Inhoud blog
  • 14 juni EINDE
  • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
  • 11 juni Het Blauw Kanneke
  • 10 juni De Sprint
  • 09 juni Mariapark
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Links
  • Onderweg no Polien
  • Geocaching
  • fietsroutes
  • Leren fotograferen, de site van collega Alex
  • Music on wheels
  • Pols Fotoblog
  • Pols Fotodagboek
    Een vervolg op 2012in366fotos...
    Klik op de foto om een groter formaat te zien.
    20-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 december GC63NM2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Alles is al wel eens ooit gefotografeerd hoor ik vaak tijdens discussies over onderwerpen en originaliteit… dat is ook zo natuurlijk, maar het belet je niet om naar nieuwe invalshoeken, standpunten en benaderingen te zoeken en, ook niet verkeerd, toch maar te speuren naar onontdekte pareltjes in het fotografeerbare aanbod.
    Voor dat laatste vind ik de kruisbestuiving tussen mijn twee grootste hobby’s wel erg nuttig. Geocaching is tegenwoordig zo populair dat in ieder dorp, in iedere regio wel hobbyisten zijn die de leukste geheime plekjes kennen en die daar de mede-geocachers naar toe brengen door de coördinaten van een aldaar verstopte kleinigheid op de site te publiceren. Zo kom je op plaatsen waar je anders nooit zou komen en waar je onvermoede onderwerpen voor je lens krijgt.
    Zelfs al raak je niet verslaafd aan het geocachen zelf, zoals ik inmiddels wél ben, dan nog is het voor hobby-fotografen interessant een – gratis – account aan te maken bij geocaching.com en dan op de kaart te gaan speuren naar interessante mogelijkheden. Uit de cachebeschrijvingen kan je vaak al een en ander afleiden, de logs van eerdere vinders geven dikwijls ook aan of de wandeling de moeite waard was, er worden ook wel eens fotos bij die logs geplaatst… een bijna onuitputtelijke bron van inspiratie opent zich op deze manier.
    Wat deze GC63NM2 betreft, die ik vandaag te voorschijn haalde… hij zat niet onder dat fotogenieke bruggetje (
    J ) maar wel achter een boom net buiten beeld aan de linkerkant… en hoewel dit vlakbij een bekende toeristische plaats is in Lommel, waar ik al tientallen keren geweest ben, was ik tot nu toe hier al elke keer voorbij gereden zonder het te zien.        


    20-12-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 december Kerst-stilleven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het mag geen verwondering baren dat er in deze tijd van het jaar kerst-gerelateerde fotos voorbij komen. Kerstmis hier, Kerstmis daar, Kerstmis overal, je ontsnapt er niet aan… Het is niet de eerste keer dat er in deze blog naar gerefereerd wordt, en waarschijnlijk ook niet de laatste, want er is nog geen kerststal voorbij gekomen… J
    Ook binnen in huize Pol en Josee is de kerstsfeer nadrukkelijk aanwezig. Het vrouwtje heeft er voor gezorgd dat er op voldoende strategische plekken sfeerscheppende elementen in de woonruimte zijn gepositioneerd. Dat kunnen engeltjes zijn - de verzameling groeit ieder jaar - of hulst en dennentakken, half zilver gespoten reuze dennenknoppen, guirlandes of zoals in deze foto te zien is enkele glazen vijf-liter flessen – damgentes in onze omgangstaal, het correcte nederlandse woord ontsnapt me even – met in elke fles een snoer gekleurde lampjes. Ze schikt die dan samen met enkele andere dingen tot stillevens, meestal op een ondergrond van mosgroene blinkende organza, ze heeft er dit jaar enkele tientallen vierkante meters van gekocht. Vanavond besloot ik deze creatie te fotograferen. Een glazen bol, gekregen van nonkel Louis, vroeger glasblazer van beroep, een trosje glazen druiven en een dennenknop – mastentop in ons dialect – vormen samen met zo’n van binnen uit verlichte fles een tafereeltje dat mij kon verleiden er de camera op te richten. De zeer leesbare boodschap in beeld verwoordt uiteraard ook onze eigen wensen: let it snow!!!      


    19-12-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 december Feestverlichting
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je hebt kerstverlichting en je hebt KERSTVERLICHTING… In dit geval mogen we het misschien ook wel feestverlichting noemen want ergens tussen de duizenden lichtjes staat er wel degelijk “ Prettige feesten” geschreven. Alle ingredienten zijn strikt genomen ook niet pur-sang kerst. Het geheel maakt wel een overweldigende indruk moet ik zeggen.
    Toen we vorige zondag met de vrienden iets gingen consumeren in café De Perenboom hadden we deze opvallende uiting van kerstvlijt al opgemerkt en we hadden ons voorgenomen om dit zo snel mogelijk te komen fotograferen. Met camera en statief waren we deze avond druk doende toen we de gelegenheid kregen om een praatje te maken met de eigenaar en zijn broer, beiden in hoge mate gebeten door het kerst-virus. We vernamen alles over voorbereiding, opbouw, kostenplaatje, elektriciteit, wedstrijd voor het mooiste kersthuis…, en daar bovenop kregen we een rondleiding langs de achterkant van de woning waar de lampjes, slingers, rendieren, kerstmannen en de glitter-glitter even uitbundig aanwezig waren.
    Het was niet eens zo makkelijk om dit een beetje aanvaardbaar te fotograferen trouwens.
    Ik wilde de achtergrond er ook op zonder dat er al te storende uitgebeten overbelichting in de lampjes ontstond. Het was balanceren op een heel dun lijntje om een evenwicht te vinden tussen de duizenden lichtpuntjes en de rest van het decor. Als fotograaf speel ik duidelijk nog niet in de divisie waar je na één blik meteen weet hoe de ISO- tijd- en diafragma-waarden horen te zijn. Ik heb proefondervindelijk diverse instellingen uitgeprobeerd voor ik met dit resultaat kon leven.


    18-12-2015 om 23:54 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 december Snepkensvijver
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toen ik in de vooravond van Herentals naar Lichtaart reed – iets over vier denk ik – kwam ik langs de Snepkensvijver en in een opwelling besliste ik nog maar eens de inmiddels wel gekende plek op te zoeken om er een en ander te schieten. De dode boom houdt het ondertussen tot groot plezier van menige hobby-fotograaf al enkele jaren uit en hij blijft een ideaal object om op een strategische plaats in je compositie te plaatsen. Ik heb hem al vaker gefotografeerd en hij is enkele jaren geleden ook al eens voorbij gekomen in deze blog meen ik mij te herinneren, maar deze keer heb ik gekozen voor HDR. Het was al een beetje aan het duisteren en met drie verschillende belichtingen heb je in de nabewerking toch net iets meer mogelijkheden. Van elke positie maakte ik dus drie verschillende shots: de correct belichte, en nog twee met respectievelijk twee stops onder- en twee stops overbelichting.
    Uiteindelijk bleven er twee kandidaten over om te fungeren als foto van de dag. De ene knutselde ik in elkaar in Photoshop en de andere in Dynamic-Photo HDR5. De Photoshop-foto heb ik op Facebook gezet en deze, mijns inziens beste, mag voor vandaag mijn keuze zijn. Het moet gezegd dat, hoewel ik daar eigenlijk geen grote fan van ben, er ook een vleugje tonemapping aan te pas gekomen is, maar voor één keer mocht dat hoop ik, de dramatiek ten goede…


    17-12-2015 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 december Pindanootjes en kussens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als onderwerp koos ik vandaag eens voor een stilleven, geen mooi ineen geknutseld, vlekkeloos plaatje dat na lang nadenken door de fotograaf heel precies is samengesteld, maar een beeld dat zich toevallig aandiende.
    We hebben de miezerige geocache-wandeling van vorige zondag nog eens overgedaan want toen we zonder vondst door de invallende duisternis onze nederlaag moesten toegeven hadden we meteen afgesproken dat we dat zo snel mogelijk zouden rechtzetten… vandaag dus. En alweer miezerde het. De fanatieke wandelaar en hobbyist laat dat evenwel niet aan zijn hart komen.
    Deze keer scoorden we wél en na afloop hebben we dat gevierd met een frisse Duvel in het café Het Wilde Zwijn bij de parking waar we de wagens hadden neer geplant. Het bleek een oergezellige kroeg waar o.a. ongepelde pindanootjes op tafel worden gezet, de pellen hoor je gewoon op de grond te werpen, dat is een hulp bij het kuisen na sluitingstijd hoorden we. De voorraadmand met pindanootjes, daarnaast de kommetjes die gevuld op tafel komen en ook nog een mand met kussentjes voor klanten die dat menen nodig te hebben vormden samen een tafereeltje waar we zelf verder niets aan hoefden te veranderen om een mooi stilleven op ons geheugenkaartje te krijgen.
    Toch nog even een klein technisch detail: de duisternis in het café dwong ons – zonder flits – tot een ISO-waarde van 6400, maar daar heeft de 6D geen last van.


    16-12-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 december Sas 9
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Welke wielertoerist uit de streek kent er niet café Den Thijs, net voorbij sas 9 ( of vóór sas 9 als je van de andere kant komt J ). Toen ik er in de vooravond voorbij gefietst kwam had ik gezien dat er behoorlijk wat yachtjes aangemeerd lagen, het water was daarenboven zo goed als rimpelvrij, bijna de perfecte spiegel. Het leek me net iets te uitdagend om er geen foto van te maken. Het licht was evenwel al fel aan het afnemen en ik had geen statief bij, voor nachtfotografie was het nog net niet donker genoeg… Ik ben dan maar verder naar huis gefietst en een half uurtje later ben ik met de wagen terug gekomen, deze keer helemaal geëquipeerd om er een lange sluitertijd tegenaan te gooien en volop te genieten van het zogenaamde blauwe uurtje.
    Ik heb er een kwartiertje mijn hartje opgehaald, in analoge tijden zouden we gezegd hebben: enkele rolletjes vol geschoten, maar met een geheugenkaartje van 32 giga in de Eos doet het er tegenwoordig niet toe hoeveel fotos je maakt en druk je al eens wat vaker op de knop. De keuze was dan ook weer niet makkelijk. Op dit beeld zie je sas 9 en het ophaalbrugje in de verte, badend in het licht, de bootjes met spiegeling - op enkele ervan waren de bewoners thuis zag ik aan de verlichting - en links net buiten beeld moet je er het café maar bij denken. Op maandag en dinsdag zijn ze gesloten trouwens, zodat ik de Duvel na gedane arbeid maar thuis genuttigd heb.


    15-12-2015 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    14-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 december Knotwilgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze geocache-ijver bracht ons vandaag naar het zogenaamde buitengebied ten noorden van Breda in Nederland. Geen 50 km in vogelvlucht, maar toch is het landschap er meteen heel anders dan in onze Kempen. Polders, knotwilgen en wijdse horizonten alom, een fris windje en een ondergrond die door de nattigheid van de laatste dagen behoorlijk sompig was, dat waren kort samengevat de ingredienten voor een pittige dagwandeling. Ik heb ze in één foto gestopt. De spreekwoordelijke frisse neus kregen we er gratis bij, dorst ook maar voor een Duvel hebben we toch moeten wachten tot we terug in Belgie waren… :) 


    14-12-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 december Dressenstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wij leven in een regenlandje, dat is alleszins de mening van de doorsnee Belg. Als onze weermannen en –vrouwen dan komen vertellen dat dit helemaal niet waar is en dat wij slechts gedurende 6% van de tijd regen over ons heen krijgen, dan wil ik dat best geloven, al valt het hard op een dag als vandaag. Tijdens de ochtendwandeling was het al vandattume… zucht, zelfs Phaido leek zo snel mogelijk terug naar huis te willen. Deze namiddag hadden we een geocache wandeling gepland net over de Nederlandse grens. Ondanks de onheils voorspellingen die we van de buienradar plukten hielden wij voet bij stek. Maar ook daar waren de weergoden het er over eens: we houden het nat. Zowel deze ochtend als deze namiddag had ik de Eos in de fototas, maar die heb ik niet eens open gemaakt. In de Dressenstraat heb ik even de iPhone gebruikt om dit beeld te schieten, een zeldzaam net iets droger moment. Het kan de dag helemaal typeren vind ik, nat, druilerig, plassen ( en dat is in dit geval de meervoudsvorm van een zelfstandig naamwoord J ) en grijs.
    Een vaak herhaalde fotografenwijsheid luidt als volgt: het beste fototoestel is datgene dat je bij hebt. Ik weet niet of dit een variant op die uitspraak is, maar ik vond het niet aangewezen de Eos uit de tas te halen, want met je smartphone kun je tegenwoordig ook meer dan aanvaardbare fotos maken, dus het beste toestel is datgene wat je geschikt acht voor de klus?        


    13-12-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 december Kerstversiering
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik had het er eergisteren al over bij een foto van de kerstverlichting in ons dorp. Het is weer die tijd van het jaar en het vrouwtje heeft al haar opgespaarde creativiteit losgelaten om het huis om te toveren tot een burcht van kerstgezelligheid. Op de meest onverwachte plekken in huis zie je engeltjes, lichtjes, sterretjes, sneeuw, glinster-glinster… en zoals ieder jaar moest ook de venster van de woonkamer aan de kant van de Kasterleesteenweg een kersttafereeltje worden. Ik gun mijn schatje graag alle credits… ze schudde weer een prachtig schilderijtje uit haar mouw. Op garendraad geregen witte wattebolletjes moeten de sneeuw voorstellen en die dwarrelt neer rond een gestyleerde kerstboom. Onderin huisjes, boompjes en rendieren… voeg daarbij de lampjes rondom en nóg meer kerstattributen zou van het goede teveel zijn.
    Na het maken van de foto zag ik deze avond dat er links boven een lichtje de geest gegeven heeft en daar hangt in de buurt ook nog een draadje los. Zo heb ik morgen ook nog iets te doen... kan ik toch nog overal vertellen dat we het met z’n tweeën gedaan hebben.
    J    


    12-12-2015 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    11-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 december Phaido & co.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was vandaag kerstmarkt in zorgtehuis Hoevezavel. Zoals ieder jaar waren wij ook weer van de partij. Het hele gebeuren is uiteraard in de eerste plaats bedoeld om de bewoners het gevoel te geven dat ze er nog steeds bij horen en betrokken worden bij het hele kerstgebeuren maar er worden inderdaad spulletjes verkocht, al dan niet zelf gemaakt, er worden wafels en andere hapjes aangeboden en niet onbelangrijk, er is een en ander te drinken, zelfs glühwein hadden ze in de aanbieding.
    Phaido had er zich op verheugd zijn vriendjes, de beide rusthuishonden Otti en Quinten, terug te zien. Het was alweer een tijdje geleden namelijk, het wandelseizoen is immers al enkele weken voorbij en dan komen we niet meer zo vaak in Hoevezavel.
    Het personeel had er evenwel voor gekozen de beide viervoeters tijdelijk in de kine- en fitnessruimte onder te brengen, best begrijpelijk met de verwachte drukte. Het weerzien beperkte zich daarom tot een korte begroeting achter glas en enige non-verbale honden-gebarentaal-communicatie.  

    11-12-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 december Kerstverlichting
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het wordt weer kersttijd en dat wil zeggen dat alom de kerstversieringen weer opduiken. Handelszaken, privéwoningen en niet in laatste instantie de straatverlichting in onze steden en dorpen, overal zie lichtjes, lampjes, sterretjes en slingers, op de ene plaats nog uitbundiger dan op de andere.
    In ons eigenste Lichtaart hebben ze er al enkele jaren geleden voor gekozen de bomen in het dorp vol te hangen met lampjes-slingers. Ik had deze avond, vóór de wekelijkse vergadering van de fotoclub, al eens geprobeerd een sfeerbeeld er van vast te leggen maar toen was het verkeer toch nog te druk. Met een sluitertijd van 30 seconden krijg je natuurlijk vele rode en witte strepen van voor- en achterlichten in je opname en echt sfeervol vond ik dat niet. Na de vergadering evenwel, rond elf uur kon ik bij wijze van spreken midden op de straat gaan staan en toen had ik van enige opdringerige auto geen last meer.


    10-12-2015 om 23:50 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09 december Buffalo, buffalo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op deze historische dag wilde ik voor één keer graag mijn sympathie en mijn waardering uitdrukken voor AA Gent. Het gebeurt niet elk jaar dat een Belgische club doordringt tot de achtste finales van de Champions League ( ik schrijf dat bewust met hoofdletters ), zelfs niet om de 10 jaar of zo, maar waar we vandaag getuige van waren was hartverwarmend voor iedereen die het vaderlandse voetbal genegen is. Over de 6 wedstrijden van de poule-fase gezien was het niet eens onverdiend.
    Ik zal altijd wel een Antwerp supporter blijven, maar dat wil niet zeggen dat je per definitie vijand moet zijn van alle anderen zoals sommigen nog steeds menen… integendeel, ik heb er van genoten. Voor één keer in de blauw witte kleuren, zij het middels een snelle niet eens zo subtiele bewerking ( het moest rap rap na de wedstrijd en de samenvattingen ). Buffalo, buffalo !!!  


    09-12-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.08 december Gelukkige Herfstboom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op weergebied werd het vandaag een dag met twee gezichten. Een uitbundig zonnig herfstgevoel bekroop ons tijdens de wandeling deze voormiddag maar toen ik in de namiddag naar Herentals reed met het vrouwtje om nog wat kerstspullen te gaan scoren was dat in de druilerige regen, het weer waar je als fotograaf niet echt vrolijk van wordt. Deze morgen daarentegen… fluitend en genietend van het mooie licht, de zachte temperatuur en de late herfstkleuren kon ik mijn pret niet op. Ik kan het gevoel niet beter illustreren als met een foto van deze gelukkige boom die ook heel duidelijk staat te genieten. Dat het weerkundig gezien al winter is ontging hem even, de herfsttooi staat hem nog steeds erg goed.


    08-12-2015 om 23:59 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07 december Blekerheide
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een winterwandeling noemen we zoiets. We zijn 7 December en het is 14°, de jas wijd open en het zonnetje in de rug, zijn we ergens in Zuid Spanje of op de Bleekerheide? We hebben de twijfels uiteraard snel naast ons neer gelegd want de wandeling om de multicache GCQZC2 op te pikken vertrok wel degelijk op de parking van de Lossing en tot nader order is dat in Lommel. Dat we uitzonderlijke klimatologische omstandigheden beleven daar raakten we tijdens de tocht alle zeven steeds meer van overtuigd. Het woord zweet werd zowaar enkele keren genoemd… J
    Naast onze geocache-hobby hadden we nog een andere reden om daar nog eens naar toe te trekken, de groene medemensen van natuurpunt – alle sympathie hoor – hadden, naar ons ter ore gekomen was, een grote kaalkap gepland in de aanpalende bossen. Enkele tienduizenden (!) dennen moesten verdwijnen om het heidegebied uit te breiden. Dat wilden wij met eigen ogen zien voor we het geloofden.
    En inderdaad… Herstellen in de oorspronkelijke staat noemen ze dat, de natuur weer vrij zijn gang laten gaan… Gemakkelijkheidshalve wordt daar dan bij vergeten dat de heide ook niet de oorspronkelijke natuurlijke begroeing was in onze streken. Die heide kwam er pas toen de arme boertjes het dunne laagje vruchtbare aarde gingen afplaggen om rond hun boerderijtjes te strooien. Op de overgebleven schrale grond begon inderdaad heide te groeien. Het kostenplaatje van de hele operatie betalen wij met z’n allen natuurlijk en de winsten gaan naar bedrijven die hier weer een tijdelijke bron van brandstof voor de bio-verwarming in zien. Vrachtwagens met Nederlandse nummerplaat rijden vrolijk op en aan.
    Ik vraag me af wat ze gaan stoken om hun bio-energievoorziening op peil te houden als alle bossen zullen verdwenen zijn… Dit duurzame energie noemen? Dat gaat is voor mij één brug te ver, da's bullshit !!!


    07-12-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06 december Huisje in het bos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Belg en de baksteen in de maag… bij uitbreiding met zijn zin om ook ergens een tweede verblijf(je) te koesteren, het hutje op de heide, het krotje in de volkstuintjes, het huisje bij de zee – of is het een strandcabine – of het chaletje in het bos, het zit diep in de volksaard blijkbaar. Tijdens onze dagelijkse wandelingen waren ze nauwelijks te tellen vroeger. Enkele jaren geleden besliste de overheid om komaf te maken met de wildgroei van bouwsels in de natuur. Misschien was dat ook wel terecht, op elk perceel in het bos en op de meest onverwachte plaatsen in natuurgebieden had iemand wel zijn privé vakantieverblijfje in het groen. Het ging allemaal erg snel, net iets te snel eigenlijk voor de meestal bejaarde, niet bemiddelde eigenaars. Binnen de kortste keren moesten ze verdwijnen. Zoals dat zo vaak gebeurt ontsnapten er toch weer enkele aan de grote sloop. Het is nog altijd belangrijk wie je kent in het leven denk ik dan met mijn soms sceptische kijk op de dingen. Dit fraaie exemplaar heeft alle stormen overleefd en ondanks het feit dat we er al in geen jaren bewoners gezien hebben is er van verval weinig te merken, met andere woorden, iemand komt toch regelmatig enig onderhoud uitvoeren… Ach ja, ik stoor me er niet aan, ik merk alleen maar op. Eigenlijk vind ik het niet eens zo verkeerd op die plaats, het leverde me vandaag alleszins dit bijna idyllisch plaatje op.  


    06-12-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05 december Avondrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De fotoclub Filofok exposeert dit weekend in het Miloheem in Mol Rauw. Ik ben daar deze namiddag een kijkje gaan nemen en toen ik uit de zaal buitenkwam zag ik in het westen waanzinnig mooi avondrood in de lucht. Dan krijg ik overal kriebels… Ik vond niet meteen een fotogenieke plek om daar optimaal gebruik van te maken en pas toen ik over de kanaalbrug reed op de weg Geel-Retie zag ik mijn kans. Iets verderop sla je linksaf naar Sas 7 en daar kun je wel een leuk standpunt vinden wist ik. Het uitbundige avondrood werd evenwel steeds minder en het rode gebied werd ook steeds kleiner, ik moest snel zijn dus. Een klein vervelend detail maakte het er niet gemakkelijker op: ik had geen statief bij… Het moest dus uit de hand. Gelukkig kon ik steun vinden door de camera stevig tegen de reling van de Sas-overgang te klemmen. Met een sluitertijd van 1 seconde is de foto weliswaar niet zo retescherp als ik zou gewild hebben, maar het ging mij tenslotte om de sfeer en de kleur en daar ben ik wél gelukkig mee.  


    05-12-2015 om 23:52 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.04 december Little autumn planet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er is meer dan wij mensen met ons beperkte verstand kunnen bevatten. Naast de ons vertrouwde werkelijkheid is er waarschijnlijk nog een vierde, vijfde en eventueel nog wel een zesde dimensie. Er is zonder twijfel ook nog een digitale werkelijkheid, een gefantaseerde, een romantische en een religieuze… In een voor ons voorlopig nog ontoegankelijk universum gebeurt er vanalles in paralelle werelden en daar heb je geen kijk en geen vat op tenzij je op het goede moment een camera bij de hand hebt natuurlijk. Soms, heel soms overlappen twee universums gedurende een korte tijd en dan zie je toevallig misschien  eens een ireeel planeetje voorbij komen, een planeetje dat uit een andere tijdsruimte lijkt te komen want het bevat maar enkele ingredienten uit de realiteit zoals wij ze kennen…
    Toen ik vandaag , met dit schitterende weer, aan het fietsen was had ik in de buurt van Noorderwijk een pauze ingelast om een mooie herfstboom te fotograferen. Toen kwam er totaal onverwacht een korte fusie van herfst 2015 en een ons onbekende dimensie en kon ik dit planeetje te pakken krijgen. Het vloog zowat verloren over het Kempens landschap in het late herfstlicht. Omdat ik de camera toch in aanslag had kon ik afdrukken net toen het voorbij kwam. Ik ben daarna vierklauwens verder naar huis gefietst want ik was danig onder de indruk en ik wilde ook zo snel mogelijk op de PC bekijken wat ik op mijn geheugenkaartje gevangen had.
    Zo gemakkelijk gaf het planeetje zich niet gewonnen evenwel. Ik had de hulp van Photoshop nodig, iets met klonen, vertikaal draaien, poolcoördinaten en een hele poespas… Daarna kreeg ik eindelijk op het scherm bevestigd wat ik daar in Noorderwijk kort meende gezien te hebben… het was dus toch geen droom of fantasie !!!
    Voor de sceptici: de bewerking in Photoshop heet Little Planet en liever dan een moeilijke technische uitleg te doen verwijs ik naar deze YouTube tutotial:  
    https://www.youtube.com/watch?v=oQbC_Geuwao


    04-12-2015 om 23:53 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    03-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03 december Verboden te vissen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hadden een afspraak bij de tandarts om half elf. We gaan al bijna een halve eeuw bij dezelfde tandarts en die heeft een praktijk in Overpelt, zeg maar tussen drie kwart uur en een vol uur rijden van uit Lichtaart, afhankelijk van het verkeer. Los van het feit dat dit niet erg voordelig is voor onze ecologische footprint kwamen we zo ook in conflict met de normale pipi en kaka uren van Phaido. Om dat probleem te omzeilen vertrokken we ruim een half uur vroeger en gingen we rond half tien wandelen in het natuurgebied achter het Zilvermeer. Het was niet de eerste keer dat we daar even een frisse neus gingen halen, we weten immers dat het daar rustig is en dat je daar zelfs na enkele dagen regen behoorlijk wandelbare en slijkvrije paadjes vindt.
    Phaido kent daar ook al de weg blijkbaar want hij liep constant voor ons uit. Er waren uiteraard vele onbekende vreemde geurtjes overal en hij snuffelde dan ook van links naar rechts en omgekeerd. Zo vernamen we terloops ook dat het daar verboden te vissen is… who cares? Dat hij ook nog eens deed wat wij van hem verwachtten was meteen een zorg minder de rest van de dag.  


    03-12-2015 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.02 december Badkamer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op woensdagmiddag wordt er op ons gerekend om de kleinkinderen van school te gaan halen in Herentals. Jefke gaat dan naar de voetbaltraining en Julieke komt mee naar Lichtaart want die heeft om vijf uur balletles bij Balance Health Center. Na huiswerk en ontspanning duikt de jongedame de badkamer in want ze moet zich voorbereiden en omkleden. Nu heb ik wel enige ervaring met badkamers die lang bezet gehouden worden door partners, vriend(inn)en of een echtgenote en ik kan er ook wel enig begrip voor opbrengen. Maar toen ik vandaag eindelijk toegang kreeg zag ik meteen waarom het deze keer zo lang duurde: ze waren met z’n vieren !!!     


    02-12-2015 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01 december Regen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze foto had misschien wel gepast in de AV reeks over “water” die ik op het fotosalon van onze club presenteerde vorige maand. Met dit k***te weer waren de fotomogelijkheden niet zo uitbundig aanwezig tijdens de wandeling. Hoewel de Eos 6D volgens de reclame en de reviews spatwaterdicht is, wilde ik toch niet te veel risico nemen en haalde ik ‘m alleen maar uit de tas als ik een beschermende luwte vond tijdens de elkaar overlappende plensbuien.
    En regenen deed het, man, man, man… regen, regen, regen… De zoveelste foto van Phaido in de regen, van Josee in de regen of van Josee én Phaido in de regen gespiegeld in een plas wilde ik de kijker deze keer besparen. Deze neerpletsende druppels in een plas leken me een deugdelijk alternatief.
    Ik realiseer me wel dat er zou kunnen geopperd worden dat er geen onderwerp of opvallend voorgrond object is, zoals dat hoort volgens de compositieregels en de gangbare opvattingen binnen de fotowereld, maar zoals meestal trek ik me van regels weinig aan. Ik vond deze zwart wit omzetting best wel mooi en de nattigheid van de dag wordt er helemaal door weergegeven. Geef mij dan maar droog vriesweer…     


    01-12-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 25/12-31/12 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs