Snijd de korsten van je oud brood af. Verwarm de oven op 150°C en bak het brood gedurende 30 minuten op een rooster. Als het brood nog niet volledig krokant is, de oven minderen naar 75°C en nog even laten staan. Laat afkoelen.
Verklein (scheuren of snijden) de sneden brood tot grove stukjes. Mix het brood met de keukenrobot tot kleine kruimels. Eventueel nog eens door de zeef duwen indien je graag zeer fijne chapelure wil bekomen.
Bewaren in een luchtdichte doos en dan is dit enkele maanden houdbaar. Het brood moet goed droog gebakken worden en het paneermeel moet droog blijven om schimmelen te voorkomen.
Het vlees daags ervoor kantsnijden, eventueel opbinden indien nodig en inwrijven met de basic BBQ rub. Eens je de BBQ aan steekt, het vlees uithalen om op kamertemperatuur te laten komen. Nogmaals bestrooien met de rub. Stook de BBQ gedurende 20 minuten goed warm. Temper de temperatuur tussen de 107°C en de 121°C.
Dit stuk is klaar als je een kerntemperatuur behaald hebt van 82°C. Rekening houdend met de nagaring mag je het dus van de BBQ halen bij een kern van 78°C. Leg het stuk op een snijplank, dek af met aluminiumfolie en laat gedurende 30-45 minuten rusten. De nagaring zal de kerntemperatuur nog tot 82°C laten oplopen. Houd er rekening mee dat de stijging van de kerntemperatuur niet in een vloeiende curve gebeurt. Rond de 71-76°C blijft de T° even hangen. Dit wordt "het plateau" of "The zone" genoemd. Hier gebeurd de magie en wordt het bindweefsel uit de spieren omgezet in gelatine. Dit veroorzaakt de malsheid van het vlees. Na enkele uren op het plateau gaat de T° weer stijgen.
Vul een (nieuwe) plantenspuit met appelsap/appelazijn. Besproei hiermee af en toe het stuk. Of gebruik een borstel. De eerste keer pas nadat het stuk 6 uur gerookt heeft. Herhaal nog een 3-tal keer (na 9u, na 10u30, na 12u).
Eens het vlees op de juiste temperatuur is heeft het een donker gekleurde buitenkant. Dit is niet verbrand, maar wordt de "Bark" (de bast) genoemd. Net deze rand brengt de smaak in het gerecht. Het geheim van dit gerecht is de combinatie van mals, sappig vlees en de beet van die donkere stukken pittig gerookte korst.
Leg het vlees na het rusten in een grote platte schaal en trek met 2 vorken alles in draadjes uit elkaar. Serveer met saus naar keuze. Eventueel met broodjes en een koolsla.
Overschot van het vlees kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden en zelfs ingevroren worden. Opwarmen mag in de microgolf.
Gebaseerd op recepten van Bluesmoke-bbq.nl en bbq-nl.com
Snij de zalmmoot in blokjes zoals voor varkenssaté. Snijd de gerookte zalm op even brede strookjes. Snijd enkele schijfjes citroen af en snijd deze in 4 partjes. Maak de saté's, afwisselend de 2 soorten zalm en de citroen gebruiken. Maak een marinade met het limoensap, de olijfolie, dille en verse peper. Bestrijk hiermee de saté's. Eventueel na het bakken nog eens insmeren.
Meng alle ingrediënten tot een geheel. Wrijf een groot bord in met olie. Vorm cannelles van het gemengde geheel met 2 soeplepels en leg deze op het bord. Steek een plat satéstokje per cannelle of 2 gewone satéstokjes. Gril de lolly's direct boven het vuur. Leg wel een laagje aluminiumfolie onder de kant van de stokjes om verbranden te vermijden.
Serveer met Vietnamese pindasaus: zie sauzen Bron: rookzondervuur.be rookzondervuur.be/wp-content/uploads/2013/06/P1270910c.jpg
Hol de groenten uit Snij spek zeer fijn en bak dit aan in olijfolie met de knoflook en de ui Blus met rode wijn en kruid het geheel. Laat even inkoken. Meng er het gehakt, ei en de kruiden bij. Vul de groenten met deze massa. Gril op indirect vuur gedurende ongeveer 30 minuten. Paddestoelen zullen sneller klaar zijn dan courgette en paprika.
- Een camenbert kaas in een houten verpakking - Stokbrood
Bereiding
Verwijder alle papier en verpakking van de camenbert. Week het houten doosje gedurende 5 minuten in water. Schud het overtollige water af en plaats de kaas er terug in. Zet het doosje op een bbq waar de grootste hitte uit is en laat hem 15 minuten staan. Draai 1 maal om en nogmaals 15 minuten laten staan. Haal het deksel er af (kaas in doosje laten voor de stevigheid) Snij de korst aan de bovenkant open en doppen maar!