Kreta, een vergeten paradijs in het zuiden van Europa
Kreta fluisterde ik, Kreta.... en mijn hart begon sneller te slaan! Nikos kanzantzakis -Zorba de Griek
Foto
Foto
Inhoud blog
  • Kalos Iltate -- Welkom
  • De piraten fjord bij Plakias
  • Wat beelden van diverse plaatsen op Kreta en mooie beelden van de natuur.
  • Graftombe gevonden in Ierapetra
  • De slechtste winter in Kreta sinds mensenheugenis
  • Hallucinante beelden van het gevolg van de zuidenwind uit de Libische woestijn
  • Psaronikos of Nikos Xilouris
  • Voor de wandelaars : de Astrakhan of Astrakiano kloof op een zucht van Heraklion
  • Dromen of echte plannen voor de toekomst van Kreta
  • Strouboula, de piek van Amoudara(Heraklion)
  • Het eiland Dias en het rif van Amoudara
  • Eerbetoon aan Gene Geraldakis - Eugene Gerards, coach van OFI - 21/11/2017
  • Fourougatos - Kretenzische wilde kat
  • Roestige lava op Kreta
  • Labyrinth park Chersonissos
  • Amazonas Park Kourounes (Neapoli)
  • De Sfentoni grot in Zoniana
  • Kreta - Santorini
  • De Potamon Dam
  • Je weet dat je al veel te lang op Kreta woont wanneer.....of de integratiecursus voor leven op Kreta!
  • Margarites
  • Enkele nieuwe culinaire ideetjes
  • Hij is weer voorbij, de slechtste winter in vele jaren
  • Het weer in Heraklion per maand
  • Kato Zakros
  • Water Sports Center Crete Amoudara - Kretasurf - Parasailing
  • Trip Chania
  • Op weg naar het Zuiden, tussenstop in Zaros en dan naar Matala
  • Het meer van Kournas - Argyroupolis
  • Het graf van Pascha Tsoulis
  • Trip : Kastelli - Amariano - Aski - Potamies - Avdou - Mochos - Krassi
  • Het Cretaquarium - Thalassokosmos
  • Valentijn 2014 en verjaardagsdiner in Brillant restaurant Heraklion
  • 2014 !!!!!
  • Het Paleis van Knossos
  • Het archeologisch museum
  • De Kourtaliotiko en Kotsifou kloof. - Preveli - Arkadi
  • Belgische Mirages B5 gecrasht op Kreta in 1973
  • 't is weer voorbij die mooie zomer
  • Boottocht vanuit Amoudara
  • Met de populairste vlaamse radio, Radio2, op safari
  • Taverne Tasomanolis in Plakias
  • Crete Jeep Safari Adventure
  • Spinalonga
  • Geef mij maar de Griekse wijnen! bye bye Franse wijnen!
  • Argyroupolis
  • Teatro ton argon of the Theater of the fields
  • Fodele
  • De Katoliko kloof
  • Vrisses - Vafes - Nipos
  • Elafonissi in het Zuidwesten van Kreta
  • Het Kretenzisch dieet en kruiden op Kreta
  • Mooie kapelletjes overal langs Kreta's wegen, maar..............
  • Waarom doen we het? Onder andere daarom doen we het!
  • Geiten en schapen met gouden tanden op Kreta
  • wat gaan we eten?
  • Waar gaan we eten?
  • Koffie bestellen in Kreta en andere wetenswaardigheden over dranken
  • WO II - De slag om Kreta
  • Souvenirs, made in Crete
  • Bekende Kretenzers
  • Waar verblijven op Kreta?
  • Waarom op reis naar Kreta?
  • Kreta olijfolie : de beste ter wereld
  • O kairos - het weer
  • De komboloi
  • Raki is Life
  • Op reis naar Kreta
  • Kreta versus Griekenland
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Crete jeepsafari Adventure
  • vakantiewoning
  • 2link
  • 2linkkreta
  • startpagina
  • startpagina reizen
  • De Griekse gids
  • 15-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele nieuwe culinaire ideetjes


     2019.

    Weer enkele leuke ideetjes om lekker te gaan eten.

     

    Apiri :  A touch of Genius!!  Een nieuw restaurantje in het centrum van Heraklion, in een zijstraatje dicht bij de Agios Minas Kerk.

    Fantastische kaart met Kretenzische gerechten, maar gebracht op een moderne manier. De chef heeft lumineuze gedachten wat het op smaak brengen betreft van de gerechten. Super vriendelijke bediening. Mooie wijnkaart ook, wij dronken de witte Nostos  Roussanne. Maar het eten was werkelijk zeer fijn van smaak. Probeer ook een van de cocktails. Van de kaart is Amore lekker en niet op de kaart maar een super cocktail is deze met ouzo als basis. Kun je gewoon vragen, super drankje!! Er bij zeggen wij gaan voor de niet zoeterige cocktails, meer the sour ones.

           

    Mooi op de achterkant van de fles de verklaring van "nostos". Ook Douloufakis heeft dit op zijn rode wijn Alargo. Is ongeveer dezelfde betekenis.

    Wij, ditmaal met 3 personen, bestellen meestal een aantal voorgerechten en soms nog 1 hoofdschotel, hangt een beetje van het aanbod op de kaart af, maar zo proef je diverse gerechten.Dit zijn allemaal starters.

           

    De aubergines pasta met look en olijfolie, de champignons met zoete aardappel em de octopus salade

     

              

    Mijn tafelgenoten hadden reeds de garnalen en visschotel gemolesteerd alvorens ik de foto nam!

    De pasta met garnalen, de pitabroodjes met kaseri(Kretenzische kaas) en pastourmas(zongedrroogde rundsvlees bewerkt met wat look), ziet er gewoon uit maar echt fijne combinatie van kaas en vlees en de zeebaars met limoencreme en kruiden.

     

    Mourelo : In Amoudara nabij de politiepost is hotel Ikaros. Het bijhorende restaurant noemt Mourelo(het olijfplantje). Een to do op je lijst voor Amoudara. Mooie kaart en presentatie van de gerechten. Zeer smaakvol, elk gerecht heeft zijn eigen smaaktoetsen gekegen van de chef. Prijs/kwaliteit zeker ok.Om en bij 50 euro voor enkele voorgerechten, hoofdschotel en 1/2 l wijn. De witte huiswijn is goede wijn van Daskalakis.Enkele gerechten ; de saganaki kaas met tomaten marmelade, de courgette kroketten met fijne dipsaus, de moussaka, het varkensfilet met pruimen en rozijnen en gegrilde groenten, de octopus met caruba(johannesbroodboom vrucht) en balsamico saus en dipjes rode biet en de tzatziki.

                                                             

       

              

    van links naar rechts : tzatziki, psaronevri(varkenshaasje) met ajuin, pruimen, rozijnen en verse puree met gegilde groenten en dessert gebak met ijs. Onder : gegrilde octopus met verse puree met een saus van carube, balsamico en nopjes rode biet.

    Athali : typisch Kretenzisch vleesrestaurant in centrum Heraklion, vlakbij Theseus parking(20m). Perfecte vleesschotels. Klein restaurant, zeer authentiek ingericht, kiezelsteentjes als vloerbedekking. Het vlees wordt gebakken op de grill in het midden van het restaurant op een open vuur, Antichristo (open vuur met ijzerwerk er om heen waarop het vlees ligt om te grillen.) Het vlees hangt ook netjes in koelkasten om de grill heen. Ons beviel het restaurant niet zo goed omwille van zijn inrichting. Tafels kort bij elkaar, beetje duister, gebrek aan licht. Maar de kwaliteit van de typische Kretenzische gerechten is top.

    Rouga to Mbaoula : In een buitenwijk van Heraklion, Mastabas,.Leuk restaurant met mooie Kretenzische menu. Prijs/kwaliteit ok. vriendelijke bediening.Na de maaltijd wordt je een grote schotel gebracht met een 20tal dessertjes. Je mag dan zelf je keuze maken welk dessert je wil.

    Ntore gastronomie: In het centrum van Heraklion op het vrijheidsplein(plateia elefteria). Even uitkijken naar de ingang, is een smalle doorgang tussen de terassen van de andere taverna's. Let wel op Ntore heeft ook een gewone taverne op het plein. Het restaurant ligt op de 5de verdieping (met lift)van het gebouw achter de taverne. Mooi uitzicht op het plein en tot in de haven. Het restaurant is tot 20.00hr ook gewoon een taverne voor een drankje en een snack. Vanaf 20.00hr enkel restaurant. Niet zo'n uitgebreide menukaart maar voldoende keuze. Prijs/kwaliteit naar de duurdere prijsklasse. Wij betaalden met twee personen 90 euro voor 2 voorgerechten en 2 hoofdschotels en 2 glazen wijn. vriendelijke service en het eten was wel ffijn en smaakvol. De voorgerechten waren grote porties voor 1 persoon. Wel spijtig, bij het lekkere dessert werd hier geen raki geserveerd.


     

    Het uitziht op het plein, meer naar links heb je dus geen bomen en beter ziht op het plein. In de achtergrond de ferries in de haven.

    Een van de voorgerechten. Kippenrolletjes met olijfmarmelade

     

     

     

    Een van de restaurants die zeker een bezoek waard zijn is Kouzeineri.

    Dit restaurant, vroeger in de buurt van de haven, is verhuisd en heeft in het centrum nabij Ibis Hotel een nieuwe grotere, moderne zaak gebouwd in een mooie hoek achter het Ibis Hotel. Het is een nieuwe trendsetter in heraklion, in de kleine hoekjes van de stad in de smalle steegjes worden leuke zaken gebouwd die een aangename sfeer scheppen. Naast dit restaurant zijn er een nieuwe taverne, bakkerij en nog enkele andere gelegenheden.

    Daar waar dit restaurant reeds een goede naam en faam had voordien is het nu a place to be. Reserveren is gewenst.Het is een vleesrestaurant.  Maar wat een aanbod! De zaak is bekend voor zijn varkensschenkel, voor de liefhebbers.Het assortiment aan runds en varkensvlees bereidingen is groot. Zo kan je ook per kilo bestellen. Diverse soorten steaks zoals sirloin, porterhouse, tomohawk.

    Salades en pasta's naar keuze.

    De wijnkaarrt is excellent. Wij dronken de rode Nostos, een wijn uit Chania. top.Prijs/kwaliteit zeker ok. Top bediening.

     

    gebakken aardappeltjes en assortiment kruiden : zout, oregano en pikante kruiden

     

    Kip met Argentijnse saus (chimichura) en gegrilde groenten en de Tomohawk steak met spinaziecreme

     

    1 kilo Tomohawk!

    Als je onderstaand kunstwerk ziet, sta je naast het restaurant.

     

     

    ************************************************************
    In het oorspronkelijke dorp Chersonissos, enkele kilometers buiten het toeristische Oh Oh Cherso zijn we zeer aangenaam verrast bij ons bezoek aan taverne/restaurant Sofas. Op het kleine dorpsplein dat enkel bestaat uit restaurantjes is Sofas terug te vinden. Parking moet je buiten de dorpskern zoeken op enkele honderden meters van het dorpsplein. Het restaurant was ons aanbevolen door vrienden en toen we plaatsnamen begroette ons de eigenaar Georgos heel vriendelijk. Toen we hem vertelden dat onze vrienden Kostas en Emanuella ons zijn restaurant hadden aanbevolen, werd de lach nog wat breder.
    We kregen een verzorgde en uitgebreide menukaart.

     

              

     Als lunch bestelden we : gevulde champignons met ham en kaas in de oven, garnalen Sofas en avocado gevuld met garnalen en krab. Dit alles met een karaf witte huiswijn.

    De witte huiswijn was een lekkere droge wijn met fruitige afdronk.
    De verrassing was echter de bereiding van de gerechten. Aangezien dit een typisch Grieks restaurantje is schotelde chef  Tassos ons 3 gerechten voor op een a-typisch Griekse wijze. Kretenzers houden van pure gerechten en zijn niet zo vertrouwd met fijne sauzen.
    De gevulde champignons waren heerlijk : opgevuld met ham en daarbij een lekker kasssausje uit de oven.
    De garnalen Sofas werden opgediend in een heerlijk tomatensausje met fijne groentjes zoals paprika's, ajuin en op smaak gebracht met kruiden.
    De gevulde avocado was eveneens top : de avocado was mooi leeggehaald en gemengd onder de lekkere vulling van een fris sausje met de garnalen en krab.

    In tegenstelling tot andere restaurants waar je gewoonlijk de avocado op je bord krijgt met wat garnalen er gewoon boven op gegooid!

    Prijs : 28 euro.
    Nota: de wijn was van het huis omwille van de relatie met onze vrienden!
    Het dessert : de gebruikelijke raki en een heerlijk stuk fruittaart was gratis aangeboden door het huis. Traditioneel op Kreta krijg je altijd een raki en zoetigheden gratis.

    Idea Leuk wistjedatje : De Romeo's namen hun single Dans de Sirtaki op in dit restaurant. Zie link in bijlage.

    ***************************************************


    Herb's Garden in Heraklion (zie link onderaan)

    OP één van de mooie vroege zomeravonden trokken we naar Heraklion. In de buurt van de haven vindt je enkele hotels. Eén ervan is het Lato Boutique hotel. Op de bovenverdieping, het dakterras is het restaurant Herb's Garden. Klein, een veertigtal zitplaatsen, dus best reserveren op drukke dagen!
    Het aangename klimaat en het uitzicht over het Venetiaanse fort, de haven en de zee geven je direct een aangenaam gevoel.

                            

                  

    De voorgerechten :

    Arabisch pittabroodje met geroosterde kip, krokante groentjes en kappersaus (voorgrond)

    Gebakken, krokante fillodeeg spiralen gevuld met garnalen en zoetzure citroen. Opgediend met melissa saus


              

    De hoofdgerechten :

    Gestoomde mosselen met geblancheerde amandelen in een fris kruidensausje.

    Steak fillets(3!!) met champignons en afgewerkt met oude cognac in yoghurt saus. Opgediend met krokante aardappelballetjes bedekt met amandelen.

              

    Dit alles overgoten met een droge, fruitige witte Douloufakis wijn.

     

    Ook hier raki en dessert aangeboden door het huis.

    Alle gerechten waren een schitterend pallet van smaken, mooi geserveerd. De porties waren redelijk groot, zeker het kipgerecht en de steakschotel. Deze laatste schotel bestond uit maar liefst drie steakfilets.
    Onze mening is dat bij de Kretenzische toprestaurants het verschil met onze toprestaurants is dat hier op Kreta veel meer gebruik gemaakt wordt van de lokale kruiden. Niet alles rijkelijk overgoten met fijne, geraffineerde sauzen, maar de smaak van de kruiden overheersen hier in de sauzen en gerechten. Het grote verschil met de door ons beter gekende Franse keuken. En eerlijk gezegd : het bevalt ons enorm, die eerlijke simpelheid in het bereiden van gerechten. Typisch Kretenzisch, de smaak van het product moet overheersen.
     
    Betaalde prijs : 73 euro.

    Nog een paar gerechten bij Herb's :

          

    Een bezoek aan dit restaurant is aan te bevelen op een mooie zomeravond, als je in de buurt van Heraklion bent.

    ***********************************************

    We hebben ook nog een bezoek gebracht aan het Swell restaurant in Kokkini Hani. (zie vorige berichten ivm dit restaurant).

    Update 06/05/2018 : Dit restaurant heeft niet meer de uitstraling van voorheen. Kwaliteit en service is nog steeds ok, maar het aanbod is echt miniem en ook niet meer de 2 sterren van vroeger. Keuze op het menu erg beperkt, nu ook snacks op het menu. De topklasse is niet meer.

    Ons diner bestond uit :(de juiste omschrijving van de gerechten in detail heb ik niet meer!)

    Salade van griekse salades(bladgroenten) in een balsamicovinaigrette en met een pittige kruidenmousse.
    Een gerechtje van viskroketten (3 vissoorten) met een bijhorend sausje.
    Een hoofdgerecht van kip met prosciutto ham en purperen peruaanse aardappelen.
    Een lamscarré met wortelpuree .
    Daar een fles witte wijn bij.
    Als dessert een sorbet van mango en een mille-feuille met ijs en chocolade

    prijs 105€

                                                        

                                   
     
                            

                            
                                             Het rechtse voorgerechtje, een visgerechtje(tsipoura) was echt delicieus!!
     
                                   

    Nog wat meer watertanden?
    Het lobstermenu van Swell.

                                            


                                            
                                                                    Enig minpuntje, aan de salade mocht meer lobster toegevoegd zijn.

                              

    *****************************************************



    Hierboven een foto van een typisch Griekse tafel in een Kretenzische taverne : Seiri in Kalessa.
    Mezedes van verschillende (+/- 15)gerechten; kostprijs tussen 20 en 25€ per persoon, dranken inbegrepen!

    ***********************************************

    Nog een nieuw adres dat het uitproberen waard is als je in Heraklion bent:

    Restaurant Peri Orexeos.
    Het restaurant bevindt zich tegenover het vroeger visrestaurant Loukoulos. Het is in een straatje, Korai 10, in de uitgangsbuurt naast de winkelstraat Dedalou.
    Zeer fijne, vriendelijke service. Ten allen tijde bereid tot een gesprek. Fijne smaakvolle keuken met redelijke porties. We zijn er eens gaan lunchen en hadden de kip op wijze van de chef. Heerlijk met een bouquet aan aroma's. Het was kipfilet met een fijne roomsaus en wat wij in belgenland kennen als "de videekoek" was hier gebakken kaidaffi, fijne deegslierten, naar het gelijknamig gebakje, krokant gebakken.
    De wijnkaart is excellent. Een kaart met de betere  Griekse en Kretenzische wijnen en de prijzen van 15€ tot 35€

                                                                      

                                    

                                                 Deze wijze spreuk vindt je terug aan de wand in het restaurant


    *********************************************

    Een absolute must in Heraklion is het restaurant Peskesi in het centrum van de stad. Gelegen aan het El Greco park, op wandelafstand van de Morosini fontein. Tegenover ligt de wijnbar Opus.
    Een klein nadeel : reserveren gewenst!!!! Het restaurant is gevestigd in een oud Turks herenhuis.
    De keuken is gebaseerd op tradionele recepten, uitsluitend met producten van Kretenzische bodem en bereidt volgens de authentieke Kretenzische keuken. Een keuken vol met traditionele smaken, aroma's en ingredienten die teruggaan tot in prehistorische tijden en nog steeds bestaan.
    Jaren heeft men gezocht naar recepten, uiteindelijk bezit Peskesi over meer dan 100 authentieke recepten van over het hele eiland. Deze worden bereid op de originele wijze en laten zo vergeten ingredienten terug tot leven komen.
    Alle ingredienten, eieren, slakken komen van hun eigen 6 hectare grote boerderij. Het vlees en zuivelproducten komen enkel van Kretenzische boeren en de wijnen van Kretenzische wijnhuizen. Zelfs elke cocktail bevat minstens 1 Kretenzisch product.

      Idea voor meer info zie bijgaande link!

     

    Spijtig genoeg hebben wij nog niet meer foto's, maar bij een van onze volgende bezoeken komen die er zeker.

    *********************************************

    Een andere aanrader is het Kri Kri restaurant in Agia Pelagia. Gelegen direct aan het strand. Schitterende keuken, mooie kaart, zowel vis als vlees. Mooi restaurant. Prijsklasse/kwaliteit is ok. Iets duurder dan het doorsnee restaurant, maar dat resulteert in een zeer goede kwaliteit en wat smaak en aroma van de schotels betreft.

      

        


      



      


                                            

      ***************"> ************************
    Laat ons nog even in Agia Pelagia blijven voor het restaurant Zorbas. Even verder wandelen langs het strand bij KriKri en dan kom je bij Zorbas.
    Typisch Grieks restaurant met ook wat verfijnde schotels met speciale sauzen. Prijs/kwaliteit zeer goed. Tamelijk grote porties voor de voorgerechten. De kwaliteit van de schotels is prima. Vriendelijke bediening. Het restaurant is opgesmukt met mooie foto's van Kretenzers en natuurlijk Zorba. Uitzicht zoals bij KriKri op de baai van Agia Pelagia.

    Specialiteit van het huis : de groene ouzo.             Jammas!!!(Stin ygia sas)

                                 


         


         
           
     
        

    Wachtend op de bestelling, genieten van het uitzicht!

                                      

        


    ***************************************

    Het Pantheon restaurant in Agia Galini.

    Een van de vele restaurantjes in de haven van Agia Galini. Ook Madame Hortense was ons aanbevolen, maar had zijn sluitingsuren in de namiddag.

    Je moet om sommige restaurants te bereiken wel wat trappen hoog klauteren. Het Pantheon is een simpel restaurant wat sfeer betreft, maar heeft een degelijke keuken. Het uitzicht over de haven van Agia Galini maakt het aangenaam lunchen of dineren. Toen wij er waren was het 40 graden Celcius! Gelukkig in het restaurant was het aangenaam toeven.

        
    Onze hoofdschotels : koutopoulo(kip) à la crème en steak mustarda (mosterdsaus)


         


                                                             

    ************************************
    7 Thalasses in Alikarnassos(Heraklion)

    Dit restaurant stond al geruime tijd op ons to do lijstje. Het restaurant ligt in Alikarnassos op weg van Heraklion naar de luchthaven.
    Ik zal maar meteen het enige, onvermijdelijke minpuntje verklappen: het restaurant ligt in het verlengde van de startbaan van de luchthaven. Dus telkens bij het opstijgen van een vliegtuig krijg je een 15 seconden het gebrom van de vliegtuigen boven je hoofd. In de zomer gebeurt het regelmatig, in de wintermaanden veel, veel minder. Logisch: geen toeristen, minder vliegtuigen.

    Het is een visrestaurant met op de kaart maar enkele vleesgerechten.
    Het is iets duurder omwille van het feit dat het een visrestaurant is, maar nog steeds best betaalbaar en niet overdreven duur zoals sommige andere visrestaurants. De kwaliteit van de bestelde schotels was top.
    In de zomer een ruim terras in een klein (gemeente)park.
    Onze bestelling : we hielden het bij wat voorgerechten zodat we konden proeven van verschillende gerechten met een fles Moschato/Spinas. Gemiddelde prijs van de gerechten €9,50 euro, hoofdgerehten om en bij 15€, de wijn €25-30 en duurder.


     
    Pasta met zeevruchten                                                                   Octopus met auberginepuree

                                             

                                       Pesto met inktvis                                                                  Garnalen in Ouzosaus

                                          

                                   Guacemole met krab                                                                    Moschato/Spinas van Strataridakis
                                                                                                                                         (de meest zuidelijke wijnmakerij van Europa!)

                                                                     

    Een van de hoofdschotels : Falgri(zeebaars) in Prosciuttoham met lichte limoensaus en wild greens(askulybros - distel)

    ** foto van 1 schotel ontbreekt : mosselen in mosterdsaus ( was niet fotogeniek)Cool

    ************************************

    Dus als je naar Kreta komt : geniet ervan : smakelijk eten en gezondheid! En niet vergeten: drink een raki en dans de sirtaki!!

              





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Foto
    Archief per jaar
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Hallo!
  • Prima info gevonden hier.
  • prachtig
  • heel veel info
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs