Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijk



Foto

voor wie iets méér wil
08-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toerisme Oost-Vlaanderen heeft oog voor Scheldeland

Scheldeland Home

Scheldeland
is dé regio bij uitstek om gezellig culinair te genieten met een groepje vrienden. Fietsen langs de splinternieuwe knooppunten is de aangewezen manier om je bij die smakelijke verkenningstocht te verplaatsen. Dat is de dubbele boodschap die de nieuwe brochure "Watertanden – langs Schelde, Dender en Rupel" je wil meegeven.

Watertanden langs Schelde, Dender en Rupel (Eten & Drinken Gids)

Lekker eten en drinken: het is één van de grote troeven van Scheldeland. Nergens anders smaakt de paling in 't groen zo lekker als in de restaurants aan de oevers van Schelde, Dender en Rupel. Maar er is nog veel meer lekkers te vinden in de omgeving. De brochure "Watertanden – langs Schelde, Dender en Rupel" schetst in vijf rubrieken het culinaire beeld van de regio: water, leven in de brouwerij, de sfeer van weleer, lekker feesten en lekker weg. Asperges, hopscheuten, streekbieren, zoetigheden,… Ze passeren allemaal de revue. Daarnaast kom je ook heel wat te weten over de geschiedenis en tradities rond al dat lekkers.

Begin je spontaan te watertanden bij al dat lekkers? Dan is er goed nieuws. Tal van horecazaken in Scheldeland zijn bereid om hun klanten extra in de watten te leggen. Kom je met minstens vier personen en bestel je een hoofd- en een bijgerecht, dan krijg je een extraatje gratis. Dat kan gaan van een lokaal bier tot een streekgerechtje. In de brochure staat de lijst met de deelnemende horecazaken vermeld.


De brochure "Watertanden – langs Schelde, Dender en Rupel" kadert in de campagne Vlaanderen Lekker Land van de vzw Tafelen in Vlaanderen. Ze kwam tot stand met de medewerking van Toerisme Scheldeland, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen en de federatie HoReCa. Ze is gratis verkrijgbaar bij de plaatselijke diensten voor toerisme en toeristische infokantoren. Je kan ze ook in pdf-formaat bekijken op de website www.tov.be. Klik hier en je komt meteen op de juiste bladzijde terecht.

 

Je kan de papieren brochure bestellen op dit adres:

Provinciaal Infokantoor Scheldeland-Donkmeer
Donklaan 93
9290 Berlare
Tel. 09-345 49 62
www.scheldeland.be
info@scheldeland.be

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Over taal" ... legt inhoud nieuw nummer bloot

NVA-woordvoerder Jeroen Overmeer in Over taal

Het tijdschrift Over taal sprak met Jeroen Overmeer (woordvoerder van N-VA-voorzitter Bart De Wever): 'duidelijke taal en vooral altijd rustig blijven’. 'Bart beheerst zijn communicatie zelf heel goed, weet goed zijn beeldspraak te kiezen en is ook heel eerlijk en direct in zijn communicatie. Hij is bijvoorbeeld niet te beroerd om al eens een minder leuk feit toe te geven.'

De bijdrage kunt u lezen op www.overtaal.be.

Jeroen Overmeer
 
 

Verder in dit nieuwe nummer van Over taal

 

- Taalwerk: ‘Moeten staat overal.’ De avonturen van een modaal hulpwerkwoord - Liesbet Bex

- Taalkronkels: Is alleen de professor ‘geachte heer’? - Albert Oosterhof

- Idioom & Co: Ieder op zijn honger. Over vertalende ontleningen in Vlaams-Frans - Hugo Brouckaert

- Broodje taal: Auwtch of office - Linde Van de Walle

- Interview: Joris Gerits: letterkundige taalbeheerser - Karl Hendrickx

- Taalwerk: Werkwoordsvolgorde. De kameleon van de Nederlandse taal - Evie Coussé

- Dossier: ‘In hoofde van het personeelslid is het uitoefenen van occasioneel thuiswerk op geen enkel ogenblik een recht.’ Over ongeloofwaardige interne communicatie - Karl Hendrickx

- Te boek: Publieksgerichte bedrijfsjournalistiek: dien maar op! (Marianne Boone), SpreekTaal (Elke Peters) en Beterlands (Filip Devos)

- Column: Het vertakt kroonknotsje - Hugo Brouckaert

- Quiz over taal - Natalie Hulsen

 

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EVENT-TEAM zoekt nieuw talent voor REPELSTEELTJE, de musical (Gent)

repelsteeltje
Na het grote succes van ‘Het Oneindige Verhaal’ en ‘Alladin’ start het artistieke team van Event-Team vzw uit Gent met de voorbereidingen van ‘Repelsteeltje, de musical’. De musical werd bewerkt door Wouter Blijleven tot een adembenemende voorstelling voor jong en oud. e regie is in handen van Olivier De Meyer en de productie gaat in première eind mei 2009 te Evergem.

Event-Team is op zoek naar NIEUW talent vanaf 8 jaar om aan te sluiten bij de wekelijkse musicalopleiding op zaterdag te Mariakerke (Gent). Kennis maken met de opleiding kan aan de hand van verschillende workshops in september 2008. Nieuwe talenten die geselecteerd worden uit de workshops krijgen een plaats in de musicalopleiding in combinatie met de productie ‘Repelsteeltje’.


Jong en oud kunnen zich inschrijven voor een kennismaking met de opleiding. Gelieve een korte CV (met de nodige gegevens) en 2 recente foto’s te e-mailen naar event.team@scarlet.be. Meer informatie over de opleiding (prijs, uren, …) kan U vinden via onze website in de rubriek ‘opleiding’ : www.event-team.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salim Seghers verovert GENT

We kregen deze week heel wat nieuws binnen van het Salim Seghers-front en gezien we deze Limburgse artiest hebben beloofd ‘hem nooit te zullen vergeten’, geven we hierbij een overzicht van het laatste nieuws … want ook hij komt naar de Gentse Feesten !


 


Salim Seghers op de Gentse Feesten
 
Tijdens de jaarlijkse Gentse Feesten zal Salim Seghers dit jaar van zondag 20 tot en met zondag 27 juli elke dag optreden in zaal "Seleskest" dit telkens om 19u30 behalve op 22 en 25 juni want dan zingt hij om 15u00. Zaal Seleskest is gelegen in de St-Salvatorstraat. Het wordt een showprogramma met verschillende artiesten waaronder Rolando en Ronny Marino aan het klavier. Het is een variërende show met humor, sketches, ballet en zang van Salim Seghers.




Salim Seghers zet mopjes op cd
 
Salim Seghers vertelt tijdens zijn optredens regelmatig mopjes, hiermee heeft hij bijna evenveel succes als met zijn liedjes. De bijna 60-jarige Limburger heeft dan ook plannen om een cd te maken met zijn mopjes. Naast deze mopjes-cd brengt hij ook, ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag, op 08-08-08 een 8-delige box op de markt met zijn grootste en meest geliefde nummers waaronder zijn nummer 1 hit uit 1972 "Verlaat me nooit".



Salim Seghers: 36 jaar na Verlaat me nooit
 
We schrijven 22 april 1972, die dag kwam Salim Seghers´ grootste hit op nummer 1 in de BRT Top 30 te staan. Waar hij tot 10 juni 1972 bleef staan, dat is 6 weken lang. Het nummer werd in de jaren ´90 opnieuw uitgebracht door Sammeke Gooris, maar Salim kent er nu 36 jaar geleden nog steeds succes mee. Het nummer is in een nieuw kleedje gestoken en iedereen zingt het nog steeds volle borst mee.



Salim Seghers met pensioen
 
Na 35 jaar actief geweest te zijn al leraar gaat de Vlaamse zanger Salim Seghers op pensioen. In de Vrije Lagere Gesubsideerde Bassisschool van het Limburgse Wijgmaal bij Peer gaf de zanger les in eerste leerjaar. In zijn dorp zal hij nog vele jaren “meester Jos” blijven. Twintig jaar geleden zat er ook een muzikaal wonder in de klas van meester Jos, namelijk Colin Daenen (geboren op 19 januari 1981), die nu al een 7 tal jaar deel uitmaakt van het orkest van Salim. Op 8 augustus wordt Salim 60 jaar en dit zal hij vieren in Het Kempenhof in Balen op 3 augustus. Op 10 augustus zou normaal voorzien het eerste optreden zijn van Salim na zijn verjaardag en dit in De Oude Hoeve te Scherpenheuvel. Gezien de omstandigheden in deze zaak staat dit optreden onder voorbehoud.



Colin en Theo op de Gentse Feesten
 
De Gentse Feesten naderen met rassen schreden. Er zullen vele bekende Vlamingen en gevestigde waarden afzakken naar de Gentse binnenstad. Ook D´Am@teurkes, bestaande uit Theo en Colin van het begeleidingsorkest van Salim Seghers, komen van Limburg naar Gent. Het duo is zielsgelukkig dat ze de affiche mogen delen met de top van de Vlaamse showbizz. Salim, die ook op de Gentse Feesten moet zingen, doet dit zonder orkest. Wie hen aan het werk wil zien in Gent, kan dat op 23, 25 en 27 juli op het Veerleplein.

Reageer (0)

01-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GENTSE FEESTENNIEUWS (4): De Tribuloasses van Eddy Naessens



De monoloog
:

in “De Tribuloasses van Eddy Naessens” vertolkt Anton Cogen de rol van Eddy Naessens, een overleden chauffeur van de vervoersmaatschappij “De Lijn”, die zijn opwachting maakt aan de hemelpoort en daar wachtend de tijd doodt door het bladeren in “Dag Allemaal”. Tijdens die wachttijd komen hem talrijke herinneringen voor de geest. Leuke, maar ook minder leuke anecdotes en belevenissen wisselen elkaar af, waarbij de toeschouwer achter de schermen blikt van een beroepscategorie die gezien de veranderende maatschappelijke zeden en gewoonten – soms helaas - meer dan ooit in de actualiteit is.......


.

Cogen en Van Geyt, een samenwerking:


de samenwerking tussen Anton Cogen en Machar Van Geyt is niet nieuw. Vorige jaren vertolkte Anton Cogen tijdens de Gentse Feesten op dezelfde locatie de rol van een uitbater van een volkscafé op Ledeberg, in de monoloog “Frisco” van Machar Van Geyt. Ook in “Kiwi veur Saint-Camiel”, de monoloog over Cyriel Spruyt, een aan de Muide failliet geraakte kruidenier vonden beiden elkaar terug. Eerder versloegen zij gezamenlijk voor Radio Roeland gedurende enkele jaren de reportage van de openingsparade van de Gentse Feesten, die steeds uitmondde in hilarische hoogstandjes.

 

Ooit maakten zij voor dezelfde radiozender in de toenmalige studio op de Henri Dunantlaan een nep-reportage, waarbij de luisteraars werd voorgehouden dat een algemene repetitie van de openingsparade plaatshad op de Grote Markt van Antwerpen, precies één week voor het feitelijke begin van de Gentse Feesten. Dit alles met medewerking van de échte schepen van Feestelijkheden van de stad Gent en een nep-schepen van Cultuur van de stad Antwerpen.

 

Op 23 december 1967, bijna exact 40 jaar geleden, werkten beiden reeds voor een eerste keer samen, zonder verdere diepgaande kennismaking, in een kerstevocatie van een Gentse jeugdclub die de originele naam “Kerststemmen ‘67” droeg. Anton Cogen was één van de regisseurs en Machar Van Geyt één van de zowat veertig leden van een spreekkoor.

 

Er zijn concrete plannen dat Anton Cogen mogelijk eind 2008, maar zeker gedurende de Gentse Feesten 2009 een rol zal spelen in “Wel thuis”, een door Machar Van Geyt geschreven eenakter. Hierin zal hij vermoedelijk aan de zijde staan van Machteld Ramoudt, in een regie van Roger Bolders. Het stuk gaat over de ontmoeting van een grote theaterdiva en een gepensioneerd taxichauffeur.


Locatie:

bovenzaal van eet- en praatcafé “A Capella”, Godshuizenlaan 33 te Gent

  

Inkomprijs:

€ 11,00

  

Reservatie:

uitsluitend bij VZW Uitbureau, Kammerstraat te Gent – tel. 09/233 77 88

  

Speeldata :

begin van de voorstelling : 20.00uur – deuren open om 19.30uur

zaterdag 19 juli

zondag 20 juli

maandag 21 juli

dinsdag 22 juli

woensdag 23 juli

donderdag 24 juli

vrijdag 25 juli

zaterdag 26 juli

en zondag 27 juli 2008

 

 

“De Tribuloasses van Eddy Naessens” is een productie van VZW De Scriptomanen, Brusselbaan 296, 9320 Erembodegem, waar verenigingen met het oog op een reisvoorstelling en voor alle nuttige info en modaliteiten  terecht kunnen (tel. 053/78 30 10 – e-mail: patrick.bernauw@skynet.be).

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GENTSE FEESTENNIEUWS (3) - Van Daele Compagnie speelt in een roze veugelmuite
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Net zoals de voorbije jaren zakt het ganse gezelschap van de Van Daele Compagnie af naar de Buurtloods in het hart van Muide-Meulestede (Patrijsstraat 10) voor hun unieke Gentse Feestenkomedie: "De Roze Veugelmuite".

Auteur en regisseur Lea Van Volsem zorgde ook nu weer voor een ware volkskomedie die de talrijke toneelliefhebbers ongetwijfeld een ontapsnnen moment zal bezorgen.

Van 19 tot en met 27 juli 2008 wordt er gespeeld op weekdagen om 19.30 uur en
op zondagen èn woensdag ENKEL om 15.00 uur.

Voor bijkomende info èn reservatie verwijs ik graag naar de bijgaande affiche waarop u gewoon dient te klikken.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GENTSE FEESTENNIEUWS (2) Free The Soul weerklinkt op Korenmarkt (22/7)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op dinsdag 22 juli om 21.00 uur wordt het een waar muziekfestijn op het groot podium van de Korenmarkt.

De Gentse formatie FREE THE SOUL geeft dan het beste van zichzelf en wie houdt van een mix van disco, R&B, soul, funk en vele andere muziekrichtingen houdt dus best een gaatje vrij in de ongetwijfeld drukke Gentse Feestenagenda.

Join the party, move your body and FREE THE SOUL : 22/7 om 21.00 uur - Korenmarkt

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GENTSE FEESTENNIEUWS (1) - Carte Blanche wandelt en eet

Logo Carte Blanche  Logo Carte Blanche

Oejejoeie, de Gentse Fieste angt weeral in de lucht en… goa de mee noar ‘t justitiepaleis?

 

Aan alle Gentse stropkes, buitenstadse levensgenieters en culinaire wandelaars. Voor de 15° maal stellen wij onze “Gentse fieste 2008 in Carte Blanche P-W” voor. We maken terug een stadswandeling naar het justitiepaleis. “T’es mein schuld nie zen, menheere de Juge”. Ze brengt jullie naar nooit eerdere opengestelde prachtige plaatsen binnenin het justitiepaleis.

 

Wandeling met ontbijt-lunch aan € 48 p.p. all in

 

* Ontbijt:         Om 8.30u stipt

 

* Wandeling:     Vertrek om 9.30u samen met onze beroemde Gents sprekende gidse Luth Claeys (Gentse gidsenbond).

Te voet naar het oud justitiepaleis voor een rondleiding binnenin het gebouw. Daarna nemen we de taxi-boot naar het nieuw gerechtsgebouw. Na de rondleiding terug met de tram naar ons restaurant.

 

* Lunch:          +/- 12.30u

-         Aperitief mee hapkes.

-         Half kieken mee champignonssaase. Nen Gentse tripel of een glas wijn.

-         Chocomoes en kaffé.

 

Doar keunde were nie veurn sukkele ne woar!!!!

 

Data Wandelingen:          

                                                                      

Zaterdag        19 juli              Donderdag    24 juli             

Zondag          20 juli              Vrijdag           25 juli             

Maandag       21 juli              Zaterdag        26 juli

Dinsdag         22 juli              Zondag          27 juli

Woensdag     23 juli              Maandag       28 juli

 

Het restaurant is tijdens de Gentse Feesten ’s avonds niet geopend !

 

NOTEER ALVAST DE DATA EN RESERVEER TIJDIG UW KAARTEN!!!

 

 

ALLE KAARTEN DIENEN STRIKT  TEN LAATSTE OP DINSDAG

15 -7 AFGEHAALD EN BETAALD TE WORDEN.

 

RESTAURANT CARTE BLANCHE P-W

MARTELAARSLAAN 321

9000      GENT

TEL 092332808      GSM 0478540512

GESLOTEN OP ZONDAG EN MAANDAG

carteblanchepw@skynet.be

www.carteblanchepw.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parkkaffee staat weerom voor drukke zomer !!!



Het is weer zover: de zomer is officieel begonnen
en dat betekent dat het Parkkaffee (Mariakerke) terug 2 maanden open is.

De uitbaters kondigen dan ook met veel plezier de nieuwigheden aan:

Dit jaar worden vader en zoon De Buck voor het eerst verenigd in een gezamenlijke tentoonstelling.
Walter heeft een gouden ei in de prachtige vijver gelegd en de nieuwste vuurcreaties van zoon Ivan zullen in lichterlaaie staan  tijdens de romantische parkkaffee-avonden.

De opening van de tentoonstelling en Parkkaffee wordt muzikaal omlijst door een optreden van het 'Walter de Buck Trio' en de Propere Fanfare van de Vieze Gasten (1 juli).

Er werd een nieuwe woonwagen aangekocht, een gerestaureerd juweeltje van begin vorige eeuw, waarvoor zij nog een geschikte naam zoeken en deze naar aloude zigeunergewoonte zullen dopen.


Indien u over dit alles en nog veel meer details wenst te weten te komen, surf dan naar www.parkkaffee.be  

 

EN !


er zijn ook alweer 10-beurtenkaarten te winnen:

 

vind een originele naam voor de nieuwe woonwagen  en de 5 origineelste krijgen zomaar een 10-beurtenkaart voor deze zomer.
Antwoorden via   
www.parkkaffee.be

Reageer (0)

29-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PLUSOUDERS op 29 juni 2008 !
Klik op de afbeelding om de link te volgen











Vandaag staat alles in het teken van de eerste editie van PLUSOUDERSDAG ... waarbij u alle info terug kan vinden op
www.stiefouder.be

De cartoon is dan ook bijzonder toepasselijk ....

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feest in de Bloemekenswijk van vrijdag 4 tot zondag 13 juli



Van vrijdag 4 tot zondag 13 juli is het weer volop buurtfeest in de Bloemekenswijk.

Buurtwerk Bloemekenswijk, de Koninklijke Dekenij Bloemekenswijk en verschillende andere wijkorganisaties zetten weer hun beste beentje voor om jou een uitgebreid feestprogramma aan te bieden. 

Speciaal dit jaar is het programma op zondag in het buurtcentrum, dat volledig in het thema van Expo ’58 staat.

 

Vrijdag 4 juli wordt gestart met een aperitief en barbecue in Lokaal Dienstencentrum De Boei, waarna een dansfeest je zéker in de juiste sfeer zal brengen.

Een avondmarkt en kunstmarkt omkaderen de openingsreceptie om 18 uur aan de Frans Van Ryhovelaan 119, ter hoogte van het buurtcentrum.

Het orkest Ruskoff zorgt tijdens de receptie voor een streepje muziek. Na dit optreden ontbindt DJ Y zijn duivels in het buurtcentrum.

 

Zaterdag 5 juli is er rommelmarkt in de F. Ferrerlaan én jeugdnamiddag in de Ericastraat en de Leliestraat.

’s Namiddags organiseert de dekenij een stoet met praalwagens door de wijk.

Op zondag 6 juli vindt er een rommelmarkt plaats in de F. Van Ryhovelaan, een aperitiefconcert en maaltijd in de Kring en uiteraard de Expo ’58-namiddag in het buurtcentrum, met retrodans en optreden van Mr. P and the Cadillacs.

 

Dinsdag 8 juli kan je pannenkoeken eten in het buurtcentrum tijdens een optreden van Rolando.

Op woensdag 9 juli is er in De Kring (Maïsstraat) een koffietafel en op donderdag 10 juli een hondenwandeling met Wiewieneke geprogrammeerd.

 

Op zondag 13 juli tenslotte kan je terecht op een aperitiefconcert en barbecue in De Kring, gevolgd door een dansnamiddag.

Aan Jan Yoens wordt afgesloten met een café chantant en een spetterend vuurwerk.

 

Informatie:

Buurtwerk Bloemekenswijk, Fr. Van Ryhovelaan 119, 9000 Gent

Contactpersonen: Cindy Rijsselaere en Brigitte Remue

tel. 09 227 77 88

fax 09 226 06 74

e-mail buurtwerking.bloemekenswijk@gent.be

www.gent.be/bloemekenswijk

Reageer (0)

28-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Merelbeke luidt de zomervakantie in met ambiance !
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op zondag 29 juni staat Merelbeke volledig in het teken van zomerse ontspanning waarbij duivel-doet-al Freddy Vlassenroot o.a. Miss Travestie 2008 heeft uitgenodigd, hetgeen uiteraard voor het nodige vuurwerk zal zorgen .... samen met Les Folles de Gand.
Maar de affiche zegt uiteraard alles !!

Reageer (0)

27-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Tricolore Trui: een boek MET inhoud en drie kleuren

Op zondag 29 juni wordt de 109de editie van het Belgisch Kampioenschap wielrennen verreden in het reeds zomers getinte Knokke-Heist. Alle ogen zullen uiteraard gericht worden op de prestaties van Tom Boonen ... maar mijn ogen stonden de voorbije dagen scherp voor het boek "De Tricolore Trui" dat werd uitgegeven door Pinguin Productions i.s.m. Lannoo (Tielt).





Een parel voor iedereen die een passie heeft voor het wielrennen en dat is zeker niet overdreven. Niet voor niets werden Herman Laitem en Jozef Hamels ingezet om de opdracht tot een goed einde te brengen, want beiden zijn niet alleen geboeid door de wielrennerij maar tevens kenners op dat gebied, waardoor de uitgave een waardevolle uitbreiding is voor het reeds bestaande repertorium over de Belgische driekleur.

Het spreekt eigenlijk voor zich dat dit boek een ongebreidelde schat aan foto's bevat, gaande van de wedstrijden met de hoge bi's (zwart-wit) tot en met het overwinningsgebaar van Stijn Devolder in Ronse anno 2007 (kleur). De auteurs kozen er immers voor om inhoudelijk alles te vervatten in 8 hoofdstukken met telkens een knipoog naar een welbepaalde periode.

Zo wordt de periode 1882-1893 omschreven als 'het vélocepaard in opmars' met namen als Emile Van Berendonck (die de 3 km in Mons uitreed in 6'40"" en hiermee BK werd), Emile Sweron en Emile De Beukelaer (of hoe zo'n voornaam toen garant stond voor succes). De periode 1894-1914 wordt dan weer gekenmerkt als een koers met hindernissen (Leon Houa, Henri Luyten, Henri Bertrand en Arthur Vanderstuyft) terwijl 1915-1918 wordt samengevat onder de titel: "De Groote Oorlog". Het Interbellum krijgt 1919-1939 aangemeten waarbij mannen als Jules Vanhevel, Rene Vermandel en Jozef Wauters het beste van zichzelf gaven, maar 1940-1944 was dan weer de tijd met 'opnieuw' een bezetting. Gelukkig heeft het hoofdstuk dat 1945-1964 beschrijft  een internationaal uitgangspunt en komen o.a. Rik Van Steenbergen, Emile Masson Jr, Achille Buysse en Rik van Looy om de hoek loeren. De twee laatste hoofdstukken beschrijven de nationale kampioenschappen van 1965-1987 (Familiebedrijven aan zet) en 1988-2007 (Globalisering) en dan zitten we eigenlijk al grotendeels bij de kampioenen die momenteel nog steeds over ieders lippen gaan. De vorige 108 edities waren goed voor 88 verschillende winnaars ... en van iedere winnaar èn kampioenschap wordt u méér dan voldoende geïnformeerd in dit boek.  Ik heb ècht genoten van deze uitgave dewelke mij overtuigt om zondag nog eens in de zetel neer te ploffen voor de rechtstreekse uitzending van het BK of mij doet vertrekken in de vroege ochtend richting Knokke, want 't is zondag èn ze voorspellen goed weer.

Feit is dat "De Tricolore Trui" eindigt met 125 jaar Belgische Kampioenschappen in cijfers, maar wie het boek doorneemt en stilstaat bij de talrijke foto's en de makkelijk te lezen teksten (biografie, in de marge, wedstrijdverslag, palmares ...) zal zonder enig probleem deze cijfers al van buiten kennen. Opdracht geslaagd ....

Het boek "De Tricolore Trui" is geschreven door Herman Laitem en Jozef Hamels en een uitgave van Pinguin Productions i.s.m. Lannoo (Tielt). Echte wielerliefhebbers zullen dan ook graag 39,95 euro neertellen en hiermee hun bibliotheek ontegensprekelijk verrijken.

  Bijkomende info op www.lannoo.be en www.pinguinproductions.be

Reageer (0)

26-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Van Steenberghe nieuwe keepertrainer bij de Buffalo's

KAA Gent heeft een nieuwe keeperstrainer aangeworven.
Jan Van Steenberghe ondertekende een contract dat hem voor één seizoen bindt aan de Buffalo's.
De ex-doelman van Eendracht Aalst, RFC Antwerp, La Louvière en RSC Anderlecht beëindigde in november 2007 zijn spelersloopbaan en gaat nu aan de slag als keeperstrainer. Bij KAA Gent volgt hij Gino De Vriendt op en staat zo naast Michel Preud'homme.

Jan is de zoon van wijnkenner Etienne Van Steenberghe wiens laatste boek op deze webstek in de kijker staat èn eveneens hierop met regelmaat een wijntip verzorgt.
Veel succes, Jan! 



Reageer (0)

24-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterrenkok en Antwerps monument Johan Segers ambassadeur Antwerpen Proeft
Klik op de afbeelding om de link te volgen

(foto: Jan Van Deuren - cesart@skynet.be)

Johan Segers van Michelinster-restaurant 't Fornuis is ambassadeur van Antwerpen Proeft. De tweede editie van het grootste culinair festival van België wordt in 2008 net als het Bollekesfeest georganiseerd tijdens het weekend van 22, 23 en 24 augustus. Locatie van Antwerpen Proeft is de Groenplaats, op een steenworp van 't Fornuis.

“We hebben hier aan de Schelde een hoop troeven waarop we fier mogen zijn,” zegt de sterrenkok. “Antwerpen is een metropool met een schat aan diversiteit en met een smakelijke eigen keuken. Met dit mooi, culinair en cultureel initiatief kan de stad zich sterk profileren, ook internationaal. Daarom steun ik dit evenement ten volle en ben ik verheugd dat ik ambassadeur kan zijn. Tenslotte ben ik een echte Antwerpenaar, die van zijn stad houdt. Antwerpen Proeft moet een vaste waarde worden.”

SAMENHORIGHEIDSGEVOEL

“Er was al lang behoefte aan een festival als dit,” vervolgt Segers. “We hebbenmet 't Fornuis uit enthousiasme en idealisme deelgenomen aan de eerste editie, die direct een overdonderend succes bleek. Dit jaar hebben we onze stand afgestaan aan iemand anders. Elk goed Antwerps restaurant moet op zijn minst één keer meedoen, vind ik. Tussen de restaurateurs en traiteurs op de Groenplaats heerst een aparte sfeer, een samenhorigheidsgevoel.”
De chef ziet ook een must go voor de bezoekers: “Erg tof aan Antwerpen Proeft is dat de mensen op één weekend kennis kunnen maken met meer dan twintig adressen van hier. Ook met die restaurants waarbij de drempel soms wat hoger ligt.”

CULINAIR FESTIVAL ANTWERPEN PROEFT

Op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 augustus 2008 wordt de centrale Groenplaats weer één groot tentendorp met restaurants, traiteurs en cateraars uit de stad en omstreken. Gevestigde waarden en jong aanstormend talent bieden kleine gerechten aan in een eigen overdekte luxetent mét buitenterras.
De toegang is gratis.
Gerechtjes worden betaald met Antwerpen Proeft-bonnen van 1,80 euro per stuk,
die te koop zijn aan het standbeeld van Pieter Paul Rubens.
De menu's op culinair festival Antwerpen Proeft zijn uitgesproken divers. Van gastronomisch en klassiek Belgisch-Frans, eigentijds en mediterraan, tot Indonesisch, Japans en Braziliaans. Daarnaast zijn een patissier, chocolatier, kaasmeester en het vernieuwende beer & food pairing present.

BOLLEKESFEEST EN STREEKPRODUCTEN

Ook van 22 tot en met 24 augustus dompelt het Bollekesfeest de oude stadskern van Antwerpen weer onder
in een culinaire sfeer.
De feestelijkheden gaan op vrijdag van start met een heus zomeraperitief op de Grote Markt. Iedereen is welkom om in de schaduw van de Brabofontein een fris getapt bolleke te komen nuttigen voor de 175ste verjaardag van brouwerij De Koninck.
Antwerpse streekproducten nemen natuurlijk de centrale plaats in gedurende het hele Bollekesfeest-weekend.
Kom ontdekken, proeven en genieten.
Zondagavond eindigt het driedaagse feest met het bollekesboombal op de Grote Markt.

Reageer (0)

23-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proef de natuur en ontdek unieke picknickplekjes in Vlaanderen

Lekker gevulde picknickmand

Picknicken in een glooiend landschap, een schitterend natuurpark of charmant dorpje? Of liever in een park of aan het water?

Haal dat rood-witte tafellaken maar boven want Vlaanderen Vakantieland presenteert de leukste picknickspots op www.vlaanderen-vakantieland.be.

Op deze website vind je tientallen picknickplekjes met charmante logies in de buurt
om er een gezellig weekendje van te maken.

Reageer (0)

22-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks Boekensienjalement: PATRICK DE SPIEGELAERE (Lannoo)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

(Deze regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.)

 

BEELDRIJK FOTOBOEK OVER (PERS)FOTOGRAAF PATRICK DE SPIEGELAERE

 

 

Recentelijk verscheen bij uitgeverij Lannoo een prachtig fotoboek met een overzicht van het werk van de West-Vlaamse (pers)fotograaf Patrick De Spiegelaere (1961-2007), die aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten afstudeerde en daarna aan de slag kon gaan bij ondermeer De Morgen, Knack, De Tijd… Standaard Magazine en in Nederland, De Volkskrant.

 

Het dubio in het woord (pers)fotograaf slaat op het feit dat De Spiegelaere, slaat op het fet dat hij veel mee was dan een door de weekse paparazzi. Hij was geen ‘vluggertjesmaker’ en ook geen opdringerige frontman in de persfotografenmeute. Dat stelt ook Piet Piryns in zijn inleiding.  “Patrick drukte zijn stempel op de werkelijkheid.”Iets wat normaal niet van een persfotograaf verwacht wordt. “Hij maakte foto’s waar je een lidwoord kunt voor zetten : Een De Spiegelaere.


 

Het boek (160 bladzijden) bevat vooral zwart-wit foto’s, waaronder een aantal klassiekers als:

Premier Wilfried Martens die zich op het Autosalon 1990 laat verleiden op een veelbetekende lonk naar Miss Moskou;  de Fluwelen Revolutie op het Wenceslasplein in Praag; zijn onvergetelijke portretten van ondermeer Hugo Claus, Serge Gainsbourg, Raymond van het Groenewoud, Johan Anthierens, dichter Herman De Coninck…

 

Deze laatste schreef een korte poëtische tekst bij de schaarse kleurenfoto’s (onder andere marines), die ook in het werk zijn opgenomen:

 

“Kleurenfoto’s van Patrick De Spiegelaere:

Zeegezichten. Ik vraag hem naar zijn trucs.

Geen, zegt hij. Wachten tot tien uur ’s avonds,

Dan krijg je dit soort licht.

 

Wachten tot je vijftigste.

Dan krijg je dit soort gedicht.”

 

Andere tekstbijdragen in dit overzichtsboek zijn van de hand van auteur Peter Verhelst en de Gentse dichter Stefan Hertmans.

 

“Patrick De Spiegelaere” is een boek om op het salontafeltje te leggen om het zelf regelmatig weer in te kijken en om de gasten uit te nodigden datzelfde te doen. Het boek kost 39,95 euro en een uitgave van Lannoo (Tielt).

 

 

Freek Neirynck (sienjaleur)

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag 25/6/2008 .... Parti Parti Muziekfabriek op AVS
Klik op de afbeelding om de link te volgen

We kregen dit voorjaar tientallen demo’s en cd’s in de bus van de Muziekfabriek. Veel te veel om met al die muziek iets te kunnen doen- hoe jammer ook…-, of we moesten dagelijks een muziekprogramma maken… Deze zomer is er gelukkig terug Jonge Wolven tijdens de Gentse Feesten, het concours voor onbekend muzikaal talent uit Oost-Vlaanderen. Als opwarmer voor deze fijne wedstrijd selecteerden we uit de berg demo’s voor de Muziekfabriek Mary&Me. Pieter-Jan De Waele en Elke Andreas B. vormen sinds november vorig jaar de groep die ons met hun demo redelijk overtuigde… We trokken naar hun repetieruimte boven “De Gouden Leeuw” in Gent en maakten kennis met “you”, een lieflijk liedje met een verraderlijke ondertoon…


In de Muziekfabriek van deze week geven we ook een pak vrijkaarten weg voor  Gent Jazz, het vroegere Blue Note festival waar ook dit jaar de grote namen uit de jazz-scene aanwezig zijn. Herbie Hancock, Wayne Shorter en Diana Krall  om er maar een paar te noemen. Maar ook Brazaville staat op het podium van het Gent Jazz festival. Deze zeskoppige band jonge muzikanten die het midden houdt tussen funk en jazz, won vorig jaar “Jong Jazztalent Gent” en die prijs levert hen het voorprogramma op van Marcus Miller & The Neville Brothers. Wij waren aanwezig op een repetitie van Brazaville en praatten er met Vincent Brijs, de bezieler en drijvende kracht van de band.

Brazaville en Mary&Me, onze muzikale gasten van de laatste Muziekfabriek voor de zomer! We nemen even een break en starten in het najaar terug met verse afleveringen van de Muziekfabriek. U zal uw muzikale honger even moeten stillen met de Jonge Wolven in de Spiegeltent in het Baudelopark tijdens de Gentse Feesten of met een van de vele muzikale evenementen in Oost-Vlaanderen deze zomer waar we u misschien wel tegen het lijf lopen…


Parti Parti  Muziekfabriek, woensdag 25 juni    AVS Oost-Vlaamse televisie vanaf 18u30 na het Nieuws.

 

www.myspace.com/maryandmemusic

www.myspace.com/brazzaville1

www.gentjazz.com

Reageer (0)

19-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gent Jazz Festival goes Youtube
Foto



Net als vorig jaar lanceert Gent Jazz Festival (het vroegere Blue Note Records Festival) een origineel promofilmpje dat het in eigen beheer creëerde, met ditmaal een aantal bekende Gentse koppen in de hoofdrol.  

Op www.youtube.com/gentjazz prijzen ze stilzwijgend, en elk op een ander historische stadslocatie, hun favoriete festivalartiest aan. Leenden zich vrijwillig: burgemeester Daniel Termont, de politici Danny Vandenbossche, Freya Van Den Bossche en Mathias De Clercq, acteur Titus De Voogt, auteur Herman Brusselmans, drumster Isolde Lasoen, de zingende zusjes Gysel (Zita Swoon), een Gentse pooier, en de ‘incontournabele’ jazzcafé-baas Opatuur.


 Foto

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etienne Van Steenberghe stelt nieuw wijnboek voor !
Klik op de afbeelding om de link te volgen

    

Zowat elke wijnliefhebber is sedert enkele weken weer volop in z'n nopjes want het 13de boek van wijnfanaat Etienne Van Steenberghe rolde van de pers met als titel: "De goede wijnen van de zuidelijke Rhônevallei", een uitgave van Globe.

Op een zeer gesmaakte persvoorstelling in het gerenomeerde Gentse Marriott-hotel, en omkaderd door het 5de Kapittel van de Commanderie des Costes du Rhône - Baronie Gent, stelde Etienne met veel genoegen zijn boek voor en gaf de talrijke aanwezigen alvast een voorsmaakje van de 248 pagina's die het heerlijke vocht uit de zuidelijke Rhônevallei bundelen.
Althans, een selectie van enkele domeinen waarbij de auteur vooral aandacht had voor de jongere wijnbouwers die nog vol dynamiek tewerk gaan en open staan voor de nodige investeringen die de wijnambacht met zich meebrengt. Die wijnbouwers werden gevonden nadat Etienne aanwezig was op een "découverte" alwaar alle appellations aanwezig waren en waarop hij via een proefbank de gelegenheid te baat nam om op een week tijd zo'n 1000 wijntjes te proeven ... uiteraard op een technische wijze en niet zoals velen onder ons zouden doen: zalig genieten van het volle glas wijn.

Op die manier is het boek dan ook een steuntje in de rug voor deze jonge wijnbouwers, waaronder ook enkele vrouwelijke die zich verenigd hebben in "Femmes Vignes Rhône" (april 2004). En rekening houdend met de vaststelling dat er een zeer goed gevoel bestaat bij de prijs/kwaliteitverhouding èn dat voor 5 à 10 euro reeds een topkwaliteit Rhône te vinden is, moet de lezer ertoe brengen de stap te zetten naar deze streek en er volop op ontdekkingstocht te gaan.

Foto

Etienne beschrijft op een bijzonder informatieve manier de nieuwe dynamiek die vanuit de streek uitgaat, de grote variëteit aan traditionele druivenrassen, de twee grote Rhône-appellations, om de lezer uiteindelijk kennis te geven van de wettelijke productievoorschriften die eigen zijn aan deze wijnsoort.

Vervolgens gaat hij op zoek in de departementen Ardèche, Gard, Drôme en Vaucluse. Vooral dit laatste departement zal u bekend in de oren klinken want niet voor niets is het de bakermat van Côtes de Ventoux, Gigondas, Vacqueyras en Châteauneuf-du-Pape ... om maar de meest bekende aan te halen. Elk departement  wordt op een boeiende manier benaderd met diverse weetjes die in een opvallend kader werden geplaatst èn is er ruime aandacht voor interessante wijnbouwers met wie we persoonlijk kennis maken en van wie we alle mogelijke contactgegevens neergepend krijgen. Interessante locaties die zich in de buurt bevinden en aan te raden hotels en restaurants maken het geheel compleet terwijl de kleurrijke foto's zorgen voor een aangename afwisseling bij het doorbladeren van dit boek dat bestemd is voor ieder die houdt van de goede dingen van het 't leven. Na zijn vorige boek "Vlaamse wijnbouwers in Frankrijk" bewijst Etienne Van Steenberghe nog maar eens hoe gepassioneerd hij is van wijn en daar wil hij met succes anderen deelgenoot van maken.



"De goede wijnen van de zuidelijke Rhônevallei" is méér dan zomaar een boek of een gids, is uitgegeven door GLOBE en wordt voor 29,90 euro het uwe. Of ideaal als vakantiegeschenk.    

Etienne is eveneens te gast op S-TV in het programma "Vlaanderen spreekt" ...
op do 19/6 van 20 tot 20.30 uur èn op za 21/6 van 20.00 tot 20.30 uur.
Ook overdag op niet vooraf bepaalde uren.

Reageer (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
  • MIAT wordt Industriemeuseum
  • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
  • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
  • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
  • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
  • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
  • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
  • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
  • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
  • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
  • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
  • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
  • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
  • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
  • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
  • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
  • Nacht van de Vleermuis op 29/8
  • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
  • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
  • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

    PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • Breydelham
  • Heikki Verdurme (fotograaf)
  • Uitbureau Gent (tickets)
  • Gent
  • Zinloos geweld
  • Smaak
  • Ambiance
  • Huis van Alijn
  • Aktivia
  • Gastronomie en Toerisme

    Archief per maand
  • 09-2018
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 04-2015
  • 01-2015
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 11--0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs