Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijk



Foto

voor wie iets méér wil
18-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BELZELE viert 100 jaar PAROCHIE
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op zondag 24 juni en 1 juli 2007 staan de activiteiten in de Evergemse gemeente Belzele volledig in het teken van "100 jaar parochie", met o.a. een indrukwekkende floklorestoet en processie, een spetterende dorpsreceptie met "Neyt Special" en "Het Belzelierken", diverse optredens èn een kinder-en rommelmarkt.

Historisch gezien moeten we voor het ontstaan van Belzele terug naar de vorige eeuwwisseling met de oprichting van de kistenfabriek "Usines d'Evergem" alwaar zo'n 1200 mensen tewerkgesteld waren. Onrechtstreeks was deze plotse aangroei de aanleiding tot de totstandkoming van een zelfstandige parochie.
Want nadat in 1898 door enkele afgevaardigden een eerste poging werd ondernomen om de toenmalige bisschop van Gent (Mgr. Stillemans) te overtuigen èn 1 jaar later ook de onderhandelingen met de Evergemse Kerkfabriek startten, nam men door het trage en moeizame verloop ervan zelf de touwtjes in handen door het openen van een inschrijvingslijst. Deze lijst bracht 10.310,74 frank op en hiermee kocht men van Jules Delepaute-Montigny een stuk grond in de kom van Belzele (weliswaar kostte deze lap grond 13.000 frank). Dit gebeuren overtuigde de bisschop die alsnog toestemming gaf om een kapel op te richten dewelke in hout werd gemaakt. Hout dat voor een gunstige prijs bij "Usines d'Evergem" werd aangekocht en waarmee de eigen bevolking de kapel gebouwd werd (men zegge en schrijven dan het jaar 1900).



Amper 3 jaar later werd deze kapel vervangen door een gloednieuwe stenen kerk die op 28 april 1903 plechtig werd ingewijd.
En in 1907 werd Belzele als een zelfstandige parochie uitgeroepen ... met doorheen de tijd een keure aan pastoors en met (anno 2007) E.H. Patrick De Baets die als een ware herder zijn Belzeelse schapen nog steeds aan het hoeden is.

De werkgroep heeft alvast geen moeite gespaard om het 100-jarig bestaan met de nodige luister te vieren:

Zaterdag 23 juni om 10.00 uur: Veldtoertocht in een organisatie van de Morrefretters

Zondag 24 juni

om 14.00 uur: Folklorestoet (met 19 items) en Processie (met 16 items)
om 16.00 uur: Lof door bisschop Mgr. Van Looy
om 16.30 uur: Grote dorpsreceptie met o.a. de "Neyt Special" en het aperitiefdrankje "Het Belzelierken" van de plaatselijke Evergemse Bierhallen

Zondag 1 juli

om 11.00 uur: Aperitiefconcert in de tuin van de pastorij (met Riet, Fien, Sien & Arthur)
om 12.00 uur: Eeuwfeest eetfestijn
om 16.00 uur: Kindermarkt en Rommelmarkt
om 17.30 uur: Optreden van Roland met Orkestklavieren (in feestzaal Maritine)
om 20.00 uur: Optreden van The Shakers (aan café Tierlantijntje)
om 22.00 uur: Optreden van De Wit & Koo (aan café Den Heksenketel)

U ziet ... méér dan de moeite waard om op één van voorgaande dagen eens af te zakken naar het gezellige Belzele èn er samen met de plaatselijke bewoners te genieten van "100 jaar parochie Belzele".

Voor méér informatie verwijs ik U graag naar www.100jaarbelzele.be

Reageer (0)

13-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 10de PLIETSPLETS-COLUMN van Kurt 'Biezebaaze' Burgelman
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op het moment dat de oermens tot mens evolueerde, was hij een zwerver.

Hij trok naar waar er genoeg bessen waren om te plukken, naar waar er grotten waren om in te schuilen, naar waar er wild was om op te jagen.

Ook toen hij zich in dorpjes ging vestigen, bleef de drang tot verhuizen en reizen bestaan.

Als we in dit seizoen op de snelweg om ons heen kijken, zien we dat er sinds die tijd eigenlijk nog niet zo veel veranderd is.

De stam der Hollanders trekt hun caravan mee op zoek naar mooie plekjes in onze Ardennen, wij gaan met onze mobilhomes naar de Provence en de Duitsers bezetten elke hotelkamer aan de Europese kusten.

De mens heeft zich dan wel gevestigd, hij blijft reizen.

Het echte verhuizen met hebben en houden is er niet meer bij… of toch niet meer zoveel als vroeger… en ik begrijp waarom.

Enkele weken geleden was het ten huize Burgelman van dattum.

Door de geboorte van onze jongste telg werd onze vorige woning te krap en na enig zoekwerk vonden we het nestje van onze dromen.

Alle dames in onze kennissenkring hadden mijn madam nochtans afgeraden om te verhuizen met een baby want : “je zal niet weten waar je hoofd staat” en : “mijn kind, je zal oververmoeid geraken”.

Welnu heren, ik heb iets bijgeleerd ; als vrouwen elkaar overdreven beginnen te waarschuwen, wees dan dubbel op je hoede.

Onze wederhelften sturen op zulke momenten geheime signalen uit naar elkaar en geven knipogend (voor ons totaal onverstaanbare) tips.

Terwijl ik zorgde voor een camionette om de “grote stukken” in te vervoeren, enkele stoere maten optrommelde om op D-day  diezelfde grote stukken in- en uit te laden, vulde mijn lieftallig vrouwtje dozen.

Terwijl ik Ikea-kasten demonteerde, rekken en kaders van de muur haalde en 40 keer per dag naar het containerpark toerde, vulde mijn lieftallig vrouwtje dozen.

Terwijl ik tijdens het demonteren van een grote kleerkast met een schroevendraaier in mijn linkerhand en de vijzen in mijn mond met mijn linkerknie de rechterwand in bedwang hield om de bovenste planken te weerhouden op mijn hoofd te belanden… belde er iemand aan.

Op dat moment begon ook de baby te huilen.

Twee keer raden wat mijn lieftallige wederhelft deed en wie er overbleef om de deur te openen.

Elke avond (de verhuis heeft ongeveer 3 weken geduurd) kwam ik vol builen, bloedend en zwetend thuis en viel ik uitgeput van het sleuren en (de)monteren in de zetel neer.

Vrouwlief zat telkens  met de baby aan de borst en beweerde doodmoe te zijn want : “ ik stond er de hele dag alleen voor en de baby moet eten, verschoond worden en die verhuis komt er ook nog eens bij… kan jij voor het eten zorgen”?

Op zulke momenten is het goed om geen wapens in huis te hebben.

Hoeveel kan een baby eten, hoeveel kan een baby eh… enfin, u begrijpt me, en hoeveel dozen kan een mens in 3 weken vullen ?

Om mij helemaal gek te krijgen werd elk stuk meubel dat ik naar het containerpark of de kringloopwinkel had gebracht, vervangen door een nieuw exemplaar dat nog zwaarder woog, nog moeilijker was om in elkaar te krijgen… en minstens 12 keer zoveel kostte !

Na drie weken lijden was ik er vanaf… althans… dat dacht ik.

We zitten nu in een periode waarin we onze familie en kennissen uitnodigen om ons jongste dochtertje en ons appartement te laten bewonderen.

Keer op keer hoor ik onze invités dan tegen mijn vrouw zeggen hoe mooi ze het hier heeft ingericht !

Vrouwlief zegt dan bescheiden dat er nog heel wat moet gebeuren… maar dat ze ook maar twee handen heeft en met de baby enz.

Misschien heb ik het mis maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het vrouwelijk bezoek en mijn eega bij deze (op het eerste zicht onschuldige) conversatie opnieuw signalen uitzenden.

Wij mogen dan wel het sterke geslacht zijn, heren… ze hebben ons verdorie goed bij ons pietje !

Vanuit de pen van Kurt "Biezebaaze" Burgelman

Reageer (0)

11-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf 13/6 valt U misschien in de prijzen !!!

Op www.plietsplets.be kan je vanaf WOENSDAG 13 JUNI ... als alle stemmen geteld zijn !!!! ....
volgende prijzen in de wacht slepen:
Live Tour 2007 - Betoverd


- 4 duotickets voor "Laura Lynn - Betoverd" op zaterdag 14 juli in NTGent
- 4 duotickets voor "Nonsens" op maandag 16 juli in NTGent
- de CD "Tour de Gand"
......

Uitkijken dus!!!!!! 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Los Niños .... spraakmakende boekpresentatie op 19 juni !!

Boekpresentatie


 cover


LOS NIÑOS

 

Dinsdag 19 juni 2007 om 20u

 Balzaal Vooruit / Gratis toegang

 

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werden 32.000 kinderen naar het buitenland geëvacueerd, waaronder 5000 naar België. Een aantal ervan kwam in Gent terecht. Nu zijn het zeventigers, tachtigers. Hoe is het hen later vergaan? Welke impact had de oorlog?

 

De oorlogskinderen vertellen hun verhaal in het boek Los Niños.

 

Met CARMEN MIRANTES, CARLOS PASCUAL MADORRAN en MANUEL MUGICA GONZALEZ (zoon van niño en voorzitter van Los Niños de la Guerra), enkele van de Niños, muziek van DICK VAN DER HARST (componist van Vlernika), KARIN EECKHOUT namens de auteurs van het boek, FRANK CAESTECKER (vakgroep nieuwste geschiedenis UGent), schrijfster GEERTRUI DAEM die uit het boek fragmenten voorleest, een lezing door eregouverneur HERMAN BALTHAZAR en een welkomstwoord door schepen van cultuur LIEVEN DECALUWE.

 

Gastvrouw van de avond is VRT-nieuwsicoon PHARA DE AGUIRRE,

zelf dochter van een niño.

 

"Ik kende die madam niet die me na de Burgeroorlog vanuit Spanje was komen opzoeken. Mijn moeder. Ik wilde naar mijn mama, zoals ik mijn pleegmoeder altijd ben blijven noemen."

 

Auteurs: HILDE PAUWELS (Coördinatie), STEFAAN ANRYS, KARIN EECKHOUT, ANDRÉ RUBBENS, KAREL VAN KEYMEULEN EN JAN VERSTRAETE

Een uitgave van EPO.

Info op www.trefpuntvzw.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse tentoonstelling over 'stekskes' in het MIAT



In Gent, een stad waar de textielnijverheid lange tijd het ritme van werk en leven bepaalde, wordt wel eens vergeten dat ook de lucifersindustrie een belangrijke rol speelde. De Gentse fabriek 'Caussemille et Roche', nabij de Grote Lys en de Brugsepoort, was één van de grote onder de lucifersfabrikanten. Met de tentoonstelling 'Stekskes uit Gent' wil het MIAT de boeiende geschiedenis van de lucifers, of 'stekskes', in de kijker zetten.


De opening van de fabriek bracht nieuw leven in de Belgische lucifersnijverheid, weldra werd ze marktleider in België. Tijdens WO I werd de productie in de Gentse fabriek bijna volledig stopgezet. In 1919 kocht een Zweedse groep 'Caussemille et Roche' op en liet de fabriek, na de nodige herstellingen, opnieuw draaien. De fabriek zou in werking blijven tot in 1935.

Kom naar het MIAT en dompel je onder in de wereld van de 'stekskes'. Het is een aparte tentoonstelling over lucifers en etiketten, maar ook over een uniek stukje Gentse geschiedenis.

Alle dagen van 10uur tot 18uur (behalve op maandag) en dit van 15 juni tot 16 september.

MIAT Museum voor Industriële Archeologie & Textiel - Minnemeers 9 - 9000 Gent - Tel 09/269 42 20
www.miat.gent.be  - publiekswerking.miat@gent.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FREEKS BOEKENSIENJALEMENT
Klik op de afbeelding om de link te volgen

(Deze regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.)

 

BEKENDE BEELDEN VAN VERGETEN GENTSE LIBERALE NAMEN

 

Voor het Liberaal Archief vzw  bundelde Bart D’hondt een inhoudelijk boeiende collectie van negen standbeelden van liberale prominenten, die in de Gentse uitgebreide binnenstad te bezien zijn. Dat mondde uit in een handige brochure die makkelijk mee te nemen is, als men eens al een beeldenroute wil doen.








Vaste waarden in Gent
 

“Vaste waarden in Gent”, met als ondertitel ‘Bekende Beelden Vergeten Namen’ werd de titel en die is ook juist gekozen. Immers aan historische persoonlijkheden als Hippolyte Metdepen-ningen (Koophandelsplein), Jan Frans Willems (Braunplein), François Laurent (Laurentplein) , Joseph Guislain (Begijnhoflaan)… Karel Miry(Casinoplein), lopen we wel eens argeloos voorbij. Zij hadden in hun eeuw (meestal de negentiende of het begin van de twintigste)  immers een grotere uitstraling dan momenteel. Nochtans staat hun geschiedkundige waarde vast en getuigen ze van een rijk liberaal verleden in de Arteveldestad .

 

Het is wel een bonte verzameling : progressieven en conservatieven, francofielen en flaminganten. De gemeenschappelijke draad is de vrijzinnigheid.

 

D’hondt situeert steeds de standbeelden (of plaquettes) in hun inplanting in de stad. Daarna beschrijft hij het beeld in zijn eigenheid en tenslotte ontluistert hij op vulgariserende en dus duidelijke wijze de biografie en de historische betekenis, voor hun en deze tijd, van de afgebeelden .

 

De Gentse plastisch kunstenaar Eric van de Pitte maakte bij elk van de persoonlijkheden een zeer herkenbare pentekening in zwart-wit. Een handig stadsplannetje, waarop de plaatsing van de beelden is aangegeven, vervolledigt het geheel.

 

“Vaste waarden in Gent” is in al zijn eenvoud en beperking een fraaie uitgave geworden die een stuk Gentse geschiedenis ontsluit.

 

Ze is te verkrijgen bij het Liberaal Archief vzw, Kramersplein 23, Gent.
Tel : 09/221.75.05.
www.liberaalarchief.be

(auteur recensie: Freek Neirynck)

Reageer (0)

07-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nonnen in NONSENS op 16/7 en 17/7 op de Gentse Feesten



Nonsens
gaat over vier Zusters van Liefde, die een benefietavond houden voor een goed doel. Een minder geslaagde bouillabaise heeft de nonnenpopulatie immers sterk uitgedund. Omdat Moeder Overste andere financiële prioriteiten heeft gesteld, hebben ze 4 zusters nog niet ter aarde kunnen bestellen.

Om deze zusters alsnog op een waardige manier naar hun laatste rustplaats te begeleiden, halen de overgebleven zusters hun talenten uit de kast om de laatste benodigde euro's binnen te halen.

 

Myriam Bronzwaar, Hilde Van Wesepoel, Mieke Laureys en Wanda Joosten zijn de vier nonnen, die elk van hen het onderste uit de kan halen om voor het eerst op te treden voor een publiek. Geholpen door het nodige aantal Onze Vaders entertainen zij het publiek een hele avond lang met swingende musicalnummers.

 

Bruno van Heystraeten staat in voor de regie van deze gezegende, muzikale komedie.

Bruno kreeg op de Vlaamse Musicalprijzen in september 2006 nog de Award voor Aanstormend Talent. Hij regisseerde meerdere afleveringen van de jeudreeks BOOH!, en het muziektheater Amadeus. Hij assisteerde Frank Van Laecke voor de opera's Don Pasquale en La Traviata en de musicals Kuifje en Dracula.

 

De vertaling van het origineel van auteur Dan Goggin is van de hand

van Mitta van der Maat.

 

Nonsens speelt tijdens de Gentse Feesten in het NTGent met een live bezetting.

 

Nonsens, een gezegende, muzikale komedie

 op 16 juli 2007en 17 juli 2007 om 20u30 op de Gentse Feesten, NTGent

 

Tickets vanaf €13 (excl. reservatie- en verzendingskosten).

 

Reserveren: T 070 25 20 20 – www.sherpa.be of

via Uitbureau Gent: T 09 233 77 88 – www.uitbureau.be

 

Routeplan: NTGent – Sint-Baafsplein 17, Gent - www.ntgent.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Restaurant Carte Blanche (Gent) biedt verrassingsmenu aan !

start hier, de website opent in een extra venster

VERRASSINGSMENU VANAF VRIJDAG 8 JUNI:
 
  *Sprankelend aperitief met hapjes.

  *Zalig soepje van waterkers, vleugje pastis en zure room.
 
  *Terrine van Ganzenlever.
of
  *Kingcrab op een taartje van tomaat en basilicum,
   rijst uit Laos en een schuimige coulis van peterseliewortel.
 
  *Jonge gefileerde duif met Madeira, lasagne van groenten.
of
  *Kalfs stukje gemarineerd met citroengras
 
  *Kersenfantasie.
of
  *Bordje met vier kazen.
 
  *Geurige koffie en zoet.
 
Menu met apero-wijnen-koffie inbegrepen € 65 p.p. all in.
Menu voor BOB met alcoholvrije apero en koffie inbegrepen € 59.50 p/p.

Restaurant Carte Blanche P-W
Martelaarslaan 321
9000  Gent
092332808 of 0478540512

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAURA LYNN op de GENTSE FEESTEN !!

De Laura Lynn Tour loopt als een sneltrein. Van de eerste 10 voorstellingen zijn nu nog slechts enkele honderden tickets beschikbaar in Turnhout en Antwerpen.

Live Tour 2007 - Betoverd

Betoverd, de eerste livetournee van Laura Lynn is een wervelende show, met een uitgebreide live-band op het podium en schitterende dansers en danseressen. De reacties van publiek en pers zijn erg lovend. Dat die commentaren terecht zijn, bewijst La Lynn keer op keer tijdens haar voorstellingen.

 

Dé hoogmis van de ambiance in Vlaanderen beleven we ongetwijfeld tijdens de Gentse Feesten. En daar mag Laura Lynn niet ontbreken !

Op 14 en 15 juli zal het NTG, pal in het centrum van de stad en midden de ambiance, de thuishaven worden van onze Vlaamse schlagerkoningin.

 

De voorstellingen van de Betoverd Tour zullen voor deze gelegenheid aangepast worden. La Lynn speelt die concerten in één set, en zal een speciale gast ontvangen, die op zijn/haar beurt gegarandeerd tekent voor een polonaise om U tegen te zeggen.

 



Laura Lynn

Betoverd, Live Tour 2007


14 en 15 juli 2007, 20u30

NTG, Gent (Sint-Baafsplein 17)

 

Tickets vanaf €20 (excl. reservatie- en verzendingskosten)

 

Reserveren: T 070 25 20 20 – www.sherpa.be

Of via Uitbureau Gent (Kammerstraat 19): T 09 233 77 88

 

Routeplan: www.ntgent.be


LAURA LYNN LIVE TOUR 2007 *BETOVERD* is een organisatie van

Zuiderkroon Events & VTM.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De BoeBies veroveren Evergem op 30/6


Daisy Thys – Liv Van Aelst – Goele De Raedt

 

Ambiance, topmuzikanten, topdansers en 3 fantastische stemmen!

Daisy Thys, Liv van Aelst en Goele De Raedt,

3 grote namen uit de tv - en musicalwereld,
zetten de zaal in vuur en vlam met een stomende live-set van 90 minuten.

Dit onderbegeleiding van een 5-koppige live–band

en de dansers van Event-Team.
Nummers gaande van Kylie Minogue, Abba of een medley van Elvis?!


Locatie:

Cultuurcentrum Evergem - Theaterzaal Stroming
Weststraat 31 - Evergem (Sleidinge)
in een organisatie van EVENT-TEAM


Voorstelling:

Zaterdag 30 juni 2007 om 20.15 uur


Tickets:

SLECHTS 400 genummerde plaatsen per voorstelling
voorbehouden plaatsen voor minder-validen

€15 (vaste basisprijs)


Reservatie:

Telefonisch via 09/227.83.02
(elke dag tussen 18.00 en 20.30 uur)

E-mail : event.team@scarlet.be
Online reserveren via www.event-team.be

Ambiance gegarandeerd!

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2de BOOMBALFESTIVAL ... een must voor dansliefhebbers !

De 2e editie van het Boombalfestival vindt terug plaats in Lovendegem, tussen Gent en Eeklo, en ditmaal van 23 tot en met 26 augustus 2007.

 

Nieuw dit jaar is dat de openingsavond (donderdag 23 augustus) gratis toegankelijk is voor iedereen!


 


De programmatie is nu volledig rond. Grote namen op de affiche zijn Urban Trad, De Dolfijntjes XXL (met Wim Opbrouck), Ambrozijn (met guests) en Fluxus (uniek reünie concert). In totaal staan meer dan 40 groepen geprogrammeerd… U vindt ze allemaal op www.boombalfestival.be.

 

Overdag zijn er diverse workshops (folk, salsa, tango). Voor de allerkleinsten staat er een mobiele speelkamer, in een woonwagen, en is er elke dag een ‘Boombal for Kids’. Kinderen tot 12 jaar mogen er trouwens gratis in. Ook gratis is de camping die zich in een jonge boomgaard bevindt achter het festivalterrein.

Dit jaar staan er vijf tenten op het terrein: in de Grote Tent gaat het er stevig aan toe, in de twee danstempels eerder intiem of traditioneel en in de Ronde Tent worden muziekjes aangeleerd. Verpozen kan u ten slotte in de Drank- & Eettent welke centraal staat opgesteld, vlakbij de openluchtdansvloer. Na middernacht is er telkens een DJ die naast folk & wereldmuziek de boel wat breder opentrekt naar o.a. pop & rockmuziek. De aanwezige muzikanten beginnen dan meestal te jammen in de leegstaande tenten, ook dat is leuk om meemaken!


 
Het Boombalfestival blijft één van de allergoedkoopste in zijn soort. Een dagticket kost 15 euro en een weekendticket 35 euro via Fnac(.be). Een pintje of een fruitsap kost u bv. slechts 1,5 euro en een stevige boerenkost 7,5 euro. Alleen al voor de sfeer en een lekker streekbiertje is het de moeite om af te komen…

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostende in de ban van Kuifje

Met een tentoonstelling en met een musical (in het Kursaal van Oostende) is Kuifje deze zomer prominent aanwezig aan de Kust.


Tentoonstelling

Kuifje en Hergé aan zee
Venetiaanse Gaanderijen - Oostende
9 juni tot 30 september 2007
Slideshow image




Voor Kuifje, reporter en globetrotter, bestaan geen grenzen. Hij reist over zeeën en oceanen en ontdekt steeds weer andere continenten. Daarvoor maakt hij gebruik van de transportmiddelen van zijn tijd, en schepen spelen daarbij een grote rol.

In De krab met de gulden scharen, zijn negende album, stort Hergé Kuifje in een adembenemend avontuur op zee, dat zijn bestaan definitief zal wijzigen. Aan boord van de cargo Karaboudjan, waarop zonder meer een vloek rust, maakt Kuifje kennis met een oude zeerot die later zijn eeuwige gezel en grootste vriend zal worden: kapitein Haddock. Tijdens hun zoektocht naar de Schat van Scharlaken Rackham zullen zij het gezelschap krijgen van een hardhorende, wereldvreemde geleerde: professor Zonnebloem. Kuifje wordt sindsdien omringd door een familie die ook een dak boven het hoofd krijgt: kasteel Molensloot.

De tentoonstelling Kuifje en Hergé aan zee zet het belang van de zee in de Avonturen van Kuifje in de kijker. Ze toont hoe Hergé geleidelijk het maritieme universum ontdekte en hoe hij een meester zou worden in het uitbeelden van de zee en van schepen. Ze belicht ook hoe Hergé en Kuifje in contact kwamen met Oostende.
Schetsen, originele tekeningen, plannen, foto's en maquettes lichten Hergés 'klare lijn', diens zorg voor nauwkeurige documentatie en zijn vertelkunst toe. Dit alles maakt van de Avonturen van Kuifje één van de spannendste en overtuigendste oeuvres van de XXste eeuw.

Meer info: www.toerisme-oostende en www.musicalkuifje.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over Taal zoekt toffe combinaties van voor-en achternamen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het tijdschrift Over taal is op zoek naar de mooiste, leukste of grappigste combinaties van (voor- en achter)namen in het Nederlandse taalgebied. Nomineer de in uw ogen leukste combinatie en stuur die naar de redactie met een kleine motivering. De beste inzendingen winnen een jaarabonnement op Over taal. Reageren kan (enkel) op de gloednieuwe website van het tijdschrift: www.overtaal.be.

 

Enkele leuke voorbeelden kunt u alvast horen op www.radio1.be (doorklikken naar 'programma's', dan naar 'Wilde geruchten' en ten slotte naar 'Beluister de jongste uitzending' of 'Voorbije uitzendingen: donderdag 7 juni deel 1'.

 

We hopen dat u meedoet aan de zoektocht naar de leukste namencombinaties in Vlaanderen en Nederland!

Alvast hartelijk dank daarvoor. Men zegge (en maile) het voort!

 

Met vriendelijke groet,

 

Filip Devos

Hoofdredacteur Over taal

Reageer (0)

04-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het oneindige verhaal ... gewoon subliem !
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Pinkstermaandag 28 mei ... voor één keer had ik deze jaarlijks terugkerende verlofdag (= luie dag) ingeruid voor een namiddag in het CC De Stroming (Sleidinge). Maar dat had ook zijn redenen want op Zomerliefkermis in Mariakerke (eind april) had ik het genoegen kennis te mogen maken met de cast van de musical "Het oneindige verhaal" (Event-Team VZW). En wat ik daar heb gezien en gehoord deed mij naar méér smakken ... vandaar !
Samen met honderden andere enthousiastelingen (waaronder Erik Van Neygen en Sanne) zakte ik dus af naar Sleidinge en was benieuwd ... héél benieuwd. En mijn verwachtingen werden volledig ingelost want wat daar op de planken werd gezet mag met reden "professioneel" worden genoemd. Ook al heb ik als journalist al heel wat Studio 100-producties meegemaakt, de uitdaging van Event-Team mag gerust als evenwaardig beschouwd worden (rekening houdende met de beschikbare middelen èn de amper 6 voorstellingen die ze gespeeld hebben).

Geluid, decor, belichting, rekwisieten, omkadering ... èn bovenal de schitterende vertolkingen van de diverse figuren uit het verhaal (omkaderd met pittige dansmomenten) zorgden voor een spetterend geheel waarin iedere aanwezige zich duidelijk goed voelde. Het zou van de nodige oneerbiedigheid getuigen mocht ik hier slechts enkele namen in de kijker plaatsen, want de sterkte van Event-Team èn de uitdaging zit 'm in het groepsgevoel en het "samen ervoor gaan".
Niettemin mag de inbreng van o.a. Olivier De Meyer (regie en bewerking), Helena Maes (vocal coaching), Sanne Maesen (choreografie) en Chantal Demeese (grime en pruiken) best gewaardeerd worden want het moeten ongelooflijk harde momenten geweest zijn om dergelijk resultaat op de planken te krijgen. Het feit dat ik een plaatsje had net achter de techniek -alwaar ook deze verantwoordelijken hadden plaats genomen - gaf mij nog een bijkomende blik op de samenhorigheid die zij doorheen de jaren gesmeed hebben en die zonder enige twijfel leidden naar het succesverhaal ... of wordt het uiteindelijk ook voor Event-Team een 'oneindig' verhaal ?

De spanning, het genieten, de verwondering en zelfs de lach en de traan zijn begrippen die tegemoet komen aan datgene ... dat ik  ... zonder enige schroom om te bekennen ... heb gevoeld en ervaren.
Jammer genoeg moet ik deze recensie schrijven zonder dat ik er kan aan toevoegen dat ook U "Het oneindige verhaal" absoluut moet zien en beleven, want de voorstellingen zijn afgelopen.
Doch:

Event-Team staat er weer van 2 tot en met 4 mei 2008 met
"Alladin, de musical"

en zorgt ondertussen voor enkele andere toffe projecten in het CC Evergem:

zaterdag 30 juni om 20.15 uur: DE BOEBIES - live in concert
zaterdag 26 en zondag 27 januari 2008 om 20.15 uur: ABBA GOLD in Concert

Maar voor méér informatie omtrent het Event-Team, de opleidingen èn de organisaties verwijs ik U graag naar:
www.event-team.be 

En hopelijk krijg ik mijn jongste dochter van 11 jaar (met talent voor zang, dans en woord ?) zover dat ik haar vanaf september 2007 mag aansluiten bij dat team .... wie weet !

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3de BREYDELFEESTEN op 17 juni in GAVERE



17 JUNI 2007:

Leve BREYDELHAM

 

Voor de derde editie van de Breydelfeesten blijft het concept

‘rock rond de reuzenpan’ behouden,

maar gaan we een stuk de professionele toer op.

Zo konden we de dans showband van Filip D’Haeze overhalen om een stuk van hun nieuwe show te brengen, wat toch wel niveau is .

Topper op de affiche dit jaar is het ‘Bal met Marino Falco’, alias Marijn Devalck die met zijn orkest en special guest Bart Herman nog eens een ouderwets kermisbal brengt, maar nu dus in open lucht.

Het is de bedoeling dat er massaal gedanst wordt op rock, bamba, slow, tango enz…

 

Het volledige spektakel in open lucht is gratis, enkel voor het kindertheater dient een afzonderlijke inkom betaald te worden en koop je best kaarten in VVK

 (Matthieu De Clippele 09/384 20 89).

 

Voor het gerecht inclusief drankje kost een kaart 7 eur in VVK.

De opbrengst gaat via Rotaryclub Gavere integraal naar een goed doel. 

Alle info op www.breydel.be

Reageer (0)

01-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadskermis DRONGEN zorgt voor gevarieerde programmatie

Vrijdag 01/06/2007:


19u Oude Abdij: opening tentoonstelling "schilderkunst" (gans weekend doorlopend open)
20u30 Feesttent Drongenplein (organisatie Dekenij Verenigd Drongen):
officiële opening van de kermis en start "Franse avond" met sfeermuziek.

22u Feesttent Drongenplein: optreden Johny Voners: hij zingt oa successen van Charles Aznavour. Gratis toegang.

Johnny Voners

Zaterdag 02/06/2007:


11u-18u Oude Abdijstraat en Drongenstationstraat: grote Sjachermarkt ism Cultuurplatform Drongen
14u-17u Feesttent Drongenplein: Kidsrommelmarkt
14u-18u Dienstencentrum Drongenplein: Gelegenheidstentoonstelling "Body of Flowers" van Lien Hellynck
(ook op zondag doorlopend open)
18u-20u Feesttent Drongenplein: Kids-disco met "Magic Yvo"



20u30 Feesttent Drongenplein: optreden The Crowd
+/- 21u30 Feesttent Drongenplein: optreden Biezebaaze



Zondag 03/06/2007:

10u30 Officiële opening van de 35e Kunstmarkt
10u-19u:  35e Kunst-, Ambachten- en Folkloremarkt op Drongenplein,
Oude Abdijstraat, Antoon Catriestraat en Drongenstationstraat (organisatie Cultuurplatform Drongen)
10u30-11u30 Feesttent Drongenplein: poppentheater Wimpies stelt voor "Ballerina". gratis toegang.
17u-19u30 Feesttent Drongeplein: optreden The Air Tunes
20u Feesttent Drongenplein: Salsa night met oa Orchestra Pegasaya

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dekenij Seleskest viert weer feest !
Heilig Kerstplein jaren 40 vorige eeuw (foto: Gent door de jaren) 

Het komende weekend zal er weer een grote drukte zijn in de straten van dekenij SELESKEST ... want ook zij hebben de jaarlijkse feesten, zeg maar braderij.
De start wordt gegeven op 31 mei met de officiële opening van de tentoonstelling "Tussen wal en schip" in Centrum Seleskest en vanaf vrijdag 1 juni worden alle middelen ingezet voor een gezellig en volks gebeuren:

vrijdag 1 juni:
16.00 tot 19.00 uur: Grote kledij-en rommelmarkt op de parking van Centrum Seleskest

zaterdag 2 juni:
09.00 tot 18.00 uur: Grote kledij-en rommelmarkt op de parking van Centrum Seleskest
09.00 tot 18.00 uur: Rommelmarkt + kraampjes deelnemende handelaars in omliggende straten van Centrum
10.00 tot 18.30 uur: Sfeermuziek in de deelnemende straten èn kinderspeeltuin "De Speelkade" (ACEC-gebouwen)
14.00 tot 17.00 uur: Rondgang Harmonie Zevergem
14.00 tot 18.00 uur: Optreden Yvan Montreux en gastoptreden van "Freddy Lee en Jasmin" (podium Voormuide)
14.00 tot 18.00 uur: Podiumanimatie door Buurtcentrum (kerkplein)

zondag 3 juni:
09.00 tot 12.00 uur: Amateurboogschieting (binnenkoer café Fluvial - Neuseplein)
09.00 tot 18.00 uur: Grote kledij-en rommelmarkt op de parking van Centrum Seleskest
09.00 tot 18.00 uur: Rommelmarkt + kraampjes deelnemende handelaars in omliggende straten van Centrum
10.00 tot 18.30 uur: Sfeermuziek in de deelnemende straten èn kinderspeeltuin "De Speelkade" (ACEC-gebouwen)
10.30 tot 12.30 uur: Rondgang Blaaskapel Mosella
14.00 tot 17.00 uur: Optreden Yvan Montreux en gastroptreden van "Nicole & Eric" (podium Voormuide) èn rondgang van Dixieband "De Boerkes" (met o.a. Didier Duprez !)
14.00 tot 18.00 uur: Countryfestival (podium kerkplein)
17.00 tot 21.00 uur: Volksbal (Café Fluvial - Neuseplein)

De tentoonstelling "Tussen wal en schip" is toegankelijk op vrijdag (15.00 - 18.00 uur) en op zaterdag en zondag (telkens van 10.00 tot 18.00 uur) in Centrum Seleskest - St. Salvatorstraat. Over de tentoonstelling "Horecazaken op de wijk vroeger en nu" leest U alles op het aparte item van 28/5/2007.



Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Seleskest is klaar .... met een tentoonstelling over het feestelijke leven



De Vlaamse Kulturele Kring Sluizeken-Muide en Gent-Cultuur organiseren (met de steun van het Gentse stadsbestuur" een tentoonstelling met als titel "Het leven is een Feest!".
Ze belichten hierin alles wat met eten en drinken te maken had en heeft in de wijk van Heilig Kerst: cafés, brouwerijen, likeurstokerijen, bakkerijen, slagerijen, een warenhuis,een Italiaans ijssalon, een restaurant...
Vele zaken hebben een traditie van vier
generaties ondernemersschap.
De tentoonstelling opent op woensdag 30 mei e.k. om 20 u en blijft open op donderdag 31/05 vanaf 19.30 u, op vrijdag 1/06 e.k. om 19.30 u, en op zaterdag O2/06 en zondag O3/06 van 10 u tot 18 u.
Er wordt een lijvige begeleidende brochure (75 blz.) aangeboden aan 5 Euro.
 
Alle inlichtingen bij huguette.ingelaere@telenet.be.


 

Reageer (0)

31-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culturenfestival 2007 brengt "Mode Event" naar Capitole

 

Culturenfestival 2007

 

"Mode Event" met creaties van

Fall Touré (Gent) met collectie "Twareg"

Souissi Zineb (Casablanca) met collectie "L'Orient rencontre l'Occident"

en leerlingen van VISO - Gent en Marco Polo (Antwerpen) met collectie "Feest en fantasie"

 

Lokatie: Capitole Gent

zaterdag 02/06/2007 om 19u30

 

Ingang: 10 euro

Met muziek van de Gentse groep "Anwar" en hapjes uit de wereldkeuken

 

Info: culturenfestival@hotmail.com

Org.: Nakhla vzw Interculturele vrouwenwerking, AGORA, SAMV - Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen, Anjer Producties

Met steun van: FMV, Vlaamse Gemeenschap, CERA en Stad Gent


Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Night of The Profs MET Ann Wouters als mannequin


NOTP2007

Aanstaande zaterdag 2 juni kan je in het ICC te Gent terecht voor

de vierde editie van Night of the Profs.

Het unieke modeshow-examenevenement van SYNTRA Midden-Vlaanderen.

EXPOSITIE
Vanaf 17u wordt de expositie in het Arteveldeforum opengesteld voor het grote publiek. Je vindt er onder andere de werken van de opleiding Visual Merchandiser, Fotograaf, Modeontwerper, Modiste en je kan er de cursisten uit de opleiding Steenkapper, Pottenbakker, Chocoladebewerker, Visagie en Florist aan het werk zien.

Na de expositie kan je eventueel terecht in het gloednieuwe Arteveldecafé voor een drankje, en kan je deelnemen aan onze wedstrijd waarbij je kans maakt op een ballonvlucht voor twee personen in onze Syntra luchtballon. Vul simpelweg de bon in die je krijgt bij het binnenkomen en deponeer die bij het buitengaan in de wedstrijdbox. De winnaars worden door ons persoonlijk op de hoogte gebracht.

Toegang tot de expositie is gratis.

 

MODESHOW (MET SPECIAL GUEST ANN WAUTERS)
Om 19u30 wordt het startshot gegeven voor de modeshow waarin cursisten uit het eerste en tweede jaar mode hun kunnen tonen. Er zullen diverse scouts uit de sector aanwezig zijn op zoek naar nieuw talent.
In een vorige editie hadden we Mevrouw Panamarenko als mannequin te gast. Dit jaar is ze opnieuw van de partij samen met niemand minder dan Ann Wauters, onze Belgische basketbaltrots. Wees op tijd, want een kaart verleent je vanzelfsprekend toegang tot dit spektakel, maar is geen garantie op een zitplaats. De deuren gaan open vanaf 19u10.

Een beperkt aantal extra kaarten zullen nog beschikbaar zijn aan de ingang voor de prijs van 5 Euro. Deze zijn te koop vanaf 17u.

 

Méér info op www.nightoftheprofs.be

Reageer (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
  • MIAT wordt Industriemeuseum
  • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
  • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
  • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
  • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
  • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
  • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
  • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
  • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
  • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
  • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
  • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
  • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
  • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
  • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
  • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
  • Nacht van de Vleermuis op 29/8
  • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
  • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
  • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

    PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • Breydelham
  • Heikki Verdurme (fotograaf)
  • Uitbureau Gent (tickets)
  • Gent
  • Zinloos geweld
  • Smaak
  • Ambiance
  • Huis van Alijn
  • Aktivia
  • Gastronomie en Toerisme

    Archief per maand
  • 09-2018
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 04-2015
  • 01-2015
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 11--0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs