Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Gastenboek
  • goeie sait
  • Hallo

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Foto
    Engelse volbloed
    Foto

    Belgisch sportpaard

    Foto
    Ardenner
    Foto

    shire

    Foto
    knapstrupper
    paardenweb
    alles over paarden
    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen belgische warmbloed
    HERKOMST : België.
    TYPE : rijpaard.
    SCHOFTHOOGTE : 1,68 m.
    KLEUR : alle kleuren.
    GEBRUIK : springpaard, dressuur.

    In 1937 stichtte priester de Mey, voormalig aalmoezenier van de bereden artillerie, voor de landbouwers uit de streek van leper een Landelijke Rijvereniging. Dit genootschap moest de boeren de gelegenheid geven om op zondag te gaan paardrijden met dieren die gedurende de week op het land werkten. De vereniging groeide vrij snel aan. De fokkers kochten vervolgens hengsten van hoge kwaliteit in het buitenland, vooral Hannoveranen. In 1953 kreeg het genootschap de naam Nationale Fokvereniging van het Landbouwrijpaard. Dit paard wordt voornamelijk gefokt in het noorden van het land. Overal ter wereld wordt het erkend als een uitstekend competitiepaard.

    11-03-2008 om 09:31 geschreven door laurens nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen belgisch sportpaard
    TYPE : rijpaard.
    SCHOFTHOOGTE : 1,68 m.
    KLEUR : alle kleuren.
    GEBRUIK : springpaard, dressuur

    De in 1920 opgerichte Vereniging ter Aanmoediging van het Legerpaard had tot doel paarden te leveren voor het Belgische leger en de rijkswacht. Na de introductie van machines in het leger, veranderde het genootschap in Vereniging van het Belgische Halfbloedpaard. In de jaren zestig, met de democratisering van de ruitersport, kende de paardenfokkerij een bliksemsnelle groei.
    Elitehengsten (vooral van het ras Selle Français) werden aangekocht, vaak tegen ongelooflijke prijzen, door fokkers die wilden tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar sportpaarden. Er werd een strenge selectie ingevoerd in samenwerking met het Ministerie van Landbouw om een elegant, evenwichtig paard te fokken, waarvan de sportieve kwaliteiten internationale waardering zouden krijgen. In 1992 groeide dat genootschap uit tot Koninklijke Maatschappij voor het Belgische Sportpaard. Deze bijzonder actieve vereniging groepeert de meerderheid van de fokkers uit het zuiden van het land.

    11-03-2008 om 09:04 geschreven door laurens nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    brabander of belgisch trekpaard

    HERKOMST : België.
    TYPE : trekpaard.
    SCHOFTHOOGTE : 1,62 tot 1,70 m.
    KLEUR : roodschimmel, vos, licht- en donkerbruin, izabel, vaal.
    GEBRUIK : landbouw, sport en recreatie.

    De Brabander stamt wellicht af van de Ardenner. In de Middeleeuwen werd hij gebruikt als strijdros. De in 1886 gestichte Koninklijke Maatschappij van het Belgische Trekpaard had tot doel de beste vertegenwoordigers samen te voegen van de verschillende stamvaders van de nationale trekpaarden om een sterk en krachtig paard te fokken dat kon worden ingezet bij het transport van zwaar materieel tussen stations, havens en fabrieken. Vrij snel werd dit paard overal gevraagd: in Frankrijk, Duitsland, Zweden, Nederland, maar ook in de Verenigde Staten, Rusland, Argentinië en Chili. Tijdens de economische crisis van 1930 vertegenwoordigde de handel in trekpaarden voor België de belangrijkste bron van inkomsten van vreemde deviezen. Zoals alle andere zware rassen werd het Belgische Trekpaard ook bedreigd met verdwijning als gevolg van de mechanisering. Vandaag de dag blijven er nog amper enkele duizenden over, terwijl er dat tijdens het interbellum nog 240 000 waren.

    11-03-2008 om 08:59 geschreven door laurens nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Ardenner
    HERKOMST: Ardennen.
    TYPE: trekpaard.
    SCHOFTHOOGTE: 1,50 tot 1,60 m.
    KLEUR: roan, roodschimmel, licht- en donkerbruin, ijzergrauw, brandvos.
    GEBRUIK: tuigpaard, bosbouw, landbouwwerk

    De Ardenner, werd al op prijs gesteld door Julius Caesar. Sommige van die paarden werken nog op het land en in de bossen, maar ze worden toch steeds meer omgeschoold tot tuigpaard voor de paardensport en de recreatie. De rustieke, onvermoeibare Ardenner met zijn aangename, rustige karakter bleek tijdens de napoleontische oorlogen een schitterend rijdier en licht trekpaard. Tijdens de terugtocht uit Rusland was dit naar verluidt het enige paard dat sterk genoeg was om de strenge winters te doorstaan. Op het einde van de 19de eeuw werd het gefokt om groter en zwaarder te worden, maar in het voorbije decennium is het opnieuw lichter geworden: de Ardenner wordt kleiner, korter, krachtiger, kortom beter aangepast aan de nieuwe doelstellingen.







    11-03-2008 om 08:50 geschreven door laurens nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    10-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    halflinger

    HERKOMST : Oostenrijk.
    TYPE : pony.
    SCHOFTHOOGTE : 1,32 tot 1,47 m.
    KLEUR : palomino of vos met vlaskleurige manen.
    GEBRUIK : tuigpony, recreatie, buitenritten
    .

    De Haflinger zag het levenslicht in de bergen van Oostenrijks Tirol. Deze krachtige, energieke pony is de afstammeling van een Arabische hengst die in 1874 werd ingevoerd in Oostenrijk en er gekruist werd met plaatselijke bergmerries. Deze unieke afstamming ligt aan de oorsprong van de grote uniformiteit van het ras. Deze pony wordt gefokt op de alpenweiden en bezit daardoor een opvallend grote longinhoud. Dit rustige dier staat dicht bij de mens en werd vroeger veel gebruikt in de landbouw. De zachte, milde Haflinger bezit een uitzonderlijk zekere tred. Hi is elegant en gehard en prima geschikt voor buitenritten. Ook al wordt hij laat volwassen, hij wordt uitzonderlijk oud, soms zelfs veertig jaar.





    10-03-2008 om 15:48 geschreven door laurens nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    de ijslander
    HERKOMST : IJsland.
    TYPE : pony.
    SCHOFTHOOGTE : 1,21 tot 1,34 m.
    KLEUR : alle kleuren.
    GEBRUIK : rijpony, pakpony, lichte trekpony

    De IJslanders zeggen dat het een paard is, maar wegens zijn kleine gestalte wordt hij gewoonlijk geklasseerd bij de pony’s. In de 9de eeuw werd hij door de Noren geïntroduceerd in IJsland In de loop der eeuwen was de selectie erg hard, want die was gebaseerd op gevechten tussen hengsten, waarbij werd vastgesteld wat het beste fokdier was. Vervolgens leeft IJsland gedurende 900 jaar in isolement, waardoor het ras de kans kreeg om een uniek karakter te ontwikkelen. Deze pony heeft zich aangepast aan heel karig voedsel, op basis van korstmos, zeealgen, zelfs visresten. In IJsland word t de helft van de pony’s in halve vrijheid gefokt. IJslanders hebben een zekere tred en bezitten een zeer goed oriëntatievermogen. Deze behendige, aangename en lieve pony’s bereiken een uitzonderlijk hoge leeftijd. Ze kunnen moeiteloos volwassenen dragen, zelfs bij hoge snelheid.





    10-03-2008 om 15:41 geschreven door laurens nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    shire
    HERKOMST : Engeland.
    TYPE : trekpaard.
    SCHOFTHOOGTE : 1,62 tot 1,90 m.
    KLEUR : zwart, licht- en donkerbruin, vos, schimmel.
    GEBRUIK : tuig- en trekpaard

    De Shire is het grootste, het zwaarste en het sterkste trekpaard ter wereld. Het stamt af van het Grote Engelse Strijdros uit de Middeleeuwen, de specialist van toernooien, dat in de 16de en 17de eeuw gekruist werd met het Grote Belgische Trekpaard en het Friese paard. Toen in het begin van de 1711 eeuw in de Fens grootse droogleggingswerken werden ondernomen, besloot men het ras te veredelen. In de 18de eeuw veranderde dit grote paard met vriendelijk karakter dankzij de aanvoer van een uitzonderlijke hengst, die beschouwd wordt als de stamvader van het ras. Als trekpaard wordt het zowel in de landbouw als in de industrie gebruikt. De Shire kan, in pas en op vlak terrein, een last van vijf ton trekken. Dit erg lieve paard is ook prima geschikt als tuigpaard. Het onderste deel van de benen van deze sympathieke reus, recordhouder van trekwedstrijden, vertoont recht behang dat tegelijk stijf en zijdeachtig is.





    10-03-2008 om 15:34 geschreven door laurens nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (11 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    de fjord
    HERKOMST : Noorwegen.
    TYPE : pony.
    SCHOFTHOOGTE : 1,32 tot 1,42 m.
    KLEUR : izabel of muisvaal.
    GEBRUIK : recreatie, tuig- en trekpony, buitenritten, voltigeren.

    Hij heeft korte, snelle gangen. Dankzij zijn kracht, zijn hardheid en zijn zekere tred is het een prima hulpkracht voor de landbouw in het gebergte. De Fjord heeft zebrastrepen op de benen en een aalstreep die doorloopt onder de manen, onder de vorm van zwarte plukken haren in de maantop, omgeven door bleke of zilverkleurige manen. Sedert de tijd van de Vikings worden de manen van de Fjord geknipt, de lichter zijmanen worden daarbij korter geschoren van de zwarte haren in het midden. Hij is een prima rijpony voor volwassenen, maar soms bezit hij te veel kracht om bereden te worden door kinderen. De Fjord is heel aangenaam en kalm, maar levendig en soms koppig. Deze pony lijkt nog het pest op de Przewalskipaarden uit de ijstijd. Deze gedrongen, sterk gespierde pony is moedig en bereid tot alles om te behagen.





    10-03-2008 om 15:22 geschreven door laurens nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    de Engelse volbloed:
    herkomst:Engeland
    type:rijpaard
    schofthoogte:1,55m tot1,88m
    kleur:licht-en donkerbruin,zwart,vos,schimmel
    gebruik:wedrennen,military,spring
    paard

    De Engelse Volbloed is zonder twijfel het snelste paard ter wereld met een snelheid van 65km per uur. Het ontstond in Engeland, waar het vooral voorbestemd werd voor galoprennen. Drie hengsten liggen aan de basis van het ras: Darley Arabian, Godolphin Arabian en Byerley Turk. De Engelse Volbloed werd gefokt om tegemoet te komen aan de voorliefde voor wedrennen die koningen en leden van de gentry koesterden. Dit legendarische paard wordt geselecteerd op snelheid, vandaar dan ook dat men bij dit ras paarden met een zeer uiteenlopend model aantreft. De Engelse Volbloed is fijn, snel, gespierd, vaak gevoelig, een echte atleet met schuine schouders, een lange achterhand en een diepe ribbenkast. Omdat het sterke zenuwimpulsen bezit, maakt dit paard schitterende, weidse bewegingen. Op amper tweejarige leeftijd loopt het al vaak. Ondanks een sterke bloedverwantschap heeft het ras zich kunnen handhaven zonder verbastering. Deze volbloed is beslist het mooiste paard ter wereld.





    10-03-2008 om 00:00 geschreven door laurens nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (13 Stemmen)


    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • boomklever

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 10/03-16/03 2008

    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • boomklever



  • We zijn de 13de week van 2024

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs