Inhoud blog
 • Vaarwel bestaat niet, tot weerziens!
 • Laatste dagen !!! (part 1)
 • Het vervolg!
 • nog eens wat nieuws
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Mali, Koutiense
  Ons avontuur
  08-03-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaarwel bestaat niet, tot weerziens!
  Met de slotzin van de mensen in ons dorp sluiten wij ook ons Malinees verhaal af, binnen enkele uurtjes stappen we op de vlieger opweg naar ons belgenlandje! Maar eerst een  verslagje van de afgelopen dagen...

  Maandagmorgen zijn we rustig opgestaan, even langer geslapen want een fris hoofd was belangrijk... Waarom? We hadden nog een doel te bereiken!!! Shop till the mony is op!!! (Of betergezegd shop till the CFA's are op!) . 

  Na ons ontbijt in de B&B zijn we met ons drietjes eerst boodschappen gaan doen in de supermarkt (bij wijze van ook wat essentiele zaken te kopen met de laatste CFA's). In de winkel werden we lichtjes overgoten met een Belgisch gevoel... Lay's, Lu, Cote do'r, Kinderbueno, Nivea en nog zoveel andere Belgische productjes (zelfs everyday, het belgische colruyt merk!).

  Vanuit de winkel namen we een taxi naar 2 marktjes, die ook volgens An van de B&B ook goed te voet te bereiken waren... Maar 1 uurtje wandelen! (In t° boven de 40°C verkiezen we tochwel een taxi) In onze taxi waren we heel blij dat we voor de optie taxi waren gegaan want anders hadden we dat marktje nooit gevonden. net bij een modderplas zette de taxichauffeur ons af en zei hier begint de markt ( het leek meer op een bouwwerf dan op een markt maar na het eerste winkeltje waren we toch al onder de indruk). we hadden van souveniertjes niks meer ECHT nodig waardoor het afpingelen verassend goed ging. kirsten en jolien waren ontzettend volhardend en de verkopers zeiden dat we op ambetante senegalezen leken. wij antwoorden gewoon ' belgische vrouwen zijn nooit gemakkelijk'. maar bij terugkeer erg voldaan van onze buit het voelde elke keer aan als een overwinning. na ons enkele weken in het zak te laten zetten hebben we het wel geleerd. :D we zeiden dan ook redelijk vaak 'we zijn al 7 weken in mali , we kennen de prijs'. toen we alle kraampjes van de eerste markt gezien hadden en we al begonnen tellen of we nog genoeg over hadden om 's avonds te eten zochten we een 2de taxi die ons naar de artisanale markt wou/kon brengen. helemaal ingeburgerd als we zijn staken we gewoon onze arm omhoog naar elke auto die geel was (iets wat we de eerste week nooit gedurft hadden) en pingelden we af en dreigden een andere taxi te zoeken (hoewel dit de eerste taxi was die ons mee wou nemen van de tien) maar het lukte ! 1000 cfa armer stonden we met wandel instructies op de artisanale markt.

  Op de artisanale markt werd de missie alleen maar groter, nogmeer kraampjes, nog minder CFA's!!! Met het motto van ons Jolientje "alleen drinken is noodzakelijk" gingen we op pad. Linda vond de sleutelhangers die ze zo leuk vond na 6 weken pingelen ook voor de juiste prijs. Jolien heeft zelfs nogmaar 10% van de eerste prijs (dat verlichtte de pijn van haar afwezigheid op hakketakken hopelijk een beetje!) moeten geven voor een kraal (die ook wel véél te duur geprijst was!). Kirsten had bijna roze slippers gekocht (het feit dat ze gehoord had dat er thuis ondertussen een grotere schoenenkast staat werkte motiverend), maar het pingelen duurde zo lang, dat ze ze op het laatste toch nietmeer wou!

  Toen we naar huis wilde zij er een man tegen ons dat we de taxi verderop moesten nemen, want op de plaats waar we stonden zou het onmogelijk zijn. Maar hij kende ons nog niet, in amper 3 minuten hadden we een taxi versiert!!!

  Terug bij Tounga vroeg An ons hoe de marktjes waren meegevallen, en we waren héél trots te vertellen dat we echte koopjes hadden kunnen doen! (En voor ons ego goed te doen hebben we er maar niet verder aan gedacht dat we al die keren dus wel teveel hebben betaald) 's Avonds hebben we nog wat gegeten en een fris doucheke genomen. Om de overgang van Koutienso naar Bamako niet te groot te ervaren, heeft het lot ervoor gezorgd dat we hier ook een avondje zonder internet en elektriciteit zaten, maar we waren dat nu wel gewoon!

  Vandaag wensen we alle vrouwen een megasuperfantastische vrouwendag!!!! Hier in Mali zou het goed gevierd worden hebben we gehoord, maar eigenlijk hebben we er in Bamako niet veel van gezien. In ons dorp zou er vandaag wel een heus feest zijn, waar de vrouwen zelfs kledij aangepast aan de dag dragen. Onze vrouwendag brachten we vooral binnen door, de temperatuur was super warm! In de kamer in de B&B waar de airco al de hele dag opstaat is het 36°C. We sliepen lekker uit (buiten vroege vogel Jolien gerekend!), kregen bezoek van een Belg met de vraag of we wat van zijn bagage mee konden nemen naar Belgie, zochten lekker eten in de buurt van de B&B (er werden zelfs frietjes als ontbijt gegeten!!!!), maakte de valiezen, namen een uitgebreide douche en vulde de blog aan. Dit dan ook nog voor de laatste keer!

  Vanavond gaan we nog wat eten zoeken, nog een laatste doucheke en klaar zijn we! Om half 12 vertrekken we naar de luchthaven en zullen morgen om 15.55 uur terug op Belgische grondgebied zijn. Het idee eraan geeft ons een glimlach want tegen de vlucht kijken we toch een beetje op (zo hopen we nogsteeds dat we tot belgie geflitst worden). Maar Jolien zegt net dat het feit dat ze nog 2 vliegtuigmaaltijden krijgt haar wel vrolijker maakt, we kijken alvast uit naar de smeltende kip die we op de vlucht hiernaartoe kregen!

  So long, farewell, vaarwel, auf wiedersehn, goodbye, au revoir, kambufo.....

  ABANA!!!!

  08-03-2011 om 18:19 geschreven door Jolien, Linda en Kirsten  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-03-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste dagen !!! (part 1)
  Dag lieve mensen allemaal!

  Hier zijn we weer met een verslagje van de afgelopen dagen… 
  Donderdag morgen zijn we (ik, Jolien en Linda) samen met Thalia (onze Antwerpse juf) naar Segou vertrokken. Om half 7 stonden we op onze bus te wachten aan de weg nadat we afscheid hadden genomen van de zusters in het klooster. Opweg naar de weg kwam Wassa de vroedvrouw van ons dorp nog afscheid nemen van ons, met een short en handschoenen aan kwam ze uit het dispensarium gelopen (er was dus ondertussen iemand aan het bevallen, maar ze kwam toch snel iets zeggen, zo gaat dat hier ;-) ). 
  Toen we aan de weg stonden kwamen Sanne en jasmien (de ergo’s) en Ine en Valerie (de vroedvrouwen) ook nog afscheid nemen, en voor we het wisten, helemaal niet naar afrikaanse norm stond daar binnen het half uur een bus die ons mee kon nemen naar Segou. De rit naar Segou is vlot verlopen, enkel een platte band onderweg, maar dat was toch nog redelijk snel gefixt! 
  Om half 11 zaten we in de auberge te wachten op onze kamer. De rest van die dag hebben we het rustig gehouden. We hebben gewandeld in Segou doorheen de winkelstraaten (en ons nog laten verleiden tot wat souveniertjes), en ons pad wat verbreed door Jolien die in haar reisgids vanalles had gevonden over een pottenbakkersmarktje kort aan de Niger (waar je goedkope koopjes kon doen), en verder wat geplonst aan het zwembad (de afkoeling konden we gebruiken want het is goed te voelen dat de temperatuur hier stijgt!) 

  Vrijdag zijn we naar een stoffenfabriek geweest. Het was echt heel mooi daar, je kon zien hoe ze van het begin tot het einde stoffen maken en verven. Op het einde was het dan ook aan onszelf om een stuk stof te beschilderen. Ieder moest een patroon kiezen, erna kreeg je de uitleg wat jou gekozen patroon wilde zeggen. Ik en Linda hadden een patroon over een Konining in Segou, dit stond teken voor kracht, Jolien haar patroon stond symbool voor huwelijk (??? Ik probeer dat nog te verklaren waarom het lot besliste dat juist dat patroontje in haar handen terechtkwam…) en ons Thalia haar patroon had een verband met dansen, en gelijk die kan shaken snapte ik dat verband dan weer net héél goed  

  Zaterdag kregen we extra gezelschap in Segou, onze lieve vroedvrouwen zijn ons nagereisd naar Segou om hier samen nog het laatste weekend door te brengen. Om 11 uur waren ze hier, we hebben samen even geplonst in het zwembad en even iets gegeten. Om 3 uur zijn ik, Jolien, Linda en Thalia dan vertrokken naar onze tocht met de pirogue (een klein kanobootje), om een tocht op de Niger te maken. Het was leuk, we hadden een mooi uitzicht en een beetje wind op de boot deed ons goed! 
  We gingen een pottenbakkersdorp bezoeken maar er was niet zo heel veel te zien, of laat het ons anders zeggen, onze gids heeft ons nietveel laten zien. Hij ging overal met de mensen praten, ging 2 keer bij dezelfde mensen binnen en kon niet veel over de dingen van het dorp vertellen. Hij had ook een gekke uitleg ervoor, hij zij dat het moeilijk was omdat hij niet zo goed Frans kon, wat we niet snapten voor een gids, dus vroeg Jolien in welke taal hij het anders dan deed (dat bleek toch Frans te zijn :s niet te snappen!) dus besloot Jolien maar eens een examen af te nemen om zijn kennis over het pottenbakkersdorp te testen. Helaas, hij was wel wat gebuisd, hij wist weinig vragen te beantwoorden. Ook in het dorp zij hij steeds dat we moesten zeggen wat we er wilde zien (moeilijk als je ergens nog nooit geweest bent). 

  Maargoed, de boottocht was wel een leuke ervaring en dan hebben we daar maar dubbel van genoten. Jolien en Linda hebben hun gewaagd aan het aanraken van de Niger, maar ik besloot wijselijk mijn handen in de boot te houden want ik heb hier horen waaien dat er krokodillen in het water kunnen zitten (die volgens ons Thalia dan weer niets doen bij toeristen, alleen maar een beetje kijken als je niet te kort komt!). Maar als Mozes niet naar de berg gaat, gaat de berg naar Mozes (of hoe zeggen ze dat), in mijn geval was het: als Kirsten de Niger niet raakt, raakt de Niger Kirsten wel met de hulp van Jolien welliswaar die mij besprenkelde met Niger water waardoor ik het toch heb gevoeld :p 

  Op de terugweg hebben ik, Linda en Thalia ons volledig overgeven aan Jolien die het besturen van de boot had overgenomen van de Malinees, ze deed het heel goed! Maar zoals meestal loopt er bij ons iets mis, en opeens viel de boot stil in het midden van de Niger! De bootman dacht dat de naft op was (daar zaten we mooi!) maar uiteindelijk bleek dat we in een vissernet waren gevaren, waardoor de motor verstrengeld was geraakt in het net. Na een tijdje prutsen eraan was alles los en kon de trip gewoon verder worden gezet. We hebben genoten van de mooie ondergaande zon! 
  Op onze laatse avond in Segou hebben we ook een feestmaal gegeten! Iets verderop hadden we 2 weken terug gezien dat je op zaterdag na half 8 je eigen pizza kon gaan samenstellen. We hebben dat dan ook meteen eens geprobeerd. En Heerlijk was het daar! En ook heel gezellig met ons allemaal (de vroedvrouwen, de juf , een Limburger die we in het internetcafé leerde kennen en wij). 

  Smorgens vroeg ging dan weer de wekker af want we hadden een bus om te halen. Gelukkig is opstaan met een melodietje als walking on sunshine altijd wel gezellig als je weet dat je een warme dag tegemoed gaat. Na het ontbijt was het afscheid nemen van de meisjes en hup de taxi in naar de bus. De bus viel super goed mee; er waren raampjes , geen platte banden en een tv waarop een film te zien was !!! zelfs dat is mogenlijk hier in mali. Eenmaal aangekomen bij toungaTours was het snel naar toilet valiezen neer en eten. we vonden een restaurantje op aanraden van de andere studenten waar we meteen besloten van de komende dagen onze laatste cfa’s uit te geven. Dat laatste bleek misschien zelfs niet nodig want bij het brengen van onze fles water zei de ober dat er een meneer was die aanbood ons eten te betalen. We bedankten vriendelijk maar twijfelden naderhand toch eventjes toen we flessen champagne op de kaart zagen staan. Misschien maar goed dat we onze kans verkeken hadden want deze temperaturen en alcohol ? dan kreeg die meneer misschien nog wel eens waar hij op hoopte toen hij ons het aanbod gaf. Nu allemaal de douche in en vroeg ons bedje in want morgenvroeg gaan we Bamako ontdekken (en ontbijten bij amadine) 

   Groetjes van ons drietjes

  06-03-2011 om 20:19 geschreven door Jolien, Linda en Kirsten  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  04-03-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Hey iedereen , Tis alweer anderhalve week geleden dat we nog iets op onze blog konden zetten dus we hebben weer veel te vertellen ! Na ons weekendje segou bleek dat het maandag de doop van mohamed was ! we moesten dus niet werken (met uitzondering van eventuele spoedgevallen) dus besloten we om er een verlengd weekend van te maken! Linda had het even gehad met onze marktbezoekjes en kwam niet mee naar de markt van san maar verkiesde een gezellig onderonsje met de zustertjes ze deelden speculoosjes en dronken cola en op die cola waren wij toch wel een beetje jaloers ! wij willen ook cola krijgen maar het was een eenmalig aanbod en Linda was de enige aanwezig om erop in te gaan! Wij (thalia (de schooljuf uit Antwerpen) , kisten en ik) besloten dat dit onze enige kans was om naar de marktdag van san te gaan en onze souvenierjacht verder te zetten (we kampen een beetje met een koop/afpingel verslaving en hebben het motto; shop till the money is op) we zijn maar een keer in mali eh ! we stonden om 8 uur langs de straat te wachten en de 4de auto die langskwam wou ons wel meenemen ! het was een sardienbusje waar al zo’n 30 man inzat maar we konden er nog bij! De nodige kindjes werden op de schoot genomen en we zaten krap maar gezellig (we hebben ook leuke foto’s om het te bewijzen) dat krap maar gezellig bleek iets minder gezellig toen het kindje op mijn schoot (de schoot van jolien dus) begon te plassen en door de krapheid ik het niet kon verplaatsen of omhoog houden het gevolg was dus een natte broek en de dag was nog maar pas begonnen. Jammie ! gelukkig was er de zon om te helpen met drogen en onze dag kon gewoon verder gaan. We kochten weer heel wat en gingen ook eens bij de zusters van san langs voor een paar kg aardappelen en meel voor babypap! Ze waren super vriendelijk en we werden zelfs tot aan de bus geassisteerd omdat alles zo zwaar was. Eenmaal terug in koutenso hadden we (ale ik toch) een home sweet home gevoel en konden we weer wat genieten van de rust. De week zelf ging zijn normale gangetje alleen hadden we een nieuwe zuster bij zr symphoroosa een vroedvrouw uit congo nam direct de leiding op de materniteit en hield een lijstje bij met dingen die ze wou veranderen. (dit wordt verder benadrukt door kirsten , wanneer ze klaar is met bellen naar haar schatje die ze toch wel heel hard mist) ……………………………………………;; (schrijf maar iets :D) Hier ben ik! Zr symforosa is een toffe zuster, het is nog een jonge en neemt toch wel een moederrol ten opzichte van ons aan. Maar in het dispensarium is het geen gelaten vrouw, ze neemt haar taak heel serieus op! Ik verwacht veel positieve verandering door haar (maar de matronen in het dispensarium leken vaak toch niet op hun gemak! Haar orders waren kort en krachtig, en voor alle veiligheid best ook snel en degelijk opgevolgd. Nu een frisse wind kan wonderen doen! Verandering is niet altijd slecht. Linda en ik wouden allebij wel bij jean staan dus besloten we van een weekje half half te doen! Zei kreeg vooral de wondzorg dagen en ik de vaccinties dus ik denk dat we allebij wel content waren. Bij hugette was het werk saai maar de sfeer gezellig dus dat maakte ook al veel goed. Wel vreemd dat we die week veel mensen hebben gezien met 12 vingers en twaalf tenen ! eenmaal we erop begonnen te letten viel het ons echt op ! Op donderdag middag kwamen de vroedvrouwen aan. Iedereen was erg benieuwt en het bleken toch twee toffe madammen.. Met alleen vrouwen vertrokken we zaterdag ochtend met de auto naar het kleine paradijsje (volgens de mensen in het dorp met een auto die gewoon te vroeg bleek te zijn. Wijzelf waren maar een beetje te laat maar dat was gewoon omdat we het al zo gewoon zijn van op alles te moeten wachten. Het is een beetje onze tweede natuur geworden met de woorden van zr symphoroosa patience ! patience ! Terug naar teriya bougou; het paradijsje bleek een beetje een misvatting te zijn want we kregen een slaapkamer die stonk naar urine en waar er muizenstrontjes lagen en niet de lekkere die we kennen van op de boterham. Kirsten trok haar stoere/stoute schoenen aan een eiste een andere kamer voor dezelfde prijs, (ik werd wel gesteund door de andere studenten, maar vanwege de taal kreeg ik de taak om te discusieren, en met succes!!!) ! we moesten uiteindelijk 500 cfa per persoon meer betalen maar de kamer was een wereld van verschil ! omdat er in teriya bougou minder te doen was dan aanvankelijk gedacht hebben we onze dagen vooral doorgebracht met zwemmen , aquagym en bruinen ! de bijna laatste kans om aan ons kleurtje te werken ! we komen nog steeds terug als babu maar toch een beetje minder als jullie allemaal thuis. Kisten hoopt nog steeds op de bbq die ze komende woensdag krijgt terwijl de zon schijnt (maar volgens Joris zal het niets te zonnen worden) voor Linda is het allemaal een beetje hetzelfde en ik heb best nog wel zin in een beetje kou en winterkleren. Op maandag begon de vaccinatie campagne dus was er werk genoeg is het dispensarium de consultaties waren overbezet omdat meer als de helft van de vpk instond voor de vaccinaties. De eerste dag waren er meer als 500 kindjes komen opdagen dus bij de vaccinaties was het ook druk en zr symphoroosa ging door met haar opruim/ schoonmaak missie op de materniteit. Dinsdag kreeg Linda dan eindelijk haar vlechtjes die ze toch wou uitproberen !! Het was een beetje het pipi langkous effect: voor foto’s gelieve u tot ons te wenden na aankomst. Deze zijn er ondertussen al terug uit van deze avond, ze waren toch al wat los aan het komen. ’s Avonds heeft ze zich dan nog wat henna laten zetten op de voeten, eerst wou ze op de hand maar ze heeft gelukkig voor de voeten gekozen. Ze heeft in elk geval geen spijt van haar keuze. Het is een beetje alsof ze een schimmelinfectie op haar voeten heeft. En combinatie van bruin, groen, en zwart !!! Vanaf dinsdag namiddag begon de afscheidsronde maar de traantjes vielen pas woensdag het was de laatste keer voor alles en toen mau au revoir a demain riep was het dek helemaal van de dam. Kirsten had het vooral moeilijk met het personeel van het dispensarium ik vooral bij de kindjes van jozefien en jozefien zelfs die nog frietjes voor ons had gebakken en nog eens zei dat ze onze oma in mali was. Linda bleek de enige te zijn die sterk genoeg was om niet te wenen maar vaarwel koutienso was toch wel moeilijk voor ons alle drie denk ik. We werden donderdag ochtend uitgezwaaid door de andere studenten en toen werd nog eens een traantje gelaten. We hebben toch een goede indruk gemaakt denk ik. Onze laatste avond in koutienso was het ook nog boom bij adama maar dat viel een beetje tegen toen we bijna zat werden van de adem van sommige mannen. We hebben toch wat kunnen dansen en geluistert naar zatte praat en gekeken naar de sterren. We sloten de avond af met een gemengt gevoel . het was weer de laatste keer. Nu zijn we in segou , hier hebben we al veel gewandeld , gezwommen , stoffen geverft maar daarover meer binnenkort Groetjes en tot snel De vrouwen van koutienso

  04-03-2011 om 23:48 geschreven door Jolien, Linda en Kirsten  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-02-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het vervolg!
  Dag iedereen!!!

  Hier is nog even ons vervolg! Ons, Jolien en kirsten, verpleegster en patient, jaja! Jolien heeft mij deze week persoonlijk onder handen mogen nemen (volgens mij een 3ke waart op sterieliteit en empathie want ze heeft het goed gedaan!!! :-p) Ik had namelijk een reuze splinter in mijn vinger, die Jolien er met een striele naald heeft moeten uitpeuteren, bij gebrek aan ander materiaal. Volgens Jolien (en onze matronen) heb ik zowat harder geroepen bij het verwijderen (van de tochwel diepzittende splinter!!!) harder geroepen dan een kind die een onverdoofde wonddrainage is ondergaan!

  Ons bambara begint vlot te verlopen! Jolien heeft het zelfs als pluspunt op haar feedback gekregen. Het is ook wel nuttig want het frans is soms moeilijk voor beide partijen, dat levert vaak grappige taferelen op!!! Het verhaal: We zitten gisteren bij een winkeltje, de man was schilder en liets ons foto's van schilderijen zien. Hij vroeg of hij uitleg mocht geven, dat vonden we natuurlijk goed. Hij toonde ons een tafereeltje waar een wit doek op stond met een soort mes ofzo (sabel achtig iets denken we) die de doek verscheurde. Hij geeft de uitleg dat het een doek is wat ze op overleden mensen leggen, waarop Jolien blij zegt OOOO een Maagdendoek, dat zal het verbreken van de maagdelijkheid voorstellen!!!! (Ik plaste bijna in mijn broek van het lachen!!! Ook het werkwoord Bouché is geheel door Jolien bedacht!!!! Het is haar werkwoord in het frans voor een tongkus, toen ze het had over de trouwheid van mannen bij het schoolhoofd (en zelfs bij de nonnekes heeft ze dat uitgelegd!!!!). Jolien heeft hen uitgelegd dat de soort kus, de droom van trouwheid kan verbreken, want wij mogen niet meerdere partners tegelijk hebben zoals zij hier. Het was echt hilarisch.

  Met de nonnetjes kunnen we ons ook amuzeren, we hebben ze geleerd dat er een joure d'amour is in belgie, 14 Februarie, sint-valentijn kende ze wel. Vervolgens hebben ze de hele dag gevraagd achter onze vriendjes, en werd Jolien niet geloofd vriend-vrij te zijn, indien het toch zo was wilde zij haar helpen voorkomen dat ze valentijn eenzaam tegemoed zou moeten gaan, en boden haar een man aan. Hij zou knap, groot en sterk zijn, maar niet rijk (nu ze kunnen hem nogsteeds eens presenteren hé jolien!).

  Jolien ging dit weekend ook opzoek naar een appelblauwzeegroene sjaal, probeer die kleur hier maar eens uit te leggen! Pomme bleu, mére, verte, ze hadden er nog nooit van gehoord. Na uren tocht hebben we hem toch gevonden!!! Een hele grappige discussie voor te pingelen (ik heb hem gefilmd, dus liefhebbers kunnen later meegenieten). Ze heeft 2 sjaals gekregen voor 2 euro (of 80 belgische frank).

  En.... we vonden in Segou.... Het kruidvat!!!!! Een kleine drogist, met super veel deo (we rieken dus terug goed!) en Jolien heeft er eierschampoo gekocht!

  Donderdag ben ik ook met Jolien naar de brousse gegaan, naar Fonno, Jolien heeft me eerst bijna laten verongelukken door eerst van de bank op te staan (dat mag hier niet, want de banken  kiepen om dan) maar heeft me vervolgens gered door me kippenvrij te houden in het hutje.

  Het weekendje Segou heeft ons deugd gedaan, en ons antwerps collegatje Thalia was er ook bij, het is een toffe, en bezorgt ons zowat om het uur de slappe lach! vooral na middernacht!!!!

  Binnen 2 weken zitten we terug hier in Segou voor onze terugreis naar Bamako, het is dus bijna voorbij! We gaan nog genieten van onze laatste dagen hier (en hopen dat we nog goed bruinen, want het tintje is haast onveranderd tot nu toe!).

  dikke zoen 
  van de vrouwen van koutienso!  20-02-2011 om 13:57 geschreven door Jolien, Linda en Kirsten  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog eens wat nieuws
  I ni sogoma (goede morgen),

  Hier zijn we dan weer.
  We zitten deze keer in Segou. Onze week is waar maar eens begonnen met terugkomst uit San. Het was natuurlijk weer naar een bus zoeken. We hadden dan maar besloten om op zoek te gaan naar dezelfde busmaatschappij als vorige keer. Daar aangekomen hebben ze 4 plaatsen voor ons gereserveerd op de bus (Thalia was er ook bij). We moesten nog even wachten op de bus, dus waren we bij Tiraye iets gaan eten. Dan was het haasten om op tijd terug te zijn voor de bus, natuurlijk was dat haasten niet nodig. We mochten nog even op de bus wachten :D. 

  Maandag was het dan terug werken voor ons. Deze keer was het mijn beurt om op de materniteit aan de slag te gaan. Het was ook héél leuk. Ik heb 4 bevallingen mogen meedoen, 3 waren heel goed verlopen en het waren twee meisjes en een jongen. De vierde bevalling moest naar het ziekenhuis gebracht worden, omdat daar iets mis was. Maar daar is ook alles mee goed gekomen. Jolien heeft dan deze week consultaties gehad en Kirsten had deze week de wondzorgen. Dinsdag hadden we dan blijkbaar vrij, het was een nationale feestdag hier. De geboorte van Mohammed; hoewel we die dag toch wel wat gewerkt hebben. We hadden een bevalling (mochten we weer bij helpen) , ik mocht de kindjes wassen en Jolien en Kirsten hebben op de consultatie geholpen. Maandag gaan we weer vrij hebben, dan is het de Doop van Mohammed. We hebben hier dus toch een paar feestdagen. Ik mocht Vrijdag ook mee naar het dorp om buiken te meten, vrouwen te wegen en vaccinaties te geven (pre-natale), dat was ook héél leuk. 

  Deze week was er ook een tandarts van uit Belgiê hier, Jean-Paul. Een leuke man, met als hobby fotografie, dus van ons heeft hij ook wat fototjes getrokken. Hij was maar een weekje hier, om nog wat met Chekeroo (onze tandarts hier) te praten en eens in de gevangenis van Segou tanden te gaan trekken (lijkt mij niet zo een prettig werkje)

  Het weekendje hier was wel leuk, lekker gezwommen, een beetje rondgelopen en ergens gaan eten. We zijn dan nog op een Belgische beland niet ver van ons hotel. Een soort galerij waar ook een klein boekenwinkeltje aan verbonden is.

   Maar we zijn nu even door, ik denk dat de rest straks wel even zal bijtypen !!! Groetjes

  20-02-2011 om 12:50 geschreven door Jolien, Linda en Kirsten  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  12-02-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weer wat nieuws te melden
  Hoi allemaal, Hier komt dus een wat langere en gedetailleerdere blog dan vorige week. Onze blog van vorige week was immens kort, omdat we maar weinig tijd hadden op de computer in het internetcafé. Deze week hebben we wat vooruitgedacht, zoals je ziet, en hebben we alles eerst op de laptop bij ons getypt en dan op USB gezet om zo snel en efficiënt te kunnen werken in het internetcafé. Maarja, we gaan dus beginnen bij het begin van vorige week. Onze terugreis van Segou waar we een weekendje hadden doorgebracht. Dat was mij pas een luxereis. We hadden een bus die evengoed bij ons had kunnen rijden, het was een mooie, grote, nieuwe bus en we konden onderweg zelfs genieten van wat muziek. De eerste werkweek, stond ik, Linda, op de wondzorg. Het was héél interessant om daar te werken. Elke maandag, woensdag en vrijdag hadden we wondzorg, dinsdag is het consultatie en op donderdag moesten we de ‘brousse’ in . Om in een dorp kinderen te wegen en vaccinaties te geven. In elk geval kan ik zegge dat het daar geen stormloop was. Ik heb in dat dorp misschien maar 12 mensen gezien. Maarja, er zullen niet veel mensen voor die week opgestaan hebben. Bij de wondzorg heb ik toch wel redelijk veel bijgeleerd over hoe het er hier aan toegaat. Jolien, die heeft de eerste week op de materniteit gewerkt, ze heeft ook haar eerste bevalling gedaan. Voor de rest mocht ze vrouwen wegen, buiken meten en heel veel spuitjes zetten. Zelf heeft ze ook nog een onderzoek gekregen, terwijl ze op haar gemak neerzat was de verpleegkundige haar, haar aan het bestuderen, en ineens hoorde ze een knip. Had de verpleegkundige ineens een stuk van haar, haar afgeknipt. Het zal wel voor nader onderzoek geweest zijn zeker. Al hebben we er nog geen resultaten van gezien :D. Kirsten die een weekje consulten heeft gedaan, is vooral goed geworden in het nemen van bloeddrukken en het vullen van zakjes met pilletjes. Hier geven ze de pilletjes wel uit als snoepjes, vooral de antibiotica. Verder heeft ze daar dan ook wat Bambara geleerd ( ze dacht wel dat er iets aan haar uitspraak scheelde, want blijkbaar moest iedereen lachen als ze iets zei) (maar volgens Linda is dat een teken dat we het goed doen, thats te spirit! Geloof in uzelf!!!). Ze is hier in een nabijgelegen dorp ook nog opzoek gegaan naar een apotheker, en ze heeft er toch wel een van heel bijzondere aard gevonden. Een klein stalletje, met een lemen toog en er waren daar 9 pillendoosjes te vinden in de enige kast die daar stond. Ook al was het niet voor eigen gebruik, we hebben toch maar besloten er niets te nemen. Jolien en Kirsten zijn trouwens al in het bezit van echte Malineese kleren. Kirsten heeft zich een rok laten maken en Jolien heeft zich dan weer een rok en een kleedje laten maken. Doorheen de week amuseren we ons in de late namiddag door, om de dag thee en bisap (ook een soort thee) te gaan drinken bij Adama, het schoolhoofd van hier.En op de andere dagen gaan we bij Josefien, de kinderen wassen. En daar krijgen we regelmatig ook frietjes of lekkere koekjes aangeboden. Afgelopen weekend dan, hebben we eerst de zaterdag op een plaatselijk marktje doorgebracht. We zijn daar met paard en kar naartoe gegaan. Veel hebben we daar niet echt gekocht. En de zondag dan vlugvlug wat op het internet gezeten, alle vlugvlug. Jolien en ik we hebben elk een uur op het internet gezeten en dan onze mails nagekeken en ook wat mails verstuurd. Kirsten haar computer liep blijkbaar vaak vast dus heeft zij toch bijna een uurtje langer als ons erop gezeten (maar Linda en Jolien bleven daar heel lief een uur wachten tot ook ik klaar was!). Daarna zijn we nog de markt op gegaan. Maar mijn armen waren tijdens de toch van de markt naar Koutienso de dag ervoor (2,5 uur) roodverbrand. Dus met de middagzon (of door mij (kirsten) die er perongeluk tegenliep) erop deed dat wel pijn. Dus hebben we de inkopen op de markt wat beperkt tot elke een cola en dan ook twee potten pindakaas om hier te eten. Want dat word hiet ’s avonds en ’s morgens toch wel veel gegeten. Dan was het een bus zoeken om terug in Koutienso te geraken ( we waren tot hier geraakt met zuster Suzy), na twee busmaatschappijen gedaan te hebben kwam de derde gewoon naar ons toe en verzekerde ons dat we zeker bij hun op de bus konden. Dit was ook best een goede bus hoor, bijna zo goed als die dat we hadden bij terugkomst van Segou. Dan gaan we het hebben over deze week!! We hebben deze week van plaats gewisseld, Kirsten staat nu op de materniteit, ze heeft al twee bevallingen mogen doen. Jolien staat bij de wondzorg en is vandaag(donderdag) naar de brousse gegaan voor de vaccinaties en kinderen wegen en meten. Zij heeft er vandaag 40 gedaan. Ik sta bij de consultaties, ik vind het op zich wel best leuk en ik leer nu ook hetzelfde aan Bambara als dat Kirsten geleerd heeft. Ik heb ook een kindje met een hazenlip gezien en vandaag(donderdag) heb ik twee HIV testen mogen doen, allebei waren ze gelukkig negatief. Voor de rest loopt het deze week hetzelfde als vorige week . Op de materniteit heb ik (kirsten) heel veel bijgeleerd! Ik heb er heel veel buikjes mogen meten, en leren ze me de harttonen van de baby beluisteren met een hoornachtig iets, maar ik hoor er eigenlijk nooit iets door :s Ook is er elke dag babycarwash, de mama’s komen in een rij met hun baby aan schuiven en worden ze allemaal achter elkaar gewassen, de baby’s zijn super schattig! Ik heb 2 bevallingen gedaan, de eerste bevalling was een tweeling, en de tweede gewoon 1 kindje. Jammergenoeg heb ik ook al enkele overleden kindjes gehad, dat is wel heel wat minder! Ik vond het super erg, maar Linda en Jolien waren wel super lief voor mij! We zijn nu ongeveer halverwege onze stage, we vinden het heel leuk hier, maar missen onze thuis ook een beetje. Héél veel groetjes, I ni tili! (Goede middag!) Kirsten, Jolien en Linda!

  12-02-2011 om 10:18 geschreven door Jolien, Linda en Kirsten  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-02-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week 2
  Hoi allemaal,

  We zitten nu in San een dorpje op ongeveer 75 km van Koutienso!
  We hebben heel wat meegemaakt deze afgelopen week. Kirsten heeft deze week consultaties gedaan, ik heb wondzorg gedaan en Jolien stond op de materniteit. Deze week heb ik al veel wondes verzorgd, een héél verschil met wat we gewoon zijn bij ons hoor, Jolien heeft zelfs al een bevalling gedaan, en een hele hoop spuiten gezet.
  De afgelopen week zijn we in het dorp ook kinderen gaan wassen en een dag heeft Jolien geholpen in een van de klassen en nog een andere dag was het de beurt een Kirsten. Daar zullen ze natuurlijk veel over kunnen vertellen als ze iets posten!
  We zijn ook al héél goed geaclimatiseerd hoor. We hebben het deze week zelfs al koud genoeg gehad om in golf/pull rond te lopen, het was toen rond de 20 graden, maar dat is in elk geval koud voor hier. Het was vooral zo koud omwille van de wind die er hier was.

  Vrijdag avond zijn we dan eens weer naar Adama gegaan, thee drinken, normaal gaan we voor het avondeten, maar deze keer was het erna. Nu snap ik wel waarom wij meestal voor het avondeten gaan, anders zijn we pas rond middernacht terug op nze kamer. Wat laat is als we vroeg op moeten. gelijk gisteren, omdat we naar de markt gaan.

  Gisteren zijn we dan naar een lokale markt gegaan, met paard en kar. 7 mensen  plus bestuurder op de kar en 1 paard om dit allemaal te trekken. We hadden afgesproken om 6 uur 's morgens en onze bestuurder kwam pas om 8 uur opdagen, dit is Afrika hoor !! We waren trouwens meer als 2 uur onderweg zowel heen als terug. Jolien en Kirsten hebben zich trouwens Pai gekocht, dit is een bepaalde hoeveelheid stof, om een rok of kleedje van te maken. Op de terugweg naar huis heb ik mijn echte eerste kleur opgedaan een mooi kreeftenrood, Jolien is ook wat verbrand op de schouders en Kirsten heeft het minste last van ons allemaal, zij had er dan ook wel aan gedacht om haar in te smeren met zonnecreme, ik kan in elk geval zeggen dat ik het niet meer zal vergeten.

  Ik ga eens afsluiten en kijken o de rest nog wat wil typen.
  Misschien tot volgend weekend !!!
  Groetjes

  De baboe's

  06-02-2011 om 12:58 geschreven door Jolien, Linda en Kirsten  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-01-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonjour!
  Dag allemaal!

  Ons weekendje Segou zit er bijna op, nog even eten en we gaan weer terug naar het dorp, en de rust! Een stadje is leuk, maar heel erg druk!
  Allemaal in bezit van de eerste souveniertjes!

  Gisteren avond hebben we een afrikaans muziekorkest bekeken en daar werd natuurlijk ook goed gedanst! Het was heel mooi!
  Eindelijk hebben we airco gehad, slapen ging dus een stuk beter, enkel ons Jolientje heeft de hele nacht koud gehad en is nu stijf en verkouden.

  We hebben een goed douchke genomen, maar onze voeten zijn haast nietmeer proper te krijgen! Het gevolg van het zand! (En het geeft ons valse hoop op bruinen van de huid!!!)

  Toch hebben we allemaal al een lichte verkleuring, een klein tintje bruin!

  Verder is er nietmeer veel gebeurd!

  We wilde graag wat foto's opzetten, maar dat lukt niet, dus dat wordt wachten tot we thuis zijn!

  Héél veel succes aan 5so morgen met de rapporten!!!

  Vééél groetjes!

  Kirsten, Jolien en Linda!

  30-01-2011 om 11:16 geschreven door Jolien, Linda en Kirsten  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (3)
  29-01-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste weekend
  Hallo allemaal! Na 2 dagen in ons dorp koutienso zijn we een weekendje Segou aan het doen, we kunnen nu dus ook onze blog weer wat bijvullen. Om te beginnen bij het begin… Donderdag morgen zijn we met de bus naar koutienso vertrokken. De busrit viel veel beter mee dan verwacht. Enkel ons Linda was ziek, maar alle mensen snelden haar ten hulp! Eens we van de bus afwaren was ze dan ook weer veel beter. Op de bus kreeg ik het leuke sms’je dat ik (kirsten) tante van rune was geworden! Een hele hele dikke proficiat aan Inge en Koen. Toen we stopten met de bus stonden we in het midden van nergens, we wisten niet waarnaartoe, al snel kwamen er veel kindjes op ons af gevlogen die vervolgens ons hielpen met de bagage en ons naar het dorp te brengen. Zr Anesthesie verwelkomde ons (ze was vriendelijk, zou een uitzondering zijn!). Onmiddellijk mochten we aan tafel. Méééhééé… Geit, en volgens de medestudenten zal dat vaste kost worden, wij dus vegetariër! :D Onze lieve medestudenten van Antwerpen en van de PHL waren er ook om ons op te vangen! Ze hebben ons goed rondgeleid en we zijn samen met hen onmiddellijk meegesprongen in het dorpsleven. Na 1 uur zaten we kindjes te wassen, en 2 uur thee en biessap(afgekookte bloemen te drinken bij het schoolhoofd! Het dorp is echt leuk! Héél vriendelijke mensen, er lopen allemaal koeien, kippen, geiten,… los, maar we kunnen het aan! Enkel ons Jolientje werd verrast door een onverwacht bezoekje! Terwijl we even moesten wachten op haar toen ze naar het toilet ging kwam ze er gillend uitgelopen, een vleermuis vloog door het toilet! De nachten in Mali zijn hot, hot, hot! De dagen ook, onze grootste bezigheid is drinken en zweten!!! Onze eerste werkdag is supergoed meegevallen voor iedereen! Het is wel héél wat anders als bij ons natuurlijk, vooral op vlak van proper/vuil/steriel ? onder wat kan je steriel materiaal van 1994 rekenen ? laat het ons weten ! Ook hebben we voor de 1e keer onze kleren zelf gewassen, toen we ze na een uurtje van de draad gingen halen (ze drogen super snel) stond de diepvries in brand, wij maar roepen op iedereen, zr Anesthesie kwam zelfs niet bij ons kijken, een man kwam snel aangelopen en doofde het vuur, daar ging onze logie bijna!!! Hier in segou zitten we in een hotel met zwembad een vuil zwembad maar een zwembad! eindelijk verkoeling. Leuk, leuk! Vanaf maandag kunnen we dan echt beginnen aan het werkleven in mali ! We hebben dan namiddag wat in het stadje (twee of drie straaten rondgelopen) en wat souvenirs gekocht, zelfs ik (Linda deze keer) ben verleid geweest tot aankoop van wat leuks !! Hier is het ook niet moeilijk om iets te kopen, ze staan hier meteen met 7 man rond u om te kunnen verkopen. Héél wat gedoe daar rond, en dan natuurlijk ook altijd wat afdingen van de prijs, wat altijd wel héél leuk is om te doen !! Nadien zijn we gaan eten in het hotel (de eerste keer sinds aankomst dat ik, Linda, echte middag gegeten heb) en natuurlijk zijn we dan ook gaan zwemmen, zalig gewoon !! Nadien nog even enkele winkeltjes langs en dan konden we gaan avondeten, ook héél lekker! De rest is nu wat naar Djembe kijken/luisteren. Tot gauw De al wat bruinere Mali dames

  29-01-2011 om 21:44 geschreven door Jolien, Linda en Kirsten  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-01-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog vergeten!
  Omdat we vanaf morgen in het dorp zitten kunnen we misschien deze week nietmeer op internet, zosnel als mogelijk brengen we iedereen weer op de hoogte natuurlijk!

  PS: Jolien die wel per sé die laatste vitaminnen wilde.... had geen glas water nodig om de constipatie te verhelpen en is bij gevolg alle vitaminnen kwijtgeraakt aan de toiletpot! (ik, kirsten dus blij dat ik er niet ben aangegaan!)

  Om onze leerachten goed en correct in te lichten:

  Verpleegprobleem: Risico op constipatie (pagina nummer helaas niet terug te vinden!)

  Actueel of potentieel: Actueel (toch na 3 dagen!!!)

  Etiologie: psychologisch, veranderde leefomstandigheden.

  Symptomen: praat over angst om geen stoelgang te kunnen maken
                      kan gedurende 3 dagen geen stoelgang maken

  Interventie: Yougurt met half zwart fruit (door patient zelf!), kostprijs 2000CFA

  Evaluatie: DIAREE!!! 

  Toekomstvisie..... Wordt waarschijnlijk vervolgd door een nieuw verpleegprobleem!

  We hopen dat jullie trots zijn op onze verpleegdiagnose, we zullen een goede verdere observatie uitvoeren! 

  Groetjes van ons!!! ( Jullie zien we amuzeren ons, maar blijven proffesioneel in alle omstandigheden)

  (Ik ga snel aanschuiven, Linda deelt blijkbaar massages uit!!!!)


  26-01-2011 om 21:42 geschreven door Jolien, Linda en Kirsten  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
  >> Reageer (2)


  Archief per week
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!