Zoeken in blog

Categorieën
  • 0 > Hapjes (2)
  • 1 > Vlees (1)
  • 2 > Vis (1)
  • 3 > Groenten (4)
  • 4 > Dessert (1)
  • 5 > Marinades (1)
  • 6 > Rubs (3)
  • 7 > Sauzen (5)
  • 8 > Varia (1)
  • Archief
  • Paneermeel maken
  • Pulled Pork
  • Basic BBQ Rub
  • Saté van zalm
  • Garnalenlolly
  • Vietnamese pindasaus
  • Aardappelgratin
  • BBQ saus
  • Gevulde minigroenten
  • Kaasfondue op de Q
  • Groententrio
  • Gegrilde tomaten
  • Mosselen met lookboter
  • Kruidenolie voor vis
  • Kip of Kalkoen (dry rub)
  • Satésaus
  • Carolina (dry rub)
  • Kansas city (dry rub)
  • Laksaus
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Passie voor BBQ
    Taking the Q to the next level
    27-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paneermeel maken

    Paneermeel maken

    Bereiding

    Snijd de korsten van je oud brood af.
    Verwarm de oven op 150°C en bak het brood gedurende 30 minuten op een rooster.
    Als het brood nog niet volledig krokant is, de oven minderen naar 75°C en nog even laten staan.
    Laat afkoelen.

    Verklein (scheuren of snijden) de sneden brood tot grove stukjes.
    Mix het brood met de keukenrobot tot kleine kruimels.
    Eventueel nog eens door de zeef duwen indien je graag zeer fijne chapelure wil bekomen.

    Bewaren in een luchtdichte doos en dan is dit enkele maanden houdbaar.
    Het brood moet goed droog gebakken worden en het paneermeel moet droog blijven om schimmelen te voorkomen.

    27-07-2013 om 08:21 geschreven door Arnold

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:8 > Varia
    >> Reageer (0)
    24-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pulled Pork

    Pulled Pork

    Ingrediënten

     Stuk lage rib gebraad van 2,5 kg
     Basic BBQ Rub (zie rubs)

    Bereiding (totaal ongeveer 15uur)

    Het vlees daags ervoor kantsnijden, eventueel opbinden indien nodig en inwrijven met de basic BBQ rub.
    Eens je de BBQ aan steekt, het vlees uithalen om op kamertemperatuur te laten komen. Nogmaals bestrooien met de rub.
    Stook de BBQ gedurende 20 minuten goed warm. Temper de temperatuur tussen de 107°C en de 121°C.

    Dit stuk is klaar als je een kerntemperatuur behaald hebt van 82°C. Rekening houdend met de nagaring mag je het dus van de BBQ halen bij een kern van 78°C. Leg het stuk op een snijplank, dek af met aluminiumfolie en laat gedurende 30-45 minuten rusten. De nagaring zal de kerntemperatuur nog tot 82°C laten oplopen.
    Houd er rekening mee dat de stijging van de kerntemperatuur niet in een vloeiende curve gebeurt. Rond de 71-76°C blijft de T° even hangen. Dit wordt "het plateau" of "The zone" genoemd. Hier gebeurd de magie en wordt het bindweefsel uit de spieren omgezet in gelatine. Dit veroorzaakt de malsheid van het vlees. Na enkele uren op het plateau gaat de T° weer stijgen.

    Vul een (nieuwe) plantenspuit met appelsap/appelazijn. Besproei hiermee af en toe het stuk. Of gebruik een borstel. De eerste  keer pas nadat het stuk 6 uur gerookt heeft. Herhaal nog een 3-tal keer (na 9u, na 10u30, na 12u).

    Eens het vlees op de juiste temperatuur is heeft het een donker gekleurde buitenkant. Dit is niet verbrand, maar wordt de "Bark" (de bast) genoemd. Net deze rand brengt de smaak in het gerecht. Het geheim van dit gerecht is de combinatie van mals, sappig vlees en de beet van die donkere stukken pittig gerookte korst.

    Leg het vlees na het rusten in een grote platte schaal en trek met 2 vorken alles in draadjes uit elkaar.
    Serveer met saus naar keuze. Eventueel met broodjes en een koolsla.

    Overschot van het vlees kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden en zelfs ingevroren worden. Opwarmen mag in de microgolf.


    Gebaseerd op recepten van Bluesmoke-bbq.nl en bbq-nl.com
     

    24-07-2013 om 04:38 geschreven door Arnold

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 > Vlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basic BBQ Rub

    Basic BBQ Rub

    Ingrediënten: goed voor stuk varkens (pulled pork) van 2,5-3 kg

    60 gr bruine suiker
    2 KL lookpoeder
    35 gr paprikapoeder
    2 KL ajuinpoeder
    35 gr zeezout
    1 KL cayennepeper       
    3 EL zwarte peper
     

    Bereiding

    Meng alles door elkaar en zorg dat je geen klonters hebt.

    De bruine suiker kan je ook vervangen door rietsuiker of bastaardsuiker.

    Goed afgesloten en op een donkere plaats bewaard deze rub maanden.

    Bron: bbq-nl.com

    24-07-2013 om 04:05 geschreven door Arnold

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:6 > Rubs
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saté van zalm

    Saté van gerookte en verse zalm

    Ingrediënten

    Gerookte zalm
    1 EL limoensap
    moot verse zalm
    1 EL olijfolie
    1 citroen
     peper
    takje dille
     

    Bereiding

    Snij de zalmmoot in blokjes zoals voor varkenssaté. Snijd de gerookte zalm op even brede strookjes.
    Snijd enkele schijfjes citroen af en snijd deze in 4 partjes.
    Maak de saté's, afwisselend de 2 soorten zalm en de citroen gebruiken.
    Maak een marinade met het limoensap, de olijfolie, dille en verse peper. 
    Bestrijk hiermee de saté's. Eventueel na het bakken nog eens insmeren.

    24-07-2013 om 01:47 geschreven door Arnold

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:0 > Hapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalenlolly
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vietnamese garnalenlolly

    Ingrediënten 4 personen

    700 gr gepelde garnalen
    3 EL verse basilicum        
    500 gr gehakt
    1 EL sojasaus
    2 tenen look, gepeld
    1/2 KL zwarte peper
    4 EL  Panko of paneermeel
     

     Bereiding

    Meng alle ingrediënten tot een geheel.
    Wrijf een groot bord in met olie.
    Vorm cannelles van het gemengde geheel met 2 soeplepels en leg deze op het bord.
    Steek een plat satéstokje per cannelle of 2 gewone satéstokjes.
    Gril de lolly's direct boven het vuur. Leg wel een laagje aluminiumfolie onder de kant van de stokjes om verbranden te vermijden.

    Serveer met Vietnamese pindasaus: zie sauzen
    Bron: rookzondervuur.be
    rookzondervuur.be/wp-content/uploads/2013/06/P1270910c.jpg

     



    24-07-2013 om 01:42 geschreven door Arnold

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:0 > Hapjes
    Tags:vietnamese pindasaus
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vietnamese pindasaus

    Vietnamese pindasaus

    Ingrediënten 4 personen

    250 ml kokosmelk
    1 EL Bruine suiker
    5 EL pindakaas
    1 KL chilisaus
    3 EL limoensap
    1 KL limoenzeste
    1 EL sojasaus
    1/2 KL gember

    Bereiding

    Meng alle ingrediënten in een pot en verhit op een matig vuur.
    Klop de saus enkele minuten op tot ze is ingedikt. Ze mag niet inkoken.


    24-07-2013 om 01:40 geschreven door Arnold

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:7 > Sauzen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelgratin

    Aardappelgratin

    Ingrediënten 3 personen

    1/2 kg aardappelen
    geraspte kaas
    250 ml melk
    peper
    250 ml room
    nootmuskaat            
    1 teentje knoflook
     

    Bereiding

    Breng de melk en de room samen aan de kook en kruid deze met peper en nootmuskaat.

    Voeg de gesneden look erbij en laat mee koken.

    Schil en was de aardappelen. Snijd in schijven en leg deze in een beboterd aluminium bakje. Kruiden met peper per laag.

    Giet het room/melk mengsel er over. Bewaar in frigo als je hem op voorhand maakt.

    Voor direct gebruik de laas er over strooien.

    Laat 1 uur op de BBQ aan 160°C. Controleer of de aardappelen gaar zijn.


    24-07-2013 om 01:33 geschreven door Arnold

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:3 > Groenten
    >> Reageer (0)
    22-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBQ saus

    BBQ saus

    Kan onder andere als glace worden gebruikt

    Ingrediënten

    250 ml ketchup
    1 EL Mosterd        
    15 ml honing
    1/2 TL Pili pili
    15 ml Ahornsiroop
    1/2 TL gemalen look
    15 ml Worchestersaus
    3 EL bruine suiker
    15 ml Whiskey
     1 kruidnagel
    25 ml Ciderazijn
     Zwarte peper

    Bereiding

    Meng alle ingrediënten en laat op een zacht vuurtje inkoken tot gewenste dikte.

    Bewaar de saus in een goed afgesloten pot.

    22-07-2013 om 01:43 geschreven door Arnold

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:7 > Sauzen
    Tags:Moink balls, glace, BBQ saus
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde minigroenten

    Gevulde minigroenten

    Ingrediënten: 2 personen

    6 Mini groenten: paprika, courgette, aubergine
     100 gr gehakt
    2 grote paddestoelen
    1 ei
    1 ui 1 TL marjolein
    15 gr spek
    1 TL rozemarijn            
    Olijfolie 10 cl rode wijn
    Cayennepeper 1 teen knoflook

    Bereiding

    Hol de groenten uit
    Snij spek zeer fijn en bak dit aan in olijfolie met de knoflook en de ui
    Blus met rode wijn en kruid het geheel. Laat even inkoken.
    Meng er het gehakt, ei en de kruiden bij.
    Vul de groenten met deze massa.
    Gril op indirect vuur gedurende ongeveer 30 minuten. Paddestoelen zullen sneller klaar zijn dan courgette en paprika.

    22-07-2013 om 01:22 geschreven door Arnold

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:3 > Groenten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaasfondue op de Q

    Kaasfondue (dessert)

    Ingrediënten

    - Een camenbert kaas in een houten verpakking
    - Stokbrood

    Bereiding

    Verwijder alle papier en verpakking van de camenbert.
    Week het houten doosje gedurende 5 minuten in water.
    Schud het overtollige water af en plaats de kaas er terug in.
    Zet het doosje op een bbq waar de grootste hitte uit is en laat hem 15 minuten staan.
    Draai 1 maal om en nogmaals 15 minuten laten staan.
    Haal het deksel er af (kaas in doosje laten voor de stevigheid)
    Snij de korst aan de bovenkant open en doppen maar!

    22-07-2013 om 01:12 geschreven door Arnold

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:4 > Dessert
    >> Reageer (0)


    Opmerkingen, vragen, leuke receptjes?

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Welkom

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!