Plietsplets
OM ZEKER EENS TE DOEN

Foto

MIAT wordt INDUSTRIEMUSEUM

Stad GENT

29 en 30 september 2018

zie www.industriemuseum.be


CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Rocco 80"
Rocco Granata

www.roccogranata.be


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijkFoto

voor wie iets méér wil
27-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Huis van Alijn zoekt kinderen met knutselvingers voor MUSEUMATELIER

In dit wekelijks museumatelier gaan de kinderen tekenen, schilderen en knutselen. De museumcollectie van het Huis van Alijn, het erfgoed van alledag, en het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster zijn hiervoor de inspiratiebron.


PRAKTISCH

Voor wie? Kinderen geboren in 2001, 2000, 1999 of 1998

Wanneer? Woensdagnamiddag van 13u30 -15u10
vanaf 3 sep 2008 tot 24 juni 2009

Waar? We verzamelen steeds in het Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent.
 
De ateliers gaan zowel door in het museum als in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster.


Inschrijven? In de Academie voor Beeldende Kunsten, Offerlaan 3, 9000 Gent, 09/233.58.26
en dit vanaf 25 augustus tot 30 september 2008.
Je betaalt 60 € voor 1 jaar (36 € verminderingstarief). Beperkt aantal plaatsen.


Dit atelier is een samenwerking tussen de Academie voor Beeldende Kunsten Gent en het Huis van Alijn met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.


Het Huis van Alijn | Kraanlei 65 | 9000 Gent | T 09.269 23 50
MUSEUM VAN DE DINGEN DIE (N)OOIT VOORBIJ GAAN

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Don Bosco Gent stelt zich voor aan het grote publiek op de clubdag

Klik op de foto om originele grootte te bekijken

Op zondag 31 augustus 2008 organiseert handbalclub DON BOSCO GENT voor de eerste keer in de clubgeschiedenis een clubdag. Die zal doorgaan in en rond sporthal Hekers te Zwijnaarde. Een dag waarbij we ons voor aanvang van het seizoen aan het grote publiek willen voorstellen. Alle ploegen van klein tot groot komen in actie en bovendien is er tal van animatie voorzien.

 

Ziehier het wedstrijdschema:

 

10 uur: welpen (2x20 min)

11 uur: pupillen (2x20 min)

12 uur: meisjes jeugd-miniemen jongens (2x20 min)

13.15 uur: cadetten (2x20 min)

14.30 uur: recreanten-beloften (2x30 min)

16 uur: GALAWEDSTRIJD Don Bosco Gent-Bacharage (bekerwinnaar Luxemburg)

18 uur: vrouwen Don Bosco Gent-Houthalen

 

Wat staat er die dag nog op het programma:

- rechtstreekse radio-uitzending op Club FM (104.9 FM) met interviews van bestuur, trainers, spelers en supporters tussen 11 en 13 uur

- aperitiefbar met oesters vanaf 11 uur

- barbecue tussen 12 en 14 uur waarvoor iedereen zich vooraf kan inschrijven. Op de dag zelf worden geen inschrijvingen aanvaard. Deelnemen kost 12 euro, kinderen tot 12 jaar betalen 9 euro.
Inschrijven kan door het totale bedrag met vermelding van ‘BBQ clubdag’ over te schrijven op het rekeningnummer 390-0463650-45 tegen uiterlijk 27 augustus 2008.

- fotoshoot voor alle jeugdspelers met de spelers van de fanionploeg tussen 12 en 15 uur.

- fotomontage van de Partille Cup in Zweden

- merchandising met de presentatie van de nieuwe Don Bosco Gent-trui!

- abonnementenverkoop

- mogelijkheid tot het winnen van een trip met een warme luchtballon

- En zoveel meer....echt de moeite om er gewoonweg bij te zijn!

 

Bijkomende info: www.handbaldbgent.be

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks Boekensienjalement: JAN VAN BENEDEN
Klik op de afbeelding om de link te volgen

(Deze regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt : een seinpaal voor potentieel  geïnteresseerde lezers.)

 

Een geur van bloemen” (Een poëtische benadering – Sentimenteel dagboek 1967-1969/Diario Sentimentale - “ van de Gentse jurist-auteur Jan Van Beneden is een aparte uitgave geworden. Hoofdreden daartoe is  het feit dat de publicatie  parallel in het Nederlands en in het Italiaans verscheen. De Italiaans tekst werd toegeleverd door Serena Stefani.


Jan Van Beneden stapte het literaire circus binnen in 1982. Met zijn werk “Praags Dagboek?”, een ooggetuigenverslag over de emancipatiedrang van het Tsjechische volk, volop in de periode van bezetting door de U.S.S.R.  Het niet zelden als conservatief doodgeverfde werk getuigde onmiskenbaar van een eerlijk relaas van plaats en periode. Van Beneden was immers tien dagen plaatselijk ooggetuige.

 

In tegenstelling tot zijn – vrijwillig gekozen subjectief - feitenrelaas in zijn vorige drukwerk, getuigt “Een geur van bloemen” van een meer afstandelijke en vooral meer poëtische benadering. 

Jan Van Beneden


De auteur kiest zelf voor de kwalificatie “dichtbundel” en dat is het uiteindelijk geworden. Een onderstaand citaat moet die keuze verantwoorden.

 

“inde wandelgang van ons geluk

wacht ik weer op wederwoord

 

in de stilte van mijn wachten

weet ik steeds jouw aanwezigheid 

“Een geur van bloemen/Odore di fiori” leest vlot, want het werk is nergens geforceerd en de beeldspraak is zelden gezocht. Van Beneden ontpopt zich tot een nieuw realistisch dichter met duidelijke reminiscenties naar het leven in al zijn (on)verwachte schakeringen. Hij blijft boeien van het begin tot het einde van de lectuur.

 

Jan Van Beneden maakt deel uit – ondermeer als juridisch adviseur – van de multidisciplinaire kunstenaarsverening Honest Arts Movement (HAM vzw). Van Benedens jongste publicatie ligt overigens helemaal in de lijn van het – mede door co-stichter Louis Paul Boon gelanceerde motto : “In al onze (artistieke) activiteiten willen we de binding met de mens beklemtonen”.

 

Er verschijnen in deze dagen en jaren niet zoveel poëziepublicaties meer, maar “Een geur van bloemen” is een welkome invulling voor die ‘gap’. Mede door zijn tijdsgebonden èn tijdsverbonden dimensie vult het een niet te stelpen literaire honger.
Het wordt verder uitkijken naar deze bescheiden auteur.

 

 

Freek Neirynck (recensent)

Meer info over het boek èn bestelling: www.janvanbeneden.be

Reageer (0)

31-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SASTRE bezoekt kinderkankerpatiënten in Gent
Klik op de afbeelding om de link te volgen Na zijn overwinning in de Ronde van Frankrijk - editie 2008 - toonde SASTRE zich van zijn beste kant door ook naast het sportieve oog en oor te hebben voor de kinderkankerpatiënten die momenteel hun dagen doorbrengen in het Gentse UZ.
Begeleid door John Schellens en Patrick Termont van de Politiezone Gent genoot deze internationale wielrenner van zijn aanwezigheid in Gent èn van de schenking van 10.000 € aan het Kinderkankerfonds.
Meer info op www.kinderkankerfonds.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sarah Ferri wint concours “jonge wolven 2008” vzw Trefpunt en AVS Oost-Vlaamse televisie

  Sarah Ferri werd maandagavond tot winnaar gekroond van de 4de editie van het concours der jonge Wolven van Trefpunt en AVS. Het werd dus net als het eerste jaar nog eens een échte zangeres met singersongallures  die met de eerste prijs ging lopen. Ze was er dan ook  perfect in geslaagd om het publiek in de Spiegeltent muisstil te krijgen én werd door de jury als de beste stem van het concours beoordeeld. Dit jaar werd net als vorig jaar de wedstrijd verbreed en kregen ook groepen en artiesten een kans die niet onmiddellijk in het singer-songwritersschuifje zaten. Uit een kleine 100 inzendingen werden 18 groepen weerhouden om aan het concours deel te nemen. De kwaliteit van de deelnemende bands en zangers/zangeressen lag dit jaar heel hoog en het was dan ook niet makkelijk om een ranking te maken, laat staan alles met elkaar te vergelijken. Sarah Ferri deed het helemaal alleen met haar stem en een gitaar/ een piano. Bij enkele songs kreeg ze hulp van twee backingzangeressen waaronder haar bijna 12 jarig zusje Sofia Ferri, die al even begenadigd kan zingen én in Gent bekend is door haar meespelen in de film “ Aanrijding in Moscou” Sarah Ferri mag in 2009 de Gentse Feesten op Sint-Jacobs openen en krijgt ook op AVS wat tijd in het muziekprogramma “De Muziekfabriek” dat vanaf eind september op woensdagavond terug opstart…

De podiumprijs is een tweede prijs die uitgereikt werd en een artiest of groep beloont die of al een tijdje bezig is of op een bijzondere manier podiumprésence heeft. Het Gentse hiphop-collectief Rauw & Onbesproken ging dit jaar met de podiumprijs aan de haal. Waar Ferri erin slaagde om de Spiegeltent stil te krijgen, slaagden zij er als enigen in om alles in vuur en vlam te zetten én zelfs een feestje te bouwen. Al is hip-hop dan misschien een genre dat binnen het concours een buitenbeetje vormde, toch kregen ze van de jury appreciatie omdat zij de enigen waren die in het Nederlands ( zelfs in het Gents) teksten vertolkten en omdat hun enthousiasme iedereen een fijn feestgevoel gaf!  Gisteren werd bekend gemaakt dat ook zij volgend jaar op het groot podium van Sint-Jacobs zullen staan. Daarnaast mogen ze ook samen met de nog niet bekende winnaar van de publieksprijs (is een sms-wedstrijd die loopt tot en met woensdag!) spelen op een van de  Jonge Wolvenavonden in mei 2009 in Café Trefpunt in Gent.

Naast heel wat sterke vertolkingen en verrassende muzikale hoogstandjes krijgt de groep Look & Trees nog een speciale vermelding van de jury! Alle deelnemers van het concours kunnen alvast allemaal op hun cv schrijven dat ze Jonge Wolvenfinalist 2008 waren. De minuten zendtijd die ze via de Oost-Vlaamse televisie kregen, kunnen ook tellen als promotie. Alle afleveringen van Jonge Wolven kan je overigens ook terugvinden é herbekijken op www.avs.be  De inschrijvingen voor 2009 mogen beginnen. Geef een demo met enkele zelf geschreven songs en bio af op het secretariaat van Trefpunt (of doe het online via www.trefpuntvzw.be)  en wie weet, mag jij ook in 2009 op het fijnste podium van de Gentse Feesten je ding doen!

 

 

Jonge Wolven 2008

Winnaar : Sarah Ferri www.myspace.com/sarahferri

Podiumprijs : Rauw en Onbesproken www.9000sessies.be

Publieksprijs : nog te bepalen

 

Eervolle vermelding van de jury was er voor Look & Trees

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bender Banjax is winnaar ‘Jong Jazztalent Gent 2008’
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Als nevenpodium organiseerde het Gent Jazz Festival, in opdracht van Duvel-Moortgat en i.s.m. de JazzLab Series, de 8e editie van Jong Jazztalent Gent. Deze  muziekwedstrijd leverde een unanieme winnaar op: Bender Banjax. En het nieuwe initiatief ‘Duvel presents: Jazz In ’t Park meets Gent Jazz Festival’ met zijn gratis avondconcerten op het E. Braunplein ontpopte zich met gemiddeld 400 bezoekers tot een groot succes.

 

Jong Jazztalent Gent 2008

 

Tijdens de Gentse Feesten trad elke namiddag één groep op in het Duvel-Droomschip, op het Gouden Leeuwplein, in het hart van de Gentse feesten, waardoor ze alvast een veel breder publiek bereikten dan normaal mogelijk is. Een professionele jury koos uit de 8 geselecteerde groepen dus unaniem voor het akoestische jazzkwartet Bender Banjax, met als line up Erik Bogaerts (sax), Christian Mendoza (piano), Axel Gilain (bas) en Stijn Cools (drums). Foto in bijlage. Als laureaat spelen ze sowieso een JazzLab Serie in het najaar van 2008, een concert op Dinant Jazz Nights, een concert op Jazz Maastricht, een concert op Gent Jazz Festival 2009 en het slotconcert van Jong Jazztalent Gent 2009.

 

De jury, met als professionele jazzkenners, Mik Torfs (JazzLab Series), Giovanni Barcella (jazzdrummer), Frederik Goossens (Klara), Bruno Bollaert (Gent Blogt) en voorzitter Simon Korteweg, motiveerde haar beslissing als volgt: “Hoewel deze vier musici nog niet zo lang in hun huidige bezetting bijeen zijn, vormen ze toch al een team dat intensief en soepel samenwerkt. Een groot deel van het muzikale materiaal voor het kwartet is afkomstig van leider Erik Bogaerts, die daarbij zwaardere uitdagingen niet uit de weg gaat. Zelf weet hij op deze gevarieerde thema’s indringende soli op tenorsax te baseren, terwijl pianist Christian Mendoza een verrassende hoeveelheid vindingrijkheid ten toon spreidt. Het is opmerkelijk hoe drummer Stijn Cools er voortdurend in slaagt de twee solisten alert tegenspel te bieden en tegelijk te zorgen voor een flexibele ritmische ondergrond, zonder zich ook maar enigszins te forceren. De krachtige toonvorming en doordachte notenkeus van bassist Axel Gilain vormen bij dit alles een grote steun. Wij achten dit kwartet zeker in staat een nog boeiender, hoger niveau van geïntegreerd samenspel te bereiken, waarin de vier instrumenten gelijkwaardig participeren.”

 

Duvel presents: Jazz In ’t Park meets Gent Jazz Festival

 

Een samenwerking tussen de 2 Gentse openlucht-jazzfestivals kon niet langer uitblijven. Ter gelegenheid van 15de editie van Jazz In ’t Park en de 7de editie van Gent Jazz Festival vond dit jaar dan ook een nieuwe reeks gratis concerten plaats op het Emile Braunplein, in het hart van de Gentse Feesten, met de steun van Brouwerij Duvel Moortgat en de Stad Gent. De organisatoren van dit nieuwe initiatief, Jan Schiettekatte en Bertrand Flamang sloegen de handen dus in elkaar en programmeerden 5 Belgische groepen van internationale klasse waarmee het publiek gratis kon kennis maken. Dit initiatief maakt een naadloze overgang tussen Gent Jazz Festival (10-20 juli), de Gentse Feesten, en Jazz in ’t Park (22-31 augustus).

 

De initiatiefnemers kunnen alvast terugblikken op een geslaagde eerste editie van ‘Duvel presents: Jazz In ’t Park meets Gent Jazz Festival’. Op 22 juli beet Octurn, een jazzensemble met Brussel als thuisbasis, onder heel wat belangstelling de spits af met zijn project ‘7 Eyes’. De volgende dag stond het Gentse project van Mathias Van de Wiele, Chopstick presents Prak op het programma. Met 4 muzikanten w.o. bassist Manolo Cabras, gaven ze een demonstratie van hun improvisatietalent. Het Chris Joris Quartet lokte op 23 juli ook heel wat nieuwsgierigen en jazzliefhebbers naar het Emile Braunplein, met voor de gelegenheid gastpercussionist Baba Sissoko. Dit quartet versmelt als geen ander percussie met jazz –en wereldmuziek. Het was een zeer gevarieerd concert waarin Chris piano en percussie afwisselde. Op 26 juli gaf Dacosse nog een extra zomers tintje aan hun concert. Deze groep vermengt immers flamenco met jazz. Naast de Spaanse percussionist José Toral accentueerde ook danseres Sofia Yero de zuiderse kracht van hun muziek. Ook de laatste dag, 27 juli bleven de weergoden het initiatief goed gezind, met een mooie afsluiter van het Gentse ‘Grootcollectief CiCliC’. Drummer Giovanni Barcella stelde het publiek Nostalgia Del Futuro voor, een project waarin poezië en experimentele jazzmuziek zich vermengen. Pianist Frederik Croene beantwoordde de capriolen van zijn medemuzikanten hier met knap werk op de piano.

 

De organisatoren kijken dus tevreden terug naar enkele zeer geslaagde optredens. Dankzij het gevarieerde aanbod waren er ook heel wat geïnteresseerde passanten die bleven hangen. Een ideaal voorsmaakje dus voor de feestelijke 15e editie van Jazz In ’t Park (Zuidpark Gent, 22.08-31.08), maar eerst komt Jazz Middelheim (Park den Brandt, Antwerpen, 14.08-17.08.08) er nog aan. 

 

Info: www.gent.be/jazzintpark en www.jazzmiddelheim.be

Reageer (0)

30-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldkampioenschappen waterski worden volgend jaar in België georganiseerdIn 2009 gaan de wereldkampioenschappen waterski opnieuw door in ons land. In 1995 greep de regenboogstrijd eveneens door in België en toen golden Antwerpen, Cheratte, Blankenberge en Viersel als de vier locaties.

 

Van vrijdag 17 tot en met zondag 26 juli 2009 staan er wedstrijden gepland in vier Vlaamse locaties, namelijk op zondag 19 juli in de haven van Gent, op 21 juli aan het Albertkanaal te Genk, op vrijdag 24 juli in Antwerpen en op zondag 26 juli in het Albertkanaal te Viersel.

Meer info komt later.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wijnselectie van Etienne Van Steenberghe
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zomers lekker

 

Gran Feudo Rosado 2007

 

In Spanje is dit de meest verkochte roséwijn. De druivenstokken groeien op een kalkbodem en dat geeft deze rosé een markante finesse. De 2007 is een evenwichtige wijn, met een frisse geur van kersen en bosbessen. In de mond verrassend vlezig fruit, mooi omweven door een aangename structuur. Koel schenken op 8 °C. Past uitstekend bij lichtvoetige zomerse gerechten en uiteraard ook bij tapas en olijven. Te koop bij Spar voor 4,59 €.

 

Villa des Anges - Sauvignon de Touraine 2007

 

De liefhebbers van tongstrelende Sauvignon zullen het koele jaar 2007 goed kunnen waarderen. De wijn heeft een briljante witgele kleur. Onmiddellijk springen de dartele vruchtenaroma’s uit het glas en de aanzet in de mond is het perfecte verlengstuk van de portie fruit. Deze Sauvignon de Touraine 2007 heeft naast een elegante structuur ook een goed onderbouwde smaak met verfrissend zuur. Serveren op 10°C. De wijn heeft bovendien veel culinaire vrienden, zoals vis, schaal- en schelpdieren, koude voorgerechten en uiteraard een levend vers geitenkaasje van bij ons of de typische Crottin de Chavignol met een stukje vers stokbrood. Te koop bij Spar voor 5,49 €.

Foto  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doe mee aan zoektocht naar collecties jaren '50 en '60 èn win !

Het Design museum Gent organiseert vanaf 11 juli 2008 een tentoonstelling waarin de collecties van de jaren 1950-1960 centraal staan.

arne jacobsen zetel.jpg
Gewoonlijk zijn de objecten uit deze twee decennia, wegens plaatsgebrek, opgeborgen in de reserves van het museum.
Design museum Gent is helemaal geen eiland, maar wil zo veel als mogelijk de buurt bij haar initiatieven betrekken. Niet alleen in het museum zal