Plietsplets
OM ZEKER EENS TE DOEN

Foto

MIAT wordt INDUSTRIEMUSEUM

Stad GENT

29 en 30 september 2018

zie www.industriemuseum.be






CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Rocco 80"
Rocco Granata

www.roccogranata.be


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijk



Foto

voor wie iets méér wil
27-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks Boekensienjalement: Fotoboek Museum voor Schone Kunsten
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Deze (on)regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.

 

 

 

Prachtig fotoboek over Museum Schone Kunsten

 

 

De Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten (gesticht in 1897) gaven een leerrijk boek uit naar aanleiding van de heropening, na een volle vier jaren restauratie, van de instelling, waar recentelijk nog de erg boeiende en zeer druk bezochte tentoonstelling “British Vision” liep, een degelijk overzicht van de plastische kunsten in GB.

 

Het – in eerste instantie foto – boek brengt het verhaal van dit aloude Gentse Museum, naar een ontwerp van architect Charles Van Rysselberghe, die een voor die tijd bijzonder progressieve tentoonstellingsruimte ontwierp die de tijd doorstond en nu nog ervaren wordt als een actuele en polyvalente espace voor het exposeren van Moderne Kunst.


 Museum voor Schone Kunsten Gent

Het Gentse Museum voor Schone Kunsten is ouder dan het Koninkrijk België. Het werd in 1798, door de Franse overheid opgestart als Musée du Département de l’ Escaut’, om de in beslag genomen kunstwerken, die niet meteen door de bezetter werden gedeporteerd, in onder te brengen.

 

Charles Van Rysselberghe koos in 1998 voor een grondplan in kruisvorm en voor een inplanting in het Citadelpark. In zijn eerste concept was al de hemicyclus (de bekende open en ronde ruimte) aan de Hofbouwlaan voorzien en ook de ingenieuze oplossing voor de acht daarrond liggende zalen in de vorm van overkoepelende rotondes met doorgangen in elk van de hoeken. Dat garandeerde tot op vandaag een niet te onderschatten optimalisering in tentoonstellingsvolume.

 

Het boek “Museum voor Schone Kunsten Gent/Museum of Fine Arts Ghent” (196 bladzijden) van curator Robert Hoozee, verscheen in een tweetalige (Nederlands/Engels) versie en bevat behalve de oorsponkelijke bouwplannen ook verhelderende foto’s van ondermeer Kristien Daem, Ronny Heirman en Dirk Pauwels…

 

Het kan bekomen worden in de stadswinkel aan het Woodrow Wilsonplein en via www.mskgent.be of museum.msk@gent.be en kost 20 €.

 

 

Freek Neirynck (sienjaleur)

Reageer (0)

25-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.70 jaar SCE Mariakerke: GEZOCHT !!!!
Op zaterdag 17 mei 2008 zal Sporting Club Excelsior Mariakerke (uitkomend in 3de provinciale A van de KBVB) haar 70-jarig bestaan op een spetterende wijze vieren.
Naast diverse wedstrijden met gastploegen, animatiemomenten en een feestelijk avondgebeuren zal de organisatie een groots opgezette tentoonstelling voorzien waarin het verleden, het heden èn de toekomst van de club duidelijk aan bod zal komen.
 
Teneinde de tentoonstelling zo visueel en interessant mogelijk te maken zijn wij dringend op zoek naar oud-leden of tegenstrevers die nog in het bezit zouden zijn van documenten, foto's, herinneringen ... die een rechtstreekse link hebben met SCE Mariakerke. Het verkregen materiaal zou éénmalig gebruikt worden voor de tentoonstelling.
 
Tevens willen wij iedereen die op één of andere manier te maken heeft gehad met de club (bestuur, speler, sponsor ...) willen verzoeken zich kenbaar te maken zodat we op 17 mei 2008 met z'n allen het jubileum mogen beleven.
 
Graag een seintje via plietsplets@telenet.be of 0477/96.13.44 (Johan Dhaene) zodat verder contact kan worden genomen.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Harlem Globetrotters zakken op 1/5/2008 af naar Gent

     

De wereldberoemde Harlem Globetrotters zullen op donderdag 1 mei 2008 om 17 uur in het Gentse Kuipke optreden met hun vernieuwde show 'Magic As Ever World Tour'. Het was vijf jaar geleden dat de knotsgekke Amerikaanse balgoochelaars, die 82 jaar bestaan, nog in Gent waren.

De Harlem Globetrotters worden algemeen beschouwd als het belangrijkste sportteam uit onze geschiedenis. Ze brachten de langstlopende sportshow ter wereld al in 118 landen, gespreid over 6 continenten. In totaal daagden al 125 miljoen toeschouwers op voor hun sportspektakel.

Het optreden van de Globetrotters gaat in Gent ook gepaard met een jongerenproject: ‘Feel The MAGIC’. In de aanloop naar dit sportieve spektakel organiseert de Stad Gent samen met  de organisatoren van The Harlem Globetrotters ‘3on3’ baskettornooien. Hiermee wil ze jongeren uit alle Gentse wijken en deelgemeenten de kans geven om zelf te proeven van de ‘magic’ van de Harlem Globetrotters.
Een van de doelstellingen van de Harlem Globetrotters is immers om in elke bezochte stad hun eigen sportieve en sociale spirit over te brengen op kinderen en jongeren, ongeacht hun afkomst of achtergrond. Deze filosofie sluit nauw aan bij de doelstellingen die de Stad Gent in de beleidsnota sport voorop stelt: zoveel mogelijk Gentenaars, en liefst op zo jong mogelijke leeftijd, van sport te laten proeven en in beweging te brengen. 

Feel The MAGIC zal plaatsvinden tijdens de paasvakantie.
Meer info volgt begin 2008.
Alle deelnemers krijgen de kans om gratis de unieke sportshow van The Harlem Globetrotters bij te wonen.

Tickets voor de show in Gent op donderdag 1 mei 2008 via de website  www.sherpa.be of tel. 070 25 20 20.
Tot dinsdag 15 januari loopt er een eindejaarsactie : prijzen: gewone plaatsen: 25 euro (i.p.v. 32 euro) en VIP-zitplaatsen 50 euro (i.p.v. 57 euro).

Info & inschrijvingen voor jeugdproject ‘Feel The Magic’(vanaf 15 januari 2008) via de website www.feelthemagic.be
Algemene info en contact show Gent : e-mail anthony.smaele@asprojects.be, tel. 0477 63 16 92.

Reageer (0)

23-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Circus BAVARIA van 22 t.e.m. 26 maart te gast in Mariakerke

   

Van zaterdag 22 tot en met woensdag 26 maart 2008 is het Nederlandse circus BAVARIA te gast in Mariakerke (Gent)
en dit met een spetterend programma voor jong en oud.

Het circus dat in maart 1988 (20 jaar geleden !!) voor de eerste keer de tenten opzette, komt deze keer met een programma waarin het koorddansen, de hoela-hoep, ponyspektakel, humoristische acrobatiek, bordengegoochel èn een wonderpaard de bijzondere ingrediënten zijn.

Maar voor Mariakerke is er méér want Dirk Lajoie en Pat Remue zullen als Didi en Patou de rol van circusclowns voor hun rekening nemen en zij die beide artiesten kennen, weten dat dit gegarandeerd zorgt voor de nodige hilariteit. De lachspieren zullen zeker een fijne tijd beleven !

Alle info over het circus zelf vindt u terug op www.circusbavaria.nl

Voorstellingen op 22 - 23 - 24 - 25 en 26 maart om 15.00 uur (+ op 22/3 eveneens om 19.00 uur)
Circustent aan de Brugsesteenweg (brug) - Mariakerke
Tickets tussen 8,50 € en 12,50 €

Reageer (0)

16-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WIN uw vrijkaart voor Beestjes & Baasjes (22-24/3 - Flanders Expo)

 


Van 22 tot en met 24 maart 2008 kan je in de hallen van Flanders Expo kennis maken
met de grootste huisdierenbeurs in Vlaanderen: BEESTJES & BAASJES.
Deze week krijg je op deze webstek heel wat informatie over dit gebeuren MAAR ...

we kregen van de Persafdeling van Flanders Expo zomaar eventjes 10 vrijkaarten (normale prijs: 9 €)

Plietsplets geeft ze weg aan hij of zij die een correct antwoord verstuurt naar plietsplets@telenet.be (vóór 19/3) met vermelding van naam, adres en telefoonnummer.

Hoe noemt de estafettewedstrijd voor honden die op 23/3 tijdens de beurs wordt gehouden ?

Veel succes en alle info over de beurs op www.beestjesenbaasjes.be

Reageer (2)

15-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paarse zetelgesprekken: Rodhan Al Galidi (20/3)

Afbeelding Paarse Zetel

In de Paarse Zetel zijn er gesprekken op het middaguur over cultuur, literatuur en geschiedenis
in de Achilles Musschezaal van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent


In de bibliotheek aan het Zuid interviewt Griet Pauwels op donderdag 20 maart de Iraakse schrijver
 Rodhan Al Galidi

Rodhan Al Galidi

 

 

De Paarse zetel

Griet Pauwels interviewt op donderdagmiddag van 12.30 tot 13.15 uur.
Gratis toegang, deuren dicht om 12.30 uur, geen reservering.
Locatie: Achilles Musschezaal, bibliotheek Zuid, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent.

Organisatie: Stad Gent, Departement Cultuur, Stedelijke Openbare Bibliotheek.
In samenwerking met vzw Passe-Vite
Met de steun van het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen en Sofitel Gent.



De paarse zetels behoorden toe aan Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck.
Ze stonden in een van de salons van zijn kasteel Orlamonde in Nice.
Nu nemen opnieuw schrijvers en cultuurfiguren plaats in (replica's van) de paarse zetels.

Meer info over de gast: zie www.gent.be en www.algalidi.com

Reageer (0)

13-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recrea Wondelgem stelt zich voor ... mèt aktiviteiten

Recrea Wondelgem is een nieuwe vrijetijdsvereniging ontstaan uit een groep mensen die actief zijn binnen de ouderraad van kleuter- en basisschool Mariavreugde Wondelgem.

In de toekomst worden allerhande sportieve, recreatieve en culturele activiteiten georganiseerd.

In ons programma onderscheiden wij 3 categorieën.

1)      Gezinsactiviteiten: Dit zijn de activiteiten gericht naar gezinnen met kinderen.

2)      Sportieve activiteiten: Hier gaat het vooral over wandel- en fietstochten maar ook nog haalbaar voor de iets meer sportieve kinderen of jongeren.

