Inhoud blog
  • Hoezo inhoud
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    (on)zin
    "spindokters at work" doorprikt
    05-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoezo inhoud

    Een mooi voorbeeld om deze blog te starten heeft zich de afgelopen dagen afgespeeld: Dhr Vijnck stapt weer over.
    De lijst van voorgangers van Dhr Vijnck is ondertussen zo lang dat bij het publiek (en pers) ondertussen een gewenning is opgetreden als het over "overstappen" of "overlopen" gaat. De grote aandacht in de media gaat in deze vooral uit naar de condities die de overloper al dan niet ontvangen hebben. Dit wordt gevoed door de impact van zijn overlopen op de werkingsmiddelen van de fractie en bij uitbreiding partij LDD.
    Niemand schijnt echter stil te staan bij het effect op de geloofwaardigheid van een verkozene bij overlopen. Hebben we dan collectief aanvaard op de persoon en niet op de inhoud die hij/zij vertegenwoordigd via de link met de partij, te stemmen? Zonder Dhr Vijnck te viseren (er zijn zoveel, minder recente, andere voorbeelden), wil ik toch wel de vraag stellen voor welke inhoud hij nu staat. Hij heeft twee passages bij Open-VLD en twee passages bij LDD op CV staan. Moeten we daaruit concluderen dat de inhoud van beide partijen niet fundamenteel genoeg verschillend zijn of is het niet alleen voor het kiezerspubliek maar ook voor de kandidaten ondertussen allang niet meer belangrijk wat de inhoud is.
    Ik kan niet ontkennen dat het gemak waarmee deze, toch niet erg ingewikkelde analyses, vergeten worden mij verontrust.
    Behoorlijk bestuur heeft enerzijds een ideologisch luik en anderzijds een inhoudelijk strategisch-operationeel luik. Wij kiezen mensen om ons te vertegenwoordigen als er slimme beslissingen gemaakt moeten worden over zaken van bestuur (dit is beleid). Als we hen niet meer selecteren op basis van het tweeluik maar op basis van wat dan ook dan [fatalistische modus aan] steven we af op het failliet van ons politiek systeem [fatalistische modus uit].
    Natuurlijk is het voor een partij veel kosteffectiever (en daar heeft LDD met Lode Vereeck toevallig ook nog een vakman in de geledingen) te investeren in de populariteit van personen (en al zeker als ze al een zeker charisma hebben) dan te proberen de moeilijke en ingewikkelde inhoudelijke boodschap over te brengen. Toch hoop ik dat de balans nog ooit in een andere richting zal verschuiven. Misschien moeten we dan ook maar eens nadenken over de stemplicht die elke keer hele hordes ongeïnteresseerden (en dus ook niet-informeerde) kiezers naar het stemhokje dwingt om daar op basis van vooral niet de inhoud een stem uit te brengen. Ik kan in een dergelijke situatie de politieke wereld die met deze realiteit omgaat het al bijna niet meer kwalijk nemen...



    05-05-2009 om 10:44 geschreven door jgysen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)


    Archief per week
  • 04/05-10/05 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs