We leven goed in de goede week, welk door sommigen ook wel eens tot slechte week omgedoopt word.

  Slecht  met betrekking tot het weer, al hebben we daar dit jaar geen last van..

   Toevallig passeerden we vandaag, woensdag, te AS, alwaar een oude woning werd afgebroken, en in de achtertuin een ‘pop up’ verscheen. Avé Maria. Pasen,  As- woensdag, allemaal gerelateerd.

  Ze zijn er nog, de echte Barn finds of in dit geval tuin vondsten……  Ambrozijnen godenvoedsel voor oldtimer die hards. Toen wij ter plaatse verschenen, met roekeloze vrijwillgheid, ontdekten we een exemplaar van een wel zeer zeldzame Amerikaan.

  Wie het merk direct met het blote oog kan determineren, mag zich een ware kenner noemen.

  Een super zeldzame Rambler  Ambassador, we schatten rond 1963/1965 is eenzaam achtergebleven, wachtend op een volledige restauratie. Wij stonden er bij en keken er naar, en schoten beelden die er naar smeekten om eens op het internet te verschijnen.

   Een Buurman stond ons te woord, en vertelde hoe de steel in de vork zit. Volgens hem sleepte een oud ijzer handelaar  al 6 ton aan oud ijzer uit de tuin van  SUS KLUS, waar onder een oude Peugeot en tal van motoronderdelen van diverse makeleien.  Er zijn door de eigenaar plannen om deze schoonheid toch nog op de baan te krijgen.  Vijgen na Pasen?

  Is er toch nog belangstelling voor deze wagen, meld je dan in het centrum van As op huisnummer 3, op de N720 of steenweg. Je kan er echt niet naast kijken in de bocht van deze weg.

  Het smalste huisje in het paars te AS, en een vriendelijke buurman zal u onbalorig te woord staan.


  Update:  door Amerikaanse lezers gedetermineerd als zijnde een Rambler 660 classic uit 1964.   Zeldzame middenklasser van dit merk.  Nog even, en deze schoonheid is volledig overwoekerd met het bekende groene spul.

  De Sticker met een  B verraad dat dit ooit een Belgische wagen was.

  Denk je aan Ford of opel ? no way!! Een rasechte Rambler.

  Dit zicht tref je aan als je door Centrum As tukkert.

  Restaureerbaar ?  Met een beetje inzet moet het kunnen.

  Her en dar slingeren nog wat onderdelen rond.  Al was het maar om eens uit elkaar te vijzen en te ondekken wat er in zit. interessant lesmateriaal.

  16-04-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  29-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. FOR SALE .....Nash six in the barn!


  FOR SALE...  this  rare car !

  Nash in The Barn.

  Iedere rechtgeaarde oldtimerliefhebber vraagt het zich wel eens af, wanneer hij op onbekende plaatsen vertikaal lanterfanterd. Wat zou er zich in al deze garage's en koterijen afspelen?  Ligt er nog ergens een verborgen schatje, poedelnaakt op ontdekking te wachten.  Dit universeel gespreksonderwerp kwam aan bod bij een marktbezoek, niet zo lang geleden toen ik een bekende onverwacht tegen het lijf liep. Op slechts een mussenscheet hier vandaan, volgens Louis, staat nog een oude wagen. Hij staat er al een hele tijd, en met grote waarschijnlijkheid nog steeds. (af en toe word er hier opzettelijk onzin uitgekraamd)

   Ochtendreflex; we gaan direct kijken. 30 seconden later, zoals in de goeien tijd, langs de achterdeur naar binnen.
   Een bejaarde man in zijn oude opazetel liggend, met vluchtige blik op de eeuwigheid, staat ons graag te woord. Zonder brokken verloopt het hele gesprek niet, want zijn gehoorapparaat heeft blijkbaar een nieuwe batterij nodig. Druk maar eens op dat knopke daar aan de muur verteld hij, en we begeven ons stompelend naar de achterkoer. Een deur word automatisch geopend, en daar staat de trots van de familie.

  Een 85 jaar oude Nash 6 cilinder met dubbele ontsteking staat in al zijn glorie onder enkele warme dekens uit te slapen.  Zeldzaam !!!!  De dekens verdwijnen al vlug en de verhalen doemen als een bronstige lokroep op. De man, bijna 90, doet nog verder uit de doeken hoe hij deze wagen jaren terug verwierf, liet restaureren wat er te restaureren viel, en reed er met regelmaat en vol trots mee. In de tijd dat benzine nog betaalbaar was wel te verstaan. Dit is een echte vergaarbak van affectie, een koppendraaier. Overal waar je er mee flaneert, vriendelijk lachende gezichten en, om en gesprek zit je nooit verlegen.
   Hij reed al sedert zijn 8ste levensjaar met allerhande wagens en motorfietsen, en ook zijn echtgenote zaliger mocht al eens uitwaaien in een zijspan. Na 81 jaar rijervaring, helaas, is nu de leeftijd gekomen dat het allemaal wat minder makkelijk gaat, en hij denkt erover de wagen aan een liefhebber over te laten. Hij wil hem echter niet gratis weggeven!! Daarvoor is de emotionele deemoed te diep. Trouwens, er zijn geen kosten meer aan, en om hem zo te krijgen zijn er meerdere  'conzens'  eervol gesneuveld.
   Op de batterij na, is de limo in bijna perfecte toestand. Geen enkel krasje te bespeuren en het dak is met een nieuwe stoflaag professioneel overtrokken. Enkel dus poetsen,starten en genieten.  Verder moet je wat investeren in een tankvulling . Via deze weg zoeken we dus een trouw baasje die de moed heeft een echt en serieus bod te doen.

  Laat maar komen die aanvragen !!
  gillet.man@live.be


  Diepzwart perfect in de lak kitten zoekt nieuw baasje........

  5 perfecte banden, nieuwe dakbekleding (buiten) mooi chroomwerk op deze 1929 Nash Six

  Vermits het interieur nog in perfect origineel grijs fluweel was, is hier niets ondernomen. Alle instrumenten werken. bekabeling volledig vernieuwd.

  liefhebbers meld u voor een afspraak !

  29-03-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  25-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WO I
  Anno 2014 worden ter herdenking, her en der evenementen georganiseerd in verband met Wereldoorlog I.
  Zo ook werd er aandacht aan besteed op de beurs in Reims, alwaar Jonckheer Jacob Jacobsen enkele beelden schoot.  Dit artikel  is voornamelijk een Beeldverslag.
  We beginnen met een shoot uit 1914.


  Op deze recent ontdekte glasplaat zijn enkele duitse techniekers bezig met in beslag genomen wagens te strippen, om deze daarna in grijze verf te zetten. Man op het dak heeft een verfborstel in de hand. De middelste wagen kon wel eens een Belgische Metalurgique zijn ! Ook lichten werden verwijderd. Naast het brandblusapparaat hangt een bordje 'verboden te roken'. Beide werknemers smoren intussen een sigaretje. Foto genomen anno 1914. Zeer duidelijke foto voor deze periode.

  In het kader van WO I op de beurs in Reims een mooie stand.

  Overal te velde kwamen we de dappere soldaten tegen.

  Regimentje Roodmutsen.

  zelfs het aanslepen van enkele tonnen oud ijzer was niet te veel moeite voor de fransozen.

  Onder de motorkap van deze vrachtwagen zat een V 8 motor !

  De beurs in Reims in nog een echt bolwerk waar men de spullen voor echte oldtimers op de kop kan tikken.

  Was je toevallig op zoek naar een radiator voor je Voisin, of gewoon een kunstwerk om aan je muur te hangen, dan kon je geluk hier niet op.

  Of een compleet koetswerk voor je pre WO I project?

  Her en der werden er zeer interessante moto's  aangeboden. Je moest wel vroeg uit de veren, want op de meest interessante hing al heel snel het bordje 'Vendu' !

  Ook complete wagens en projecten in de aanbieding. Genistin en delahaye

  Mooie stands verzorgd door clubs en inrichters van evenementen. Wie wil er nu niet zo een madam in zijn wagen? Zelf verzekerd en zwijgzaam.

  Nog meer poppemiekesPre war kleding zit in de lift. Ook dames kwamen aan hun trekken. Demonstratie van het ontstaan van zwerfvuil; kind gooit zusje en hond overboord !
  Er word ook nog vooroorlogs gerestaureerd, nog maals een Delahaye

  Hier een complete Voisin tentoongesteld.

  Een beurs naar onze goesting, allerlei leuke oude hebbedinges.

  Deze Amilcar mocht van eigenaar wisselen voor 12 mil.

  Veel volk en bewondering voor de oude gloriën.

  25-03-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  24-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mysterie's
  Mysterieuze nummerplaat.

  Op een zondags bezoekje aan een rommelmarkt werden we geïnterigeerd door een oude nummerplaat met daaraan nog bevestigd een verlichtingselement, welk wees op een  vroeg jaren 20 item.

  Na aankoop  en nader onderzoek bleek dat het gaat om een Belgische plaat, wat de verkoper ook al aangaf.
  Van 1921 tot 1926 werd het Belgische wagenvolkje voorzien van donkerblauwe geëmailleerde platen, met daarop  voor het allereerst een letter, gevolgd door 4 cijfers.

  De plaat die wij ontdekten heeft echter maar 2 cijfers en meet 30 bij 20 cm,  doet daarbij vraagtekens rijzen.
  Kan deze plaat bijvoorbeeld voor overheidsdiensten gebruikt geweest zijn? Minister, volksvergtegenwoordiger, politie, bisschop ????????   Wij weten het niet en zijn natuurlijk uiterst nieuwsgierig naar de juiste uitleg.  

  Wie er meer denkt over te weten, uw oplossingen zijn welkom!!!

  Verder kregen we dan nog 2 afbeeldingen van in dit blog eerder gestelde mysteries.

  Nogmaals dook een afbeelding op van een Frenay, samen met tekts, en een foto van een Metalurgique die sterkt lijkt op de foto die we van uit Nieuw Zeeland toegezonden kregen.


  Toch bij deze laatste opmerkelijke verschillen in de spatborden, radiator (plaatsing van de vuldop, niet afgeronde hoeken van de koelribben boven, oplopende cowl naar de voorruit toe)  Wat niet wegneemt dat er verbanden gelegd kunnen worden. Persoonlijk vond ik gelijkenissen tussen vroege Imperia's en de wagen in Nieuw zeeland.

  Alle opmerkingen welkom.  Mysterie nummerplaat 30 bij 20 cm

  Oplossing??  volgens een verzamelaar die ons contacteerde, zou deze plaat gewoon een vroeg nummer zijn. Wanneer we uitgaan van een productie 1921 tot 1926 dan is letter E uit de eerste jaren van deze plaat voering. Volgens eerdere bronnen hadden platen 4 cijfers, maar blijkbaar is men toch niet met 00 begonnen. Yvan Mahy van het bekende Auto museum Leuze en autoworld Brussel liet weten dat hij nooit eerder zo een plaat onder ogen kreeg. Ook BFOV zou zich over het probleem buigen, tot op heden zonder resultaat. Blijft een mysterie, maar zeldzaam is ze met zekerheid. Liefhebbers mogen altijd een bod doen !!

  Een andere lezer liet weten dat dit bord misschien zoals het Lam Gods, de verdwenen bewegwijzering zou kunnen zijn van de ook al verdwenen snelweg tussen Peer en Neerglabbeek.  als daar maar geen vodden van komen.  Plezante opmerkingen mogen er ook zijn !  24-02-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  17-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mamoet Project CADILlAC

   Mamoet project; Cadillac V 12.xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

   

  Stel; je bent op pensioen na een levenlang als garagist gewerkt te hebben.  Dit nadat je vader(garagist) volgens de ethische richlijn,  je met de paplepel petrolium heeft doen slikken vanaf je 12 de levensjaar. In plaats van, zoals andere kinderen, mocht je tijdens de vakantie  lekker motoren zuiver maken en andere vuile karweitjes opknappen.

  Je zou denken op je 65 ste zeg je dan “Voert met die goert”……………..de romantiek hebben we nu wel gehad.

  Maar neen, de hieronder vermelde Meester Tovenaar bewijst het tegendeel.

  Na zijn carrière besluit hij namelijk een cursus plaatslager te gaan volgen. Al vlug blijkt dat zijn  schat aan ervaring, zijn onuitblusbare liefde voor de automobiel hem al vlug beter, of op zijn minst even goed, laten uitschijnen dan de leerkracht. Meer finesse en detail liggen in zijn vingers. 

  Op de school waar hij de cursus volgt staat er een restauratieproject, waar al menigeen hun kennis hebben op mogen botvieren, maar slecht weinigen slaagden er in er iets van te bakken.

  Onze meester uit het Phantoom tijdperk, laten we hem Casper noemen naar het bekende geestige Disney figuurtje, zag het wel zitten hieraan te beginnen, en ook te eindigen. Het phantoom tijdperk, tussen haakjes is de vermeende periode uit de middeleeuwen, ten tijde van Karel de grote, welke volgens sommige historici niet bestaan zou hebben. 300 jaar geschiedenis zou zo maar even verzonnen zijn ???........... neen dit is geen grap. Heeft een en ander te maken met de Juliaanse en Gregoriaanse kalender. Maar het zal Caesar Julius en Paus Gregorius worst wezen. En u voor zeker ook.

  Ondertussen zijn we  een alinea en vijf jaar verder.  Eerst en vooral even beschrijven waar het om gaat. Een Cadillac uit het jaar 1932.  Wie Cadillac zegt, zegt  dikke bak. Bij dit merk kon je kiezen uit een V8, een V12 en  ook nog een V16. Kleiner kon niet, mocht niet. Kwestie van prestige.

  Hier dus de V12 waar er wereldwijd nog exact 3 exemplaren  van dit model en type rondzwerven. Degene waar we het nu over hebben is de enige in Europa. Hij stond 50 jaar in een vochtige, dichtgemetselde garage in de USA, omdat de erfgenamen het niet eens werden over wie wat zou krijgen.  De kleinkinderen werden opgescheept met een totaal vergane oude hoop schroot, in plaats van een dikke erfenis. Wij bestempelen dit met een moderne term; “Sweet spot” . De carroserie van de wagen was zo slecht dat ze totaal opnieuw gebouwd moest worden. Na vijf jaar van hard labeur is nu het chassis volledig klaar, de motor is ondanks een gebroken nokkenas ook weer toppie, en het carosseriegedeelte heeft al veel weg van een auto. De motor in deze auto, is trouwens dezelfde als degene die men gebruikte in de bekende Shermann tanks. Voordeel natuurlijk, als je eens een onderdeeltje nodig hebt, is het nog wel ergens te vinden. En je hebt volop power om deze 3 ton wegende hoop metaal voort te bewegen.

  Casper maakte samen met zijn leerkracht zo goed als alles nieuw, inclusief raamlijstjes, dashboard, raamtechniek, scharnieren, noem maar op……….. Dus alles alles en nog eens alles. We hebben het hier over een model uit 1932, dus vollen bak schoonheid te vinden in rondingen allom.  En het resultaat is ronduit subliem te noemen.

  Casper is niet rap tevreden, want vermits hij de rechterkant deed en zijn leerkracht de linker, zitten er toch wat, zij het minime verschillen in, die enkel zijn getrainde oog opvallen. Dus besluit hij de hele linkerkant overnieuw te maken !!!!!!  Het zijn dit soort onthullingen die het project lang laten aanslepen, temeer ook omdat Casper het woord "neen" niet kan uitspreken. Vele malen word hij aangesproken iets te herstellen, vervaardigen voor anderen,  waardoor zijn eigen projecten  simpelweg niet avanceren. Bewijs;  tijdens ons bezoek, op nog een christelijk uur, ging de telefoon tot drie maal toe, telkens mensen die om raad vroegen. Hij kijkt er ook naar uit om aan nog andere projecten voor zich zelf te kunnen beginnen. Onder andere staat er nog de wagen van zijn vader die deze ooit nieuw aanschafte. Als garagist heeft hij in het verleden veel inruilers weg geflikkerd, bij het oud ijzer gegooid, o.a een Delage welke voor 2000 frankskes weg mocht, en vandaag een klein fortuin waard zou zijn. Maar een en ander heeft hij ook bewaard.   

  En het hele straffe van dit verhaal is dat Casper enkel wat foto’s heeft om zich op te baseren voor dit mamoet project.  Niks tekeningen, niks computer, enkel handige handjes en heeeeeel veel Good wil.

  Toch heeft Casper goede vooruitzichten; als de wagen klaar is, in tweekleurig blauw, zal hij samen met de eigenaar een trip maken naar de USA, met deze bolide. Enige wat daarbij op zijn verlanglijstje staat is een authentiek saloon met klapdeuren  binnenstappen, waarmee zijn aura dan definitief bezegeld word !!!

  Dat zijn pas gevleugelde woorden.

  Was dat vroeger niet een van die mopjes………….   Wat is het toppunt van  western  ???  Het antwoord was ; kut  met klapdeuren. (Met excuses voor gevoelige lezers) Het is nu eenmaal een feit.  Maar dat zal Casper zeker niet voor ogen hebben.  Zolang hij zijn cowboyhoed en zweepke maar mee heeft. Wij zijn uitermate nieuwsgierig naar het eindresultaat en zullen ons ook een cowboyhoed aanschaffen, moest dit kunnen leiden naar een ritje per Cadillac.

  Casper, houd vooral de Moed erin………….  Het trotse Embleem van Cadillac, welk voor gevleugelde uitspraak zal zorgen.  Spatborden, spoiler, firewall, raamlijst, radiatorgril, gerepareerde mantel, allemaal geboren op deze plaats!

  Casper wil deze linkerkant nog eens over doen wegens niet identiek aan de rechtekant

  Rechterkant spuitklaar

  Ook eigen fabrikaat, spatborden, kofferbak, volldige achtekant,  zonder persen en mallen. Alles Handwerk. Fraai of niet? U mag het zeggen.

  Geen enkel onderdeel zonder afgeronde hoeken.

  Ook volledig nieuw gebouwd, dashboard, raamlijsten, of te wel gewoon alles.

  Dikke V 12 motor die zich ook in een Shermann tank thuis voelt.

  Zo ongeveer wordt het eindresultaat over een paar jaartjes................

  Een oude foto uit de tijd dat klapdeuren nog mode waren.

  Jipie kajeeh..............

  17-02-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  03-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seizoens opening 2014 ; Fagnes Hivernales

  Fagnes  2014 xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

   

  Het nieuwe Oldtimerseizoen is als een occult ritueel, officieel geopend met de Fagnes Hivernales.  We waren aanwezig op de editie van vorig jaar, toen  volop in de sneeuw. ( zie …..http://www.youtube.com/watch?v=_Gpd2U60hGcvideo ) en in vol contrast daarmee, anno 2014 schitterend lenteweer !!!  Althans op de Zondag van dit weekend lange avontuur .Op  Zaterdag moesten de deelnemers  een dag  Miezerregen en koude trotseren. 

  Van de 20 deelnemende pre war cars, haalden allen de finisch zonder ernstige problemen. Een enkeling had op Zondagmorgen wat verzorging nodig, maar ging dan toch tijdig aan de startlijn staan.

   Op en top gekleed voor deze uitdaging konden we weer wat mooie beelden en grof wild schieten op deze Ardense chasse de courre.   Heel vroeg op post  aan de vertrekplaats Francorchamps, in de ijle, koude ochtendlucht zat de sfeer er al direct in.  Achter een gesloten garagepoort van het Hotel hoorden we de onmiskenbare echo van een oud voertuig.  Poortje open en een schoon mobiel uit 1909 kwam lustig buiten tuffen.  Onze dag was al gemaakt bij het aanschouwen van dit nog nooit in het echt geziene wagentje.

   Een Jackson 8hp  met één cilinder de Dion Bouton motor van 1100 cc.  Alleen had hij er niet zo veel zin in en onderging een grondige sleutelbeurt. Dit spectakel voldeed zich in alle geheimzinnigheid,terwijl alle anderen zich voldeden aan een lekker ontbijt, en hun doorweekte kledij nog aan hun wagens te drogen hing.

   In tegenstelling tot wat we dachten is deze Jackson  een in Frankrijk/Engeland geproduceert wagentje!  Zeldzame eend in de bijt. Zie hem hier aan het werk ;; the sweet DDB purr... Alles behalve een debuut, want eigenaar Laurens Klein reed een maandje geleden nog de donkere 100 miles van Amsterdam. Eerder nam hij ook al deel aan de trektocht, maar kwam toen helaas een dagje te vroeg.

  De enige info die verder over dit voertuigmerk terugvonden is het volgende;

   

  Research has revealed little of the history of the Jackson Motor Car Company, however, it is believed that very few early French / English Jackson’s were built and even fewer survive today.

  It is believed that the Jakson (note the spelling!) was built in France and sold in the UK by R.Reynold Jackson & Co,.LTD who insisted the car be marketed and sold as a Jackson! You will not the word Jakson stamped into the gearbox and the gearbox cover has Jackson cast into it.

  De rit op zaterdag, ondanks met voldoende wijwater besprenkeld, had toch wel zijn tol geeist.    wagens verschenen met leeg gelopen rubber aan de start.  Gelukkig konden ze beiden, zij het met de nodige reanimatie en vertraging , toch nog  de zondagse rit aanvatten.  De deelnemer met T ford, zag zelfs gelegenheid ergens een nieuwe binnenband te scoren!  Schitterend weer en een adembenemend kleurenschouwspel  speelde zich af in het landschap van de Fagnes. Het leek eigenlijk meer op een herftsrit, hoewel we op het hoogste topje toch wat sneeuw tegenkwamen.

  Een derde geval van verloren lucht deed zich dan voor, niet ver van het vertrek. Bijna afgescheurde soupappe was oorzaak van oponthoud van het oudst deelnemende vehikel, een Clement 1903.  Met technisch vernuft en stoere handenarbeid, en adembenemend panorama, werd een nieuwe binnenband gestoken, en lekker verder getuft. De eigenaar had deze auto nog niet zo lang geleden gekocht, uit een nalatenschap. Hij beschouwde de Fagnez als een proefrit voor de London to Brighton rally komende Maart. De eerste deelname voor deze Clement, maar de bestuurder zelf, reed deze rit al meerdere malen. Met glans tukkerde de Clement de Ardense heuvels op. Hij koerste met een gemiddelde snelheid van 55 km/h. Wij hebben het persoonlijk gecontroleerd. Het kleine autoke heeft dan ook een heel dikke 4 cilinder met al 3,2 liter motor aan boord. Het weinige aan techiek is  van oerdegelijke kwaliteit. Onkapotbaar.

  Het was een exotische rit, onderweg zagen we heel wat Ardens groot wild. Beren, luipaarden, en andere Bontjassen/mutsen. Urbain houdt niet van madammen met nen bontjas, maar waarschijnlijk heeft hij nooit de gelegenheid gehad een winterrally als deze te aanschouwen.  Wij zagen het in ieder geval wel zitten.

  Ook de drie heemskinderen waren van de partij als slachtoffer in een A ford phaeton. Het vierde heemskind bleef er aan op de ontbijttafel.  Of deze ervaring ook voor hen als “meer” geld,  valt af te wachten voor volgend jaar. Voor ons in ieder geval wel. Wie weet volgend jaar met eigen voertuig op Appel?

  Foto's;  Jonckheer Jacob Jacobsen.  Normaal heeft de ochtendstond goud in de mond, in dit geval met een heerlijk benzinesmaakje........;

  Kijk zo repareer je een uitlaat. Lang leve zwerfvuil............. en cola in blik

  Klaar voor vertrek in toepasselijke hal.

  Terwijl doorweekte kleding van de voorgaande dag nog te drogen hing.

  Benzine- en andere dampen kleuren de dunne ochtend lucht.
  Ready to go

  Enkele kilometers verderop, 3e geval van ontsnapte lucht.

  Met vereende krachten het geval oplossen, met zo een panorama mag het wat langer duren.

  Reanimatie van een binnenband...............  hoe kreeg hij dit klaar?  Antwoord, veel geoefend tijdens de eindejaarsfeesten......... zakje blazen.

  Amilcar op toeterkracht. claxon groter dan de motor.........

  Toch allen gearriveerd on top of the hill.

  Deze foto zou in 1914 gemaakt kunnen zijn, russen komen aan in de Ardennen......;

  Met bijhorende  strenge blik.

  Dat vraagt om een glas....

  of 3 chamfoezel.

  Laurens Klein op een van zijn  hoog(s)te punten ............  Blik onderweg.

  03-02-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  01-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.seizoen 2014 vervolg
  Vervolg Fagnes 2014


  Op onze jacht schoten we verschillende malen grof Ardens wild. In dit geval een koppel verdwaalde poolberen.

  Afrikaanse luipaard .....

  Het bewijs dat Sasquatch bestaat, ontvoerde hier de 3 heemskinderen. 4e kind bleef er aan op de ontbijttafel.

  Even de tong schoonschrapen voor het feestmaal.............. kwestie van goede smaak.


  Onder de deelnemende voertuigen deze Zeldzame Marquet !!!! Model van Pontiac?

  Nog uit het noorden,  bruine walrus?  Schitterende beelden, prachtige herfstkleuren clement 1903 achtervolgt door Amilcar.

  Winterzon deed het formidabel.

  Klein overzicht op een van de stopplaatsen; Packard, Loraine de Dietrich, Citroens en Buggattis

  Detail van een Sunbeam tourer

  Bugatti's

   Voorkant van Pracht van een Sunbeam

  Plassen bewijzen een natte voorafgaande zaterdag

  Effe aantrappen die handel..

  Ik zal ook es proberen. oppassen met de tong.

  Terug op weg.....  naar een volgende winterrally

  01-02-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  30-01-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg fagnes 2014

  Verdere sfeerbeelden.  Een warme motorkap is ideaal om je natte was te drogen.  Om goed wakker te worden, vroeg in de ochtend, het geluid en geur van een Buggatti ...........

  Lekker verfrissend, twee gladde jongens.
  Binnen was het ietsje warmer. Lagonda vertegenwoordigde GB.

  Gelukkig was de naad nog stevig. Ontsnapte lucht bijvullen .......  andere binnehouden.

  Hetzelfde voor deze T ford.

  Goed ingepakt kroost.

  Fiat 1916

  Fiat 6 cilinder

  Hotchkiss

  Njazprodov....Ford zoals meestal goed vertegenwoordigd door zowel de T als de A modellen.

  Evenveel lol per Citroen, waarvan er trouwens 3 exemplaren meereden.

  Oldsmobile detail

  Proost en tot volgend jaar............

  30-01-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  28-01-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HELP wanted mysterie car
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Click on picture to enlarge. We like to know wat car this is.
  clikck on Mail me in right colum.
  klik op de foto om te vergroten. Welke auto is dit, laat het me weten via contactknop rechts boven (e mail mij).

  Zoals dagelijks leegde ik vanochtend mijn brievenbus en vond naast de gebruikelijke reclame en te betalen rekeningen een enveloppe verzonden, vanuit Nieuw Zeeland.

  Enkel vraagtekens dwarrelden naar boven bij het lezen van het adres van de Afzender.

  Nieuwsgierigheid naar de inhoud ontspon in dunne lucht............
  Als eerste komt een foto naar boven met de afbeelding van een oude auto van het genre waar we hier een zwak voor hebben. 
  Daarnaast een begeleidend schrijven met de vraag of ik deze voiture kan determineren?
  Hoe de afzender aan mijn adres geraakte ??????? 

  Waarschijnlijk in het zog van het Frenay en Minerva verhaal werd een het een onvervalste jager op een pad met vele bochten mogelijk. Als je behept bent met een vurige passie, is geen obstakel te groot.

  Het vermoeden is of het misschien een Belgisch merk zou kunnen wezen?
  Eerdere pogingen tot determinatie via een tijdschrift zijn mislukt. Foto is ooit genomen in Nieuw Zeeland, en het enige bekende gegeven is de persoon met de hoed voor in de wagen. Dit is namelijk de toenmalige burgemeester van het dorp van de schrijver aan de zuidkust van Nieuw Zeeland nabij Christchurch.

    In eigen zeer bescheiden archief vond ik alleszins geen antwoord, hoewel mijn eerste intuïtie ging naar Metalurgique.
  De ronde motorkap echter spreekt dat tegen, maar alle opties blijven open. Eerder al waren er suggesties naar Franse, Duitse, Nederlandse makelij?

  Mocht een van de lezers hier te velde glasharde symptomen kunnen oprakelen welke een  breder licht kunnen werpen op deze mysterie auto,
  aan de andere kant van de wereldbol horen ze het graag.

  Na een nachtje slapen 2 antwoorden bekomen; Metalurgique 18 pk 1914 en  Metalurgique 1915 ...........  Had ik het toch juist ? De aanvrager vermoede dat de wagen een begin jaren 20 model was.... Hopelijk komt er nog meer uit de bus.

  Lees hier ook heel binnenkort het mamoet verhaal van de ontdekking en restauratie van een Caddilac met V 12 motor !!!!!  Uniek.  Blijf inloggen.


  28-01-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  13-01-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pebble beach Belgium
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Pebble Beach in Belgi녅…..xml:namespace prefix = "o" />

   

  Het jaar 2014  is nog maar enkele dagen rijp, en meteen zetten we de grote middelen in.  Een nieuwjaarsbezoek wordt gecombineerd met een uitstapje in de buurt. En wat voor een !!!

  Afspraak met een verse schatbewaarder die deurnummer 499 van het voorgaande Walhalla bewaakt. In stijl werd ik afgehaald met een pracht van een jaren 50 Amerikaanse cabriolet,  gezien het voortreffelijk winterweer dat we dezer dagen mogen beleven.

  Onze schatbewaarder voor vandaag is al zijn leven lang bezig met oude wagens, en heeft een speciale voorkeur voor ons Belgische merk Minerva en Amerikaanse pre war cars.  Slechts een viertal jaar geleden zag hij de kans om een droomauto op de kop te tikken,  te verwerven.  Namelijk het vlaggeschip van Minerva, een Model A.K.  6 cilinder 32 PK, 1927.  En niet enkel het chassis en onderstel van deze wagen zijn bijzonder, maar ook de carrosserie.  Zoals het destijds gebruikelijk was, kon je een chassis laten aankleden door een couturier naar je keuze.

  In dit geval werd gekozen voor haute couture door carrosier Saouchik. Daarmee is deze eveneens de enige Minerva die deze eer te beurt viel.

  Onze schatbewaarder, van eenvoudige komaf, en zonder alure’s, wil liefst anoniem  blijven,  kent een groot deel van de geschiedenis  van dit voertuig. Deze liep  niet altijd over een glad padje. Hij kocht hem namelijk als een ongevalswrak.  Een trieste gebeurtenis, waarbij de eigenaar   het leven liet, na in een ravijn te zijn terechtgekomen. Dit gebeurde in de late avond, maar de wagen werd pas in de nacht omstreeks 02.00s’nachts teruggevonden.  Het is van de dochter van deze laatste eigenaar dat de wagen gekocht kon worden, en terug naar zijn Bakermat “ België” kon worden vervoerd.

  In den beginne  won hij op de Parijse beurs in 1928 de eerste prijs voor  ‘styling’. Inderdaad, voor een wagen uit 1927, heeft hij een lijngeving die andere merken pas gedurende de 30er jaren aanvatten. Typisch voor de Saouchik ontwerpen zijn de ronde vormen, en chromen sierlijsten op de spatborden, waardevolle afwerking van het interieur.  De meest bekende en gegeerde wagens van deze tijd zijn de beroemde Delahayes, een verdere evolutie van dit ontwerp.  Toevallig vond ik met een beetje speurwerk een foto van deze wagen, gemaakt 1928 te Nice.

  De wagen werd later dan verkocht aan, Maibel  Boll, een actrice met de bijnaam Queen of diamonts. Deze had de ambitie zoals Amelea Earhart als eerste vrouw met een vliegtuig de oceaan over te steken via Aviatrix. Hierdoor werd de wagen verscheept naar de US. Daarna kocht Generaal Jacob Coxey hem. Onderhoudskaarten tonen aan dat hij ooit in een Minerva garage in Ohio onderhouden werd.

  Hier werd hij ook ooit gerestaureerd door  “ new state-of-the-art facility”, en hij was ook geregistreerd in Ohio.

  In mei 1998 won hij in Indiana in het stadje Filmore een prijs, welke is niet bekend. Nog in Indiana, french lick, won hij eveneens een prijs.

  In 1999 won hij een eerste prijs  nr w11389  op Pebble Beach. Hiervan is het embleem nog bij de wagen, samen met enkele ‘field’ foto’s. Helaas geen podium beelden. Mocht een van de lezers hier er ergens eentje weten op de kop te tikken, dat zou leuk zijn.  Dan in Juni won hij in Betlehem  de prijs voor ‘Most elegant car’. Eigenaar was toen ene Raimond Katzel uit Medford. Het is deze eigenaar die  om het leven kwam bij het ongeval, en van diens dochter werd de wagen verworven en naar België gerepatrieerd. Dat was anno 2009.

  Bij mijn komst afgelopen week staat de wagen bijna terug spuitklaar te wachten op nog enkele af te werken kleinigheden. Vol trots en emotie, verteld de bezitter over deze aanwinst, en gaat tot in ieder detail. De deuren en achterkant van de zetels, dashboard zijn bekleed met echt krokodilleder  en rozenhout. De zetels in fraai donkerbruin leder. Er is nog wat werk aan het dak, waarvan de constructie veel schade had geleden bij het ongeval. Deze dakconstructie is zeer vernuftig uitgekiend, de stijlen tussen de ramen naar binnen wegklapbaar. Het gehele dak kan opgeborgen worden in de kofferruimte. De passagier achteraan kunnen gebruik maken van een opbergbaar “ Dual Windshield” . Er is ruimte voor het wegbergen van een geweer of golfstokken, gereedschapsbakjes en batterij ruimte  onder de deuren. Ook het optakelen uit het ravijn had  sporen nagelaten. Het bovenstuk van de motorkap is volledig nieuw gemaakt, en her en der zijn reparaties gebeurt aan vooral de rechterzijde van de carrosserie. Gelukkig waren de motor,  chassis, achterkant van de auto quasi onbeschadigd, en ook de deuren, passingen hebben als bij wonder bijna niets geleden. Van kwaliteit gesproken. De voorruit werd vernieuwd, en de constructie er rond gerepareerd.  Over enkele weken kan de wagen naar de spuitboer, om terug in zijn volle glorie  en originele kleur te kunnen pronken. Dan volgt nog een nieuwe dakbekleding.  Hopelijk haalt hij het nog voor de zomer, om weer over Belgische wegen te kunnen glijden..

  Afbeeldingen uit automobile quaterly uit 1984 en the classic era ccca uit 2001 tonen aan hoe de auto moet worden, na 28 maanden van sleutelen. De wagen reed nog toen hij in België arriveerde dus technisch zijn er weinig problemen te verwachten.

  Wij hebben al vast ons zelf uitgenodigd voor een eerste rit wanneer dit Belgisch erfgoed weer mag ronken en smoren zonder daarbij met de vinger gewezen te worden, tenzij ; duimpje omhoog !

  Ondertussen word er nog wat opzoekwerk gedaan in verband met de geschiedenis, waarvan we u zeker op de hoogte zullen houden.  Keep loging in ........  Mabel Boll, met haar 2 honden ( eentje om haar nek)

  Mabel met de ambitie de oceaan over te vliegen...... Helaas was Amela  Eathart haar te snel af ...

  Mabel als Actrice, welke hier met de Minerva gespot werd in een Hotel te Nice. Met chaufeur, een horde fotografen en de wagen met wieldoppen. Er moeten dus nog ergens foto's hiervan circuleren.

  Tweede bezitter General Coxey, welke ook in de politiek actief was.

  Affiche van Pebble Beach, met Minerva in de hoofdrol.

  Een foto van de Minerva  na hier in België te zijn aangekomen en van de carosserie ontdaan.

  In bits and pieces.

  Zonder de radiator en kap ziet een Minerva er zo uit. In z'n blootje.

  Zo zag hij er uit bij ons bezoek, alles weer netjes in elkaar gepuzzelt.

  Dakmechanisme kan worden weggeborgen onder de achterklep. Nieuw idee in 1927 !!!

  In deze kast kan het "Dual window" worden opgeborgen.  Afwerking met rozenhout en krokodillen leer. Het kan ook een alligator geweest zijn???

  Fraaie  zachte lederen zetels

  Dit word het eindresultaat ...........  waaw of niet? Let op de typische saouchik chroomlijsten op de spatborden. In 1927 was nickel nog volop in de mode, dus erg modern voor deze periode.

  Foto uit betere tijden, met open kap en dual window.

   Achter aanzicht..............  dakconstructie volledig weggewerkt.

  Nogmaals Mabel Boll, Queen of diamonts,  met enkele knoepers aan haar vingers,eveneens in betere tijden, aan parels had ze ook geen hekel. Maibel kwam aan haar fortuin door een huwelijk met een Colombiaans koffiemagnaat. Deze overleed kort na het huwelijk. Daarna ging ze nog maals in de boot met 5 andere niet-sukkelaars. O.a. een Parijse graaf waarmee het huwelijk 2 jaar duurde. Ze won de echtscheidingsprocedure. Ze overleed geestesziek op 13 april 1949 op 59 jarige leeftijd.
  1934 tijdens huwelijk met voorgenoemde graaf, kocht ze zich een speciaal gecaroseerde Duesenberg, nadat de Minerva verkocht werd.A car with a history | Just Cruisin 2  link naar de Duesenberg

  13-01-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  12-01-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.APENDIX Pebble beach Minerva

  De sterren stonden goed.....


  Het artikel in verband met de Saouchik Minerva had heel wat bijval. Daar de wagen goed gekend is in de U.S. van Amerika, kregen we enkele reacties; een lekker toetje, chocoladepudding  als dessert.

  Eerst werden we gecontacteerd door Bill Bibb, welke een goed vriend was van de laatste eigenaar Raimond Katz. Eerder vertelden we hier dat deze laatste omkwam met deze wagen. Helaas blijkt het verhaal een beetje opgeklopt, puur krachtvoer.  Immers Raimond belde Bill op deze avond om hem over het ongeval in te lichten. En dit met een gewone telefoon, en niet uit het Walhalla, maar gewoon thuis vanuit zijn luie zetel. De auto stond op een trailer richting een tentoonstelling, en het is deze trailer die met Minerva en alles, één en ander meemaakte....  Hier de woorden van Bill Himselve 

  Now I’ll tell you about the accident. Dr Katzell put the car in his enclosed trailer and secured it with the usual tie downs : front and  at the back. He then called a commercial towing company to take it to a show. Their driver wrecked on a divided highway in New York and the trailer landed in the median upside down. When
  they opened the trailer the car was not damaged. It was hanging there and some fluids were running out. The straps had held! Instead of rolling the trailer back upon its wheels and removing the car the IDIOT cut the straps ,dropping the car, then he winched it out(It was upside down) and proceeded to roll in over onto it’s wheels. This explains the radiator cap driven down into the radiator ,and the demolished left side and the two broken windscreens, and bent steering shaft.


  Straffe kost of wat ? Dit doet een beetje pijn aan onze emotionele inteligentie.  

  Bill is ondertussen 84, en ook eigenaar van een Minerva. Sterker nog hij had een Minerva garage ten tijde van zijn loopbaan. Hij kent dus heel wat Minerva’s en hun eigenaars, hun geschiedenis. Hij was erbij op Pebble beach,  bezorgde me foto’s van die dag, van alle aanwezige Minerva’s. Eveneens had hij een lijst met alle voorgaande eigenaars, ondertussen aangevuld met deze in België.

  Met dank dus aan Bill, die nog steeds met zijn Minerva rijdt. Ultiem subliem! We doen hier niet aan Half werk, dus, zochten we ook nog contact met een museum welk het nalatenschap van General Coxey beheerd. Hierin heel wat documenten in verband met de auto. Onderandere, verkoopsbewijs van Mabel Boll met haar handtekening, het inschrijfbewijs op naam van zijn echtgenote in 1933. Een boterbriefje dat verraadt dat de wagen werd verkocht voor dikke 600 dollar, enkele foto’s waarop het lijkt dat de wagen in een donker kleur gespoten was? Maar zwart wit kan bedriegen.  Een foto van de originele mascotte die ooit als curiosum in het museum tentoongesteld werd. xml:namespace prefix = "o" />

  Mooi toch dat er met deze reacties weer een stukje van de puzzel ingelegd is.

  Met dank aan Raimond  ‘Bill ‘ Bibb en  Mandy Altimus Pond,  beheerder Massilon museum

  Hier nog een link naar een video met Mabel Boll USA : SPORTS: Actress/ socialite /heiress Mabel Boll (The Queen of ...  Minerva van 'Bill' op de bewuste Pebble beach tentoonstelling 1998.

  Minerva als eigendom van Coxey, foto waarschijnlijk uit eind jaren 40 (zie buick gril op achtergrond)
  kleur van de wagen lijkt donker ???  “Courtesy Massillon Museum.”


  Originele mascotte coxey museum tentoonstelling   “Courtesy Massillon Museum.”

  Registratiebewijs op naam van Henriette Coxey opgemaakt 1933. “Courtesy Massillon Museum.”

  Verkoops factuur voor 600 dollars opgemaakt 14 juli 1943 “Courtesy Massillon Museum.”

  Titel op naam van Henriette in 1938. “Courtesy Massillon Museum.”

  12-01-2014 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 18/02-24/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 14/11-20/11 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 27/07-02/08 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 28/11-04/12 -0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Gastenboek
 • mr
 • Circuit des Ardennes 2017
 • Barbour Glenden Fleece Gilet Olive
 • Barbour Ariel Quilted Jacket Dk.chambray
 • Het wordt steeds beter

  Bedankt voor uw bezoek,druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek, hopelijk tot ziens  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Archief per jaar
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • -0001

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!