Van 12 tot 15 mei zocht ik in het gezelschap van enkele andere journalisten en medewerkers van FISH & CHIPS de streek van SOMERSET (UK) op met het oog op een kennismaking met de waardevolle voeding-gerelateerde activiteiten in deze regio.
De komende weken krijgt u via deze website telkens weer een impressie van enkele belevingen die in mijn geheugen zijn gegrift en die u kunnen overtuigen om binnenkort ook mijn reisweg te volgen om te genieten van een prachtige streek waarin een passie ligt verscholen die de regionale producenten van o.a. cider, cheddar, pasties, smoked saulmon zo apart maakt. Ik reis met u rond in de omgeving van Wells, Glastonbury, Wedmore en Kingsbury en zal u proberen verleiden met fotos en verhalen die de streek èn hun bewoners zelf laten spreken.
Maar in deze eerste aflevering is het vooral belangrijk te schetsen vanuit welke context deze ontmoeting met Somerset moet worden gezien. En zo komen we onvermijdelijk bij het project FISH & CHIPS hetwelke het best omschreven kan worden als een duurzaam netwerk van (voorlopig) zes voedingsregios die aan de Noordzee en het Kanaal gelegen zijn.
Naast de bezochte regio Somerset behoren Midden-West-Vlaanderen, Antwerpse Kempen, Meetjesland, Zeeland en South East England tot dit netwerk teneinde te streven naar een verdere economische ontwikkeling, een verbetering van het concurrentievermogen èn het verhogen van de graad van innovatie van agrovoedingsbedrijven in hun regio.
In de voedings- en voedingsverwante sectoren liggen immers veel opportuniteiten om innovatieve producten of diensten en daaruit weer nieuwe product-markt-combinaties (zog. PMCs) te ontwikkelen. PMCs zijn m.a.w. vernieuwende combinaties van producten of diensten en marktsegmenten. De Fish and Chips partners zullen onder meer de bestaande goede praktijkvoorbeelden in de betrokken regios bundelen en analyseren. En op basis van deze oefening wordt een nieuw concept voor succesvolle PMCs ontwikkeld.
Tevens werkt men gretig aan het versterken van ondernemers en netwerken en zoekt men verder naar mogelijkheden teneinde de markttoegankelijkheid te verbeteren. Maar dit kan natuurlijk niet zomaar. Vandaar dat men de hand reikt naar EUROPA want de Europese Unie organiseert tal van programma's waarin samenwerking tussen verschillende landen aangemoedigd wordt. 'Fish and Chips' kadert binnen het INTERREG IVA 2 Zeeën Programma dat grensoverschrijdende samenwerking stimuleert tussen de kustgebieden van 4 lidstaten: Frankrijk, Engeland, België en Nederland.
Het driedaags programma in Somerset was dan ook een ware aaneenschakeling van bedrijfsbezoeken (het één al wat groter en moderner dan het andere) waarin de finesse lag bij de passie van de man of vrouw erachter. Het streven naar een eerlijk en natuurlijk product dat door de regiobewoners bijzonder wordt geapprecieerd en gesmaakt en waarbij ook de omgeving een belangrijke rol speelt. Wandelen in de boomgaarden om te beseffen vanwaar die aparte smaak van de diverse soorten cider vandaan komt, het bezoeken van een met water aangedreven molen die aan de basis ligt van overheerlijk brood, het proeven van een eigenbereide pastie of een kennismaking met het traject dat wordt gevolgd tot het bekomen van de unieke cheddar. Redenen genoeg voor www.plietsplets.be om er ruim aandacht aan te besteden en u wekelijks mee te nemen naar die vooruitstrevende producenten die gelukkig nog oog en oor hebben voor hun onmiddellijke omgeving en daarmee bewijzen dat met creativiteit, weldoordachtheid en een hart en ziel voor de stiel heel wat te bereiken valt om kwaliteit hoog in het vaandel te dragen.
Volgende week neem ik u alvast mee naar BURCOTT MILL en BROWN & FORREST SMOKERY en zal u laten watertanden van de streek en haar producten.
Wie meer wil weten over het project zelf verwijs ik graag naar:
www.projectfishandchips.eu en www.interreg4a-2mers.eu/nl en www.miummm.be
|