Vorige week in familieverband de magen voelen knorren na een leuke (voor-)avondwandeling vlakbij het kasteel van Wijnendale. Prachtige verhalen over een ver verleden afgerond met als verrassing klaar staande soep.
Dan de beentjes onder tafel en heerlijk gegeten. Twee gourmet-toestellen op tafel voor een groep van twaalf. We gebruikten de pannetjes onderaan (één snoodaard bakte zijn spek bovenop de plaat, wat natuurlijk ook wel kan).
Wat stond op tafel:
- raclette - gerookt spek in hele fijne sneetjes - champignons - aardappelen gekookt in de schel - kleine augurkjes - zilveruitjes en wellicht nog meer
Lekker kletsen en ondertussen het ene na het ander pannetje klaar maken. Heerlijk. Het deed ons denken aan het keldertje waar we allemaal als kind of reeds met onze kinderen zijn geweest. Het raclettekeldertje in Gasenried vlakbij Grächen. Reeds dertig jaar geleden was er een vrouwtje dat aan de haard stond (in dit geval letterlijk te nemen) aan een ingenieus toestel (de raclette staat op ijzeren platen aan de zijkant van het vuur die constant worden gekoeld door bronwater dat door een leiding wordt gestuurd). Het vrouwtje leeft nog altijd. De raclette is er nog altijd heerlijk.
Een slaatje met geitenkaas, spekjes en iets zoets, zoals honing of appeltjes, is een favoriet bij ons. Onlangs probeerde ik een variant: een hartige taart met geitenkaas, spekjes en appel. Heel lekker en net iets anders. Snel en makkelijk te maken, dus ideaal voor na het werk. Er zit ook rozemarijn bij. Dat plantje is heel gemakkelijk te kweken in de tuin en het blijft ook in de winter groen, dus je kan het het hele jaar gebruiken. Het ruikt zaaaalig! Voor de geur alleen al verdient het een plaatsje in mijn tuin. En het past bij zoveel dingen: aardappelen, kip, varkensvlees...en geitenkaas.
Nodig de hartige taart met geitenkaas, spekjes en appeltjes - 1 pak voorgerold kruimeldeeg - 1 pakje spekblokjes (100g of een beetje meer of minder, zoals je wil) - 250 g geitenkaas (halfharde die je kan verbrokkelen) - 1 grote appel - 1 koffielepel verse rozemarijn, fijngehakt - 3 eieren - 25 cl room (ik gebruik light room en dat werkt prima) - 1eetlepel boter - 1 koffielepel suiker - zout en peper
Begin met de appel: snij die in partjes. Smelt in een pannetje de boter en de suiker. Bak de appeltjes een minuutje of 10 op een zacht vuurtje tot ze een beetje bruin worden aan de randen. Zet opzij. Leg het deeg in een ronde bakvorm van 28 cm (ingevet indien je het bakpapier van de rol niet gebruikt). Prik gaatjes in de bodem. Verbrokkel de geitenkaas over de bodem. Verdeel de spekjes ertussen. Breek de eieren in een kom en klop ze een beetje los. Voeg de room toe en klop nog wat. Dan gaan de rozemarijn, zout en peper erbij. Meng goed. Giet dit mengsel over de geitenkaas en spek. Leg de appelpartjes mooi verspreid over de taart. Bak gedurende 45 minuten in een oven op 180°C. Lekker met een groene salade en een wit wijntje erbij.
Hoe je stokbrood terug knapperig maakt: 'l avonture commence a l'aurore, Ã l' aurore de chaque matin
Een open deur voor heel veel mensen, maar voor ons was het jaren geleden een ontdekking. Stel, 's morgens heb je bedwelmd door broodgeuren in de bakkerij op zondag te veel stokbrood gekocht. 's Avonds of de volgende morgen wil je het stokbrood verder opeten. Niets is beter dan de oven op te warmen op 200° of 225° (eigenlijk hoe warmer hoe liever). Als de oven opgewarmd is, hou je je hand onder de kraan met koud water en maak je het stokbrood vochtig (het brood mag niet week worden, maar het mag echt wel vochtig zijn, hoe warmer de oven, hoe vochtiger het stokbrood).
Dan het stokbrood in de oven, voor zo'n drie à vijf minuten. Doel is dat de korst lekker knapperig is en het broodkruim nog mooi zacht. Dat op tafel, in lekker stukjes gesneden met alles wat de ijskast te bieden heeft aan beleg. Samen met het gezin, kijkend naar Kulderzipken, heerlijke afsluiting van mooie herfstvakantie. Of hoe het simpelste van het simpelste ook een plek verdient op deze weblog.
Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp. Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift. Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging. Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt. Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be