online wijn weetjes
Tips , ideetjes en weetjes over wijn!
Inhoud blog
 • Waarom worden sommige wijnen geblend?
 • Zijn alle oude wijnen duur?
 • De sauvignondruif , 1 druif en zovele smaken?
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  01-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom worden sommige wijnen geblend?

  Waarom worden sommige wijnen geblend?  Welkom terug beste wijnvrienden!

  topic van vandaag; Waarom worden sommige wijnen geblend? Nooit bij stilgestaan misschien? Of toch soms jezelf de vraag gesteld ; waarom blenden ze in Bordeaux zoveel wijn, en in de Bourgogne nooit? Waarom moeten ze in bepaalde streken minimum x-aantal druiven in de blend hebben (bepaalde appellaties in de languedoc) en is het ten strengste verboden in andere appellaties?

  Hieronder my 2 cents ;

  Wie bepaalde wat er geblend werd?


  In een ver verleden ( laat ons zeggen, alles voor 1860) werd er geblend, maar heel dikwijls wist de wijnbouwer zelfs niet dat hij aan het blenden was, of interesseerde het hem zelfs niet. De wijndruifrassen stonden kris kras en her en der aangeplant op 1 en hetzelfde perceel. Soms werden zelfs witte en rode druiven samen geoogst en verwerkt. Vanuit die periode kwam ook de wijsheid " als er veel alcohol inzit, dan is het een goede wijn".
  Doordat de wijnbouwer vaak verschillende rassen op dezelfde dag oogstte, kwam het zeker voor dat er verschillende rassen nog niet rijp waren. Dit zorgde natuurlijk voor een, gemiddeld genomen, lagere suikerwaardes , en dus een lager alcoholpercentage in de wijn vandaar dus bovenstaande uitspraak : " als er veel alcohol inzit, dan is het een goede wijn". 

  Doorheen de jaren zagen de wijnbouwers uiteraard dat bepaalde percelen betere wijnen gaven, jaar na jaar, en dat het dus niet enkel aan het weer of de ligging van het perceel lag, maar aan de wijndruiven zelf.
  De volgende logische stap was dus om enkel deze wijndruifrassen aan te planten, en liefst nog te groeperen in blok of per perceel.

  Dat was de eerste stap ,onwetend weliswaar, in het vastleggen van de druivenrassen per appellatie.
  Natuurlijk betekende niet dat, wanneer een druif rijp werd en hoge suikerwaardes voortbracht dat deze topwijnen voortbracht. Deze druivenrassen vielen er door een natuurlijk selectie langzaamaan tussenuit. Denk maar aan de Cahors streek, waar ze vandaag nog veel, relatief onbekende, druivenrassen staan hebben, of terug aan het opwaarderen zijn. Druivenrassen die vandaag de dag, mede door nieuwe vinificatiemethodes, wél leuke wijnen opleveren.

  Zo bleven er in elke streek enkel de druivenrassen over die in die streek optimaal renderen (of rendeerden, remember de opwarming van de aarde).


  Allemaal goed en wel, maar waarom blend men nu eigenlijk wijn?


  Ik begin mijn betoog met volgende stelling : De grootste wijnen ter wereld zijn gemaakt van slechts 1 wijndruif. 

  Toeval? Absoluut niet... Op fenologisch niveau is een druif onklopbaar als de wijnrank staan aangeplant op de grond waar ze het best tot haar recht komt, en dit in het klimaat waar de wijnstok het best gedijt.

  Wanneer de wijndruif hier niet staat aangeplant, heeft ze "aromatische mankementen". Denk maar aan bvb een slechte Syrah wijn, met aroma's van gras, groene pepers, overdreven paprika toetsen... Of een merlot wijn die heel scherp smaakt. Beide voorbeelden wijzen op onvoldoende ontwikkeling van de wijndruif ( dit kan uiteraard jaarafhankelijk zijn).

  Deze aromatische imperfecties kunnen aangevuld worden door een druif binnen de appellatie die dat gebrek niet heeft. De theorie is dus ; ik heb een syrah wijn die veel tannines heeft en ik heb een merlot wijn die fruitig is maar geen structuur heeft. Deze 2 geblend moeten theoretisch beter smaken dan de 2 wijnen apart. Hebben deze 2 wijnen apart dan geen bestaansrecht? Natuurlijk wel, als de appellatie het toelaat tenminste.  Dus daarom worden wijnen geblend !


  Onze conclusie nadert, beste wijnvrienden!

  Mijn conclusie over deze vraag is :
  De wijnen worden geblend omdat;

  -Het verplicht is door de appellatie, deze verplichting is historisch ontstaan.
  -Het een betere wijn kan opleveren door 2 "mindere" wijnen te blenden

  Willen jullie enkele wijnen proeven van zogezegde "vergeten druivenrassen" uit de Cahors streek?
  Kijk hier eens voor een  rosé, gemaakt van 100% Negrette , bij dé specialist in heerlijke wijnen
  Of een stevige rode wijn, gemaakt van 60% Duras - 40% Braucol (of Fer Servadou)


  Tot onze volgende wijntijd!

  Wijnsnuffel

  Ps: willen jullie dat ik mijn mening over een wijn-onderwerpje geef? please mail me!

  Categorie:Vragen over wijn
  01-01-2018, 21:25 geschreven door wijnsnuffel  
  Reacties (0)
  30-12-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn alle oude wijnen duur?

  Zijn oude wijnen altijd duur?


  Je komt ze overal tegen, op tweedehands sites, ebay, in de krant... oude wijnen. Heel dikwijls is het de familie die door een spijtig voorval ( een overlijden in de familie bvb) de wijnkelder van ome Jos gaat verkopen. En wat ziet men daar? Juist ja, oude wijnen, soms wel 40 jaar of ouder. En het wordt nog beter! Die oude wijnen hebben zelfs klinkende namen op het etiket staan, zoals Grand vin de Bordeaux , of béter nog, Bordeaux Superieur.

  Ik wil niemand teleurstellen, maar ga het toch even doen. Heel dikwijls zijn deze wijnen niets waard. Heel dikwijls zijn deze wijnen ook ondrinkbaar geworden, hoe goed de kelder van ome Jos ook moge wezen. De kans is zelfs zeer groot dat ome Jos, 40 jaar geleden, die wijn ook maar gekocht heeft om te schenken aan iemand die hij niet zo goed kende, en zijn goede wijn daaraan niet wilde "verspillen".


  Wanneer is oude wijn dan wel duur?


  Er zijn -tig factoren die meebepalen of een wijn al dan niet een (zekere) geldwaarde heeft. Ik kan hier de domeinen niet gaan opnoemen die wel waarde hebben, want toegegeven, zo zijn er ook veel. 1 Tip : drink de Chateau Petrus van ome Jos toch maar niet zomaar uit bij een middagmaal op een maandagmiddag :).

  Ik heb het hierboven reeds aangegeven : De meest belangrijke factor is uiteraard het domein. Bordeaux, Bordeaux superieur en aanverwanten, schrap ze maar als zijnde een grote factor in meerwaarde, het domein bepaalt de richtprijs. De meest bekende zijn uiteraard Chateau Petrus in Pomerol en Romanée-conti in de Bourgogne. Cheval blanc en D'yquem zijn ook sappige appeltjes uiteraard.

  Naast de domeinnaam speelt ook de jaargang een grote rol. Grote wijnjaren nopen zich toch het voortbrengen van topwijnen met een groot bewaarpotentieel. Ik hoor dikwijls mensen zeggen; " Die oude wijnen, dat is allemaal voor mensen die geld teveel hebben", "die zijn toch niet meer te drinken". Neeneenee lieve mensen, think again! Indien de wijn goed bewaard is, je wat geluk hebt met de kurk én een goed domein liggen hebt van een goed jaar, dan kan je zulk wijntje na 40 jaar nog gewoon drinken hoor. Natuurlijk is de wijn geëvolueerd, en smaakt hij anders dan toen hij op een zonnige septemberdag, 40 jaar voordien, op de fles getrokken is.

  Nu hebben we al 2 belangrijke factoren ; het wijndomein en de jaargang.

  Ook de staat van de fles speelt een rol : Is het etiket nog mooi en duidelijk leesbaar? Hoe vol is de fles nog?  Zit er nog een capsule op de fles? Heb je nog een houten doos met 6 of 12 flessen erin? Zoja, is deze houten doos nog gesloten?(Dit is écht een meerwaarde!)


  Waar kan ik vinden of mijn fles wijn geld waard is?


  Het wordt ons tegenwoordig erg makkelijk gemaakt om waardes van wijn op te zoeken ; Je typt de naam van de fles,  tesamen met de jaargang, in in Google, en voordat je het weet kom je al richtprijzen tegen waar rond je je fles kan te koop zetten.


  Ik wil investeren in wijn, waarop te letten?

  Je wil een keldertje met leuke wijnen aanleggen, liefst nog wijnen die lang kunnen bewaren en (minstens) hun waarde behouden? Dan zou ik wijnen aankopen die historisch gezien hun waarde reeds bewezen hebben. Als je voor de echte top wil gaan kom je in een select clubje van domeinen terecht waarvan er hierboven enkele staan beschreven. Ook net daaronder zitten heel erg leuke dingen die nooit teleurstellen. Denk bvb aan een Chateau Gloria in Saint-Estephe.

  Ook het jaar speelt een heeeeele grote rol. Als je de mogelijkheid hebt, neem dan wijnen van een goed wijnjaar. Neem hiervoor de tijd! Spreek met je wijnhandelaar, wijnboer of met een bevriend kenner en overloop de wijnjaren. Je kan natuurlijk ook iets besparen op de prijs en de wijnen "in primeur" kopen.

  Welke streek brengt de beste investeringswijnen voort?

  Hier maak ik het mezelf moeilijk. Ik ben vooral gespecialiseerd in Franse wijn, dus ik ga het in Frankrijk houden. Logischerwijs en zonder nadenken zou ik zeggen Bordeaux. 

  Maar mijn hart zegt ; Bourgogne. Waarom Bourgogne? Wel hierom;

  Bordeaux bestaat uitsluiten uit domeinen en Chateaus. Deze domeinen waren en vroeger, zijn  er vandaag en zullen er hoogstwaarschijnlijk binnen 100 jaar nog zijn. Wie de eigenaar of de wijnmaker is is slechts zelden geweten. Al wisselt een chateau 50 keer van eigenaar, de prijs zal hier zelden of nooit door beïnvloedt worden.

  In de Bourgogne daarentegen zijn de wijnen en de daarbijhorende domeinen heel dikwijls vernoemd naar de eigenaar; Eric Forest , Vincent Dureuil Henri Jayer. Wanneer deze personen komen te stervern stopt hier dan ook de wijnproductie onder die persoon zijn naam. Bezie het als kunstenaars, als Vincent Van gogh. Van gogh zijn werken stegen exponentieel in waarde na zijn dood. Ook zo voor de wijnen van bvb Henri Jayer.


  Conclusie


  Oude wijnen zijn dus niet altijd duur, integendeel zelfs. Enkel de happy few overleven de tand des tijds en stijgen in waarde. Informeer Uzelf goed, doe research, maar vooral ; indien de wijn geen geldelijke waarde heeft, waarom de fles niet eens opentrekken en mogelijk genieten van een onbekende en onbeminde diamant, waar een anonieme wijnmaker jaren geleden zijn hart en ziel heeft ingestoken in de hoop dat zijn wijndomein vandaag in deze blog vernoemd werd als de duurste wijn ter wereld.

  Conclusie 2 : Wil je investeren in wijn? Laat je bijstaan door mensen die de metier kennen, investeer iets minder in de wijn zelf en wat meer in de kelder, en vooral geniet.


  Een prettig eindejaar!


  Wijnsnuffel

  Partners:


  wijn 2Link

  Titel: wijnhandel
  URL: http://wijnhandel.start.be

  Titel: wijnhandel
  URL: http://wijnhandel.eigenstart.nl


  Categorie:Vragen over wijn
  Tags:investeren in wijn , is oude wijn duur , welke wijn kopen
  30-12-2017, 00:00 geschreven door wijnsnuffel  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De sauvignondruif , 1 druif en zovele smaken?

  Waarom verschillen Sauvignon wijnen zo dikwijls van smaak?

  De ene sauvignon wijn is lekker, de andere niet


  Eerst een vooral ; welkom op mijn nieuwe blog. Als wijnmaker van opleiding, wijnfanaat, en wijnliefhebber probeer ik hier een beetje inzicht te verlenen in het reilen en zeilen in en rond de wijnwereld.

  Onlangs, op een degustatie, kreeg ik van verschillende mensen de opmerking; "die sauvignon wijn is erg lekker, maar die andere daar vind ik veel te aromatisch" hoe kan dat?


  Uiteraard zijn die mensen niet mis, dat kan wel degelijk, en hangt van verschillende factoren af. Sommige factoren liggen voor de hand, andere factoren zijn veel moeilijker te achterhalen. Daarom gaan we de meest voor de hand liggende bespreken.Achteraf mag U me steeds mailen indien u meer informatie wil betreffende het onderwerp.

  De sauvignon druif

  Het meest logische is om te beginnen met de druif zelf, want, vergis u niet. Als we over sauvignon spreken, kunnen we over zowel de sauvignon blanc spreken, als over de sauvignon gris. En de sauvignon gris is van nature veel aromatischer. Deze druif wordt in Bordeaux, vooral in de "entre deux mers" appellaties, nogal eens gebruikt in een blend tesamen met sauvignon blanc, muscadelle, semillon,...

  *In Chili gebruiken ze de sauvignon gris regelmatig als monocépage (wijn gemaakt van 1 druivenras) met wisselend succes trouwens.

  Dus zou het best eens kunnen zijn dat je, indien je een Bordeaux en/of chileense wijn nuttigt, de sauvignon gris je zand in de ogen aan het strooien is.


  De vinificatie methode

  Zoals jullie waarschijnlijk al wel weten kan men wijn op verschillende manieren maken. De basis blijft hetzelfde ->druiven->plukken->al dan niet ontstelen-> maar vanaf dan kan het wat wisselen.
  Als men de traditionele methodes gebruikt, met een vinificatie in inox vaten, op eiken vaten , heeft de sauvignon druif van nature niet de intentie om zeer aromatisch te zijn, of toch niet van die aard zoals veel nieuw-zeelandse wijnen van de streek rond Marlborough zijn.
  Echter hier kan met wat sturen ; lagere temperaturen tijdens het gisten, het zuurstofvrij maken van het gistingsproces van de druiven (maceration carbonique, remember beaujolais nouveau).

  Als men nu, zoals in Nieuw-Zeeland, de druiven laat gisten in inox cuves, met lage temperaturen , en met het maceration carbonique principe, krijgt men zeer aromatische en droge witte wijnen. Let wel, deze wijnen dienen jong gedronken te worden (-5jaar) en zijn niet geschikt voor een lange bewaring.


  Het klimaat  


  Uiteraard speelt ook het klimaat een grote rol. Als de sauvignon druif op een zonnige locatie staat aangeplant, gaan de waargenomen aroma's standaard ook meer neigen naar exotische vruchten. (Lychees , perzik,..)
  Staat de sauvignon stok aangeplant in een koeler klimaat, worden ook de aroma's koeler ; denk aan bloesems , peer ,...


  De ondergrond of "het terroir"


  Wie kent er nu geen "Sancerre silex"? Dat is een loire wijn, gemaakt van de sauvignon druif  uiteraard, aangeplant op een bodem bestaande uit Silex natuursteen. Deze krijtondergrond zorgt ervoor dat de sauvignon wijn een uitgesproken minerale smaak krijgt. Moest je deze wijn blind proeven met een aromatisch gemaakte sauvignon wijn, velen zouden niet kunnen geloven dat we hier over dezelfde wijndruif spreken.


  Wijnconclusie 


  Zoals hierboven besproken zijn er dus vele factoren die ervoor kunnen zorgen of een sauvignon al dan niet (overdreven) aromatisch is. Uiteindelijk beslist alleen Uzelf welke uw voorkeur uitdraagt.
  Ik hoop dat jullie van mijn eerste blog genoten hebben!
  Ohja, wie 2 sauvignon wijnen graag eens willen vergelijken, hier hebben ze 2 zeer goede wijnen, Dit is een aromatische sauvignon wijn uit de sud-ouest streek in Frankrijk (8,65 €, voor de prijs moet je't niet laten):  Lionel Osmin Sauvignon blanc La reserve

  Heb je liever een droge , minerale "silex" wijn uit de loire streek? Dan kan ik je deze warm aanbevelen : Domaine Reverdy-Ducroux Sancerre Silex 


  Tot het volgende weetje!

  Yours Truly,


  Wijnsnuffel
  Categorie:Wijnsmaken verschillen
  Tags:sauvignon druif , sauvignon wijn , wijnblog ,
  30-12-2017, 00:00 geschreven door wijnsnuffel  
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!