Seppe heet je welkom op deze weblog, Kemp heet je welkom op deze weblog, Doreen heet je welkom op deze we
Inhoud blog
  • Coctail à la seppe
  • Misschien ben jij de duizendste bezoeker deze maand!
  • Panacotta met frambozencoulis en gecarameliseerde appeltjes
  • 10.000 bezoekers, dat moet je verdienen
  • Gezonder frieten bakken met slechts één lepel olie
  • Heb jij een lievelings gerecht of kun je niet kiezen?
  • De grote groentenuitdaging: groenten koken voor kinderen
  • Snelle ijstaart met butterscotch-saus
  • Wat seppe het allerliefste eet
  • Geweldige schotel met ham of hesp , aardappelen en eieren. Bakken of wokken. Super voor kinderen
  • Top 7 kookboeken: onze favoriete kookboeken. Een tip voor een kerstgeschenk?
  • Kerstavond: fazant op het kerstmenu, goed alternatief voor kalkoen
  • Gegratineerde ovenschotel met prei, wortelen, aardappelen, gehakt en eventueel wat spek
  • Soep van zoete aardappel en chorizo: heerlijke, pittige en stevige soep
  • gepaneerde vis met broccoli puree witloofsalade en tartaarsaus
  • 4000 bezoekers op onze weblog
  • cordon-bleu, spruitjes en puree
  • scones
  • Risotto (risotto met groentjes en risotto met venkel)
  • Halloweensoep: tomatensoep met spinnen (gehaktballetjes met spaghetti)
  • zwarte halloween spaghetti
  • gebakken visfilet op aardappelen en bospaddestoelen
  • Gebakken & gegratineerde oesters
  • De lekkerste fazant die er is: fazant met gehakt in een romige saus met spek, champignons & druiven
  • eenvoudige worstenbroodjes voor kinderen
  • zeer eenvoudig recept voor Vlaamse stoverij, stoofvlees of stoofkarbonaden: vooraf aanbakken van het vlees niet meer nodig
  • de beste pistolets van België (vervolg) van overgrootvader over grootvader over vader over zoon......
  • huis beaudega: gastvrijheid ten top & schitterende spaanse (en andere) wijnen
  • Mooie recepten van de kinderen van de klas van Greet & Martine in de Sterrespits te Gent
  • Proefdagen De Sterrespits. Nikita: zachte zwarte chocoladetaart
    Zoeken in blog

    Rondvraag / Poll
    Hoe vind je deze kookweblog?
    Heel goed
    Goed
    Gewoon
    Slecht
    Heel slecht
    Bekijk resultaat

    waar je ons terugvindt en onderaan onze andere website
  • recepten.start.be
  • recepten.go2.be
  • recepten.2link.be
  • Onze eerste website met heel wat (familie-)recepten
  • onze Kookweblog
    kook- en eetavonturen van Doreen & Luk
    23-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsrack uit de oven met gebakken krielaardappelen en knapperige sla

    Tijdens de week is het voor ons heel vaak rushen. We zijn goed geworden in het zoeken naar lekker eten dat snel klaar is en/of waar weinig werk aan is. Op maandag en dinsdag eten de kinderen 's middags warm op school en kunnen Doreen en ik zonder beperkingen ons avondmaal kiezen. Vanavond was het o zo lekker en o zo eenvoudig klaar te maken. Met dank aan Delhaize (en natuurlijk ook elders te halen):

    Ingrediënten:
    - Lamsrack
    - Krielaardappelen (per kilo te verkrijgen in kartonnen doosjes in Delhaize, superlekker)
    - Salade (in verszak bij de groenten in Delhaize)
    - een slasaus (we hadden nog een flesje "Hero, French aux fines herbes" staan in de ijskast)

    Bereiding:
    De krielaardappelen goed spoelen en met de schil een 15-tal minuten laten koken.
    Het lamsrack met olie inwrijven en kruiden met wat je beschikbaar hebt: wij hadden nog wat verse munt staan (weet je nog van die lamscurry), en ik heb er ook wat gehakte rozemarijn op gedaan. Een geheim bij lamsvlees vind ik ook dat het nog veel lekkerder smaakt als je wat zeezout in het vlees wrijft langs de twee kanten. Nog wat peper. En dan een 20-tal minuutjes in de oven op zo'n 200 graden.
    Terwijl het vlees bakt (en de geur van de oven zich langzaam door het huis verspreidt....) giet je de aardappelen af, snijd je ze in partjes of schijven en bak je ze op hoog vuur. Wij gebruiken daarvoor een tefal-wokpan.

    Aan deze bereiding heb je minder dan 10 minuten werk, op 35 minuten staat het eten op tafel. En super lekker.
    Trouwens als je ooit inspiratie zoek voor een barbecue: een lamsrack op de barbecue is het allerbeste wat er is. Een voltreffer. Voor het eerst gegeten bij Lieve en Johan uit Bolderberg.

    23-10-2007 om 23:04 geschreven door Luk & Doreen  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huiswerk Seppe (8j) : recept spaghetti opschrijven
    Seppe zit in de klas van Juf Greet en Martine en kreeg huiswerk mee: schrijf een recept op papier en toon het aan Martine. Bedoeling is dat elk kind zijn eigen recept maakt in het laatste weekend van de herfstvakantie en het meeneemt op maandag naar school. Dan kan iedereen van alles proeven, want elke dag van die week gaan vier kinderen eten meebrengen dat ze thuis hebben gemaakt.

    Spaghetti

    Wat  moet  er  in  :

    • gehakt
    • Ajuin
    • Tomaten uit blik
    • wortels
    • Geraspte kaas
    • spaghetti

    Recept

    • Bak de ajuin  tot dat ze geel is
    • Voeg dan  het gehakt toe en bak het tot dat het bruin is
    • Voeg dan de tomaten toe en laat sudderen
    • Stop de wortels 5 menuutjes in de microgolf en voeg ze dan ook toe 
    • Kook de spaghetti
    • Doe spaghetti in een bord en doe er een lepel saus op (en voor de gene die kaas lusten een hand vol kaas)

    23-10-2007 om 19:28 geschreven door Luk & Doreen  


    22-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blondies, de witte versie van brownies

    Vorige week kocht ik een nieuw boekje 'Brownies' van Linda Collister, mijn favoriete bakboekenschrijfster. Dit weekend heb ik het boekje grondig doorgenomen en zitten watertanden bij al die heerlijke foto's. Toen besloten om eens blondies te proberen, de witte versie van de overal geliefde brownies. Het is een versie met witte chocola en noten. Ik ben normaal niet zo'n witte chocoladefan (behalve dan witte chocolade met gepofte rijst) maar ze zagen er zo smakelijk uit in het boekje dat ik ze toch eens wou proberen.
    In het originele recept wordt met macadamianoten gewerkt maar aangezien ik die niet in huis had, heb ik een half bakje pecannoten gebruikt. Omdat Seppe en Kemp tegen de tijd dat ik ging bakken al de helft van mijn witte chocolade hadden opgesnoept, heb ik wat grofgehakte pure chocolade toegevoegd op het einde van het recept. Blondies zijn supermakkelijk klaar te maken. Mijn schoonzus kwam binnenwaaien terwijl de blondies stonden af te koelen en was het eerste proefkonijn. Meteen goedgekeurd. De rest vandaag mee naar het werk waar mijn collega's (een bende snoepers eersteklas) zich er te goed aan hebben gedaan en aan de 'mmmm' 'mmm' te horen ze heel erg lekker vonden.
    Hier het recept voor de blondies:

    Nodig:
    - 175 g witte chocolade, gehakt
    - 115 g boter, in dobbelsteentjes gesneden
    - 100 g kristalsuiker
    - 2 grote scharreleieren, even losgeklopt
    - 1/2 koffielepel vanille-essence
    - 130 g bloem
    - 1/2 koffielepel bakpoeder
    - ongeveer 100g pecannoten, grof gehakt
    - 100 g chocolade, witte of witte en pure gemengd, grof gehakt
    Een bakvorm van ongeveer 20x25 cm, ingevet en met bakpapier bekleed

    Werkwijze:

    Oven voorverwarmen op 180°C. De 175 g witte chocolade en de boter langzaam smelten (voortdurend roeren) in een pan au bain marie of in een pan met een dikke bodem.
    Pan van het vuur nemen en met een houten lepel de suiker erdoor roeren. Dat klontert een beetje maar daar moet je je niks van aantrekken. Dan geleidelijk de eitjes erdoor roeren en de vanille-essence. Mengen (met een garde) tot je een glanzend, homogeen mengsel hebt.
    Bloem en bakpoeder boven het mengsel zeven en alles die door het mengsel scheppen.
    De gehakte noten en de 100 g chocolade erdoor mengen. In de bakvorm gieten en glad strijken.
    Bak 20 tot 25 minuten tot de korst licht goudbruin is en een houten prikker die je halverwege de rand en het midden van de bakvorm prikt er bijna schoon weer uitkomt.
    Laten afkoelen in de bakvorm. In vierkante blokjes snijden en opeten. Je kan ze een dag of 4 bewaren in een luchtdichte doos maar dat zal niet nodig zijn...



    22-10-2007 om 20:53 geschreven door Luk & Doreen  


    21-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bericht van Seppe

    Mijn mama en mijn papa maken meestal mijn lievelingseten zoals :

    • Spaghetti
    • Frietjes met kip
    • Frietjes met biefstuk
    • Frietjes met garnaalkroket
    • Frietjes met  lamsvlees
    • Macaroni met hesp
    • Macaroni met  zalm
    • Macaroni met garnalen
    • Komkommer
    • Zalm
    • Kip
    • Biefstuk
    • Garnaalkroket
    • Lamsvlees
    • Hesp
    • Fruit
    • Koekjes
    • Snoepjes
    • Ketchup
    • Mayonaise
    • IJsje
    • En nog meer…..

    Wat drink  ik graag 

    • appelsiensap
    • appelsap
    • melk
    • limonade
    • cococola
    • water

    Wat eet jij graag? 
     

    Seppe

    21-10-2007 om 21:30 geschreven door Luk & Doreen  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eenvoudig recept voor de beste chocolademousse
    Dit recept is overgeleverd van generatie op generatie. Een super eenvoudig recept voor een super nagerecht. Als je het goed hebt gemaakt dan komen er in de ijskast tijdens het afkoelen mooie luchtbelletjes in, teken dat de chocolademousse luchtig is. Waar ik ook ter wereld dit gerecht proef, het moet de test doorstaan met dit recept. En wat voor mij helemaal niet kan is room toevoegen aan cholademousse. Je mag me overtuigen, maar voor mij hoort het niet thuis in dit geweldige dessert.

    Voor het smelten van de chocolade kan je kiezen voor "au bain marie", Wij doen het gewoon in een pot/pan van het type 'creuset', met een dikke bodem. Toevallig hebben we zo'n fonduepan die we voor dit recept, maar bv. ook voor bearnaisesaus gebruiken.

    Dit is één van de enige recepten waarvan ik de ingrediënten vanaf de eerste keer heb onthouden omdat het zo simpel is.

    Ingrediënten:

    Je kan dit gerecht voor zoveel mensen maken als je wil.
    Je neemt per persoon:

    - één lat "noir-puur" chocolade van 25 gr. (Côte d'Or, tablet van 200gr en 8 latten)
    - één ei
    - één afgestreken soeplepel kristalsuiker
    - een mespuntje koffie

    Bereidingswijze:

    - breek de eieren zodat eiwit en eigeel gescheiden zijn, meng met een vork het eigeel
    - smelt de chocolade op een heel zacht vuurtje
    - klop tijdens het smelten het eiwit op zodat het helemaal stijf en mooi wit is
    - als de chocolade gesmolten is neem je de pan van het vuur en voeg je beetje bij beetje het eigeel toe. Blijf met de garde de hele tijd krachtig mengen. Zorg dat de chocolademassa alle eigeel heeft opgenomen vooraleer je er nieuw eigeel aan toevoegt.
    -  voeg vervolgens de suiker toe. Blijf krachtig roeren
    - voeg nu telkens een drie- a viertal soeplepels opgeklopt eiwit toe, roer krachtig tot het eiwit mooi en volledig is opgenomen en doe zo verder tot alle eigeel is opgenomen.
    - verdeel de chocolademousse over de schaaltjes en laat ze afkoelen in de ijskast. De chocolademousse is op z'n best na minstens een drietal uur afkoelen in de ijskast. Als het goed is, zie je kleine luchtbelletjes aan het oppervlak.

    Smakelijk. En laat maar weten als het is gelukt en als je nog vragen hebt.


    21-10-2007 om 13:08 geschreven door Luk & Doreen  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu weet ik zeker wat er schort, het weekend is een dag te kort
    De titel van dit bericht werd me aangereikt door Seppe (titel van lied van Jasper op de CD Eurosong for Kids).
    De zaterdag begint bij ons steeds met een lang ontbijt met de krant en zijn bijlages.
    Na het ontbijt wordt dan gekeken naar wat we gaan koken en liggen meestal enkele kookboeken en -tijdschriften op tafel.
    Dan wordt ook het boodschappenlijstje gemaakt.
    Deze keer kiezen we om voor de kinderen macaroni met kaas en hesp uit de diepvriezer te halen (een overschotje), zelf maken we de lamscurry met trappist, mijn favorite curry (zie voor het recept http://users.pandora.be/onzekooksite). Super lekker met zelf gebakken naanbrood (zie recept op vernoemde site). Deze keer waren we te laat om daar nog aan te beginnen. Bij die curry heeft Doreen dan maar een lekkere saffraanrijst gemaakt. Het recept komt uit "Curry's. Informatie over de Indiase en oosterse keuken en hun ingrediënten. Meer dan 150 kruidige recepten uit India en Azie" van Mridula Baljekar (Veltman Uitgevers), p. 136. Het is een prachtig boek dat iedere liefhebber van de keuken uit India in huis zou moeten hebben. De foto's alleen al maken dat je er van alles uit wil klaarmaken.

    Saffraanrijst
    Ingrediënten:
    - 450 gr. basmatirijst, 20-30 min. geweekt in water
    - 7,5 dl water
    - 3 groene kardemonpeuleun
    - 2 kruidnagels
    - 1 tl zout
    - 45 ml halfvolle melk
    - 1/2 tl saffraandraadjes, verkruimeld

    Bereidingswijze

    Tip: de saffraanmelk kan worden verwarmd in de magnetron. Meng de melk met de saffraan in een geschikt schaaltje en verwarm 1 min. op een lage stand.
    1. Giet de rijst af en doe hem in een koekenpan. Giet het water erbij. Voeg karmemon, kruidnagels en zout toe. Roer en breng aan de kook. Temper het vuur, dek de pan af en laat de rijst 5 min. koken.
    2. Doe intussen de melk in een pannetje. Voeg de saffraandraadjes toe en verwarm de melk langzaam.
    3. Roer de saffraanmelk door de rijst. Dek weer af en laat alles nog nog 5-6 minuten zachtjes koken.
    4. Haal de pan van het vuur zonder het deksel eraf te nemen. Laat de rijst ca 5 minuten staan, maar hem voor het opdienen met een vork los.  

    21-10-2007 om 00:00 geschreven door Luk & Doreen  


    19-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijdag, kwaliteitsavond
    Vanavond met de kinderen naar Café Parti geweest (www.cafeparti.be)
    Leuk restaurant aan het station van Gent.

    Vrijdagavond is onze kwaliteitsavond. Dan nemen we een aperitiefje en nemen we languit tijd om samen het weekend in te gaan.
    Seppe vindt vooral de grills (chips) de max, Kemp kijkt uit naar de toastjes in de vorm van een vis met scampi's in looksaus (zie versafdeling Delhaize).

    Deze morgen zei seppe: "papa, gaan we vanavond naar cafeetje partietje?" Vanavond in ons gebruikelijke telefoongesprek "wie gaat vanavond boodschappen doen" spraken we af een plekje te reserveren in Café Parti.

    Ik dronk mijn favoriete aperitief: "picon au vin blanc", eigen aan de westhoek en Noord Frankrijk waar mijn roots liggen.

    Doreen at een mooie gebakken Dorade met frietjes, ik koos voor de grainfed steak uit Australië met bearnaise en frietjes, Kemp koos het kindermenu met fish sticks en Seppe kreeg op speciaal verzoek een stukje beef steak met frietjes. Leuk dat de kok liet meedelen dat hij zelf een stukje grainfed steak verkoos boven gewone beaf steak, wegens minder vet en meer smaak.... aan de gewone prijs van het kindermenu.

    Lekker gegeten en wandelend terug naar onze auto. Mooie avond, dag weekend!!


    19-10-2007 om 00:00 geschreven door Luk & Doreen  


    18-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op deze kookweblog
    Wij zijn Luk & Doreen, we wonen in Melle samen met onze twee zoontjes Seppe (8) en Kemp (6)
    Koken is onze hobby. We maakten vroeger al eens een kookwebsite (users.pandora.be/onzekooksite), maar spijtig genoeg werd de portable PC van Luk gestolen en weg was het bronbestand.

    Nu dus maar gestart met een weblog. We nemen je mee in onze kook- en bakavonturen. En in de zoektocht naar eten dat zowel papa en mama als onze zonen lekker vinden. Zeker weten dat veel ouders deze uitdaging kennen.

    We hopen dat jullie iets hebben aan onze kookberichten en laat vooral af en toe iets weten als je iets aan onze weblog hebt of als je ideeën hebt die je met ons en andere lezers wil delen.

    18-10-2007 om 21:10 geschreven door Luk & Doreen  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoemp met groene kool en worst
    Vanavond heeft Doreen stoemp gemaakt van aardappelpuree en groene kool.
    Eerst aardappelen gaar koken en de groene kool in kleine reepjes gedurende 20 minuten koken.
    Aardappelen en groene kool samen stampen tot puree en peper, zout en nootmuskaat toevoegen
    Wij aten er gebakken worst bij en....... het werd door Seppe en Kemp goedgekeurd. Beide bordjes leeg.
    Lekker & eenvoudig.
    Doreen zei aan tafel dat veel mensen dit heel erg lekker vinden. Hoe is dat voor jou?


    18-10-2007 om 00:00 geschreven door Luk & Doreen  




    Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp.
    Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift.
    Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging.
    Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt.
    Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be
    Archief per week
  • 16/08-22/08 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007

    Foto


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs