Donderdag
21 november wonnen drie leerlingen van het zevende jaar
Specialiteitenrestaurant van de Hotelschool Gent de eerste prijs in de
kookwedstrijd op Horeca Expo 2013. Daarmee behaalden ze de titel van Chef van
de toekomst. De wedstrijd werd georganiseerd door EVA vzw en Planète-Vie en
bekroont gerechten die bijzondere aandacht hebben voor duurzame plantaardige
producten. Met die wedstrijd willen ze chefs in spe uitdagen om de voorlopers
van de gastronomische plantaardige keuken te worden.
De drie leerlingen zijn Kevin
Renotte, Jeffrey De Cock en Matthias Gangl. Ze werden begeleid door hun chef,
leerkracht keukenpraktijk John Haenebalcke en leerkracht meester-patissier
Joris Lemarcq.
De wedstrijd vond plaats in de
demokeuken van hal 8 tijdens de Horeca Expo. Er waren vier teams van drie
leerlingen van vier Vlaamse hotelscholen. De jury bestond uit acht personen.
Door deel te nemen aan die wedstrijd wilden de leerlingen tonen wat zij als
nieuwe generatie koks in petto hebben. In de Hotelschool Gent hebben ze de
vegetarische en veganistische keuken leren kennen. Ze waren verrast hoe lekker
en mooi er kan worden gekookt met uitsluitend plantaardige voeding. Dankzij hun
leraar chef hebben ze een ruimere kijk gekregen op de vegetarische en
veganistische keuken en zijn ze er absoluut voorstander van geworden.
Die keuken wordt vaak als
eentonig bestempeld omdat velen ze niet kennen en onbekend is onbemind. Maar
met eenvoudige producten en een creatieve geest, tover je prachtige en
smakelijke gerechten op tafel. Je kunt opteren voor klassieke bereidingen
of bereidingen met minder bekende of nieuwe technieken. Op de Hotelschool Gent
leren de leerlingen niet alleen over de minder bekende groenten, vruchten en
kruiden, maar ook hoe ze die kunnen bereiden met een zo klein mogelijk verlies
aan vitaminen en mineralen.
Deze ervaring en de voorbereiding voor de wedstrijd heeft de drie leerlingen
een ander inzicht gegeven op het vlak van de toekomstige keuken. Als
toekomstige chefs vinden zij het hun plicht om iedereen te laten genieten van
een (h)eerlijk driegangenmenu op gastronomisch niveau. Het was hun doel om de
gasten een fantastische ervaring te laten beleven aan tafel en bovendien een
steentje bij te dragen aan een beter milieu en een gezondere voedingsstijl.
De bedoeling van Kevin,
Jeffrey en Matthias was om gerechten te serveren waarvan men niet weet dat ze
veganistisch zijn; gerechten waarbij je niet naar vlees of vis op je bord
zoekt, maar waarvan je achteraf zegt: Amai, dat was perfect!.
Hun menu zag er als volgt uit:
Voorgerecht: Het Bos
Wanneer je het lauwe
voorgerecht waarneemt, opsnuift en proeft, waan je jezelf in een bos.
Het Bos is een gerecht dat
de biotoop van de Vlaamse bossen weerspiegelt. Het bevat voedzame ingrediënten
die alleen de herfst kan geven: paddenstoelen (eiwitten), noten (kalium, fosfor),
kastanjes (koolhydraten), gecombineerd met groene linzen (rijk aan vezels en
eiwitten), om tot een volwaardig geheel te komen.
Hoofdgerecht : Belgian Vega Pickles met Dikke Friet
De Belgian Vega Pickles met
Dikke Friet is een deconstructie van de populaire nen groten mé pikkels. Het
uitgangspunt daarvoor is de Tierenteynse pickles omdat die zo puur zijn dat je
ze zo uit de pot kunt lepelen. Het is een gerecht met Belgische waarden zoals
frieten, bloemkool, rode biet, appel, ajuin en rode wijnazijn van het Vlaamse
wijnhuis De Kluizen.
Nagerecht : De Flandrien
De Flandrien is een samenspel
van Oost-Vlaamse streekproducten: Gentse potting en Balegemse jenever.
Een gerecht vol nostalgie met een eigenzinnig trekje. De potting is het meest
ecologische onderdeel in het dessert. Het hoofdbestanddeel van potting is oud
brood. De structuur van de potting is vrij stevig en wordt begeleid door een
fruitige crème van bramen en violetsiroop. Om het plezier in de mond af te
werken, heb je de granité van Balegemse jenever en de frisse zuren van
frambozenazijn.
De drie leerlingen van de Hotelschool Gent wonnen een week stage in het
tweesterrenrestaurant Le Chalet de la fôret in Brussel.
De Hotelschool Gent is terecht trots op het resultaat van haar leerlingen en
leerkrachten en ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet.
|