Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijk



Foto

voor wie iets méér wil
25-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wedstrijd voor klassen - win plaatsen voor de try-out van ALLADIN (Evergem)



Na het grote succes van ‘Het Oneindige Verhaal, de musical’ wil Event-Team vzw uit Gent z’n publiek verleiden
met een romantisch sprookje in Oosterse sferen: ‘Alladin, de musical’.
Scenarist Jos Dom bewerkte de musical met een knipoog.
Nadat deze musical in België reeds vele duizenden bezoekers wist te trekken in Gent en Antwerpen, keert hij nu terug in een aangepaste versie. Gesluierde danseressen, vliegende tapijten en duistere elementen zijn een aantal elementen van deze nieuwe spetterende show ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Event-Team.


De officiële ticketverkoop via UITBUREAU GENT werd gestart op maandag 28 januari 2008 en er gingen al meer dan 1650 tickets van de 2000 beschikbare tickets de deur uit.
Momenteel is het bestuur van Event-Team vzw in onderhandeling voor een eventuele extra show in verkoop te zetten vanwege de massale interesse in tickets.


In samenwerking met het magazine KLASSE en LERARENKAART organiseert Event-Team vzw een wedstrijd voor de tweede en derde graad van het lager onderwijs:

‘Met je klas op een vliegend tapijt naar 1001 nacht’


Al even vergroeid als Edison met zijn gloeilamp is Alladin met zijn wonderlamp. Eén klas met leerlingen tussen 9 en 12 jaar met de try-out van ‘Alladin, de musical’ in Evergem op vrijdag 2 mei om 14.30 uur gratis bijwonen. Om in aanmerking te komen ontwerp je met de volledige klas één originele en creatieve wonderlamp. De jury kijkt alle lampen in de ogen en als die van jullie het meest schittert, beleven jullie een extra leuke namiddag. De wonderlamp moet de jury bereiken voor 18 april 2008 en de winnende klas wordt in de week van 21 april op de hoogte gebracht. Meer gedetailleerde informatie over de wedstrijd is te vinden op www.event-team.be



Alladin, de musical, van 2 tot en met 4 mei 2008 in het Cultuurcentrum van Evergem, Weststraat 31, 9940 Sleidinge

Tickets tussen 14,50 en 16,50 euro via www.uitbureau.be

Alle informatie over de voorstelling via www.event-team.be

 



 


Reageer (0)

18-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIODANZA ... méér dan de moeite waard om te proberen!
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Vanaf dinsdagochtend van 10.00 - 12.00 uur MET start op 4 maart
of dinsdagavond van 20.00 - 22.00 uur >MET start op 11 maart
in het Dans- en vormingscentrum Polariteit, Verkortingstraat 55 te 9040 St Amandsberg.
 
Biodanza is een samenspel van dans, beweging en ontmoeten vanuit het hart',
aldus docente Rina Mertens. 'Geïnspireerd door muziek en emoties ontstaan
spontane en creatieve bewegingen', zegt de docente.

Een Biodanzales verhoogt de vitaliteit, vermindert stress en zorgt voor
ontspanning. Biodanza is opnieuw verliefd worden op het leven en zijn wie je
in essentie bent.' De ontmoetingen gaan door in de Wellekensstraat 35.

Info: 053-73.08.21  www.polariteit.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.StapAf gaat tweede jaargang in!

StapAf, het fietsmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen, is aan zijn tweede jaargang begonnen. Het voorjaarsnummer van 2008 is zonet van de persen gerold en staat weer vol met reportages, tips en leuke routes voor de fietser. Zo gaan ze dit nummer op stap met ex-wielrenners Peter Van Petegem en Serge Baguet. Enthousiast namen ze het voorstel van Toerisme Oost-Vlaanderen aan om voor het magazine al het lekkers langs hun voormalige trainingsparcours nu eindelijk ook eens te proeven. Met de fiets, maar eindelijk zonder beperkingen. En of het hen gesmaakt heeft!

 

Het relaas van de culinaire ontdekkingstocht van Peter Van Petegem en Serge Baguet door de Vlaamse Ardennen lees je in het derde nummer van StapAf. De oudrenners hebben hun favoriete tocht uitgestippeld op het recreatieve fietsnetwerk van Toerisme Oost-Vlaanderen. Het kaartje met de knooppunten staat in een handig, uitneembaar middenkatern, samen met nog vier andere fietstochten in Oost-Vlaanderen: in de Leiestreek fiets je door de kunsttuin van Gent, in Scheldeland langs de kastelen van Laarne en Destelbergen, in het Waasland door de groene omgeving van Lokeren en Waasmunster en in het Meetjesland ten slotte van de Asseneedse naar de Sentse kreken.

 

Dat is lang niet alles. StapAf trakteert je opnieuw op een aantal praktische tips, die het fietsen een stuk aangenamer maken. Zanger en acteur Koen Crucke ontdekt het Oost-Vlaams culinair erfgoed. Hij bakt brood op de traditionele manier in de historische Drongengoedhoeve in Ursel. In het bruine café van het Huis van Alijn in Gent proeft hij van jenever. In de Van Hauwermeirsmolen in Wetteren mag Koen Crucke zelf graan malen en in het Biermuseum van Ertvelde nipt hij van een huisbiertje terwijl hij herinneringen ophaalt aan zijn optredens met Eddy Wally.

 

Er valt opnieuw wat te winnen met dit nummer van StapAf. Vier keer een overnachting met ontbijt voor twee personen in de Vlaamse Ardennen om precies te zijn.

 

Het fietsmagazine StapAf verschijnt twee keer per jaar en is gratis verkrijgbaar in de Oost-Vlaamse toeristische infokantoren en bij de diensten voor Toerisme. Een exemplaar bestellen kan via www.tov.be of door een mailtje te sturen naar toerisme@oost-vlaanderen.be.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TV BAND weer mèt Guillaume Devos op podium
Klik op de afbeelding om de link te volgen







Op zondag 24 februari brengt de TV Band zijn eerste optreden van 2008.  De TV Band bestaat uit een pak populaire televisiemensen die ook graag zingen en een spetterend spektakel brengen met solonummers, duetten en samenzang.


 

Op 24 februari zal ook Guillaume Devos (uit Familie) voor het eerst sinds zijn deelname aan “Steracteur Sterartiest” weer op het podium staan. Naast Guillaume zullen ook Marijn Devalck en Loes van den Heuvel (FC De Kampioenen), David Michiels, Erik Goris en Anneke Van Hooff (Familie) en Wanda Joosten (Familie Backeljau, Booh) weer op het podium staan begeleid door zes muzikanten.


 
  


Het optreden vindt plaats in CC Het Bolwerk, Bolwerkstraat 17 in 1800 Vilvoorde om 15u00.

 

Kaartjes zijn verkrijgbaar op het nummer 02 255 46 90


Alle info op www.tvband.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drapolleke brengt De Wijze Eik in de prijzen

Drapolleke
 



Politiezone Gent
heeft sinds kort een nieuw logo, het politiedraakje. Dit logo zal worden gebruikt voor alle (educatieve en andere) verkeersacties gericht naar jongeren. De Gentse basisscholen zochten een geschikte naam. Basisschool De Wijze Eik uit Mariakerke won de wedstrijd: het politiedraakje heet vanaf nu ‘Drapolleke’.

Zichtbaarheid in het verkeer staat centraal tijdens de wintermaanden. Door Politiezone Gent werden reeds tal van initiatieven genomen om de zichtbaarheid van fietsers en andere (zwakke) weggebruikers te verbeteren.

Een van de belangrijkste doelgroepen van Politiezone Gent zijn de (schoolgaande) jongeren. Om het belang van zichtbaarheid in het verkeer extra onder hun aandacht te brengen en de jongeren vooral te stimuleren om zich in het verkeer zo zichtbaar mogelijk te maken, koos de politie voor een ‘fluo-actie’.

Tijdens de maand november 2007 kregen de Gentse basisscholen de mogelijkheid om gratis verkeerskazuifels te krijgen voor de schoolkinderen. Deze fluo-jasjes werden tijdens een grote fluo-happening door de scholen afgehaald. Ondertussen werden meer dan 11.000 fluorescerende verkeersjasjes verdeeld aan de deelnemende basisscholen.

 

En de winnaar is… ‘Drapolleke’ !           Drapolleke

Met deze fluo-actie stelde de Politiezone Gent voor het eerst ook het nieuwe logo voor dat zal gebruikt worden voor alle verkeersacties gericht naar jongeren. De keuze viel op een draakje. Gent is immers symbolisch verbonden met de mythologische figuur van de draak. De draak staat voor veiligheid en bescherming (de draak op het belfort beschermt de ‘vrijheden’ van Gent) en is dus het ideale logo voor toekomstige acties.

De Politiezone Gent deed een oproep aan de Gentse basisscholen om mee te helpen zoeken naar een naam voor het politiedraakje. In totaal hebben 11 scholen hun leerlingen aangezet om een naam te bedenken en werden 72 namen ingezonden. Uit al die inzendingen werd de leukste en origineelste naam gekozen.

Een inzending van Basisschool De Wijze Eik uit Mariakerke sprong onmiddellijk in het oog en werd dan ook gekozen als naam voor het draakje. Het politiedraakje heet vanaf nu: ‘Drapolleke’ (samenvoeging van Draak en politie).

 

Winnaars krijgen Politierondleiding

Als dank voor de leuke inzending zullen de leerlingen van klas 3 B van De Wijze Eik, naast een kleine attentie, op woensdag 21 mei 2008 een uitgebreide rondleiding krijgen op het Algemeen Politiecentrum van Politiezone Gent (A. Triestlaan). Die dag zullen zij zich eventjes flik wanen. Een bezoek aan de cellen, aan de MPE-wagen en een demonstratie van de hondenbrigade zullen zeker op het programma staan.

 

Ook fluo-jasjes voor jeugdbewegingen

Omdat jeugdbewegingen nog steeds erg populair zijn bij de jonge kinderen, werd ook aan deze organisaties de mogelijkheid gegeven om fluo-jasjes te verkrijgen. Op deze manier tracht de Politiezone Gent een zo groot mogelijke groep te bereiken en de zichtbaarheid van schoolkinderen zo veel mogelijk te verhogen.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.S.M.A.K. blikt tevreden terug en kijkt al vooruit



Het S.M.A.K. heeft de veelbesproken tentoonstelling ‘Head Shop / Shop Head’ van Paul McCarthy afgerond met 53.903 bezoekers. Daarmee is de vooropgestelde doelstelling van 50.000 bezoekers ruimschoots behaald. De behaalde doelstelling bevestigt de internationale uitstraling van het Gentse S.M.A.K.. In de internationale pers werd veel aandacht besteed aan de tentoonstelling en in de agenda’s van de Belgische tijdschriften en kranten prijkte ‘Head Shop / Shop Head’ wekenlang bovenaan in de top 5 van te bezoeken exposities. Wie de tentoonstelling niet meer gezien heeft, zal ze gemist hebben. Het S.M.A.K. vormde immers na het Moderna Museet in Stockholm en het ARoS in Aarhus het eindpunt van deze reizende retrospectieve. Voor de tentoonstelling heeft het S.M.A.K. een positieve samenwerking met het Middelheimmuseum in Antwerpen opgebouwd, die mogelijks in de toekomst verder zal gezet worden.

 

Komende tentoonstellingen:


 


EXPO S.M.A.K.

05.04…06.07.2008 Guillaume Bijl

 

Kunst Nu

05.04…29.06.2008 Wilfredo Priëto

Reageer (0)

03-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genomineerden Ambassadeur Gentse Leute 2008

De nominaties voor de titel Ambassadeur Gentse Leute 2008 zijn gekend: schrijfster Geertrui Daem, kostumière en levensgenietster Liliane Demeyer, cabaretier Dirk Lajoie, kunstenaar Michel Bracke, Christoffe "Michèle" Verschueren van Les Folles de Gand en volkstheaterkoppel Suzy en Raymond Vanherberghen.

       

 

De showavond met voorstellingen en korte optredens van de genomineerden zal doorgaan op zaterdag 10 mei 08 in centrum Reinaert in de Brugse Puurte.

Net als bij de eerste editie zal men kunnen stemmen op zijn of haar favoriet middels stemformulieren in de krant, per sms en natuurlijk hier op de wepcitee van Gentse Leute zelve. Nog even herinneren dat de ambassadeurstitel bedoeld is voor die persoon waarvan de meerderheid vindt dat hij of zij wel degelijk voor "amusement in Gent" zorgt, op welk vlak dan ook.
Er wordt momenteel nog onderhandeld met sportschepen Peeters om ook een sportfiguur bij de titel te betrekken. Na selectie door een apart comité zal 1 sportpersoonlijkheid gekozen worden en die krijgt tijdens de Ambassadeursavond een persoonlijke hulde.

De tweede Nacht van de Gentse Leute zal gepresenteerd worden deur onzen iesten ambassadeur: Fred Geirnaert.

Alle info op www.gentseleute.be

Reageer (0)

28-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sarah helpt u bij uw organisaties (Gent)

Meer en meer mensen slaan de handen in elkaar en organiseren een barbecue of aperitief in hun straat, een rommelmarkt of een speelstraat. Dit vraagt enige voorbereiding en niet iedereen weet onmiddellijk hoe daaraan te beginnen.
Hiervoor wordt binnen de Dienst Buurtwerk Sarah aan u voorgesteld.

Buurtfeest Sluizeken-Tolhuis-Ham

Sarah is de naam van het fonkelnieuwe Steunpunt Buurtinitiatieven van de Dienst Buurtwerk, in de Begijnhoflaan 456, in Gent.
Vanaf 4 februari kunnen bewoners, bewonersgroepen en organisaties er terecht voor alle informatie over het organiseren van een niet-commerciële activiteit in en voor één of meerdere buurten van de Stad Gent. Men vindt er onder andere alle aanvraagformulieren die nodig zijn voor het organiseren van een activiteit, maar ook inlichtingen over subsidies en het aanvragen van materiaal.

Dit Steunpunt is ook de plaats waar de Gentse inwoners een gratis vrijwilligersverzekering kunnen bekomen, die de provincie Oost-Vlaanderen aanbiedt met steun van de Nationale Loterij. Bij Sarah kan je ook telefoneren, fotokopiëren, surfen op het internet, affiches ontwerpen op computer, neuzen in de bibliotheek en artiesten opzoeken in Deborah, de databank van de Dienst Buurtwerk.
In de toekomst zal Sarah ook uitgewerkte draaiboeken aanbieden met tips voor het opzetten van een buurtkrant, de organisatie van een sportactiviteit of een quiz, enz.

Sarah is operationeel vanaf 4 februari 2008:
dinsdag van 9 tot 12 uur, woensdag van 14 tot 17 uur en op afspraak.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toerisme Rupelstreek zoekt vrijwilligers



Ligt je interesse bij oude schepen? Kan je er uren naar kijken en over vertellen? Dan ben jij wellicht de persoon die we nodig hebben!

Toerisme Rupelstreek vzw zoekt immers vrijwilligers die willen meewerken aan de uitbouw van het Nautisch Bezoekerscentrum Rupelstreek.

Wat verwachten we?

Je zal instaan voor het openen en afsluiten van het bezoekerscentrum, het opstarten van de apparatuur, het bijhouden van de bezoekersaantallen.Bovendien krijg je de kans om mee na te denken over nieuwe activiteiten en realisaties.

 Wat bieden we?

§         Vrijwilligersovereenkomst: je ontvangt een reële onkostenvergoeding na voorlegging van een onkostennota.

§         Bovendien biedt Toerisme Rupelstreek vzw je ook bijscholingskansen

 In onderling overleg wordt afgesproken welke openingsdagen de vrijwilliger voor zijn/haar rekening neemt. Het bezoekerscentrum is geopend vanaf 1 april tot en met 30 september, op zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

Kandidaten kunnen zich richten tot Toerisme Rupelstreek vzw, Greet Sas, Schommelei 1/3, Boom, tel: 03 880 76 23 of toerup@telenet.be

 

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Body & Beauty (2 - 3 en 4/2) in Flanders Expo



Van 2 tot en met 4 februari programmeert Flanders Expo: BODY & BEAUTY

Een heerlijk dagje kuren, een zalige massage of schoonheidsbehandeling of gewoon een nieuw kapsel...
Maak kennis met nieuwe producten of behandelingen en ... probeer ze ook meteen uit.
Overweeg je een cosmetische ingreep?
Body & Beauty creëert een objectief platform waar deskundigen infosessies geven over diverse behandelingen voor een stralende huid, een platte buik, gladde benen, een vollere boezem of goede ogen.


 

www.bodybeauty.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laura Lynn op 30/1/2009 met VEGAS in Antwerpse Zuiderkroon
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Na het succes van het afgelopen weekend in het Sportpaleis met Frans Bauer heeft Laura Lynn de smaak te pakken.


Op 30 januari 2009 stelt Laura Lynn in de Lotto Arena haar gloednieuwe show Vegas voor.

Exact een jaar geleden werd de laatste rechte lijn ingezet voor de Betoverd concerten.
Dat bleek een schot in de roos, en Laura Lynn wist een ijzersterke live set neer te zetten.

 

Na het succes van het duet met Frans Bauer, is dit concert een logische volgende stap.
Laura Lynn zal binnenkort haar touragenda voor deze zomer bekendmaken, maar éérst is het de beurt aan de Lotto Arena.

 

'Vegas' wordt een indrukwekkende show die start waar de Betoverd Show is gestopt.
Laura Lynn zal schitteren als de Show Girl die ze is.

 

Tickets zijn te koop via www.zuiderkroon.be of telefonisch op het nummer 070 345 345.

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks Boekensienjalement
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Deze (on)regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.

 

Nog tot 17 februari 2008 loopt in de Kunsthal Sint-Pieters in de Sint-Pietersabdij op het gelijknamige plein, de overzichtstentoonstelling “BUTH, vader van Thomas Pips en andere muizenissen…”.

 

Bij die gelegenheid verscheen het (kunst)boek ‘BUTH, leven en werk’ van Danny De Wilde en DannY De Laet, in een hard boarduitgave van de Gentse Stripgalerij De Negende Kunst en KUNSTHAL GENT. Geen banale catalogus maar een opus gewijd aan Leo De Budt, aan zijn teken- en schilderkunst en zijn gelegenheidsgrafiek o.a. de Thomas Pipstekeningen in de vroegere Ronde van Frankrijk uitgaven van Het Volk… zoek maar de muis en de stijve col.

 

“BUTH, leven en werk” is een terechte ode geworden aan het werk van de kleine, bescheiden kunstenaar, die inmiddels de leeftijd van de tachtig voorbij is. Een Gentenaar in hart en nieren, die bovendien niet weg te denken is in de geschiedenis van de heropgestarte Gentse Feesten in het laatste kwart van de vorige eeuw.

Affiche 'Buth. Vader van Thomas Pips en andere muizenissen'
 

Leo De Budt, zo schrijven de samenstellers, groeide op in een artistiek milieu, met onder andere zijn vader Victor De Budt die tot de Latemse School gerekend wordt. Dat tijdsaspect wordt overigens bij de eerste stappen in de tentoonstelling schitterend herdacht, met originele werken van ondermeer Emile Claus, Guust Desmet,… Frits van den Berge, die zijn tekenpennebroeder werd in onder andere het Dagblad Vooruit.

 

Het gros van Buth’s oevre, dat zowel in het boek als de tentoonstelling werd opgenomen, kunnen we zonder enige kans op neerkijken, eigenlijk wel als ‘gelegenheidsgrafiek’ bestempelen. Maar dan van een zeer hoog niveau.

 

Leo De Budt moest inderdaad tientallen jaren – om den brode – tekeningen maken : cartoons en karikaturen voor in de kranten, stripverhalen – waarvan er gelukkig ook een behoorlijk aantal in boekvorm verschenen -, logos en ander public relationsontwerpen voor de recla-me…affiches.

 

Maar laten we nooit vergeten dat hij eigenlijk, feitelijk, in de foen.. de grondlegger was van het Vlaamse stripverhaal. Nero, Suske en Wiske, Jommeke, Kiekeboe zouden misschien niet eens het daglicht gezien hebben.

 

“BUTH, leven en werk” is een prachtuitgave geworden waar heel veel intellectuele arbeid moet in gekropen zijn, maar  hij rendeert ten volle. De samenstellers vonden een uitgewogen balans tussen tekst en illustraties (al hadden die soms wel wat uitvergroter gekund, maar papier kost geld !)

 

Het boek is in alle geval een uitdaging tot kopen voor een brede waaier van geïnteresseerden :

Kunsthistorieliefhebbers, geïnteresseerden in de geschiedenis van Gent en zijn artistieke periferie, stripfanaten….

 

Freek Neirynck (recensent)

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VZ GENT wint KASTAAR 2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Met een knipoog naar de Castarprijs van Canvas en De Standaard werd de Kastar van de Brugse Poort in het leven geroepen door Guy Reynebeau en de SP.A Brugse Poort. Het opzet wil de partijgrenzen overstijgen en de hele buurt betrekken. Personen of organisaties die iets hebben gedaan waar de bekende volkswijk beter van wordt, komen in aanmerking.
Deze keer ging deze felbegeerde Gentse trofee naar VRIJE ZWEMMERS GENT (waterpolo).

Alle info op www.vzg.be

Reageer (0)

22-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIEZEBAAZE STOPT (VOORLOPIG)!!!



Biezebaaze
houdt er na deze zomer mee op… althans voor minstens een jaar.


Na 4 jaar, een vijftal singles, 2 full cd’s, een tour de France-EP, 2 live dvd’s en een ontelbaar aantal optredens, is het vijftal dringend aan iets anders toe.

Frontman Kurt Burgelman : “we hebben in zowat elke Vlaamse gemeente op een festival gespeeld, in elke Oost-Vlaamse zaal en letterlijk op elk Gents pleintje opgetreden… en op veel plaatsen meer dan één keer.
We hebben heel wat cd’s en dvd’s verkocht en hebben het Gents dialect een nationale nummer 1 hit cadeau gedaan, onze plicht t.o.v. onze stad hebben we dus gedaan”.


Op de vraag of dit het definitieve einde van Biezebaaze betekent, blijft Burgelman onduidelijk : “ we hebben zowiezo een contract voor een optreden op de Gentse Feesten van 2009 en daar kijken we, echt waar, nu al naar uit.
Of dat een nieuw begin zal zijn of een eenmalig iets, daar zijn we nog niet uit”.

veel 5en en 6en  

info: www.biezebaaze.be

Reageer (0)

11-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis Van Alijn nodigt uit op nocturne

Nog tot en met zondag 27 januari 2008 zijn de tentoonstellingen ‘GENT IN BEWEGEND BEELD’, ‘HET EUREKAMOMENT VAN BAEKELAND-100 jaar bakeliet’ en ‘THE POWER OF PRINT’ te bezoeken.

Voor wie deze tentoonstellingen nog niet kon zien, organiseert het Huis van Alijn een extra nocturne.

Op donderdag 24 januari 2008 blijft het Huis van Alijn van 17u tot 21u open. De toegang tot de nocturne is gratis!

Het is dé gelegenheid om in een avondlijke en gezellige sfeer het museum en de lopende tentoonstellingen te bezoeken.
De binnentuin is feestelijk verlicht en ook de museumherberg blijft deze avond open tot middernacht.

In het museum zijn de hele avond medewerkers aanwezig om op al uw vragen over bakeliet, over de filmpjes én over de jaren 50, 60 en 70 te antwoorden. Op deze avond zijn er éénmalig demonstraties van het spel TANTRIX.
Verder vertonen we doorlopend op groot scherm drie ‘found footage films’, gemaakt in opdracht van het Huis van Alijn door Julien Vandevelde (Schimmen uit de jaren 50), Kadir Balci (Zoete Zeventig) en Lieven Debrauwer (C’ est la Vie).

Méér info op www.huisvanalijn.be

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Over taal" ... legt inhoud nieuw nummer bloot

Cdt Flor Koninckx        

Boek Flor Koninckx deugt niet

'Wie een autorijbewijs wil halen, komt doorgaans in aanraking met een theorieboek van Flor Koninckx. In veel winkels is zijn Autorijden van A tot Z het enige verkrijgbare boek.' Dat schrijft Albert Oosterhof in het nieuwste nummer van Over Taal.. Koninckx was onlangs nog in het nieuws: de Vlaamse minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt laat scholen een boek van een concurrent gebruiken, en dat pikt de uitgever van Koninckx niet. Misschien moet die uitgever dan eerst maar eens een redacteur in dienst nemen. Want het boek is wat taal betreft een kleine ramp: ‘er schort nogal wat aan de leesbaarheid en helderheid’. Oosterhof haalde niettemin (als Nederlander) zijn rijbewijs (in Vlaanderen). De bijdrage kunt u lezen op www.overtaal.be.

 



Boudewijn de Groot over taal

Een interview met Boudewijn de Groot. 'Toen ik begon had ik een onwaarschijnlijk bekakte uitspraak', zegt hij. Maar toch: Geert Van Istendael beweerde ooit 'de norm ligt op de tong van Boudewijn de Groot'. De grootmeester van het Nederlandstalige chanson over dialect, uitspraak, en songteksten schrijven: 'Voor alle teksten die ik geschreven heb, ben ik gaan zitten en heb ik zitten wachten tot er iets kwam.' Het interview kunt u lezen op www.overtaal.be

 

Verder in dit nieuwe nummer van Over Taal onder meer:

- Wat vindt jij van dt-fouten? Een onderzoek van Els Hendrickx.

- Zeker en vast = vast en zeker? De Vlaamse en de Nederlandse variant. De Leidse studente Barbara Snel legt het uit.

- Regine Croes vertelt over het taalbeleid op Aruba in een interview met Eric Mijts.

- Hoe spreken peuters lettergrepen uit? Een taalwerk van Helena Taelman.

- Hoe schrijf je goede bedrijfsportretten? Een dossier van KBC-journalist Bruno Comer.

- en de rubrieken 'Taalwerk', 'Broodje taal', 'Te boek', 'Column' en 'Quiz'.


Reageer (0)

09-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cyrano De Bergerac komt naar Gentse Capitole

   

Na de succesproductie "Amadeus", slaan Herbert Flack en regisseur Bruno Van Heystraeten opnieuw de handen in elkaar voor een klassieker uit het internationaal theaterrepertoire: "Cyrano de Bergerac"!

De prachtige kostuums, de grootse emoties van een klassieker, en de schitterende acteerprestaties van Vlaanderens grootste acteurs: dit zijn opnieuw de ingrediënten voor een avond groots spektakeltheater, over de trotse soldaat-dichter met een enorm reukorgaan.

Grote gevoelens, grote acteurs, groots theater
Gerard Depardieu, Jean-Paul Belmondo, Stephen Rea, Klaus Maria Brandauer, Jean Marais, en Karel Vingerhoets (in een legendarische regie van Walter Tillemans) gaven allen onvergetelijk gestalte aan deze tragische held. Wie Herbert Flack aan het werk zag tijdens Amadeus, weet dat we ook van hem een virtuoze vertolking mogen verwachten.

Hij krijgt dan ook ondersteuning van een absolute droomcast!



Met Sandrine André, Wim Danckaert, Patrick Vandersande, de onvergetelijke Manu Verreth, Steve De Schepper en Erik Goris is dit werkelijk een droomcast uit de gloriedagen van het KNS en de KVS.

“Cyrano de Bergerac” staat niet enkel bekend om zijn ontroerende liefdesscénes, maar ook om zijn spektakel: knappe massascènes, spannende degenduels, tragische veldslagen, etc. Regisseur Bruno Van Heystraeten bewees al met "Amadeus" dat hij hier de geknipte man voor is.

HET LEGENDARISCH LIEFDESVERHAAL
Cyrano de Bergerac is een stormachtige soldaat-dichter, die het puntige staal van de degen koppelt aan een puntige pen. Hij heeft echter één levensgroot trauma: zijn mismaakte neus.

Heimelijk is hij verliefd op zijn knappe nichtje Roxane, maar zij is op haar beurt weer verliefd op baron Christian de Neuvillette, cadet bij Cyrano’s eenheid. De erg knappe Christian wil niets liever dan die liefde beantwoorden, maar er is één probleem: Roxane valt op verheven taalgebruik en de zoete klanken van het gesproken woord, en dat is niet bepaald het sterkste punt van Christian.

Het is Cyrano die met het idee komt om zijn lyrisch talent te koppelen aan de lichamelijke uitstraling van Christian. Achter de facade van diens knap uiterlijk kan Cyrano eindelijk aan Roxane kwijt wat hem al jaren in het hart en op de lippen brandt.

Vanonder het balkon fluistert Cyrano Christian de smachtende woordjes in. Aan het front schrijft Cyrano de prachtige brieven van Christian aan zijn geliefde. Samen zijn Christian en Cyrano de ideale aanbidder: geestig, intelligent, trots, nobel en knap. Maar deze maskerade moet en zal eindigen in een tragedie.

“Een klassieker!”
Na "Amadeus", steekt Geert Allaert Theaterproducties opnieuw zijn nek uit om de grote klassiekers op de Vlaamse planken te brengen. Met respect voor de theatertraditie, maar tegelijk in een spectaculair, fris en stijlvol kleedje!


Cyrano de Bergerac

Van 23 t.e.m. 27 januari 2008 in Capitole Gent (www.capitolegent.be)

INFO & TICKETS
077/37.38.39 (vanuit Nederland 0032 70/25.20.20)

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lessenreeks Argentijnse Tango

Image



Pol Van Assche
, de bezieler van ‘La Noche de la Pasion’, en ‘Fantasia de Tango’, laat je op een aangename manier kennis maken met de Argentijnse Tango en geeft je de kans steeds meer een balans te vinden tussen danstechniek en –gevoel in een ontspannen sfeer.
Je wordt verwacht, liefst vergezeld van een danspartner.


 show_03_fantasia.jpg

Een lessenreeks op maandagavond vanaf 14 januari, woensdagavond vanaf 16 januari en op zaterdagdagavond vanaf 19 januari 2008 telkens om 19u15.

                       

 

Locatie : Danscentrum Polariteit - Verkortingstraat 55 - 9040 St.-Amandsberg

 

Info : vzw Polariteit:   09 238 26 30

                       Info@polariteit.be - www.polariteit.be

 

Gratis de nieuwe aktiviteitenkalender te bekomen op aanvraag.

Reageer (0)

08-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freeks Boekensienjalement
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Deze (on)regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.

  

 

EDDY LEVIS HERSCHRIJFT ‘REINAERT DE VOS’ IN HET GENTSE DIALECT


 

De Gensche Sosseteit vierde onlangs zijn 25ste jubileum met de publicatie van “Reinaert De Vos’ – noarverteld en op rijm gezet in ‘t Gentsch noar ’t origineel Middelnederlans verhoa-linkske deur Eddy Levis”. Het werd een hardcover uitgave met vier kleurendruk en een opname op twee CD’s geperst van de door Jacques Vandersichel ingesproken tekst. Een bibliofiele uitgave dus eigenlijk, feitelijk, in de fond...

 

Ongeveer 750 jaar na de literaire geboorte, in de buurt van Gent, kreeg de Reinaert een hertaling in het dialect van de Arteveldestad en dan nog in bijna ‘bevroede’ drieduizend verzen.

 

Wie kon Levis beter vragen dan professor emeritus Johan Taeldeman (Dialectologie Rijks-universiteit Gent) om het meer dan 120 bladzijden tellende boek met illustraties van een inleiding te voorzien. De ‘perfesser’ doet het wel in het algemeen Nederlands en roemt de auteur om zijn werkkracht en deskundigheid bij het terug naar Gent brengen van ‘den fellen met de rooden baarde’.

 

Van Levis eigen hand komt dan situerend artikel (uuk in ’t schuun Vloams) over ondermeer Reinaert en Gent, het sociale milieu in het tijdsbeeld van de vos, de bronnen waarop de auteur zich inspireerde, andere vertalingen in streektalen, de erotiek tussen de regels, censuur, kaligrafie…schrijfwijze.

 

Eddy Levis parafraseert bij het begin van zijn rijmende en in kaligraische gestelde tekst de originele auteur Willem die Madoce” maakte als “Eddy die veel boecke schreef… Het gaat verder met :


“zuudat hij tsnachts lank wakker bleef.

Die kost het nie verdure

da Reinaerts avonture

in ’t Gentsch nog onbescreve bleve

Nistig gingt hij dus aan ’t zoeke

in Middelieuwse boeke…

 

“Reinaert de Vos” is door al het bovenstaande en de bijzonder komisch geinspireerde schrijfstijl een  echt document geworden. Een collectors item voor iedereen die actief geïnteresseerd is in het Gentse dialect.

 

 

Freek Neirynck (sienjaleur)

Het boek (inclusief 2 CD's) kost 35 € en voor meer info verwijzen we naar www.sosseteit.centerall.com

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WINNAARS SNOECKS ALMANAK 2008-WEDSTRIJD GEKEND

Urbanus Olympische Sportprenten Cover   Samen met grote broer "Snoecks 2008" verscheen bij Snoecks NV ook de Snoecks Almanak 2008.

Ook deze keer zorgt Urbanus voor de nodige "ludieke" invullingen zoals U trouwens op de cover hierboven kan zien. Maar tevens zorgt hij voor olympisch getinte spotprenten die de titel "De gagalympics van Nostrabanus" meekregen en per maand van het jaar een andere sport aan bod laten komen. Dit alles met een knipoog naar de Olympische Spelen van 2008 in China.

Nostrabanus Snoecks Almanak 2008 Preview

Maar de Almanak zorgt voor nog heel wat meer lees-en kijkvoer want hoofdredacteur Geert Stadeus dompelde zich met zijn team deze keer onder in de wereld van de welness. De redactie ging ook op zoek naar de oorsprong van o.a. de jojo, het rietje, de beha en het conservenblik terwijl de poëzie van Guido Gezelle in de kijker werd geplaatst.
Er wordt teruggeblikt op enkele opvallende krantenartikels tussen 1908 en 2007 en wordt er (traditioneel) ruim aandacht besteed aan de Vlaamse markten en foren doorheen het jaar, de getijdentafels, de horoscoop en 2008 becijferd.

De Almanak is een zeer aangenaam en vlot in de hand liggend boekje dat zonder enige twijfel ook op Uw geliefkoosde plek in huis een plaatsje moet vinden. De Snoecks Almanak is al toe aan jaargang 226 (!),telt 256 pagina's en kost 4 euro.

MAAR: Plietsplets was Plietsplets niet mochten wij de webstekbezoekers geen geschenk kunnen aanbieden.
Vandaar dat met de medewerking van Snoecks NV zomaar eventjes 5 exemplaren GRATIS de deur mochten uitgaan .... op voorwaarde dat U een correct antwoord gaf op volgende vraag:

Hoe klinkt de bijnaam van de inwoners van:
1) Laarne - Ganzendrijvers
2) Poperinge - Keikoppen
3) Waasmunster - Hespenfretters


We ontvingen 168 antwoorden waarvan er 93 volledig correct waren.
De 5 winnaars werden via e-mail persoonlijk verwittigd en krijgen hun almanak thuis toegestuurd. Het zijn:

Joce Cooper (Nieuwpoort) - Wouter Luttens (Evergem) - Beth Deschuyter (Torhout) - Annelies Debuyst (Ninove) en Liesbeth Serneels (Rotselaar).

Niet gewonnen ? Blijven surfen naar www.plietsplets.be en wie weet ...... 

Reageer (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
  • MIAT wordt Industriemeuseum
  • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
  • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
  • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
  • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
  • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
  • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
  • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
  • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
  • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
  • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
  • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
  • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
  • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
  • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
  • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
  • Nacht van de Vleermuis op 29/8
  • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
  • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
  • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

    PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • Breydelham
  • Heikki Verdurme (fotograaf)
  • Uitbureau Gent (tickets)
  • Gent
  • Zinloos geweld
  • Smaak
  • Ambiance
  • Huis van Alijn
  • Aktivia
  • Gastronomie en Toerisme

    Archief per maand
  • 09-2018
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 04-2015
  • 01-2015
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 11--0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs