Met passie voor koken hoop ik jullie aan leuke receptjes te helpen!
19-03-2013
Videe
Videe met frietjes. Het is een maaltijd die in menig huishouden gesmaakt wordt. Ik eet het ook enorm graag en ben dus aan het proberen geslagen in de keuken!
Ingrediënten:
- 1 kleine kip
- 1 ui
- 2 wortels
- 1 selder
- 500 gram champignons
- 250 ml room
- kipbouillon
- melk
- bloem
- boter
- (kip)gehakt
- paneermeel
- 1 ei
- peper
- zout
Recept:
Ik neem altijd poederbouillon omdat ik deze exact naar smaak kan doseren. Ik begin met water en enkele lepels kipbouillon. Hierbij doe ik de ui in twee gesneden, de wortel in grove stukken en de selder in grove stukken. (deze worden terug uit de bouillon gehaald) Als de bouillon begint te koken doe ik mijn kip in 4 gesneden bij in de bouillon en kook deze tot hij lekker zacht wordt. Als de kip klaar is haal je deze eruit en laat je hem afkoelen. Haal de groenten uit de bouillon en zet de bouillon even opzij. Ik begin nu aan mijn gehaktballetjes. Ik doe het gehakt in een kom samen met een eitje en paneermeel. Dit kruid ik goed af naar smaak. Meng dit goed en rol balletjes. Doe de afgekoelde kip in stukjes. Snij de champignons in stukjes. (ik snij ze meestal in 4) Smelt boter in een kookpot en voeg de champignons toe. Bak deze gaar. Overstrooi nu met bloem voor binding. Ik voeg nu melk en room toe. Om af te smaken voeg ik ook een deel kipbouillon toe naar smaak. Kook je balletjes gaar in de overschot van de kipbouillon. Voeg ondertussen de kip toe aan de videe zelf. Als de balletjes klaar zijn voeg je deze ook nog toe. Kruid het geheel nog af met peper en zout. Smakelijk eten.
Pasta, het is echt mijn lievelingseten. Ik eet echt niet graag voorgemaakte maaltijden, dus werd het eens tijd om mij te verdiepen in een lekker receptje voor lasagne. Vermits ik iemand ben die enkel gevogelte en vis eet, ga je ook enkel deze ingrediënten tegenkomen in vis en vlees maaltijden.
Dit is een stevige groenten lasagne. Je kan hier groenten naar smaak toevoegen of weglaten. Het principe blijft hetzelfde.
Benodigdheden:
- 300 gram (kip)gehakt
- 1 ui
- 1 teentje look
- 1 gele paprika
- 1 groene paprika
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 2 wortelen
- 250 gram champignons
- 6-8 tomaten
- lasagne bladen
- melk
- gemalen kaas
- bloem
- boter
- olie
- peper
- zout
- basilicum
- oregano
Recept:
Ik snij al mijn groenten in stukken zodat deze klaar staan. Mijn ui snipper ik fijn en fruit deze aan in olie. Terwijl de ui aan het aanfruiten is pers ik er mijn teentje look bij. (dit mag meer look zijn naar smaak) Als mijn ui glazig is voeg ik mij gehakt toe en bak dit gaar. Nu begin je beetje bij beetje de groenten toe te voegen. We beginnen met de wortel, paprika en champignon. Daarna voeg ik mijn champignons, courgette en aubergine toe. Als al mijn groenten mooi aangestoofd zijn voeg ik mijn tomaten toe. Dit laat ik sudderen tot er een mooie saus ontstaat. Kruid uw saus met peper, zout, basilicum en oregano. De saus moet tamelijk stevig zijn zodat het niet uitloopt als je ze in laagjes doet. Als de saus te dun is bind ik ze even bij.
Nu gaan we beginnen met de kaassaus. We beginnen met een gewone bechamelsaus. (boter laten smelten, bloem toevoegen en goed laten "bakken", melk toevoegen en op het einde kaas toevoegen en afkruiden)
Verwarm je oven voor op 200°C.
Neem je ovenschotel. Begin met een laagje tomaten-groentensaus, leg lasagneblaadjes tot de saus bedekt is. Doe hierboven een laagje kaassaus en daar bovenop weer tomaten-groentensaus. Doe dit telkens opnieuw tot aan de bovenste laag. Ik eindig met kaassaus en strooi vanboven kaas op de lasange.