Inhoud blog
  • Skukuza - Krüger Park + terugreis
  • Tamboti tentenkamp bij Orpen
  • Muweti laatste dagen
  • Muweti bush lodge
  • Blyde River Wilderness lodge
  • Panorama route
  • Lydenburg
  • Zuid-Afrika 2015
  • Bangkok 2014
  • Chiang Rai 2014
  • Chiang Mai 2014
  • Khao Yai 2014
  • Koh Chang 2014
  • Thailand vertrek 2014
  • Thailand 2014 (vooraf)
  • Laatste dagen SA 2013
  • Regen - struisvogels
  • Feest BIA
  • Tiffany BIA
  • Plettemberg of Plett
  • Tussenvlucht naar Port Elisabeth
  • Durban
  • St Lucia
  • Eerste week
  • Onze tweede reis naar Zuid-Afrika en Swaziland
  • Tanzania
  • Laatste dag in Zuid Afrika
  • SAFARI 2
  • SAFARI
  • Franchhoek en Stellenbosch
  • Zuid-Afrika wij komen eraan
    Reisblog van Patrick en Els

    07-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Donderdag 5 november 2009

     

    Het is zover.  Wij worden wakker door de kletterende regen, ’t zal niet zomaar een buitje zijn want de lucht is zeer grijs. Met dit weer lijkt dit stadje niet zo gezellig.  Willen een miniatuur- en speelgoedmuseum gaan bezoeken maar die doen gewoon niet open.  Dan nog wat verder ploeteren in de gietende regen naar ‘Oom Sammie se Winkel’ een heel authentieke winkel van 1904 met een prachtige voorgevel en binnenin een allegaartje van curiosa, van oude doosjes, tot thee, tot kleding, speelgoed, olijven,……, zelfs de verkoopsters zijn stokoud. Vinden daar een mooi opschrift over ‘De Drank’ in het Afrikaans:

    Bregt in armoede, maak twisgierig, onbekwaam voor werk, stoort den huisvrede, vernield het liggaam, beroof van verstand en leid de ziel in de hel. 

     Nog steeds regen dus ik kan Patrick meesleuren naar het village museum, een verzameling van 4 huizen, ingericht volgens verschillende periodes, tussen 1720 en 1830, een soort Bokrijk dus, alleen dat de vloeren in het eerste huis vroeger koemest waren maar dat was nu niet meer, gelukkig maar.

    Een lekkere lunch in Stellenbosch en daar is de zon terug, yes, goei weer dus om te gaan wijnproeven.  Door onze gemaakte afspraak bij  Kleine Zalze  worden we daar verwelkomd door Ross Sleet, de marketingmanager himself.  Hij rijdt met ons in zijn oude jeep over het terrein en geeft uitleg bij de verschillende soorten druiven, de grond en de omgeving.  In de verte kunnen wij zelfs de Tafelberg zien. Hij laat ons ook de plaats zien waar de wijn is gestockeerd, precies een groot melkfabriek, allemaal grote inoxe vaten, er zou ook wijn in eiken vaten zijn maar daar mogen wij niet naartoe, waarom niet…..?

    En dan de proeverij, op een half uur tijd mogen wij 16 verschillende wijnen proeven, de ene al wat lekkerder dan de andere maar wij leren toch al een beetje meer over de smaken en geuren te onderscheiden, ene ruikt helemaal naar asperges.

    Nog even reserveren in het restaurant le Terroir van het domein voor vanavond want volgens hun zijn zij het 3e beste in Zuid-Afrika, de prijzen lijken mee te vallen dus zijn vol spanning voor straks, als wij Ross vragen of wij ons chique moeten kleden, antwoordt hij dat er slechts 4 regels zijn: schoenen aanhebben, kleding dragen, de rekening betalen en terugkomen.  

     Proeven gaan wij dus niet meer doen want moeten toch ook nog rijden.  Patrick wil liever de grote huizen fotograferen.  Eentje dat wij kennen van thuis nl. Simonsig, daar gaan wij speciaal nog eens naartoe.

    Worden dan heel goed ontvangen in le Terroir en het eten is echt heel lekker, het beste tot nu toe en zeer lekker met bruisend water want de wijn wordt toch wat een beetje veel. Hierbij het menu:

    White asparagus with parmesan and ceps

    Tomato and avo tian with apple and black truffle

     Belly of pork with truffled macaroni

    Fresh linefish with asparagus, ceps and truffle vinaigrette

     

    Vermoeid van al dat eten en drinken, weeral voldaan naar bed.

    Bye

    Patrick en Els

     

    07-11-2009 om 07:26 geschreven door els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    05-11-2009 om 21:27 geschreven door els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    05-11-2009 om 21:22 geschreven door els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franchhoek en Stellenbosch

    Woensdag 4 november 2009

    Bij het ontbijt wisselen we met de andere gasten (Duitsers) onze verhalen uit, dat wordt hier heel spontaan gedaan en zo krijg je toch veel extra tips.  Zij waren vanmorgen om 6 uur opgestaan en een beetje verder naar de zee gereden waar wel 50 dolfijnen zwommen, spijtig natuurlijk dat wij dat niet wisten, want waren ook al wakker. 

    Naar Franchhoek dan, onderweg nog eerst gaan tanken, ook al is onze bak nog niet half leeg, willen toch geen risico nemen.  Direct vliegen ze met 5 rond onze auto en beginnen langs alle kanten de ramen te kuisen, Patrick stapt uit en ze willen weten van waar we komen en hoe lang het vliegen is.  Wij vragen om voor 100 rand te tanken en die moeten wij dan cash aan één van de zwarten betalen. Dit is ongeveer 9 euro voor 13 l eurosuper.  5 rand fooi en de mannen zijn echt blij en staan er zelfs bij te dansen, heel leuk.  Iemand had ons verteld dat je echt moest oppassen aan de tankstations maar dat voelde echt niet zo aan, die Duitsers van vanmorgen hadden ook nooit problemen gehad.

    Patrick zijn valling begint nu echt te beteren dus dat zal hier dan toch de gezonde lucht zijn of de stress die nu helemaal weg is.  Het schakelen lukt nu ook al beter, je moet niet alleen links rijden maar ook het stuur staat omgekeerd, rechts dus en dan moet je links schakelen en aangezien hij een automatic gewoon is, was dat de eerste dagen niet zo simpel.  Ik heb het ook eens geprobeerd en de vitessen pakken hier minder goed als bij ons maar mss ook omdat het links staat.  Hebben al wel  een paar keer aan de rechtse kant gezeten maar toch snel kunnen corrigeren en terug links rijden.

    Juist midden op de weg enkele apen gezien, nu beginnen wij echt al tussen de wijngebieden te komen, heel mooie glooiende landschappen allemaal.  Ineens weer werken op de weg, er staat een bord met het opschrift : WEES ASJEBLIEF GEDULDIG, WAGPERIODE 20 MINUTES, dus staan wij hier, in de middle of nergens 20 min. te wachten en het stoort helemaal niet, zijn precies het Afrikaans ritme al gewoon.

    Dan komen wij aan in Franschhoek, hier zijn de hoofdzakelijk Franse maar ook Belgische en Nederlandse Hugenoten in de 17 eeuw neergestreken.  Heel gezellig dorpje met allemaal Franse namen en hele mooie gebouwen.  Direct als wij willen parkeren in de hoofdstraat, staat er al een zwarte te zwaaien en dat hij heel goed voor onze auto zal zorgen, wij geven hem 2 rand en de man is weeral gelukkig.  Hier bezoeken wij het monument ter ere van de Hugenoten en ook het museum waar al de familie’s worden beschreven en hun nazaten.  Er hangt ook een lijst met de namen, er staat geen Van Dam of Maes tussen, wel een De Potter, dat is de enigste die wij herkennen.

    Wij beslissen te lunchen in één van de wijngaarden, de meeste hebben hier ook een eigen restaurant.  Iemand had ons verteld dat Allee bleu lekkere wijn had en dus hebben wij die maar eens bezocht.  Het is een prachtig groot domein, precies een dorp op zich met een proeverij, een zaal voor feesten, een palmboomweide, kelders, veel soorten wijnranken en ook een grote weide voor een picnic.  Je kan dus een mand bestellen met zeker 10 verschillende soorten gerechten in, bestek enzo en die zetten ze dan op een tafel, hier staan wel zeker 30 tafels met prachtige gesteven linnen tafellakens, overal een wijnkoeler naast en bedekt met zeezout en zelfgemaakte olijfolie, mooi om te zien.  Die picnicmand vinden wij wat te veel van eten (prijs is heel goed, slechts 25 euro) en bestellen een slaatje en een quiche.  Met 4 komen ze ons bedienen want wij zitten dus helemaal alleen op heel die picnicweide.  Nemen er een flesje Isabeau bij en natuurlijk ook een fles water.  Een Duitse ober van 21 die hier nog maar 4 weken is vertelt ons dat hij hotelschool heeft gedaan en hier nu 2 jaar komt werken omdat de manager ook Duits is en hem daar heeft geronseld.  Hier zie je weer het onderscheid tussen de blanken en zwarten aangezien hij wel goed wordt betaald en de zwarten meestal alleen van de tips moeten leven.  Het is hier gebruikelijk dat je telkens 10% aan fooi geeft.

    Onderweg weeral wegenwerken met een oponthoud van 10 min en dan komen wij aan in het wijnstadje Stellenbosch.  Eerst de weg vragen naar onze volgende B&B ‘Allegria’, een vriendelijke Zuid-Afrikaan besteedt daar wel 20 min. aan met beschrijvingen en kopijen van kaarten.  Ondertussen ontdek ik daar een kapper die ook met de producten van Joico werkt, ga eens informeren dat ik mijn haar eens niet kan laten brushen, hier heet het ‘blowen’ en voor 9 euro mag ik gerust komen, haar afsprakenboek is wel leeg maar moet toch bellen voor een afspraak, grappig.

    Na een beetje zoeken vinden wij dan toch onze volgende B&B bij 2 Hollanders.  Krijgen een mooi appartement tussen de wijngaarden met living, satelliet Loewe tv, keuken, badkamer en slaapkamer. Hier in de buurt zijn wel 150 wijnhuizen en hij begint ons direct te vertellen welke wij zeker moeten bezoeken.  Zijn hier maar 1 dag en hadden al in België een afspraak bij ‘Kleine Zalze’ gemaakt dus als wij er 3 doen zal het zeker voldoende zijn.

    ’S Avonds lekkere ossestaart gegeten in de buurt bij een wijndomein en dan zit onze 3e dag er weeral op.

    Lekker slaap.

    Els en Patrick

    P.S. Leuk dat jullie reageren op de blog, nog doen……

    05-11-2009 om 07:45 geschreven door els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    04-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Dinsdag 3 november                                                          

    Goeie more

    Na ons lekker ontbijt en afscheid genomen van Nia en François, de Swa had een dringende golfafspraak, dat doet hij dus bijna elke dag hier, ongeloofelijk wat een leven, rijden we richting Houtbaaihaven voor een ritje met een catameran naar Duikr island. Al lang voor wij het eilandje bereiken, ruiken wij de bewoners al, duizenden pelsrobben die daar liggen te niksen, zwemmen of rondhuppelen.  Prachtig om te zien.  e

    Nog eventjes bij de ‘Spar’ binnen om te pinnen en dan op weg langs de zee naar Kaap de Goede Hoop.  Wat een mooi land is dit toch als je zo naast de bergen en de zee rijdt, natuurlijk maakt het prachtige weer ook veel goed.  Kaap de Goede hoop is het meest zuidelijke punt van Zuid-Afrika en is mooi maar toch niet zo wow.  Nadien verder naast het dichtbijgelegen Cape point waar de vuurtoren staat.  Met een oud en versleten kabeltreintje naar boven en dan heb je weer een fantastisch uitzicht op dit heerlijke land.  Aangezien mijn benen nog niet hersteld zijn van de afdaling van de Tafelberg, nemen wij maar het kabeltreintje terug naar beneden.  Nu 1 rit van een 130 km naar Hermanus via de Valse Baai maar onderweg nog even stoppen bij Boulders waar 1 kolonie pinguins zit.  Mooi om te zien maar weinig activiteit, het doet echt denken aan die film met de pinguins die onlangs op tv was.

    Een lekkere lunch buiten met zicht op de haven in Simon’s Town (vernoemd naar Simon Van der Stel een van de eerste Nederlanders op Zuid-Afrika) en dan verder richting Hermanus, onderweg wilden wij nog stoppen bij het huisje van Cecil Rhodes (oprichter van de Beers, diamanten) maar door wegwerkzaamheden (er wordt hier hard gewerkt voor de voetbal van volgend jaar) kunnen wij er niet geraken.

     Hermanus vinden wij onze B en B niet en een vriendelijke Zuid-Afrikaan met een tapasbar nodigt ons direct uit aan zijn  tafel, geeft ons een drankje en begint direct te bellen, wat een gastvrijheid! Hij heeft het beste eten volgens hem dus reserveren wij maar bij hem om straks te komen eten.

    De B&B is prachtig gelegen aan de Zee, zitten een tijdje op het terras in de zon, wachtend op whales maar zij hebben geen zin vandaag om te komen precies.  Dan maar naar de tapasbar waar wij inderdaad een lekkere Doradefilet voorgeschoteld krijgen.  Ondertussen een praatje met onze buren, de eerste Belgen, die ook zoals wij rondtrekken naar ongeveer dezelfde plaatsen als wij.  Weeral een heel gezellige avond.  Het is echt gemakkelijk hier om contact te maken……

     

    Tot siens, lekker bly

    Els

    Die Els kan nogal schrijven hé. Patrick

    04-11-2009 om 08:02 geschreven door els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Maandag 2 november 2009

    Gewekt door de zon die in het raam schijnt van onze cottage, zalig.  Het belooft 1 warme dag te worden.  Nia, de vrouw des huizes, verwelkomt ons in haar villa en leidt ons naar het ontbijt, een tafeltje voor 2 buiten onder het afdak aan het zwembad, zelden zo’n goeie plaats gehad om te ontbijten en nog nooit zo’n ontbijt, Josefine, een zwangere negerin van 8 maanden die 25 lijkt maar al 33 is vertelt ons dat we kunnen beginnen met een koud en nadien krijgen we nog een warm ontbijt.  Verse fruitsla in heel kleine stukjes gesneden, verschillende soorten Franse kaas, meloen met ham, diverse soorten vlees, yoghurt, pistolets, croissants, brood voor toast, verschillende soorten zelfgemaakte confituur…… en dat allemaal voor ons 2.  Nadien kunnen wij dan nog eieren, tomaten, worstjes en spek bestellen.   Na het ontbijt vertelt Nia ons in detail met een kaart hoe we moeten rijden om de Tafelberg en Kaapstad te bezoeken, maar onze auto is nog niet geleverd.  Patrick krijgt het daar serieus van op zijn heupen, dat begint hier al goed.  Na 1 vertraging van 1 half uur, kunnen wij dan toch nog vertrekken(door mijn gehackte kredietkaart moesten ze eerste de nieuwe gegevens hebben, alvorens te komen).

    Op de Tafelberg geraak je met een panoramische kabelbaan, die draait constant 360° gr.  Aangezien het prachtig weer is, beslissen wij om te voet naar beneden te komen, wandeling van 1 uur of 1.30 volgens hun.  Hebben geluk want het is helder vandaag en boven hebben wij een prachtig zicht over cape town, robbeneiland (gevangenis van nelson mandela), de oceaan enz…..  Komen nog in gesprek met Engelsen van Stansted die 1 week in Houtbaai zijn geweest en ons vertellen dat wij zeker de boot moeten nemen om de ‘seals’ te bekijken. Boeiend want daar hadden wij nog niets over gelezen…

    Na wat zoeken vinden wij dan eindelijk de weg om naar beneden te gaan maar valt dat effie tegen.

    Deze 1067 m die wij moeten afdalen loopt niet door gewone paden maar wel grote glibberige trappen die dubbel zo hoog zijn als een gewone trap en heel ruw.  Patrick draagt sportschoenen maar ik gewoon en die zijn versleten tegen wij beneden zijn.  Uiteindelijk hebben wij er bijna 3 uur over gedaan en overwogen om die mensen een proces aan te doen voor de valse informatie. 

    Veel mensen hadden ons bang gemaakt om in de steden extra voorzichtig te zijn, knopjes vast in de auto, geen raam open maar daar is bij aankomst in cape town center niets van te merken.  Heele mooie precies oud koloniale stad en voelen absoluut geen enkele dreiging.  National museum bezocht waar de oorsprong van de dieren die in Z.A. leven wordt uitgelegd.  Mooi gedaan eigenlijk en zeker het onderschrift in het Engels maar ook in het Afrikaans, begrijpen het bijna allemaal, t is juist Nederlands zoals  Kwak en Boemel, bvba  een Impala vin je nie oferal…..

    Een lekker slaatje eten in een autovrije winkelstraat tesamen met onze eerste chardonnay, lekker….en de prijs valt heeeeeel goed mee.

    Nog wat kuieren en dan terug met de wagen naar de V.A. Waterfront, een groot complex dat ze aan de haven hebben gebouwd, beetje zoals het shopping center maar dan veel groter en verschillende gebouwen.  Is mooi maar voelt niet echt aan.   Na wat shoppen, spreken wij dan af in cafe Den Anker, een groot Belgisch café.  Grappig met al die kaartjes van De Koninck op tafel en 1 kaart met allemaal Belgische bieren, Patrick dringt natuurlijk direct een Westmalle, ik houd het maar op een Jordan chardonnay, lokale wijn hier van Stellenbosch, lekker…..

    Raken nog aan de praat met blanke Zuid-Afrikanen die we allemaal aanraden om Duvel te drinken en ze doen het nog ook……  Heel vriendelijke warme mensen en ze geven ons nog wat tips voor ons verblijf in Johannesburg.

    Ondertussen is het al donker en wij die altijd hadden gezegd dat wij in het donker niet met de auto zouden rijden….. Nog maar den eerste dag en het is al zover….  Maar geen enkele dreiging, het is zoals rijden bij ons.

    In Houtbaai dan kreeft gaan eten bij de Mariner’s wharf want 2 mensen hebben ons dat verteld dat wij daar zeker moesten gaan, het ligt aan de zee en heeft een aparte vorm, precies een boot.

    De kreeft valt dik tegen, dikwijls toch dat het eten in die grote spullen toch tegenvalt… maar niet getreurd, morgen is er een nieuwe dag en wacht ons nog het prachtige ontbijt van ons Jozefien.

     

    Bye

    Els en Patrick

    03-11-2009 om 06:42 geschreven door els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    02-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Zondag 1 november 2009

     

    Eindelijk, 22.30 zijn wij perfect geland in Cape Town. Op het laatste werd het toch wel heel warm in dit volledig volgeboekt vliegtuig van 400 personen.  Even door de douane voor een stempel en dan staat  Francis daar, een Antwerpenaar die hier 6 jaar geleden is komen wonen en de eigenaar van Villa Montebello in Hout Bay waar wij onze eerste nacht gaan doorbrengen. Eerst nog snel wat geld pinnen op de luchthaven want nog geen enkele ZAR in ons bezit.  Amai, wat een pak geld, kon slechts voor 135 € afhalen maar hebben nu een pak van 30 splinternieuwe briefjes van 5O ZAR.

    En dan naar buiten in de Zuid-Afrikaanse nacht, het is nog redelijk warm, overdag was het  28 gr en morgen wordt dit ook verwacht.  Er is heel veel wind maar dat schijnt dikwijls te gebeuren s nachts.

    Na 1 halfuurtje rijden, waar wij niet veel zien want het is hier al goed donker, komen wij aan de cottage van de Villa Montebello, een prachtig aparte kamer met een groot bed en alles erop en eraan.  Nog een laatste drankje en dan slapen……..  Hopelijk morgen meer te beleven……

    Groetjes

    Patrick en Els

    02-11-2009 om 08:00 geschreven door els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuid-Afrika wij komen eraan

    Beste vrienden, familie en kennissen

    Op zondag 1 november vertrekken wij met onze twee op een late huwelijksreis (na bijna 25 jaar) naar Zuid Afrika.

    Als de techniek ginder ook zo geavanceerd is als hier, gaan wij proberen regelmatig een verslag te schrijven van onze hopelijk vele avonturen daar.

    Tot binnenkort

    Groetjes
    Patrick en Els

    21-10-2009 om 00:00 geschreven door els  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)


    Archief per week
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 11/07-17/07 2011
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 19/10-25/10 2009

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Laatste commentaren
  • geniet (sabine)
        op Muweti bush lodge
  • jaloers (sabine)
        op Muweti bush lodge
  • Za x 4 (Sabine)
        op Lydenburg
  • Oppassen (Ann)
        op Chiang Mai 2014
  • Jaloers (Sam)
        op Chiang Mai 2014

  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs