Inhoud blog
  • 14 juni EINDE
  • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
  • 11 juni Het Blauw Kanneke
  • 10 juni De Sprint
  • 09 juni Mariapark
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Links
  • Onderweg no Polien
  • Geocaching
  • fietsroutes
  • Leren fotograferen, de site van collega Alex
  • Music on wheels
  • Pols Fotoblog
  • Pols Fotodagboek
    Een vervolg op 2012in366fotos...
    Klik op de foto om een groter formaat te zien.
    22-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 januari 't Huske
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er was een tijd dat in het bos langs onze wandelroute overal chalets en vakantiehuisjes te vinden waren, het ene al wat luxueuzer dan het andere, en allemaal zeer zonevreemd natuurlijk. Toen besliste de overheid dat ze daar iets aan gingen doen en dat ze allemaal moesten verdwijnen. Bij de meeste was dat ook onherroepelijk het geval, het bos herwon zijn rechten, de enkele uitzonderingen bewijzen waarschijnlijk dat als je de juiste mensen kent er net iets creatiever met de regels mag omgesprongen worden.
    Op deze plek stond ook een mooi buitenverblijfje en nu de permanente bebouwing afgebroken is komen de eigenaars toch nog regelmatig hier naartoe maar dan met de motorhome. Eén ding hebben ze evenwel niet afgebroken en dat is de WC, het toilet, in het mooi Kempens: het “huske”.
    Ik herinner me de tijd dat ik een klein manneke was en dat er thuis, bij de buren en bij de familie, kortom zo ongeveer overal wel in een schuur of in een klein gebouwtje langs het huis een “huske” was met een soort grote zitbank, de onderkant gemetseld en daarop een brede plank met een gat er in. Daar moest je op gaan zitten om je ontlasting te deponeren en die hoorde je dan anderhalve meter dieper in de beerput ploffen, en in de winter was het er koud want het begrip tochtvrij was nog niet uitgevonden... Keurig in stukken geknipte of gescheurde stukken krantenpapier die op een grote kepernagel tegen de muur geprikt hingen en waarmee je je achterwerk kon opschonen ( ik had bijna geschreven om je kont af te vegen ) kan ik me ook nog levendig voor de geest halen… en daaraan moet ik elke keer weer denken als ik tijdens de dagelijkse wandeling langs dit verlaten “huske” kom.
    Ik zou bijna zeggen historisch erfgoed, beschermen die handel in plaats van af te breken !!!      


    22-01-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 januari Grote voetenfoto.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik las nog niet zo lang geleden in een of ander fotografie-tijdschrift een artikel over standpunten, meer bepaald hoe je creatief kunt omgaan met standpunten om verrassing in je fotos te brengen. Er zijn van die termen die geen uitleg nodig hebben, zoals kikkerperspectief, vogelperspectief en zelfs dikke neuzenfoto is ook voor niet fotografen nog best verstaanbaar: het effect dat optreedt als je iets van te dichtbij fotografeert. Dan worden onderdelen die het dichtst bij de camera zijn buiten proportie vergroot namelijk. Als kleindochter Julie vóór ze naar de balletles gaat thuis al even aan het warmlopen is en ik beslis dat ik haar gedoe van uit een vogelperspectief in beeld wil nemen dan is het resultaat dus een vogelperspectiefdikkeneuzenfoto als er toevallig net een voet voorbij de camera komt op het moment dat ik afdruk. Elf lettergrepen en een woordwaarde om een scrabblekampioen jaloers te maken maar toch noem ik het liever grote voetenfoto. J     


    21-01-2015 om 23:46 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 januari Schade in het bos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na twee dagen binnen zitten ben ik deze morgen toch weer maar eens met het vrouwtje en Phaido de Smallebroeken in getrokken. Ik ben nog niet terug helemaal ok maak ik voel beterschap…
    Tijdens de wandeling viel het me weer eens extra op dat er zo ongeveer nog nergens iets gedaan is aan de schade die in het bos veroorzaakt is door de zware natte sneeuw van ondertussen al weer meer als drie weken geleden. Afgerukte takken liggen nog altijd over wandelwegen, soms zelfs hele bomen en het lijkt er op dat er geen instantie is die zich daar iets van aantrekt. Vroeger was dat misschien ook wel zo maar dan ging iedereen die op zoek was naar brandhout wel zijn deel van het opruimwerk doen… Nu mag dat niet meer he.
    Phaido heeft alleszins minder problemen dan het baasje en het vrouwtje om tussen de hindernissen door te laveren en die staat enkele tientallen meters verder zich af te vragen waar ze toch blijven. Baasje moet eerst een foto maken…    


    20-01-2015 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 januari Printer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben in de fotoclub een erg goede professionele printer en tegen een zeer minimale kostenvergoeding mogen we die ook gebruiken. Het probleem is evenwel dat iedereen elke keer weer alle instellingen naar zijn eigen voorkeuren aanpast, andere papierprofielen, gebruikersprofielen, kleurruimte en dies meer. Daar komt nog bij dat ik ook voor familie, vrienden en kennissen wel eens iets afdruk en dan vind ik het een beetje ongepast daar ook elke keer de clubprinter voor te gebruiken. Vorige donderdag ben ik daarom zelf een Canon Pixma Pro 1 gaan kopen.
    Iedereen die mij kent weet wel hoe graag en hoe snel ik met nieuwe speeltjes aan de slag ga.  Ik wil me wel eerst even door de handleiding worstelen. Vrijdag: te druk, zaterdag: te druk, en dan sloeg de griep toe. Gisteren, vandaag… echt te ziek om aan fotograferen of handleidingen te denken.
    Ongelooflijk maar waar: hij staat dus nog altijd ingepakt in de doos. Daar een foto van maken leek mij nog net mogelijk onder grieperige omstandigheden. Laten we hopen dat ik morgen weer de deur uit kan, Phaido vind die korte wandelingetjes met het vrouwke alleen ook maar niks heeft ie mij gezegd.


    19-01-2015 om 23:48 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 januari Griep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Baasje is een beetje ziekskes en Phaido komt baasje troosten en bijstaan in de beproeving. 
    De griep heeft toegeslaan in huize Pol en Josee. Ik voelde het gisteren al, flanellen benen, beetje koortsig, koude rillingen en overal pijn. Dan zit er niks anders op dan maar uitzieken zeker? Ik heb deze morgen nog geprobeerd met Phaido even het bos in te trekken maar ik was blij dat ik na een klein half uurtje terug thuis was en op de zetel kon gaan liggen. Daar ben ik eigenlijk de rest van de dag nauwelijks nog van af gekomen. Zelfs de traditionele zondagavond stap in de wereld met de vrienden kon me niet bekoren…  
    Josee vertelt me net dat zij zich ook niet al te best voelt. Dat wordt samen ziek zijn morgen, gelukkig duurt een griepje bij mij meestal niet zo lang.


    18-01-2015 om 23:47 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 januari Dampende Phaido
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Koud, maar mooi in het bos deze morgen, en vooral… zonnig!!! De lichte nevel en de invallende lage stralen zorgden weer voor feeërieke taferelen. De fotograaf in mij was meteen heel goed wakker. Ik ben altijd wel op zoek naar bijzonder licht en het was al de tweede keer deze week dat zich zulk buitenkansje aandiende.
    Phaido was al flink aan het rennen geweest toen hij precies in een plekje zon even halt hield. De damp van zijn adem krinkelt in de invallende lichtharpen en de hele sfeer vond ik erg sprookjesachtig. Ik heb een hele reeks geschoten en ik moest twee keer kiezen: welke foto voor de blog, welke voor facebook en welke voor de fotoclub… anderzijds heb ik ook lang getwijfeld tussen kleur en zwart wit, maar dat laatste leek me toch nog net iets meer dramatisch. Ik vermoed dat ik al weet wat ik aanstaande donderdag op de club ga tonen aan de medeleden.   


    17-01-2015 om 23:46 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 januari Waterhond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dat Golden retrievers en labradors van water houden is algemeen geweten. Ze zijn tenslotte ooit gekweekt voor de jacht op waterwild. Daarom ben ik er van overtuigd dat Phaido het natte weer van de voorbije dagen niet eens zo erg vond. Nu het vandaag eindelijk eens droog was en we warempel zelfs de zon als gezel kregen tijdens onze wandeling hadden we goede hoop dat we deze keer met een droge hond zouden thuiskomen. Mis poes…
    In het bos en tussen de velden waren er nog voldoende plassen om in te badderen. Meestal slagen we er wel in om hem rond de verleidingen te gidsen maar bij de eerste gelegenheid was het raak vandaag. Net voor hij in een grote plas wilde duiken konden we hem nog stoppen.
    “Zit !!!”, net op tijd…
    “Blijf !!!”… Dat interpreteerde hij dan weer als ga liggen, maar schuifel eerst een halve meter naar voor zo dat je toch in dat waterke ligt met je voorpoten…  en inderdaad, hij bleef en bleef, lang genoeg om mij de tijd te geven om te wachten tot de rimpelingen helemaal verdwenen waren en ik Phaido met spiegeling kon vastleggen.


    16-01-2015 om 23:49 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    15-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 januari Afscheid.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik vrees dat ik binnenkort afscheid zal moeten nemen van twee goede vrienden. Ze hebben samen met mij vele verre tochten ondernomen, lange wandelingen gemaakt, op hoge bergen gestaan… Ze hebben me geholpen om steile hellingen, glibberige paden en om barre weersomstandigheden te overwinnen. Ze waren mijn trouwe gezel in mijn geliefde Süd Tirol, daar komen ze ook vandaan trouwens. En nu wordt het tijd om afscheid te nemen. Slik.
    Toen we vandaag van de wandeling thuis kwamen merkte ik dat ik natte voeten had en wat zich al langer liet aanvoelen kon ik nu niet meer negeren. De slijtage was dermate ernstig geworden dat, met een nieuwe reis naar Noord Italie voor de boeg, het niet langer verantwoord was mijn broze enkels aan die trouwe makkers toe te vertrouwen. Helaas, het moet jongens, jullie mogen niet meer mee. Ik hoop dat ik uit dezelfde familie daar twee even goede jonge krachten vind.
    Ik wilde ze vanavond nog één keer in de spotlights zetten en dan durf ik niet denken aan het vervolg.
    Ons dagelijks rondje Smallebroeken zal nooit meer hetzelfde zijn.


    15-01-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 januari Kleur.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het zijn grijze dagen. We hebben nu al meer neerslag gehad dan in een normale maand januari en we zijn niet eens halfweg. We waren al nat geworden deze voormiddag en de dagelijkse Phaido-pipi-kaka wandeling was de kortste tot nu toe, maar in de loop van de namiddag klaarde het toch even op en dan maken wij van de gelegenheid gebruik om er nog eens op uit te trekken. We kozen deze keer eens voor een kant van Lichtaart waar we normaal gezien nooit of zelden langs lopen. Dan zie je weer andere dingen en nieuwe potentiele foto-onderwerpen. Aan de zijkant van dit oude huisje hebben de bewoners zelf voor kleur gezorgd. Als ik zie hoeveel struiken en planten er overal staan, hoeveel nestkastjes er aan de muren en aan de bomen hangen en hoe verzorgd en goed onderhouden het hele erf er uit ziet, dan stel ik mij zo voor dat het hier in de zomer één grote bloemenpracht is. In dit seizoen hebben ze er ook iets op gevonden. Tegen de zijgevel is een plaat bevestigd bekleed met een of andere groene kunststof en daarop hebben ze allerhande kleurige plastic bloemen bevestigd. Het ziet er een beetje kitscherig uit, toegegeven, maar ik kan er toch van genieten, ook al omdat het me weer een foto opleverde.   


    14-01-2015 om 23:53 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 januari Regen, regen, regen...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Erg vrolijk wordt een mens daar niet van. Regen, regen en nog eens regen, nattigheid in vele varianten: druilerig gesmos, slagregen en stortbuien, alleen maar onderbroken door rukwinden die al het water uit de bomen dan weer over en op de wandelaar jagen. Ik mag zonder overdrijven zeggen dat ik er vandaag echt de pest in had. Na een kletsnatte wandeling zijn we de rest van de dag dan ook maar kniezend binnen gebleven. Ik had al enkele fotos van regendruppels op de ramen op mijn geheugenkaartje toen ik bedacht dat zonder voorgrond of aandachtspunt zulke plaatjes vrij saai zijn.
    Een opgeplakt silhouet van een roofvogel op een van de zijruiten van onze pergola leek me wél een mogelijkheid om tenminste een beetje meer inhoud in de nattigheid te brengen. De meesjes en ander klein grut die gretig van onze vetbollen en pindanootjes-korven komen smullen proberen nog wel eens dwars door het raam te vliegen maar het ongeval-percentage is sedert wij die dingen opgeplakt hebben toch drastisch gedaald. En… uiteindelijk blijken ze ook nog fotogeniek.


    13-01-2015 om 23:48 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 januari Shetland pony's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We zijn deze middag nog eens langs onze vriendjes de Shetlang pony’s geweest. Ze grazen tegenwoordig op een achterliggende wei, maar als je op fotojacht bent zijn die paar honderd meter extra echt wel de moeite waard. Ieder jaar slaagt er wel eentje in door te stoten tot in mijn jaarlijks fotoboek en deze keer was het deze fiere blonde dame. Uit een laag standpunt kwam ze er op haar voordeligst op en dus vond ik het niet erg een paar natte knieen te krijgen.
    Ik heb trouwens het meervoud van “pony” even opgezocht want ik was ook aan het twijfelen gegaan. Het is een Engels leenwoord natuurlijk en in het Engels is het wel degelijk “ponies”, maar in het Nederlands is de correcte vorm ”pony’s”, waarvan akte…


    12-01-2015 om 23:49 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 januari LRV De Kempenridders
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Soms maak je fotos omdat je een welbepaald doel of een plan hebt en soms loop je ergens tegenaan waardoor je plots denkt “laat ik dat ook eens proberen”… Experimenteren is des mensen en ik ben er meestal wel voor te vinden.
    Ik kan me wel voorstellen dat die sproeiers in de zomer bij zeer stoffig weer erg nuttig zijn, maar met de nattigheid die we de laatste dagen over ons heen kregen staan ze er maar opvallend nutteloos te wezen.
    We komen elke dag door de Dressenstraat gewandeld met Phaido en als je in de verte enkele tegemoetkomende wandelaars ziet met een loslopende grote herdershond, dan ga je het gevaar niet opzoeken. Een ommetje over de oefenterreinen van LRV De Kempenridders bood deze middag een welgekomen alternatief om mogelijke problemen te vermijden.  Als je daar dan toch loopt, merk je pas hoe drassig het daar is. De stapels autobanden die ze als beveiliging voor paard en ruiter rond de sproeiers bevestigd hebben leken me dan weer een uitdaging om te fotograferen en dan achteraf thuis te zien of na een zwart-wit omzetting voldoende definitie kon overgehouden worden met al die zwart-tinten.
    Wereldschokkend is de foto niet, maar het resultaat van mijn omzetting leerde me toch weer een en ander.


    11-01-2015 om 23:47 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 januari Onze jongste met de kattenjongste
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op het erf van de boerderij in Wuustwezel lopen enkele poezen rond. Dat is best handig want in al die stallen en koterijen houdt zich zonder twijfel ook het nodige ongedierte op en de poezen houden dat bestand binnen de perken. Daarenboven zijn de kinderen des huizes er dol op. Tot voor kort konden ze binnen en buiten lopen waar en wanneer ze wilden maar onlangs werden ze verbannen naar de werkplaats achter het huis. Er waren op korte tijd enkele “ongelukjes” gebeurd en het begon er op te lijken dat de poezen het als een verworven recht beschouwden hun natuurlijke behoeften willekeurig op de meest kwetsbare plekken te deponeren. Kattenpis op de donsdekens bijvoorbeeld… dochterlief heeft daar dan maar resoluut een einde aan gemaakt. Niet meer in huis !!! Ze kregen een heus kattenkasteel in hun nieuwe verblijfsruimte en inzonder de beide kleindochters lopen er regelmatig langs om ze even te knuffelen. Als pake Pol er op bezoek is wil hij wel eens meeglippen met de camera om dat vast te leggen. Dit is onze jongste met de kattenjongste.        


    10-01-2015 om 23:50 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    09-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09 januari Café De Valk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Café De Valk in Kasterlee is een van de mooiste, authentieke bruine kroegen die er in onze gemeente nog over zijn. Omdat ik van nachtfotografie hou en ook omdat ik de horeca wel genegen ben wilde ik dat al lang eens fotograferen. Makkelijk was dat niet want er staan altijd wel beeldverpestende wagens voor en langs geparkeerd. Ook vandaag was dat aan de zijkant het geval, maar de voorkant was ten minste helemaal vrij, dus heb ik mijn kans gegrepen. De uitsnede is wel een beetje krap maar ik wilde absoluut geen autos in beeld…
    Er is evenwel iets raars aan de hand met deze opname. Toen ik ‘m thuis op de PC bekeek meende ik dat ik een andere lichtreclame zag. Ik twijfelde zelfs zo hard dat ik terug naar Kasterlee gereden ben om te controleren of ik mijn herinnering nog kon betrouwen. En inderdaad… op de foto zie je de naam van het café in lichte letters met een rood randje er rond, terwijl je met het blote oog ter plaatse één rode lichtreclame ziet met een lichtere weerschijn op de witte muur… Ik vermoed dat het te maken heeft met de overbelichting veroorzaakt door de neonverlichting maar hoe en waarom… dat moeten mij meelezende collega-fotografen maar eens uitleggen. O ja, het is één opname, geen HDR…     


    09-01-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    08-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.08 januari Fotoclub
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was me het dagje wel. Al om half zeven uit mijn bed omdat we om acht uur in Lommel moesten zijn voor een uitgebreid aangeboden ontbijt. De geplande middagwandeling viel letterlijk in het water, met dit hondenweer konden we niet anders dan bij schoonbroer Swa thuis wachten tot we rond half twee naar Budel in Nederland vertrokken. Rond vijf uur weer de benen onder tafel in de Brugwachter – de nieuwjaarskilos moeten nu echt niet meer aangevuld worden, hoogtijd dat de jaarwisselingsverplichtingen voorbij zijn – en net op tijd terug in Lichtaart om de wekelijkse vergadering van de fotoclub te halen. Ik had links en rechts al wel een foto geschoten maar ik wilde toch nog wat meer keuzemogelijkheden. Daarom heb ik tijdens de vergadering even vanuit een hoek van het lokaal in uiterste groothoekstand geprobeerd de ganse groep er op te krijgen. Zonder flits in een niet optimaal verlichte ruimte moest ik keuzes maken… ISO-waarde flink omhoog - de ruis zou ik in de nabewerking wel tackelen - en toch maar een redelijk groot diafragma ondanks het feit dat ik wist dat ik dan niet iedereen van voor tot achter er helemaal scherp op zou hebben. Zo kwam ik op een aanvaardbare sluitertijd. De drie dames die lid zijn van onze club hadden alle drie belet gegeven vandaag en zodoende staat het mooiste gedeelte van het ledenbestand er niet op, maar de mannelijke Lichtaartse fotografenpopulatie leek mij ook interessant genoeg om als item voor mijn jaarboek 2015 alvast in deze blog neer te zetten.      


    08-01-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    07-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07 januari Lichtharpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als een kind in een pretpark, zo voelde ik me deze morgen, of als een smulpaap in luilekkerland… Ik had tijdens het eerste deel van de wandeling al genoten van het heldere winterweer, van het mooie lage licht en van zonnetje dat dat daarvoor verantwoordelijk was. Ik had ook al enkele landschappen op mijn geheugenkaartje maar toen we in het bos aankwamen was het hek helemaal van de dam. Ik vertoefde even in fotografenparadijs.
    De zon en de daarmee gepaard gaande opwarming was blijkbaar krachtig genoeg om voldoende vocht aan de doorweekte ondergrond te onttrekken en die bleef in de vorm van een lichte nevel tussen de bomen hangen. Waar de zon er helemaal doorheen kwam zorgde dat voor spectaculaire effecten, tientallen lichtharpen en stralenkransen deden hun best om het de amateurfotograaf naar de zin te maken. Ik schoot en schoot en met een tevreden gevoel kon ik even later terug naar huis om aan de nabewerking te beginnen.             


    07-01-2015 om 23:48 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    06-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06 januari Feestverlichting
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik had het fotograferen van de feestverlichting in het dorp steeds maar uitgesteld. Ik wilde namelijk wachten op een absoluut windstille dag, die lange snoeren met lampjes wiebelen enorm bij het minste zuchtje wind en dan wordt het moeilijk een opname met lange sluitertijd scherp te krijgen.
    Vandaag was het driekoningen en dan worden de kerstbomen en de kerstverlichting in principe afgebroken dus nu moest ik wel. Toen ik rond acht uur de deur uit ging om even mijn ding te doen begon het verdorie toch wel te regenen zeker, weinig wind, dat wel… Ik ben dan maar met de wagen naar het standpunt gereden dat ik al lang uitgekozen had en net toen ik de camera op statief had zag ik iemand met een ladder aankomen. Hij ging de stekker er uit halen wist ie te vertellen. Dan heb ik maar snel met de natte vinger wat instellingen op mijn toestel gekozen en twee shots gemaakt. Toen ging het licht uit. Normaal gezien zou ik dit resultaat eerst op mijn schermpje beoordeeld hebben en dan geconcludeerd dat ik een iets kleiner diafragma moest instellen om ook achterin iets meer scherpte te verkrijgen, misschien op een iets verder gelegen punt scherp stellen, iets langere sluitertijd… maar goed, dat kon niet meer. In de gegeven omstandigheden moet ik hier dan maar mee leven en eigenlijk vind ik het niet eens zo verkeerd.             


    06-01-2015 om 23:49 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05 januari Pimpelmees
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wij doen ons best om ieder jaar de vogeltjes in onze tuin doorheen de barre wintermaanden te helpen. Buiten het bereik van katten en kraaien hebben we, niet ver van onze achterdeur, en voor de fotograaf dicht genoeg bij een slaapkamervenster, de nodige vetbollen en een draad-containertje met pindanootjes opgehangen. De koolmezen en de pimpelmeesjes uit de hele buurt kennen de weg naar de plek waar ze al dat lekkers voorgeschoteld krijgen maar al te goed ondertussen want het is dikwijls aanschuiven geblazen en beurt afwachten. Dat gaat soms gepaard met iets wat op klinkende ruzie lijkt en dan wil er ook wel eens een en ander op de grond vallen. Dat wordt dan steevast weer opgeruimd door een occasioneel voorbij komend roodborstje. Deze middag heb ik mijn toestel met telelens op statief gezet voor het open raam van die slaapkamer, scherp gesteld op een van de bollen en dan ben ik met de draadontspanner in de hand van uit een verdoken plekje gaan wachten tot de klanten kwamen. Binnen de kortste keren had ik meer dan genoeg shots op mijn geheugenkaartje om me de rest van de dag bezig te houden met nabewerken. Ik heb dus rigoureus geselecteerd, er waren sowieso nogal wat onscherpe opnames bij, die fladderaars zitten niet stil he en door het wiebelen van hun landingsplaats was er ook al wel eens iets out of focus. Soit, toen ik er een stuk of tien over hield heb ik Josee maar laten kiezen welke zij het mooiste vond. Het is deze pimpelmees geworden.  
    De gegevens: 420 mm – f 8 – ISO 800 – 1/400.             


    05-01-2015 om 23:49 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.04 januari Phaido en vriendjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hadden vandaag bezoek. Theo, Ellygoreth en Wieteke hadden hun golden retriever pup Guusje meegebracht en Swa en Monique waren in het gezelschap van hun vliegende pommeriaan Rox. Dat je met dit heerlijk open winterweer, voor je aan tafel gaat, eerst een wandeling op het programma zet leek ons vrij logisch. Onze gasten vonden het alvast een prima idee en ook bij de vierpotige medewandelaars was geen extra aansporing nodig.
    Phaido kon het erg goed vinden met zijn jeugdige vriendjes en ik heb de hele wandeling lang geprobeerd ze alle drie samen goed in beeld te krijgen maar dat was echt niet de meest eenvoudige opgave… Phaido weet ondertussen wel wat poseren is, zijn speelkameraadjes evenwel waren moeilijk te overtuigen dat ze even rustig naar de camera moesten kijken. Uiteindelijk heb ik toch één enkel shot kunnen maken waar ze alle drie op staan maar ik vrees dat ik ofwel niet alert genoeg was om snel de beste instellingen te kiezen op mijn toestel ofwel dat ik in mijn enthousiasme even de zelfbeheersing verloren heb en met de camera bewogen heb. De opname is alleszins niet zo scherp als ik het zou gewild hebben. Toch wil ik hem hier plaatsen, de inhoud is soms even belangrijk als de vorm toch?           


    04-01-2015 om 23:49 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03 januari Foto accessoire
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je bent amateur-fotograaf en je investeert in je hobby. Het gebeurt dat je 1600 € op tafel legt voor een lens, of 2000 € voor een nieuwe body terwijl de oude eigenlijk ook nog helemaal oke is. Tassen, statieven, filters, externe flits-units, extenders, tussenringen… kortom, het lijstje bruikbare hebbedingen die ondertussen in de fototas kunnen is al vrij uitgebreid. Deze week vond ik in de Aldi iets waarvan ik vermoedde dat het wel eens van pas zou kunnen komen bij het fotograferen. Ik investeerde net geen 5 € voor een opplooibaar opstapje waardoor ik indien nodig 22 cm hoger kan staan. Opgeplooid is het ding amper drie cm dik en je kunt het in het laptopvak van een grote rugzak kwijt. Als je weet dat ik ooit met een heuse trapladder naar een tigermeeting van de luchtmacht in Kleine Brogel zeulde is dit een verademing.
    Als foto is dit artistiek gezien misschien niet meteen een topper, maar ik vond het wel de moeite waard om op deze plek even te vertellen hoe leuk ik dit vind.    


    03-01-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 25/12-31/12 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs