Zoeken in blog

Over mijzelf
Ik ben Philip, en gebruik soms ook wel de schuilnaam philip de brandweerman.
Ik ben een man en woon in Diksmuide (Belgie) en mijn beroep is Technieker in het Go onderwijs.
Ik ben geboren op 25/12/1967 en ben nu dus 49 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Brandweer en Wandelen.
Vrijwilliger bij de Brandweerman sinds 1986 en Korporaal sinds 1997
Brandweer blogs en site's
 • Luc de pompier
 • KV Brandweerwesthoek
 • Blog voorpost Reninge
 • blog brandweer Deerlijk
 • Brandweer-zuidijzer
 • Brandweer Leke
 • Brandweer Nieuwpoort
 • Vergapor (brandweer foto's)
 • davy's / backdraft.blogs
  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen. of philipdebrandweerman@gmail.com

  Blog als favoriet !
  hulpdiensten
 • Mug Heli
 • Brandweer Diksmuide
 • Brandweervoertuigen-hulpverlening passato
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Zoeken in blog

  Inhoud blog
 • ongeval kraan
 • studiedag brw WVL
 • Bastongne
 • wandelen Fr
 • Opendeur brandweer Zonnebeke
 • vko Diksmuide
 • 1
 • brand Bissegem
 • koe te water Diksmuide/oostkerke
 • brand Ardooie
 • vko Kortemark
 • brand Vlamertinge
 • vko Veurne
 • vko Gistel
 • vko Merkem
 • vko E17 Kortrijk-Zuid
 • brand A19
 • vko Houtave
 • brand lichtervelde
 • vko Kortemark
 • persbericht Reorganisatie brandweerkorpsen Heuvelland – Mesen
 • brand Koekelare
 • vko Ieper
 • tijdelijk verhuisd
 • vko/brand Kortemark
  Philip de Brandweerman
  Philip de Brandweerman
  13-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Kortemark

  Truck sleept wagen tientallen meters mee: man (66) overleden

  Jelle Houwen
  Bij een zwaar verkeersongeval in de Ichtegemstraat in Kortemark deze middag om 13.45 uur is een 66-jarige man om het leven gekomen.

  De man reed in zijn wagen vanuit de Koutermolenstraat gewoon rechtdoor aan de Ichtegemstraat en verleende geen voorrang. De trucker remde nog uit alle macht maar greep de personenwagen in de flank en sleurde hem tientallen meters mee. De klap was enorm. Het complete motorblok van de wagen werd weggeslingerd tegen een woning en het wegdek lag bezaaid met brokstukken. De man zat zwaar gekneld in zijn totaal verhakkelde wagen. Hij werd door de brandweer van Kortemark uit de wagen gehaald maar overleed ter plaatse aan inwendige verwondingen. De trucker zelf verkeerde in shock.
  Vermoedelijk werd de man onwel in zijn wagen want hij woont vlak in de buurt van het kruispunt waar het ongeval gebeurde. Hij wist dus zeer goed dat daar een kruispunt met voorrang was. De Ichtegemstraat is volledig afgesloten voor alle verkeer en dat zal wellicht nog enkele uren zo blijven, zeker als een deskundige van het parket ter plaatse komt.

  Het motorblok werd weggeslingerd tegen een woning.
  Jelle HouwenHet motorblok werd weggeslingerd tegen een woning.

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Vlamertinge
  Uitslaande brand verwoest Loods in Vlamertinge 


  12-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Veurne

  Britse bestuurder gewond bij zware botsing op de Iepersesteenweg in Steenkerke


  In de nacht van dinsdag op woensdag is er een zware aanrijding gebeurd waarbij een Britse personenwagen en een vrachtwagen waren betrokken.

  Britse bestuurder gewond bij zware botsing op de Iepersesteenweg in Steenkerke

  © JT

  Het ongeval gebeurde niet ver van de oprit van de E40. Ter hoogte van de Tarwestraat, een kleine landelijke weg, reed de Britse bestuurder frontaal in op een vrachtwagen. De bestuurder van de personenwagen werd gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn wagen werd tot schroot herleid. Ook de vrachtwagen werd vooraan zwaar beschadigd, maar de bestuurder bleef ongedeerd. De brandweer van Veurne kwam de weggeslingerde brokstukken opruimen en de baan vrijmaken van gelekte vloeistoffen. Gezien het late uur was er weineg hinder op de Iepersesteenweg.

  (JT)


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Gistel

  Achtervolging in Gistel eindigt met botsing tussen vluchtwagen en politiewagen


  Omstreeks 21.30 uur is woensdagavond een achtervolging tot een einde gekomen in de Moerestraat in Gistel.

  Achtervolging in Gistel eindigt met botsing tussen vluchtwagen en politiewagen

  © JRO

  Een Citroën met Belgische nummerplaat werd ter hoogte van het huisnummer 8 geramd door de politie waardoor hij tot stilstand kwam. De man werd meteen uit het voertuig gehaald en mee genomen door de politie. Een politiewagen en de Citroën werden getakeld. Bij de achtervolging waren vijf politiewagens betrokken. Waarom de Citroën werd achtervolgd is voorlopig onduidelijk.


  11-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Merkem

  Vrachtwagen vol knolselder kantelt

  De truck kantelde langs de weg waardoor de lading knolselder op het veld terecht kwam.
  In de Zuidwallandstraat in Merkem is gisteren rond 6 uur een vrachtwagen geladen met knolselder gekanteld. Mogelijk heeft de chauffeur, die reed voor de firma Vulsteke uit Kortemark, een bocht op de smalle landelijke weg verkeerd ingeschat. Het gevaarte kantelde naast de weg tot bijna in de gracht. De trucker kon op eigen kracht zijn cabine verlaten. Hij werd in lichte shock naar het ziekenhuis gebracht, maar mocht dat al snel terug verlaten. Door het ongeval kwamen tientallen tonnen knolselder op het veld terecht. Het opruimen van de knolselders namen uren in beslag. Het bedrijf stond zelf in voor de takeling van de truck en daardoor was de Zuidwallandstraat een tijdje afgesloten, maar dat leverde geen hinder op. (JHM)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko E17 Kortrijk-Zuid
  Tankwagen knalt tegen stilstaande vrachtwagen, 1 chauffeur overleden
  Even voor 15u gebeurde er op de E17 richting Gent ter hoogte van Kortrijk-Zuid een ernstig ongeval tussen 2 vrachtwagens. Een tankwagen reed om nog onbekende reden in op een vrachtwagen die vertraagde voor de wegwerkzaamheden thv afrit Zwevegem. 
  “We waren we bezig met onze dagelijkse wandeling en hielden even halt op de ziekenhuisbrug om het fileleed even te bekijken toen we plots een doffe klap achter ons hoorde, we draaiende ons onmiddellijk om en zagen een enorme rookpluim, we dachten meteen aan het ergste voor vrachtwagenbestuurder, gelukkig waren de hulpdiensten snel ter plaatse” vertelt een getuige.

  De zwaargewonde chauffeur van Belgische origine overleed even later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, de chauffeur van de Poolse vrachtwagen bleef ongedeerd. Door het ongeval waren 2 van de 3 rijstroken versperd en moest het verkeer over de linkse rijstrook. De exacte omstandigheden van het ongeval zijn nog onduidelijk, er komt een parketdeskundige ter plaatse voor de precisie omstandigheden te achterhalen.

  Door de asfaltwerken aan de afrit Zwevegem en het ongeval ontstond er al een snel file die tot aan het af/oprit complex te Rekkem daarom wordt aangeraden om de omleidingsroute F via de R8 en E403 te volgen.


  10-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand A19

  BMW vat vuur op de A19

  Op de A19 richting Ieper kreeg een bestuurder van een BMW plots een storing van ‘aandrijving’ en begon de wagen te roken. De bestuurder kon zijn wagen nog op de pechstrook plaatsen en samen met zijn passagier tijdig het voertuig verlaten. Ze konden enkel maar toezien hoe de motor in een vuurzee veranderde. De brandweer van Zonnebeke kwam ter plaatse om het voertuig te blussen.

  info-foto's Filip Vanloo

  09-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Houtave

  Vrouw (22) overleden na zware crash in gracht


  Een 22-jarige vrouw uit Oostende is vanochtend in kritieke toestand afgevoerd na een zwaar verkeersongeval langs de Oostendse Steenweg in Houtave. De twintiger belandde met haar voertuig in het water en werd door een toevallige voorbijganger opgemerkt. Het is niet duidelijk hoelang de vrouw al in het water lag. In het ziekenhuis overleed de vrouw aan haar verwondingen. Het was even voor 8 uur dat het voertuig werd opgemerkt in het vaartje langs de Oostendse Steenweg. De klap moet enorm geweest zijn. Volgens de eerste vaststellingen ramde de jonge vrouw eerst een vangrail, daarna een elektriciteitspaal en kwam ze pas dan in het water terecht.

  Het is niet duidelijk hoe laat dat gebeurde. Mogelijk lag ze al enige tijd in het water. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en konden de vrouw uit het wrak - dat op zijn dak in de gracht lag - helpen. Ze werd ter plaatse lange tijd gereanimeerd en in zeer kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze later overleed aan haar verwondingen.

  Het parket van Brugge stelde een deskundige aan om de omstandigheden van het ongeval verder te onderzoeken.

  Mathias Mariën

  08-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand lichtervelde

  Oliebollenkraam ontploft: uitbaters raken als bij wonder slechts lichtgewond

  Het oliebollenkraam stond naar aanleiding van een opendeurdag opgesteld voor de winkel Artex Fashion. Binnen raakte niemand gewond, het personeel was in middagpauze. De twee slachtoffers in het kraam waren bezig met alles in gereedheid te brengen toen de gasexplosie zich voordeed. Beiden liepen lichte brandwonden op aan de armen.
  De klap was zo hevig dat enkele grote etalageramen van de kledingzaak sneuvelden. De brand die volgde op de explosie veroorzaakte schade aan de gevel van de kledingzaak die vrij kort na de bluswerken dan toch de deuren weer kon openen.

  Hans Verbeke
  freelance journalist

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Kortemark

  Porsche Cayenne ramt garage van woning in Kortemark

  In de Koekelarestraat in Kortemark heeft een Porsche Cayenne gisteravond omstreeks 21.30 uur de garage van een woning geramd. De bestuurder verloor in een bocht de controle over zijn stuur, knalde tegen de gevel en kwam even verder tot stilstand. Hij moest door de brandweer van Kortemark uit het wrak geholpen worden en werd voor verzorging overgebracht naar het Sint-Rembertziekenhuis in Torhout. Door de klap moest de garage deels gestut worden door de brandweer. De aanpalende woning bleef gespaard. De Koekelarestraat werd plaatselijk tijdelijk afgesloten voor het verkeer.
  foto's Siebe De Voogt
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.persbericht Reorganisatie brandweerkorpsen Heuvelland – Mesen
  Reorganisatie brandweerkorpsen Heuvelland – Mesen

  Sinds enige tijd werd in de brandweerzone Westhoek een oefening gemaakt om de huidige brandweerposten voor te bereiden op de toekomst. Centraal uitgangspunt daarbij is altijd geweest dat we de veiligheid van de inwoners ten allen tijde willen waarborgen. 
  Vorig jaar werd een eerste voorstel gelanceerd naar de korpsen van Heuvelland (Kemmel, Westouter, Nieuwkerke), Poperinge en Mesen om over te gaan tot een integratie. Dit voorstel deed bij een aantal betrokkenen vragen rijzen, en werd nadien nog daarom her geëvalueerd. 
  Het was duidelijk dat het toen voorgestelde plan nog een aantal verbetermogelijkheden en onduidelijkheden bevatte. Ook is de wetgeving sindsdien nog sterk gewijzigd. 

  Zonecommandant Robert Van Praet: “Na een jaar intens overleg tussen de brandweerzone, de gemeente Heuvelland, stad Mesen en de vier betrokken korpsen is een gedragen voorstel uitgewerkt. Donderdagavond  5 oktober werd dit definitief goedgekeurd door de betrokkenen, zijnde zonecommandant Robert Van Praet, burgemeesters Sandy Evrard (Mesen) en Marc Lewyllie (Heuvelland), schepen van brandweer Jean-Pierre Geelhand de Merxem (Heuvelland), postoversten Geert Cuvelier (Nieuwkerke en Kemmel), Nico Debruyne (Westouter), Marc Debraeve (Mesen), officier Bert Haerdeman (Westouter) en Sergeant Geert Dewulf (Kemmel). 
  Op zaterdag 7 oktober werd dit plan voorgesteld aan alle manschappen van de betrokken posten. Op de vergadering hebben alle manschappen zich achter dit plan geschaard, om zo een positieve en veilige toekomst van de inwoners te garanderen.”

  In dit plan wordt volgende vooropgesteld: 
  De post van Westouter wordt behouden zoals deze nu bestaat. Zolang ze adequaat zijn zal deze post verder werken zoals nu het geval is als post binnen het netwerk van de zone Westhoek. 
  Er wordt een nieuwe kazerne gebouwd tussen de dorpskern van Wulvergem en het gehucht “het Hooghof” (zie kaart). De exacte locatie van deze nieuwe kazerne staat nog niet vast, maar er wordt dus een locatie langs de Hooghofstraat gezocht. Hiervoor moet een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt worden. De gemeente Heuvelland zal dit nog dit najaar opstarten. De exacte locatie hangt af van de opmaak van dit plan. 
  Deze kazerne zal de korpsen van Mesen, Kemmel en Nieuwkerke samen brengen op één locatie. 


  Tot deze kazerne gebouwd is, zullen de vier betrokken posten blijven functioneren zoals nu al reeds gebeurt. Er is nu reeds een goede en intense samenwerking tussen deze posten, en die zal in de toekomst enkel nog versterkt worden. 

  Burgemeester van Heuvelland, Marc Lewyllie: “We zij heel tevreden dat we na grondig overleg nu een gedragen resultaat konden bereiken, die de veiligheid op lange termijn van onze inwoners kan garanderen. Ik wil hierbij dan ook alle manschappen bedanken die het afgelopen jaar suggesties deden, testen uitvoerden en meewerkten aan de opmaak van deze plannen. 
  De post van Westouter blijft bestaan, wat heel belangrijk is voor deze manschappen. De posten van Kemmel en Nieuwkerke integreren samen met de post Mesen, wat een win-winsituatie zal zijn.”

  Burgemeester van Mesen, Sandy Evrard vult aan: “We kijken uit naar de verdere integratie en de samenwerking tussen alle posten. De post van Mesen integreert met de 2 posten van Heuvelland. Zowel voor Heuvelland als voor Mesen zal dit een versterking zijn. We zullen met meer manschappen een grotere beschikbaarheid krijgen. 

   vlnr. Geert Cuvelier, Sandy Evrard, Marc Lewyllie, Nico Debruyne, Geert Dewulf, Robert Van Praet,

  Kaart met zone waar nieuwe kazerne zal ingeplant worden

  07-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Koekelare

  Woning onbewoonbaar door brand in Koekelare


  Vrijdagavond heeft het gebrand in een woning in Koekelare.

  Woning onbewoonbaar door brand in Koekelare

  De brand woedde achteraan de woning op het zoldergedeelte. Er stond heel wat brandbaar materiaal op de zolder opgeslagen waaronder enkele kleine gasflessen en verfproducten. De korpsen van Koekelare kregen versterking van de collega's van Leke en Diksmuide. Om opflakkering van het vuur te voorkomen werd vooraan in het dak een opening gemaakt en werden de spullen die nog op de zolder stonden verwijderd. De oorzaak van het ontstaan van de brand moet nog worden onderzocht. De woning is door rook en waterschade onbewoonbaar. (JTV)


   05-10-2017
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Ieper

   Bestuurder in levensgevaar nadat wagen tegen boom belandt in Ieper

   Op de Pilkemseweg in Ieper is donderdagmiddag een wagen tegen een boom beland. De bestuurder raakte daarbij zwaargewond. 

   Het incident gebeurde omstreeks 13.30 uur. De bestuurder zou in de richting van Pilkem naar Ieper gereden hebben en om een nog onduidelijke reden van zijn rijvak afgeweken zijn. De wagen raakte zwaar beschadigd door de klap. De bestuurder is ernstig gewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht. De Pilkemsebaan werd een tijdje afgesloten voor alle verkeer.
   foto's Thijs Pattyn  Nieuwsblad.be   03-10-2017
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tijdelijk verhuisd

   Brandweerpost Leke tijdelijk verhuisd door wegenwerken

   Door wegenwerken in de Lekedorpstraat heeft de brandweerpost Leke tijdelijk zijn eigen uitvalsbasis verlaten. De brandweermannen vonden een nieuw onderkomen in dezelfde straat in de loods van Filip Campe. De brandweerwagens en het andere materiaal maakten ook de tijdelijke verhuis, waardoor het korps tijdens de wegenwerken volledig inzetbaar blijft. “In totaal zullen we een drietal weken op deze locatie blijven”, legt commandant Filip Vandenberghe uit. “Op deze manier kunnen we de hulpverlening en de inzetbaarheid van de post Leke blijven garanderen tijdens de werkzaamheden. Omdat niet iedereen van de verhuis op de hoogte is, vragen we alle buurtbewoners om zeker niet voor de loods te parkeren, zodat de inrit vrijblijft in geval van nood. Zodat we bij een eventuele uitruk niet gehinderd worden.” De werken in de Lekedorpstraat zijn gestart op 18 september en zullen 25 werkdagen in beslag nemen. Er wordt een nieuwe asfaltlaag voorzien. (JHM)

   foto's Facebook/Filip Vandenberghe
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko/brand Kortemark

   Personenwagen brand uit na ongeval te Zarren

   Dinsdag rond 16 u 30 botsten drie wagens met elkaar langs de staatsbaan tussen Zarren en Kortemark. Een wagen brandde volledig uit een andere wagen kwam tot stilstand tegen een boom de politie sloot ter hoogte van Zarren de Staatsbaan af voor alle verkeer. Er viel een gewonde die werd over gebracht naar het Ziekenhuis.

    


   foto © Facebook 

   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Veurne

   Rookontwikkeling in elektriciteitscabine langs Albert I-laan in Veurne


   Door een brandje in een electriciteitscabine achteraan een bedrijf op het industrieterrein langs de Albert I-laan in Veurne zaten maandagavond enkele gezinnen en bedrijven korte tijd zonder stroom.

   Rookontwikkeling in elektriciteitscabine langs Albert I-laan in Veurne

   © JT

   De cabine staat op de terreinen van een bedrijf recht tegenover de brandweerkazerne. Een voorbijganger zag witte rook opstijgen uit de cabine en verwittigde de brandweer. De brandweer had het brandje snel onder controle en de nutsmaatschappij Eandis kwam een verbrande kabel herstellen.  

   (JT)


   02-10-2017
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeur Erezêe

   Porte ouverte Sapeurs Pompiers Erezêe

   Foto's Vincent Delbart
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opendeurdag brandweerpost Torhout
   Opendeurdag brandweer Zone 1 post Torhout


   01-10-2017
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
   .

   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.regio oef
   Grote regio oefening te Houthulst
   met de posten Diksmuide, Houthulst, Koekelare, Kortemark, Leke
   >

   Blog tegen de wet? Klik hier.
   Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!