Zoeken in blog

Over mijzelf
Ik ben Philip, en gebruik soms ook wel de schuilnaam philip de brandweerman.
Ik ben een man en woon in Diksmuide (Belgie) en mijn beroep is onderhoudswerkman in het Go onderwijs.
Ik ben geboren op 25/12/1967 en ben nu dus 49 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Brandweer en Wandelen.
Vrijwilliger bij de Brandweerman sinds 1986 en Korporaal sinds 1997
Brandweer blogs en site's
 • Luc de pompier
 • KV Brandweerwesthoek
 • Blog voorpost Reninge
 • blog brandweer Deerlijk
 • Brandweer-zuidijzer
 • Brandweer Leke
 • Brandweer Nieuwpoort
 • Vergapor (brandweer foto's)
 • davy's / backdraft.blogs
  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen. of philipdebrandweerman@gmail.com

  Blog als favoriet !
  hulpdiensten
 • Mug Heli
 • Brandweer Diksmuide
 • Brandweervoertuigen-hulpverlening passato
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Inhoud blog
 • tips tegen de wespen
 • Oefening Passendale
 • ambulance
 • Oefening Passendale
 • wild dier aangereden klerken
 • vko Diksmuide
 • mug heli
 • brand Rumbeke
 • nieuwe voertuigen hulpverleningzone Westhoek
 • bevelsoverdracht
 • bevelsoverdracht
 • bevelsoverdracht
 • bevelsoverdracht
 • bevelsoverdracht
 • Alligatorschildpad op gehaald in Wervik
 • bevelsoverdracht Diksmuide
 • bevelsoverdracht Diksmuide
 • vko Diksmuide
 • bevelsoverdracht
 • bevelsoverdracht Diksmuide
 • vko Diksmuide
 • vko Heuvelland
 • korenslang Lo-Reninge
 • vko Diksmuide
 • Nieuwe postoverste voor brandweer
  Philip de Brandweerman
  Philip de Brandweerman
  26-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tips tegen de wespen

  Er is een echte wespenplaag op komst: dit kan u er tegen doen

  Er is een echte wespenplaag op komst: dit kan u er tegen doen


  Het ziet ernaar uit dat we een zomer met veel wespen tegemoet gaan. Er worden momenteel al veel wespenkoninginnen waargenomen. Oorzaak: de lange nazomer in 2016 en de zachte winter.

  “Normaal ontwaken wespenkoninginnen in de tweede helft van april, waarna ze een plek zoeken om een nest te bouwen. Dit jaar werden de eerste wespen al eind januari waargenomen en was er een eerste piek in de laatste week van maart”, stelt Nature, dat zich baseert op tellingen in Nederland.

  “Het aantal waarnemingen van de gewone wesp en de Duitse wesp ligt vier keer hoger dan normaal.” Bij een normale ontwikkeling van de nesten is er pas in de loop van augustus overlast door wespen. De nesten die al in februari en vroeg in maart gestart zijn, zouden echter al vanaf eind juni of begin juli overlast kunnen veroorzaken. Het weer kan de wespen nog wel parten spelen. Veel wespennesten zijn niet bestand tegen zware regenval, zoals vorig jaar in juni.

  Dit alles heeft echter ook één voordeel. “Werksterwespen zijn volop bezig om de nesten op te bouwen. Daarvoor hebben ze veel vlees nodig: vliegen en muggen. Daar zullen we de komende maanden dus minder last van hebben”, vertelt Peter Berx van insectenmuseum Entomopolis aan Het Laatste Nieuws.

  Belangrijke vragen en antwoorden:

  Waardoor worden wespen aangetrokken? “Wespen zijn dol op zoetigheid zoals bier, limonade, fruit en ze nemen geuren waar als de beste”, zegt Jorg Lambrechts van Natuurpunt. “Als je buiten zit, doe je er in eerste instantie goed aan om ervoor te zorgen dat je tafel proper is en er geen etensresten liggen. Dan zal de wesp hoogstens even komen kijken om vast te stellen dat er niets te eten valt en weer wegvliegen. Om ongelukken te vermijden - lees: een wespensteek op je tong of in je keel - kan je een bierviltje of stuk papier op je glas of fles leggen.”

  Hoe voorkom je een steek van een wesp? “Het is een goed idee om uit te kijken als je gaat wandelen: je wil het niet meemaken dat je per ongeluk op een nest trapt en ze je achterna zitten”, zegt Lambrechts. “De insecten zien bijzonder goed en kunnen je een hele tijd achtervolgen. Ook als je in de tuin werkt moet je op je hoede zijn: wie snoeit in de zomer zou wel eens hun huis kunnen vernietigen, met alle gevolgen van dien.”

  Hoe vind je een wespennest? “Wespen vliegen veel naar hun nest, dus als je hun schuilplaats wil ontdekken kan je hun traject volgen”, zegt Lambrechts. “Veel wespennesten bevinden zich in de grond, in het holletje van een muis, of hangen aan een stevige constructie zoals een struik of het dak.”

  Zal een wesp echt niet steken als ik stil blijf zitten of staan? “Als ze een hele tijd rond je blijft cirkelen, kan je je uit voorzorg voorzichtig wegtrekken. Stil blijven staan of zitten is niet altijd de beste oplossing, want dan kan een wesp op je lippen landen en daar toeslaan. Als je zoetigheid hebt gegeten dan ruiken ze dat”, zegt Lambrechts. “Als een gek rond je heen slaan of de wesp proberen te raken is om problemen vragen. Dan worden ze alleen maar agressiever”, zeggen de experts. Lambrechts voegt eraan toe dat wegjagen slecht kan uitdraaien voor een ander. “In het ergste geval komt de wesp in iemands kleren terecht, zit ze gekneld en zal ze steken. Het komt ook vaak voor dat je ze probeert weg te slaan en ze tussen je vingers zit en je daar wordt gestoken. Blijft ze echt vervelend doen, dan kan je ze slaan met een vliegenmepper, maar zorg dan wel dat je ze meteen hebt anders zal ze je blijven treiteren.”

  Welke middeltjes werken tegen wespen? Beide natuurliefhebbers zijn het erover eens dat een zelfgemaakte val een van de meest efficiënte manieren is om wespen te lokken en er vanaf te geraken. “Neem een plastic fles en snij de bovenkant eraf. Giet er een zoete vloeistof zoals bier of limonade in. Smeer nu confituur aan de buitenkant van de dop en plaats het bovenste stuk omgekeerd in de fles. Zo krijg je een soort trechter. De wespen zullen van de confituur willen smullen, maar uiteindelijk in het zoete drankje onder hen vallen”, klinkt het. Hendrik Trappeniers van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond zegt dat enkele druppels detergent in het drankje ervoor zorgt dat wespen niet kunnen drijven en ze dus minder afzien voor hun verdrinkingsdood.

  Moet je een wespennest altijd verwijderen? “In extreme gevallen kan je de brandweer bellen om het nest te komen verdelgen, zeker als het boven je terras hangt en je (keine) kinderen hebt”, zegt Lambrechts. “Maar als je grote tuin hebt en het nest hangt helemaal achteraan, dan hoef je niet zo drastisch in te grijpen. Wespen zijn immers ook nuttige dieren, daar ze ons verlossen van allerlei andere vervelende insecten. Bovendien is de wespendief, een roofvogel, een natuurlijke verdelger.”


  Tien gouden tips:

  1. Vermijd picknicks en barbecues. Zoetigheid, bier, charcuterie enzovoort trekken wespen aan. Dek zoete etenswaren af. Laat nooit blikjes met frisdrank openstaan en drink zeker nooit uit een blikje frisdrank. Als er een wesp inzit, kan ze in de mond of de keel steken.


  2. Vermijd de omgeving van vuilnisbakken en afgevallen fruit waarop wespen verzot zijn.


  3. Vermijd fysiek werk waarbij u bezweet raakt. Zweet trekt bijen en wespen aan. Zorg minstens dat je bovenlijf bedekt is en blijf niet met bezweet of nat lichaam rondlopen of zonnebaden (dit is trouwens ook af te raden om zonnebrand te vermijden).


  4. Indien u hagen moet scheren, in kreupelhout of aan dakgoten of op een oude zolder moet werken, controleer dan eerst of er geen wespennest in de buurt is. Vermijd de omgeving van bijenkorven en bloemperken in bloei.


  5. Draag geen felgekleurde of zwarte kleren of kleren met grote bloemetjesmotieven. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk voor insecten.


  6. Loop nooit blootsvoets door een grasveld. Bijen zijn verzot op de bloempjes van klaver en madeliefjes, en wespen kunnen een nest in de grond hebben. Draag handschoenen indien u aan bloemen of planten werkt.


  7. Vermijd geurende parfums, deodorant, aftershave, haarlak en zonnecrème. Zij trekken bijen en wespen aan.


  8. Vermijd bruuske bewegingen wanneer er een wesp of bij in de buurt is. Sla zeker nooit een insect dood dat op uw lichaam is gaan zetten, maar schiet het eventueel met een vinger weg.


  9. Dood geen bij of wesp in de buurt van het nest. Dit zal soortgenoten aantrekken. Probeer ook nooit zelf een wespennest uit te roeien, maar doe een beroep op de brandweer.


  10. Mensen die vroeger reeds een ernstige, algemene reactie vertoonden, moeten van de lente tot de zomer altijd een noodpakket met adrenaline (Epipen) binnen handbereik hebben, zodat ze dit onmiddellijk kunnen inspuiten als ze gestoken worden. Vraag hierover uitleg aan uw arts en leer het product inspuiten. Een antihistaminicum (dat ook gebruikt wordt tegen hooikoorts) vertraagt de reactie, maar volstaat niet om een eventuele shock te voorkomen.

   


   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oefening Passendale
  Oefening Passendale


  25-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ambulance
  Zonder woorden

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oefening Passendale
  Oefening Passendale


  24-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wild dier aangereden klerken

  Jonge Hert aangereden te Klerken

  Woensdagochtend rond 5 uur werd een jonge Hert aangereden in de Klerkstraat te Klerken door een onbekend voertuig. De brandweer kwam het kadaver op ruimen en de rijbaan schoon spuiten van waar het dier uit kwam is niet gekend.

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Diksmuide

  Bestuurder aan de dood ontsnapt in Oostkerke/Diksmuide

  Dinsdagnacht rond 1 uur ontsnapte een jonge bestuurder aan de dood in de Lettenburgstraat te Oostkerke bij Diksmuide nadat hij de controle verloor over zijn wagen een  Peugeot 207. De wagen kwam  tegen een boom terecht aan de overkant van de vaart en belandde in het water de bestuurder die gekneld zat kon nog net zijn hoofd boven water houden. De brandweer moest met behulp van de takeldienst de wagen op het droge krijgen om het slachtoffer te kunnen bevrijden. Het slachtoffer werd met zware verwondingen en onder een MUG arts begeleiding overgebracht naar ziekenhuis Az-West te Veurne. De Lettenburgstraat was de hele tijd afgesloten voor alle verkeer.
  23-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mug heli
  MUG-Helicopter landt te Diksmuide
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Rumbeke

  Huilende baby redt slapende ouders van woningbrand

  Huilende baby redt slapende ouders van woningbrand

   FOTO: GSD

  Een pas gerenoveerde woning in Rumbeke is voorlopig onbewoonbaar nadat dinsdagmorgen een wasmachine in brand is gevlogen. De slapende bewoners raakten tijdig uit het huis doordat hun dochtertje van 11 maanden begon te huilen.

  Het koppel woonde amper tien dagen in zijn gerenoveerde woning. Dinsdagmorgen rond 5 uur werden ze wakker toen hun dochtertje van 11 maanden begon te huilen. Het meisje sliep boven een berging waar er brand was uitgebroken. De ouders kwamen wakker door het gehuil van het meisje en roken onmiddellijk een brandgeur. Ze konden met hun baby tijdig het huis verlaten.
   


   

  Huis onbewoonbaar

  De brandweer had de brand snel geblust, maar de schade was groot. De berging was volledig uitgebrand, wellicht door een wasmachine die er vuur vatte. In de rest van het huis was er zodanig veel rook dat het voorlopig onbewoonbaar is. Het gezin kan tijdelijk bij familie terecht.

  22-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwe voertuigen hulpverleningzone Westhoek
  De hulpverleningzone Westhoek beschikt voortaan
  over 3 nieuwe voertuigen
   
  In de laatste maand werden er drie nieuwe voertuigen klaar gemaakt en geleverd aan de posten Ieper, Nieuwpoort en Poperinge de voertuigen zullen dienst doen als personeelswagen en kunnen extra materiaal vervoeren


  21-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bevelsoverdracht

  Nieuwe postoverste voor brandweer Diksmuide

   De nieuwe commandant Filip Vandenberghe van het brandweerkorps van Diksmuide en Leke werd op zaterdag 20 mei officieel aangesteld. Aan de brandweerkazerne werd een stoet gevormd door de brandweermannen en vrouwen van de korpsen Diksmuide en Leke, gevolgd door een afvaardiging van de korpsen van Ieper, Nieuwpoort, Koekelare, Kortemark en Houthulst met ook een delegatie van de Feuerwehr uit het Duitse Finnentrop. Ook Burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden van de stad Diksmuide, korpschef van politiezone Polder Johan Geeraert en kolonel zonecommandant Robert Van Praet stapten mee.

  De optocht begon in de Heernisse bij de brandweerkazere onder begeleiding van het koningelijke harmonie Sint –Cecilia uit Keiem en ging via de St-Sebastiaanwijk  de Gen. Baron Jaquestraat en de Grote Markt over tot aan  Burggraaf Frederikplein aan het station. De paradecommandant Lode Dekeyser Offiecier dienstchef post Houthulst leidde de cermonie. Majoor Dirk Coopman met 40 jaar dienst gaf het bevel door aan Kapt. ir. Filip Vandenberghe.


  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!