3)      Eigen organisaties: Dit zijn organisaties waar wij vooral het grote publiek trachten te bereiken om aan deel te nemen.

Meer info over ons kan u vinden op onze weblog www.bloggen.be/recreawondelgem

 

 Zaterdag 5 april !!
In basisschool Mariavreugde, Vinkeslagstraat 2 – 9032 Wondelgem

Wij bieden u:

Kaasbuffet a volonté of een vleesbord

Volwassenen : € 11    Kinderen (tot 12j.) € 6

Aansluitend muziek voor jong en oud

Inschrijving vóór 1 april via recrea.wondelgem@telenet.be en door overschrijving op

ons rekeningnummer 890-9541769-07. of bij het bestuur van Recrea Wondelgem:

 

Het bestuur van Recrea Wondelgem:

Peire Geert, Morekstraat 487 – 9032 Wondelgem 09/238.19.48

De Schepper Geert, Zwembadstraat 56 – 9032 Wondelgem 09/253.26.59

Stadius Petra, Kalkoenlaan 47 – 9032 Wondelgem 09/253.20.81

Bral Inge, Zwembadstraat 7 – 9032 Wondelgem 09/25326.59

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldmuziekfeest op 22/3 in Balegem
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op zaterdag 22 maart 2008 is iedereen van harte welkom op het Wereldmuziekfeest.

 

Djembee-roo, de lesgroep waar o.a. Freja en Zeger De Stoop en Tine Dhaene deel van uitmaken, 
organiseert die avond voor de 6de maal een avond vol muziek.


Er wordt natuurlijk djembé gespeeld, maar er is ook de samenwerking met Luiz Marquez, bekend etno-jazzmuzikant.


Verder krijg je Afrikaanse zang en dans te horen en te zien.

Alle info op 0486/981.461

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag 15/3: Finale 14de Groot Nederlands Dictee



Op zaterdag 15 maart is het zover. Die dag wordt het Vlaams Parlement ingenomen door de beste spellers uit binnen- en buitenland naar aanleiding van de finale van het 14de Groot Nederlands Dictee van Davidsfonds en Knack.

Enkele weken geleden namen bijna 9000 jongeren en volwassenen het in de voorronde van het Dictee tegen elkaar op. De fouten werden geteld, de prijzen uitgedeeld en de scores vergeleken. De beste spellers per wedstrijdcategorie nemen het nu zaterdag tegen elkaar op in de finale van de grootste spellingwedstrijd in het Nederlandse taalgebied.


 


Prestigieuze taalwedstrijd

 

Sinds de eerste editie van het Groot Nederlands Dictee in 1995 is er veel veranderd. Wat begon met een duizendtal deelnemers en een handvol preselectieplaatsen, groeide uit tot een prestigieuze internationale taalwedstrijd waaraan duizenden spellingliefhebbers deelnemen. Jongeren, volwassenen en anderstaligen: voor iedereen is er een aangepaste dicteeproef. Op het spel staat een riante prijzenpot ter waarde van meer dan 50 000 euro.

 

Bekende stemmen lezen voor

 

Zoals elk jaar worden de finaledictees voorgelezen door klinkende stemmen. De voorlezers van dienst zijn: Ketnetpresentator Kobe Van Herwegen, VRT-gezichten Ilse Van Hoecke en Thomas Vanderveken, VTM-nieuwsanker Cathérine Moerkerke, VRT-verslaggever     Veli Yüksel en radiostem Geertje De Ceuleneer. De winnaars krijgen hun prijzen uit handen van Marleen Vanderpoorten en Annabelle Van Nieuwenhuyse.

 

Meer info

Voor meer informatie over de finale van het Groot Nederlands Dictee, kunt u terecht bij Hanne Van Herck, hanne.van.herck@davidsfonds.be, 016/310.600 of 0477/903.373.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussels hotel BLOOM! stelt nieuwe General Manager voor!
Klik op de afbeelding om de link te volgen



Christel Cabanier alias Miss BLOOM en General Manager

 

BLOOM!, het moderne hotel aan de Brusselse Koningsstraat 250 staat sinds deze maand onder leiding van de dynamische en modieuze Christel Cabanier. Een schot in de roos voor Hotel BLOOM!

 

Christel Cabanier (37) was de laatste 10 jaar met veel plezier werkzaam bij Park Plaza Astrid Antwerp
in de functie van Operations Manager.

Haar droom was echter een hotel te vinden dat volledig bij haar zou passen: vlot, modern, dynamisch, van deze tijd, vernieuwend en zelfs vooruitstrevend. Wat dat betreft hebben Hotel BLOOM! en Christel Cabanier elkaar echt gevonden.

 

Christel is geboren en getogen in België en heeft de afgelopen jaren vooral in Antwerpen vertoefd. Over Brussel zegt zij: ‘Ik heb de laatste maanden veel tijd doorgebracht in Brussel om de laatste ‘trekpleisters’ van de stad beter te leren kennen. Ik ben absoluut verrast hoe modern en vooruitstrevend Brussel is geworden. Brussel bruist en met de komst van moderne hotels en restaurants kan het wedijveren met grote steden als Amsterdam, Parijs of Londen!’

 

Naast het dagelijks beleid van het hotel zal Christel er ook voor zorgen dat Hotel BLOOM! de positie van ‘uniek, modern, vooruitstrevend, vernieuwend’ zal blijven behouden.  ‘Ik laat mij omringen door jonge en enthousiaste mensen, die zich als het ware ‘één voelen’  met Hotel BLOOM!  en die zin hebben in een moderne werkplek’ aldus Christel Cabanier alias Miss Bloom!

 

Christel is ook te zien als jurylid in het programma ‘Mijn Restaurant’ bij VTM

 

 

Hotel BLOOM! beschikt over 306 kamers en 12 frisse en praktische vergaderzalen.

De kamers krijgen een muurbeschildering, gerealiseerd door jonge kunstenaars, studenten van de beste kunstscholen en academies in Europa. Momenteel telt Hotel BLOOM! al 150 kamers met een muurbeschildering. Iedere maand worden hier een 25tal aan toegevoegd. Volgens planning zullen alle 306 kamers tegen eind 2008 beschilderd zijn.

 

Binnenkort opent hotel BLOOM! op de begane grond: SMOODS ,‘livingroom, kitchen, music.

 

 

Hotel BLOOM!

Koningsstraat 250

B-1210 Brussel

www.hotelbloom.com

T: +32 2 220 66 11
E: info@hotelbloom.com

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2de VTM Live op Flanders Expo ... met klinkende namen



Marco Borsato en Soulsister

 

zijn de eerste twee artiesten die op het podium van 'vtm live 2008' zullen staan.

 

De tweede editie van dit popfestival heeft daarmee meteen een exclusieve affiche want het wordt Borsato’s enige concert dit jaar.

Spektakel verzekerd dus op zaterdag 23 augustus op de festivalterreinen bij Flanders Expo in Gent.


 

Waar al een tijdje op gespeculeerd werd, wordt vandaag bevestigd: Marco Borsato komt terug naar Vlaanderen. Het wordt meteen het enige optreden dit jaar van de Nederlander in ons land. Vorig jaar zette hij de festivalweide meer dan 2 uur in vuur en vlam en wie het karakter van Borsato een beetje kent, weet dat hij zichzelf dit jaar zal willen overtreffen.


 


De tweede naam op de affiche is niet minder indrukwekkend. Sinds hun recente reünie gaat het Soulsister immers voor de wind. De chemie tussen Paul Michiels en Jan Leyers is nog altijd onweerstaanbaar. Getuige hiervan zijn hun recente optredens in het Antwerpse sportpaleis. Maar liefst drie maal slaagden ze erin een uitverkocht sportpaleis te doen ontploffen. Benieuwd dus wat ze in petto hebben voor vtm live. Hun passage op ons popfestival  wordt overigens één van de enige concerten van Soulsister deze zomer.

 

'Het beste van de lage landen op één podium' was de baseline van 'vtm live' en de eerste twee namen bevestigen deze claim. Het is de bedoeling van De Entertainment Group en vtm om van het popfestival 'vtm live' een traditie te maken. Bovendien benadrukt de organisatie dat dit kan zonder een prijsverhoging en met nog meer comfort.  Een ticket voor 'vtm Live' kost net als vorig jaar 49,95 euro. Dit jaar is er bovendien een speciaal kids tarief. Kinderen tot 12 jaar krijgen een kaartje aan de helft van de prijs, 24,95 euro. En de organisatoren beloven nog meer leuke dingen: zo wordt het vorig jaar zo geroemde terras met gezellige zitjes, sprankelende cava én een perfect zicht op het podium, nog uitgebreid.

 

Met een bezoekersaantal van meer dan 30.000 mensen was 'vtm live 2007' een groot succes.  Voor de eerste keer konden fans van Marco Borsato en Clouseau hun idolen samen aan het werk zien. Het podium was bovendien het grootste ooit gezien op een Belgisch festivalterrein. De organisatoren hielden zich aan hun belofte dat er nooit wachtrijen zouden zijn aan de toiletten en de festivalgangers werden ook nog eens flink in de watten gelegd met een resem van acts en randanimatie.

De verwachtingen voor de tweede editie zijn hoog gespannen. De beste popacts strijken opnieuw neer op de festivalweide in Gent. De muziekliefhebber die vorig jaar eindelijk zijn/haar ding vond op 'VTM Live' mag dus op beide oren slapen. 'VTM live', hét popfestival van de lage landen is terug!

 

Voor meer informatie over het festival, de artiesten en ticketverkoop surf naar http://www.vtmlive.be/.

Reageer (0)

11-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op 15/3 leer je eindelijk ... 't Gensch dialect !!
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 





Gelieve luidop te leeze, oas ge t wil verstoan!!!)

 

 L I E R       T   G E N S C H        D I A L E C T

 

(binst dat nog meugelijk es!)

 


IENIESJOASELESSE GENSCH DIALECT OP

15 MOARTE ((14 OF 16U)

 

DE CENTRALE, KROANKINDERSSTROATE/HAM

 

 

Veur Westfluuten en andere allochtoone

 

 

Deur miester Freek Neirynck, begieroatslit van de Gensche Sosseteit, tekstfoernieseur veur Pierke Pierlala en (volks)teejoater- en lietsjesauteur.

 

 

                        GRATIESGRATWIETVEURNIET

 

 

(VEUR MIER INLICHTEINGE : DE CENTRALE, O9/265.98.28. decentrale@gent.be)

 

Reageer (0)

04-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks Boekensienjalement: RIET WILLE
Klik op de afbeelding om de link te volgen

FREEKS BOEKEN SIENJALEMENT

 

Deze (on)regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck, ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.)

 





GENTSE DICHTERES RIET WILLE BRENGT TWEE GLOEDNIEUWE
ORIGINELE DICHTBUNDELS UIT

 

“Van aan tot zin in een zoen”(Uitgeverij De Eenhoorn) en “Waarom mijn handen geen schoenen willen”(Uitgeverij Lannoo, zijn twee recente publicaties van de Gentse dichteres Riet Wille. Met beide origineel geïllustreerde boeken, door respectievelijk Annemie Berebroeckx en Geert Vervaeke, richt ze zich op een jong publiek. En dat is haar sterkte.

Spelen met klanken en met de betekenis van woorden.


 

“Van aan tot zin in een zoen” kan een taalreis genoemd worden voor kinderen die net beginnen te lezen. De versjes kunnen uiteraard ook worden voorgelezen. Dan klinken ze bijna als kinderliedjes. Neem nu :

 

Op haar neus gaf ik zus een zoen

Zus gaf ik toen een zoen op haar neus

Een zoen ga ik toen op zus haar neus

Dat deed ik heus!

 

Tegelijk is het werk een ABC-boek. In het eerste deel behandelt Wille alle letters van het alfabet en maakt er taalspelletjes mee die soms bijzonder leuk zijn.

 

Annemie Berebrouckx verzon daar kleurrijke eigentijdse grafiek bij en integreerde er rebussen en zoekspelletjes in. Het resultaat is een lees-, speel- en zelfs werkboekje waarmee de lezers een hele tijd zoet zijn en waar ze vaak naar terug zullen grijpen.

 

“Waarom mijn handen geen schoenen willen” is minder kleurrijk geïllustreerd. Steunkleur groen bovenop zwart-wit is de hoofdtoon van de tekeningen van Geert Vervaeke. Speels en vrij realistisch.


 

Wille verzamelt er 50 kindergedichten in die nauw aansluiten bij de leefwereld van de lezers :

Rekenles, zwemmen, een dag aan het strand, spelen met de bal, een verjaardagsfeestje, de poppenkast… een Sneeuwlandschap.

 

Een mus valt niet op

ze heeft geen grote bek,

ze waaiert niet met haar staart,

ze vertrekt nooit op reis.

 

Toch wordt dit vogeltje

een zeldzaam exemplaar

dus wordt het een witte winter,

help de huismus dan een handje

en zet wat voedsel klaar.


 

Riet Wille experimenteert en tovert in beide publicaties met de rijkdom van onze taal. Anderzijds slaagt ze er ook in om tot een bijzondere meerwaarde te komen door haar close samenwerkingen met haar illustratoren.

 

 

Freek Neirynck (recensent)




"Waarom mijn handen geen schoenen willen" is uitgegeven door Lannoo en kost 14,95 €
"Van aan tot zin in een zoen" is een uitgave van De Eenhoorn en kost 13,25 €

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week van de vrijwilliger - Bond Moyson

Van 2 tot 8 maart zet Bond Moyson Oost-Vlaanderen alle vrijwilligers in de kijker. De vraag naar vrijwilligers blijft immers groot. Daarom bundelden meer dan tien vzw’s van Bond Moyson Oost-Vlaanderen zowat een jaar geleden de krachten en richtten samen De Geknipte Vrijwilliger op. Die portaalsite voor de rekrutering van vrijwilligers bleek een schot in de roos met meer dan 1000 bezoekers in de eerste zes maanden. Maar daar bleef het niet bij. Ondertussen zijn er ook de jobdatabank, de vrijwilligersblog, vormingen en de maandelijkse Vrijwilligerscafés. Voor de tweede keer organiseert De Geknipte Vrijwilliger nu de Week van de Vrijwilliger, een week vol activiteiten en verrassingen waarin vrijwilligers centraal staan.


 dscf0334.jpg

Gratis manicure

De campagne pakt dit jaar uit met gratis manicure voor iedereen. Isabelle Volckaert, diensthoofd vzw Mantelzorg en mede-organisator, legt uit: ‘Tijdens de Week van de Vrijwilliger touren we met de gezondheidsbus van Bond Moyson door Oost-Vlaanderen. Bedoeling is enerzijds duidelijk te maken dat binnen het ziekenfonds vele vrijwilligers actief zijn. We willen hen graag bedanken voor hun inzet en blijvend engagement. Anderzijds hopen we ook nieuwe gezichten te verwelkomen, zoals dat ook vorig jaar het geval was. Het ruime aanbod aan vrijwilligerswerk, wordt voorgesteld. Er is voor iedereen wat wils, vrijwilligers kunnen kiezen uit een waaier van mogelijkheden. En wie zich aanbiedt in de bus krijgt er ter plaatse een gratis manicurebeurt bovenop’

 

Vrijwilligerscafé en Vrijwilligersfeest

Bond Moyson Oost-Vlaanderen organiseert ook andere activiteiten om het vrijwilligerswerk te promoten. Isabelle Volckaert: ‘Naast de website www.degekniptevrijwilliger.be met een jobdatabank en een blog organiseren we jaarlijks Het Feest. Daarmee bedanken we alle vrijwilligers voor hun inzet. Sinds een tweetal jaar is er ook het intussen drukbezochte Vrijwilligerscafé. In Gent komen de vrijwilligers elke laatste donderdag van de maand samen in het Huis van Alijn, in Dendermonde driemaandelijks in de Oude Vest. Een ideaal moment om te ontdekken wat anderen doen, elkaar beter te leren kennen en ervaringen en anekdotes uit te wisselen.’

 

Waarom vrijwilliger worden?

Voor sommigen betekent het iets om mensen te helpen. Isabelle Volckaert verduidelijkt: ‘Het geeft een meerwaarde aan het leven, vrijwilligers betekenen iets voor de maatschappij. Zo kunnen sommige gepensioneerden zich bijvoorbeeld inzetten als vrijwilliger binnen de consultatiebureaus voor baby’s en peuters of als oppasser, waar hun ervaring erg goed van pas komt. Anderen gebruiken het vrijwilligerswerk als opstap naar een professionele activiteit. Want vrijwilligers zijn niet alleen gepensioneerden, maar ook studenten, jongeren of dertigers.’

 

De vzw’s van Bond Moyson Oost-Vlaanderen bieden ook vorming aan, waardoor vrijwilligers echt professioneel ondersteund worden. Het sociaal contact is een andere drijfveer. ‘Vrijwilligers ontmoeten nieuwe mensen uit hun eigen streek. Zo bouwen ze een sociaal netwerk uit van mensen met hetzelfde engagement en dezelfde glimlach,’ aldus Isabelle.

 

Bent u geïnteresseerd om vrijwilliger te worden? Contacteer vrijblijvend 09 333 58 58 of surf naar www.degekniptevrijwilliger.be 
U kunt er ook uw ervaringen delen op de vrijwilligersblog. De gezondheidsbus stopt in Wetteren, Geraardsbergen, Ninove, Lokeren, Eeklo, Gent en Ronse. Info op 09 333 58 58 of op de website.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog eens een column van Kurt 'Biezebaaze' ... oef!
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een tijdje geleden speelden we met Biezebaaze voor enkele honderden verpleegsters op het personeelsfeest van het AZ St-Lucas.

Ons mooiste publiek ooit trakteerde ons daar op luid applaus, heerlijk vrouwelijk gekir en een verrassende kennis van onze teksten.

De sfeer zat goed, de band amuseerde zich; kortweg, onze stroprock deed zijn werk..

De zee vrouwen voor ons riep om bisnummers en daar gingen er met plezier op in.

Na anderhalf uur stapten we zwetend maar voldaan van het podium… mission accomplished!

Na een dik uur “blijven hangen” laadde ik mijn gitaar en versterker in de auto en reed naar huis en tijdens die rit kon ik het mission accomplished- gevoel maar niet van me afzetten.

De volgende dagen werd dat gevoel steeds sterker; mission accomplished!

Normaal heb ik na een optreden ongeveer een kwartier een verzadigd gevoel van “’t was goed, het publiek is tevreden” maar deze keer bleef het hangen.

Na een paar dagen werd het gevoel me duidelijk; ’t was goed, het publiek is tevreden, onze taak is volbracht… point final.

Ik lichtte de andere leden van de groep in, stuurde een tekstje naar de pers en liet het dan bij mezelf bezinken: Biezebaaze houdt ermee op.

 

De volgende dag kreeg ik al telefoon van Radio2: “Kurt, moeten de fans zich nu zorgen maken?”

“Ehm… eh…”

“Zijn jullie het beu?”

“Ehm…eh…”

“Stoppen jullie voorgoed?”

“Ehm…eh… voorgoed is eh… nogal eh…”

“Of nemen jullie een sabatjaar?”

“Ehm…eh… ah ja zeker…”

 

In de kranten werden ongeveer dezelfde, zij het meer, vragen gesteld en aan Vlaanderen werd gemeld dat wij met Biezebaaze een jaartje gaan herbronnen.

Het zij zo, ik kan een jaar nadenken of ik ooit nog wil stroprocken.

We zien wel.

 

Begrijp me niet verkeerd, ik heb nog nooit tegen m’n zin op een podium gestaan.

Ik heb er altijd van genoten om jullie weer Gents te laten zingen en onze stad en haar dialect te promoten.

Of ik het nu wil of niet, ik heb van ons dialect mijn levenswerk gemaakt…maar…

Ik zag laatst een aflevering van de Pfaffs waarin Sam Gooris in een café op twee bakken bier stond te zingen voor een paar zatte tooghangers.

De rest van het “publiek” kon het allemaal niet veel schelen en kaartte naarstig verder.

“Ooooh Marijke, hou me dan vast”… “jaja, koekes troef”…

Begrijp me niet verkeerd, op zo’n momenten doe ik m’n pet af voor Sammeke, je moet het maar opbrengen.

Ik zou het niet kunnen!

Ik wil in schoonheid kunnen stoppen.

Als ik ooit op die 2 bierbakken moet gaan staan, wil ik de boel op z’n kop zetten.

Als we gewoon verder gaan met Biezebaaze en op elke kermis en op elk straatfeest blijven optreden, geraken de mensen ooit op ons uitgekeken.

Ik hoor liever: “spijtig dat jullie ermee ophouden” dan “ze zijn daar weer met hun Boterkoekske”.

 

We doen deze zomer nog een paar optredens en gaan dan elk onze kant op.

Als we jullie bij het laatste bisnummer allemaal samen “wilde mee maa trèwen oastemblieft” hebben laten zingen, zullen we het herhalen; mission accomplished. 

Reageer (0)

27-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar welke radio luistert u het meest ? CIM zegt het u ...

Al is hun datum van release in het verleden al wel eens uigesteld, dit keer hielden ze woord.  De meest recente luistercijfers betreffen 'Golf 15' . Het CIM-onderzoek werd gehouden onder alle lagen van de Vlaamse bevolking van twaalf jaar en ouder, dit tijdens het tijdsvak van 05.00 tot 05.00 uur. Het gaat om de periode augustus tot december 2007.

01) Radio 2 - 29,3% (31,8%)
02) Q-music - 17,6% (17,7%)
03) Donna - 12,2% (13,3%)
04) Radio 1 - 8,8% (7,9%) 
05) Studio Brussel - 8,2% (8,5%)
06) 4FM - 6,0% (5,1%)
07) Klara - 2,3% (2,1%)

RADIO 2 VERLIEST



Opvallend is het grote verlies voor Radio 2. Voor het eerst duikt de familiezender onder de grens van de dertig procent (- 2,5%). Al weet men aan de Reyerslaan al jaren dat de monsterscore van Radio 2, uniek in Europa, al die tijd opzienbarend was en niet echt ‘goed’ te verklaren, toch zal het nu even schrikken zijn.

De terugval zal mogelijk ook te maken hebben met de vernieuwde programmering. Onder andere ‘De Madammen’ hebben al hun portie kritiek te slikken gekregen. Feit is dat een en ander niet aanslaat.

RADIO 1 VEERT TERUG

Radio1

Van het verlies van de collega’s profitereert Radio 1. De nieuwe programmering van de nieuws- en informatiezender slaat blijkbaar wel aan. Niet enkel het voortdurende verlies uit de vorige metingen is een halt toegeroepen, men gaat er zelfs 0,9 procent op vooruit (van 7,9 naar 8,8%).

Studio Brussel bevestigt. Zij noteren een rapportcijfer van 8,2%, weliswaar een verlies van 0,3% (het was 8,5% tijdens Golf 14). Q-music profiteert niet echt mee en blijft zowat gelijk. We moeten al naar het tweede cijfer achter de komma gaan kijken om het verschil te noteren. Toen 17,61%, nu 17,65%. Een status quo dus.

DONNA BLIJFT INCASSEREN



In het hoekje waar nog steeds klappen vallen, blijft Donna steken. De hitzender van de publieke omroep haalt nog maar een marktaandeel van 12,2 procent (was 13,3%). Een daling met iets meer dan een procent tegenover Golf 14. Dit terwijl ook de marktaandelen van Klara (+ 0,2%) en 4FM stijgen. Deze laatste doet er bijna een volle procent bij (0,9%). De vernieuwde aanpak van Bert Geenen blijkt hier dus wel te werken.

Info CIM

Reageer (1)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks Boekensienjalement
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Deze (on)regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck, ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.)

 














“Jumper en Pun” -
Leuk jeugdboek van Pol Hoste

 

De in Gent wonende auteur van vooral romans en gewaardeerde polemische columns in onder andere het Vlaams Theater Instituuttijdschrift Courant, waagde zich – voor het eerst?, volgens ondertekende – aan jeugdliteratuur. Het resultaat werd een leuk jeugdboek “Jumper en Pun” uitgegeven door Roulartabooks ter gelegenheid, en in samenwerking met het 10 jaar bestaande Child Focus.

 (foto: Willy Dee)
 

“Jumper en Pun” getuigt van een naturel op vlak van schoonheid en is ook vormelijk( Gentsse animatiefilmartieste Silvia Defrance) een bijzonder aantrekkelijk jeugdboek dat innerlijke rijkdom uitstraalt. Pol Hoste schreef positieve filosofie en poëzie op kinderniveau. Ouders moeten niet wachten tot hun kinderen lettertjes kunnen lezen, ze mogen het gerust (emotioneel gedragen en traag…?) voorlezen aan 4 à 5 jarigen. Het verhaal is eenvoudig en tegelijk uitermate boeiend.

 

Pun is het hoofdpersonage. Hij heeft een luchtballon. Met dat vervoermiddel hoopt hij vrienden te ontmoeten. Dat lukt met Jumper, letterlijk een hoogspringer. Ze worden goeie maatjes en gaan samen op zoek naar wat normaal alleen in hun dromen zou  waar kunnen worden.

 

Zo komen ze terecht op achtereenvolgens Oogeiland, Ooreiland en Harteiland om dan weer naar huis te weven. Pol Hoste verwoordt het als volgt :

 

“Niet dat de wind van richting was veranderd.

Maar de wereld is rond.

Dus moet je ooit wel eens uitkomen waar je bent vertrokken,

ook al ben je onderweg veranderd

en ben je bij je thuiskomst

niet meer wie je was.”  

 

De illustraties van Silvia Defrance zijn plastisch sterk, niet direct vernieuwend, maar zeer close aansluitend bij de zorgvuldig overwogen woorden van Pol Hoste. Uitkijken hoe dit boek scoort in de Nederlandstalige literatuurprijzen voor woord en beeldvorming?


 

 

Freek Neirynck (recensent)

"Jumper en Pun" is uitgegeven door Roularta Books en kost 13,90 €, met een dikke knipoog naar Child Focus (nvdr)

Reageer (0)

26-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIBBEREN wordt op 29/2 SCHRIKKELEN in Gent

De vierde Bibberduik van Gent verhuist dit jaar van datum, uur en locatie.

Bidderduik 2007

Het Bibberevenement van Gent zal deze keer plaatsvinden op schrikkeldag:

vrijdag 29 februari 2008 om 18.30 uur in het Openluchtzwembad Neptunus in Wondelgem.

Het Bibberduikprogramma blijft behouden. Ook deze keer krijgen de vooraf ingeschreven ijsberen een hartverwarmende aërobic voorgeschoteld, gevolgd door de ultieme plons, waardoor ze maar een paar echte zwemslagen verwijderd zijn van het heldendom.

Onder massale belangstelling kan iedere ijsbeer zijn of haar felbegeerde badeendje opduiken. Dit jaar zal schrik-wekkend Pierke terug van de partij zijn. Hij weet als geen ander knikkende knieën te bewegen tot een heldenduik.

Bibber-bewonderaars mogen niet achter de kachel blijven zitten. Terwijl de beefhelden het koude nat trotseren, kunnen de toeschouwers genieten van een hapje en een drankje.

Bekijk volgende foto

Wil je deelnemen aan de SCHRIKkelduik?
Schrijf je dan vanaf 11 februari in via de Sportlijn op het nummer 09 266 80 00.
Let op: het aantal deelnemers is beperkt tot maximum 500.
Deelname is gratis.
De minimumleeftijd is 6 jaar, indien vergezeld van een volwassene.

Sportdienst
Zuiderlaan 13
9000 Gent
Tel.: 09 266 80 00
Fax: 09 266 80 10
E-mail: sportlijn@gent.be 

Reageer (0)

25-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voice Male gaat voor nieuw album
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op 14 maart 2008 verschijnt “Hit Stuff”, het nieuwe album van VOICE MALE. 
Het album hoort bij hun nieuwe tour “Hit Hit Hoera” die momenteel met veel succes in België, Nederland en Duitsland loopt.  Het album wordt gelanceerd met concerten in Antwerpen, Amsterdam en Eupen. Met zo’n 100 optredens per jaar in binnen- en buitenland is Voice Male na meer dan tien jaar nog steeds één van België’s meest optredende groepen.

 

Op het nieuwe album zal je naast eigen nummers (waaronder de single ‘If you will stay’) ook originele bewerkingen van een reeks bekende hits vinden. Op dit album brengt Voice Male ondermeer a-capella versies van hits van Nelly Furtado en Alanis Morissette, maar evengoed van 10CC, Wham! en The Beatles.

 

 Het album “Hit Stuff” wordt op 14 maart voorgesteld met een concert in De Kleine Komedie in Amsterdam, op 15 maart in de Arenbergschouwburg in Antwerpen (20u00), en op 16 maart in de BRF studio’s in Eupen. Op 30 april staat Voice Male om 20u00 ook nog op de planken van het CC Ter Vesten in Beveren-Waas. 

 

Tickets voor het concert in de Arenbergschouwburg zijn verkrijgbaar via nummer 070/222.192, mail ticket@arenberg.provant.be of de website www.ticketantwerpen.be. Voor Beveren bel je best naar 03 775 50 74.

 

 www.voice-male.com

 

Reageer (1)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29/6 = Stiefouderdag
Klik op de afbeelding om de link te volgen




Vanaf 21/02/2008 staat de website www.stiefouder.be online.
 

Deze site is nog maar een klein begin die volgende maanden enorm zal uitgebreid worden.

  

Hierbij wordt héél Vlaanderen opgeroepen om massaal op zoek te gaan naar een nieuwe naam of term voor deze aangelegenheid met voor de creatievellingen onder ons ook de mogelijkheid om bijhorend symbool te ontwikkelen. Iedereen kan zijn idee dan op de site posten. Dit alles is in een wedstrijd gegoten. De te winnen prijs zal bekend gemaakt worden op 12 maart. Dit kan een reis, auto, of misschien wel een broodrooster zijn, wie weet ?  

 

De winnaar wordt bekend gemaakt op stiefouderdag: 29/06/2008.

Reageer (0)


MIJN PROEVERTJE


Foto

MAGAZINE SMAAK

NUMMER 79


Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
 • MIAT wordt Industriemeuseum
 • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
 • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
 • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
 • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
 • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
 • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
 • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
 • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
 • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
 • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
 • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
 • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
 • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
 • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
 • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
 • Nacht van de Vleermuis op 29/8
 • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
 • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
 • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

  PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

  Foto

  Foto

  Mijn favorieten
 • Breydelham
 • Heikki Verdurme (fotograaf)
 • Uitbureau Gent (tickets)
 • Gent
 • Zinloos geweld
 • Smaak
 • Ambiance
 • Huis van Alijn
 • Aktivia
 • Gastronomie en Toerisme

  Archief per maand
 • 09-2018
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 01-2016
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 06-2015
 • 04-2015
 • 01-2015
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 12-2006
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006
 • 03-2006
 • 02-2006
 • 11--0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!