Ik moet een ferme sprong in de
tijd maken wanneer ik de BLOCH-trilogie in de kijker wil plaatsen, want het is
sinds 30 april 1899 dat deze roemrijke familie in Gent haar intrek nam. Onder
de naam Boulangerie Viennoise opende het joodse echtpaar Benjamin Bloch en
Sophie Loeb immers een bakkerij met een ruim assortiment aan broden, gebak en
koffiekoeken op de hoek van de Veldstraat en de Hoornstraat. Doorheen de jaren
wijzigde de naam van de handelszaak enkele keren en koos men ook voor de uitbreiding
naar de combinatie van tearoom met patisserie-bakkerij. De meesten onder ons
zullen dan ook maar kennis gemaakt hebben met de zaak of de familie dankzij
Jacques Bloch (zoon van) die tot 29 maart 2008 zowaar 50 jaar lang aan het roer
stond van deze onmiskenbaar met de stad Gent verbonden zaak: BLOCH.
Gelukkig voor de geschiedenis
èn de smaakpapillen bracht Uitgeverij M.en.S. media gedurende de voorbije jaren
3 receptenboeken uit waarin telkens een receptenselectie van Jacques Bloch als
bekende patissier werd gebundeld en deze creaties hiermee onsterfelijk werden. Om
tot een onovertroffen resultaat te komen richtte de uitgeverij zich naar chef
Stefan Elias die sinds 1990 voor Bloch werkte en er niet alleen onder de indruk
kwam van de vakkennis en de begeestering van zijn baas, maar er vooral de kneepjes
van het vak leerde kennen waardoor hij de uitgelezen man was om aan het de
trilogie mee te werken.
In 2011 kwam het eerste deel
uit en daarin werd ingegaan op de basisrecepten die dan verder weer leidden tot
een indeling in brood, gebak en specialiteiten
hetgeen ook in de andere 2
delen als rode draad doorheen de uitgave terug te vinden is. Na een korte maar
interessante terugblik op Bloch als een stukje cultureel erfgoed, is het tijd
aan de lezer/bakker om de handen uit de mouwen te steken. Van
abrikozenconfituur over karamel tot zelfrijzende bloem. Het alfabet van de
basisrecepten is zodanig gevarieerd dat je met de bijhorende lijst van de
basisuitrusting onmiddellijk aan de slag kan. De tips en wetenswaardigheden die
door grootmeester Jacques zelf worden vrijgegeven, zorgen alvast voor een
meerwaarde en zullen menigeen overtuigen van de juistheid ervan. Het zou ons te
ver leiden om hier een opsomming te geven van de recepten die uiteindelijk het
boek haalden, maar weet dat elke recept begeleid wordt door een overzichtslijst
van ingrediënten, een chronologie van de handelingen èn prachtige fotos (door Johan
Blommaert) die het lezen en doorbladeren van het receptenboek zo aangenaam
maken.
Eén jaartje later lag het
tweede deel reeds in de winkelrekken: Feestelijke recepten. In deze editie
gingen de makers ervan op zoek naar de originele recepten van Bloch voor de feestelijke
periodes die zich situeren tussen pakweg Valentijn en Kerstdag. Hoe kan het ook
anders: het was toch altijd een feest als we Bloch binnenstapten en er niet
alleen de verrukkelijke geur konden opsnuiven van de koopwaar, maar we gezellig
aan een tafeltje onze aankoop zo traag mogelijk verorberden. Om uiteindelijk
nog eens met de tong rond onze lippen te gaan om toch maar niets te moeten
missen. Dit deel heeft alles in huis: verrassingsbroden, aperitiefhapjes,
kermiskoeken
. je kan zo gek niet bedenken. Maar bovenal weerom aandacht voor
de juiste benadering van het recept (temperatuur, maten
). Maar geen 2 zonder
3!
In 2013 verscheen dan ook het
derde en (voorlopig?) laatste deel van deze memorabele uitgave waarin deze keer
Jacques Bloch en zijn recepten centraal staan. Onder de noemer Originerecepten
reist Stefan Elias deze keer in de voetsporen van zijn vroegere werkgever en
pikten ze samen een schitterend spectrum aan zoete en hartige bereidingen uit
die elke liefhebber ongetwijfeld al het water uit de mond doet lopen van de
benaming alleen. Hoe ver reikt jouw fantasie je immers bij het lezen van volgende
recepten: Challah, Milanaise, Amandine, Merveilleux, Sacher, Hutte Congolaise
en ga zo maar verder. De fotografie in het boek zorgt ervoor dat het niet bij
fantasie blijft maar zet de lezer aan tot daadkracht. Een culinaire geneugte
waarvoor een mens graag tijd maakt
al was het maar om tegen genodigden te
kunnen zeggen: t is een recept van BLOCH.
De trilogie is nog steeds
verkrijgbaar via o.a. de uitgeverij www.magazinesmaak.be
(zie boeken) en diverse boekhandels aan 45 . De uitgaven hebben een zeer
handig formaat en bevatten telkens 114 paginas.
En wat méér is: vanaf zaterdag
10 oktober 2015 kan je opnieuw bij de Delhaize-winkels terecht voor de enige
èchte cake en suikerbrood van patisserie Bloch. Kijk gerust eens op https://www.facebook.com/Stefan-Elias-bakt-feestelijke-recepten-van-Jacques-Bloch-188363147883970/timeline/?ref=hl
|