Inhoud blog
 • Dinsad 28 juli 2015
 • het is bijna gedaan.
 • foto's tot 25 juli 2015
 • 25 juli 2015
 • 23 juli 2015
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  reisverslag naar Popo Francis en Els

  28-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsad 28 juli 2015
  Hoi,

  Gisteren met wat traantjes afscheid genomen, van Lieve en Lievke, die nu nog een zware week tegemoet gaan met de voorbereidingen en het overbrengen van het lichaam van Ya Mambu. Na een zenuwslopende rit met veel stilstaan en files kwamen we aan luchthaven. Domi had onze papieren en zorgde voor ons dat we zonder enige extra op onthoud rap door de controle konden geloodst worden. We vertrokken met een 10 tal minuten vertraging ,we kwamen veilig aan en hadden een goeie vlucht achter de rug. En daar stonden wij dan gepakt en gezakt hopen dat onze klinderen en kleinkinderen op tijd in Zaventem konden zijn om ons te verwelkomen en inderdaad ze waren er , wat waren we beiden gelukkig en zo vertrokken we naar Brugge. De verdere dag brachten we door met alles uit te pakken te sorteren en Els begon direct aan de was, Een douche deed echt deugd en dan rusten en vele telefoontjes en sms-jes beantwoord.

  Morgen probeer ik nog wat sfeerbeelden door te sturen.

  Francis

  28-07-2015 om 21:57 geschreven door Poporeis 2015  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het is bijna gedaan.
  Jammer, ons onvergetelijke reis naar Popo is bijna teneinde. Vandaag een rustige dag in Kinshasa: wat herinneringen aan de voorbije 3 weken opgehaald met zuster Lieve en zuster Lievke tijdens een lekkere Europese maaltijd.  Wat gerust en nu de valiezen beginnen klaarmaken.  Morgenochtend brengen we de koffers binnen bij Brussels Airlines en rond 16 uur vertrekken we dan naar de luchthaven voor onze terugvlucht.  We kijken er al naar uit om onze kleinkinderen terug te zien.

  Bedankt voor de vele reacties die jullie ons doorstuurden.

  Francis en Els

  26-07-2015 om 18:48 geschreven door Poporeis 2015  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (4)
  25-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's tot 25 juli 2015
  nieuw beeldmateriaal

  Francis

  25-07-2015 om 19:55 geschreven door Poporeis 2015  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 juli 2015
  Gisteren de hele dag gereisd van Popokabaka naar Kinshasa.  We vertrokken om 5 uur, haalden nog wat paters en zusters op die ook naar Kin moesten en vertrokken. Onderweg gestopt voor ontbijt en een verfrissing.  In Kinshasa wat rondgetoerd om iedereen op de juiste plek af te zetten en om 17 uur aangekomen op onze bestemming Mbinza.  Zuster Lieve stond ons al op te wachten. Hier werden we ten volle geconfronteerd met het overlijden van zuster Ya Mambu.  Hier wordt dat uitbundig 'gevierd' met klaagzang en dans. Op die manier eren zij hun doden. Woensdag volgt hier in Kin een misviering en donderdag wordt Ya Mambu dan overgebracht naar Popo om daar, na nog een misviering, begraven te worden naast de andere overleden zusters van de congregatie.
  Vandaag de hele dag naar Kin stad: 's morgens panjes (stoffen) gaan aankopen, een ketting gezocht voor op mijn kleedje voor de trouw van Lies en Korneel en na de middag naar de marché des valeurs om de laatste cadeautjes aan te kopen. Nu zijn we terug en hebben we wat tijd om nogmaals met de laptop van Ya Lievke onze blog aan te vullen.
  Bedankt zuster Lievke en zuster Lieve om ons zo goed te begeleiden, we hebben veel meegemaakt, heel wat ervaringen opgedaan, af en toe wat gewerkt, maar toch ook veel gelachen en veel nieuwe boeiende mensen leren kennen.

  Francis en Els

  25-07-2015 om 19:44 geschreven door Poporeis 2015  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  23-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 juli 2015
  Eindelijk vinden we nog eventjes tijd om te bloggen. 
  Ondertussen is het magazijn van zuster Lievke in orde gebracht, we zetten rekken in elkaar waar de kledij per leeftijd en per soort op gesorteerd werd.  Nu zal het gemakkelijker zijn om te vinden wat de kinderen nodig hebben.  Verdere opmetingen en controles gedaan in het ziekenhuis, al wat daar moest gedaan worden is verwezenlijkt.  Ook de rekken voor de kleuterschool werden in elkaar gezet zodat Alana en Ellen in augustus die kunnen verhuizen en de klasjes kunnen schilderen.  Vandaag met veel geduld en hulp van schoenmaker Wim uit Brugge de schoenmaakmachine aan de praat gekregen.  Die kan nu ook gebruikt worden.
  Gisteren was er feest voor Mado, een van de zusters van het weeshuis.  De 4 priesters en 3 diakens die zondag tijdens de centenaire gewijd werden waren allen aanwezig.  Aperitief, maaltijd en een biertje (of cola voor mij), ondertussen ook afscheid genomen van de zusters die sinds gisterenavond op retraite vertrokken zijn.  We kregen een mooi afscheidscadeau: 2 houten beelden, een man en een vrouw, je moet ze maar eens komen bekijken als we terug zijn.
  Vandaag is het tijd om van iedereen in Popo afscheid te nemen, we vertrekken morgenochtend om 5 uur terug naar Kinshasa om daar nog 3 dagen te blijven voor we terug naar België vertrekken.  Afscheid nemen is altijd moeilijk, maar we kijken er toch al naar uit om onze kleinkinderen en grote kinderen terug te zien.

  Misschien lukt het in Kin om nog eens te bloggen.

  Bayo

  Francis en Els

  23-07-2015 om 17:09 geschreven door Poporeis 2015  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (4)
  20-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 juli 2015
  Bedankt voor al jullie reacties op onze blog.  We zijn blij dat jullie ons volgen.

  Gisteren was het zo ver: het grote feest: de centenaire.  Popokabaka zag zwart van het volk, letterlijk en figuurlijk.  Alle belangrijke bisschoppen, priesters, paters, zusters, ... waren present.  De afvaardiging van Rome en de ministers konden helaas niet aanwezig zijn, hun vliegtuigje kon niet landen op het plaatselijk vliegveld (= een vlak veld) wegens teveel mist in de voormiddag. We hoorden het wel overvliegen maar konden het niet zien door de wolken.  Van vroeg in de ochtend geholpen met zuster lievke om alles klaar te maken voor de receptie en voor de koude schotel.  Om 9 uur zou de misviering starten, maar zoals gewoonlijk was dit op het heure congolese: de mis startte om 10.15 uur.  De totale mis met wijding van priesters, diakens en heel veel zang en dans duurde uiteindelijk 7.20 uur.  Wij hielden het veel vlugger voor bekeken: 1.45 uur was meer dan lang genoeg voor ons.  Er werd gefeest tot diep in de nacht.

  Vandaag hebben we zuster Lievke geholpen om de kamers opnieuw in orde te brengen nu de meeste zusters opnieuw vertrokken zijn.  Ook verzamelden we het materiaal van het weeshuis die gebruikt was voor de viering.  Deze namiddag naar het ziekenhuis geweest voor de laatste opmetingen en foto's.  Ondertussen de controle gedaan van de defecte omvormer en batterijen, resultaat: positief, ondanks het uitschakelen van 2 batterijen werkt de omvormer opnieuw.  In de vooravond zijn we naar de visvijvers van de zusters geweest.  Een rustgevende plaats. We voegen opnieuw wat foto's bij, en speciaal voor Myriam een foto van Jules.

  Tot de volgende keer
  Francis en Els    20-07-2015 om 18:56 geschreven door Poporeis 2015  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (5)
  18-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 juli 2015
  vandaag terug naar het ziekenhuis geweest en met dr.Guylain rond gelopen. Hij stelde vele vragen omtrent de komende projecten. Hij ziet overal een project in. Dus het zal een lijvig verslag worden met foto's en tekeningen. De batterijen laden momenteel niet goed op omdat de zon het wat laat afweten.  In het droogseizoen is het 's morgens meestal bewolkt, pas tussen 14 en 16 uur komt de zon er meestal door.  Hierdoor is het ook niet zo warm als in mei bij mijn vorige bezoeken.

  Ondertussen heb ik (Els) met zuster Lievke geholpen met de voorbereiding van het grote feest van morgen.  Ik ben benieuwd wat het morgen zal worden. 

  Morgen proberen we opnieuw foto's op de blog te plaatsen

  Groetjes
  Francis en Els

  18-07-2015 om 19:24 geschreven door Poporeis 2015  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  17-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 juli 2015

  Zelf kunnen we niet op internet, we kunnen gelukkig regelmatig de laptop van zuster Lievke gebruiken om toch iets op de blog te plaatsen.  Alvast bedankt zuster Lievke. 

  Gisteren is zuster Lieve eindelijk aangekomen uit Kinshasa, 2 dagen later dan verwacht, maar toch een hartelijk weerzien. 
  Nog wat geholpen met zuster Lievke om rekken in elkaar te steken en een en ander klaar te maken voor alle logés die hier dit weekend verblijven voor de centenaire.  Normaal verblijven hier in het weeshuis 67 kinderen en 4 zusters, nu verblijven niet alleen wij hier als extra maar ook zo'n 30 extra zusters van andere congregaties zijn overgekomen om hier te logeren.  Gelukkig zijn alle grotere weeskindjes naar hun familie tijdens de grote vakantie en blijven enkel 7 kleintjes onder begeleiding van de 3 oudste meisjes (ongeveer 20 jaar) hier in het weeshuis.  Zo zijn er voldoende kamers vrij om alle extra zusters een bed of matras aan te bieden.

  Deze ochtend zijn we naar het ziekenhuis geweest.  Ons eerste doel was om de sonde voor het echotoestel af te geven en te testen en ja hoor, alles werkt!  Daarna het probleem van de batterijen in het OP bekeken.  Slechts 1 van beide omvormers voorziet nog elektriciteit, het probleem van de andere omvormer ligt bij de batterijen, 4 batterijen geven maar de helft van hun capaciteit meer.  De slechtste batterijen werden uit het circuit gehaald en nu hopen dat de zon vandaag opnieuw de batterijen kan opladen.  Morgen gaat Francis dit verder opvolgen. De kist met het achtergelaten gereedschap zit nog mooi in onze gesloten koffer op ons te wachten.
  Dokter Guylain was tevreden met zijn post en vele foto's.  Straks gaan we naar dokter Marcelin op bezoek en bezorgen we hem ook zijn post.  Beide dokters krijgen van ons wat steriel materiaal en een doosje met breedspectrum antibiotica met dan aan Luc, Cecile, Hugo, ...

  Hopelijk tot morgen
  Francis en Els

  17-07-2015 om 18:30 geschreven door Poporeis 2015  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (3)
  16-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fotoreeks 3
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  16-07-2015 om 18:12 geschreven door Poporeis 2015  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fotoreeks 4
  nog enkele

  francis  16-07-2015 om 17:52 geschreven door Poporeis 2015  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (1)


  Archief per week
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!