Inhoud blog
 • Next ; what's up doc ;
 • waarschuwing !!!!!
 • SPONSORS GEZOCHT !!
 • Minerva nieuws uit eigen land
 • minerva nieuws uit eigen land 2
  Zoeken in blog

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Archief
 • Alle berichten
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • www.­oldtimernederlan­d.­nl
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Trektocht der Pioniers
  1 ste juni zondag
  07-04-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg Mission imp.
  Vervolg Mission Imp.

  Beelden van de restauratie van de FN, het eerste Project van Fred

  Restauratieproject welk van heel ver kwam

    Voorvork die ooit diende als opslagrek, met volledig zelf vervaardigt balhoofd.

  07-04-2013 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  06-04-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg mission impossible

  Vervolg  De schuiven van de Knight-motor geen kleinigheid om te demonteren

  Een van de vele onderdelen, nog een 4 cyl Minerva blok

   Carterpan Minerva motors

  Nokkenas

  Nieuw vervaardigde drijfstangen

   Oud en nieuw

  In het motorblok was  een groot gat geslagen, eigenhandig gerepareert.

   Alles word zorgvuldig gedocumenteerd.

   Huidig blik op de werkplaats.

  06-04-2013 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  28-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen beroemd.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Iedereen beroemd.

  Het verhaal van de verjaardag van de nieuwe buggati Paus gaf aanleiding tot dit vervolg, namelijk dat van Kardinaal Jowett. Je weet wel, onderdaan en kiezer van de Paus en doorgaans gekleed met een opvallend rood mutske.

  Ook hier valt er een verjaardag of twee te vieren !!!

  Jowett klinkt waarschijnlijk heel onbekend in de oren van de meeste lezers, maar daar zal dit verslag een definitief einde aan maken. De Jowett car club is de oudst nog bestaande club ter wereld, en viert dit jaar zijn 90ste verjaardag.

  Jowett, eerder onbekend in België en toch sedert jaar en dag opvallend rood aanwezig in het piepkleine Limburgse stadje Peer. In heel Vlaams sprekend België rijden er 2 jowets, een derde spreekt een aardig mondje Waals. Naast Darco en een F 16 een idee voor stad Peer om een standbeeld op te richten op een van de nieuwe ronde punten. Titel ; “ Peer, Home of the Jowett Cardinal ”

  Onze Jowett Kardinaal ; Jonckheer Jacob Jacobson bezit “25 jaar” een type uit 1951, nml de jupiter. Hoera ende proficiat; slingers in de kamer, slingers in de gang. Hiep hiep hoera, een leven lang. Wie krijgt de cadeaujes, dat zijn wij, hiep hiep hoera dat vieren wij. ……………….Laat de champagne maar bruisen en de wierrook waaien.

  En hij bezit ook de tweede met een “ le mans “ boddy. Vergelijkbaar met een Jaguar xK model. Eigenlijk iets te jong voor dit blog, maar het merk zelf gaat al een hele tijd mee, sedert 1906, en dus de moeite om eens nader te bekijken.

  Deze 25 ste verjaardag nodigt meteen ook uit tot een groot feest ???? Jonckheer is al jaaaaaaaaaaaaren aanwezig in de olditmerscene en doorzwom reeds heel wat avonturen op dat gebied. Daarnaast ook nog druk in de weer in de schilderswereld, en zijn creaties zijn binnenkort te bewonderen te Affligem, tentoonstelling Motoring Art. (zie oldtimerweb)

  Ooit stelde hij bijna ten toon in een New Yorkse gallerij, een verhaal met een staartje, of beter gezegt een hele dikke staart. Een echte, rondborstige Amerikaanse schone belde hem op, na zijn werken ergens te hebben gezien, en gaf aan een voorname kunst gallerij te bezitten in ‘The Big Apple’. Ze had interesse zijn werken aldaar tentoon te stellen en te verkopen aan duizelingwekkende prijzen. Jaques, totaal overdondert stemde toe tot een bezoek, enkele uren later, maar was toch nog sceptisch.

  Een langharige schone liet zich door haar chauffeur naar zijn woning brengen, en Jaak moest pardoes al zijn werken van de zolder halen, in zijn beste engels uitleg geven, en was al helemaal in de allerbovenste wolkenhemel met vrij zicht op roem , wereldwijde faam, en bovendien een aardig, handenvol gevuld balkon a la Lesley An Poppe!!!!!. Heel zijn living, keuken en veranda stonden al vol met schilderwerken die al jaren op de bovenste etage stonden te bestoffen. De ontnuchtering kwam na niet eindigende, extreem spannende tijd en bijna ondertekende contracten. Toen bleek helaas dat het opgezet spel was en de Chauffeur van de beruchte dame niemand minder bleek dan ondergetekende Baron.

  Nog nooit zo hard gelachen en nog altijd een moment om met volle fierheid op terug te blikken. Je weet, ergens van dromen is dikwijls veel beter dan het te bezitten. In dit geval dus meer dan geslaagt om iemand, al was het maar voor een paar uurtjes, weg te doen dromen.

  Genoeg in het verleden gespit, nu de toekomst…

  Voor wie het nog niet weet; deze zomer, Elke donderdag in Peer Centrum vanaf ergens April treffen voor sportieve oldtimers !!!!!!!!!! Wanneer, hoe, waar en wat juist heel binnenkort op dit blog. Deze samenkomst zal te vergelijken zijn met cars and cofee of de Classik summer meet.

  Vergeet niet een attentie mee te brengen voor de kardinaal !!!!!!!!!!!!! Hij zal er zeker in het oog springen . Wie weet komt de Bugatti Paus ook eens langs.

  Het moet dus goed toeven zijn in een club die reeds 90 jaar ter been is, vandaar hier het merk en de club een beetje in het zonnetje zetten.

  In een advertentie in de Bradford Telegraph verscheen op 12 mei 1922 een artikel waaruit blijkt dat de zuidelijke Jowett Car club een eerste rally zou organiseren op 26 augustus 1923. Jowets uit de twintiger jaren stonden bekend als 'THE LITTLE ENGINE WITH THE BIG PULL' “ de kleine motoren met de sterke trekkracht. Google Jowett car club en je vind alle info.

  Dit artikel is anderhalve dag actief en ongeveer 200 lezers hebben het bekeken en beoordeeld. Enkele reacties gehad waarin gesteld word dat de Fiat 500 club langer zou bestaan en ook de riley club werd genoemd. Wij hebben daarover geen verder gegevens gevonden, maar wie het echt weet, en kan staven, mag dit graag doorgeven.

   

   

  Benjamin and William Jowett

  Deze 2 broers runden een fietsenhandel in Bradford tijdens de eerste omwentelling van de vorige eeuw. De zaken gingen goed en ze waren in  staat om werktuigmachienes te kopen en allerhande opdrachten te aanvaarden.

  . In 1901 maakten ze hun eerste voorzichtige stap in de auto-industrie door het produceren van een vroege 'snellere' conversie van motoren die  courant werden gebruikt in toenmalige voiturettes. Als basis gebruikten ze de 55-graden V-twin motor van de 6-pk De Dion en 6 ½ pk Aster

  Deze motoren bleken opvallend duurzaam: In 1914 werd er nog steeds een gebruikt om een ​​houten molen aan te drijven. In 1904, bouwden de broers een tweede type motor, dit keer een 950 cc drie cylinder in lijn met luchtkoeling, kopkleppen en een vijf-gelagerde krukas. Deze was uitgerust met een nieuw type ontsteking, waarbij de sterkte van de vonk werd versterkt door gebruik van een vonkspleet.  De motor kon ook draaien in beide richtingen!

  Het  jaar daarop besloten, Ben en Willy autofabrikanten te worden.,Ze ontwierpen ‘althans dat beweerden ze,  's werelds eerste cycle-car ". Het was de bedoeling dat deze auto’s konden rijden aan een kostprijs van een penny per mijl. Afgezien van de ‘tiller’ besturing, was de kleine Jowett  een geavanceerd ogend voertuig, waarvan het uiterlijk geen kritiek zou krijgen de komende tien tot vijftien jaar later. Hij woog minder dan de helft van het gewicht van een Mini, en had een watergekoelde horizontale twee-cilinder boxer motor van 816cc, in eenheid met een drie-versnellingsbak; eindaandrijving was door wormwiel. Het koppel bij lage toerentallen en overbrengingsverhoudingen waren bij uitstek geschikt voor de heuvels in Bradford en Yorkshire, terrein waar slechte wegen waren en geen eisen gesteld werden voor gebruik van hoge snelheden of snelle acceleratie. De boddy was een open tweezitter.

  De broers beweerden dat hun experimenten hebben aangetoond dat de balans van de boxermotor  gelijk stond aan eender welke andere  motor met minder dan zes cilinders.Om dit te bewijzen zetten ze een potlood recht  op de radiatordop, gedurende meerdere  minuten per keer. De kleine auto's (de broers bouwden voor zichzelf elk een) trokken veel aandacht. Op dat moment kregen ze een opdracht van Alfred Angas Scott, bouwer van de eerste van de beroemde Scott motorfietsen. Dit werk belette hen  enkele jaren de autoproductie op te bouwen .

  Echter, in 1910, Scott opende hij zijn eigen fabriek in Saltaire, en de Jowetts besloten dat het tijd was dat ze hun lichte auto in serieproductie te nemen, en openden een fabriek voor dit doel in Grosvenor Road, Bradford.  Het ontwerp van de auto werd geleidelijk verbeterd tot aan het uitbreken van de oorlog, de meest opvallende verbetering zijn is de vervanging van de  tiller besturing. (sturen met een stok ipv stuurwiel) zie allison video.

   Twaalf voertuigen werden gemaakt onder vorm van de verbeterde versie met stuurwiel, gelanceerd in 1913 en nog eens 36 werden gemaakt voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, toen de fabriek werd overgedragen om munitie vervaardigen. Twee tiller stuur exemplaren overleefden.

   

  Tussen de oorlogen.

  Jowett Cars Limited was een nieuwe particuliere onderneming opgericht in juni 1919 om auto’s te produceren en verkopen.Het werd later een naamloze vennootschap die genoteerd aan de London Stock Exchange in 1935.

  Dat jaar, 1919, werd een nieuwe bouwplaats gekocht bij Springfield, Bradford Road, Idle, buiten Bradford, de site van een oude steengroeve. Autoproductie  begon in de nieuwe fabriek in 1920. Het eerste voertuig was de Jowett Zeven met behulp van een vergrote versie van het vooroorlogse boxer. Eerst werd het uitgebreid tot 831 cc tot 907 cc dan in 1921 toen de vordering tot 8 pk was gedaald van reclame. Daarna waren alle Jowetts  van model 7 tot de invoering van de vier-cilinder motor in 1936. De motor ontwikkeld zijn maximale koppel bij lage toerentallen en werd al snel bekend om zijn trekkracht, betrouwbaarheid en zuinigheid.
  Commerciële voertuigen op basis van het chassis werden ook gebouwd in 1922 en werden een steeds belangrijker onderdeel van de output van het bedrijf.
   Jowett werd het eerst tentoongesteld op de London Motor Show in 1921 en brak geleidelijk  uit hun lokale markt. In 1923 kwam er  spoel ontsteking en elektrische starter en werd een vierzitter de "Long Four"  geïntroduceerd als tourer, geprijsd vanaf 245 pond, gevolgd in 1925 door een gesloten sedan, de productie van de vorige korte chassis tweezitter  werd voortgezet. In 1929 kreeg de motor  afneembare cilinderkoppen om onderhoud te vergemakkelijken en remmen  op alle vier de wielen. De productie werd kort onderbroken in september 1931 toen brand uitbrak door werken.
  1934 zag de lancering van de Jowett  “falcon” met vier-versnellingsbak en in 1935 was er de merkwaardig genoemde “ Wezel” Sports Tourer. De eerste vier-cilinder in lijn kwam in 1936 met de 1166 cc twin carburateur . De Jowett Tien die tot het uitbreken van de oorlog bleef naast de traditionele twee-cilinder modellen die tot 946 cc groeide in 1937. In 1935 ging het bedrijf publiek en in 1936 ging Benjamin Jowett met pensioen. Broeder William bleef tot 1940..

  Tot zo ver de vooroorlogse geschiedenis van dit sterk merk.

    Kardinaal Jowett en Bugatti Paus op het Peers kerkplein.

  Een van de oudere Jowett cyclecars

    Oud en...

   Nieuw

   Jowett gezinswagen

   Perfect voor slechte wegen en heuvelklim.

   Toen er nog veel publiek kwam opdagen.  Jowett tweezitter   Nog een oud en nieuw foto.

   Jowett jupiter 'le mans' jaren 50

  Bijlagen:
  pizap.com10.51536581479012971364396677998.jpg (114.8 KB)   

  28-03-2013 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  15-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte rook, nieuwe Bugatti Paus !!!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  White smoke, new bugatti Pope !!!
  Apres fagnes hivernales.

   

  Als vervolg op het verhaal Fagnes Hivernales, waarin  we reeds een heel klein voorsmaakje gaven, op bezoek bij een andere schatbewaarder.

   Bij het openen van zijn voordeur, waaide er een  witte rookwolk richting buiten, en we dachten meteen ………

  Witte rook !!!,   nieuwe bugatti Paus!!!

  Deze werd veroorzaakt door de nimmer dovende sigaar, zoals het nooit dovend olympisch vuur, bijhorende bij deze schatbewaarder. In deze waas beginnen we dit verhaal in het verre verleden.

  Het moet zo ongeveer een dikke smeuïge 25 jaar geleden zijn dat we voor het eerst lijfelijk in contact kwamen met de zoon van  de “Bugatti Paus “ Guilaume Prick.    Jean, genoemd naar de zoon van ‘Etorre’ de uitvinder van de Bugatti.  Net zoals de zoon van meneer pastoor, zong hij mee in het kerik koor. Hij maakte  geen kabaal, ging rond met de schaal. Met ander woorden, hij was de braafste van allemaal.

  En, deze brave jongen hadden we het eerder al aan het werk gezien op het  Nederlandse tv programma showroom,  toen we zelf ook nog heeeel braaf waren en op zondag keken programma's zoals Terloops en naar Emiel Goelen die "binnen en buiten" presenteerde.  Ook al een brave gast.

  (http://www.youtube.com/watch?v=iUuinoFvznk ) 

  Dit onvergetelijke tv fragment maakt Jean onsterfelijk, en hierin overtreft hij dan zijn vader als Paus, als zijnde een echte heilige. Dik dertig jaar na datum weten nog velen zich dit te herinneren, en hij doet het daarmee net zo goed als Elvis.

     Samen, 3 vrienden waren we eind jaren 80 uitgenodigd in zijn woonst, en al is het al zo lang geleden, deze herinneringen blijven hangen als vliegen aan een vettige kleefstrip.  Jean, een lange magere vent met moustache, gekleed in zijn lederen billenkletser en bijhorende handschoenen, gastvrij als hij is, toverde hij   ‘pur sang’ enkele koffietassen te voorschijn. Hoewel we met z’n 4 waren, hij had slechts 3 tassen op tafel gezet. Eentje bleef dus op een droogje, maar Jean merkte er niets van, of hij heeft zijn beroep als acteur gemist. Dat ie kan tellen, dat weten we ondertussen ook al wel, dus daar lag het niet aan.

   In het lang en breed vertelde hij over zijn vader, welke een motorolie groothandel  uitbaatte ‘de sun oil compagnie Philadelphia’  en ook fungeerde   als kolenboer.  Deze handel legde hem geen windeieren, en hij kocht  zijn eerste bugatti in 1933, een sportwagen. Daarnaast bezat hij later ook andere Italiaanse auto’s zoals lancia’s. Als succesvol zakenman in de Benelux richtte hij een eigen oliemerk op onder de naam  ‘starol’ en had een tien tal vertegenwoordigers in dienst.  Vader Prick bezat in totaal 29 bugattis, en was   de grondlegger van een bugatti rally Maastricht – Ermenonville (woonplaats van de bugatti familie), als gevolg van zijn  trips naar de bugatti fabriek, toen, 1958 nog langs kleine en  avontuurlijk onverharde wegen.

  In die tijd kon je voor de prijs van een bugatti  10 fordjes kopen.  Jean vertelt de anekdote  van zijn eerste rit met een Bugati naar een rally naar Denemarken   ( http://www.youtube.com/watch?v=3szOqgJSBlc )  en hij een definitief bugatti bezit-en rijverbod samen met een stevige oorvijg opliep, na een spurt door het rode licht aan 140 km/h in centrum Hamburg. Zo braaf was hij dus ook weeral niet.

  Ondertussen kreeg een van ons als maar meer dorst, maar plots schoof Jean het gordijn opzij en keek op de kerktoren hoe laat het was.  Een klok had hij destijds nog niet. Hiermee was meteen het geld dat hij wekelijks niet in de kerk investeerde terugbetaalt?  Het was tijd om afscheid te nemen, en Jean nodigde ons uit een handtekening te zetten op een uit varkensblazen vervaardigde lampenkap die tussen alle prullaria uitstak.  Ze stond bijna vol, met de kribbels van de vele beroemde vrienden, en het was moeilijk om nog een leeg plaatsje te vinden, maar het lukte;  Jean bedankte hiervoor hartelijk en zei prompt;  dat is dan 400 frank !!!!!!!!!!!   Wij natuurlijk lachend, dat is een goeie….., helaas meende hij het echt. Even ter vergelijking; een doktersbezoek koste destijds 20 frank.  Achteraf gezien, als je slechts 3 kopjes in huis hebt en geen horloge of klok om te weten hoe laat het is, dan is het hoog tijd om de financiën een beetje te spijzen.  Dat er een waardevolle bugatti in de garage geparkeerd staat, doet dan niet ter zake.

  Enfin,  jaren later kwamen we nog eens in contact met Jean, ondertussen verhuist naar zijn huidige woonplaats in kleine spouwen,  waar hij samen met ondertussen overleden broer Benoit een oude vierkantshoeve bewoonde, die prachtig was ingericht als museum. Daarin niet enkel  een drietal bugatti’s, maar ook andere exotische wagens en een reeks motorfietsen en heel veel automobilia. Een mooie binnenkoer met verhoogd terras, ideaal voor het ontvangen van gasten. Ergens moeten er nog foto’s liggen van deze ontmoeting, alsook van hun deelname aan de ‘Belle epoque’ rally te Hasselt.

   Op jonge leeftijd ging Jean niet zo graag naar school, maar ging graag met zijn pa mee op klantenbezoek, met een bugatti natuurlijk, en het was hem opgevallen dat de mensen graag foto’s maakten van hem met de auto. Zoals het verhaal met de lampenkap, Jean heeft een geboren instinct om te weten waar er geld te verdienen is zonder er veel voor te moeten doen.  Hier is dus zijn liefde voor de fotografie ontsproten.  Hij had ooit (1972-1987) een foto zaak in Maastricht, deed veel bruidsreportages en kwam in contact met veel hooggeplaatste persoonlijkheden. Zijn hele leven heeft hij samengevat in een 30tal fotoboeken.

  Vandaag, anno 2013,  kwam ter sprake dat op de beurs van Parijs, zie voorgaande reportage, een bugatti verkocht zou worden, en Jean dook direct in zijn boekenkast.  Hier zie, in deze fotoboek van 1958 staan foto’s van deze bewuste bugatti. Hij moest en  zou contact opnemen met bonhams om kopies van deze foto’s te kunnen bezorgen (lees verkopen) aan de nieuwe eigenaars, indien  deze er zouden komen natuurlijk. Jean opperde dat hij als lid van de Pers, zeker en vast gratis zou binnenkomen op de VIP dag.

  Nog een liefde van Jean zijn de vrouwen, een item waar hij nog steeds naar op zoek is. Meerdere malen is hij getrouwd geweest, maar telkens was de liefde voor de bugatti’s  groter. Moesten er vrouwelijke lezers zijn onder dit publiek, de Jean is nog steeds vrij.!!!!!!!!!  Geen heel slechte partij.

  Hij is momenteel nog in het bezit van een typ 57 ventoux me carosserienr 41. 8 cilindertjes telt dit werkpaardje en levert 135 pk, hij kocht hem in 1959, en nodigt ons meteen uit op 26 februari om de 76ste verjaardag  mee te vieren (die van de auto)  Hij koos deze omdat ze van hetzelfde bouwjaar zijn.

  Een ander verhaal vertelt dat bij de dood van vader Prick, Jean uit het testament geschrapt zou zijn wat betreft bugatibezit, maar zijn broer besliste dat hij er toch een mocht uitkiezen, en dat werd de Ventoux. Benoit overleed in 2006, en had ooit gezegd dat hij in een bugatti gecremeerd wilde worden,  de fik er in!! Dat is gelukkig niet zo gegaan.

   

  Op de vraag waarom het eigenlijk altijd slecht afloop met het vrouwvolk antwoord Jean;  vrouwen worden lelijker naarmate ze ouder worden, bugatti’s mooier, en meteen daarop volgt de uitspraak;

    s’morgens bugatti’s, s’middags mutties in bettie, s’avonds kapotte.  Hoe dat chronologisch in zijn werk gaat is min of meer een raadsel, een klok is er nog steeds niet, hij ligt tot 11 uur in bed, en de mutti is  niet altijd van de partij.

  Volgens Jean had hij ooit 4 bugatti’s maar verkocht ze wegens plaatsgebrek??? 

  Grappig ook aan dit bezoek is dat het  net zoals 30 jaar geleden  begon met koffie,  enkel moesten we die deze keer wel zelf gaan zetten in de keuken, enkele tassen bij elkaar zoeken, samen met het andere koffie gerei. Jonckheer Jacob jacobsen  stelde me daarna voor als zijnde Baron de Neerglabbeek, en sinds kort kasteel bezitter.

  Geen leugen, vermits dit jaar de gemeente  via een gift,eigenaar geworden is van het kasteel van Gruitrode. Dus ook iedere inwoner is medebezitter. Jean was al helemaal  toekomst gericht en vroeg direct of er dan veel plaats was, en ging direct over naar hoe hij dit zou inrichten. Zijn valiezen stonden al bijna gepakt, met daarin alle fotoboeken en het hele bugattiinventaris. Gedurende zijn carrière heeft Jean bijna alle existerende echte  bugattis gefotografeerd, kent hij hun bezitters en beschouwt ze als zijn vrienden. Het moeten er honderden zijn. Afgelopen juni hadden ze nog een ontmoeting in Vaals, waar een 80 tal bugattisten opdaagden.  Als we dan vroegen of we ook enkel foto’s mochten maken en ons kleine cameraatje bovenhaalden , gaf hij zijn minachtende toestemming.  Al dat moderne gedoe daar moet hij niks van hebben.  Geef mij maar de oude techniek, met filmrolletjes, donkere kamers en die toestanden, het is zoals met de bugatti’s, alleen op oud vrouwvolk heeft hij het niet zo.

  Na de verhalen, de herinneringen, de koffie nog vlug een onverplicht bezoekje in de garage waar de Ventoux nu eenzaam onder een hele hoop dekens zijn winterslaap ligt te doen, maar niet voor heel lang meer want bijna viert hij zijn 76 ste verjaardag, samen met zijn chauffeur. Hiermee heeft hij alvast de juiste leeftijd om uitgeroepen te worden tot de nieuwe Bugatti - paus. Witte rook steeds inclusief!

  http://www.youtube.com/watch?v=iUuinoFvznk  Nogmaals dank Jean voor de audiëntie !  Jean in zijn element, Sigaar, wijn, ontknoopt hemd en vooral heel veel Bugatti ............

  Op zoek naar de foto van de Bugatti die in Parijs geveilt zal worden.

  De strenge blik van Papa Prick kijkt nog steeds op hem neer....

  Zo zien de woonkamers van een 'Echte Buggatist' er uit.

  Vaak hele mooie spullen waar een ander een moord voor zou doen, met het label 'alles is te koop ..............

  Goeie wijn behoeft geen krans.

  Herinnering aan echtgenote's, of zijn dit de mutties?

  Het eens mooie museum gereduceert tot dit.

  Lekker warm ingestopte Ventoux  Foto van de bewuste rally naar Denemarken, Pa en Ma Prick

  Foto uit een oudere doos.  Het museum in betere tijden  En als laatste, de emotionele jongen achter het stoere uiterlijk.
  Bekijk zeker de video's !!!!!!!!!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=iUuinoFvznk,

  15-03-2013 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  01-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Motoring art tentoonstelling
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In de abdij te Affligem worden van 6 april tot 21 april  ( en het is geen aprilgrap) ............... Werken tentoongesteld van kunstenaar Jonckheer Jacob Jacobsen, met als onderwerp Landschappen en Motoring art.

  Allen daarheen per oldtimer aub.............

  Affiche  met openingsuren en adres ; zie bijlage.

  Als  Oostelijk ambasadeur voor Grandprix-francobelge hier dan ook de link 
  grandprix-francobelge.com
  Meer dan de moeite !!!

  Bijlagen:
  affiche affligem.docx (462.8 KB)   

  01-03-2013 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  07-02-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paris, City of love !!!!!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  City Of Love, Paris

   

  Als Oldtimeren een sport was, dan hebben we onze opwarmingsoefeningen achter de rug met de Fagnes hivernales, en kunnen we over gaan tot de lichtere (?) oefeningen.  Onlangs gecontacteert door de voorzitter van de Belgian herritage club, of er interesse was om mee te gaan naar de beurs van Parijs, op de openingsdag, aan een aantrekkelijke prijs.

  Paris, city of love, dat kunnen  we niet aan ons laten voorbijgaan.  Vroeg uit de veren om tijdig de Franse grens te kunnen overschrijden. De heenreis is niet echt iets om over te berichten, zei het niet dat het duidelijk word dat een "stom" ding zoals een ruitenwisser toch wel zijn nut heeft, en zoals dat meestal gaat, merk je dat pas op als je er geen meer hebt.  Een geluk dat dat niet voor de hele trip gold. En al zijn we steeds op onze hoede, hadden de fransozen ons al snel een loer gedraaid.  Bij een korte tussenstop bestelden we een normale tas koffie zoals we dachten, en geen dubbele, wat de mevrouw aan de kassa voorstelde. Nou, dat hadden we beter gelaten, want het formaat van deze koffie paste in het bijhorende lepeltje.  Baron en Co stonden beteuterd diep in het minitasje te kijken met alleen maar vraagtekens rond zich heen zwevend. Moet er nou nog heet water bij of een klontje suiker om de heleboel te absorberen? Hebben we iets verkeerds gezegd?  Neen dus, volgens de moderne Franse etiquette hoor je zo koffie te drinken. Klein tasje, sterke koffie, maar zeker niet overdrijven qua hoeveelheid.  Voordeel; je moet dan niet te snel naar het toilet, dat is ook wat waard. Lekker was ie wel, en daar gaat het om in sjiekere sferen, de smaak.

  Maar niet te veel leuteren dus over de vlotte heenreis, direct over naar het gebeuren zelf. Het was ons al meegedeeld dat dit een mooie beurs is om te gaan bezichtigen, enkel de prijzen leunen nogal tegen de erg hoge kant. Mount Everest size.  

  Wij gingen vooral omdat het een eerste keer was, en om hopelijk weer eens iets nieuws onder ogen te krijgen. Mooi ontvangscomitee in de vorm van een Bugatti en het pre wo I vliegtuig dat nog meespeelde in de film  "Out of Africa"
  Aan deze film persoonlijk een mooi aandenken, want dat was de eerste die ik met mijn toenmalig lief ging bekijken. Hoewel, ik me van de film zelf niks meer herinner???  Tiens  tiens.
    Opvallend waren een toch wel respectievelijk hoog aantal schuurvondst- en dans son jus wagens, welke met hun patina de vijfdubbele kracht uitstralen ten overstaande van Top gerestaureerde stukken.  In dit segment zagen we ook een Darmont  driewieler bij ossenat en een ketting aangedreven Frazer Nash die al een en ander had meegemaakt. Ondanks volledig vernieuwde vooras toch patina in overvloed. Het aantal bugatti’s dat we hier voorgeschoteld krijgen is op de vingers niet te tellen, maar het aantal zeldzame merken al evenmin.

   Een van de aantrekkingspolen dit jaar was de stand van de “ Hélices” of te wel propeller aangedreven voertuigen.  Deze uitvindingen van Marcel Leyat  bestaan dit jaar een eeuw, en dat mocht niet onopgemerkt voorbijgaan.  Nooit in het echt gezien, en hier te Parijs stonden een zestal exemplaren in de kijker.  Sommigen vinden deze dingen oer- ende spuuglelijk, anderen zijn gefascineerd. Deze voertuigen zijn simpel, beschikken eigenlijk over een dragende carrosserie met drie of vier wielen. Daar een motortje op met propeller, geen versnellingbak nodig, enkel goede remmen. Er bestaan tekeningen van, goede originele voorbeelden, en de simpelheid nodigt enkel de extravaganten uit er ook een te gaan bouwen. Een volgende uitdaging voor B.d.l.  in plaats van een vliegtuig ??? Een gesprekje met de museum conservator leverde al vast op dat de tekeningen per cd zullen bezorgd worden.   www.helica.info

  Heel mooi ook de stand van enkele Lambert  wagens. Nooit van gehoord, zelfs nooit gezien, en hier stonden 4 exemplaren tentoongesteld, zoals  gevonden in een of ander geheimzinnig  spinnenkoppenhoekje.  Uniek !  Nog zo een  nooit gezien object was de  Parijse Renault stratenveger uit het jaar 1913, als ik me  niet vergis, en vlak daarbij  nog een sprookjesachtige Renault  koets die me direct deed denken aan het sprookje van Assepoester in haar pompoenen rijtuig.

  Enkel Beroemde musea stelden topstukken tentoon zoals de Blitzen Benz, die we ooit al in actie zagen op circuit des ardennes, samen met nog een ander wolf in schapenvacht Mercedes. Louwman stuurde de beruchte spycker racer en eveneens een topstuk van Mercedes.

  Voor de Motorliefhebbers was het iets minder, maar de geboden of tentoongestelde fietsen dan wel van het hoog karaatgehalte. We zagen een o.a. Pierce viercilinder, Phoenix 1906 en dion bouton 1896 driewieler bij een spaanse dealer,  verschillende Vincents, een brough superior ss100  en op de veilingstand een Henderson 4 cyl met sidecar.  Deze laatsten waren echter niet goed te zien. Om de veilingstukken  goed te kunnen bekijken moest men eerst een cataloog aanschaffen ter waarde van 50 adelijke euronen.  Jammer, want ook de hier gepresenteerde wagens kwamen uit de allerhoogste topklasse. 

  Stands met onderdelen en andere automotive waren eerder beperkt, en het roestgehalte gewoon nul. Wel heel veel kunst met de grote K. Prachtige werken in alle genres, van modern tot nostalgisch, prijzen vanaf 150 tot duizenden euro’s.  Wie er het nodige kleingeld en de gepaste plaats voor heeft mag zich gelukkig achten.  Verder laten we de foto’s het verhaal verder afmaken.  Geen geintje, Baron en Co in de luren gelegt door Fransozen. De linkerkop is leeg, de rechter is vol, zonder er van te drinken. De Fransen zijn wel heel erg optimist. Met deze willen we ze nog een Tip meegeven; ze zouden nog geld en werk kunnen besparen door de koffie voortaan op te dienen in de theelepel. Aan de ongelovigen; neen de tas mocht niet mee naar huis, niet inbegrepen in de 1.50 euro. Hij was wel lekker.

  Grand Entreé, ontvangst comitee bestond uit een sjieke Bugatti en een fraai pre wwI Vliegtuig uit de avonturen film 'Out of africa'

  Groot aanbod aan schuurvondsten en zeldzame vehikels. O.a. deze Lambert nr 16 met race geschiedenis. 1949  Ook dit is een Lambert CS 1951 met een wat vreemde kleucombinatie.

  En ook dit, geen bugatti maar Lambert. Ta 1931, voorwielaandrijving ..............

   Nog enkele race schuurvondsten, deze jaren 50 racers.

  Beter geprecerveert deze Alfa. Zo wil iedereen er el eentje ontdekken.

  Zeer fraaie Darmont driewieler met eigen eencylinder motor.

  Nog een dans son Jus Bugatti

  Wat te denken van deze kettingaangedreven Frazer Nash? Jam jam !!!

  Een van de highlights, colectie propelleraangedreven Helico's wegens het 100 jarig bestaan van deze  uitvindingen van Marcel Leyat.

  Deze mobielen haalden snelheden tot 100 km/h

  Vrouw en kind konden ook mee

  Deze had zijn voorzorgen genomen in geval van overstekende koeien en kinderen.

  De Sportversie, niet aan te raden te gebruiken na een bezoek bij de kapper.  www.helica.info  pictures, video ..............

  Renault paardestrontveger van rond de vorige eeuwwisseling. Het bestond toen al !!!

   De auto van assepoester was ook te bewonderen, of was het die van cinderella?

  07-02-2013 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  06-02-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg Paris, city of love.


  De bekende Blitsen Benz in volle glorie...

  Nog een zeldzame Mercedes, hiervan waren er zelfs 2 exemplaren te bezichtigen.

  Spycker Race mobiel

  Ook de Mercedes moet niet onderdoen qua techniek.

  Overzicht van de showstand van Mercedes Museum

  Beperkt aanbod van Motorfietsen, maar wel het neusje van de zalm.

   Als je er nu eentje mocht uit kiezen om mee naar huis te nemen kwam deze delahaye zeker in aanmerking. Top gerestaureert; zeeeeeer fraai lakwerk......... foutloos.

  Met de franse slag werd uitleg gegeven, witte handschoentjes verplicht!!

   Als nieuwe Bugatti ...............

  Interieur van een Boattail Buggatti

  Een zwitserse handelaar presenteerde zijn collectie bugatti's, Alfa's, Voisins, Delahayes ....  Het groot kapitaal ligt nog steeds ergens tussen de Bergen.   Een van de oudsten Panhard levassor

  En dit dion boutonetje van al 2 eeuwen geleden

  Enkele jaren later uitgegroeit to dit exemplaar.

   Nog een Darmont op de tricyclecaristestand. Een tongbrekertje.

  Het alleroudste vehikkel te bewonderen, deze stoomtrein rond 1830 als afsluiter.  De beurs loopt nog enkel dagen, dus je kan er nog naar toe.

  06-02-2013 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  03-02-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterrally Fagnes Hivernales !!

  Fagnes hivernales  2 februari 2013

   

   

  Het Belgische equivalent van de 100 miles van Amsterdam, een heuse winterrally is  met zekerheid de Fagnes hivernales,  eerste weekend van februari.  Fagnes is de heuvelende streek, net ten zuiden van de Condros en ten noorden de Ardennen.

  Vertrekkend vanuit Verviers op de Place des  Martyrs  verzamelden ondanks  regen en  temperaturen rond het vriespunt  een dikke  20 echte Prewarcars  en hun die hard piloten aan de start. Idyllische beelden   onder dikke blauwe rookwolken en een toepasselijke deuntje  Ave  Maria  op de beiaard, terwijl op de achtergrond  het kopergroene beeld van Gregory Joseph Chapuis, dokter en magistraat, een ander liedje staat te neuriën.

   Gewapend met dikke berenmutsen, echtgenotes en  moderne regenpakken  begaven de piloten zich languit, omstreeks  tien, richting  Houfalize, een dorpje in de nabijheid van Bastogne dat de laatste tijd nogal opvallend dikwijls opduikt in dit blog. 

  Gezien de weersomstandigheden, een perfecte opkomst van deelnemers,  een brede variatie van voertuigmerken, allen van het type cabriolet. We voelden vreugde om ons heen bloeien en vooral ook die brandende goesting om ook gezwind in eigen vehikel te springen, en ons in deze fluisterkouw op te maken voor de start, ons voor te bereiden op het seizoen 2013.
   
  Opmerkelijk genoeg werd deze keer de kroon gestoken door Fiat, waarvan 3 exemplaren, gevolgd door A Ford en Bugatti die elk 2 voorbeelden voorzagen.   Een 1909 Minerva  en een Lorraine- Dietrich  1907 waren de ousten uit het groepje. Verder  wondermooie  Engelse wagens als Talbot London, Sunbeam, Lagonda, en Amerikanen die luisterden naar namen als de Soto, Packard,   Stoddart dayton.  Dit maal slechts 1 T Ford.  Ons beste Frans kwam van pas om Renault,  Citroen en Peugeot, Hotchkiss, Bugatti  bij naam te noemen, en de Italianen stuurden zoals gezegd Fiat .  Wat me weeral deed denken aan   de “Fiate tieten” ,  Oosmals dialect wat stond voor veertig kippen. Ooit opgevangen uit de tandenloze mond van een versleten boer, waar we op bivak waren, en onze watervoorraden moesten aanvullen.  Wij hadden daar natuurlijk andere voorstellingen bij.

  Daar Baron en Jonckheer hadden besloten om  wat mooie kiekjes  te gaan schieten  volgden we een van de eerste voertuigen, onder vorm van een snelle Lagonda, maar die struimde  al snel  van de route om nog te gaan tanken ???  Dikke  streep door de rekening, maar desondanks kwamen we terug op het juiste spoor, simpelweg door onze neus te volgen. Wat een geluk dat onze ouders ons destijds het sprookje van klein duimpje vertelden,  over hoe kiezelsteentjes en broodkruimels  je de weg kunnen vertellen. En dat Sylvain de Jong een schuivenmotor inbouwde in zijn vindingen.

  In dit geval volgden we het zoete geurspoor van de  dampende Minerva.  Enkele luide knallen gaven aan dat we  weer in de juiste richting zaten. We betrapten de bestuurder dan ook nog even bij het paseren van een rood lampje.  Ach, wat wil je, deze bestonden in de tijd nog niet, en alle andere bestuurders zijn vol begrip bij het zien van deze oerauto, waar het even mis ging met de ontsteking en wat andere ouderdomskwaaltjes. Uitleg van de chauffeur, die kleur had ik al gezien ....

  Even buiten Verviers ging het dan naar een volgende hoogtepunt, zijnde de Botrange, 694 meter boven de zeespiegel.  Ik vraag me nog steeds af hoe ze dat ooit hebben kunnen vaststellen, meten, en of dat nu was bij eb of vloed.  Dat maakt al vlug een metertje of 5.
  Tijdens deze heuvelgang,  al de eerste sleutelmomenten aan een Renault die het toch wel even stijl vond om in een onoverzichtelijk bochtje te gaan staan palaveren.  En,  niet veel verder begon te blijken dat onze weermannen en vrouwen toch geen echte leugenaars zijn.  Hoe hoger we geraakten en de 694ste meter naderden, hoe gekker het weer werd.Een koele wintervuist strooide mist met ijsregen en daarna volle bak dikke sneeuwvlokken, en er blies een heel stevige bevroren oosteradem. Nabij Baraque fraiture, kon het moderne voertuig van Baron en Co, stuurloos als een wapperend lint, niet meer mee met het tempo van de oud-bejaarden die aan een gezapig tempo verder tuften. De achterwiel aandrijving en zomerbanden waren niet opgewassen tegen de dikke sneeuwlaag, die zich in slechts enkele minuten vormde, en de  kilometers lange valse platte waar we ons op bevonden, met her en der vastgelopen vrachtwagens als manoeuvreer obstakel.  Weer werden we het spoor op een gegeven moment bijster, maar dankzij de trukendoos van  Klein duimpje  en het vernuft van 2 keizerpinguings merkten we smalle sporen op van een waarschijnlijk oud voertuig.

  Snel moest je wel zijn want de sporen sneeuwden in een mum van tijd weer dicht. Eenmaal over de Hoge Venen  werd  het dan ietsje beter wat berijdbaarheid betreft,  het leverde  heel mooie beelden op, en daarvoor waren we gekomen. Onderandere  hoe de bestuurder van de minerva  langsheen  zijn voorruit moet kijken, bij gebrek aan ruitenwisser, licht en andere luxe goederen, ondermeer een dak.

   Missie voltooit. 

  Op een Stopplaats in Ster, werd door de organisatie de Jagermeister  Ijs en Ijs koud gehouden. Een opwarmertje waar geen neen tegen gezegd werd, terwijl de sneeuw gul met bakken tegelijk  uit de hemel neerplofte.

  Van hieruit ging het voor Baron en Co helaas terug, welliswaar in full color, huiswaarts, maar niet zonder op de terugweg nog even een tussenstop te maken bij een excentrische persoonlijkheid, wiens leefomgeving  een en al oldtimer van één bepaalt merk ademt en windstilte heerst. De lucht was er gewoon zwanger van nostalgie, bijhorende zilte sigarenrook en de geur van vers gezette koffie. Voldoende stof  voor een  stevig volgend verhaal of  vulsel voor een hele encyclopedie, en om enkele geheimen te kraken, uit een uit 1958 daterende fotoalbum dat uit een zwaar doorhangend boekenrek, op tafel verscheen. Op de allerlaatste foto een heel klein voor zich uit stamelend voorsmaakje….  Winterrally  per Cabrio 20 tal dapperen aan de startmeet

  Pre war Fiat 1913

   Talbot Londen, en neen de lampen staan niet verkeerd. Het moet gewoon zo.

   Zeldzame peugeot 1912?

   Blauwe wolk voor sfeer en gezelligheid, en kwam goed van pas bij het spoorzoeken. Dank aan Sylvain de Jong.

  Zeldzame Stoddart dayton

   Sportieve Fiat 6 cylinder. Mooi mooi mooi

  Nog een sportieve Fiat met mooie brooklandsboddy

  Lorraine - Dietrich 1907 met ketting aandrijving !!

   Minerva 1909 !! komt niet zo vaak uit de kast.

   Zeer fraaie sportieve Sunbeam .

  Hier kwamen we voor.....  wat is een winterrally zonder sneeuw ?  De achterkant van een dappere citroën.

  Minerva in zijn element, let op de besneeuwde voorruit !!! en de positie van de piloot.

  Een zicht vanop de bestuurdersstoel ....

  Hotchkiss in the snow met bijhorende sneeuwkabouter ..

   Een wervelsneeuwtje gekiekt, unieke opname van Jonckheer J. Jacobsen.

  03-02-2013 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  02-02-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg Fagnes hivernales
  Vervolg op Fagnes Hivernales  De reclame zegt,  drink hem Ijs en Ijs koud, daarin waren ze wonderwel geslaagt.  Man grijpt naar water !!!

  Vrouw grijpt naar snaps..............

  Klaar voor een volgende trip na dit opwarmertje  franse Peugeot met Hollandse bemanning trotseert Belgische wegen en weder.

  Spoorzoekers in aktie

  Loraine in Actie  Dapper eenzaam T fordje ... A ford wil take you everywhere exept in high society klopte in dit geval niet !!!!  Deze foto werd gemaakt nog net voor het begon met sneeuwen met echte dikke vlokken. Een soort van Ijzelmist.

  Idylische beelden op de hoogvlakte van België.  Verderop lag er al een pak sneeuw van een 10 tal cm dik.
  En dan hier , Geflitst door Joncheer Jacob Jacobson   Renaultje moest even aan de kant, bekje open. Net alsof de bestuurder dadelijk verslonden zal worden.  Ham! Lekkere hap.

  Weinig comentaar, behalve  ' Prachtig toch' !!!! Let op de aangeslagen vensters;

  Tipje van de sluier voor volgend verhaal...

  02-02-2013 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  24-01-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van schroothoop tot kroonjuweel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen We hebben een zwak voor schuurvondsten en onze lezers blijkbaar ook. Het artikel over de ELGE deed de kijkcijferteller bijna exploderen. Vandaar  het volgende verhaal over een schuurvondst in het land waar God ooit  aangenaam vertoefde.
  Van schroothoop tot kroonjuweel !!!!!

  Ergens in het zonnige  Frankrijk deed  de jeugdige Guy Thibaut een schuurvondst en deed er het volgende mee.
  Met uitzondering van het nikkelwerk, werd de gehele restauratie van deze torpedo uitgevoerd door de eigenaar Guy . Ondanks een verdwenen rechter achterkant,  was de auto was relatief compleet. Hij moest gewoon wat ontbrekende stukjes verspreid over de boerderij zien te  vinden................. Moet rond pasen geweest zijn....  De paashaas had zijn werk goed gedaan.
  Een kleine greep uit het fotoarchief van Guy.

  De schuurvondst, Geen kerstmis maar Pasen want vele delen moesten met het mandje ter hand over de boerderij bij elkaar gezocht worden. Gelukkig zat de motor er nog in, zou anders een zwaar ei geweest zijn.
  Demonteren ging op deze wijze een stuk sneller zodat het zandstraalpistool vlug ter hand genomen kon worden.

   Dan vlug in de grondlak....

  Hetzelfde voor de assen, veren

  Alles terug monteren, ondertussen was de motorblok ook al gedaan...

  Het carosseriewerk begint met nieuw houten raamwerk...  passen passen en nog eens passen  Eindelijk is het zo ver...

  zandstralen

  Wielen mooi in de zwarte lak .   gestraalde caroseriedelen in de grondlak,en weer passen....

  24-01-2013 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  23-01-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg van schroothoop tot kroonjuweel
  de foto's spreken voor zich..........

  Hier lijkt het al helemaal op een auto  Waar een ladder nog voor kan gebruikt worden !!

  Spatborden in de lak, geen spuitcabine nodig.   nieuwe bekleding

  Ook het dak werd volledig vernieuwd

  Knip en plakwerk

  Naar de keuring !!!!!

  Het fraaie eindresultaat !!!!!!

  Ik zou zeggen een heel dikke Proficiat aan de jeugdige restaurateur, wie doet het hem na?????
  Quizvraag  Welk merk is het ????

  23-01-2013 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  30-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vondst 2012 Belgische wagen !!!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

   

  Vondst van 2012.

   

  Vermits we een boontje hebben voor Belgische oude Motoren, wagens, wilden we u het verhaal van een gedurende 50 jaar opgeslagen Belgisch wagen niet onthouden. Te meer vermits deze ontdekt werd in een schuur in de buurt van Houfalize alwaar we zelve 2 jaar geleden een schuurvondst deden.  Het verhaal had een primeur in het magazine LVA, wie alle eer toekomt.  We hopen hiermee dan ook geen plagiaat te plegen, maar de vlaamse, nederlandstalige oldtimerfanaat te laten meegenieten. We hebben getracht de franse tekst zo goed mogelijk te vrij te vertalen, zonder deze klakeloos over te nemen.

  Niet meer gezien gedurende 50 jaar.

  Een auto uit het jaar 1913 is ontdekt in België. Gedurende 50 jaar ontdoken van licht en gedoopt met duivenmest. Dankzij een enquete van de
  Retromobile  club te SPA heeft men  de wagen kunnen determineren als zijnde van het  merk Elgé, gemaakt houffalize, in de omgeving van Bastogne/Spa

  Na een verblijf van 20 jaar in een kuuroord verloor een oudere dame haar 81 jarige metgezel George Lambin . Bij het openen van hun garage ontdekte men een onbekende auto met daarin een motor van het merk capuis dornier. Gabriel Stone, president van de club in Spa kende de heer Lambin nog uit zijn jeugd, en als visionair, kunstenaar, regiseur en imitator.

  Hij had reeds gehoord van het bestaan van deze auto, maar wist er niet veel meer over. Een nader onderzoek leverde op dat de chapuis dornier motor van het jaar 1913 was welke gelevert werden aan bouwers van automobielen. Op de pedealen zaten ook de initialen van  chapuis dornier. George sprak er steeds over dat hij een heel oude auto in zijn hangaar had staan, maar toonde hem nooit. Het is zelfs met groote waarschijnlijkheid dat hij de garage zelf niet meer opende gedurende de laatste 20 jaar of langer. Hij vertelde wel dat de auto ooit dienst deed als reclamepaneel voor de petroleum gigant BP, wat ook blijkt op de opgeschilderde leters op de linker voordeur.

  George was een kunstenaar, regiseur van shows, inrichter van antiekwinkels etc…

  Door het lange verblijf in alles behalve optimale omstandigheden is de wagen in droevige staat, maar toch nog goed genoeg om te restaureren. Het plaatstaal is roestig, het houten frame aangetast, bekleding van de zetels totaal vernielt. Nog uitgerust met spaakwielen met  daarop ballonbanden van continental,hebben hun beste tijd gehad. Door de tand des tijds is ook het originele stuurwiel verloren gegaan.


  Volgens George Muls van de club van Spa is dit duidelijk een Elgé, een klein belgisch merk welk in Houffalize gemaakt werd door Lambin en Gendebien, bekend onder L&G. Lambin zoals de naam van de laatste eigenaar.  Nakomelingen hiervan hebben nog steeds een garage in Houffalize. Deze onderneming bouwde auto’s tussen 1912 en 1914 die gelevert werden zonder motor of versnellingsbak, dit verklaart de chapuis dornier motor. Via de familaire contacten kwam deze auto in het bezit van George. Deze Elgé is de enige overlevende van zijn soort.

  Uit een sticker op de wagen blijkt dat hij ooit in contact kwam met een garage  genaamt ‘Belgica’ in Namen. Bij navraag bleek dat deze nu vervangen is door een bankgebouw.

  Update; Ondertussen is de wagen in handen van de familieleden van de overleden Mr. Lambin, en wel in de garage waar de auto ooit het  eerste levenslicht heeft mogen aanschouwen.  Men is reeds begonnen met de restauratie, en de echtheid van het merk is daarmee gebleken na het zandstralen van het chassis, en men op verschillende plaatsen de ititialen van LG ontdekte.
  Verder werden ons nog volgende gegevens verstrekt.

  ELGE - Houffalize (provincie Luxemburg) 1912-1914
  Dit merk werd opgericht in 1909 door de ingenieur Rene LAMBIN (1886-1964) en Robert Gendebien ingenieur.
  ELGE auto's werden gebouwd vanaf 1912: het was een Type B 12/14 pk 4 cil, boring (75 x 130) met grote zijkleppen, Bosch magneto ontsteking. , Claudel carburateur, 3-gang versenllingsbak , leder conuskoppeling, ELGE gepatenteerde oscillerende achteras, kantelend stuur in exonite.
  Handrem werkend op de achterwielen. 5 wielen waren afneembaar. Het chassis met bijna 3 meter wielbasis kostte niet minder dan 7000 Bfr.. De brandstoftank  onder druk   zat op de achterkant van het chassis.  Originaliteit van het motorblok bestaat er uit dat de versnellingsbak aan het blok bevestigt is als 2de aluminium behuizing indezelfde vorm van het motorblok. Bevestigingsbouten werden afgeschermt Dit geeft de ilusie van wat men vandaag een monoblok noemt. Het was een van de eerste benaderingen een homogeen motorblok. Uitgerust met een race-stijl carrosserie, haalde dit model de eerste plaats in zijn categorie op de 1912 bijeenkomst van Spa met  een gemidelde van meer dan 100 km / h .
  Een ELGE auto met roadster carrosserie toerist werd gemaakt als vier persoonscaroserie en haalde een gemiddelde van 60 kmh op een omloop te LAROCHE

  S

  30-12-2012 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  13-11-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oldtimerseizoen 2012

  Oldtimerseizoen 2012,

   

  Hoewel  2012 wel degelijk een crisisjaar genoemt mag worden, viel er op het gebied van uitstapjes toch wel wat te beleven voor Bdl.  Met de Motorfiets werd er een debuut gemaakt op Pinkstermaandag tijdens de jaarlijkse afspraak te Altweerterheide, net over de Nederlandse grens.

  De Gillet  SS 500 werd de sporen gegeven, en zoals in het verleden liet hij zijn baasje niet in de steek. Toertocht midden Limburg; zeker en vast een aanrader, tot nog toe ieder jaar een fantastische mooie rit.  Helaas was dat om een of andere reden, ook het laatst dat in 2012 een motorfiets onder het gat van de baron dienst deed.

  Eerder al in dit blog  kwamen  de Minervadag en het treffen te Zaventem ter sprake,  alsook de Hot tube Rally, daar gaan we dus verder niet over uitweiden.

  Maar er was meer, veel meer.

  Zo was er onderandere nog de pre1940 kempenrit te Peer, met wel heel bijzondere machienes aan de start, en op dezelfde dag het grootse tractortreffen te Bocholt waar ondertussen ook motoren en auto's de weg naar toe vinden.

  In het begin van juli, spreek  grote vakantie,  ging het richting zuiden waar een stop werd gemaakt in het  "museum de mon grand pere" te Amnéville.  Een klein stadje even over de zuidergrens waar  je het verzameld werk van ene meneer Maurice Chapleur kan bewonderen.  Een kleinzoon van de verzamelaar erfde na diens dood de collectie, en bracht deze onder in dit museum dat bekends staat als mooiste motorfietsverzameling  van Frankrijk.  En ze hebben niet gelogen.  Een tof museum met prachtstukken van 2 en driewielige voertuigen, en voor een entree van luttele 5 euro, die alleen al de aanblik van de mooie en vriendelijke madam in het entree hokje waard was.  Een aanrader voor wie naar het zuiden rijdt, en even zijn beentjes wil strekken. Trouwens de hele coté rond dit museum is een weekenduitstap waard.  Het lijkt een beetje op een industriepark, maar dan met  allerlei toeristische attracties.

  Gedurtende meerder dagen  ging  het dan verder langs de Moezel en midden door het zwarte woud richting Mulhousse.Eveneens een fantastische locatie om met een oldtimer rond te toeren.  Het museum dat iedere oldtimerliefhebber minstens eenmaal in zijn leven bezocht moet hebben.  Een beetje het Mekka van de oldifan. Indrukwekkend wanneer je dit museum voor eerst bezoekt, je niet weet waar beginnen. Vooral het hele oude Franse spul staat er in overvloed, naast natuurlijk Bugatti, en andere bekende  grote Franse merken. Heel mooi museum dat zelfs de kinderen wisten te appreciëren, ook al omwille van de zoektocht die ze konden doen.  Op de terugtocht via het zwarte woud en het Titimeer, kan je de privé collectie van de heer  Hans – Jochem Steim bezoeken,  meer bepaalt in Schramberg. Deze locatie kwamen we toevallig te weten door de brochures in ons hotel te doorsnuffelen.  Een meenemertje dus.

  Bij terugkomst in Belgenland sloten we de maand af met een barbequeritje te Lommel, ook al een lokkertje om de kids mee te krijgen. En daarna volgde de  Oldtimer fly waar de kinderen  en baron  hun eerste helikopterluchtdoop mochten meemaken.  Volgende project een vliegmobiel???

   In augustus was er dan  de jaarlijkse afspraak op Schloss dyck bij Dusseldorf, met dit jaar vooral het zwaartepunt bij de Bentleyboys.  We waren te gast op Oldimama Maaseik voor een kort bezoek, en  op 15 augustus namen we deel aan de kastelentocht in Torhout.  Deze rit stond al enkele jaren op het programma, maar tot nog toe was het er nog niet van gekomen. Alles onder een echte zomerzon, zeer goed georganiseerd, en dat wordt geapprecieerd aan het deelnemersaantal te zien. Eén enkele omerking, er had iets meer tempo in de caravaan mogen zitten. Dat een auto de 100 gepaseert is, wil daarom niet zeggen dat het een sukkeltje is.  De Baron viel dubbel in de prijzen door met het oudst deelnemende voertuig aanwezig te zijn,  en kreeg ook nog een pechprijs omwille van een platte batterij, waardoor starten moeilijk werd gemaakt. Aan het aanslingeren werd geen poging gewaagd, zou slecht kunnen aflopen voor de toch al zwakke schouders van de chauffeur. Een grote  pot plaatselijke  Mosterd mocht mee naar huis als troostprijs. Direct na de kastelentocht dan de  Aabeeck rit te Beek.  Eigenlijk voor motorfietsen, maar door barstende hoofdpijn bleef deze op stal en tufte er een oude auto achteraan. Dan nog even naar Zaventem waarover ook al uitgebreid bericht in dit blog.

  Als afsluiter van augustus weeral terug richting kust voor de Oude Klepper in de Haan, maar daarvan dit jaar geen foto’s omwille van weeral platte batterijen. Jammer want hier zie je jaarlijks toch wel heel mooie en zeldzame motorfietsen aan het werk, en ontmoet je immer weer interessante personen, die dan verschijnen in de rubriek schatbewaarders.

  Tussendoor werd er ook op regelmatig tijdstip eens naar Genk gereden voor de woenswekelijkse midsummermeet. Altijd weer gezellig.

   Als afsluiter maakten we nog een ritje doorheen de eerste mist richting Maastricht tijdens de Sweet vally Rally.  Helaas liet de organisator weten dat deze 27 ste aflevering de laatste zou zijn.  Leeftijd, maar ook de niet aflatende nieuwe verkeerssituaties en reglementeringen, doen de lol  aan het rijden in meertalenland er niet echt op vooruit gaan.  Maar laten we daardoor niet pessimistisch worden en hopen dat iemand de handschoen opneemt.

  Tot slot doet Sinterklaas zijn intrede te Bree op 10 november, en naar gewoonte doet  hij beroep op zijn chauffeur en een mooi mobiel, welk bijna even oud is als hijzelf.
  Wel leuk om van de kinderen te horen dat ze dit beroep later ook wel zouden uitoefenen; chauffeur van Sinter klaas. Enige opmerking ; waar staat de radio ???

  We hopen dat 2013, om het met een vies woord te zeggen, op zijn minst  even vruchtbaar zal zijn.  Het beursseizoen staat nu weer voor de deur, en wellicht brengt dit weer een welkome afwisseling met zich mee. Wie weet, mischien weer iets moois om volgend jaar op te blinken.  Deze Husqvarna was te zien bij het vertrek van de Aa-beeck rit te Bree

  Zo ook FN en Harley met sidecar

  en deze zeldzame Gnome Rhone met boxermotor.

  aangekleed met brommers in allerlei maten.............

  Beurs te Reims, dit was geen renault maar een zeer zelden frans merk

  Ook toffe, zeldzame motoren te zien!!!

  Let goed op de mascotte op de radiatordop of is dit een extra zitplaatsje voor de echtgenote?   Als je hiermee rondrijd om meiden te versieren ben je de lul .....
  Watch the Mascot on this vehicle, this car belongs to mr. Dick ??

  zo zien we het graag, een beetje van alles wat, als't maar oud is.

  Klein overzicht van het museum in Mullhouse

  Heel veel heel oud spul!!!

  Te veel om op te noemen

  Is dit niet klasse ???

  Belgische Minerva, zou men in genk moeten gaan opnieuw bouwen, een echte Belgische wagen !!!

  Hier en daar een verdwaalde moto.

  Bezoek aan de Crijtfeesten te Diepenbeek.

  En  dit jaar voor het eerst sedert lang op het verlanglijstje, de Kastelentocht te Torhout.

  Een Hele rits prewar cars....

  Opritje van een kasteelheer ............ kwam precies geen eind aan.
  Drive way of the Count ....  no ending

  Als je iet of wat voortuin hebt, kan je er een toerke in maken.
  The front garden is a bit smaller ???
  Lunchplaats Lippensgoed, onder een stralend zonneke van 35 graden en meer !!!

  13-11-2012 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  12-11-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg 1 seizoen 2012


  Interieur van een pre wo I car

  Iets voor op het sinterklaas lijstje van de Baron

  Een kastelentocht zou niets zijn zonder kastelen

  Oldtimers aangeboden per lopende kilometer.


  Een sprong naar de race afdeling van schlumph museum. Bugatti's Bugatti's en nog eens Bugatti's.....................

  Nog meer bugatti's afgewisseld met alfa's en andere exoten...

  En nog een beetje bugatti's

   En een toevalstreffer tijdens een doortocht door Woluwe, ter hoogte van het huis van de automobiel ....  nog een paar bugatti's om het af te leren ..

  Er moet ergens een uitverkoop geweest zijn waarvan ondergetekende niets wist.

  Voor de afwisseling, een Morgan in Bugatti blauw.

   En een fraaie Bentley in Britisch racing green .   En tot slot Sweet Valley Rally

  12-11-2012 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  11-11-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg 2 seizoen 2012
  nog meer .....

  Dan was er nog het treffen in Lommel, met als oudste voertuig deze t Ford van de organisator, bouwjaar dacht ik 1912?

  Mooi ritje van vele kilometerkes door noord Limburg aan lekker vlot tempo......   Oldtimer fly In in Schaffen, als er maar een motor in zit ...    Een ritje zat er niet in, mischien bij een volgende gelegenheid.

  Getrakteerd op een helikoptervlucht.... een hele belefenis en goede start van de vakantie.

  Packard ongelooflijk schoon ding............. zo wil ik er ook wel eens ene pakke. Is eens iets anders dan e pintke ....

  stoere roller

  Amerikan la France van Dhr. Foets.

  En nu de sprong naar schloss Dyck let op de overstekende dame !
  De andere dame aan het stuur gaf net daarna een flinke scheut gas.   Maylin Monroe toestanden.
   Race geweld in overvloed. Dikke Mercedes

   6 dikke potten op een rijke

   Napier Bentley, ook in aktie te zien !

  Het moto barakske was dit jaar erg dun bezaait.

  Hollandse stoom afblazen

  een van mijn favorieten dit jaar was deze Pierce Arrow 1919 vrachtbus.

  Bentleys zo ver het oog rijkte ....

  En zo werden de broodjes warm gehouden !!! Mit rauchwurst....
  How they kept the Hot dogs warm,   with smoked german sausage...

  en een paar boterbriefjes

  11-11-2012 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  10-11-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg 3 seizoen 2012
  en nog meer....

  En tenslotte was er de intocht van Sinterklaas

  Welke zich vereerd voelde om op deze manier getransporteerd te worden.  We waren ook op de laatste aflevering van de Sweet valley rally,
  Rolls royce Typ 20/25

  En maar hopen dat in de toekomst iemand dit evenement zou willen verder zetten?.

  Toch prachtig zo een herfstritje, met dikke jas door de nevel en kleurrijk dwarrelende bladeren.

  Nog meer Packard geweld ...

  Oldsmobile 1912

  10-11-2012 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  09-11-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg 4 seizoen 2012
  nog een vervolg

  In het moto museum te Amnéville vind je een ware schat aan motorfietsen;

  Bekroont met de titel van Beste motorfietsmuseum van Frankrijk, en wat mij betreft ook van de Benelux...

  Alleen ooit gezien n de boekskes !!! merveileux ...

   antieke race motoren, stel je voor in de jaren stillkes toen alles nog zwart en wit was ....  scheuren  op deze bolide, met snelheden waarvan door professoren gedacht werd dat je hersenen ervan zouden exploderen als je sneller ging dan 100 km/h 

   Dit is geen trucagefoto .... echt gebeurt !!! en er was nog veel meer ..............

   Bezoek aan Oldimama te Maaseik ...

  De oliedruppels op het karton waren van een voorgaand voertuig !!!!

   fraaie  Hochkiss

   terug een sprong naar schloss dyck .. een vauxhall, toen nog een merk met aanzien.

  Dit geval had meer bijval dan de mercedes daarachter, jaloezie alom

  Belgische Imperia !

  Vooral de Adlerclub was goed vertegenwoordigt.

  Salmson met stermotor die voor geen meter vooruitging  !! of toch niet naar verwachting

   Klokkenspel van een duitser, of was het een engelsman..

  Mercedesen en Benley waren voor  niks dat weekend, uitgezondert de inkomticket.

  09-11-2012 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  08-11-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg 5 seizoen 2012
  nog enkele foto's van de pre 1940 kempenrit te peer en  museum schramberg

  Indian Powerplus met side car, als nieuw uit de winkel !!

  Zeldzame scott met waterkoeling

  Zenith  met 21 versnellingen !!!!!!

   Royal enfield  V twin

   Overzicht in het Museum te schramberg. Dit is een privé colectie  08-11-2012 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  17-09-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOT TUBE RALLY !!!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Hot  Tube rally......... Heet van de naald............

  In tegenstelling van wat de naam doet vermoeden,  een of ander hete, pikante versie van You tube,  is dit HET evenement voor de enige echte oldtimers. 
  London to Brighton ???   Forget it, te jong bevonden.
  Voor deelname aan dit evenement moest je minstens 112 jaar op de klok hebben, of te wel  een echte pionier hebben van voooooooor het jaar 1901.  Er waren liefst 12 voertuigen ingeschreven, waarvan er in het weekend 14 tot 16 september 2012 op Zondag nog 9 aan de start verschenen.  Dit voor een ritje van om en bij de 90 kilometers en in het meer dan heuvelende  condros landschap.  Dit gebeurde niet zonder slag of stoot, en menige malen bleek dat de pasagiers er niet alleen maar waren voor het mooie uitzicht, dan wel voor enkele extra M.K's (in plaats van PK's)
    Een echte uitdaging, vertrekkend om 9h in de ochtend voor een dagvulend programma. Spectakel gegarandeert.
  Helaas kon  fotograaf  de Lunatic, de kolone met modern voertuig niet volgen en blijven de beelden beperkt tot de start. (Hij werd namelijk afgeleid door de gravin van een een de buurt liggend kasteel, maar dat is is een ander pikant verhaal). Hierdoor is ook verder informatie over de voertuigen zoals merk, bouwjaar eerder beperkt gebleven, maar wie de antwoorden kent, mag deze graag doorspelen.

  hieronder de links naar You tube .... pre 1900 rally hot tube onder het label veteran cars.


  Enjoy....

  http://youtu.be/RxkKx4zna8k
  http://youtu.be/_Z5NVlYe39k
  http://youtu.be/dZESmdc_fQ8
  http://youtu.be/jjDyle_nAJ0
  http://youtu.be/_SFq0Lc2P_U


  Hieraan heeft de rally zijn naam te danken, een verhitte buis die het gasmengsel opwarmt.

  De bekende Leon Bolee trycycle 189..

  Opstarten door aan't wieleke te draaien, en als dat niet lukt .............  duwen aan die handel.....

  Even  olie toevoer afregelen .....

  Belgische race kleur ;  Geel! Vlammen met die bak!!

  Let op de mooie vergulde zijkanten van de motorkap.  Houten spatborden.

  Merk en bouwjaar onbekend?  Wie heeft het antwoord ?

  En het antwoord kwam via prewarcar van de eigenaar Dhr.  Beuvens persoonlijk.  Amerikaanse  Locomobile stoom auto uit 1900 !!!! Fantastisch gereedschap.

  Stukske techniek uit 1800

  Kijk mannen, zo werkt het ....

  Engelse nummerplaat ?

  Ook hier wie meer info heeft, mag het melden.

  Lees op de achtergrond  ' Carpe diem'  Pluk de dag .Dat laat men zich geen 2 keer zeggen, het fruit was meer dan zoetrijp.

  Zeker oud !!! Oudste ingescheven voertuig van België?

   Panhard en Levassor 18..

  Lekker gesmeerde techniek uit de 19e eeuw  Deze deelnemers kwamen uit Zwitserland.

  Schone achterkant .. bij een
  Audibert & Lavirotte uit 1899.   Slechts 3 exemplaren wereldwijd bekend, en hier in Actie !!!!!  bekijk de videobeelden via You tube.
  Met dank aan info van Mike Hortig via Prewarcar.

  Driewieler aangedreven door een Dion Bouton motorblok. 

  17-09-2012 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)
  01-09-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MEESTER TOVENAAR
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

   Schatbewaarder, meester Tovenaar; Gerard de Bruyne.

   

  Afgelopen weekend begaf ondergetekende zich frivool richting Kust om de zoveelste Oude klepper Parade bij te wonen. Een must voor de rechtgeaarde motorliefhebber, althans voor de prille bloemekes van de jaren 20 en eerder.  Jaarlijks kan je er zo’n 70 deelnemers met hun schatjes bewonderen, en in actie zien treden.

    Een van de deelnemers, die op een halve marathon van de startlijn resideert, is Gerard. En Gerard,  debuteerde ook al op de trektocht.  Ik ontmoete  Gerard al op de allereerste  editie die toen nog Breughel rally heette, ergens begin jaren 90 van de vorige eeuw, met zijn 1903 Peugeot.Ik herinner me dat een volledig nieuwe wereld open ging wanneer het deurtje van de benzinetank op zijn motor geopend werd.  Heel de uitleg over trilbobines, zwevende soupappen en riemspanningen , restauraties die jarenlang duurden vloeiden over me heen, en de passie voor het heel oude spul begon dieper en dieper te wortelen.

  Gerard was dit jaar met een nieuwe troetel op de klepper, zijn alcyon V twinneke uit, dacht ik me te herinneren 1914.  Als het niet correct is hoor ik het wel. En Gerard vertelde dat hij aan zijn klein verzamelinkje nog enkel stukken had toegevoegd, sedert mijn laatste bezoek een 3 tal jaren geleden.  Vermits ieder jaar de kust onze vakantiestek is, dit jaar brutaal terug langs bij Gerard om de laatste aanwinsten te aanschouwen.

  Zoals steeds altijd van harte welkom in het West-Vlaamse Leffinge, en eenmaal de voordeur gepaseerd, ligt er vlakbij de schatkamer.  Een vijftal motoren, tot in perfectie gerestaureerd, staan hier in dit solide thuis, te pronken.  Zoals gezegd, Gerard is al een hele tijd bezig, maar sedert zijn pensioen zit er nog meer vaart in de uitbreiding van de collectie.  Dit jaar had Gerard zijn moto reve meegebracht naar Neerglabbeek, helaas door het slechte weer alleen tentoongesteld. 

  Kleine anekdote volgt;  het kader van de moto Reve,  is van BSA.  Nou zou je denken, dus niet origineel…  Jammer voor de doemdenkers, want ” niet origineel” past niet in de woordenschat van de restaurateur.  Moto Reve, een Zwitsers producent, wilde voor zijn motoren gebruik maken van Bowden kabels, en zonder toelating van de Engelsen die hier patent op hadden, zou dat onkies zijn.

  Er werd  een oprecht aanbod uitgedokterd. Moto Reve mocht bowden kabels gebruiken/produceren, wanneer ze  BSA frames voor de motoren mochten leveren.  Voila zo simpel zit de vork in de steel.

  Verder staat er nog een mooie  1917 Rover V twin in het kamertje, waarbij het verhaal gaat dat dit model geproduceerd werd voor het Russisch leger. Ze bestelden er enkele duizenden. Maar voor ze geleverd konden worden, was de oorlog voorbij, en kwamen de motoren nooit in Rusland aan. Gerard heeft er dus eentje van, te herkennen aan een ingeslagen kenteken op het carter ‘war product’!!!  Speciaal aan deze uitvoering is ook de afgeschermde kettingaandrijving op het achterwiel, want de burgerversies hadden riemaandrijving.

  Tegen de muur staat een klein motorfietsje geparkeerd, met het opschrift ‘Salvator’. Belgische makelij . Deze motos werden gemaakt in Ieper door de familie Hoflack, tevens fietsenfabrikant, de motor is van Gillet Herstal . Het leuke is dat de volledige geschiedenis van deze motor zich letterlijk afspeelt rond de kerk van Leffinge. Hij was namelijk eigendom van de Koster van het dorp , onderwijzer en verzekeringsagent voor "De Boerenbond " en Gerard kan zich nog levendig voorstellen hoe de koster er welopgevoed, op rondtufte in zijn jeugdjaren. Hij is er erg trots op schatbewaarder te mogen zijn van een stukje geschiedenis van eigen bodem, zonder er pronkziek van te worden. Ook al is het motorfietsje uit een latere periode dan zijn eigenlijke interesseveld.

  Verder staan er nog een triumph model H 1916 , de Peugeot uit 1903  in het kamertje, en aan de muur prijken  schilderijen van Gerard met enkele van zijn  mechanische kinderen, getekend door ondergetekende. In een hoekje een nog werkend, aantrekkelijk telefoontoestel uit de 20ger jaren.  Uit een kast met allerlei auto/moto mobilia haalt Gerard een paar koperen plaatjes.  Deze heeft hij gekregen van de dochters van de kantonnier die even verderop woonden, en stellen nog maagdelijke taxplaatjes voor, uit de tijd dat men nog, per gewicht berekend, taks moest betalen wanneer men met paard en kar gebruik wilde maken van met kasseien verharde wegen, of  met ander materiaal verharde wegen.  Dwaze belastingen zijn dus van alle soorten, maten en tijden.

  Met affectie opgehangen aan de muur, het oude diploma van zijn vader die op zijn 19e  afstudeerde als mecanicien. Het grappige hieraan is dat, opgemaakt te Brussel, 1937, men een poging waagde om dit in het Nederlands te doen. Kijk en lees zelf het resultaat op de foto. Naast een hele hoop vertaalfouten springen vooral de vetgedrukte letters in het oog.  Diploma van auto-wetktiugkundige .  Ga daar maar aan staan !!!  De  franstaligen is dit nooit opgevallen.

  Dat onze ex- eerste minister het Vlaams volkslied niet kent……   allee, in vergelijking hiermee  is dat een niemendalletje. 

  In’t kleine kamertje is alles afgekeken, en het gaat verder richting werkplaats, maar om deze te bezoeken moet je langs de keuken/ Eethoek. Hier staat zoals het bij een echte schatbewaarder moet, ook een motorfiets te flirten met de koffietafel. En waarom nu juist deze in de keuken, omwille van het verhaal, maar ook al omdat er een zijspan aan vast zit, en die past niet door de deur van het kamertje dat we juist gepasseerd zijn. Aan deze moto restaureerde Gerard meer dan 20 jaar, en het sublieme resultaat werd in 2010 voltooid. De Humber met rieten zijspan, reed voor het eerst op de Oude klepper parade van 2010, een rally waarvan Gerard alle 23 afleveringen meereed. En omdat het de maidentrip van deze Humber was, kon dit niet ongedoopt plaatsvinden. Jawel, het meest onwaarschijnlijke gebeurde. Gerard reed met de kersverse Humber, zijspan en kledij bij een uitwijkmanoeuvre het kanaal in. Lap, in ene keer tegoei zal hij gedacht hebben. Nu is hij even katholiek als de koster van leffinge en Johannes de doper samen, die ook kopje onder moest, maar dan in de Jordaan. S’anderendaags reeds werd de motor volledig gedemonteerd, schoongemaakt, en zonder veel schade, behalve voor de poestvod, terug in elkaar gestoken. Enkel de bekleding van het zijspan moest volledig hernieuwd worden, en geluk bij een ongeluk, kwam Gerard erachter dat de bekleding die hij eerst gebruikte niet aan de normen van originaliteit beantwoorde. Origineel moest deze bekleding vervaardigt zijn in ‘Englisch green’ . Dit is ook de kleur die gebruikt wordt op Bentlys en andere Britse auto’s. Een kleur die bekomen wordt door een bepaalde Engelse looiprocedure voor het leder destijds. In 2011 reed hij opnieuw de Oude klepper parade met deze Humber , langs 's Herens stille weggetjes , maar met de schrik op zijn lijf als er een tegenligger in zicht kwam . Tot hier dus het ontrafelde Humberverhaal, welk zich verderzet richting werkplaatsje waar het allemaal gebeurt en fluwelen handjes wapperen.

  Deze is niet bijzonder groot of uitgerust met speciale apparatuur, maar wat hier verwezenlijkt wordt, grenst aan het ongelooflijke. Degenen die moeite hebben de tong binnensmonds te houden raad ik aan niet verder te lezen, of op z'n minst een plasticje over hun electronisch klavier te leggen.

    Het eerste wat in het oog springt is een FN, met 4 cylindertjes, bouwjaar 1908. Dit is het laatste nieuwe project van Gerard, waar hij zijn toverkunsten al op heeft mogen botvieren. De Carburator was niet helemaal compleet wat het binnenwerk betreft, en Gerard toverde gewoon een nieuwtje tevoorschijn. Denk nu niet dat het gaat om een simpel
  gasschuifje of venturie zoals we dat kennen uit de moderne (1920) periode. Neen, met tandwiel draaiende walsen met daarin een halve conische opening die met een draaibeweging vergroot of verkleint wordt. Dit is maar een klein voorbeeld van wat Gerard zo allemaal met extreme precisie moet fabriceren, naar het origineel natuurlijk.
  Ander voorbeeld is de metalen pedaalvoet, kunstig gevormd, helemaal nagebouwd. Gelukkig is de FN vrij compleet, enkel dient er nog veel afgewerkt te worden.
   
  Naast de Fn hangt het frame met motor en tank van een aandoenlijke Clement, bouwjaar 1904 a 5, rond heel begin vorige eeuwwisseling. Een soort versterkt fietsframe met daaraan een motortje en benzinetank op de bagagedrager.  Het frame van deze fiets was  tijdens een poging de oude klepper te rijden, door de vorige eigenaar, na enkele honderden meters in 2 gebroken, en nu, enkel jaren later kon Gerard hem verwerven. Het frame is ondertussen hersteld, en alles mooi als nieuw gemaakt, ook het gebroken houtenvoorspatbord. Gerard houdt van restaureren, alles terug in de staat brengen zoals het was toen de motoren nog in de winkel stonden. 

  Een kattenpis verderop staat de Alcyon waarmee Gerard afgelopen weekend de klepper reed. Onder de motor een kommetje met enkele druppels olie. Het motortje is quasi olielekvrij !!!  De Alcyon zit nog in z’n eerste verflaag, en omdat iedereen  Gerard aanraad dit zo te laten, en niet te gaan restaureren, zit hij een beetje te twijfelen. Hij zou graag aan de slag gaan om er een nieuwe van te maken. Ieder zijn smaak. Enkele weken geleden reed Gerard met zijn Nimbus 4 cyl kachelpijp, waarmee hij ook al de trektocht deed, een rit in Nederland. Alles verliep prima, maar bij thuiskomst zat plots de motor vast. Klepstelen waarschijnlijk ietsie pietsie te nauwkeurig gemaakt, en met  het hete weer van afgelopen week, + de rit, uitgezet. Geen probleem voor de magister magius, om de boel even uit elkaar te sleutelen en te modificeren.

  Om terug te komen op de magische kunsten van Gerard nog even terug naar de Clement. Een van de ontbrekende onderdelen was het koperen typeplaatje op het motorblok. Gerard maakte  “gewoon” een nieuw met behulp van de fotografische ets methode. Hij vond een foto van een origineel op het internet, en maakte, alsof het niets is, een replica. Volledig zoals het vroeger ook gedaan werd, in een donker kamertje met een cliché, fixeermiddel etsvloeistof, amoniakdamp en andere chemische toestanden,  ook al had hij in dit geval hulp van de computer.  Fantastisch fraai gemaakt, en niet van een origineel te onderscheiden. Hetgeen wijzelf in een donker kamertje presteren is ook de moeite, maar kunst is er weinig aan. In het verleden deed Gerard bij zijn restauraties ook het nikkelwerk zelf, maar nu beperkt hij dit tot de voorbereiding. Gerard werkt enkel voor zichzelf, dus nu niet zijn deur gaan platlopen om van alles te produceren. Enkel voor een zeldzame ruil/wederdienst, kan je interesse bij hem opwekken.

  Een waarlijk meester in zijn vak. Zijn geheim zit hem er in dat hij heel erg geduldig is, koppig als een ezel, en nooit opgeeft. Geen zomerse bevlieging dus, deze hobby. Het gebeurt wel eens dat hij zijn projecten enkele weken laat rusten om tot bezinning te komen, en een oplossing te vinden voor een bepaald probleem, maar het wordt hoe dan ook opgelost. De witte vlag werd nog  nooit gerezen.  Op de vraag,  wanneer de projecten FN en Clement zullen voltooien, heeft hij dan ook geen antwoord, de toekomst zal het uitwijzen.  Hij hoopt enkel nog lang gezond te blijven zodat hij zijn hobby kan blijven beoefenen, en misschien zijn toverkunsten kan verdergeven aan een nieuwe opgroeiende generatie.

  Gerard,  bedankt voor de hartelijke ontvangst, en vele spannende, leerrijke verhalen. Met deze heb je het diploma van Schatbewaarder verdient, en we zullen er op toezien dat er geen taalfouten in vermeld staan.  Kleine colectie Triumph 1916 ,Moto Reve 1908, Peugeot 1903, Rover  1917

  De Salvator van de Koster.... uit de 30er jaren

  Humber in de keuken, waarvan het bootje niet bleef  drijven...

  Englisch green ..

  Laatste project  Fn 4 cyl 1908...

  Tussendoortje  clement 1904 a 5

  Het alcyonetje 1914 dat dit jaar de klepper reed met daaronder enkele druppels olie.

  Nog eens 4 cylindertjes Nimbus kachelpijp

  Gerard per Triumph... in de states

  Gerard per Humber (over de weg ipv kanaal)

  Hier wordt nog op de oude manier gewerkt...

  Het befaamde diploma ... lees vetgedrukte tekst... de kleine letterkes buiten beschouwing gelaten


  Taksplaatje voor gebruik van gekaseide of andere steenwegen !!!

   

  '

  01-09-2012 om 00:00 geschreven door gilletman  


  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 18/03-24/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 14/11-20/11 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 27/07-02/08 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 28/11-04/12 -0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Gastenboek
 • mr
 • Circuit des Ardennes 2017
 • Barbour Glenden Fleece Gilet Olive
 • Barbour Ariel Quilted Jacket Dk.chambray
 • Het wordt steeds beter

  Bedankt voor uw bezoek,druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek, hopelijk tot ziens  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Archief per jaar
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • -0001

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!