Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijk
voor wie iets méér wil
29-11-2013
Gentse Stripbeurs op 01/12
In de VIP-school verzamelen zondag 1 december 2013 stripfanaten uit het hele land en ook Nederland voor de Gentse Stripbeurs.
Naast een stripbeurs met nieuwe en vooral tweedehands strips en curiosa, kan het publiek bij verscheidene tekenaars strips laten signeren.
Volgend jaar verschijnt deel 2 van het stripalbum "De PIERKES" maar het eerste deel die eerder dit jaar verscheen is zowel in luxeversie als in gewone - nog in beperkte oplage te koop en de kans wordt geboden het door diverse deelnemende tekenaars te laten signeren op de beurs. Speciaal en enkel op deze beurs krijgen de beursbezoekers bij aankoop van de luxe-editie een zelf uit te kiezen originele tekening met een door Freek Neirynck bedachte typische Gentse streektaaluitdrukking uit de mond van Pierke. De kans is groot dat deze tekening ook wordt opgenomen in het tweede deel van "De PIERKES" waardoor de waarde ervan groter wordt. De opbrengst van "De PIERKES" gaat naat het Kinderkankerfonds.
Volgende tekenaars en scenaristen komen signeren: Freek Neirynck (signeert er "De Pierkes", zijn "Gents Zak en Zegswijzenboek", maar ook zijn pas verschenen roman "All you need is lef"), Jean-Pol (Kramikske), Ivan Adriaenssens (Elsie en Mairi), Frodo De Decker, Daniel van den Broek, Hendrik J. Vos ...
De toegang tot de Gentse stripbeurs bedraagt: 3 euro.
SEENE MET LIEDJES - SKETCHES EN EEN ODE AAN ROMAIN DECONINCK (29/11)
De groep jonge Gentse volksartiesten die zich binnen Den Dreidekker vormde en onder artistieke begeleidingwerkt van ouwe rot Noël Fack heeft een nieuw programma klaar en speelt er op vrijdag 29 november in Praatcafé t Spoorke aan de Leo Terzweilaan in Gentbrugge.
Nico Lenny zingt in het Gents over het mooiste beroep van de wereld, namelijk artiest zijn enMalika over Lola, die in dancing Cobacabana haar geliefde ziet vermoorden, gek wordt en er meer dan 30 jaar later nog steeds op hem zit te wachten. Jan Dhaese brengt de klassieker In mijn stroatse zijn t almoal komeren, Glenn ThienpondtNe wijze vent en Jason Mijn ieste commune. Maar er zijn ook sketches : de lotgevallen van een opgedirkte moeder op stap naar familie met haar dochter die net haar plechtige communie heeft gedaan, over een jongentje uit het eerste leerjaar dat wil bewijzen dat hij slim genoeg is om naar het derde te gaan. Caressa De Vogelaere en Lynn Van Caneghem (laten) lachen met het A.N. à la loop nie met uw witte kijsens in de moore . Er is ook nog een pastoor en een onderpastoor die het over hun parochianen hebben en na de pauze gaat het over mannen versus vrouwen en worden noch de ene noch de anderen gespaard in woord en lied. Als eindnummer brengt de Seene in een medley een ode aan Romain De Coninck met zijn meest gekende nummers. (FN)
Met dit boek gaat de auteur in tegen de dubbele pessimistische stroom over economische groei die hedendaags erg populair is. Op een duidelijke en onderbouwde manier geeft het boek een antwoord aan zij die vinden dat we niet kunnen overleven door te veel te groeien en zij die denken dat er te weinig groeimogelijkheden zijn. Malthusianen, luddieten, monopolisten, centraal planners, worden op de korrel genomen en hun argumenten worden op constructieve wijze ontkracht gebruik makende van eerdere economische studies.
De basisingrediënten van de weg naar een meer kwaliteitsvol leven zijn: positivisme, vrije markt en intelligente groei. Stuk voor stuk worden deze factoren ontleed en worden hun individuele effecten alsook de interactie van deze factoren onderling besproken. In essentie profileert Peter De Keyzer de mens als oplossing en niet als oorzaak van het probleem.
Zaken als economische ongelijkheid, de interveniërende rol van de overheid, het invoeren van minimumlonen, een vlaktaks, jobcreatie en vernietiging, kinderarbeid komen aan bod en worden uitvoerig uitgelegd en besproken. De auteur legt op een heldere manier enkele basisbegrippen van de economie uit, verduidelijkt de nuances en het (soms opzettelijk) verkeerd gebruik van (verwante) economische terminologie. Door middel van enkele vereenvoudigde voorbeelden staaft hij zijn redenering.
Door een aantal tegenargumenten te counteren tracht Peter De Keyzer zo dicht mogelijk de vraag van voormalig president van de Verenigde Staten Harry Truman Give me a one-handed economist in te vullen. Toch is er kritiek te formuleren op de denkwijze van de auteur. Zo legt hij zeer sterk de nadruk op het feit dat alle individuen ter wereld hun keuzes onafhankelijk maken. Dit zou betekenen dat de mens nauwelijks beïnvloedbaar is door hetgeen rond zich gebeurt en zaken als kuddegedrag niet zouden bestaan. Bovendien pleit hij voor een universeel basisinkomen, maar houdt hij nauwelijks rekening met het feit dat dit mogelijks een daling van het aanbod van goederen veroorzaakt. Een daling van het aanbod van goederen zal leiden tot een prijsstijging van deze goederen, waardoor producten duurder worden en men dus steeds minder kan kopen met dit basisinkomen.
Samengevat:
Als geen ander slaagt Peter De Keyzer erin om op het eerste zicht moeilijk lijkende concepten te vertalen naar de taal van de modale mens. Een boek dat enerzijds beginners op weg zet naar een beter inzicht in economische terminologie en macro-economische werking en anderzijds food for tought biedt aan gevorderde economen. Kortom, een boek dat zeker niet mag ontbreken in de boekenkast van de huidige en toekomstige economist!
Schone Schijn in Gent ? Jawel ... in de Scala vanaf 22/11
In deze theaterversie van de alom-bekende TV-serie Keeping up appearances' wil Hyacinth Bucket/Bouquet deelnemen aan een wedstrijd voor rozen, ingericht door het Engelse Hof. Ze wil een nieuwe rozensoort kweken die hopelijk de naam Prince Charles' zal dragen, maar uiteraard loopt het één en ander mis.
Productie:Theaterplatform Gent vzw
Tekst: Roy Clark & Allard Blom
Regie: Wim Lanckrock
Met Katrien Devos Pat Remue Patrick Pevenage Lia De Cuyper Lien Van Ginderachter Leen Heyelen en Kurt De Smet
Timothy is 24 uur op 24 bezig met zijn spectaculaire reclamecampagne over beha's. En uitgerekend nu gaat zijn dochter trouwen! Hij moet wel helpen, want het is een groots opgezette huwelijksplechtigheid met wel 400 genodigden, maar zijn hoofd staat maar naar één ding en dat zijn wonderbra's... Tijdens de drukte en de spanning bij het zich klaarmaken voor het feest, komt Timothy binnenvallen met een prototype van zijn reclamepop: een Charlestonmeisje met wonderbra. Hij is er helemaal van weg. Zo erg zelfs dat hij domweg tegen de deur loopt, waardoor zijn wondermeisje tot leven komt... Eerst denkt hij dat het om een flauwe mop gaat van zijn zakenpartner Filip. Maar snel blijkt dat niemand er voor iets tussen zit en dat Polly - zijn wondermeisje - alleen voor hem bestaat. Niemand ander kan haar horen of zien. Dat levert natuurlijk vreemde situaties op, want wanneer Timothy tegen 'zijn' Polly iets zegt, weet niemand raad. Komt daar nog bij dat oma problemen heeft met haar corset, opa niet de juiste kousen vindt, de naad van de trouwjurk gelost is,de corsages voor de schoonfamilie niet besteld blijken te zijn, Filip zich daar geen lap van aantrekt, ma Caroline zenuwachtiger is dan de bruid, Timothy zijn speech aan flarden scheurt, oma zich aan de drank waagt, opa zijn boordje niet aankrijgt, Timothy begint te dansen en te zingen en de pastoor grijze haren krijgt...
"Chefs van de Toekomst" zitten op Hotelschool Gent
Donderdag
21 november wonnen drie leerlingen van het zevende jaar
Specialiteitenrestaurant van de Hotelschool Gent de eerste prijs in de
kookwedstrijd op Horeca Expo 2013. Daarmee behaalden ze de titel vanChef van
de toekomst. De wedstrijd werd georganiseerd door EVA vzw en Planète-Vie en
bekroont gerechten die bijzondere aandacht hebben voor duurzame plantaardige
producten. Met die wedstrijd willen ze chefs in spe uitdagen om de voorlopers
van de gastronomische plantaardige keuken te worden.
De drie leerlingen zijn Kevin
Renotte, Jeffrey De Cock en Matthias Gangl. Ze werden begeleid door hun chef,
leerkracht keukenpraktijk John Haenebalcke en leerkracht meester-patissier
Joris Lemarcq.
De wedstrijd vond plaats in de
demokeuken van hal 8 tijdens de Horeca Expo. Er waren vier teams van drie
leerlingen van vier Vlaamse hotelscholen. De jury bestond uit acht personen.
Door deel te nemen aan die wedstrijd wilden de leerlingen tonen wat zij als
nieuwe generatie koks in petto hebben. In de Hotelschool Gent hebben ze de
vegetarische en veganistische keuken leren kennen. Ze waren verrast hoe lekker
en mooi er kan worden gekookt met uitsluitend plantaardige voeding. Dankzij hun
leraar chef hebben ze een ruimere kijk gekregen op de vegetarische en
veganistische keuken en zijn ze er absoluut voorstander van geworden.
Die keuken wordt vaak als
eentonig bestempeld omdat velen ze niet kennen en onbekend is onbemind. Maar
met eenvoudige producten en een creatieve geest, tover je prachtige en
smakelijke gerechten op tafel. Je kunt opteren voor klassieke bereidingen
of bereidingen met minder bekende of nieuwe technieken. Op de Hotelschool Gent
leren de leerlingen niet alleen over de minder bekende groenten, vruchten en
kruiden, maar ook hoe ze die kunnen bereiden met een zo klein mogelijk verlies
aan vitaminen en mineralen.
Deze ervaring en de voorbereiding voor de wedstrijd heeft de drie leerlingen
een ander inzicht gegeven op het vlak van de toekomstige keuken. Als
toekomstige chefs vinden zij het hun plicht om iedereen te laten genieten van
een (h)eerlijk driegangenmenu op gastronomisch niveau. Het was hun doel om de
gasten een fantastische ervaring te laten beleven aan tafel en bovendien een
steentje bij te dragen aan een beter milieu en een gezondere voedingsstijl.
De bedoeling van Kevin,
Jeffrey en Matthias was om gerechten te serveren waarvan men niet weet dat ze
veganistisch zijn; gerechten waarbij je niet naar vlees of vis op je bord
zoekt, maar waarvan je achteraf zegt: Amai, dat was perfect!.
Hun menu zag er als volgt uit:
Voorgerecht: Het Bos
Wanneer je het lauwe
voorgerecht waarneemt, opsnuift en proeft, waan je jezelf in een bos.
Het Bos is een gerecht dat
de biotoop van de Vlaamse bossen weerspiegelt. Het bevat voedzame ingrediënten
die alleen de herfst kan geven: paddenstoelen (eiwitten), noten (kalium, fosfor),
kastanjes (koolhydraten), gecombineerd met groene linzen (rijk aan vezels en
eiwitten), om tot een volwaardig geheel te komen.
Hoofdgerecht : Belgian Vega Pickles met Dikke Friet
De Belgian Vega Pickles met
Dikke Friet is een deconstructie van de populaire nen groten mé pikkels. Het
uitgangspunt daarvoor is de Tierenteynse pickles omdat die zo puur zijn dat je
ze zo uit de pot kunt lepelen. Het is een gerecht met Belgische waarden zoals
frieten, bloemkool, rode biet, appel, ajuin en rode wijnazijn van het Vlaamse
wijnhuis De Kluizen.
Nagerecht : De Flandrien
De Flandrien is een samenspel
van Oost-Vlaamse streekproducten: Gentse potting en Balegemse jenever.
Een gerecht vol nostalgie met een eigenzinnig trekje. De potting is het meest
ecologische onderdeel in het dessert. Het hoofdbestanddeel van potting is oud
brood. De structuur van de potting is vrij stevig en wordt begeleid door een
fruitige crème van bramen en violetsiroop. Om het plezier in de mond af te
werken, heb je de granité van Balegemse jenever en de frisse zuren van
frambozenazijn.
De drie leerlingen van de Hotelschool Gent wonnen een week stage in het
tweesterrenrestaurant Le Chalet de la fôret in Brussel.
De Hotelschool Gent is terecht trots op het resultaat van haar leerlingen en
leerkrachten en ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet.
Jeneverfestival op 30 november & 1 december in Gents Vleeshuis
Dat jenever een product
met klasse is, staat buiten kijf.
Getuige het
kwaliteitslabel O'de Flander en de Europese erkenning als beschermd
streekproduct. O'de Flander jenever betekent kwaliteit en
degelijkheid, maar jenever kan ook hip, fris en trendy zijn. De
jeneverproducenten hebben zich de laatste jaren ingespannen om producten te
ontwikkelen die ook een jonger publiek aanspreken: van fruitjenevers en
creamjenevers tot hippe cocktails op basis van jenever.
Op het komende
Jeneverfestival op 30 november en 1 december kan iedere bezoeker
dit zelf zien en proeven in het Groot Vleeshuis, Promotiecentrum
voor Oost-Vlaamse streekproducten, te Gent. Voor slechts 5 euro inkom krijgt de
bezoeker vier bonnetjes voor proevertjes én een O'de Flander druppelglaasje
extra als aandenken.
Alle producenten van het
kwaliteitslabel O'de Flander zijn aanwezig met hun Balegemse, Bobke, Braeckman,
De Stoop, Dirk Martens, Filliers, Hertekamp, Mertens, Peterman Platinum,
Rubbens, Thyssen en Van Hoorebeke. Zij stellen de O'de Flander voor maar ook
het volledige en rijke gamma jenevers, zoals daar zijn graanjenevers, fruitjenevers,
creamjenevers en koffiejenevers. Er is een tentoonstelling die de boeiende
geschiedenis van de Oost-Vlaamse jenever weergeeft.
Tijdens dit tweedaags
Jeneverfestival zijn er zowel op zaterdag als zondag gratis extra activiteiten:
cocktailbar met Ferdinand
Cobbaut om 14.00 uur;
degustatietechnieken met
uitleg over smaak/geur/kleur door prof. Eric Van Schoonenberghe om 15.00 uur;
'Koken met jenever' door
Atelier Plus uit Gent om 16.00 uur.
Praktisch:
Inrichter Orde van de
Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs
Datum zaterdag 30
november en zondag 1 december 2013 van 11.00 uur tot 18.00 uur
Locatie Groot Vleeshuis,
Promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten, Groentenmarkt 7 te Gent
Kobe
Desramaults van
sterrenrestaurant In De Wulf in Dranouter is deze week in Milaan
verkozen tot beste buitenlandse chef door de makers van de Italiaanse
restaurantgids Identità Golose.
Begin dit jaar
zorgde Toerisme Vlaanderen en Vlaanderen Lekker Land er voor dat
Kobe en drie andere chefs (Dominique Persoone, Gert De Mangeleer en Pieter
Lonneville) er de Vlaamse gastronomie konden vertegenwoordigen.
Onze Vlaamse chefs
hebben er de Italianen ingepakt door hun rock n roll attitude.
Ze werden dan ook
meteen als Flemish dynamite omschreven.
De investering om
Vlaanderen gastland te maken op deze Italiaanse culinaire topbeurs heeft ons
imago als culinaire bestemming op de Italiaans markt (en ver daarbuiten) zeker
verstevigd, aldus Peter De Wilde, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen.
Het feit dat Kobe
nu 10 maanden later wordt uitgeroepen als beste buitenlandse chef en zo René
Redzepi opvolgt is een bekroning van deze mooie samenwerking.
Voor het eerst sinds lang zullen Gentenaars en
bezoekers tijdens de eindejaarsperiode (van 6 december 2013 tot en met 12
januari 2014) een heuse warme wintersfeer kunnen opsnuiven in het historisch
centrum en kloppend hart van de stad Gent.
Voorgaande jaren waren de verschillende
winterattracties versnipperd en was het totaalconcept weg. Nu is er voor het
eerst gekozen voor een private partner met uitmuntende referenties, namelijk
Satellite Ice, om die eenheid in concept en sfeer op een kwalitatieve manier
met respect voor het historisch kader te creëren.
De doelstelling van de Stad Gent is één groot
winterfeest organiseren.
De vereiste nieuwe aanpak en het vernieuwend
concept moeten zorgen voor een kwaliteitsvol Gents winterfeest. Eén winterse
sfeerzone waar gezelligheid, charme, authenticiteit, groen- en houtgeur, sfeer
en sereniteit centraal staan. De verschillende eindejaarselementen van dit
winterfeest moeten inhoudelijk goed op elkaar afgestemd worden en één
sfeergeheel vormen. En dit allemaal met respect voor het kader, de historische
stadskern op de as Sint-Baafsplein E. Braunplein Goudenleeuwplein Klein
Turkije Korenmarkt. stelt schepen van Financiën, Feesten, Middenstand en
Innovatie, Christophe Peeters.
Satellite Ice: organisator Gentse Winterfeesten
Het stadsbestuur lanceerde enkele maanden geleden
een oproep naar de private sector om het nieuwe concept op een kwaliteitsvolle
manier uit te werken. Drie firmas dienden een voorstel in. Uiteindelijk kende
de Stad Gent de organisatie en de uitbating van het nieuwe project, via een
domeinconcessie, toe aan de firma Satellite Ice uit Oostende.
Het huidige Satellite Ice is ontstaan uit een
all-round evenementenbureau Satellite Events. Sinds 1994 is Satellite Ice een
internationale speler op het vlak van installatie, verhuur en uitbating van
ijsbanen. Zo is het Satellite Ice dat de banen installeert in Antwerpen en
Oostende, maar ook in tientallen steden in het buitenland, waaronder Londen.
De ijsbaan en het unieke ijspad
Het centrale middelpunt van de Gentse Winterfeesten
wordt de maxi ijsbaan van 770m². De ijspiste keert eindelijk terug naar de
stadskern, nl het E. Braunplein, deze keer onder de stadshal. De daaraan
palende Moosebar geeft iedereen de mogelijkheid om te genieten van de
gezellige warmte van een Noorse chalet, bij een natje en een droogje.
Gent krijgt van Satellite Ice bovendien een unicum
voor België. De ijsbaan is een waar feeëriek ijspad dat even zal verdwijnen in
een dik en groen bos dennenbomen. De firma legde zon pad al aan in Londen,
maar voor België is het de eerste keer.
De ijsbaan is verdeeld in drie delen die met elkaar
verbonden zijn, zodat het één pad vormt. Het eerste gedeelte van de schaatsbaan
bevindt zich onder de stadshal. Via het schaatspad dat omgegeven is door een
magisch kerstbos, komt men op het tweede gedeelte dat zich buiten de stadshal
bevindt.
Het overdekte gedeelte van de piste (onder de
stadshal) omvat 420m², het schaatspad 50m², het bos 215m² en de open piste nog
eens 300m².
De kerstmarkt
De kerstmarkt vormt één grote lange groene looplijn
vanaf het reuzenrad (42 meter hoog) aan de Sint-Baafskathedraal over de
Botermarkt via het Emile Braunplein, Gouden Leeuwplein en Klein Turkije
naar de Korenmarkt. 114 houten chalets (75% van de geïnteresseerde standhouders
zijn deze van vorige jaren) bieden de meest uiteenlopende producten.
Een samenwerking met de organisator van
internationale markten, Fiesta Europa, zorgt ervoor dat een 40-tal handelaars
uit diverse Europese windstreken op de Gentse kerstmarkt zullen staan met
specifieke producten uit hun thuisland.
250 groene boompjes zorgen voor een groen natuurlijk winters wandelpad doorheen
de sfeerzone. Een feeërieke kinder- en paardenmolen zal samen met de vele
groene boompjes de Korenmarkt sieren. Alle info aangaande openingsuren, promotie, communicatie .... vindt u terug op www.gentsewinterfeesten.be
Universal Music verzacht de herfstbuien met ... muziek !
Bij UNIVERSAL MUSIC BELGIUM valt er dezer dagen weer veel
muzikaal nieuws op te rapen. Want zij staan garant voor volgende releases:
WAN TROE TIE is het eerste
album vol nieuwe nummers van URBANUS sinds...
Ja, sinds hoe lang eigenlijk?
Maar dat de wereld (der Lage Landen) de Vlaamse zanger en komiek nog altijd
massaal in de armen sluit, blijkt wel uit de massaal uitverkochte Vlaamse
Urbanus Zelf shows.
Momenteel gaat ook Nederland
voor de bijl (60 voorstellingen gepland tot mid 2014) tot zelfs in de
Amsterdamse Carré.
Het album werd als vanouds
geproduceerd door spitsbroeder Jean Blaute, en De Fanfaar zorgde voor de
muzikale begeleiding.
WAN TROE TIE bevat een dik boekje met artwork verzorgd door
de Meester himself. Een kostelijk & kostbaar kleinood om in huis te hebben!
Hee, ik heb een nieuwe
ceedee!
De fans hebben er eventjes op moeten wachten, maar Laura Lynn heeft een
gloednieuwe single klaar: 'Blijf In
M'n Armen Vannacht'.
Vorig jaar was het een fantastisch jaar voor
de schlagerzangeres met gouden stem. Haar dochter Eliana werd in september
geboren en ze bracht haar album 'Dat Goed Gevoel' uit, met hitsingles 'Maar Met
Vlaamse Meisjes', 'Parapapa', 'Wij Vieren Feest!' en het aanstekelijke 'Hup
Faldera'.
Het begon al snel opnieuw te kriebelen
bij Laura om nieuwe muziek te maken. Dus dook ze de studio in met een oude
bekende, producer David Vervoort. Hij werkte al mee aan andere albums van
Laura Lynn, waaronder 'Eindeloos'.
Het resultaat? De prachtige
feelgood single 'Blijf In M'n Armen Vannacht', waarin Laura het
mooiste in het leven bezingt: de liefde!
Op aanvraag van de fans kiest Willy Sommers voor de vrolijke meezinger 'Jij Bent De Mooiste' als nieuwe
single. Na de nr.1-hits 'Dromen Van Verre Stranden', 'Achter De Wolken Schijnt
Altijd De Zon', het mooie 'Ik Moet Aan Je Denken' en de single 'Geef Me De
Vijf' met dochter Luna, geeft ook dit lied perfect de bruisende sfeer
van het album weer.
'Jij Bent De Mooiste' is dus de vijfde single
van het geweldige album 'Pluk De Dag', waarmee de zanger sinds de release in
februari 25 weken in de Ultratop prijkte. Geen betere manier om de dag te
'plukken' dan uit volle borst mee te zingen met dit toplied!
'Een Bekende
Melodie' is de
fantastische derde single van het album 'Luc Steeno Zingt Claude François'. Luc brengt
zijn prachtige Nederlandstalige versie van de hitsingle 'Chanson
Populaire' van Claude François uit 1973.
Na het succes van
de nummer 1-hit 'Ik Voel Me Goed',
het wondermooie 'Het Wordt Nooit Meer
Als Toen' en ook de 'Cloclo-medley',
heeft Luc opnieuw een parel van een single te pakken.
Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.