Ja, het is een oplossing: Doordat men samen geen vlees meer gaan eten zullen de plofkippen in de rekken blijven liggen en zullen de plofkippen verdwijnen maar dan gaat men waarschijnlijk terug zo iets afschuwelijk doen met iets anders om toch terug geld te verdienen.
Nee, het is geen oplossing: Als men heeft mens vlees nodig om goed te ontwikkelen en sterk te worden, het is dus geen oplossing om zo maar vegetariër te worden. Het is misschien raar om te zeggen maar nu dienen die kippen nog voor iets met andere woorden wij eten ze op maar als men geen kippen meer eet worden die dieren voor niks geslacht.
KLM stopt eind dit jaar met het
gebruik van plofkippen in de maaltijden die worden geserveerd aan boord van de
vluchten vanuit Amsterdam. Plofkippen zijn kuikens die vetgemest worden zodat
ze op 6 weken tijd boven de 2 kilogram wegen.
"Het gaat om ontzettend veel
maaltijden. Ter illustratie: dagelijks serveert KLM 40.000 maaltijden en
hapjes. Niet allemaal met kip overigens", zegt Joost Ruempel van KLM.
De verandering in de keuze van het
vlees komt voort uit de samenwerking met het Wereld Natuurfonds, zegt Ruempel. Eerder werd al gekozen voor vis
en kalfsvlees met een diervriendelijker karakter en biologische melk. Op de
vluchten vanuit Amerika worden de omeletten gebakken van zogenoemde cage free-eieren.
Sinds oktober wordt al geen plofkip
meer geserveerd in de businessclass-vluchten vanaf Schiphol. Passagiers in de
hogere prijsklassen krijgen al kip met één ster van het Beter Leven-keurmerk.
Een plofkip is niet goed te
herkennen aan het uiterlijk, maar wel aan de prijs. Bij de Albert Heijn is
plofkip zeven euro per kilo, tegenover 25 euro per kilo voor biologische kip.
Bij de Jumbo betaal je 6,25 euro voor plofkip en 23,95 voor biologische kip.
Je kunt ervan uitgaan dat alle
goedkope kip plofkip is. In de jaren 60 was kip een luxeproduct. Nederlanders
aten ongeveer twee kilo per persoon per jaar. De plofkip is nu zeven keer
goedkoper. We eten nu ongeveer 22 kilo per persoon per jaar.
Plofkippen krijgen nog steeds veel
antibiotica, waardoor de eter hiervan ook veel antibiotica binnenkrijgt en
immuun wordt. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de
plofkip voor 100 procent besmet met de ESBL-bacterie. Biologische kip eten is
niet heel veel beter: 85 procent van de biologische kippen zijn besmet met deze
bacterie.
Veel kuikens zijn ziek en hebben
pijn omdat ze zo snel groeien. Volgens stichting Wakker Dier leven twintig
kippen op een vierkante meter in een donkere stal met alleen kunstlicht.
Hierdoor slapen ze minder en eten ze meer. Biologische kippen leven twee keer
zo lang en hebben twee keer zoveel ruimte. De plofkip krijgt eten met veel
proteïne, waardoor de spieren groeien. Omdat wij graag kipfilet eten, bestaat
de plofkip voor twintig procent uit borstspier. Hierdoor raken de kippen uit
balans en vallen ze voorover, waardoor ze in hun eigen mest vallen en infecties
krijgen. De plofkippen lopen voortdurend door hun eigen mest, waar ammoniak in
zit. Hierdoor krijgen ze brandwonden.
Wil je geen plofkip eten? Kies dan
voor kippenvlees met een bekend welzijnskeurmerk zoals het biologisch keurmerk of het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Hoe meer sterren, hoe
beter het leven van de kip was. Kun je geen informatie over het leven van de
kip vinden op de verpakking? Dan kun je ervan uitgaan dat je een plofkip in je handen hebt.
Alle grote supermarkten in Nederland verkopen plofkip. De Jumbo heeft
een tussenstap gezet door kip aan te bieden dat tussen een plofkip en een kip
met een goed leven zit. Deze kip verdient geen ster van de Dierenbescherming,
maar leven een week langer en er zitten in plaats van 19 nog 13,5 kippen
op een vierkante meter.