dagboek van een paardenmens
Inhoud blog
  • verveling bij paarden
  • weet je wel op welke rug je je kind zet???
  • tussen wal en kant
  • de verantwoordelijkheid van de instructeur
  • advocaat van het paard

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Over mijzelf
    Ik ben ginie
    Ik ben een vrouw en woon in ertvelde (belgie) en mijn beroep is .
    Ik ben geboren op 29/01/1969 en ben nu dus 55 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: dieren.
    hey, mijn naam is ginie en nog voor ik kon communiceren met andere mensen, 'praatte' ik al met dieren. Paarden en paar

    paardenwelzijn nader bekeken
    18-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weet je wel op welke rug je je kind zet???
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Laat ons eerlijk zijn, wie word er nu niet vertederd door een kleutertje op een pony? die kleine beentjes die niet eens onderuit het zadel komen, die grijphandjes zo schattig om de teugels geklemd, en die schattige zwart/wit bonte pony met zijn grote, donkere oogjes? Sinds enkele jaren kan je een vakantiehuisje huren + pony, in wat zo mooi 'pony park' of 'pony dorp' genoemd word in de folders. Heerlijk toch? Mama en papa lekker op het terras met een biertje of een cola on the rocks en de kleintjes hebben hun eigen vierbenige babysit in de tuin staan...
    Als trainer en instructeur in onze privéstal weet ik hoeveel tijd, energie, liefde en vooral training in een jong paard gestopt word voor we bereid zijn kinderen of volwassenen, ervaren of niet, op zijn rug te zetten. Paarden moeten sowieso oud genoeg zijn, nl, ouder dan drie jaar en volgroeid. Daarnaast worden ze getest op een goed en rustig karakter, getraind op het omgaan met stress en contact met allerlei vreemde voorwerpen om hen 'bomvast' te maken. Dan krijgen ze hun dressuurtraining, zodat alle basis het besturen van het paard makkelijk word: het paard moet direct reageren op 'whoa' en stoppen, moet alle gangen kennen (draf, stap, gallop), moet stilstaan bij op- en afstappen, moet netjes stilstaan bij het opzadelen en poetsen enz. Bovendien moet het paard zowel in een piste als buiten kunnen gereden worden, gewend zijn aan verkeer enz. Alle paarden worden behandeld door dierenarts, osteopaat, tandarts, hoefsmid etc, zodat ze in optimale gezondheid verkeren en elk paard word een zadel op maat gepast, zodat het paard geen pijn kan lijden. Al het materiaal word dagelijks gecontroleerd, zodat onze ruiters veilig kunnen rijden en niet ineens een val maken door bvb een scheur in de stijgbeugelriem en dergelijke meer. Alle paarden werken max 2 uur per dag, met min vier uur tussen en hebben elke maandag volledige rust. Al deze voorzorgen zijn belangrijk. Paarden en pony's kunnen immers gevaarlijk zijn, het zijn en blijven sterke, grote dieren en pijn of ongemak kan hen nerveus en gestrest maken. Niemand bij ons stapt alleen op, zonder begeleiding. Een instructeur zorgt dat iedere ruiter onder de veiligste omstandigheden kan leren paardrijden of zijn paardrijkunst kan verrijken. Niets word aan het toeval overgelaten. 
    Kinderen zowel als volwassenen worden verplicht een rijhelm te dragen, sterk aangeraden word ook de valvest (verplicht bij springlessen voor kinderen onder de 14 j) en de juiste, veilige rijkledij en rijschoenen. Wie dit (nog) niet zelf heeft, wij hebben alles te leen, zodat iedere leerling toch veilig kan paardrijden. Iedereen kan, indien men dit wil, de medische geschiedenis van onze paarden inkijken, en zo ook is er alle openheid over het materiaal, voeding, bedding enz dat gebruikt word. Ouders mogen blijven kijken naar de les, iedereen kan de les volgen (mits er niet gestoord word en er geen lawaai of drukte word gemaakt) en we hebben ons veiligheidslabel duidelijk uithangen, evenals de diploma's van de instructeurs. Wij streven ernaar om paardrijden zo professioneel mogelijk te begeleiden en daarnaast ook onze leerlingen ook te leren omgaan met paarden op een goede, humane, eerlijke manier.
    Toch is het ongelooflijk hoe weinig onderzoek ouders doen naar een goede paardrijschool. Het lijkt alsof ze er vanuit gaan dat paardrijscholen automatisch veilig zijn;.. maar dat zijn ze niet. Nog steeds zijn er paardrijscholen waar het dragen van een rijhelm niet verplicht is, waar zadels zo oud en versleten zijn dat ze daadwerkelijk gevaar opleveren te breken en de ruiter in gevaar te brengen, waar zadels of hoofdstellen pijn, ongemak en zelfs wonden veroorzaken bij de paarden, waar paarden ongeleerd en soms niet eens zadelmak gemaakt worden ingezet als leerpaarden. Voor het ponykampseizoen worden in grote aantallen pony's opgekocht bij iedereen die wat op de wei heeft lopen en meteen ingezet - onervaren en nauwelijks getraind - om kinderen te leren paardrijden! Na het seizoen worden ze weer van de hand gedaan, want pony's een heel jaar eten geven en verzorgen om in de zomer bereden te worden zou de winst veel te veel afromen. Zelfs officiële ponykampen, gesteund door de grote overkoepelende sportorganisaties, werken op deze manier. 
    Zou u in een auto stappen waarvan je niet weet of er wel werkende remmen op zit? Of een stuur dat degelijk werkt? Nee? Maar u laat uw kinderen wel op paarden zitten waar niemand van weet of ze wel kindvriendelijk zijn, stoppen wanneer het gevraagd word en bestuurd kunnen worden zoals het hoort...
    Dit is de rauwe werkelijkheid mensen. De ponydorpen waar je een huisje kan huren met een pony bij, koopt bij handelaren de allergoedkoopste pony's op, ongeacht hun afkomst. Veel pony's worden na het seizoen gedumpt tegen slachtprijs en net voor het seizoen worden nieuwe, onervaren en ongetrainde pony's en masse aangeschaft om uw kinderen te entertainen. Pony's die hun kinderen uit het zadel bokken, dreigen met de achterhoeven te slaan, pony's die bijten, niet gewend zijn om gezadeld te worden of zelfs nog nooit aan een halster gewandeld hebben... oude en veel te jonge pony's, pony's die te lange hoeven hebben, te dik zijn, of dag in dag uit met een zadel dat hen pijn doet moeten rondlopen... en deze worden in de handen van ouders gestoken die vaak niet eens weten hoe ze een hond moeten uit wandelen nemen. 
    Paarden en pony's die bovendien enkel en alleen gehouden worden om winst te maken. Zij worden niet gezien als levende wezens, maar als geldmakers. Vaccineren, ontwormen, behandeld worden door dierenarts, tandarts enz, hoogwaardige en aangepaste voeding...al deze dingen romen de winst af en zullen zoveel mogelijk vermeden worden. Zadels gaan van paard naar paard, worden niet gepast, zijn vaak versleten...dat zijn de zadels waar jij als ruiter moet gaan opzitten en hopen dat ze het niet begeven tijdens jouw rit, of de rit van je dierbare zoon of dochter. Een rijlesje kost niet veel, veel minder dan bij ons, en de winst is tien keer zo hoog, want men stopt tot achttien kinderen in één les, terwijl er bij ons max vier ruiters per groep zitten omdat de instructeur voldoende zou kunnen helpen en bijstaan. NIemand, hoe goed de instructeur ook is, kan 18 ruiters les geven. Het enige wat je kan doen is damage control. Stel je voor als 18 paarden gaan rondrennen nadat ze geschrokken zijn van iets... dat zijn 18 x 4 benen waaronder ruiters kunnen vertrappeld worden...begrijpt u? Hoe snel denkt u dat een instructeur 18 geschrokken paarden en gevallen ruiters kan beredderen? 
    Wat me altijd opnieuw verbaast is hoe WEINIG ongelukken er eigenlijk gebeuren. Dat toont maar aan hoe vergevensgezind en dociel paarden eigenlijk zijn. Maar ALS er een ongeluk gebeurd, is het vaak ernstig tot zeer ernstig. En het zal maar uw kind zijn dat het lot heeft getrokken. 
    Ouders en ruiters van welke leeftijd ook, doe alstublieft uw opzoekwerk. Ga er niet automatisch van uit dat het wel oké zal zijn en veilig genoeg. Kijk rond, ga naar meerdere paardrijscholen en stel vragen, liefst de vervelende vragen (wie lastig word van dat soort vragen, is niet betrouwbaar, geloof me) zoals: verzorging van de paarden, opleiding van de paarden en de instructeurs, laat hen de zadelkamer zien, kijk goed naar de paarden (zien ze er goed uit, hebben ze wonden die duidelijk niet verzorgd zijn, kijken ze levendig uit de ogen enz), vraag naar hun veiligheidsnormen of certificaten, kijk hoe de stallen eruitzien, hoe verzorgd de stallen en omgeving zijn, vraag aan ruiters hoe hun ervaringen zijn enz. Dit is belangrijk mensen! En bovendien is het belangrijk dat de paarden vriendelijk en humaan verzorgd worden. Paarden die kort vastgebonden staan, uren gezadeld moeten blijven staan, met te lange hoeven moeten bereden worden, wonden hebben op en rond de zadelstreek, mank zijn, niezen of hoesten... zijn niet alleen niet goed verzorgd, ze zijn ook gevaarlijk om bereden te worden! Gestreste dieren van vierhonderd en meer kilo, daar neem je geen risico mee. Bedenk ook goed dat, als je een rijschool steunt die hun rijdieren niet optimaal verzorgen, je dierenmishandeling sponsort. En weet goed dat goedkoop ook wel eens behoorlijk duurkoop kan zijn! Wees dus niet lui en onderzoek tot je een rijschool of paardenhotel hebt gevonden waar je je goed en veilig voelt. Dat is net zo goed de consument zijn verantwoordelijkheid als deze van de stalhouder zelf!

    18-02-2016, 11:47 geschreven door ginie  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs