Kerk en geloof
Over hoe geloof een uitweg kan bieden, maatschappelijk en individueel, over de kracht en de onmacht van de Kerk
20-04-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verbied het hoofddoekenverbod

Er is weer wat te doen om het hoofddoekenverbod, en terecht.

Politici die  het verbod ooit hebben ingevoerd, hebben intussen wel ingezien dat ze zich zowel electoraal als ideologisch hebben vergist.

Het verbieden van een hoofddoek is een uitzonderlijke blijk van intolerantie.

Dat onze westerse samenleving gelaïciseerd is, werd lang als een teken van vooruitgang en bevrijding gezien (en inderdaad bepaalde praktijken van geestelijken waren verfoeilijk), maar laïcisering heeft voornamelijk veel leegte gebracht.

De moslims zijn nog gelovig en beleven hun geloof nog. Ongetwijfeld zullen er met deze geloofsbeleving bepaalde gewoonten of praktijken gepaard gaan die in de ogen van de moderne westerling moeilijk verteerbaar zijn, maar ook het oordeel van de moderne westerling is maar een subjectief, door tijd en plaats beïnvloed oordeel.

Geen dertig jaar geleden werden de straten in dorpen en steden, vooral in en rond katholieke scholen, gekenmerkt door zusterkes en nonnekes: dames die hun leven wijden aan de heer en aan de ander (in onderwijs, ziekenzorg, ouderenzorg...): zij droegen allemaal een hoofddoek. Nooit heeft iemand daar moeilijk rond gedaan. Ze droegen die ook op school...

Nu wordt er geschermd met het neutraliteitsbeginsel: maar neutraliteit is geen uitsluiting, neutraal betekent: ik oordeel niet; ik laat vrij. Welnu, wie zijn godsdienst wenst te beleven en wie daaraan uiterlijke kenmerken wenst te vertonen, moet daarin vrij gelaten worden.

betekent een hoofddoek een vrijgeleide voor druk en beïnvloeding van anderen (moslima's die geen hoofddoek dragen)? natuurlijk niet: niet alleen wie neutraal is, maar ook wie religieus is en dit wil tonen, moet de ander vrij laten. Dwang veroorzaakt slechts ellende... Pestgedrag, druk en beïnvloeding moeten met andere middelen worden bestreden dan met een verbod tekenen te dragen van een religieuze overtuiging.


Godsdienst is geen loutere individuele of individualistische aangelegenheid: dat is per definitie niet mogelijk: godsdienst is per definitie een maatschappelijk en gemeenschapsvormend gegeven...

Godsdienst beleven gebeurt zowel individueel als sociaal. In welke tijd leven wij dat godsdienstigen hun godsdienstige overtuiging moeten verbergen?

En neen dit is geen pleidooi voor Islam. Dit is een pleidooi voor godsdienstvrijheid en godsdienstbeleving.

Als westerlingen een antwoord willen bieden, wel laten ze dan terugkeren, zich terug openstellen voor wat hun traditionele geloof, het christendom, en het de Rooms-Katholieke godsdienst hen  te bieden heeft...

Het hoofddoeken verbod is het verbod dat door de angstige wordt opgelegd: angst voor stemmenverlies, angst voor de ander, en uiteindelijk: angst voor de leegte in zichzelf en in de eigen autochtone gemeenschap...


 


20-04-2014 om 09:54 geschreven door een gelovige  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leve de Islam!

We vrezen de Islam. Ze zijn met veel, ze overrompelen onze steden, en straks ook ons Vlaamse platteland. Je ziet ze zelden alleen: ze komen altijd samen.  Op weg naar de moskee;   de moslimmeisjes in winkelstraten, hand in hand, strak gekleed met hoofddoek; bij het eerste streepje zon zitten de parken vol, vrouwen, moeders, stromen kinderen, ouderlingen, samen op bankjes, jongeren en vaders die voetballen, gejoel, geroep, gekrijt.... Weinig eenzaamheid onder de moslims...

Ze zijn sterk de moslims: ze hebben elkaar en ze hebben hun religie.

In onze wijsheid hebben wij religie en, in essentie, ook elkaar, overboord gegooid.

We zijn bang hoog in onze eenzame mast van individualisme en zelfbeschikking gekropen en trachten de kracht van de Islam te splijten door een hoofddoekenverbod, door beschuldigingen van extremisme, vrouwonvriendelijkheid, ongemanierdheid of botweg achterlijkheid.

Typisch voor deze tijd: onze verdiensten hebben we aan onszelf te danken en wat dreigt fout te lopen is per definitie te wijten aan anderen of aan de ander (onze ouders, onze vrienden, onze ex-partner, onze leraren, de moslims...)
Externe attributie van eigen mislukkingen is een garantie voor herhaling, reproductie van de mislukking....

En uiteraard: er zijn extremistische moslims, er zijn onbeleefde moslims, er zijn allicht zelfs achterlijke moslims; zoals er ook extremistische christenen zijn, onbeleefde christenen en allicht zelfs achterlijke christenen.

voor de goede orde: het moslimfundamentalisme en de daarmee gepaard gaande agressie, heeft (ook al is de oorsprong van de Islam historischer misschien iets gewelddadiger verlopen dan die van het christendom) in wezen niets met de godsdienst te maken. De godsdienst is mogelijk een alibi, een verantwoording, van agressie en extremisme die al in de kern van de extremist aanwezig waren... Ook uit naam van het christendom zijn er vele gesneuveld. Is daarom het christelijk geloof in wezen slecht?  In Afrika en Noord-Amerika worden en werden honderdduizenden zwarten op onmenselijke wijze ingeschakeld in naam van de economische ontwikkeling: is economie daarom in wezen slecht? wetenschappelijke ontwikkeling heeft de atoombom mogelijk gemaakt, is wetenschap daarop in wezen slecht?

De dwaasheid en slechtheid spruit voort uit de mensen zelf, niet uit het christelijk geloof, niet uit de Islam, niet uit de economie, niet uit wetenschap: wie kwaad wil doen, wie anderen wil uitbuiten of uitroeien vindt altijd wel een verantwoording...
 
--

Elke visie is een keuze: verwijten we de Italianen van vandaag dat hun Romeinse voorouders de christenen de arena injoegen, om het gezelschap van hongerige leeuwen te delen?  verwijten we de Italianen van vandaag de hypocrisie van Pilates? Neen, we hebben onze pijlen op de joden gericht: gemakkelijker slachtoffers...

--

Waarom zijn we zo bang van de Islam? We zijn bang voor de Islam omdat deze ons confronteerd met onze eigen leemten: een gebrek aan gemeenschapsvorming en een spiritueel gebrek.
De Islam confronteert ons met onze eigen gebreken. De nu zo belangrijke moskee, de Aya Sofia was vroeger een christelijke kerk... Tijden veranderen, de tijd verandert alles en (wat de Chinezen beter hebben begrepen dan wij Westerlingen) een decennium heeft weinig betekenis over de eeuwen heen...

Weinigen zijn bereid of instaat om de zaken zo te zien, om de eenvoudige reden dat men voor zichzelf niet onmiddellijk een oplossing ziet: de Kerk is afgebrand, en daarmee het geloof en de traditie; de steden lopen vol enkelingen, onthecht van hun familie, hopeloos op zoek naar zichzelf en naar liefde; er lijkt geen weg terug te zijn (en die is er ook niet) maar ook geen uitweg (en die is er wel)

Voor de komst van de Islam naar onze regionen zijn we gestart met een systematische vernietiging van Kerk en geloof, de komst van de Islam zal ons dwingen ons opnieuw voor geloof en voor Kerk open te stellen. 




20-04-2014 om 09:18 geschreven door een gelovige  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
Proficiat!

Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/oudereligie

We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

Met vriendelijke groeten,
Bloggen.be-team

20-04-2014 om 08:49 geschreven door  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


Inhoud blog
  • Verbied het hoofddoekenverbod
  • Leve de Islam!
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 14/04-20/04 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs