Inhoud blog
 • De laatste loodjes
 • Benzinetank -Naftbak
 • Opspaken????
 • zoektocht naar velgen
 • Polieren
 • Ontroesten
 • En nu maar schuren
 • Nieuwe Sachsonette???
 • Demolition
 • blokje terug tip top
 • 1e werk, motor moet draaien
 • Paris Sport: Was da?
 • De AANVANG
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  Paris-Sport
  heb jij ook een Paris Sport of weet je er gewoon iets meer van
  deze blog is nog steeds "under contsruction"
  18-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De laatste loodjes

  We zijn ondertussen eind maart, en na enkele bezoeken aan oldtimerbeurzen heb ik bijna alles compleet EN (zo goed als volledig) ORIGINEEL!!!

   

   

  De motor past mooi en heeft nieuwe “zilveren”,zoals voorheen, geinen?..

  De zoektocht naar een passende fietspomp heb ik opgegeven, gewoon een “iets” te lang model gekocht en daarna maar ingekort

  De gemonteerde tank op het frame..

  xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />26 inch blijkt niet altijd 26inch te zijn! Alle maten  moeten dezelfde zijn dus lang moeten zoeken naar deze 26x2x1 ¾… Spijtig dat ik geen 2e whitewall vond maar deze 2 fonkelnieuwe zwarte staan ook niet mis…toch?

  Nu mis ik enkel nog :

    - De kettingkast (niet goed gespoten)

    - Nieuw overtrokken zadel (is binnen)

    - Spatbordhoes achter (ook binnen)

   

   

  Nu alles werd aangesloten, het grote moment ..trappen maar. De motor slaat vrijwel meteen aan… en na wat afstellen loopt de motor als een Zwitsers uurwerk….met iets meer lawaai!!! Met topsnelheden tot 35km/u zalig…

  18-04-2009 om 23:01 geschreven door bjodeke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Omdat dit mijn “eerste oldtimer” en ik niet over een stofvrije ruimte beschik, heb ik besloten om het “spuitwerk” (zwarte lak), te laten doen door een bevriend carossier.  Ik zei hem dat het niet dringen was…..beter niet gedaan….  Een half jaar later dus is mijn kader klaar, enkele stukken hebben wat foutjes in en gaan dus terug..   Het belangrijkste is dat eindelijk kan beginnen monteren…

   

  Het is inmiddels half november en dus verschrikkelijk koud in de “onverwarmde” garage… dan maar in de eetkamer  lekker warm binnen

  7

  Bij de montage van de voorvork komt wat “vet” kijken dus dat best in de garage dan maar…

  Nu kunnen ook de velgen gemonteerd worden.. daarna moeten ze nog “gericht” worden..

  Kader wordt ook voorzien van de

  transferts / logo’s

  Na de motor, wordt ook het “nieuwe/oude” stuur met rem/gas/koppeling enz. afgemonteerd.

  Zoonlief helpt bij de inmiddels “gerichte velgen” en met de benzinetank…

  Alles wordt gezet met RVS moeren en boten

   


  Het einde komt in zicht!!! De bromfiets begint eindelijk vorm en kleur te krijgen...

  18-04-2009 om 22:38 geschreven door bjodeke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benzinetank -Naftbak

  De tank was origineel voorzien van chromen “wangen”.  Deze waren echter heel verroest en opgeblot..  het leek mij dan ook het mooiste om de tank samen met de voorvork te laten verchromen.  


  Dus dan maar vol goede moed naar
  Vleminx in Hasselt, ik dacht voor een 200€ gesteld te zijn….  Hij bekeek de tank goen en zei hem volledig in orde te kunnen maken/restaureren zowel binnen- als buitenzijde en dit voor een 700€!!? Ik heb toen maar besloten om alles in het zilver te spuiten…spijtig maar dat geld kan ik er niet aan geven….


  Eerst de tank volledig opgeschuurd tot korrel 1200.  Hier zie je nu ook de putjes van het roesten…. Roest binnenin heb ik opgeloste met dieselolie en grind, dan een 2 tal uurtjes draaien en schudden. Verder een ganse bus HG roestoplosser ingekapt en daarna goed gespoeld.

   

   
  Op de tank een menie laten zetten en daarna zwart laten aflakken

   

     Na het mat schuren, de wangen erop gezet en met afplaklint van 3M (1.5mm+ 4mm) kon ik de gouden en blauwe afranding maken

   

   
  Het logo heb ik zelf terug ontworpen via de pc en laten afdrukken bij Publirama.

  www.publirama.be

   

   

  na het plakken van het logo, de  tank met een dikke laag vernis laten lakken zodat de sticker en lijnen niet voelbaar meer zijn.

   

   

  26-01-2009 om 21:39 geschreven door bjodeke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (11 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opspaken????

  Ik maakte van mijn velgen een spaakschema met het gedacht die klus zelf te klaren en daarna gewoon te laten richten bij de plaatselijke fietsenmaker.

  Dit leek allemaal vrij simpel maar was het kompleet niet!!  Ik kreeg het wiel met de beste wil van de wereld nog niet gecentreerd……  Dan maar langs bij de fietsenmaker…  4 fietsenmakers gedaan en geen enkele die eraan wou beginnen.  Ook collega’s- oldtimer liefhebbers lukte het niet .  Via via kwam ik terecht bij Ketelslegers in Schoonbeek - Beverst.  Dit is een 70er die nog niet wil stoppen met het “fietsenmaker” zijn.  Op 45 min zijn beide velgen gespaakt.

     

   

   Hij heeft zelf vroeger nog Paris-Sport’s verkocht.  Hij  bezorgt mij ook een nieuw stuur, een origineel achterlicht, zadelpen en snelbinder.  Hij vond het tof om nog eens aan zo iets te werken… Ik krijg van hem ook nog een unieke bronzen fietsbel!!!!  Er bestaan nog echte stielmannen en goede mensen.  

   

  24-01-2009 om 22:31 geschreven door bjodeke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zoektocht naar velgen

  De velgen onder de brommer waren zeer gehavend , deuken, krom chrome weggevreten,  ook de spaken dienden vervangen te worden.. 

   
  Dus maar zoeken op internet bij verschillende sites.  Maar nergens een 26inch velg te vinden.  Ook bij de verschillende beurzen weinig succes Tot in op de beurs in Wieze.  Louis Zels had daar toevallig 3 nieuwe velgen liggen (uit Italië).  Met 2 heb ik genoeg en voor 140€ zijn we weer een stap verder.. nu nog de spaken. 

   Enkele weken later op de beurs in Leuven staat  de stand van FAAK-TILLMANNS, een standje met hoofdzakelijk spaken.  Gelukkig had ik de oude spaken bij..  Zij vertelden mij dat er 3 verschillende lengtes in mijn spaken zaten...  Ik dacht dat het allemaal dezelfde maat was.

   Doordat deze mensen zo vriendelijk en behulpzaam waren heb ik enkele dagen daarna een bestelling geplaatst bij  www.faak-tillmanns.com4 dagen later een pakketje in de bus met daarin mijn nieuwe (chrome) spaken en nippels. Superservice!

  24-01-2009 om 21:29 geschreven door bjodeke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (9 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polieren

  Op de beurs in Wieze kocht ik ook een groene en rode polierblok, polijstborstel schuurborstels enz...  Het leek mij het proberen waard aangezien verchromen heel wat geld kost.
  De naven van de velgen waren origineel gespoten in een soort grijs/groene lak... het leek mij mooier om deze dus te polieren... Moest het toch mislukken waren ze toch al klaar om te laten spuiten.  Dus begonnen met de schuurborstel op de boormachine, daarna met de hand geschuurd vanaf korrel 400 tot korrel 1200... Daarna met polijstmiddel en de Dremel afgewerkt...  Vele uren en dagen later het eerste resultaat

  Ik denk dat het resultaat niet zo slecht is ....

  vol goede moed komen ook de handvaten en enkele kleinere delen aan bod


  Nu dit allemaal wel meeviel besloot ik ook het kettingdeksel van de motor onder handen te nemen... ik vond deze nieuwe occasie op het oldtimer/bromfiets/treffen in Wellen voor 5€


  Alles werd goed ontvet, daarna voorzien van een hechtingslaag, gespoten met hittebestendige vernis (moesten de remtrommels zo heet worden) en vervolgens afgebakken op 200° in de oven.....
  Tip: Als je dit zelf ook wil proberen en geen ruzie wilt met je wederhelft,  bak de onderdelen dan af in een oude oven en niet degene in je keuken.... Geur en rookontwikkeling zijn nl niet te vermijden....

   

   

  24-01-2009 om 00:00 geschreven door bjodeke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontroesten
  Nu de kader volledig bloot geschuurd is zie je waar de roest zijn best heeft gedaan.  Er zijn op verschillende plaatsen putjes in het metaal vooral benzinetank en binnenkant van de spatborden.
  Ik heb het frame ondersteboven gemonteerd en erHG roestoplosser ingegoten (deze verwijdert en beschermt tegen roest).  Ik smeer met een oude verfkwast het geheel in.  2 dagen goed laten intrekken en daarna afwassen met heet water.  Je ziet dan direct wat een verschil.
  De zware plekken schuur ik vervolgens met de dremel tot alles weg is en vlak ikdan met de hand zodat je weer een gaaf resultaat heb. Nog een beetje laswerk en fijn opschuren (tot korrel 1800). Nu is hij klaar voor de spuiterij.

  16-11-2008 om 13:01 geschreven door bjodeke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En nu maar schuren

  Nu dat het blokje ok is en alles gedemonteerd is kan ik beginnen met het schuren, de brommer heeft het laatst gereden in ’62 en stond sindsdien stil in de vochtige kelder van een klooster.  Dit kan je zeker zien aan het verweerde chroom en de “zware” roestvlekken  overal.

  Ik maakte ook een standaard waarop ik de kader kon vastklemmen, dit vergemakkelijkt de- en montage.

  16-11-2008 om 11:40 geschreven door bjodeke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Sachsonette???

  Marcel belt me om te zeggen dat de piston in orde is en dat de cylinder geboord en gehönd  is.  Hij heeft hem ondertussen ook geparelstraald (met glasparels ipv met zand)..  Alles ok dus… Neen toch niet motor is nu kompleet maar geeft geen “vonk”.  Ontsteking is stuk…. Maar marcel zou Marcel niet zijn als hij daar ook weer niemand voor kende…  En ja hoor mest zelfs geen nieuwe in een contact aan de wikkeling was defect… ook weer opgelost…. Als je de foto’s van voor en na bekijkt, begrijp je waarom Marcel mijne “brommer-goeroe” is.  

   


  Het blokje zoals het eronderstond

  het blokje nu samen met het  "kop-logo" via e-bay gevonden voor nog geen 5€

  een nieuw ketting kap moet ik nog zoeken, zie de scheur boven de laatste "s"

  De motor staat nu niet meer in de garage maar pronkt op het dressoir

  Hij vertelde me ook dat een restauratieproject maanden in beslag zou nemen… Ik geloofde dit niet… Maar een goede raad… Neem je tijd en forceer niet al duurt het jaren, het resultaat zal navenant zijn.


  15-11-2008 om 21:19 geschreven door bjodeke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Demolition

  Nu mijn blokje bij "Marcel" in goede handen is, kan ik beginnen aan de demontage van de kader.  Een goede raad, koop een opbergdoos met zo van die sorteervakjes, zo kun je alles per "categorie" leggen.  Maak labeltjes voor in de vakjes, zo weet je naderhand precies wat bij wat hoort.  Bij de demontage lijkt het logisch dat "dit" schroefje "daar" hoort enz... maar je kan beter elk schroefje labelen dat maakt de hermontage dubbel zo makkelijk.... DAT weet ik nu ook...


  Maak ook foto's van elk klein detail... , Schema's van logo's afmetingen ...kabels enz en voldoende aantekeningen... Dit lijkt allemaal tijdrovend en je wilt zo graag dat alles uiteenligt... maar geloof me na een jaar denk je dikwijls als je die doos "zonder labels" ziet liggen..."van wat was deze bout, schroef...nu weer?"


  11-11-2008 om 14:50 geschreven door bjodeke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (15 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 13/04-19/04 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Foto


  Ik zou graag Marcel Kolen willen bedanken voor alle hulp, zonder hem zou ik zover niet gekomen zijn!!!!!

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!