dagboek van een paardenmens
Inhoud blog
  • verveling bij paarden
  • weet je wel op welke rug je je kind zet???
  • tussen wal en kant
  • de verantwoordelijkheid van de instructeur
  • advocaat van het paard

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Over mijzelf
    Ik ben ginie
    Ik ben een vrouw en woon in ertvelde (belgie) en mijn beroep is .
    Ik ben geboren op 29/01/1969 en ben nu dus 55 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: dieren.
    hey, mijn naam is ginie en nog voor ik kon communiceren met andere mensen, 'praatte' ik al met dieren. Paarden en paar

    paardenwelzijn nader bekeken
    30-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.advocaat van het paard
    Mijn naam is ginie, met de kleine g. Ik hoef geen bijzondere titel en ik hou er al helemaal niet van om op de voorgrond te staan, maar als ik mijn stem laat horen, en op de barricaden klim, is het om paarden - die immers geen stem hebben - te verdedigen zo goed en zo kwaad als ik kan. Ik heb veel aan paarden te danken, immers. Ik kom uit een mishandelings- en misbruik verleden, en wat de volwassenen die me hadden moeten liefhebben niet gaven, heb ik van de paarden met zoveel gratie en geduld wél gekregen: liefde, mededogen, normen en waarden binnen een sociale groep, warmte, geborgenheid, vertrouwen en dat allemaal onvoorwaardelijk. Ik leerde mijn beroep als trainer, ik kon brood op de plank brengen en mijn kinderen groot brengen als trainer en instructeur, ik kon een boerderij af betalen en uiteindelijk kon ik mijn dochter helpen bij het opstarten van haar zaak, een privéstal waar paarden training / hertraining krijgen en ruiters opgeleid worden. Mijn hele leven is met dat van paarden verweven, en dus vind ik dat ik de paarden op zijn minst verdienen dat ik hen niet alleen met respect en waardigheid behandel, maar ook opkom voor hun welzijn. 
    Vroeger, als jonge geitenwollensokken-meid dacht ik alle paarden te kunnen redden...en algauw stonden mijn weides en stallen vol met de paarden van ieder die er van af wilde. Je wordt ouder en wijzer (althans toch zo af en toe) en ik leerde dat ik het bewustzijn van de paardenhouders en -liefhebbers moest gaan veranderen, wilde ik de wereld voor het paard werkelijk mooier maken. En zo groeide ook mijn bewustzijn om een advocaat te worden voor de stille viervoeters op wie we zo graag rijden... Ik probeer, op een zeer nederige manier mijn kleine stem te gebruiken, en hopelijk mijn beetje schrijftalent dat ik bezit, om het bewustzijn rond paardenliefde te vergroten bij al wie met paarden in contact komt: van de ouder die aan de kant van de piste zijn zoontje of dochtertje bewonderd tijdens zijn/haar eerste ritje op een pony tot de sport en commerciële paardenhouderij. Een Joods gezegde leert ons dat: 'red één iemand en je red de wereld'. Daar geloof ik wel in, en zo hoop ik, mede via deze blog, dat als ik één paard kan redden en één persoon bewuster te maken rond paardenwelzijn, ik de wereld een beetje kan redden. Niet door hem alleen maar mooier voor het paard te maken, maar ook mooier voor ons, voor de mensheid. Want goedheid is iets dat we kunnen leren, en welzijn voor kinderen, mensen, dieren, flora, habitat, de natuur, de wereld is iets dat we moéten leren, en elke inspanning, hoe klein ook, is een bijdrage tot een betere wereld voor.  alles wat leeft en bloeit en groeit.
    Mooi hé (grijns)?
    Maar nu even echt serieus... paardenwelzijn. Wat is dat eigenlijk? Iedereen die met deze dieren te maken krijgt, heeft wel een subjectieve kijk op paardenwelzijn. Wat voor mij welzijn is, is voor anderen misschien helemaal geen issue. En wat ik helemaal geen welzijnsfactor vind, zal een andere paardenliefhebber juist heel nauw aan het hart liggen... Paarden het jaar rond bvb weidegang geven. Of met een bit rijden. Of hoefbeslag. Al deze woorden lokken bij voorbaat al controversie uit. De ene vindt immers dat bitten paarden pijn doen, terwijl anderen juist het hele bitloos rijden maar gedoe vinden van overbezorgde ruiters. De ene ruiter wil dolgraag zijn paard terug naar de 'natuurlijke' staat brengen door hem zonder hoefijzers te leren door berg en dal te draven. Anderen vinden dat hoefbeslag juist een must is. Discussies laaien soms hoog op, zelfs op hoog internationaal niveau in de sport. Wie iets weet van klassieke dressuur zal zich wel bekend weten met de discussie rond de rolkür dat zoveel stof deed oplaaien, en voor hen die niet weten wat dit is, heel rudimentair uitgelegd gaat het over een trainingstechniek om paarden te gymnastiseren. Voor de pro's is dit een techniek dat het paard meer flexibel maakt en belangrijk is om van het paard een superatleet in de dressuurring te maken. Voor anderen is het dan weer een gruwelijke foltermethode. Je ziet dat het niet zo kant en klaar is om te beslissen wat paardenwelzijn is. 
    Wat zou het minimum aan paardenwelzijn moeten zijn? De wet bepaalt een minimum grootte aan stalling, voeding & verzorging. Deze zijn standaards dat een paard zouden moeten beschermen tegen extreme verwaarlozing. Maar dit is natuurlijk slechts het minimum en laat heel wat onbesproken. Een dierenarts kan ons een objectieve beoordeling geven of een paard bvb te mager is of juist obees, of hij mankt, lijdt onder pijn en/of ziekte. Maar wat met de niet te meten waarden rond welzijn? Zoals psychische stress, verveling, het tekort aan sociaal contact met andere paarden enz? Hoe beoordeel je dat? Hoe kunnen we dit wetenschappelijk en accuraat vastleggen? 
    In sommige landen is het bvb verboden om paarden alleen op een weide te houden, zonder contact met soortgenoten. Dit is voor mij zeer logisch, paarden zijn kuddedieren en zouden nooit of te nimmer alleen mogen worden gehouden. Ongetwijfeld brengt eenzaamheid ongemak teweeg, stress, psychische pijn... ik denk dat geen enkele paardenliefhebber hier over twijfelt, maar hoe meet je stress of emotionele pijn? Is het contact met één andere soortgenoot voldoende? Hoe groot moet de kudde zijn? Is het paard overstelpen met paardenkoekjes en nieuwe gadgets uit de paardenwinkel paardenwelzijn? Word het paard daar beter van? Is het paard gelukkiger als hij elke dag bereden word of hoe leuk is het voor een paard om altijd op de weide te staan zonder enig werk, uitdaging of menselijk contact behalve bij het voederen? 
    Beetje bij beetje wil ik in deze blog al deze en andere vragen die door mijn hoofd spelen aankaarten. Het is een subjectieve kijk op paardenwelzijn, het is mijn kijk op paardenwelzijn en ze zal ongetwijfeld mensen tegen de haren strijken en anderen enthousiast doen knikken... Het zijn de dingen die me bezig houden, en hopelijk kunnen ze andere mensen helpen, aan het denken zetten en / of aanzetten tot nieuwe advocaten die weer een paar druppels meer zijn op de hete plaat... En hopelijk, zo af en toe, kunnen ze een paard helpen die het hard nodig heeft om een stem te krijgen!

    ginie xxx






    30-01-2016, 17:17 geschreven door ginie  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/paardenwelzijn

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    30-01-2016, 15:25 geschreven door  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Archief per week
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs