Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijk



Foto

voor wie iets méér wil
07-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cultuurcentrum Evergem stelt nieuw seizoensprogramma voor !

Cultuurcentrum Evergem brengt je in de stemming!
Het cultuurcentrum stelt voor: het
volledige programma van het nieuwe seizoen.

foto: Wouter Deprez (humor)
foto: Theater Taptoe (theater)foto: Leki (muziek)








'Stemmen' is deze keer het centrale thema. Het wordt belicht vanuit meerdere invalshoeken en er is oor voor verschillende geluiden en toonaarden. Ga op verkenning in het programma en zoek de stem die bij je past. Het wordt een ongehoord boeiende ontdekkingstocht! Vergeet daarbij zeker niet het speciaal ontmoetingsmoment met Boombal, exclusief voor abonnees.
Reserveer dus nu al je zitje!

Tot de start van het nieuwe seizoen is de zomervakantie dé periode bij uitstek voor initiatieven in open lucht, feest, ontmoeting en toonmomenten. Neem een kijkje in het overzicht van de activiteiten voor het zomerprogramma.

Surf als de bliksem naar www.evergem.be/cultuurcentrum of bel 09/358.51.00

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DRUKKE AGENDA VOOR ‘MAMBO’ QUEEN HELENA PAPARIZOU

De nieuwe single ‘Mambo’ van Helena Paparizou doet het bijzonder goed in de hitlijsten. Niet alleen in haar thuisbasis Griekenland scoorde de gewezen songfestivalwinnares een dikke hit met ‘Mambo’, ook bij ons kan het nummer op heel wat bijval rekenen.



Deze week staat ‘Mambo’ op # 5 in de tipparade, de weg naar de echte charts ligt met andere woorden helemaal open. Wie Helena Paparizou tegen het lijf wil lopen kan best naar de luchthaven van Griekenland afzakken. Op 20 juni trekt Helena Paparizou naar Cyprus voor de Music Awards, op 6 augustus mag ze in Gotenborg (Zweden) de officiële Europese kampioenschappen Atletiek gaan openen. Ook België staan op het programma voor juli/augustus. Helena Paparizou heeft een bijzondere band met België. Vorig jaar was de zangeres te gast in ons land n.a.v. haar overwinning op het songfestival met ‘My Number One’. Met veel plezier kijkt Helena Paparizou dan ook uit naar een nieuw bezoek naar ons land.
www.helenapaparizou.com
(opgelet - site is in het Grieks !)

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FREEKS CURSIEFJE ... ook op 11 JUNI vanop zijn bankje !

BANKJE BOMA

 

Ik werd geworpen in het Westvlaamse Tielt, maar ik ben getogen in Ruiselede, een dorp op een steenworp van de locale metropool. Ruiselede. Twee koeien en ne paster, maar vooral bekend van zijn wederopvoedingsinstituut – ’t verbeteringsgestichte – waar ik als bij toeval nooit te-recht kwam.

 

In het Molendorp huisde een bescheiden, braaf en gezellig volkje met een gastvrijheidsgraad die de al hoge Westfluutse norm ruim overschreed. Voor-, zij- en achterdeuren gingen nooit op de knip. Van zodra de eerste zonnestralen verschenen schoven de inboorlingen hun straat-meubilair op het ‘plankier’. Een Formica keukenstoel, een ‘zitsel’ uit de ‘beste plaatse’ of een vierpoter die winter en zomer in de gang bleef staan tot hij buiten mocht om naar het groot-beeldscherm te kijken dat de straat was. Nu en dan stapte er dan een acteur uit beeld om een ‘klapke te doen’ of de krant te vervangen. Die straatgesprekken hielden het sociaal weefsel – duur woord, dat toen nog niet was uitgevonden – strak gespannen.

 

Toen ik als kind naar de Gentse Brugse Poortwijk werd verplant, stond ik ineens voor dichtge-spijkerde deuren, die slechts nu en dan eens snel open en weer dicht gingen. Zo ongeveer als katteklepjes.. In de zich beter voelende arbeidersbuurt, waar neergekeken werd op de ge-mene Muide en het criminele Patershol, stond nooit eens één stoel op straat. Dus géén burenpraatjes. Niemand kende de naam van de hond van zijn buurman, laat staan die van de dierenliefhebber zelf.

 

In mijn volgende residentiewijk, het Patershol, lag dat gelukkig anders. Daar leken de straat-stoelen verworteld te zijn tussen het onkruid van de stoep. Daarom vonden de bewoners het ook niet echt nodig om hun zitjes dichterbij elkaar te schuiven. De orale cultuur in de voormalige volkswijk was luidruchtig en dus werd er over de straat heen en langs de afbrokkelende gevels gegroet, verteld en geroddeld. Maar ook andere activiteiten speelden zich op straat af. Drinken, eten… desnoods bevallen. Basisproleten en artiesten, intellectuelen en analfabeten van alle leeftijden zaten er klassenloos bijeen, soms tot een stuk in de nacht. De conversaties op afstand werden dan wel wat stiller, om de kinderen niet wakker te houden.

 

Weggepest door de nieuwe, sjieke generatie Patersholbewoners, trok ik naar de Bomastraat. Aan de vijfhoek van de Ham. Bij het uitladen van de deux chevaux, die maar drie keer over en weer moest rijden om al mijn bezittingen over te brengen van mijn grenier d’ artiste naar zowaar een oud herenhuis, viel het me op dat ook hier stoelen voor sommige huizen stonden. Maar alleen bij het Turkse gedeelte van de bewoners in de straten die verwijzen naar ons koloniaal verleden, de Kongo- en de Bomastraat…Hier en daar merkte ik er zelfs een malse kunstlederen  poef.

 

Ik was de eerste Belg die het aandurfde mijn stenen voortuintje uit te roepen tot primitief terras-je. Dat werkte aanstekelijk bij enkele van mijn landgenoten. Er werd meer en meer gebuurt en na enkele tijd schoven de stoelen multicultureel in beide richtingen op. Baklava, lukum en cla-foutis werden wederzijds geproefd., met als gevolg geen racismeproblemen in dat deel van de door extreem rechts nochtans zwartgeverfde wijk Sluizeken-Muide.

 

Toen de stad besliste om de vijfhoek her aan te leggen kwam er plots een zee van ruimte voor mijn huis en die werd snel bevolkt. Vanuit mijn schrijverscatacombe in het souterrain van Bomastraat nummer 47 kon ik toekijken hoe de kinderen uit de buurt er samen kwamen om al-lerlei spelletjes te spelen en om te proberen de sierpeertjes uit de nog prille boompjes te schud-den. Niet zelden was een beetje stiefvaderlijke bijsturing nodig. Maar het lukte probleemloos. Mijn anti-autoritaire aanpak werd genomen en ontlokte 1001 vragen over van alles en nog wat bij de berispte jongentjes. 

 

Op een dag kwam ik op het idee dat het wel leuk zou zijn als er een gemeenschapsbankje op mijn betegelde voorplecht zou worden geplaatst. Ik had immers genoteerd dat het op een klein halfuurtje na de hele dag in de volle zon zou staan en dat het indien juist ingeplant noch ziende noch blinde voetgangers zou hinderen. Minder overredingskracht dan Kafkaiaans verwacht was nodig om de Stad Gent te overtuigen. Het duurde zelfs minder lang dan de meeste straatwerken in de stad, met of zonder wegomlegging, eer het er stond.

 

Het bankje bewees nog nat in zijn verankering al meteen zijn waarde. Buurtbewoners, passan-ten, buswachters, bezoekers van de concerten en de workshops in het rechttegenovergelegen multicultureel centrum De Centrale., studenten aan de cursussen Nederlands voor beginners die in de buurt gegeven worden, kwamen er in Babylonische sfeer bankieren. Ik leerde er gedag zeggen in het Albanees, Georgisch, Bulgaars, Kosovaars… en de talen van Ghana, Aruba en Botswana..

 

Iets wat werkt moet je optimaliseren dacht ik zo bij mezelf. Hoeveel leuker zou het nog niet zijn als we hier ook een tafel hadden en een tweede bankje. Het zou de burenknusheid kwadrateren met mogelijkheden tot samen ontbijten, de huistaken van de Belgisch/Turkse buurjongen bij te sturen, voor gegadigden een kaartje te slaan of Monopoly te spelen… kansen zat. 

 

Dus weer naar het stadsbestuur. Eigenlijk, feitelijk, in de fond iets zekerder dan bij de vorige aanvraag. Het enthousiasme was nu nochtans nog groter. Ik werd bekeken als een uitvinder die het vaksalon niet afwacht om met zijn ideeën bij de juiste instantie aan te kloppen. Mijn dood-eenvoudige vondst werd meteen een pilootproject, dat ingehuldigd werd met de Schepen van Straatmeubilair en de lokale pers. Het zal wellicht niet de laatste maal geweest zijn dat er een glaasje champagne gekraakt werd op het bankje van de vijfhoek

 

Freek Neirynck

 

April 2006

 

Freek Neirynck leest dit en eventueel andere cursiefjes uit zijn recentste boek “Schuin rechtuit”voor
tijdens de buurtfeesten op zondag 11
juni van 10 tot 12 uur en van 15 tot 17 uur
op het bankje voor zijn schrijverssouterrain
aan Bomastraat 47.
Er zal koffie en thee zijn en van zodra er vijf gegadigden zijn scherpt hij zijn stem.
Buurtbewoners kunnen bij die gelegenheid zijn cursiefjesboeken kopen aan € 10 ipv € 12.50.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DEKENIJ HEILIG KERST (Gent) feest van 8 tot 11 JUNI !
 Van donderdag 8 tot en met zondag 11 juni is de Dekenij Heilig Kerst (zeg maar 't Seleskest) naar jaarlijkse traditie weerom in feeststemming. Op de dekenij - waar nog plaats is gemaakt voor interculturele initiatieven, waar velen elkaar nog kennen en alwaar ook de bakermat van de schippers zich nog duidelijk laat gevoelen - wordt telkens weer uitgekeken naar de invulling van het programma. Een kort overzicht leert ons het volgende:

Donderdag 8 juni: opening van de tentoonstelling "Tussen wal en schip" om 20.00 uur in Centrum Seleskest
Op vrijdag - zaterdag en zondag blijft deze tentoonstelling (die nog actueler is dan vroeger door het feit dat amper een week geleden twee schippers - broer en zus -ten grave zijn gedragen in de Heilig Kerstkerk) gratis toegankelijk.

Zaterdag 10 juni: Rommelmarkt op parking Seleskest - Optreden DANNY SINCLAIR  (tussen 14.00 en 18.00 uur op de Voormuide - podium) - Rondgang DIXIEBAND DE BOERKES - Optreden SNOGGY JAMES (14.00 uur - podium Kerkplein)

Zondag 11 juni: Rommelmarkt op parking Seleskest - Optreden FREDDY LEE   en JASMIN (podium Voormuide) - Rondgang DE TRIPORT HOEMPA'S  - Optreden TEXAS COUNTRY DANCERS (podium Kerkplein) 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JUNI .... heerlijk tuinieren in en rond de vijver !

De vijver is nu prachtig. De planten ontwikkelen zich geweldig. Er bloeit al veel. Het is volop genieten van alles wat er leeft en beweegt in en rond uw waterwereldje. Om uren naar te kunnen kijken. Wat werkt een vijver toch tuinverrijkend! En het is zo eenvoudig om er iets moois van te maken. De keuze aan planten wordt ieder jaar groter.

 
Om verzekerd te zijn van een goed biologisch evenwicht in het vijverwater zijn ondergedoken zuurstofplanten (soorten als waterpest en hoornblad, die veel zuurstof afgeven) onmisbaar. Maar daarnaast horen ook andere planten in de verschillende beplantingszones van de vijver thuis. In de diepwaterzone waterlelies en onderwaterplanten. In de oeverzone (tot 40 cm diep) oeverplanten. In de moeraszone planten die nat of in ondiep water willen staan. Ook zijn er schaduwgevers die op het water drijven. Natuurlijk zijn ze het mooist wanneer ze ook bloeien.

Het meest spectaculair bloeien de waterlelies, maar U kan ook genieten van o.a. Gele Plomp, de watergentiaan, de waterviolier, drijvend fonteinkruid of de mooie waterranonkel.

Verzorging van vijverplanten
Als het biologisch evenwicht in de vijver in orde is, is de verzorging uiterst gemakkelijk. Een keer per jaar het afgestorven plantenmateriaal opruimen, te sterk woekerende planten inperken, eventueel draadalg verwijderen. De stelregel is: als het goed gaat, niets aan doen!

Tuintips voor juni
Klimrozen aanbinden (nieuwe scheuten). Onkruid blijven bestrijden. Breng mulch tussen de planten aan (scheelt ook met water geven); daarvoor kunt u ook grasmaaisel gebruiken (dun opbrengen). Bij Rhododendron uitgebloeide bloemen uitbreken. Ook andere uitgebloeide bloemen wegknippen. Rozen voeding geven. Hagen knippen. Vakantie: tuinzorg regelen.


Méér over dit item: www.vlam.be


Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet te missen Gents volksfeest op Vaderdag in het Groot Vleeshuis!

Zaterdag 10 juni 2006

Uitzonderlijk verkrijgbaar aan het penshuisje: speciale hoevekaasjes van de Neerschuurhoeve (Lotenhulle) met Mannekes Pies bier van brouwerij Bios- Van Steenberge (Ertvelde).

Ook in pakketjes met Oost-Vlaamse streekproducten als smakelijk geschenk voor alle papa's.


Zondag 11 juni 2006

Op het jaarlijkse evenement van de Sosseteit van de Gensche Mannekes Pies Twielink is iedereen van 14 tot 17 u. welkom voor het "Café Chantant" met de bekende Gentse organist Willy Bart. Gentse liederen kunnen lustig worden gezongen.
Er gaan doopplechtigheden door voor de Sosseteit, voor de sosseteitsvlag en voor het nieuw gestookte Gensche Levenselixir (stokerij D'Hondt, Gent) met bekende Gentse peters en meters. Het speciale Mannekes Pies bier is voor de gelegenheid overvloedig beschikbaar.



Interesse in de Sosseteit van de Gensche Mannekes Pies Twielink? Contacteer Etienne Flerick op 0475/29.65.25.

Meer info over het komende weekend of andere activiteiten in het Groot Vleeshuis ?

www.grootvleeshuis.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KABOUTER PLOP-nieuws

Studio 100 Filmproducties draait op volle toeren!
N
og maar net bekomen van de opnames van de jongste K3-prent “K3 en het IJsprinsesje”  en wordt alweer keihard gewerkt aan de nieuwste Plopfilm “Plop in de Stad”. 

In Plop in de Stad eet Lui - ondanks een waarschuwing van Plop - een verkeerde bes. Hij begint ogenblikkelijk te groeien en wordt zo groot als een mens. De andere kabouters worden heel boos op hem waarop Lui verdrietig wegloopt en in het bos verdwaalt.

Voor hij het goed en wel beseft, belandt hij in de grote stad. Plop, Kwebbel en Klus gaan op zoek naar Lui. Ondertussen zet Lui de hele stad op zijn kop en wordt hij stapelverliefd op Lisa, de enthousiaste aanvoerster van de samba fanfare. Een rol die gespeeld wordt door Nicolette Van Dam, bekend van de populaire Nederlandse TV serie Zoop (Nickelodeon).  

Naast de kabouters treden ook heel wat BV’s op in de film. Walter Baele, Pol Goossen, Annemarie Picard, Harry Van Barneveld, Arnold vanderlyde, Britt Van der Borght zijn nog maar enkele namen uit een lange lijst gastacteurs. Bovendien schitteren Sam, Kelly, Shania en Kenji Gooris-Pfaff ook tijdens deze film voor het eerst op het witte doek in een bescheiden rol.
Plop in de Stad draait vanaf 13 december in de bioscoop.

Plop en het Vioolavontuur, nu verkrijgbaar op DVD !

 Studio 100 heeft nog meer goed nieuws voor de fans van kabouter Plop en zijn vriendjes. Vanaf vandaag ligt de DVD van de meest recente Plopfilm PLOP EN HET VIOOLAVONTUUR namelijk te fonkelen in de winkelrekken. De film lokte in Vlaanderen en Nederland meer dan 400.000 bezoekers!
Frans Bauer, heeft als Kabouter Amadeus bij de bioscooprelease alle kinderharten in deze prent gestolen. En die oefening zal hij ook op DVD ongetwijfeld nog eens naadloos overdoen.
In Plop en het Vioolavontuur raken kabouter Plop en zijn vrienden helemaal in de ban van de muziek dankzij Anna, een meisje van acht.
Wanneer ze tijdens een wandeling hemelse klanken horen opstijgen uit een knus huisje aan de rand van het kabouterbos, kunnen ze hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaan ze een kijkje nemen. Dat loopt volledig uit de hand: Anna laat haar kostbare viool vallen. Die is helemaal stuk en dat net voor een belangrijk optreden.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aandacht voor twee muzikale kleppers

Ialma staat voor vijf Brusselse zangeressen met een passie voor traditionele liederen uit de streek van Galicië (Spanje). Op een eerste a cappella cd, "Palabras darei" en een tweede "Marmuladas", laat Ialma traditionele melodieën uit Galicië harmonieus samenvoleien met arrangementen van Belgische muzikanten. Ialma´s eigen stijl balanceert gracieus tussen het authentieke en het moderne en flirt met talrijke Europese invloeden, het is muziek die zowel actueel, verleidelijk als feestelijk is.

Onder leiding van Ad Cominotto is er nu "Nova Era", met werk van eigen hand en een merkwaardige single, "Lévame", die een eigenzinnig arrangement van de wereldhit "Under the Bridge" van de "Red Hot Chili Peppers". Lévame wordt in de zuiverste Galicische traditie gespeeld, met een koor van oude Galicische zangeressen. Verrassend vernieuwend! (www.ialma.be)



Deze jongedame uit Aalst is nog zo'n Vlaams talent dat eigenlijk te weinig erkenning krijgt voor datgene waarmee ze dagelijks begaan is: muziek ! Sinds Amaryllis Temmerman op haar 17de een jaar doorheen Europa en Amerika trok met 'Up with People' en daarna in Brussel op zoek gaat naar het podium via de musicalafdeling van het Conservatorium, is ze gebeten door de muzikale microbe en gaat ervoor. Na enkele ervaringen in de film-en televisiewereld brengt ze in 2004 een eerste full-album uit: 'In alle eenvoud'. Met één van de nummers neemt ze trouwens deel aan Eurosong alwaar ze door velen werd geprezen maar niet gekozen. Niettemin is Amaryllis onvermurwbaar en zoekt telkens weer naar nieuwe muzikale uitdagingen ... die ze uiteindelijk vond in een nieuwe single 'Rode ogen' (www.amaryllistemmerman.be

Reageer (0)

06-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STADSFIGUUR van KORTRIJK !


Ignace Crombé (49) uit Bissegem werd uitgeroepen tot 'De Stadsfiguur Kortrijk 2006' en zal hiervoor later
gehuldigd worden.

En hiermee wordtzijn populariteit nogmaals onderstreept.
Hij runt ondertussen 23 jaar
zijn organisatie-en theaterbureau Animô en is reeds 16 jaar organisator van de verkiezing Miss Belgian Beauty.
Tot de lijst van genomineerden in Kortrijk behoorden onder andere Ozark Henry, Wim Opbrouck, Gella Vandecaveye, Chris Lomme en François Glorieux.
Na de titel van'De Missmaker' die hij vorig jaar kreeg, mag Crombé zich nu ook de eerste Stadsfiguur van Kortrijk noemen.
Hij wil dan ook graag een ambassadeursrol vervullen om de stad nationaal te promoten bij zijn vele activiteiten en hoopt dat hij via deze titel kan zorgen voor meer animo in de stad.
In Brussel gaat de titel naar Toots Thielemans, in Gent naar Luc De Vos en in Antwerpen naar Gaston Berghmans.

Reageer (0)

05-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Zuiden van Europa - een goeie plekke om ne kier af te zakke

Weekendcafé ’t Zuiden van Europa

 Vrijdagmarkt 30 - Gent

open op vrijdag vanaf 11uur en
op
zaterdag/zondag vanaf  15uur

 

 

·                 Dinsdag 6 juni om 19 uur
Vernissage tentoonstelling Gents Variété
 
Noël Fack speelt accordeon!   

 

·                    dinsdag 20 juni – Café Chantant – iedereen zingt zelf – op voorhand inschrijven!

 

·                    zondag 9 juli van 8 tot 18 uur: opening van de eerste verdieping met 1ste boeken- en platenmarkt

 

·                    dinsdag 11 juli om 19 uur: vernissage tentoonstelling SUMMER OF LOVE

 

·                    Gentse Feesten: dagelijks open van 15 tot 1 uur

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe SWOOP-single op komst !



DUBI DAM DAM’ IS NIEUWE SINGLE VAN SWOOP
Swoop – de nummer één formatie in Vlaanderen qua ambiance – heeft z’n zomersingle klaar.  ‘Dubi dam dam’ is de titel van de nieuwste meezinger en vanaf vrijdag 23 juni ligt hij in de winkels.

 

“De voorbije winter hebben we met Swoop vooral nagedacht over ons zomeroffensief. We hebben in overleg met de platenfirma opnieuw de keuze gemaakt om in het Nederlands te gaan zingen. Met ‘Kleine café aan de haven’ hebben we al eens in onze eigen taal nummers uitgebracht maar de laatste jaren zijn we met Swoop vooral in het Engels gaan zingen. Nu terug opnieuw een bewuste keuze voor de eigen taal met ‘Dubi Dam Dam’. Het liedje is afkomstig uit Duitsland waar Bananaroo er een dikke hit mee heeft gescoord. Ikzelf heb de Nederlandstalige tekst geschreven voor ‘Dubi Dam Dam’” zegt een trotste Swoop frontman Filip D’Haeze.

Voor méér info: www.swoop.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NADINE VAN LIERDE in de kijker

KLEURRIJK KUNSTBOEK VAN GENTSE ARTIESTE NADINE VAN LIERDE IS EEN MUST VOOR MELOMANEN 

In eigen beheer publiceerde de Gentse plastisch kunstenares Nadine Van Lierde bij de betreurde uitgeverij-Drukkerij Snoeck-Ducaju een veelkleurig kunstboek over haar schilderesperiode 1965-2005.  
Van Lierde werd in 19?? (respect want het is een vrouw) geboren in Ukkel, maar ontwikkelde haar artistieke talenten binnen het domein van de actuele kunst van in het midden van de jaren ’60 van de vorige eeuw (de twintigste dus !) in Oostende en in Gent. Met haar picturaal talent bokste ze zonder fanatisme op tegen de trends van haar periode : Opart, Installatie, Performance… Ze bleef zweren bij het mild fundamentalisme van de figuratieve schilder(es)… en nostalgiek eerder spontaan aanleunen bij de ab-surdistische DaDa-beweging.
In de jaren zeventig evolueerde ze naar een grafische soberheid… flirtend met de PopArt. Ze werd gebiologeerd door de link Mens-Kunst-Natuur. Een invloed van de hipp(i)e Flower Power in San Fransisco en gelukkig – via Amsterdam – ook hier .

 Globetrotster Van Lierde geraakte als mens en artieste méér en méér geëngageerd in de sociale, vrouwemancipatorische, anti-racistische taak van de scheppend kunstenaar. Als lerares aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten kon ze deze boodschap ook uitdragen naar ontelbare jonge kunstenaars toe. Om die talenten werd ze gevraagd om lid te worden van het in de Arteveldestad ontsaten) Honest Arts Movement, een kunstenaarsvereniging van Eerlijke Kunstenaars, waaraan Louis Paul Boon – in zijn periode van redacteurschap aan de Gentse Vooruit – zijn naam verleende. Medstichters waren o.m. Camille Davé, Roger Serras… 

Het recent verschenen boek biedt een biografisch interessant en illustratief boeiend van haar oeuvre. Een must voor de liefhebber van actuele kunst van eigen bodem. Het pareltje is (gesigneerd) te bestellen op fa372394@skynet.be.

 

Reageer (0)

04-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HARRY POTTER-fans ..... naar OOSTENDE



Harry Potter meets Wim Mertens

It’s going to be magic

Op zaterdag 10 juni vindt het derde filmconcert plaats van het Filmfestival Gent, Kursaal Oostende en het Vlaams Radio Orkest. Het wordt een betoverende ontmoeting tussen de muziek van John Williams en Patrick Doyle uit de Harry Potterfilms én de muziek van Wim Mertens uit films zoals The Belly of an Architect, Der Lebensversicherer en Damiaan.

Wim Mertens zal die avond live piano spelen, Dirk Brossé is de dirigent van dienst.

 

In het eerste deel van het filmconcert staat de muziek van Wim Mertens centraal. Mertens zal samen met het Vlaams Radio Orkest muziek spelen uit Peter Greenaways The Belly of an Architect, Damiaan en de nieuwe Duitse arthouse film Der Lebensversicherer. De meeste van de composities zijn te horen op de gloednieuwe cd van Mertens, partes extra partes, die opgenomen is met het Vlaams Radio Orkest en op 15 mei uitkomt.

 

In het tweede deel van het concert staat de muziek uit de films van Harry Potter centraal. Componist John Williams tekende voor de eerste drie Potterfilms. In zijn magische en fantasierijke composities combineerde hij op een speelse manier donkere en grootse thema’s met eerder lichtvoetige thema’s. Met succes, zowel voor de score die hij schreef voor Harry Potter en de Steen der Wijzen als voor Harry Potter en de Gevangene van Azkaban werd hij genomineerd voor een Oscar.


Een moeilijke en ondankbare klus dus voor de componist Patrick Doyle om John Williams op te volgen voor Harry Potter en de Vuurbeker. Want hoe treed je in de voetsporen van Williams wiens muziek zo mee de magische sfeer bepaalde van de Potterfilms? Doyle deed wat niemand verwachtte: hij besloot om quasi geen elementen van Williams’ scores over te nemen, en interpreteerde op zijn eigen manier de donkere sfeer uit de boeken van J.K. Rowling.

 

Het leverde een zeer duistere en bombastische soundtrack op met zware koperblazers, wervelende walsen en opwindende melodieën zonder gebruikt te maken van de thema’s uit de eerste drie films. De score is mogelijks nog donkerder dan het oorspronkelijke boek van J.K. Rowling. De aanvankelijke sceptische fans van John Williams moesten toegeven dat Doyle niets minder dan een meesterwerk had afgeleverd.
Kortom,
het concert ‘Harry Potter meets Wim Mertens’ belooft muzikaal vuurwerk op te leveren. Dirk Brossé ruilt alvast zijn dirigeerstok in voor een toverstaf!

 

Tickets: www.sherpa.be – 070/22.56.00 of via het bespreekbureau in het Kursaal Oostende. Info: www.kursaaloostende.be — 059/32.00.12

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor de PRAGA KAHN-liefhebbers



Het nieuwe album van Praga Khan heet “Soundscraper” en is
vanaf deze week verkrijgbaar in de platenzaken.

Het is een gevarieerd album geworden met 11 nieuwe titels waaronder de radiohit “Right or Wrong”. Hoogst verrassend is de bijdrage van "Nina De
Man" die op het nummer "United in Love" de vocalen voor haar rekening neemt.

Het album zal eerst in België gereleased worden en zal pas in het najaar in de overige landen beschikbaar gesteld worden.

Praga Khan heeft er ook voor geopteerd om deze zomer het nieuwe album te promoten met een aantal festival optredens in eigen land. Momenteel staan volgende festivals reeds aangekondigd “Genk on Stage”, Rock Zottegem”, “Suikerrock Tienen”, “Lokerse Feesten” en “Pukema” Puurs.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CJK informeert over tentoonstelling !
SPONTAAN

tentoonstellingen in het CJK

 van 1 tot 25 juni 2006


 

Tijdens het schooljaar 2005 - 2006 kwamen honderden leerlingen uit het basisonderwijs naar de tentoonstellingen in het CJK.  Niet enkel kijken, maar ook doen was de boodschap, en, geïnspireerd door zoveel kunst maakten ze zelf kunst.  De dikwijls onvoorstelbaar goede resultaten van deze kasteelateliers zijn te bekijken in de tentoonstelling SPONTAAN.  Bij een eerste visie bleek het moeilijk de toevallige bezoeker te overtuigen dat de kunstenaars uit het eerste of tweede leerjaar kwamen...
Op 18 juni worden alle jonge kunstenaars verwacht in het CJK voor hun eigen kunstdag  : de  Rateldag (14.00-18.00u).
Onderwijsschepen Rudy Coddens ratelt  er dan samen met hen op los.  Er is jeugdtheater, een springkasteel, grime en een drankje.

u wordt vriendelijk uitgenodigd voor een bezoek aan de tentoonstelling van 1 tot 25 juni 2006 en op de rateldag op 18 juni van 14.00u tot 18.00u

met steun van de Schepen van Onderwijs en Opvoeding van de Stad Gent


in samenwerking met
WOCK   |     DKO    |     lim'OH    |    STAD GENT    |    PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

de tentoonstellingen in het CJK zijn (gratis) te bezoeken op
woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag van 11.00u tot 18.00u

meer info op www.cjk.be  

CJK : kasteel Claeys-Bouüaert - Mariakerke (Gent)
(++32...) 09.233.47.38 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste concerten van het seizoen in Gentse Handelsbeurs
Jelle Tassyns  Met ‘Metamorfosen’, een stuk voor klarinet, hoorn, cello en percussie, werd Jelle Tassyns in 2005 laureaat van de Oost-Vlaamse cultuurprijs. Naar aanleiding van deze overwinning gaf het provinciebestuur hem een compositie-opdracht. Op uitnodiging van de Handelsbeurs presenteert Tassyns nu zijn compositie, ‘concerto voor viool en kamerensemble’. Ondanks de klassieke driedelige vorm, is dit geen concerto in de strikte betekenis. Tassyns omringt de viool met blazers, een ongewone bezetting die voor een intense spanning zorgt en het leitmotif is door de hele compositie heen. Hij versmelt oude en nieuwe vormen tot een hedendaags werk, waarin de historische context manifest aanwezig is. Het werk van Tassyns wordt vanavond gebracht door solist en violist Wibert Aerts en het ensemble “Group C”, onder leiding van dirigent Geert Baetens. Wibert Aerts is in de Handelsbeurs geen onbekende. Als petekind wordt hij immers door de Ha’ begeleid op zijn weg naar de arti stieke top. Net als Jelle Tassyns beschikt hij over een impressionant curriculum, dat hem de stempel van bijzonder begenadigd muzikant meer dan waardig maakt. “Group C” ontstond toen enkele solisten uit het Vlaamse Harmonie Orkest besloten om samen te concerteren. De aanleiding tot het vormen van dit ensemble, was de creatie van de Kamersymfonie n°1 – Contrafacta, van Tassyns. De ‘C’ in de naam verwijst dan ook naar dit stuk. De notenbalken van Jelle Tassyns liggen duidelijk in goede handen. Aan u de kans om deze jonge wolf van de klassiek-wereld te komen ontdekken.


Jelle Tassyns - Concerto voor viool & kamerorkest (creatie)
Jelle Tassyns - "Symfonic Dances" uit West Side Story van Leonard Bernstein (arrangement voor kamerorkest)

concert met genummerde zitplaatsen

Reageer (0)

01-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GZV spreekt tot U !



De competitie is voor alle ploegen van de Gentse afgelopen. We mogen terugblikken op een schitterend seizoen. Onze seniors eindigen dit jaar op een 7e plaats na een seizoen met enkele uitschieters. We hebben meer dan ooit getoond dat de weg naar de playoffs niet zo groot meer is. Achter de schermen wordt nu volop gewerkt om de ploeg ook volgend seizoen zo sterk mogelijk aan de start van de competitie te krijgen. Van zodra er meer nieuws is hoort u het via deze nieuwsbrief. D
e tweede ploeg wist zich dit jaar te handhaven in de tweede nationale. Concurrent Strombeek werd in eigen bad naar de herkansingen verwezen, terwijl de Gentse mocht vieren. De reserven eindigen dit jaar al even knap op de 6e plaats. 

De hoofdvogel was echter voor onze junioren.

Zij werden dit jaar KAMPIOEN VAN BELGIÊ !

De finale tegen Mechelen had maar twee wedstrijden nodig. Thuis werd gewonnen en ook in het Mechelse bad trokken onze jongens aan het langste eind na een spannende match. De zware nederlaag van tijdens de terugronde werd zo meteen naar de vergeetput gespeeld. Proficiat !

De kadetten speelden een schitterend seizoen, maar werden op weg naar de halve finale uitgeschakeld door La Louviere. De Henegouwers wonnen het driehoekstornooi voor de laatste halve finale plaats. De allerkleinsten van de Gentse deden het ook goed :

De benjamins haalden op het finaletornooi in Eeklo een BRONZEN MEDAILLE en de eendjes werden vorig weekend knap 5e op het finaletornooi in Moeskroen.

Kortom, allemaal resultaten waarover we fier mogen zijn. In alle reeksen waarin we actief waren lieten we van ons horen ! Proficiat aan alle spelers en trainers .

Vooraleer we aan een deugddoende vakantie beginnen staan er nog twee activiteiten op de kalender:

-Komende zaterdag 3 juni: All Stars Tornooi in zwembad Strop: de jaarlijkse seizoenssluiter voor recreatieve gelegenheidsploegen. Dit jaar schreven zich 12 ploegen in om te strijden voor een ereplaats. De diepe kant van het bad wordt dit jaar ook voor het eerst gebruikt. Er is een afzonderlijk tornooi voor de pro's ! Dat zijn ploegen met spelers die competitie spelen of gespeeld hebben. Het tornooi start om 17.45u

-30 juni, 1 en 2 juli: Lenssenscup Outdoor Waterpolo op de Blaarmeersen: de tweede editie van ons internationaal outdoortornooi in de duikersput van de Blaarmeersen, met dit jaar ondermeer de aanwezigheid van een Spaanse ploeg ! Het tornooi wordt op vrijdagavond geopend met de tweede uitgave van de derby uit de oude doos: KGZV-Ghent Swimming. Meer info op  www.kgzv.be

Wij hopen jullie op deze activiteiten te mogen verwelkomen ! 

Een fijn verlof en tot in september voor alweer een nieuw waterpoloseizoen ! 

Reageer (0)

30-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonder woorden: VZW TREFPUNT stelt Gentse Feestenaffiche 2006 voor !



Dit is ze dan !

Voor méér info over de affiche, de VZW en het programma-aanbod:

www.trefpuntvzw.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenzaamheid kan bloeddruk verhogen

Dat eenzaamheid het risico op een depressie verhoogt is bekend. Nieuw onderzoek toont aan dat het isolement ook het risico op verhoogde bloeddruk doet stijgen en dus ook de kansen op het ontstaan van kan doen toenemen.

Eenzaamheid kan bloeddruk verhogen


Verhoogde bloeddruk en de risico's voor hart- en vaatziekten

Falk AdSolution
Verhoogde bloeddruk is een veel voorkomende ziekte. Twee miljoen Belgen hebben er last van. Ongeveer de helft is zich daar niet van bewust en wordt ook niet behandeld. Het onbehandeld laten van een te hoge bloeddruk verhoogt nochtans de risico's op hart- en vaatziekten. Het is dus van cruciaal belang dat deze kwaal wordt opgespoord. Om dat te vergemakkelijken zijn verschillende factoren vastgelegd: de leeftijd (meer dan 45 jaar bij mannen en meer dan 55 jaar bij vrouwen), overgewicht, een zittend leven, een voeding met te veel dierlijke vetten en te weinig groenten en fruit, overmatig gebruik van zout, roken, overmatig gebruik van alcohol, diabetes en familiale voorbestemdheid.

Eenzaamheid verhoogt de bloeddruk

De onderzoekers hadden eerder al aangetoond dat eenzaamheid het risico op een depressie doet stijgen. Met hun nieuwe onderzoek laten ze zien dat eenzaamheid ook de bloeddruk doet stijgen. Het onderzoek werd verricht bij een kleine 300 Amerikanen tussen 50 en 68 jaar. Elke deelnemer werd gescreend op de aanwezigheid van bepaalde psychische symptomen (depressiviteit, eenzaamheid, stress,…) en cardiovasculaire symptomen. De onderzoekers ontdekten zo een belangrijk verband tussen de bloeddruk en eenzaamheid: bij de deelnemers die het hoogst scoorden op eenzaamheid werden ook de hoogste systolische waarden (bovendruk) gemeten. Daarbij komt nog dat de bloeddruk in ieder geval omhooggaat met de leeftijd. Mensen die last hebben van eenzaamheid lopen dus meer kans op hart- en vaatziekten.

Verhoogde bloeddruk opsporen bij eenzame mensen

De conclusies van het onderzoek zijn om twee redenen belangrijk. Het onderzoek wijst vooreerst op de nefaste effecten van eenzaamheid in het algemeen. Het is indirect een aansporing om iets te ondernemen tegen het isolement van sommige mensen, vooral dan van ouderen. Het toont ook aan dat eenzaamheid een risicofactor voor een te hoge bloeddruk en wijst op het belang van een betere opsporing van verhoogde bloeddruk bij mensen die alleen wonen of weinig sociale contacten hebben.

HOPELIJK IS DEZE PLIETS PLETS-WEBSTEK een aangename partner zodat U zich NOOIT eenzaam moet voelen !!

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het klinkt JAZZY in Gentbrugge op 2 - 3 en 4 JUNI

Vrijdag 2 - zaterdag 3 en zondag 4 juni worden ongetwijfeld hoogdagen voor de èchte jazzliefhebber.
Want op deze 3 data organiseert de Lazy River Jazzclub weerom de méér dan gekende JAZZMEETING die in 1971 op een schuchtere manier werd opgestart maar anno 2006 is uitgegroeid tot een waar festival waarop heel wat bekende en gerenommeerde bands en solisten afspraak hebben.
Op deze 36ste editie staan volgende namen op de affiche:

Vrijdag 2/6 vanaf 20.30 uur

JURBENA JAZZ BAND (Nl)
DOC HOULIND INTERNATIONAL N.O. STYLE JAZZ BAND (DK)

Zaterdag 3/6 vanaf 20.00 uur

THE JEGGPAP JAZZ BAND èn JOEP PEETERS (Nl - B)
BOOGIE PHIL & WOOGIE BAND (B)

Zondag 4/6 om 11.00 uur

JAZZMIS opgeluisterd door het huisorkest van de Lazy River Jazz Club
THE JULIAN'S N.O. JAZZ FRIENDS en gevolgd door
een aperitiefconcert

Zondag 4/6 vanaf 19.00 uur

NORBERT SUSEMIHL'S ARLINGTON ANNEX
JOEP PEETERS SWING BAND
THE N.O. ROOF JAZZMEN en WENDELL BRUNIOUS

Dit schitterende programma gaat door in de Europatent - Dienstencentrum Gentbrugge
Toegang: 5 € (2/6) - 12 € (3/6) en 15 € (4/6)

Het wordt ongetwijfeld een kwalitatieve verderzetting van de inspanningen van wijlen voorzitter en drijvende kracht achter het festival ETIENNE HUBLAU (overleden op 24.10.2004)

Foto Etienne Hublau


Reageer (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
  • MIAT wordt Industriemeuseum
  • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
  • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
  • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
  • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
  • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
  • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
  • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
  • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
  • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
  • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
  • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
  • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
  • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
  • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
  • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
  • Nacht van de Vleermuis op 29/8
  • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
  • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
  • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

    PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • Breydelham
  • Heikki Verdurme (fotograaf)
  • Uitbureau Gent (tickets)
  • Gent
  • Zinloos geweld
  • Smaak
  • Ambiance
  • Huis van Alijn
  • Aktivia
  • Gastronomie en Toerisme

    Archief per maand
  • 09-2018
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 04-2015
  • 01-2015
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 11--0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs