Inhoud blog
  • Oekraniërtie?
  • BovenAert(s)?
  • Asynchroniciteit?
  • Tweede kans?
  • Ras-Poetin?
  • Vaccidenten?
  • Uber-mensen?
  • Xander aus Tirol?
  • De krekels en Demir?
  • Spek voor wiens bek?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Pomerio's Pen

    26-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinoiseriën?

    Chinoiserieën?

     

    Na onze crisette van de voorbije weken juichte men triomfalistisch dat er een akkoord was binnen de regering, Peeters op kop. Nu weet het kleinste kind dat de zaak gewoon vooruitschuiven geen akkoord is, dus waarom het land aan de rand van de “failed state” moest komen, gaat onze pet te boven. En wij kunnen wel wat hebben. De reacties vanuit de oppositie zijn om je een breuk te lachen. Langs de ene kant verkondigt men vrolijk dat iedereen nu 45 uur moet gaan werken in plaats van 38, langs de andere kant piept niemand uit de rode hoek bij de meerwaardebelasting.. Ze zijn tientallen jaren mee aan het bewind geweest, dat was toch de uitgelezen gelegenheid om het kapitaal eens te belasten? Zolang je natuurlijk mee aan de macht bent (en de vetpotten naast je staan) strijk je de gevestigde waarden niet tegen de haren in. Het wordt van langsom meer een parallel circus waar de burger geen boodschap meer aan heeft.  

     

    In de marge van het Eandis-dossier, dat u mogelijk al vergeten bent, heb ik mij toch even verdiept in de achterliggende redenen. Het antwoord is: Dzjengis Khan!

    Hij zou ongeveer 16 miljoen afstammelingen hebben vandaag door zijn strapatsen bij de veroveringen die liepen van Centraal-Azië tot hier ergens..

    U kan er donder op zeggen dat er vandaag dus wel enkele Chinezen tussen zitten die een onweerstaanbare drang hebben om te veroveren. Na het debacle van Willebroek, waarbij de Chinezen niets hebben kunnen neerpoten om onze economie te beïnvloeden –of was dat ook  de schuld van Kris P?-, is het duidelijk dat een of meerderen onder hen nu de kans schoon zagen om hun voorvader te eren door op moderne wijze een overwinning te noteren, al is het maar in een klein landje. Wél in het hart van Europa. Wie de energiesector beheerst, controleert strategische zaken in de wereld van morgen. Intussen werd er wat afgelachen met de Staatsveiligheid, met Geert B op kop. Hij had wat beter moeten opletten met zijn uitspraken, mag ik vinden. Gelukkig is op tijd een halt toegeroepen aan de infiltratie, mede omdat Antwerpen koos voor de consument: geen prijsverhoging ten gevolge van een fusie. Daar wisten de gemeenten natuurlijk niets van. Dus gekozen voor de mens in plaats van het Geld. Nogal een verschil met ING, die koos voor dat geld. Zelfs nog niet de schroom om eventuele noodzakelijke ontslagen te spreiden of te investeren in plaatsing van die mensen in een andere job. Neen, aanvraag bij de Regering om ze op brugpensioen te laten gaan of staan. Dan kunnen die weer hun eigen CAO 104 met de voeten treden.

     

    Terzijde: Delhaize ziet zich bijna 3 miljoen toegekend voor de zuurschade. Die mevrouw zelf krijgt dan 497k?? Wat is me dat? Was er misschien een plek op de vloer van Delhaize waar het onheil is geschied?

     

    De crisette is natuurlijk klein bier in vergelijking met het Ceta-circus. Magniette-Peeters is 1-0, dat staat vast. Zélfs indien er terechte bezwaren bestaan of bestonden tegen paragrafen uit het verdrag, is het ongehoord dat een regio dan enkele dagen voor het verstrijken van de deadline de hele boel platlegt en saboteert. Want dat is het. Er is 7 jaar tijd geweest om hierop te reageren, de enige verklaring voor dit eigengereid optreden van de baas van Charleroi moet dus electoraal gewin zijn. Gisteren hoor ik hem nog zeggen dat hij niet zal zwichten “voor een volgend ultimatum”.. je moet maar lef hebben. Sommige Walen hebben dat.

     

    Mogelijk zijn mijn bespiegelingen achterhaald op het ogenblik dat u dit leest. Dat is de prijs die ik betaal in de hedendaagse right-on Twittercultuur. Maar u een moment van reflectie aanbieden is mijn hoofddoel.

    Gelukkig dat de Minister van Pensioenen ook gedacht heeft (was dat gisteren en in de krant van vandaag) dat ook de hoogste pensioenen een kleine aanpassing verdienen. Naar omhoog.

     

     

     

     

    © Pomerio                    26-10-2016

    26-10-2016 om 19:22 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pikkers?

    Optimale Piqeurs of ordinaire pikkers?

     

    Door een afspraak krijg je wellicht inspraak, door een uitspraak kom je in opspraak. Voorspraak geeft je een duwtje in de rug.. achterspraak is achterklap.

     

    Ik zal wel een reactionair zijn. Toen ik klein was –en dat is al wat geleden- keken wij uit naar de Reuzenstoet in Borgerhout, een folkloristisch festijn van de eerste orde. O tempora o mores echter. Vorige zaterdag was het weer zover, maar buiten het feit dat wij dan –à la cordon- in een soort belegerde straat wonen, heb ik genoteerd dat het eeuwenoude gebeuren verworden is tot een ordinaire braderij: BH’s aan 3 Euro, gebakken haring die uren in de wind stinkt, tapijtresten te koop, plastic brillen, een kraampje “tout à 1 Euro”, een pop-up tattooshop.

     

    Braderijen overal: klein Claesken buiten in Hasselt. Ze zag eruit als een bedeesde schooljuf maar insiders stelden dat ze een koppige bitch was. Eerdere pogingen om haar de laan uit te sturen mislukten jammerlijk omdat clans in Limburg nog sterk zijn. Dat begint te minderen, gelukkig maar.

    Jeroen P, grootheidswaanzin, krijgt nog spreektijd in de Zevende dag, maar is en blijft een geslepen sjoemelaar. Waarom het 6 maanden gaat moeten duren aleer de Commissie gaat zeggen dat het zijn onbetamelijk gedrag is dat de schipbreuk heeft veroorzaakt, is me onduidelijk.

     

    Van Biesen gaat misschien wel met vakantie in Marokko als boetedoening. Deed het Parlement als “praatbarak” alle eer aan. Er is daar somtijds een meta-werkelijkheid in het halfrond waar men elkaar, bijna Shakespeariaans, allerlei zaken toeroept die pijn doen aan de oren. En de media zitten er bovenop, want politiek wordt vandaag bedreven in die media, niet meer noodzakelijk in de groep. Wanneer zal het eens gedaan zijn met het opperen van ideeën die dan door een ander worden becommentarieerd, bekritiseerd, respectievelijk –paf!- afgeschoten voor de microfoon?

     

    Terzijde bespeur ik enige verloedering in het taalgebruik, op alle vlakken. Van zodra je iets zegt, loopt je vandaag 50% kans dat je een racist genoemd wordt.. Een Poolse poetsvrouw die klaagt over Oost-Europeanen.. Er zijn er die niet met mensen uit Noord-Afrika op één bus wil zitten. Zelfs als je gewoon respect vraagt voor onze eigen waarden, loert racisme om de hoek.

     

    En dan: “den dop” voor niet-verkozen parlementairen! Mijn klomp alweer kapot.

    Proberen verkozen te worden is een edel streven, maar het bevat een stukje idealisme naar mijn smaak. Je wil je inzetten voor de maatschappij, ze helpen beter te maken.

     

    Niets daarvan is overgebleven: riant vergoed worden, mooie uitstapregeling, stuk pensioen en nu nog werklozensteun daarbovenop?! Zijn ze niet beschaamd?

    Wat gaan ze zeggen aan die alweer bijna 5.000 mensen die eruit worden gezet omdat “het niet meer rendabel is.” Keien kunnen niet meer gestroopt.

     

    De meeste verkozenen –vaak juristen- hadden en hebben daarnaast nog een of andere praktijk die verder draait en waar ze, na bepaalde tijd, weer naartoe kunnen of moeten.

    Sinds de tovertruukjes om bekende televisiefiguren, sporters, zangers en vogels van andere pluimage op te voeren om stemmen te winnen is dat natuurlijk een beetje anders.

    Maar ben je niet meer verkozen, dan is dat pech. Moet de belastingbetaler jouw inkomen dan toch nog verzorgen? Ik dacht het niet. Ik begrijp dus ook de verontwaardiging van de VSOA die van leer trekt tegen de nakende regeling. Althans ten dele. Zij vragen dat dit mutatis mutandis ook zou gelden voor henzelf, de politie. Maar dat is erover. Die stelling voedt immers de attitude dat zo weinig mogelijk moet worden gewerkt om zoveel mogelijk te kunnen opstrijken om niets (meer) te doen.

     

    En wat is nu de grootste ramp in de pers? Het bommetje onder NV-A of de breuk tussen Brad en Angelina?

     

     

     

     

    © Pomerio                    20-9-2016


    21-09-2016 om 18:57 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine (per)centjes?

    Kleine (per)centjes?

     

    Wellicht had ik beschouwingen kunnen plegen over de harde gebeurtenissen in de wereld de laatste maanden. maar spot past niet als er vele onschuldigen het leven laten, wat ook de reden weze dat gekken een onweerstaanbare drang voelen om in naam van geloof of overtuiging andermans leven te vernietigen.. Dus maar over onze directe omgeving nadenken.

    Ik had u reeds in februari gemeld dat wederom een typisch euvel de kop opstak in onze eigen samenleving: Proximus zou een aantal oudere medewerkers bij het afval gooien, niettegenstaande het Pact om hen aan het werk te houden. In november schreeuwde men al verontwaardigd dat het voorbarig was om daar kritiek op te hebben.. en wat blijkt? Het is toch wel waar zeker! Een 2000 man gaat ermee ophouden. Met werken, vanaf 58 en zeker 60. Dat grapje gaat zo'n 255 miljoen kosten want allen zien zich veilig in verband met hun pensioen, waarvoor Proximus gaat zorgen. Met ons belastinggeld alweer. Ik heb er moeite mee dat men geld ontvangt om niets te doen wanneer er geen enkele reden is zoals bijvoorbeeld ziekte of zorg voor een nabestaande. Als het de onderneming dan toch geld kost, waarom deze mensen dan niet laten werken? Generatiepact? Laat ons niet lachen.

     

    Dat sommige individuen “werken” natuurlijk op een geheel eigen wijze interpreteren is deze week nogmaals gebleken bij Apcoa. Een meneer (of eerder een hansworst) paste het principe toe "kleine centjes maken rijke ventjes" ;; het is voor u en mij zeer de vraag hoe deze malversatie jàren kan doorgaan zonder dat iemand het merkt. Ruikt wat naar Visa, de sequel. En dan vergeten we niet dat een man van Studio 100 gelijkaardige trucjes uithaalde.) Om zeker te zijn dat hij goed wordt verzorgd in de media, doet meneer Worst een beroep op Meester L., een notoir pleiter die daar ervaring mee heeft. Die begint al gelijk met te zeggen dat hij niets moet zeggen. En dat hij zich afvraagt wat precies de beschuldiging is.. Hij wordt waarschijnlijk wel betaald in kleine muntjes, want de Maserati ligt aan de ketting.. Kan de boekhouder niet aangesproken worden, wat zeg ik, de commisaris-revisor? Die heeft jarenlang verkondigd en verklaard dat alles ok was. Dat lijkt PwC te zijn.. zijn die blind of wat?

     

    Van langsom meer verdiepen wij ons in de virtuele realiteit omdat we last hebben met de fysieke werkelijkheid. Zat daar nog een Pokémon?

     

    En Estland? Geniet volop van onze subsidiëringsregelingen! 2 miljard om een pelletstoof uit te baten, dat niemand daar een halt aan toeroept, stemt mij droef.

     

    Turkije schroeft de druk op om de visa-plicht af te schaffen voor ingezetenen die naar Europa willen. Als je ziet wat er allemaal binnen de grenzen van Ataturkland gebeurt, lijkt dit verdacht veel op wat Videla en zijn kornuiten hebben uitgespookt in de jaren 70 en 80. Zag u gisteren daarover de documentaire niet, doe dat dan bij de eerste gelegenheid. Gaan we dit zomaar laten gebeuren?

     

    © Pomerio                    31-7-2016


    01-08-2016 om 17:22 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Enkelbanditisme?

     

    Joechei! Koen Geens in de gevangenis is –meen ik- wel naar de zin van Kaaiman. Helaas is het maar voor eventjes. Hij heeft zich namelijk enkel –zonder band- in dit avontuur gestort omdat er weer gestaakt wordt. Door cipiers deze keer.

    Als het zo verder gaat met de leef- en werkomstandigheden, menen sommigen dat de cipiers en de gevangenen ongeveer hetzelfde overkomt en dat het niet meer te doen is.

    Het zal wel geen toeval zijn zeker dat een rechter uit Nijvel-Nivelles de Staat 300 Euro dwangsom oplegt per gevangene. De regering stuurt dan maar het leger om in te springen. Zopas werd er nog moord en brand geschreeuwd dat militairen overwerkt waren en zijn. We kunnen er dus donder op zeggen dat zij binnenkort ook eens gaan staken. Want nu zijn de cipiers er ook weer niet mee gediend dat het leger inspringt! Wat een fantastische avonturen maken wij mee in onze democratie en al dat balanceren op slappe koorden..

    Als er dan 1200 enkelbanden zijn in ons land, waarvan er maar 800 werken.. komt de aanbestedingsprocedure weer in vraag. Dat is al jàren een gedrocht van jewelste waardoor zeer vaak het doel niet wordt bereikt: de beste koop. De formaliteiten en problemen met de aankoopprocedure is iets waar men zelf naar gevraagd heeft door die “Overheidsopdrachten” zo in elkaar te steken dat iedereen zich uitput in papieren geneuzel. Vaak krijgt dan “de goedkoopste” de opdracht en komen de problemen pas later.

     

    In ons anders vlakke landschap met de vele grachten begint het af en toe wel te stinken naar oude koeien. U zal met mij hebben vastgesteld dat politiek iets rapen niet makkelijk is als je nà de socialisten aan het bewind komt. Immers, dan moet wat worden teruggenomen van wat is uitgedeeld. Turtelke heeft het nu aan den lijve ondervonden. Indien echter de geruchten waar zijn dat kleine Gwendolijne had aangekondigd dat ze Annemie wel naar de uitgang zou begeleiden, in ruil voor steun bij haar verkiezing, dan is dat toch wel een gewaagd voorbeeld van een cat fight.

    Bart “Merlijn” Tommelein is er dan ook hals-over-kop ingerold met de hele media-heisa die daarbij hoort. Hij beslist dat er geen biomassacentrale komt, terwijl hij zit te wachten om een eed af te leggen.

    Als hij dan aankomt, stelt hij vast dat de regering al een beslissing heeft genomen. Dat lees je tegenwoordig via Twitter. Dezelfde beslissing dus die Turtel nog steeds niet had genomen. Wie is er nu de pineut? Merlijn had zich al gehaast te melden dat hij géén tovenaar is, hij wilde evenmin versleten worden voor een heruitgave van Harry Potter. Hij heeft natuurlijk nog wat in zijn mars: eerst zeggen dat je niets kan beloven. Als er daarna een reductie uit de bus komt op de energietaks, kan hij dat weer op zijn hoed schrijven.

    Zal hij, met andere companen, langer gaan werken, zoals wij allen moeten doen? Nog niet geweten dus, verkozenen blijken goed voor zichzelf te zorgen. Allemaal een enkelband aan, dan weten wij tenminste waar ze zitten.

     

    Ook even, als u het toestaat, nog iets over onze eigen buurt. Er is bij ons te weinig groen, zeggen de Groenen.

    In de nieuwe plannen behoudt men een grote parking voor voertuigen van de politie. Geen dienstvoertuigen, privé-wagens! Het argument van de Stad is dat vele van deze politiemensen onregelmatige uren hebben. Dat vind ik wel een kromme redenering: een paar jaar geleden werd het kantoor bij ons om de hoek ’s avonds en in het weekend gesloten wegens duistere en magere redenen. Nu hangt er een plaatje aan de gevel dat ze open zijn van 09:00 tot 16:30. Als ik zo’n onregelmatige uren had was ik reuzeblij. U ook wellicht.

     

    Tenslotte: Heer Peeters kondigde aan dat er duchtig zal worden gesneden in de zomer. Omdat u en ik danig boven onze stand leven. Het is maar te hopen dat het mét verdoving zal zijn. Die CD&V moet immers danig op zoek naar haar eigen pedalen, dunkt mij. In combinatie met de plannen om ons onderwijs volledig onderuit te halen, zich in duizend bochten te wringen om dierenwelzijn te verzoenen met fundamentele vrijheden, en de mufti een postje te bezorgen vanaf de kleuterklassen, wordt het er niet makkelijker op voor de zowat enige partij die aanleunt bij een religie. En nu staken ze ook weer in Zaventem.. Wie werkt er eigenlijk nog?

     

    © Pomerio                     8-5-2016


    11-05-2016 om 17:13 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werklast?

    Werklast werklust?

     

    Mijn rechtvaardigheidsgevoel en burgerzin worden de laatste weken wel erg op de proef gesteld, respectievelijk geschokt! Het verschijnsel dat mij zorgen baart is, dat werk van langsom meer wordt aanzien als een last, zowel vanuit het perspectief van een aantal mensen die werken, als soms vanuit de groep die werk verschaft.. Enerzijds zie ik velen die geld willen verdienen zonder veel te doen, anderzijds zie ik er velen die vinden dat je niet moet klagen als je blij mag zijn dat je werk hebt.

     

    Het is een oud zeer: uitbuiting moet beperkt worden, jazeker, Daens is niet voor niets geweest wat hij geweest is. Een van de vorige regeringen meende de oplossing gevonden te hebben: het “Generatiepact”, en dan CAO 104, waarin voorgeschreven werd dat er overal een plan moest zijn voor “oudere werknemers”. De leeftijdsgrens daarin is.. vanaf 45! Daar ben ik al een streep voorbij, maar ik hou nog steeds van mijn werk en onze klanten.

     

    Enkele weken geleden lees ik “Proximus gaat met de vakbonden praten over een regeling waarbij een deel van het personeel al op 58 “verlof voor pensioen” krijgt” (GvA) Ten eerste “met de vakbonden” en ten tweede is 35% vast benoemd. Dus ze liepen al weinig risico, nu wordt het lot nog een stukje geholpen. Mensen met ervaring zijn immers lastig voor de kassa.

     

    3,7 miljoen afscheidspremie bij de IT-afdeling van het Spoor!! De slachtoffers zijn immers ook afgevaardigden van den Bond. Goed gezien van die arme mensen.

     

    Besparingen bij de SZ? Eigenaardig dat zowel rood als tsjeef steeds maar weer dreigen dat onze minst bedeelden dan de pineut zullen zijn.. Men argumenteert dat het vervangen van uitbetaling -nu door de vakbond- door de overheid zélf dubbel zoveel zal kosten. Een mooier voorbeeld van ondoeltreffendheid in werking kan ik me moeilijk voorstellen. De besparingen moeten niet gebeuren in de uitbetaling, maar in de organisatie ervan.

     

    Klap op de vuurpijl was, toen Walter Van Steendinges, notoir juritainer, op de radio suggereerde dat de werklast van de onderzoeksrechter in Brussel mogelijk een reden was dat een aanhoudingsbevel niet was ondertekend. U weet nog wel, dat van die volksvertegenwoordiger die zijn lief alle hoeken van de Kamer had laten zien.

     

    Hopla, dan het leger weer. Zij zijn overwerkt, omdat ze teveel moeten opdraven voor bewakingsopdrachten..

     

    BNPP Fortis gaat er nu ook weer 300 huiswaarts sturen vanaf 55, mogelijk 54, aldus De Tijd.

     

    Het generatiepact is een maat voor niets geweest: grotere bedrijven doen toch waar ze zin in hebben. Er is zelfs een speciale bijlage gemaakt bij de zogenaamde C4, waarop staat “Uit Deel E op de keerzijde van het FORMULIER C4-WERKLOOSHEIDSBEWIJS of uit Deel D op de keerzijde van het FORMULIER C4ASR-blijkt dat u het FORMULIER  BIJLAGE-C4-GENERATIEPACT moet invullen. Vul DEEL A, B en C hieronder in. Wanneer u valt onder paritair comité 152 of 225, vul dan enkel DEEL B in.”

    Geen enkel zinnig mens verstaat daar een jota van.

     

    En de SP.a gaat in Antwerpen de verleidingstoer op, bij monde van Madam Kathleen. Ik kijk ernaar uit. Niet alleen hoe ze dat gaan doen, maar vooral om de uitleg die ze daaraan gaan geven als het volk vaststelt dat de toestanden die ze op de korrel nemen, eigenlijk mede door henzélf in het leven zijn geroepen. Caroline G stelde zopas nog dat deze regering teveel besparingen oplegt. Komt doordat haar vrienden vroeger teveel hebben uitgedeeld. Dat is ze vergeten. Geheugenverlies nu al vanaf 40?

     

    Het sluitstuk van de decadentie én het failliet van de overlegstructuur over “werken of niet werken” is echter voorbije week geleverd: in het “stakingsdebat” werd geen akkoord bereikt. De Bond der Vakken weigert om illegale praktijken te verbieden en bestaat het nog om een tegenprestatie te vragen van de werkgevers om dat wél te doen. Ik ga dus vanaf volgende week aan de overheid 50 Euro per dag vragen omdat ik mij houd aan de snelheidsregels, én ik vraag een vergoeding aan mijn werkgever omdat ik mijn collega’s niet pest.

     

    © Pomerio                    21-2-2016


    22-02-2016 om 17:02 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niveau 5?

    Niveau 5?

     

    Mogelijk heeft de Federale Overheid een inschattingsfout gemaakt door recent het dreigingsniveau in ons land te verlagen van 4 naar 3. De ware terreurdreiging is immers bij een stelletje onverlaten te lokaliseren die –open en bloot- vergaderen en afspraken maken om het land te destabiliseren. Omdat zij vechten voor “verworven rechten”. Verworven wàt?

    Er bestaat geen enkele organisatie die zo masochistisch is dat ze saboteurs in de Raad van Bestuur laat zitten. Betreft het een politiek compromis dat dus nooit meer kan worden teruggedraaid? Het moet gedaan zijn. Dat er een dappere opstaat die hier korte metten mee maakt. Brugse of andere, mij om het even.

     

    Namen en signalementen zijn bekend. De boosdoeners worden zelfs betààld. 10 miljoen Euro per jaar. En ze zitten in het hoogste beslissingsorgaan van de organisatie. Met een vetorecht!

    Ik mag zeggen dat dit ongezien is.

     

    Wie laat men allemaal opdraven in de media om hierover te palaveren of te epibreren?

    Voormalige bestuurders van de maatschappij, die gisteren pleitten voor maximale dienstverlening. En geen minimale. Het argument dat veiligheid op de eerste plaats komt, is natuurlijk om iedereen de bibber op het lijf te jagen.

    Prof Blanpain, intussen emeritus, die ons in de jaren ’70 reeds met grote overtuiging doceerde dat de vakbond geen rechtspersoon is, maar dat eigenlijk wél moest zijn, of worden. Met het korte geheugen dat veel journalisten kenmerkt, laat men Roger dit nog eens komen herhalen op radio en TV alsof het een nieuwe vondst is. Het is al meer dan 40 jaar een etterende wonde. Het economische en menselijke onheil dat de stakers in januari van plan zijn over ons neer te laten dalen, is zodanig van de pot gerukt dat er geen pot meer te zien is.

    Waar gaat het over? De overheid wil orde op zaken stellen en enkele noodzakelijke hervormingen doorvoeren. Eén dag vakantie opgeven. Dewelke? Die ter ere van het Koningshuis. Voor alle burgers is die al jàren afgeschaft.

     

    Zou het helpen als wij, beoogde slachtoffers- een of ander verworven recht afstaan? Bij deze van mijn kant een vakantiedag teruggegeven.

    U kan zich niet voorstellen hoeveel medemensen getroffen worden! Als er ruim 800.000 reizigers per dag genoteerd worden, treft men tegen de 4 miljoen individuen die op die 5 dagen maar op een andere manier ergens moeten geraken. Eventueel op hun werk? Of bij een klant? Een leverancier? Op familiebezoek? Sommigen daarvan moeten noodgedwongen een dag vakantie nemen, anderen gaan enkele uren in een of andere file staan. En in de file staan is tijd van uw privéleven opgeven. Dat hoeven die van de trein niet te doen, want ze hebben vakantie bijgekregen omdat ze vroeger wat hebben ingeleverd. En als speciale categorie genieten ze dan ook nog van werkzekerheid omdat ze “statutair” zijn, dwz je krijgt ze niet buiten. Is dat nog aanvaardbaar vandaag de dag? Naast het feit dat ze dan ook nog eens veel meer toegestopt krijgen dan u en ik wanneer ze met pensioen gaan.

     

    Wil u nog wat wiskunde? Als 800.000 mensen één uur verspillen, komt dat neer op 800.000 uren, ofwel (a rato van 8 u per dag) op 100.000 dagen.. of ruim 450 jaar.

    Op één dag naar de schroothoop..

    Was het niet zo hallucinant, je zou erom lachen. Dit is de zwarte achterkant van de welvaartstaat.

     

    Het voorstel van een of andere vakbondsman: een autoritje om studenten naar het examen te brengen lijkt me een klein doekje voor het bloeden. Wacht tot taterwater Rutten hierover aan het peroreren slaat, dat doet ze de laatste tijd nogal graag. Maar ik krijg er pijn van aan mijn oren.

     

     

    © Pomerio                    14-12-2015


    14-12-2015 om 17:58 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    01-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeep?

    Zeep?

     

    De voorbije week stond in het teken van zeep. Bijna had ik “soap” geschreven, maar als er een goede Nederlandse vertaling van een woord bestaat, waarom het dan niet gebruiken? Dus een schijfrijder en geen disc jockey.  

     

    Zeep dus.

    U moet daar wel even aan wennen, want als men zegt “dat is een echte soap”, wordt dat “dat is echte zeep”. Zeep is het.

    Laat ons van wal steken: Linkebeek! De haarklievers van het administratief recht hebben weer iets gevonden, wat leidt tot gezamenlijk ontslag en een poging tot nieuwe plaatselijke verkiezingen. Dit blijft dus een poging tot inname van grondgebied zonder wapengekletter.

     

    Zeep 2: Ik heb vroeger –bij Professor Huyse- geleerd dat er verzuiling bestaat in België. Dat zie ik nu de laatste jaren periodiek in beeld bij de uitzendingen van de verkiezingsuitslagen. De resultaten worden weergegeven in zuilachtige grafieken die eruit zien als silo’s. Maar dat het milieu ook in die verzuiling valt is een wereldprimeur. Het klimaat blijkt dus per zuil te werken. De Vlaamse lucht stopt aan de taalgrens en verandert van aard. De uitstoot van mijn auto verandert van soort wanneer ik –ongeveer ter hoogte van Edingen- de grens overschrijd. Dus hebben wij 4 ministers, dat is er één per 8.000 km², die daarover bevoegd zijn. Of ze bekwaam zijn, is vooralsnog niet geheel duidelijk. Men zou het ook een “groene zeep” kunnen noemen. Of moeten we met zijn allen eerder in een zeepkist gaan rijden? Bellen blazen, jongens en meisjes!

     

    Zeep 3: 33 Cannabisplantages opgerold, dat staat mooi, doet denken aan grasmatten.. Ik zie ze daar al staan in de opslagplaats van Justitie. Nu smaakt zeep naar koriander (of omgekeerd) omdat dezelfde geurstoffen erin aanwezig zijn. De kwekers hebben dus nog gepoogd de speurders wijs te maken dat ze koriander kweekten, maar die zijn daar niet ingetrapt. Ook bendes worden opgerold.. Die staan dus netjes ook in die opslagplaats.

     

    Of vervolgens Armand De Decker een kazakkendraaier is, moet nog worden uitgemaakt. In elk geval weten we zeker dat hij een zeepsmoel is. In tijden van crisis is het niet te slijten aan de burger dat een ereloonnota van ruim 700.000 Euro werd genoteerd om wat besluiten te schrijven. Een ereloonnota van een advocaat ten bedrage van 700.000 Euro is –indien ik goed kan rekenen- goed voor 3.500 manuren tegen een niet onaardig bedrag van 200 Euro/uur. Dat zijn dus 437 mandagen of ook 2 hele manjaren werk. Indien hij dat bedrag niet kreeg, dat hij dan zijn boekhouding even blootgeeft. Kreeg hij het wél voor dat werk, dat hij dan aantone dat er zoveel werk is ingekropen. Voor de goede orde: Voor 2 manjaren werk krijgt een gemiddelde Belg 92.000 Euro (bruto), die moet dus 15 jaar werken om de som bijeen te krijgen.

    Sommige Waalse politici hebben wel vaker zeep gebruikt om bepaalde zaken vlotter te laten schuiven..

     

    Tenslotte is het Laurent die weer eens is uitgeschoven. Die beweegt zich gedurig op glad terrein.. Hij zou naar verluidt bonnetjes van Colruyt én het schoolgeld voor zijn kinderen als beroepskosten hebben ingebracht. Dat moet je als modale burger eens proberen, gelijk de fiscus aan je deur! Voor zo’n man die ’s nachts droomt van de grandeur van Versailles zijn dat natuurlijk kosten.

    Hij helpt de reputatie van het Koningshuis continu om zeep.

     

    In elke stal loopt wel een varken rond dat de stal te schande maakt.

     

    © Pomerio                    31-10-2015


    01-11-2015 om 10:58 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroketten?

    Kroketten?

     

    Het grootste probleem in ons land vandaag is, buiten Kris Peeters, niet de stroom vluchtelingen, maar de witte kas.

    Deze heeft meer en meer iets weg van een hedendaagse doos van Pandora..

    De oplossing van het dilemma bestaat al jàren bij onze Noorderburen: het is de kroket! (kroket, vr, zn, mv kroketten)

    Deze snack (geen maaltijd dus) komt uit de muur. Weliswaar niet vanzelf, er is een actie nodig voor wie ze wil. De Horeca serveert dus geen maaltijd want u haalt de kroket zélf uit de genoemde muur: probleem weg.

    Indien een rechtsgeleerde zou willen opperen dat de kroket bereid is –en niet alleen om opgegeten te worden- dan kan de Horeca opwerpen, zelfs in limine litis- dat de bereiding niet door henzelf is gebeurd. Probleem opgelost. Staat de machine dan ook nog buiten, probleem helemaal opgelost.

    Wat te denken over het standpunt van het NSZ: maak voor die 10% een “reparatiewet”. Breekt mijn klomp.. een reparatiewet. Ik was van oordeel dat wetten doordacht zijn en tot stand komen via vak- en deskundigheid. Nee dus. Stelt u zich voor dat u bij een notaris een huwelijkscontract of een verkoopakte krijgt en die stuurt u dan enkele weken later een reparatiecontract op.

     

    Wat kost zo’n witte kassa? Moet ergens iets zijn van 1.500 à 2.000 Euro. Als daar failliet uit volgt, is dat droevig. Wat is het nu eigenlijk? De loontrekkende is een open boek voor de fiscus, bepaalde zelfstandigen mogen wit werken, of zwart. Al naargelang ze kroket of tomaat-garnaal verkopen. Dat is in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Ik volg de zaak.

    Ik lees ook dat men berekende dat er 68.000 jobs zouden verdwijnen van de 164.000 die er zijn. Hoeveel van die 68.000 zijn dan diegenen die in het zwart betaald worden? Of zijn die juist supplementair? Als ze inbegrepen zouden zijn, hoe kan men ze dan kennen en tellen? En als men ze kent, kan men ze dus vinden en zorgen dat ze werken als andere loontrekkers. Of moet ik het interpreteren dat er 68k witte zullen worden afgedankt van de 164k? Dan zijn dus ook alle zwarte weg, want de kas zal wit zijn en de baas zal niemand extra meer kunnen betalen.. Dus als u naar een restaurant zou gaan, wordt dat aanschuiven of zélf uw eten maken.. De witte kas is dus eigenlijk de zwarte doos. Ik word er horendol van. Als de sociale lasten nu eens worden verlaagd met het bedrag dat men zou moeten betalen aan werkloosheidsuitkeringen?

     

    In de pers lees ik ook verder: Een Deense toeriste moest maandag met spoed onder het mes in het ziekenhuis Notre-Dame de Hermalle omdat ze een slagaderbreuk had gekregen. De chirurg die haar moest opereren, stond in de file in Cheratte, waar manifestanten de weg blokkeerden… Bij de socialistische vakbond FGTB voelen ze zich niet aangevallen. “Als het ziekenhuis niet in staat is om een chirurg van wacht te vervangen , dan is het het ziekenhuis dat een probleem heeft”, zegt Francis Gomez.

    Dit is misdadig. De wereld staat omzeggens in brand en nog zijn er charlatans die staken, naar rechtbanken lopen voor akkefietjes en acties voeren voor wat heet “verworven rechten”.

    Ik ga dan nog niet zover dat ik beweer dat wie in dienst van de overheid werkt, ten dienste staat van de maatschappij die hen betaalt. En dus eigenlijk niet kan staken. Een “klacht tegen onbekenden” is het overigens niet, de FGTB is bekend.

     

    Tenslotte. Arrè kroket: Turteltaks na de Tobintaks. Goed voorbeeld van snelheid in plaats van doeltreffendheid.. Ze zegt zelf “ik steek mijn kop niet in het zand”, maar als je haar kapsel soms bekijkt, durf ik dat te betwijfelen. Het is waar dat bepaalde vrijgevige potverteerders een gat in de kas hebben geslagen, maar de 100 Euro maatregel is er voor mij ook over. Beter bestuur ben ik voor, maar niet via reparaties door knoeiers.

     

    En als u niet meer weet wat te lezen: Vermeersch is altijd wel de moeite, ook over vluchtelingen. We moeten ophouden met het proberen toepassen van onze rechtsregels op situaties waarvoor ze niet voorzien waren. Of nog rap een reparatiewetje?

    .

     

     

    © Pomerio                    22-10-2015


    23-10-2015 om 18:29 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het (b)ootje genomen?

    In het (b)ootje genomen?

     

    Mijn idee is dat een nieuwe wet zal voorschrijven dat dagelijks omstreeks 00:00 uur de parken van Brussel worden gescreend op losliggende en achtergelaten AK-47’s en steekmessen. Dit om te beletten dat armoedzaaiers daar gaan struinen om een overval te plegen om brood te kunnen kopen. De grapjes in dat verband zijn al gelanceerd.

     

    Of Griekenland zijn eigen drama overleeft en eindelijk het volksgedrag zal veranderen, blijft een open vraag. Zolang het mogelijk is dat de rijkste redersfamilie ook nog eens honderden miljoenen subsidie krijgt (van Europa!) zonder in eigen land belastingen te betalen, blijf ik sceptisch. Sneu natuurlijk dat men dan strandt op Kos, waar helaas geen douches en opvang voorzien zijn, tenzij in Club Med als die daar al een vestiging hebben.  

    Van langsom meer zien wij de “botsende beschavingen” van Huntington naderbij komen.

     

    Is het een drama? Jazeker. Aan de pers zal het niet liggen dat we het niet zouden weten. Ze schrijven van elkaar af in hun gevecht om oplages en cijfers. Of het allemaal wel juist is en waarheidsgetrouw, is een andere kwestie. Ik reed bijna door een rood licht toen ik een journalist bezig hoorde op de radio over de achtergelaten vrachtwagen met overledenen. Tot ik begreep dat het natuurlijk uitermate belangrijk nieuws is te weten of er 21 dan wel 34, laat staan 50 mensen zijn omgekomen. Ik heb het moeilijk met dat gepeuter over andermans ongeluk. Iemand moet eens ernstig nadenken over wat nieuws is en wat niet. En als het nieuws is, op welke wijze dat dan op een beschaafde wijze kan doorgegeven.

     

    En wie moet dat allemaal oplossen? De plaatselijke machtshebbers zijn ook maar mensen, die last kunnen hebben van slecht eten (b.v. aangebrande kip) of zere tenen door een knellende schoen. Te begrijpen dus dat zij zich niet dagelijks kunnen bezighouden met het lot van hun onderdanen, laat staan met hun welzijn. Op hoger niveau hebben ze ook wel een zetel bij de VN en aldaar praat men beschaafd over wat er zou kunnen gebeuren, niemand die het echter aandurft om orde op zaken te stellen en plaatselijke regeringen voor het blok te zetten.

     

    De bootvluchtelingen: een drama. Doch, zoals een van mijn lezers stelde: het is niet ondenkbaar dat een en ander wat georkestreerd is. Malafide criminelen teren op de hoop van medemensen op een beter leven, zetten ze op een bootje en geven mee dat ze een noodsignaal moeten uitzenden. Dan pikken ze die wel op. Zijn het spontane uitingen van schrijnende toestanden die we op onze televisie zien? Het is niet onmogelijk dat wij soms in het ootje worden genomen.

    De Golfstaten nemen niemand op, Hongarije bouwt een nieuw IJzeren Gordijn. De individuele burger kan de stroom niet opvangen, Europa evenmin. Hoever gaat de hulp die moet geboden? Het verdient ernstig nadenken: kan gelijk wie die ergens heengaat ook per direct alle voordelen van een plaatselijk model genieten? Probeer maar eens naar Canada te gaan om er te gaan werken, geen sinecure. En als men voor zijn werk naar Rusland gaat, eist dat land keiharde bewijzen dat men voor zichzelf zal instaan, voldoende middelen heeft en volledig verzekerd is.

    Is de wereld eigenlijk wel rijp voor de zogenaamde democratie die wij overal willen installeren? Vrij verkeer binnen Europa is een mooi streven, maar we zien waar dat soms toe leidt met de drugs op de trein, de goedkopere werkkrachten en de loslopende fanatici. Is het helpen van mensen in nood absoluut en ongelimiteerd? Als je de “specialisten” bezig hoort van hogervermelde VN, dan moeten we ons nog méér schuldig voelen dan we tot nu al deden. Die weten er alles van. In elk geval heeft Europa nog veel werk te doen aleer het écht een unie is.

     

    Verder blijven ideologieën botsen, getuige waarvan de slachtvloeren die volgens de ene imam maar op één dag kunnen, terwijl zijn spitsbroeder in een andere stad beschaafd zegt dat het wél kan.   

     

    Binnenkort hebben wij weer de Grote Stoet der Reuzen bij ons, ik kijk al uit of ik een lang Weekend kan nemen..

     

     

     

     

    © Pomerio                    27-8-2015


    30-08-2015 om 17:07 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode oortjes op de trein?

    Rode oortjes op de trein?

     

    De goegemeente is er zich niet echt van bewust, maar een nieuw tijdperk in de geschiedenis van dit land is zopas begonnen: de nieuwe keizer van de SP.A is aangetreden! Einde van een beetje nepotisme met de Heren van Leuven. Het komt niet vaak voor in een mensenleven dat je zo een einde van een tijdperk live meemaakt, ik ben dus blij! Net nu Jurassic World is uitgekomen en begint aan een succesvolle tournee.  

    Kromme John zal de zaak moeten redden, blokletteren de kranten, maar kan dat nog wel? Ik hoorde hem een tijdje geleden nog zeggen “wij moeten sympathie hebben voor de stakers”, daarmee doelende op de mannen die de trein laten stilstaan. Gewoonlijk zijn die van rode kleur. Maar rood is even uit de mode, naar het schijnt.

    Het rapport van E&Y dat verschenen is, mag dan ook een staaltje heten van politieke porno. Het treinnet kleurt, zeker in “operations”, ook rood, maar aan de top is er wat blauw te zien, want JCF heet een vertrouweling te zijn van Didier. Het geval doet denken aan de “Noeud de vipères” van de grote Mauriac. L’argent est le thème récurrent..

     

    Is het nog aanvaardbaar dat een stelletje hardlijners de boel blokkeert? De regering beslist, na veel te veel vijven en zessen, dat iedereen een beetje langer moet werken, en wat zegt den Bond? “Dat is onaanvaardbaar en wij zullen het land platleggen”.

     

    Mijn doorgaans welingelichte bronnen bevestigen de geruchten over de vastgoedtribulaties binnen de NMBS. Nooit heeft iemand hier iets durven over zeggen, wat ertoe leidt dat de meesten van oordeel zijn dat het wel weer zal overwaaien. Misschien deze keer niet.

    Intussen steen en been geklaagd dat drugsbaronnen datzelfde treinnet gebruiken voor het transport van hun goederen.. die hebben natuurlijk het Verdrag van Rome goed gelezen. Vrij verkeer van goederen en diensten.

     

    Voor het overige zie ik vooral veel uitschuivers te allen kant, waardoor mijn geloof in de rechtsstaat wel aan het wankelen gaat. Geen taps meer? Zegt Geens “dat is niet goed, daar gaan we iets aan doen.”

    Gas en elektriciteit duurder voor u en ik? Jazeker, want er komen geen nieuwe belastingen, maar het invoeren van de BTW aan de exploitanten resulteert in méér betalen voor ons.

    De rolrechten zijn verdubbeld én we betalen de advocaat nu ook BTW, gaat u nog naar de Rechtbank? Daar zal toch nog weinig volk zitten aan de balie, want te duur, zeggen ze. Trek uw plan dus maar. “Rechtzoekende” wordt letterlijk te nemen.

     

    Selor onder vuur omdat iemand zijn dochter zou willen bevoordeeld hebben? Baas van het NSVP in de nor omdat hij wat nikkel achterover heeft geslagen? Madam ook?

     

    Maar verheug u: U zal niet beboet worden als u uw eerstvolgende fiscale aangifte foutief zou invullen.. Wat lees ik in de uitleg daarover?

    Dit wil niet zeggen dat het inkomen uit de eigen woning nooit meer zal moeten weergegeven worden in de aangifte. In het vak IX zal het inkomen van de eigen woning nog moeten vermeld worden, maar louter als input voor de berekening van de gewestelijke belastingvermindering voor de verrekening van de onroerende voorheffing en voor de gewestelijke belastingvermindering voor bijkomende interestaftrek.

    Wie dit begrijpt mag mij opbellen.

     

    Een van de weinige lichtpunten in mijn dagen is onze kleinzoon. Dat ventje is nog geen twee jaar oud, maar vraagt wel regelmatig “Opa boeken lees?” en dan komt hij aandraven met zijn boekje met alle dieren die hij allemaal nauwkeurig kan noemen. Hij kan ook gefascineerd zitten kijken naar afleveringen van Animal Channels. Daar leert hij veel bij, want het leven is vandaag vaak bij de beesten af.

     

     © Pomerio                    15-6-2015

    16-06-2015 om 00:00 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knoppen omdraaien?

    Knoppen omdraaien?

     

    De bomen en planten staan in de knoppen, een mens wordt er beter gemutst van. Maar is alles wel zo mooi in deze tijden?

     

    Natuurlijk zijn politici niet onfeilbaar. Na stoelendansen ben je verkleefd aan het fluweel waarin je kan wegsoezen. Ze willen niet falen, maar feilen moet dus kunnen. Een van mijn lezers bezorgde mij de tekst van de procureur, toen John C. van oordeel was geweest dat hij eens moest telefoneren met de jeugdrechter. Stevige tekst! En hij kan niet door genoeg mensen gelezen worden. De manier waarop bepaalde mensen blijven denken dat de scheiding der machten niet voor hen is gemaakt, moet ernstig worden aangepakt.  

    Ze zijn ook niet onsterfelijk, die politici, dat bleek vorige week nog. Alleen diegenen die zichzelf onsterfelijk belachelijk maakten. Zijn John en Bruno het nu eens? De knop is omgedraaid, er is geen weg terug.

     

    Hoezee: de juiste knop omgedraaid bij Thalys, de trein van Oostende heeft voor het laatst gereden. Tot ergernis van een geïnterviewde dame die dit vervoermiddel toch wel uitkoos, omdat zij ongeveer twee maal per jaar naar Parijs moest. Een ramp.

     

    Wat te zeggen van de knop in de cockpit? Waren de stoppen doorgeslagen? De media hebben daar zo op gegeild om uit eerste hand de rampdetails wereldkundig te maken, dat het smakeloos was, wat zeg ik?  Onbetamelijk en er vér over. De triomf van de wansmaak. Er zouden zelfs plannen zijn om een eigen afluisterapparaatje met bepaalde vluchten mee te sturen om kijk- en luistercijfers en oplagen de hoogte in te jagen. Of juist de dieperik?

     

    Delhaize had een paar maanden geleden de knop ook al omgedraaid met het vertrek van OB.. en wat lees ik nu? 1,9 miljoen uitgekeerd om de grote legumen binnenshuis te houden? Personeel weg want dat kost teveel, scan uw prei en confituurpotten maar zélf.

     

    Mijn respect gaat dan uit naar Heer De Knop van de VUB, eergisteren op de radio gehoord. Het vuur lag hem aan de schenen, na de strapatsen van een der decanen.  De journaliste van wacht had hem zelfs gebeld in zijn vakantieoord! En wilde hem laten toegeven dat hij een luie nietsnut was omdat hij de kwetterende Twitteraar zo laat tot de orde had geroepen. Geheel ten onrechte. Hoelang de decaan nog kan aanblijven blijft voorlopig koffiedik kijken. Hij blijkt ook nog wat andere ongehoorde uitspraken te hebben gedaan.

    Maar het wordt tijd dat de media ook de knoppen eens omdraaien en zich bezinnen over wat zij aan het doen zijn. Het feit dat men vandaag éérst onbedachtzame uitspraken kan loslaten in sociale media, waarna dan vaak excuses (moeten) volgen, is een onsmakelijke uitwas van de hedendaagse hier-en-nu-cultuur. Kunnen we niet beter eerst eens nadenken aleer we gratuite berichten spuien? Er is een maatschappij ontstaan die parallel loopt met de reële en waarin gelijk wie allerhande nonsens naar iedereen tegelijk stuurt. Alleman meent dan een duit in het zakje te moeten doen en de Zizanie barst los. Dan schrijven ze dààr weer artikels over.

     

    De bomen en planten staan in de knoppen, of is onze maatschappij binnenkort geheel naar de knoppen?

     

     

    © Pomerio                    9-4-2015

    10-04-2015 om 18:18 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit de doeken gedaan?

    Uit de doeken gedaan?

     

    Ik schrok mij vorige week een hoedje toen ik Heer Boeve op de radio bezig hoorde. Dat zoiets zou opduiken vanuit het GO, dat zou ik nog kunnen verwachten, maar niet van de katholieken. Toen ik een jaar of 10 was, werden bij ons de clergymans ingevoerd. Het was een soort bekroning van de laïcisering. En ook een beetje ter voorkoming van agressie tegen bedienaars van de eredienst, daar is nogal wat stof over opgewaaid. Nu wil Boeve weer doeken. Ik heb het er al over gehad, dus nog maar eens een keer. 

    Hoofddeksels zijn vaak onderwerp van gesprek. Het leger heeft baretten, jagers dragen een hoedje (met pluim), koningen een kroon, rastajongens een gehaakt potsje, zeilers een pet.

     

    Zie ik een conflict tussen vrijheid van godsdienst en de neutraliteit van de samenleving zonder hoedjes? Neen. Maar de uitoefening moet neutraal blijven.

    Het portret van de koning moest weg uit de school, het kruis van de muur, dus moeten we niet terug naar de ostentatieve demonstratie van overtuigingen. Is de samenleving dan minder kleurrijk? Ik denk het niet. Zijn wij dan intolerant? Ik denk het niet. Doen wij dan aan discriminatie? Ik denk het niet.

    Draag een kruisje op je revers als je dat wil, daar heeft niemand wat tegen. Wandel met een keppeltje door het stadspark, geen probleem. Moeten de keppeltjes dus weg? Moet de Sikh zijn tulband opbergen? Moet de hoofddoek als sjaal worden gedragen? Als we één lijn trekken –en we moeten consequent zijn- dan geldt voor iedereen hetzelfde in dezelfde omstandigheden. Als die al bestaan. De publieke ruimte zou vrij kunnen zijn. Natuurlijk is er geen wet die bepaalde nieuwe zaken regelt, want op het ogenblik dat die wet werd gemaakt, rees de vraag niet omdat er niets was.

     

    Een bedrijf of onderneming is een neutrale instantie, die van geen kanten iets met religie te maken heeft of moet hebben. Tenzij de winkel in attributen zelf. Daar stoken ze ook wierook. In een goede democratie gaat men dus af en toe naar de rechtbank om te vragen hoe het nu zit. Ik verwijs naar de gevallen waarin werknemers mordicus iets willen dragen dat anders is dan wat het bedrijf voorschrijft, of zelfs verboden in het arbeidsreglement. En die daar dan godsdienstvrijheid bijslepen. Wat zeggen die rechtbanken tot hiertoe: géén probleem voor dat bedrijf.. Sommigen wel. Het argument dat het verbod tegen de godsdienstvrijheid is, zoals de actiegroep in Dendermonde recent stelde, is feitelijke en juridische onzin. Die vrijheid bestaat, omdat zij een individueel recht is om de principes van een bepaalde religie aan te hangen of te kleven. Men is vrij te denken wat men wil. Ik zal eens even chargeren: als morgen een religie opduikt die zegt dat natuurlijkheid het opperste goed is en die propageert dat je dus best in je blootje rondloopt, dan is het geheid hommeles. Doe dus thuis wat je wil, maar leg je overtuiging niet op aan de maatschappij.

     

    Mijn vrouw en ikzelf onderschrijven het Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Dat heeft nochtans niet weggenomen dat er bij ons thuis bepaalde voorschriften waren om na te leven. Niet altijd met evenveel zin, maar toch. En onze dochters denken wat zij willen: religieus, cultureel, maatschappelijk. Toen al en nu nog. En stel u voor dat ze af en toe bij ons komen aankloppen om advies nu ze weg zijn. En sommigen van hun vrienden trouwens ook. Wij hebben thuis nooit stakingen meegemaakt, noch religieuze twisten of aanslagen.

     

    Ze moeten allemaal eens ophouden met om de haverklap te peuteren aan de grondbeginselen van onze samenleving.

    Herinner u Karl Popper, die aantoont dat beschaving alleen kan vooruitgaan in een samenleving waar iedereen open, los van alle dogma‘s en het fanatisme dat daaruit kan voortkomen, stapsgewijs kan bijdragen aan een betere en rechtvaardiger wereld. Hij wijst op het gevaar van machthebbers die via theorieën over een mythische ideale maatschappij de massa manipuleren.

     

    Mijn enig fanatisme is dat van de vrijheid met respect voor een ander. Dat valt niet in wetten te regelen want zieke geesten doen onvoorspelbare dingen.

     

    © Pomerio                    18-2-2015

    19-02-2015 om 08:35 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charlhysterie?

    Charlhysterie?

     

    Mezelf betrapt die zondag op “Terrorisme live”, ik heb het verslag gevolgd. Bij wijlen dacht ik “waarom doe ik dit?”  en moest ik mezelf het antwoord schuldig blijven. De pers doet lustig mee en maakt van Franse landelijke plaatsjes een oorlogszone. Gelukkig was Rudi V er niet met zijn sjaaltje. Maar de rest deed niet voor hem onder.  

    Heeft de Charlhysterie nu lang genoeg geduurd? Ik durf het hopen. Vrijheid van pen ligt mij nauw aan het hart en ik blijf overtuigd van het principe dat iedereen mag denken wat hij wil en mag zeggen wat hij wil. Mogelijk hou ik mij in wanneer ik bij voorbaat weet dat bepaalde uitspraken ongepast zijn omdat zij een ander zouden kunnen kwetsen. De grens van de vrijheid is soms de welvoeglijkheid.

     

    Zijn ze gek? Ze zijn vooral fanatiek. En fanatici –van gelijk welke pluimage- zijn in een beschaafde samenleving erg hinderlijk omdat ze kost wat kost hun eigen gelijk willen krijgen. Soms kost het véél.. vooral als ze mensen beginnen op te stoken bij wijze van vergelding. Het loopt uit de hand.

     

    Als er –in het kader van de bescherming van een samenleving- geen (of te weinig) maatregelen worden genomen en er gebeurt iets, krijg je geheid de hele media over je heen. Stel je een aantal veiligheidsmaatregelen in ter bescherming van de burgers, dan ben je op weg naar de totalitaire staat. Het is nooit goed en dat is het morbide van het spelletje. Het zogenaamde nieuws dat mensen van buiten onze stad niet meer hierheen komen omdat wij overspoeld zouden zijn door para’s: absoluut belachelijk. Ik hoor rondom mij alweer zeggen “een échte tjevenstreek” naar aanleiding van de oproep op de sociale media.

     

    Door dit alles haalt men onze aandacht weg van de échte terreur waaraan wij al jaren onderworpen zijn: het fiscale hogedrukgebied waarin wij leven. De neerslag daarvan zijn zij die niet meer fatsoenlijk kunnen leven. Met uitzondering van diegenen die (komen) profiteren van ons bestel door geld te krijgen van de RVA én het OCMW en intussen lekker zwart werken. Daar wordt een mens ook af en toe neerslachtig van.

     

    De roep naar loonsverhogingen lijkt ongerijmd, omdat dit werkgevers erg op kosten jaagt. Maar is het niet precies de vraag of we iets meer kunnen overhouden om uit te geven? Met de 5 Euro die we nu misschien krijgen, kopen we twee tubes tandpasta. De grenzen van de verzorgingsstaat zijn bijna bereikt, maar evenzo de grenzen van ons geduld en de grenzen van toelaatbaarheid. En laat ons hopen dat de terreur van verdere stakingen ons bespaard blijft. Misschien eventjes wél, omdat in Antwerpen er intussen intern hommeles is bij de rode vrienden. Goede afleiding..

     

    Alarm bij Justitie –even tussendoor- omdat er weer volk tekort zou zijn. Laat ons niet lachen. Wat iedereen weet maar niet zegt, zal ik dan maar zeggen: nu de vrederechters werk hebben zien verdwijnen naar andere instanties, is er natuurlijk aldaar véél volk op overschot. Plaats die gewoon over om de collega’s uit de brand te helpen, in plaats van ze thuis te laten zitten. Een gebruik dat oogluikend wordt toegestaan: voltijds betaald worden en lekker minstens één dag per week nietsdoen. Behoorlijk bestuur is anders.

    Werkloosheidsuitkering beperken in de tijd kan ik volgen. De aangebrachte argumenten tégen die maatregel gaan voorbij aan het échte probleem: opkuisen die handel. Er zijn teveel mensen op die lijst die eigenlijk helemààl niet zoeken. En dat ook niet van plan zijn. Voer desnoods een toelage in met een andere naam voor diegenen die het écht nodig hebben.

     

    Tot slot: bij ons gaat BorgeRio nu vervroegd door omdat er op de normale datum een religieuze hindernis zou zijn. Botsing tussen de vrijheid van godsdienst, die van folklore en die van meningsuiting. Dan zouden wij ook graag zien dat de foor van Kaïro verplaatst wordt omdat die samenvalt met ons Pinksterweekend. Maar als ik dat zeg, zal ik worden gebrandmerkt als intolerant.

     

    Had u nog wat staan bij Arco? Vergeet dat maar.

     

     

    © Pomerio                    05-2-2015

    05-02-2015 om 18:05 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pandoramisch?

    Pan(d)ora-misch?

     

    De laatste tijd treffen wij veel dozen aan, veel dozen met daarin weinig fraais.

    In de geschiedenis was er ooit een doos, die van Pandora dus, en toen die geopend werd, is de wereld overspoeld met plagen, rampen en onheil. Nu is het weer van dat, onze hele horizon staat vol met dit soort dozen, vandaar de titel. Het is geen mooi gezicht. Ik neem met u een kijkje in een aantal van deze dozen.

     

    De doos van Luxemburg. LuxLeaks, the sequel! Als je 3.000 Euro belastingen kan betalen op een winst van honderden miljoenen, begrijp ik de reactie van het Volk dat er iets moet gebeuren. Het zou kunnen dat het plaatselijke gunstregime iets te maken heeft met de familiale banden die ons Koningshuis heeft met de macht aldaar, of is dat erover? Wij leven immers in een staat waarin het Volk de macht heet te hebben. Soms is daar niet veel van te zien. Ik vrees alleen dat het nog even kan duren aleer dat is opgelost, want het lijkt logisch dat daarvoor een –minstens- Europese regeling moet gemaakt. Junker zit in zijn haar te krabben want hij was toevallig ook aan de macht toen de deals zijn gesloten. Een flat rate over het gehele grondgebied zou moeten kunnen.

     

    De doos met pillen! Geen blistertjes met enkele stuks, maar per dag zouden 1 miljoen pillen worden genomen door medeburgers, naar zeggen van het RIZIV. 80% daarvan zijn anti-depressiva.

    Uit de Europese studie “Panorama de la santé” was al gebleken dat wij hoog scoren op de twijfelachtige lijst van slikkerijen en de koehandel in geneesmiddelen. Dit doet de discussie om pillen per stuk te gaan verkopen natuurlijk weer oplaaien.

     

    De doos: ongure praktijken van de politie? Een infiltrant zou in de kou gezet zijn. Drugsbaronnen gaan vrijuit, zowel in Hasselt als in Antwerpen, omdat het politieapparaat of Justitie flaters begaan. Dat is dan de rechtsstaat, het moet volgens het boekje. Leg het maar uit aan diegenen die eigenlijk onrechtvaardig worden behandeld. Tekort aan werkkrachten bij Justitie? Naar zeggen van een aantal advocaten slaat dat nergens op. Natuurlijk kan ik mijn bronnen niet prijsgeven..

     

    De doos met seksuele aberraties. Bedieners van de eredienst vallen de een na de ander door de mand, gewoonlijk zijn dat allemaal mannen. Maar nu is er weer een vrouw die jeugdige jongens zou hebben aangerand. De vorige keer dat zoiets voor de rechter kwam, werd de dame vrijgesproken omdat het niet bij wet is voorzien dat een vrouw een man kan aanranden. Summum jus.

     

    Tenslotte was er nog het kleine doosje, waarover ik eerder berichtte (zie “kruimeldieven” van begin augustus). Wat is gebleken? Alle leden van het kabinet Di Rupo –en ik zeg àlle- hebben de mogelijkheid benut om die 100.000 Euro op te vragen om twee (vroegere) medewerkers te onderhouden. Dat gaan u en ik ook nog even betalen! Laat uw linkerhand vooral niet weten wat uw rechterhand doet.

     

    En wat doet u maandag? Er zijn hier kwasten die “het land gaan platleggen”. Eindelijk heeft echter meer en meer de overtuiging veld gewonnen dat mensen die willen wérken, dat moeten kunnen doen. Waarvoor ik al jàren pleit. Dat iemand wil staken, is voor mij geen probleem. Wél dat ze dan ook nog de wegen willen blokkeren die noodgedwongen de enige oplossing zijn voor hen die niet thuis kunnen werken. En stakingsrecht omvat niet het blokkeren van industrieterreinen, op- en afritten en de ingang van grote bedrijven! Als je het zo bekijkt, schijnt de BWP nog steeds te bestaan. Al hun methoden worden nog toegepast.

    Het is te hopen dat Jan J. van Biza gepast laat optreden deze keer. “Die vlieger gaat niet op” zal ook maandag bovendien letterlijk moeten genomen worden. Ons land is nu geheel en al “cordon”. Tot groot jolijt van onze buurlanden, die zich beginnen af te vragen waarom ze in 1830 in Londen hun handtekening hebben gezet.

     

     

     

     

     

    © Pomerio                    13-12-2014

    13-12-2014 om 10:25 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bellen blazen?

    Bellen blazen?

     

    Het was Maggie niet gegund première te worden, zoals ik enkele tijd geleden nog suggereerde. Maar de regering van Charles I is wel op de been gebracht intussen, zij het dat sommigen het maar een houten been vinden. Het begon allemaal met Laurette die, aleer minzame Charles zijn briefje kon voorlezen, het parlement in opperste chaos bracht door een rabiate, lekker vooroorlogse scheldpartij. Van slechte verliezers gesproken. Altijd maar schermen met de “stem van het volk” en als dat volk dan eens eindelijk in een andere zin gesproken heeft dan wat ze graag horen, zetten ze de huik naar de wind en knallen er duchtig op los. Moet kunnen. Ze vergeten dan dat zijzelf –als medeplichtigen- het hele land in deze troosteloze toestand hebben gebracht, waaraan nu het Volk een halt heeft toegeroepen. De tirade van Laurette was een zeepbel. En als je de zaken zo overschouwt, zijn er wel meer van die bellen, zowel in verleden als heden.

     

    De Arco-bel is geploft, de zeeprestjes zitten op de kleren. Het Zilverfonds: een van de grootste bellen die ooit geblazen zijn. Er bleek weinig of niets in te zitten.

     

    Luxleaks? Een bel van de andere kant wellicht. Bedrijven die slim meenden te zijn en genoten of genieten van sociaal onaanvaardbare fiscale regimes, zullen mogelijk hun fratsen moeten bekopen. Hoe zegt men dat? “Als de politieke wil daar is”

     

    Moet er een tax shift komen? Ja dus, durf ik menen. Het regeringsakkoord spreekt daar wel over, maar ik kan de reacties uit bepaalde hoeken begrijpen. Ik bespeur nog een onevenwicht en onze beleidsmakers moeten toch nog wat bijsturen. Een verschuiving van belasting op wat je “verdient” naar “op wat je hebt” lijkt in zoverre rechtvaardig, dat er vandaag nog specifieke groepen ongemoeid worden gelaten. Ik zet me wel schrap voor het geval men het op mijn huis zal gemunt hebben. Dat heb ik afbetaald en alle belastingen erop zijn betaald. Als dàt in het vizier komt van de vermogensbelagers is dat alweer een oplossing die de brave burger treft. En dat moeten we dus niet hebben!

     

    65+ zou onbeperkt mogen bijklussen.. na een loopbaan van 42 jaar. Weer een zeepbel dus voor allen die niet aan die 42 geraken. Waaronder ikzelf.

     

    Brugpensioen, blijkt misschien ook een zeepbel te zullen worden. Deze mensen, zouden nu toch beschikbaar moeten blijven en zich aanbieden op de arbeidsmarkt? Eerst de overbodige (of te dure?) medewerkers laten verdwijnen, om ze daarna weer op te trommelen? Hier klopt iets niet. Het klinkt als wijzigen van de spelregels terwijl het spel bezig is.

     

    De vakbond roept op om het “sociaal overleg niet op te blazen”.. lees ik. Daarmee is toch aangetoond dat ze wéten dat er wordt geblazen. Warm en koud.

     

    De staking van vorige maandag in onze stad is nog ordentelijk verlopen. Maar de schade aan de bedrijven en onze reputatie is enorm. Wat bereiken ze hiermee? Diegenen die willen werken en zich verplaatsen zijn de pineut, het Volk wordt gepest, niet de regering. Er zijn andere methoden om op beschaafde wijze zaken overeen te komen. De aftandse methode van “lamleggen van het land” moet bijgestuurd worden.

    Kaaiman zal misschien nog verder gaan en stellen dat dit hele land een zeepbel is, wie weet.

    © Pomerio                    25-11-2014

    26-11-2014 om 17:43 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Première?

    Première?

     

    Ik had een droom. Niet dat ik MLK achterna wil gaan, noch Marco B. Want dat loopt niet altijd goed af.

     

    Eergisteren gingen Wouter B en Gwendolyn R omzeggens op de vuist. Dat daar geen brokken van zijn gekomen, moet nog blijken. Ze zouden een dokter moeten raadplegen, of Sedinal nemen voor een vergadering van dat allooi. Ze kunnen ook Maggie optrommelen.

    Er is gesignaleerd dat sommigen intussen het sch.. hebben gekregen, Imodium dus of desnoods Diacure. Heeft u enkel last van misselijkheid: Maggie schrijft Motillium voor. Is het gebeurde gewoon onverteerd en blijven de zaken op uw maag liggen of is uw stoelgang ontregeld: Movicol geeft u soelaas.

     

    De redeneringen lopen mank: protheses dus. En kassa voor de orthopedisten.

    Laat het niet aan uw hart komen, dan is de cardioloog niet nodig. We hebben wel een dokter nodig.

    Want ook vanuit rode hoek zijn de dreigingen minstens even groot: Caroline G verkondigt dat ze de Vlaamse regering veel pijn kan gaan doen: voorkomen is beter dan genezen, derhalve Dafalgan uitdelen in de schoot van die regering. Rudy DL profeteert “dat er 5 hete jaren zitten aan te komen”. Dus factor 25 à 50 opsmeren!! Anders gaan er een aantal op de blaren moeten zitten en dat is onverkwikkelijk en erg lastig. Rudy denkt derhalve ook dat hij mede verantwoordelijk is voor de klimaatswijzigingen, maar dat is van het goede teveel.

     

    Maggie dus kiezen als premier? Dan is ze première. Dat zou ook nog een première zijn in ons bestel. Knal in het verlengde van het liedje: “Bad case loving you”.

    De eerste strofe daarvan is ook erg toepasselijk:

    hot summer night fell like a net

    I've gotta find my baby yet

    I need you to soothe my head

    and turn my blue heart to red

     

    Michel leidt aan hallucinaties: daar is er een beetje almemazine voor uitgevonden.

    Als twee honden vechten voor een been..

     

    ARCO-coöperanten die last hebben van slapeloze nachten: lorazepam! Het werkt rustgevend,
    spierontspannend, vermindert angstgevoelens.

    De enige oplossing voor ons gespleten land, met die milde vorm van schizofrenie? Maggie!

     

    En nu ook de ziekenhuizen in het rood staan en dus zélf ziek zijn, is er maar één oplossing: Maggie! .

     

    Ik krijg irritatie, uitslag en jeuk van die aangekondigde stakingen in onderwijs, treinerij en de cultuursector, VRT voorop.

    Vanavond dus duchtig insmeren met antihistaminica.Of liever gewoon een lekker bord netelsoep?

     

     

    © Pomerio                    03-10-2014

    03-10-2014 om 00:00 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (14 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderspel?

    Kinderspel?

     

    In mei gaf ik al enkele bedenkingen nadat de kaarten waren geschud. Vandaag moeten we vaststellen dat spelen of spellen intussen schering en inslag zijn geworden. Vooral dan in de politiek, waarvan het publiek vaak meent dat het kinderspel is. Niet dus, maar het lijkt wél een verslaving te worden. Het is alle volwassenen bitter ernst geworden.

    De heer Poetin speelt graag Risk, en we weten uit ervaring dat dit lang kan duren. Veel hangt af van het niveau van de tegenspelers. In Israël spelen ze al jaren aan één stuk graag Kolonisten. Bij de VN is UNO het huisspel, (lijkt erg op Pesten, volgens Wikipedia).

     

    Bij ons is het dus ook van dat. Mens erger je niet. Ze zijn al enkele maanden bezig, terwijl de Regie der gebouwen zweert bij Monopoly. De onderhandelingen voor een coalitie: ook deels overgenomen van Stratego. Even een verkenner uitsturen, die dan op een bom loopt. De maarschalk is in geen wegen te bekennen wegens goed verscholen en achteraan opgesteld. De CD&V konden we betrappen op een spelletje blufpoker, waarna Didier R zijn bikkels moest opbergen. De pers doet vrolijk mee. Eerst spiegelt men een tobjob voor als Marianne mag gaan, “Didier ziet een “droomjob” aan zijn neus voorbij gaan” en die minimaliseert vervolgens het resultaat omdat het maar een prutspost zou zijn. Daarmee maakt hij duidelijk dat het hem enkel ging om 5 jaar logeren in de beste hotels van Europa en veel geld binnenrijven. Hij had toch niet gedacht dat ons land vice-voorzitter ging worden als hij het was geweest?

     

    Schipper mag ik overvaren spelen ze soms ook, dit om hun conditie op peil te houden als variatie op een stoelendans. Of in combinatie daarmee. De ene kant is dan de federale, de andere de kant van de regio. Op dit eigenste moment zitten Pieter DC en Koen G getallen aan te kruisen in de hoop dat ze een dezer “Bingo!” kunnen roepen. De verliezer zal zich moeten gaan toeleggen op de studie van trivial pursuit.

     

    De SP.A is voorlopig uitgespeeld en ziet zich gedwongen om zich een paar jaar onledig te houden met Pim-Pam-Pet.

    Noem een bekend politicus met een B: Bruno. Noem de schuldige van de uitslag met een B: Bruno. Noem een koppige ezel met een B: Bruno.

     

    Over de spelletjes van de meute topadvocaten dezer dagen in Limburg wil ik het niet hebben, daarvoor kan ik verwijzen naar Kaaiman. De opgestoken vinger van de arme OCMW-trekker in het nieuws zegt mij voldoende.

    Ook de vakbond zoekt driftig naar een of ander spel dat ze kunnen spelen, voorlopig weinig resultaat. Misschien zakdoek leggen?

     

    Tot slot: de voorbije week een van de toppunten van een morbide spel vastgesteld. Indien iemand van de overheid ontslag neemt, blijkt dat die altijd het recht heeft zich te bedenken en dat die terug mag komen. Daarom moet men in het eigen departementsbudget dat salaris nog twee jaar voorzien, maar men mag het geld niet gebruiken. Niet voor een vervanging, maar ook niet voor iets anders. Na twee jaar vraagt men dus een vervanging aan –indien nodig en dat is het soms-, maar dan wordt het voorstel afgeschoten omdat het geld gedurende twee jaar niet gebruikt werd en dus bewezen wordt geacht dat het niet nodig was.

     

    Koop nu aandelen van Goliath Hattem, Hasbro of Jumbo, want die gaan stijgen.

     

    Lang leve het Spel!

     

     

     

     

     

     

     

    © Pomerio                    12-09-2014

    12-09-2014 om 17:43 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taarten en slagroom?

    Taarten en slagroom?

     

    Vorige bedenking ging het over kruimels, we blijven in de sector. Taarten heb je van allerlei slag, met allerlei beslag. De kers op onze taarten is al lang verdwenen, of er nog slagroom is? Met een vergrootglas misschien nog ergens een restje.

    Taarten kan je verdelen in vele stukken, afhankelijk van het aantal eters is dat.

     

    De tijd lijkt aangebroken dat er zuinig moet omgesprongen met de taart. Onze dames en heren politici zijn daarvan op de hoogte. Het zal hier en daar even pijn doen, ook in de beugel, maar we moeten erdoor. In een tot op het merg uitgepuurde democratie krijg je dan direct de vrije meningsuiting die felle tegenwind begint te geven, vooral uit de hoek van diegenen die nu niet mogen meespelen. Armoede voor allen! Gisteren nog bediende: morgen bedelaar op straat, noodlijdenden gaan verhongeren! Ons land wordt koploper in de wereld van de favella’s. De steden gaan verkrotten, nog even en de pest is terug omdat het volk geen geneesmiddelen meer kan kopen.

     

    Stemmen gaan op voor minimale dienstverlening door de Overheid, een voor een normaal mens absoluut minimum, want we betalen ervoor. De overheid staat ten dienste van de burger.

    Nee dus, aldus sommigen, de overheid leeft voor zichzelf, houdt zichzelf in stand –zelfs in bijstand- en trekt zich van haar klanten geen moer aan. Stelt u zich mijn verbazing dus voor als ik de woordvoerders van vakbonden dat ook luidkeels hoor zeggen voor de micro van de journalisten! Het recht op staken gaat boven uw en mijn recht om te gaan werken als we willen. U staat in de file? Pech, want wij hebben verworven rechten en laten niet op onze kop zitten! Gelukkig dat voormalige spoorbazen de nonsens durven tegenspreken.

     

    Er zijn nog steeds mensen die ons voorspiegelen dat de taart oneindig is in haar kruimeligheid, dat er een ezel is die geld schijt, dat men recht heeft op steun zelfs indien men geen klap uitvoert hoewel men dat zou kunnen. Een organisatie die diensten verleent, overleeft normaal bij de gratie van de klant. Hebben ze al eens gedacht aan een “dag van de klant” zoals we dat kennen van de zelfstandigen?

     

    Johan VDL liet zich recent ontvallen dat hij nu wel burgemeester wil en zal worden van Oostende. Straffe gast is dat: Altijd wel érgens een lucratief postje te vinden. Is er dat niet, dan is hij in staat om het zelf te creëren. Kan altijd het boeltje naar zijn hand zetten. Is hij wat afgunstig omdat zijn kleurgenoot keizer is van Leuven? Dat diens zoon Bruno de pedalen wat kwijt is, mag evenmin verwonderen. Als zoon van een keizer moet je op je strepen staan. De sneer -onder de gordel- naar Wouter Torfs is dan ook een voorbeeld van gespartel van een vis op het droge.  Hij blijft ook beweren dat er “niet boven de stand is geleefd”.. Dan moet ik dus besluiten dat de staatsschuld een fantoom is en dat Harry Potter best eens langskomt om al die kwade geesten te verdrijven.

     

    Vrees niet, de staat van beleg is niet in aantocht, maar waar de taart het meest verbrand is, strooit men het meeste suiker

     

     © Pomerio                    25-08-2014

    25-08-2014 om 17:41 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruimeldieven of moeskoppers?

    Kruimeldieven of moeskoppers?

     

     

    Bestaat er zoiets als komkommertijd? Behalve de tijd dat men best komkommer eet omdat hij goedkoop is? Niet echt, durf ik zeggen. Er is altijd wel wat aan de hand voor wie zijn ogen en oren open houdt.

    De voorbije week weer vaak om de oren geslagen met “beleg online!”, moet zoiets zijn als digitale boterhammen. Wat kregen we allemaal op ons brood?

     

    Het ACOD! Nog een oprisping van twijfelachtig allooi vorige week. Vakbonden zijn soms nuttig, maar ze waren dat vooral in het verleden. Vandaag vaak op zoek naar kruimels. Getuige waarvan de oproep om het gebied van Tour&Taxis in Brussel uit te roepen tot “gevaarlijke zone”. Er loopt gespuis rond, er zijn beurzensnijders actief, handtasrovers en schoeljes. Dit schorremorrie zit te azen op de Vlaamse ambtenaar die naar zijn werk gaat. Tien minuten verder wandelen naar een nieuwe werkplek! Ze mogen blij zijn dat ze werk hebben! Neen, volgens den Bond te ver en te gevaarlijk. Alsof het kantoor in de Gazastrook ligt. Desnoods stappen ze naar de Raad van State, dreigen ze. Liefst dan in een beveiligd konvooi.

    De oplossing hiervoor ligt voor het grijpen: laat diegenen die niet meer werken via een private organisatie deze mensen naar hun werk begeleiden. Een soort pendeldienst van body guards. Heer Willocx heeft zijn gratis-treinabonnement al teruggestuurd naar de gulle gevers, die kan dus meelopen.

     

    Wie zwerft daar dan rond? Er zijn enkele ex-ministers gespot. Maar die waren slecht geïnformeerd over een en ander.

    De nieuwe MP van Vlaanderen, Geert B, gooit daarover al meteen de knuppel in het hoenderhok. Als je een postje kwijtspeelt doordat de partij iemand anders eens een pleziertje moet doen, bedenkt men wel iets. Na de grote hetzes over afscheidspremies van parlementairen die uit de boot vallen, blijkt nu een kruimelpotje te bestaan –sedert 2001- waardoor een afgaand-minister nog de hele volgende legislatuur 100.000 Euro per jaar krijgt om twee medewerkers te onderhouden. Als uitslovertje of tuinier, maakt niet uit. Dat grapje kan ons dus nog 10 miljoen Euro gaan kosten tot in 2019.

    Waar is dat godsamme goed voor?

     

    Als moeskopperij het stelen van vruchten is, dan klopt dat hier wel: ze stelen namelijk de vruchten van onze arbeid. Mijnheer Geens vindt dat dit moet kunnen, omdat het een “zachte landing” is voor mensen die zich hebben uitgesloofd. Geens-zins dus. Wij, de echte uitslovers, moeten het doen met oud brood. En een beetje kaas waarvan ze bijna enkel de gaten hebben overgelaten.

    Het schadelijkste beleg was wel dat van Fortis-Ageas. En de korstjes van Arco zijn nog niet verteerd. Ondertussen was Geens ook diegene die het –een paar maanden geleden- opnam voor de loonsverhogingen van de directie van de restgroep Dexia, omdat ze “expertise aan boord moesten houden”. Wil dat dan zeggen dat het vroegere management dus géén expertise had en daarvoor dan zoveel geld kreeg?

     

    Ze blijven er allemaal mee wegkomen, op een (kruimel)diefje. Maar ja, de ene zijn brood is de andere zijn dood.

     

     © Pomerio                    04-08-2014

    05-08-2014 om 17:35 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barbaarse beschaving?

    Barbaarse beschaving?

     

    Onze kleinzoon Stan, een leuk ventje en 10 maanden oud, is in januari met zijn papa en mama naar Nieuw-Zeeland geweest. Zat heel lang op een vliegtuig en maakte een tussenlanding in Singapore. Het was toen nog rustig in Oekraïne. Of was Strelkov nog niet aan het live gamen begonnen. Hoe zal ik later aan dat ventje uitleggen dat hij geluk heeft gehad, in tegenstelling tot de vele onschuldigen die zich hun reis anders hadden voorgesteld? Ik weet het niet.

     

    Hoe leg ik later uit dat dit de beschaving is? Of is er nog wel een beschaving in deze wereld? Hier en daar, ja. Maar nu de reeks weer langer wordt van oorden waar gewetenlozen moorden en vernietigen om hun gelijk te halen of gewoon omdat iets hen niet zint, dan moet ik afhaken in mijn idealisme dat deze planeet wel aardig is om op te wonen. Libië: een puinhoop. Gaza: een brandende stad. MH17: een mensonwaardige nachtmerrie van verschroeid staal en resten van wat ooit leuke en onschuldige mensen waren. Mediageile soldaatjes of rebellen die aan Tv-camera’s de paspoorten tonen van kinderen die er niet meer zijn. Of poppetjes in het zwartgeblakerde veld. Of smeulende reisgidsen van mensen die lang hebben gespaard om eens ver weg te kunnen gaan. Ik kan het niet uitleggen aan die kleine die mij later zal vragen waarom mensen oorlog voeren.

     

    In onze huidige beschaving zitten invloedrijke mannen in een maatpak of een lange jas aan grote tafels –liefst ronde- en peroreren tegen de anderen dat ze dingen doen die eigenlijk niet mogen. Een van die vergaderingen is die van de Verenigde Naties. Hoe verenigd die wel zijn, is te zien als ze gaan stemmen of ze iets gaan doen aan al dat onheil in de wereld. De restanten van de Volkenbond, binnen 5 jaar wordt dat ding honderd jaar! Dat is de beschaving, die er prat op gaat dat ze “ooit een einde zullen maken aan alle oorlogen”. Ik kan het niet uitleggen aan die kleine die mij later zal vragen waarom mensen oorlog voeren en er niets aan gedaan wordt.  

     

    Gewoonlijk geraak ik wel uit mijn woorden, maar nu.. Minister Timmermans kon het even wel, in de Veiligheidsraad, die daarna unaniem het neerhalen van het vliegtuig veroordeelde. Daar zijn ze sterk in, in het “veroordelen”. Verder een hol woord. Ik hoop met heer Timmermans dat ik dit ook nooit meer hoef te zien. En ik zal het later niet kunnen uitleggen aan die kleine die mij zal vragen waarom.

     

    Ik hoop dat ik met hem naar het park zal kunnen gaan om naar de eendjes te kijken. Ik hoop dat ik hem zal kunnen laten zien dat er soms ergens mensen zijn die luisteren naar de andere en hem niet op zijn gezicht slaan omdat hij iets anders denkt dan zijzelf.

    Ik hoop. Ik hoop dat er nog hoop is.

    Dan wijst hij naar de lucht en zegt “Kijk Opa! Een vliegtuig”!

     

      

    © Pomerio                    24-07-2014

    23-07-2014 om 18:05 geschreven door Pomerio  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (14 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 06/03-12/03 2023
  • 01/08-07/08 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 19/10-25/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 30/09-06/10 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 25/09-01/10 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 14/12-20/12 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 02/01-08/01 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 31/01-06/02 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs