China Nieuwsbrief
Zoeken in blog


Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

17-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Nieuwsbrief China nr. 9/2008 - 17 maart

193 miljoen vakbondsleden
De Chinese vakbond ACFTU telt 193 miljoen leden. Er zijn afdelingen in 73 procent van de joint-ventures ondernemingen. De vakbond telt ook 52 miljoen leden in de privé-industrie. 62 miljoen binnenlandse migranten (de helft van het totaal) zijn lid van de ACFTU.
Trade unions established in over 73% of joint ventures
Xinhua, 14 maart 08
Lees het artikel...


Twintig procent minder doden in de mijnen

De Chinese mijnwerkers haalden vorig jaar 2,5 miljard ton steenkool boven. Sinds 2002 is de productie toegenomen met ruim driekwart. Ondanks de sterke toename van de productie, daalt het aantal mijndoden, ook al blijft dat cijfer erg hoog. In 2006 stierven 3.786 mijnwerkers bij ongevallen. Dat is 20 procent lager dan in 2006. Dat jaar was er ook een daling van 20 procent. China telt 3,6 miljoen mijnwerkers in de steenkoolsector.
China produces 2.52 billion tons of raw coal in 2007
Xinhua, 3 maart 08
Lees het artikel...


Protest tegen voorstellen van rijken
In de vorige Nieuwsbrief was al sprake van het voorstel van China's rijkste mevrouw om de belasting op de hogere inkomens te verlagen. Er zijn nu meer details bekend... en ook meer proteststemmen. Mevrouw Zhang Yin, hierin gesteund door enkele andere rijken, heeft drie voorstellen gedaan: 1. verlaging van de inkomstenbelasting voor grootverdieners; 2. niet toepasbaarheid van de nieuwe Wet op het Arbeidscontract voor arbeidsintensieve ondernemingen; 3. langere duur van de opheffing van belasting op ingevoerde producten ter verbetering van het milieu. De voorstellen zijn gemaakt op haar leest want zij stelt veel mensen te werk in haar papierfabrieken, ze verdient veel en ze voert veel groene producten in, zo klinkt de kritiek. Zhang is lid van de Politieke Consultatieve Conferentie, een hoog adviesorgaan voor de regering en de hoogste organsatievorm van het Eenheidsfront in China. Iemand met die verantwordelijkheid moet aan de maatschappij denken en niet aan zichzelf, zeggen de critici.
Rich CPPCC member kicks up storm
Xinhua, 10 maart 08
Lees het artikel...



Aantal internetgebruikers hoogste ter wereld
China heeft de Verenigde Staten voorbijgestoken in het aantal internetgebruikers. Op 1 januari waren het er 210 miljoen. 1 januari volgend jaar zullen het er naar schatting 280 miljoen zijn. Toch gebruikt nog maar 16 procent van de Chinezen het internet. Dat cijfer klimt jaarlijks erg snel.
China outclicks the US
Wang Xing, China Daily, 14 maart 08
Lees het artikel...


Evolutie aantal internetgebruikers


2005

2006

2007

Gebruikers ( x miljoen)

111

137

210

Groei (index t.o.v. vorig jaar)

118

123

153

Penetratiegraad

8,5%

10,5%

16,0

Bron: Nationaal Instituut voor de Statistiek


Ontwikkeling schuift naar het centrum van het land
De voorbije 30 jaar lag de nadruk op de sociaal-economische groei in het oosten van het land, langs de kustlijn. Sinds een paar jaar schuift de ontwikkeling op naar het centrum en het westen van het land. Dat is ook merkbaar in de internationale investeringen. Zes centrale provincies waar een kwart van de bevolking woont, waren in 2007 ook goed voor een kwart van de buitenlandse investeringen. Die lagen 47 procent hoger dan het jaar ervoor.
Moving inland
Din Qingfen, China Daily, 25 feb 08
Lees het artikel...


Hergroepering staalsector onder leiding van de staat
China wil de komende twee jaar de helft van de staalproductie onderbrengen bij 10 grote producenten. Die zullen, waarschijnlijk op één na, allemaal van de staat zijn. Dat is nodig om de internationale concurrentie en de snelle stijging van de prijs voor ijzererts, de basisgrondstof voor staal, aan te kunnen.
China steel sector consolidation to be complete by 2010
CNBC, 12 maart 08
Lees hier...


Hergroepering luchtvaartsector onder leiding van de staat
In China groeit het plan de drie belangrijkste luchtvaartmaatschappijen China Southern Airlines, China Eastern Airlines en Air China samen te brengen in één staatsmaatschappij.
China airlines should merge under state firm
Fang Yan, Reuters, 12 maart 08
Lees het artikel hier...


Basisdemocratie in een dorp
In het dorp Tianmu worden de inwoners nauw betrokken bij het beleid. De plaatselijke overheid vindt dat de stem van de mensen gehoord moet worden maar ook dat ze recht hebben op controle en opvolging van de besluitvorming. De plaatselijke overheid brengt regelmatig verslag uit van wat er financieel binnenkomt en buitengaat. Het is een goeie manier om de corruptie te bestrijden, de mensen warm te maken voor het gemeenschappelijk belang, ieders bekwaamheden te doen renderen en de samenhorigheid te versterken.
La démocratie de base en Chine vue d'un petit village de Tianjin
Quotidien du Peuple, 11 maart 08
Lees het artikel...


Bijna 200.000 buitenlandse studenten in China
Vorig jaar studeerden 195.000 studenten uit 188 landen aan de 544 universiteiten en hogescholen van China. Hun aantal groeide met 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
More foreign students study on Chinese mainland
Xinhua, 14 maart 08
Lees het artikel...


DOSSIER TIBET

Tibet: vreedzame betogingen of gewapend oproer? (1)
80 tot 100 doden bij het neerslaan van betogingen tegen de Chinese bezetting. Aldus de berichtgeving over de gebeurtenissen in Tibet van het afgelopen weekend. Monniken in oranje pijen betogen voor vrijheid en democratie en de Chinese politie schiet en slaat die betogingen zonder mededogen neer – wordt ons verteld. Westerse getuigen ter plaatse zeggen dat de waarheid anders is. De eerste getuige is de journalist James Miles van het zakenblad The Economist. Hij is de enige geaccrediteerde journalist in de Tibetaanse hoofdplaats Lhasa. Hij schrijft dat het niet ging om vreedzame betogingen maar om gewelddadig oproer. Dat begon vrijdag kort na de middag toen kleine groepen Tibetaanse jongeren gewapend met zwaarden, brandbommen en knuppels, de winkels van de Hui aanvielen, plunderden en in brand staken. De Hui zijn een moslim-minderheidsgroep die al vele eeuwen in de regio woont. Het oproer was etnisch, racistisch van aard. De Chinese politie, schrijft de journalist nog, was zeer terughoudend en greep nagenoeg niet in. De getuige heeft de hele vrijdagnamiddag geen enkele gewapende politie-man gezien. Pas zaterdag 's middags verschenen de eerste bewapende agenten.
Fire on the roof of the world
James Miles, The Economist, 14 maart 08
Lees het artikel...
Lhasa under siege
James Miles, The Economist, 16 maart 08
Lees het artikel...


Tibet: vreedzame betogingen of gewapend oproer? (2)
De tweede getuige is een Deense toerist in Lhasa. Zijn getuigenis komt overeen met dat van de journalist van The Economist. Zijn verhaal is zaterdag gepubliceerd in het blad Politiken. De getuige zegt: "Monniken en jonge gasten van 15 à 16 jaar bestormden Chinese winkels, sloegen deuren en vensters in, zetten de winkels in brand en sloegen de Chinezen in hun omgeving. Ik zag heel brutale aanvallen. Ik zag hoe twee Chinezen weggedragen werden – voor zover ik kon zien waren ze doodgeslagen. In het begin was de politie heel terughoudend. De razende monniken en jongeren hadden de vrije hand. Alleen toen ze het Winterpaleis naderden, stootten ze op de politie, soldaten en legervoertuigen waarop wapens stonden. Alles rond ons was in vlammen inclusief politievoertuigen, brandweerwagens, Chinese winkels. De toestand was absoluut niet meer onder controle. De aanvallen op de Chinese winkels gingen onverminderd door."
Het artikel is in het Deens maar je kan een deel ervan hier lezen in het Engels...


Tibet: vreedzame betogingen of gewapend oproer? (3)
De twee getuigenissen hierboven komen overeen met wat de Chinese overheid zegt. Ook nu blijkt de weergave van de feiten vanuit Chinese bron heel wat betrouwbaarder dan wat we bij ons te horen krijgen via de internationale persagentschappen. De voorzitter van de regering van de Autonome Regio Tibet zegt dat er uiteindelijk 13 onschuldige burgers gedood zijn. De betogers hebben hen levend verbrand of doodgeslagen. Diezelfde betogers hebben ook een 60-tal agenten verwond van wie er zes ernstig tot zeer ernstig. Er is brand gesticht in 300 gebouwen waarvan 214 winkels. 56 voertuigen werden geheel of gedeeltelijk vernield. De regeringsvoorzitter zegt ook, net als de twee getuigen, dat de ordetroepen zeer terughoudend geweest zijn. Hij zegt expliciet: "Wij hebben geen vuurwapens gebruikt." De overheid is ervan overtuigd dat het gewelddadig oproer op voorhand gepland en georganiseerd was. De overheid wijst naar de dalai lama als schuldige en organisator van de rellen.
Government chief ensures safety in Tibet
Xinhua, 17 maart 08
Lees het artikel...


Tibet: vrijheid en democratie of feodaliteit en slavernij?
Het is een simpele vraag: de dalai lama zegt voor democratie te zijn maar verbergt zijn ambitie niet om het theocratisch bewind van voor 1959 te herstellen. Hoe valt dat te rijmen? Theocratie en democratie zijn elkaars tegengestelden. De theocratie van de dalai lama is een maatschappij gekenmerkt door feodaliteit en slavendom. Voor 1959 was nagenoeg alle grond en alle vee in Tibet eigendom van de kloosters en de adel. Lijfeigenen en slaven maakten 95 procent van de bevolking uit. Zij hadden geen enkel recht en geen enkele vrijheid. Slaven waren niet meer dan vee. Ze konden verkocht of uitgeleend worden. Slaven en lijfeigenen die in opstand kwamen werd een oog uitgestoken, oren of tong werden afgesneden, of ze werden gewoon vermoord.
'Democracy', deceptive garment of Dalai Lama
By Zang Yanping, Xinhua, 14 nov 07
Lees het artikel hier...


Tibet: voor de vrijheid, met de CIA?
In 1951 namen de communisten in Tibet de macht. In de twee eeuwen daaraan voorafgaand had geen enkel land ter wereld Tibet erkend als een onafhankelijk land. In die 200 jaar beschouwde de internationale gemeenschap Tibet als een integraal onderdeel van China of toch minstens als een vazalstaat. In 1950 al zei India dat Tibet een onderdeel van China was. Engeland, dat nochtans veertig jaar lang een bevoorrechte positie in Tibet had, volgde de Indiase stelling op de voet. Alleen de Verenigde Staten twijfelden. Voor de Tweede Wereldoorlog beschouwden zij Tibet als deel van China en remden toen zelfs Engeland in zijn avances in Tibet. Maar na de oorlog wilden de VS van Tibet een religieus bolwerk maken tegen het communisme. Anders dan in de kwestie-Korea, stonden zij helemaal geïsoleerd. Ze kregen geen internationale coalitie op de been. De meerderheid van de Tibetaanse elite zelf, inclusief hun Uitgebreide Algemene Vergadering, aanvaardde in 1951 het met China onderhandelde akkoord over 'vreedzame bevrijding'. Maar dat veranderde toen de overheid in 1956 besloot een landhervorming door te voeren in de Tibetaanse gebieden in de provincie Sichuan. De plaatselijke elite nam het niet dat hun bezit en rechten aangetast zouden worden. Dat zou uiteindelijk leiden tot het gewapend oproer in 1959. De jarenlange voorbereiding van het gewapend oproer stond onder leiding van de Amerikaanse geheime dienst CIA. Dat staat beschreven in "The CIA's Secret War in Tibet" van Kenneth Conboy (University Press of Kansas, 2002, 300 blz.), een boek waarvan CIA-specialist William Leary schrijft: "Een uitstekende en indrukwekkende studie van een grote geheime CIA-operatie tijdens de Koude Oorlog." Een ander boek heet "Buddha's Warriors – The story of the CIA-backed Tibetan Freedom Fighters" van Mikel Dunham (Penguin, 2004, 434 blz.). Je kan erin lezen hoe de CIA honderden Tibetanen overbracht naar de VS, hen trainde en bewapende. Wapens dropte boven het gebied. Mensen leerden hoe ze rijdend te paard konden vuren, enz. Het voorwoord van dit boek is geschreven door "His Holiness the Dalai Lama". Hij vindt het blijkbaar een eer dat de gewapende separatistische rebellie geleid werd door de CIA. Zijne Heiligheid schrijft in dit voorwoord: "Although I believe that the Tibetan struggle can only be won by a long-term approach and peaceful means, I have always admired these freedom fighters for their unflinching courage and determination." (blz. XI)
Tibetaanse en internationale reacties bij de communistische machtsovername in 1951
Infortibet, 14 jan 08
Lees het artikel...
Het “Schaduwcircus: de CIA in Tibet”, een documentaire herbekeken
Infortibet, 5 feb 08
Lees het artikel...


Tibet: voor de democratie, samen met Bush?
In oktober vorig jaar kreeg de dalai lama van het Amerikaanse parlement de Gouden Medaille, de hoogste onderscheiding die het parlement kan uitreiken. Zijne Immer Glimlachende Heiligheid hield een toespraak. Hij prees Bush voor zijn inspanningen in de wereld voor vrijheid, democratie en mensenrechten. Hij noemde de VS "de kampioen van de democratie en de vrijheid". Eerder al had hij de oorlog in Afghanistan "een bevrijding" genoemd en de Koreaanse oorlog in de jaren '50 "een halve bevrijding", terwijl die van Vietnam "een mislukking" was. Vanzelfsprekend krijgt de dalai lama op de eerste plaats steun van ultra-rechts. Niet alleen omwille van diens felle anticommunisme maar ook omwille van diens racisme.
Zijn regering in ballingschap veroordeelt gemengde huwelijken tussen Tibetanen en 'anderen' om de zuiverheid van het belaagde ras te behouden. Daar kan iemand als Jörg Haider in Oostenrijk zich in vinden. Mensen als Haider zijn dan ook de eersten om de dalai lama bij te springen.
Een gouden Bush-medaille en engel Merkel voor de 14e dalai lama
Infortibet, 14 feb 07
Lees het artikel...
Jörg Haider zu chinesischer Gewalt in Tibet: "Es ist eine Schande, dass man sich für die Spiele des Friedens mit Gewalt rüstet!"
OTS, 16 maart 08
Lees het artikel...




17-03-2008, 00:00 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
13-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

China Nieuwsbrief nr. 8/2008 - 10 maart

Betere gezondheidszorg voor vrouwen op het platteland
De gemiddelde levensverwachting van de Chinese vrouw is sinds de revolutie van 1949 gestegen van 35 naar 74 jaar. Toch blijven er grote verschillen tussen stad en platteland. Het aantal vrouwen dat in het kraambed sterft, ligt op het platteland twee keer zo hoog. Het aantal baby's dat beneden de leeftijd van één jaar sterft, ligt op het platteland ook veel hoger. De minister en de vice-minister van Volksgezondheid hebben zelf deze feiten bekend gemaakt. De minister zei: "Het is de plicht van de regering ervoor te zorgen dat alle vrouwen toegang hebben tot een betaalbare en goede gezondheidszorg." De regering heeft een plan uitgewerkt dat er binnen de 7 jaar voor moet zorgen dat alle vrouwen in een ziekenhuis bevallen of daar toch minstens de kans toe hebben.
Women's health in rural areas targeted
Shan Juan, China Daily, 3 maart 08
Lees het artikel...


Minder dure gezondheidszorg op het platteland
Chinese media brachten vorige week het verhaal van een vrouw bij wie een hersentumor moest weggenomen worden. De operatie zou de familie 6.000 euro kosten, wat overeenkomt met zes jaarsalarissen van de vader. De hoge kost zou betekenen dat de dochter niet verder kan studeren. Maar, schrijven de media, dankzij de ziekteverzekering die sinds 2003 op het platteland bestaat, krijgt de familie 1.800 euro terugbetaald. In verhouding niet zo heel veel, maar toch al meer dan voor 2003. De regering gaat stapsgewijze meer geld pompen in het systeem zodat de terugbetalingen een flink stuk hoger zullen liggen. Nu betalen de 730 miljoen aangesloten plattelandsbewoners 1 euro per jaar bijdrage. De overheid betaalt voor ieder van hen jaarlijks 4 euro.
China strives to improve rural access to medical care
Xinhua, 4 maart 08
Lees het artikel...


Alle drie jaar evenveel nieuwe jobs als totale tewerkstelling in Duitsland
Tot 2020 zullen er ieder jaar gemiddeld 15 miljoen meer Chinezen aan het werk gaan. Dat betekent dat er alle drie jaar evenveel nieuwe jobs bijkomen als de totale tewerkstelling in Duitsland. In 2020 zal China 850 miljoen werkende boeren, arbeiders, bedienden, kaderleden en zelfstandigen tellen – dat is bijna zes keer meer dan het aantal werkenden in de Verenigde Staten. In de steden zullen 510 miljoen mensen aan het werk zijn, bijna het dubbele van vandaag. De grootste groep nieuw-werkenden in de steden wordt gevormd door de 150 miljoen plattelandsbewoners die de komende 12 jaar naar de steden zullen trekken. De Chinese cijfers staan in een rapport van het ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid.
China to create millions of job opportunities by 2020
Xinhua, 4 maart 08
Lees het artikel...


15 miljoen privé-ondernemers
Er zijn momenteel 15 miljoen Chinese privé-ondernemers die 120 miljoen mensen tewerkstellen. In deze telling zijn enkel de ondernemingen opgenomen die een omzet van minstens 50.000 euro per jaar hebben. Zij stellen gemiddeld 8 mensen tewerk. Er zijn grote ondernemingen bij maar in regel gaat het om KMO's en om mensen die zichzelf plus soms nog een paar familieleden tewerkstellen. De gezamenlijke tewerkstelling is 30 keer hoger dan in 2000. Het gezamenlijke kapitaal is 7 keer hoger dan in 2000. De scheve verhouding tussen de groei van het aantal jobs en die van het kapitaal toont dat het vooral arbeidsintensieve en geen kapitaalintensieve ondernemingen zijn. De overheid moedigt deze sector aan omdat ze voor veel tewerkstelling zorgt.
Registered capital of Chinese private sector hits 10 trillion yuan
People's Daily, 3 maart 08
Lees het artikel...


Staatssector sterker dan 5 jaar geleden
Premier Wen Jiabao zei in een toespraak tot het parlement dat de staatssector nu een betere greep heeft op de economie dan 5 jaar geleden. Dat komt omdat de overheid de leidende sectoren sterker en kapitaalkrachtiger gemaakt heeft. Het kapitaal van de overheidssector was in 2006 61 procent hoger dan in 2002. De winst bedroeg 223 procent van in 2002 en de belasting verdubbelde.
Premier: China's state sector robust
Xinhua, 5 maart 08
Lees het artikel...


Economie twee derde groter dan in 2002
De voorbije vijf jaar is de Chinese economie met gemiddeld 10,6 procent per jaar gegroeid. Bij ons groeide de economie met gemiddeld 2,5 procent per jaar. De Chinese economie is twee derde groter dan in 2002. Het overheidsinkomen groeide met 71 procent. De reserves aan buitenlandse valuta bedragen 1.500 miljard dollar. Ze zijn de hoogste ter wereld.
China's economy grew by 65.5% in five years
Xinhua, 5 maart 08
Lees het artikel...


Concurrentiekracht gaat achteruit
Ruim de helft van de ondervraagde buitenlandse bedrijfsleiders in China zegt in een enquête dat de Chinese economie aan concurrentiekracht inboet en dat daarom de delocalisatie naar de twee buurlanden Vietnam en India zal toenemen. Het verlies aan Chinese competitiviteit is een gevolg van de stijging van de yuan tegenover de andere munten en de stijging van de lonen. 17 procent van de ondervraagden zegt binnen de vijf jaar ook daadwerkelijk helemaal of deels naar het buitenland te verhuizen.
Foreign firms say China losing competitive edge
The Economic Times (India), 4 maart 08
Lees het artikel...


Rijken vinden dat ze teveel belasting betalen
Rijke lui dringen er bij de regering op aan de belasting op hun inkomens te verlagen. Onder hen Zhang Yin, de rijkste vrouw van het land en nummer tien op de lijst van rijkste Chinezen. Zij vindt dat een belasting tot 45 procent op een inkomen boven de 10.000 euro per maand veel te hoog is. Zhang heeft een vermogen van 2,2 miljard euro. Ze krijgt de steun van Lee Zhang, de baas van Deutsche Bank in China en van andere rijken. Zij zeggen dat de inkomstenbelasting in Hong Kong tussen 2 en 19 procent schommelt, in Singapore tussen 4 en 21 procent, in Maleisië tussen 1 en 29 procent, en in het socialistische Vietnam tussen 5 en 35 procent. Net zoals de liberalen bij ons voeren ze aan dat de 'hoge' belasting in China de belastingontwijking aanmoedigt. En net als onze liberalen zeggen ze dat er daartegen geen ander middel is dan de belastingvoeten te verlagen. Hun voorstel heeft bij heel wat mensen en in de media tot verontwaardiging geleid.
China's Richest Ask For A Tax Break
Shu-Ching Jean Chen, Forbes, 4 maart 08
Lees het artikel...


Nieuwe metrolijnen voor Wuhan
Wuhan is een sleutelstad in centraal China die samen met het nog verder gelegen Chongqing de brug vormt naar het westen van China. De overheid bouwt beide steden aan een zeer hoog ritme uit. In Wuhan wordt het metro-systeem uitgebreid tot 12 lijnen met 309 stations. De werken gaan 26 miljard euro kosten. Ze moeten gereed zijn in 2015. Dan zal 66 procent van de 9 miljoen inwoners op hoogstens 600 meter van een ondergronds station wonen.
City in central China plans to spend US$40 billion on subway system
International Herald Tribune, 3 maart 08
Lees het artikel...


Begroting defensie groeit met 17,6 procent
Het Chinese parlement heeft het plan goedgekeurd om de begroting voor landsverdediging dit jaar te verhogen met 17,6 procent. Defensie krijgt 41 miljard euro. In de tien jaar tussen 1979 en 1989 verlaagde de overheid de defensie-uitgaven met gemiddeld 5,8 procent per jaar. Sindsdien wordt het budget jaar na jaar opgetrokken. Vanaf 2003 is dat telkens met minstens 15 procent per jaar. Ondanks de hogere cijfers, hinkt China's defensie-apparaat technologisch minstens twee decennia achter op dat van de Verenigde Staten, daarover bestaat in de VS zelfs geen discussie. China beschikt over geen enkel vliegdekschip. Het land heeft slechts vier onderzeeërs waarvan er twee al jaren niet meer ter zee geweest zijn. De twee andere zijn zo oud als Methusalem. Toch zijn de VS bijzonder boos over China's defensie-uitgaven. Want die zouden het regionaal evenwicht verstoren. Daarmee wordt de toestand bedoeld waarbij de VS geen enkele militaire opponent hebben. De militaire uitgaven van de Volksrepubliek zijn in vergelijking met andere landen niet hoog. Die van de VS bedragen voor dit jaar 340 miljard euro, zonder de uitgaven voor de oorlogen in Irak en Afghanistan mee te rekenen en zonder rekening te houden met de militaire uitgaven - bijvoorbeeld research naar nieuwe atoomwapens - die ondergebracht zijn bij andere ministeries dan Defensie.
China's defense budget to grow 17.6 percent in 2008
Xinhua, 4 maart 08
Lees het artikel...

China to raise military spending
BBC, 4 maart 08
Lees het artikel...


China voert meer graan uit
In de eerste 11 maanden van 2007 voerde China 9,2 miljoen ton graan uit, dat is 77 procent meer dan het jaar ervoor. China voerde in dezelfde periode 1,44 miljoen ton graan in, 56 procent hoger dan het jaar ervoor. De handelsbalans staat zo 7,8 miljoen ton graan in het positief. Het verhaal dat China mee schuldig is aan de hogere graanprijzen op de wereldmarkt omdat het meer consumeert en invoert, heeft geen grond.
China's role in stable global grain prices
People's Daily, 19 feb 08
Lees het artikel...


Baas Rio Tinto: China doet belang van Amerikaanse economie afnemen
De grote baas van de tweede mijnbouwmaatschappij ter wereld, Rio Tinto, zegt dat de economische groei in China de invloed van de Amerikaanse economie doet verzwakken. Als er een recessie komt in de VS, dan zal China die neergang in onze sector meer dan goed maken, voegt hij eraan toe.
Rio sees China metals demand offsetting weak U.S.
Allan Dowd, Reuters, 3 maart 08
Lees het artikel...


Zuid-Afrikaans vice-minister: liever China dan Europa
De Zuid-Afrikaanse vice-minister van Handel zegt dat de Europeanen hun greep op Afrika vrezen te verliezen ten voordele van China. Dat is de reden, zegt hij, waarom de Europese Unie Afrikaanse staten opsluit in zogeheten economische partnership akkoorden, EPA's. Hij voegde eraan toe dat de Afrikaanse landen er goed aan doen minder te focussen op Europa en de voorkeur te geven aan handelsrelaties met China en India. Hij zegt: "China en India geven de ontwikkelingslanden een hogere prijs voor hun grondstoffen. Zij dwingen ons niet onze tarieven te verlagen zoals Europa dat doet. India en China bieden de ontwikkelingslanden betere akkoorden dan de oude koloniale meesters ons voorstellen. (...) Brussel beweert dat de EPA's de integratie en de ontwikkeling van onze regio ten goede komt en dat Europa geen mercantilistische bedoelingen heeft. Maar de waarheid is anders. De EPA's verhinderen ontwikkelingslanden voordeel te halen uit de verkoop van hun goederen op de markten van de ontwikkelde landen."
EPAs Born of EU's Concern with China in Africa
Miriam Mannak, IPS, 26 feb 08
Lees het artikel...

Wereldbank: "China houdt grote belofte in voor Afrika"
De vice-voorzitter van de Regio Afrika van de Wereldbank heeft lovende woorden voor de inspanningen van China in Afrika. Het ontbreken van de infrastructuur op vlak van verkeer, onderwijs, gezondheidszorg vormt een belangrijke hinderpaal op de weg naar ontwikkeling. Het is op dat terrein dat China in Afrika het meest actief is. China houdt ook een grote belofte in voor Afrika omdat het land zorgt voor investeringen en de overdracht van technische kennis, aldus nog deze Oby Ezekwesili.
World Bank seeks China's joint efforts in African development
Xinhua, 6 maart 08
Lees het artikel...


Nigeriaanse president: China speelt cruciale rol in onze ontwikkeling
De president van Nigeria heeft de hoop uitgesproken dat China bereid is tot een relatie met wederzijds voordeel in de ontwikkeling van Nigeria's energiesector en verkeersinfrastructuur. We hebben een strategisch partnership met China nodig om in het jaar 2020 tot de 20 meest geïndustrialiseerde landen ter wereld te behoren, zei de president. China speelt voor ons een cruciale rol, voegde hij er nog aan toe.
Nigeria's President seeks strategic partnership with China
Pana (Nigeria), 28 feb 08
Lees het artikel...


Zambia maakt vrij handelszone voor hoofdzakelijk Chinese bedrijven
Zambia heeft een belastingvrije handelszone gecreëerd waar Chinese bedrijven welkom zijn. Er staan al 50 Chinese bedrijven klaar. De Zambiaanse overheid wilde in eerste instantie hier alleen Chinese bedrijven toelaten maar na aandringen van de Chinese zijde, mogen nu ook anderen hier hun activiteiten ontplooien. In de zone zouden 6.000 mensen aan de slag kunnen.
Zambia, China to sign free zone deal
Haggai Chilabi, Reuters, 5 maart 08
Lees het artikel...


Zambiaanse arbeiders in botsing met Chinese mijnbazen
Er zijn weinig Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders die grondige kritiek hebben op de rol van China. Wij kennen er niet één. Ze vinden integendeel dat de economische betrekkingen met China "de hoop voor onze toekomst zijn", om het met de woorden van de Zuid-Afrikaanse president te zeggen. Maar daarom zijn nog niet alle betrekkingen zoals ze zouden moeten zijn. Er zijn gevallen bekend waar het wederzijds voordeel niet in balans is en waar de Chinese kant vooral denkt aan de eigen ontwikkeling en veel minder aan die van Afrika. Zoals in de Zambiaanse Chambishi kopermijn. De arbeiders gingen daar in staking tegen het beleid van de Chinese bazen die volgens de vakbond te lage lonen uitbetalen en te weinig hoog hebben voor de veiligheid. Het kwam tot botsingen waarbij twee Zambianen en één Chinees gewond werden. Geen fraaie toestand. Nader onderzoek moet nog uitmaken wat de structurele oorzaak is van dit soort ontsporingen.
Zambia: Riot at Chinese-Owned Mine
Houston Chronicle, 4 maart 08
Lees het artikel...



13-03-2008, 16:10 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

China Nieuwsbrief nr. 7/2008 – 3 maart

Platteland heeft grote achterstand
Het Nationaal Bureau voor de Statistiek heeft de leefomstandigheden op het platteland onderzocht. Uit de studie blijkt opnieuw hoe breed en diep de kloof is tussen platteland en stad. Op het platteland, waar 730 miljoen mensen wonen (56 procent van de bevolking), is China nog steeds een derdewereldland. Slechts 23 procent van de gezinnen heeft behandeld en gecontroleerd drinkbaar water. Minder dan 13 procent heeft een WC met spoelbak. De leefomstandigheden verbeteren jaar na jaar en heel wat sneller dan in de andere derdewereldlanden, maar het zal nog lang duren voor het platteland ontwikkeld zal zijn. De belangrijkste voorwaarde is dat nog eens 250 miljoen boeren hun akker verlaten en naar de industrie of de dienstensector trekken terwijl tegelijk de landbouwproductie toch toeneemt. Gemeten aan het ritme dat dit gebeurde in de periode 1996-2006, zal het proces nog 30 jaar duren.
Safe drinking water still in short supply in rural China
Xinhua, 27 feb 08
Lees het artikel...


58 miljoen boerenkinderen missen hun ouders
De Algemene Vrouwenfederatie heeft een rapport gepubliceerd waarin staat dat 20 procent van de kinderen op het platteland onder de 17 jaar het moeten doen zonder hun ouders omdat die allebei migrant zijn - naar de stad getrokken om er te werken. Deze mingong (boeren-arbeiders) vormen de ruime meerderheid van de arbeidersklasse in de industrie. Het gaat om 58 miljoen kinderen waarvan 40 miljoen 14 jaar zijn of jonger. De kinderen worden meestal opgevangen door familie.
Report finds 20% of rural children 'left behind' by migrant worker
People's Daily, 27 feb 08
Lees het artikel...


Ondervertegenwoordiging migranten in parlement
Het dagblad van de Communistische Partij meldt dat er drie migranten verkozen zijn tot lid van het nationaal parlement. Er zijn bijna 3.000 parlementsleden. De migranten hebben dus 0,1 procent van de zetels. Ze maken nochtans naar schatting 10 à 13 procent van de bevolking uit. Je kan hun vertegenwoordiging bezwaarlijk een grote vooruitgang noemen. Anderzijds is het aantal arbeiders in het parlement verdubbeld. Het aantal boeren is toegenomen met 70 procent. De aanwezigheid van migranten, arbeiders en boeren of het gebrek daaraan zegt uiteraard niet veel over de sociaal-economische en politieke lijn die het parlement volgt.
Trois travailleurs migrants entrent à l'Assemblée Populaire Nationale
Quotidien du Peuple, 29 feb 08
Lees het artikel...


Sterke stijging minimumlonen
De minimumlonen gaan aan een snel ritme omhoog. Deels om tegemoet te komen aan de hogere prijzen, deels om de binnenlandse consumptie op te trekken en deels omdat sommige industrieën en streken kampen met een tekort aan arbeidskrachten. De minimumlonen verschillen van provincie tot provincie omdat de leefomstandigheden verschillen. Dit jaar ging het minimumloon in Tibet met 50 procent omhoog. In de provincie Guangdong stijgen de minimumlonen met 18 procent. In andere provincies en steden was dat 20 procent. Gemiddeld stegen de minimumlonen in het land in 2007 met 15 procent en dit jaar al met 21 procent. De inflatie bedroeg in 2007 4,5 procent. De inflatie in januari was 7,1 procent.
China raises minimum wages to calm consumers
Moming Zhou, MarketWatch, 27 feb 08
Lees het artikel...


Ziekteverzekering voor niet-werkenden in 317 steden
China heeft drie systemen van ziekteverzekering: voor de stedelingen die werk hebben (sinds 1998), voor de mensen op het platteland (sinds 2003) en nu ook voor de mensen in de steden die niet werken zoals kinderen, jongeren, oudere mensen, werklozen, gehandicapten. In september vorig jaar is in 88 steden een project gestart om het derde systeem uit te proberen. Dat blijkt goed te werken en daarom wordt het nu uitgebreid naar 317 steden. De verzekerden moeten een jaarpremie betalen van 24 euro voor een volwassene en 10 euro voor een kind. Sinds het systeem in voege is in de proefsteden, is het aantal door de patiënt geweigerde behandelingen of ingrepen wegens te duur, gezakt met 10 procent.
Medicare scheme to go nationwide
Shan Juan, China Daily, 27 feb 08
Lees het artikel...


Zware straffen voor mijnbazen
In een openbare rechtszitting in een sportstadium voor de ogen van duizenden mensen, zijn 17 bazen van een staatssteenkoolmijn veroordeeld van een jaar celstraf tot levenslang. Hun beleid wordt verantwoordelijk geacht voor de dood van 105 mijnwerkers in december 2007. Ze hadden het dubbele van het toegelaten aantal mensen aan het werk gezet in schachten en soms dan nog op plaatsen waar niemand mocht werken. De 105 stierven na een gasontploffing in een lange tunnel waar geen luchtafzuiging voorzien was, ook al is dat reglementair verplicht.
17 sentenced for coal mine blast
Xinhua, 25 feb 08
Lees het artikel...


Draconische maatregelen voor het milieu
De regering neemt draconische maatregelen om de milieuvervuiling in de hoofdstad tegen te gaan. Er zijn al tientallen fabrieken en steenkoolcentrales gesloten in en rond Beijing zelf en in provincies die grenzen aan de hoofdstad. Het gebied waarin de zuiveringen plaatsvinden, is bijna zo groot als de oppervlakte van Duitsland, Frankrijk en Italië samen. Het is onduidelijk wat er gebeurt met de arbeiders die in deze vervuilende fabrieken werkten.
Beijing Closes Factories In Bid to Clear the Air For the Olympics
Mei Fong, Wall Street Journal, 28 feb 08
Lees het artikel...


Fabriek plastiek zakken gesloten
De radicale aanpak van de regering op vlak van milieubescherming wordt in het Westen voorgesteld als een public relations-stunt in de aanloop naar de Olympische Spelen. Het gaat echter veel verder dan dat. Zopas heeft de overheid een fabriek gesloten die dunne plastic zakken maakte. Vanaf 1 juni is het de winkels verboden plastic zakken aan hun klanten te geven. In de fabriek werkten 20.000 arbeiders. Ook hier is het niet duidelijk wat er met hen gebeurt.
Fermeture du plus grand fabriquant de sacs plastiques
Quotidien du Peuple, 27 feb 08
Lees het artikel...


Boetes voor watervervuilers
Bedrijfsleiders die betrapt worden op het illegaal lozen van vuiligheid in beken of rivieren kunnen een boete krijgen gelijk aan de helft van hun jaarloon. Het bedrijf zelf kan een boete krijgen van 100.000 euro. Zo staat het in een nieuwe wet. Eén derde van de Chinese waterlopen staat gecatalogeerd als "zeer zwaar vervuild".
Heavy fines await water polluters
Zhu Zhe, China Daily, 27 feb 08
Lees het artikel...


Op de beurs genoteerde bedrijven moeten milieu-rapport maken
De bedrijven die op de beurs genoteerd zijn moeten een nauwkeurig rapport opstellen over de milieu-effecten van hun activiteiten. De vice-minister van Milieu zegt dat de bedrijven tot nog toe meestal erg vaag bleven over de weerslag van hun activiteiten op het milieu en dat daar een einde aan moet komen.
China's listed firms forced to submit environmental data
AFP, 26 feb 08
Lees het artikel...


Zware milieuvervuilers mogen niet naar de beurs
Ondernemingen die het niet zo nauw nemen met het milieu krijgen geen toegang meer tot de beurs. De maatregel heeft al tien ondernemingen getroffen waaronder ook staatsondernemingen. Het is een nieuwe manier om ondernemingen te verplichten hun gedrag te veranderen. Vorig jaar was al beslist dat vervuilende ondernemingen geen bankkrediet en leningen meer krijgen.
Heavy polluters to be restricted from listing
China Daily, 25 feb 08
Lees het artikel...


Planten onder bescherming
China heeft een plan ontworpen om de flora beter te beschermen. Het plan moet tegen 2010 operationeel zijn en 90 procent van de planten onder bescherming plaatsen. Het land heeft 2.300 natuurreservaten die samen 15 procent van 's lands oppervlakte beslaan.
China unveils plant conservation strategy
Xinhua, 27 feb 08
Lees het artikel...


Liever China dan het IMF in Congo
Le Phare is een doorgaans pro-westerse krant in Kinshasa. Het is daarom des te opmerkelijk dat deze krant een lans breekt voor het handelsakkoord dat tussen Congo en China gesloten is eind vorig jaar. Le Phare ergert zich vooral aan de kritiek van het IMF, de Wereldbank en Westerse commentatoren op het akkoord. De krant schrijft dat deze kringen beter een toontje lager zouden zingen omwille van hun desastreuze politiek uit het verleden. Bovendien, zo gaat de krant verder, hebben we niet genoeg aan de 8,5 miljard dollar die de Chinezen vrijmaken, we hebben veel meer van dergelijke hulp en dergelijke akkoorden nodig om uit de onderontwikkeling te geraken. In plaats van de Chinezen te kritikeren, zouden de Westerse kringen hen beter feliciteren voor hun hulp aan Congo, zegt Le Phare.
FMI : douloureux passé en RDC
Jacques Kimpozo Mayala, Le Phare (Kinshasa), 20 feb 08
Lees het artikel...


Zambia: handelsakkoorden met wederzijds voordeel
"De recente handelsakkoorden tussen Zambia en China tonen dat China zijn belofte waarmaakt om samen te werken met Afrika en in het bijzonder met Zambia in onze gemeenschappelijke geest onze volkeren en landen te doen vooruitgaan," aldus de voorzitter van de Zambiaans-Chinese Handelsvereniging, Sebastian Kopulande.
China, Zambia sign $200m contracts
Xinhua, 26 feb 08
Lees het artikel...


China: "Sudan moet beter samenwerken in kwestie-Darfur"
Sundan werkt niet echt mee om de vredestroepen van de UNO en de Afrikaanse Unie ten volle hun werk te laten doen, zegt China. Maar ook de rebellenbewegingen moeten om de tafel gaan zitten. Alleen via onderhandelingen kunnen de problemen opgelost worden, aldus de hoge Chinese gezant in Sudan.
China urges Sudan to be "cooperative" on Darfur
Reuters, Sun 24 Feb 2008, 15:19 GMT
Lees het artikel...


Darfur: andere filmregisseurs volgen Spielberg niet
Spielberg wordt niet gevolgd door andere filmregisseurs in zijn beslissing zijn medewerking aan de Olympische Spelen in China stop te zetten. Drie andere regisseurs zijn niet van plan hun project in Beijing vaarwel te zeggen. Ze vinden de beslissing van Spielberg ongepast.
Film directors defend Beijing roles
By Nick Mulvenney, The Guardian, 23 feb 08
Lees het artikel...



13-03-2008, 16:05 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

China Nieuwsbrief nr. 6/2008 – 25 februari

80 miljoen minder boeren
Tussen 1996 en 2006 hebben 80 miljoen mensen het landbouwwerk vaarwel gezegd. Het aantal migranten (mensen die van het platteland naar de stad verhuizen) bedroeg eind 2006 130 miljoen, bijna het dubbele van tien jaar eerder. Op het platteland waren er nog 530 miljoen arbeidskrachten waarvan 70 procent actief was in landbouw, bosbouw, veeteelt, visteelt en aanverwante diensten.
Farm census finds massive shift to migrant labor
Xinhua, 21 feb 08
Lees het artikel...


Werkgevers moeten lonen optrekken om mensen aan te trekken
De lonen in de Pearl River Delta - de grootste industriële zone in China en in de wereld - zijn gestegen met 13 procent. De werkgevers hebben steeds meer moeite om arbeidskrachten te vinden. Nogal wat bedrijven trekken daarom meer naar het centrum en het westen van het land.
Employers boost wages in bid to attract workers
Chen Hong, China Daily, 19 feb 08
Lees het artikel...


Tweede nieuwe arbeidswet verontrust werkgevers
Na de Wet op het Arbeidscontract die op 1 januari in voege trad, is vanaf 1 mei de Wet op de Arbeidsbemiddeling van kracht. De wet maakt het de werknemers en de vakbonden gemakkelijker de toepassing van de sociale wetgeving af te dwingen van de werkgevers. Die vrezen nu een vloed van rechtszaken tegen hen. Ze zijn alsnog aan het lobbyen tegen de nieuwe wet.
Labour rules for resolving disputes may trigger flood of claims
Denise Tsang, South China Morning Post, 19 feb 08
Lees het artikel...


Drie Chinese banken halen de wereldwijde Top 25
De vijf jaar geleden door Westerse waarnemers, economisten en media ten dode opgeschreven Chinese banken stellen het wel. Drie van hen horen tot de Top 25 van de wereld.
3 Chinese banks in top 25 of world banking list
Xinhua, 20 feb 08
Lees het artikel...


15.000 mensen verhuisd omwille van Olympische Spelen
De Chinese overheid zegt dat in Beijing bijna 15.000 mensen de afgelopen jaren gevraagd is hun woning te verlaten om plaats te maken voor sportinfrastructuur in de aanloop naar de Olympische Spelen. Ze kregen allemaal een nieuwe woning of een nieuw appartement en een financiële vergoeding, aldus de China Daily.
Relocated Beijingers were not 'forced out'
Cui Xiaohuo, China Daily, 20 feb 08
Lees het artikel...


Weer 24 doden in illegale mijn
Opnieuw zijn er 24 doden te betreuren na een ontploffing in een illegale mijn. De ijzerertsmijn was verborgen achter de muren van een varkenskwekerij. De politie heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de vijf uitbaters die op de vlucht zijn.
Blast at China iron mine reportedly kills 24
Lindsay Beck, Reuters, 19 feb 08
Lees het artikel...


Alle hens aan dek tegen de inflatie
In januari stegen de consumptieprijzen in China met 7,1 procent. Dat is de sterkste stijging sinds september 1996. De belangrijkste oorzaken zijn: het handelsoverschot van China, de monetaire politiek van de Verenigde Staten, de zware sneeuwstormen en de wereldwijde stijging van de prijzen. De Chinese overheid heeft een batterij maatregelen genomen die ingrijpen in de marktmechanismen. De uitvoer van 57 soorten graan en tarwebloem wordt belast met 5 tot 25 procent. De banken mogen in 2008 niet meer lenen dan vorig jaar. Alle banken zijn verplicht 15 procent van het uitgeleende bedrag in reserve te houden. De regering zal de yuan sneller in waarde laten stijgen zodat de Chinese goederen en diensten in het buitenland duurder worden en het handelsoverschot niet verder stijgt maar hopelijk daalt. De maatregelen moeten de toename van de hoeveelheid geld in omloop inperken want dat is de voornaamste oorzaak van de inflatie. Verwacht wordt dat de maatregelen ten volle hun effect zullen krijgen in de tweede helft van dit jaar.
China Inflation Wafted To Fresh High By Harsh Winter
Vivian Wai-yin Kwok, Forbes, 19 feb 08
Lees het artikel...


Grootste vaccinatiecampagne uit de geschiedenis
China is met de vaccinatie begonnen tegen 15 ziekten. Het gaat om de grootste vaccinatiecampagne in de geschiedenis. Binnen de twee jaar moet 90 procent van alle kinderen ingeënt zijn. De vaccinatie is gratis.
Vaccination drive boosted to 15 diseases
Shan Juan, China Daily, 19 feb 08
Lees het artikel...


Meer drinkbaar water op het platteland
Het ministerie van Volksgezondheid wil dat meer dorpen op het platteland toegang hebben tot drinkbaar water en dat het rioleringsnetwerk uitgebreid wordt. 40 procent van de gezinnen op het platteland hebben nu drinkbaar water dat niet beantwoordt aan de normen. Daarom drinken plattelandsbewoners dikwijls gekookt water. De centrale overheid heeft 33 miljoen euro uitgetrokken - wat erg weinig is. Het artikel meldt niet wat de bijdrage is van de plaatselijke overheden.
Plan to improve rural sanitation
Shan Juan, China Daily, 19 feb 08
Lees het artikel...


Meer inspanningen nodig tegen HIV/AIDS onder homo's
Wat nog niet zo lang geleden een taboe was, wordt nu openlijk besproken. Er moet, zegt het ministerie van Volksgezondheid, meer aandacht besteed worden aan HIV/AIDS onder homosexuelen. We moeten middelen vinden om hen beter te beschermen, aldus het ministerie.
National efforts to prevent HIV/AIDS among gays
Shan Juan, China Daily, 21 feb 08
Lees het artikel...


Afgelopen 5 jaar 29 topfunctionarissen afgezet
De strijd tegen corruptie kostte 29 topfunctionarissen de voorbije 5 jaar hun job. Ze zijn ook allemaal voor de rechter gedaagd. De helft van hen was functionaris op ministerieel niveau. De meesten waren parlementslid. Eén van hen is ter dood gebracht.
China dismissed 29 members from parliament and top advisory body in past 5 years
Xinhua, 16 feb 08
Lees het artikel...


Voor meer democratie
Secretaris-generaal Hu Jintao heeft nogmaals gezegd dat de democratie binnen de Communistische Partij versterkt moet worden om de energie, de kennis, de wijsheid en de ervaring van de 71 miljoen leden ten volle te laten renderen. Hu wees er ook opnieuw op dat veel partijleden meer moeite moeten doen om hun bekwaamheid tot leiding geven te verbeteren.
Hu urges reform, innovation in Party building
Xinhua, 19 feb 08
Lees het artikel...


Drieklovendam krijgt meer milieubescherming
Het enorme project van de Drieklovendam bedoeld voor elektriciteitsopwekking en het opvangen van overtollig rivierwater om overstromingen uit te schakelen, krijgt nieuwe installaties ter bescherming van het milieu. De Chinezen gaan de hoeveelheid algen inperken, beschermde vissoorten kweken, de modderafzetting verminderen.
Barrage des Trois Gorges: mise en place de nouvelles installations de protection de l'environnement
Xinhua, 18 feb 08
Lees het artikel...


Uitstoot nieuwe auto's onderworpen aan hoogste Europese normen
Vanaf 1 maart moet iedere nieuw verkochte auto in de hoofdstad de uitstoot van schadelijke gassen beperken zoals beschreven staat in de Euro IV-regels. Die regels zijn zelfs niet van toepassing in de Verenigde Staten.
Cars sold in Beijing to meet new emission standards
Xinhua, 15 feb 08
Lees het artikel...


Industriële vervuilers krijgen de rekening
De overheid zet een systeem op waarbij industriële vervuilers zullen moeten betalen voor de rotzooi die ze veroorzaken. Er zal eerst in een aantal steden geëxperimenteerd worden met het systeem. Daarna wordt het veralgemeend.

Polluter insurance scheme to hold firms accountable
South China Morning Post, 19 feb 08
Lees het artikel...


15 procent groene energie op eigen kracht
Tegen 2020 moet 15 procent van alle energieproductie uit hernieuwbare bronnen komen zoals wind en zon. Ter vergelijking: het streefcijfer in België is tegen die datum 13 procent. China krijgt hiervoor goeie punten. Maar er is ook gegrom. En wel bij de Westerse firma's die veel geld verdienen op de groene markt. China heeft immers laten weten dat die buitenlandse firma's er nagenoeg niet bij te pas zullen komen. Het land steunt liever op eigen kracht.
China: Going Green, Going It Alone
Keith Johnson, Wall Street Journal, 20 feb 08
Lees het artikel...


Het Westen moet meer doen voor Darfur
De speciale Chinese gezant voor Darfur zegt dat het Westen te weinig doet om een onderhandelde oplossing voor het conflict te bereiken. Een aantal rebellenbewegingen in Darfur weigert over vrede te praten, zegt de gezant. Het Westen kan hier meer druk uitoefenen want verscheidene leiders van die bewegingen leven in Westerse steden, aldus Liu Guijin.
China urges West to do more on Darfur
AFP, 20 feb 08
Lees het artikel...


Voormalig Brits vice-premier waarschuwt voor Koude Oorlog tegen China
De Britse voormalige vice-premier Prescrott heeft gezegd dat het een grote fout zou zijn een nieuwe Koude Oorlog op te starten, deze keer tegen China. Hij verwees naar het dossier-Darfur waar volgens hem de kritiek op China op zijn minst eenzijdig is.
Prescott warns critics off China
BBC, 18 feb 08
Lees het artikel...


Buitenlandse investeringen verdubbeld
China heeft de belastingen op de bedrijfwinsten van buitenlandse ondernemingen opgetrokken van 15 naar 25 procent, een stijging met 66 procent. Toch zijn de buitenlandse investeringen in de voorbije maand januari ten opzichte van een jaar eerder meer dan verdubbeld. Over het hele jaar 2007 stegen die investeringen met bijna 14 procent.
FDI doubles despite tax concerns
Jiang Wei, China Daily, 19 feb 08
Lees het artikel...


Spoorwegen in Libië
In tegenspraak met de wijd verspreide mening is China in Afrika niet het meest actief op vlak van de zoektocht naar grondstoffen. De bouw van infrastructuur voor verkeer, nutsvoorzieningen en sociale doelstellingen is veel omvangrijker. In de eerste 11 maanden van 2007 tekende China Railway alleen al voor bijna 90 miljard dollar contracten in Afrika voor de bouw van spoorwegen. Vorige week sloot de grootste Chinese spoorwegbouwer een contract met Libië voor de aanleg van twee spoorwegen, samen 1.150 kilometer. De werken zullen 4 jaar duren. Ter vergelijking: de aanleg van twee extra lijnen tussen Leuven en Brussel in de jaren '90 duurde 5 jaar. Die lijn is slechts 25 kilometer lang.
Chinese railroad builder secures Libya contract
International Herald Tribune, 18 feb 08
Lees het artikel...


Elektriciteitscentrale in Nigeria
De Chinese staatsmaatschappij CNEEC bouwt in Nigeria een grote centrale die de sleutelindustrie in het zuiden elektriciteit zal leveren. De Chinezen zullen daarbij hun technologie overdragen aan Nigeria.
Nigeria: China to Build Country's Coal Powered Plant
AllAfrica.com, 19 feb 08
Lees het artikel...


Waterbevoorrading en elektriciteitsnet in Angola
Een Chinese maatschappij is begonnen met het herstel en de uitbreiding van het waterleidingssysteem en de riolering in de stad Dondo in Angola. Ook het elektriciteitsnet van Dondo zal door de Chinezen op punt gesteld worden.
Angola: Chinese company builds new water supply system in Dondo
Macauhub, 12 feb 08
Lees het artikel...


Amerikaanse luchtmacht ziet oorlog met China
In de Verenigde Statenis is ruzie uitgebroken over het gevechtsvliegtuig F-22 Raptor. De top van de luchtmacht is openlijk in verzet gekomen tegen de minister en de vice-minister van Defensie. Het ministerie wil de bestelling van het aantal F-22's beperken tot 183. De luchtmacht wil er 200 meer. Het toestel haalt 1.500 kilometer per uur (1,5 mach) zonder naverbranding, dus zonder dat het door de radar opgemerkt wordt. Het is de dodelijkste maar ook duurste straaljager ter wereld aan een prijs van 225 miljoen dollar het stuk. Het argument van de top van de luchtmacht is dat de Verenigde Staten zich moeten voorbereiden op een clash met China.
Weapons Debate Puts China in Focus
By August Cole, Wall Street journal, 19 feb 08
Lees het artikel...


Afrika weigert hoofdkwartier Amerikaans Afrikakorps
Met de uitleg "Sommige Afrikaanse landen begrijpen ons niet," moest de Amerikaanse generaal Ward toegeven dat de Verenigde Staten geen enkel Afrikaans land, op uitzondering van Liberia, bereid hadden gevonden het hoofdkwartier van het Amerikaanse Afrikakorps op hun grondgebied toe te laten. Dus moet het hoofdkwartier van Africom naar Duitsland. Dat de Afrikaanse landen wegschuiven van de Amerikaanse en Europese voogdij is tekenend voor de veranderende tijd. De factor China is niet vreemd aan deze evolutie.

US drops Africa military HQ plan
BBC, 19 february 2008
Lees het artikel...





13-03-2008, 15:54 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

China Nieuwsbrief nr. 5/2008 – 18 februari


Tien realisaties sinds 2002
Het dagblad van de Communistische Partij somt in tien punten een aantal realisaties op van de voorbije 5 jaar. Het binnenlands product is verdubbeld, het beschikbaar inkomen van de stedeling en de plattelandsbewoner is sterk gegroeid, het systeem van sociale zekerheid wordt uitgebouwd, de internationale handel is verdubbeld,...
Les changements en Chine vus d'après dix grandes données
Le Quotidien du Peuple, 15 feb 08
Lees het artikel...


Meer belastingen voor hogere inkomens, vrijstelling van belasting voor de meerderheid
De regering wil het overheidsinkomen nogmaals verhogen door de personenbelasting te herstructureren. Ze doet dat in twee wegen: de gewone mensen betalen minder of geen belasting, de rijkeren betalen meer. Vorig jaar heeft de regering de niet-belastbare som van het inkomen opgetrokken tot 200 euro per maand. Alleen het gedeelte daarboven is belastbaar. In 2005 bedroeg de niet-belastbare som slechts 80 euro. Zo betaalt 70 procent van de loontrekkenden geen belasting op hun loon. Anderzijds wil de regering de hogere inkomens meer belasten zodat ze aan de herstructurering van de personenbelasting toch een goeie som overhoudt.
In China, Collecting Income Tax Proves Problematic
Andrew Batson, Wall Street Journal, 11 feb 08
Lees het artikel...


Beweging voor privatisering van de grond
In verschillende regio's eisen boeren de privatisering van de landbouwgrond, dat meldt India Times. In China is alle grond eigendom van de staat (ook de grond waar privé bedrijven op staan). Boeren zeggen nu dat de vrijmaking van landbouwgrond voor urbanisatie en industrialiseirng vaak gepaard gaat met corruptie. Er is maar één middel om dat uit te schakelen, zeggen ze en dat is de landbouwgrond in eigendom aan de boeren geven. De Communistische Partij is het daar niet mee eens.
China farmland privatisation protests set to grow
India Times, 11 feb 08
Lees het artikel...


Acties tegen onbetaald werk
Op verscheidene plaatsen blijven migranten actie voeren wegens onbetaald of laattijdige uitbetaling van hun loon. De regering heeft het niet gemakkelijk om een einde te maken aan die wanpraktijken.

New Year and New Unpaid Migrant Workers
Fengniao.com, 11 feb 08
Lees het artikel...


NGO's winnen juridisch gevecht voor migranten
Steeds meer niet-gouvernementele organisaties nemen het op voor de rechten van de migranten. Ze doen dat soms in samenwerking met de vakbond, soms los ervan. De rechtszaken die ze aanspannen tegen werkgevers die niet of veel te laattijdig de lonen betalen, worden doorgaans gewonnen, schrijft het blad van de Communistische Partij in Shanghai.
Why migrant workers praise the law
Shanghai Daily, 12 feb 08
Lees het artikel...


Breedband tot in de verste dorpen
Nu heeft 92 procent van de Chinese dorpen breedband. De regering wil dat optrekken tot 95 procent. Het aantal internetgebruikers in de dorpen bedraagt 52 miljoen, een stijging met 127 procent ten opzichte van eind 2006.
95 per cent of China's villages to be covered by broadband
The Hindu, 11 feb 08
Lees het artikel...


Planning opnieuw op de voorgrond, zegt Newsweek
Newsweek zegt dat het een illusie is te geloven dat de markt het communisme verdreven heeft. Integendeel, zegt het blad, de Chinese leiders grijpen terug naar de methodes van de communistische centrale planning om de economische problemen die typisch zijn voor de markt aan te pakken.
China returns to communist-style controls to cool inflation in market economy
By Joe McDonald, Newsweek, 10 feb 08
Lees het artikel...


Milieu: plaatselijke overheden werken onvoldoende mee
De centrale overheid heeft hoge doelstellingen gesteld voor de vermindering van de milieuvervuiling. Maar Beijing botst op de onwil van plaatselijke overheden die de economische groei niet willen hypothekeren in ruil voor een gezonder milieu. Dat zegt het ministerie van Milieu.
China green credit move meets resistance: watchdog
Zhou Xin, Reuters, 13 feb 08
Lees het artikel...


Wind-energie bijna verdubbeld
De opwekking van energie uit windturbines heeft euh... de wind in de zeilen. Vorig jaar realiseerde de overheid bijna een verdubbeling van de capaciteit.
China’s wind power generation up 95 pct last year
Associated Press of Pakistan, 10 feb 08
Lees het artikel...


Sneeuwstormen eisen hoge tol
De sneeuwstormen hebben 107 mensen het leven gekost. Ook het milieu heeft veel schade geleden. Tien procent van de bossen is vernield of zwaar beschadigd. Dat is gelijk aan een oppervlakte zo groot als Engeland. China was sowieso al van plan dit jaar 2,5 miljard bomen te planten - bijna twee bomen per Chinees. Dat aantal zal nu nog stijgen.
Snowstorms in China wreck an area of forest larger than England
The Guardian, 11 feb 08
Lees het artikel...


Congo-akkoorden zijn geen tweede kolonisatie
"De akkoorden afgesloten tussen China en Congo eind 2007 zijn geen tweede kolonisatie zoals sommige Europeanen beweren." Zo begint het artikel van MO*-redacteur John Vandaele dat de veel bezochte site Asia Times Online publiceert.
China Outdoes Europeans in Congo
John Vandaele, Asia Times Online, 11 feb 08
Lees het artikel...


Ziekenhuis, scholen en landbouwingenieurs voor Sierra Leone
China is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Sierre Leone, schrijft een krant in de hoofdstad Freetown. China bouwt een ziekenhuis van honderd bedden in de hoofdstad, twee scholen op het platteland, een nieuw gebouw voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Chinese landbouwingenieurs komen helpen bij de ontwikkeling van betere rijstproducten.
Sierra Leone: China Opens Development Packages for Country
Alpha Jalloh, The Independent (Freetown), 6 feb 08
Lees het artikel...


Kwijtschelding van schuld voor 49 landen
China heeft beslist 374 oude schulden van 49 arme landen kwijt te schelden.
China exempts 49 countries from 374 debts
Xinhua, 11 feb 08
Lees het artikel...


Filippijnse uitvoer groeit dankzij China
De Filippijnse economie is voor de helft afhankelijk van de export. China doet die export sterk groeien, aldus een krant in Manila. De Filippijnse uitvoer naar de Verenigde Staten neemt daarentegen af.
Exports jump 21.4%, thanks to increasing China demand
Roderick T. dela Cruz, Manila Standard Today, 12 feb 08
Lees het artikel...


The Guardian: waarom geeft men China de schuld van Darfur?
In de Verenigde Staten en sommige Europese landen zoals Groot-Brittannië en Nederland woedt een felle campagne tegen China. Het ontslag van Steven Speilberg als co-regisseur voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in augustus in Beijing was de voorbije week aanleiding voor een nieuw hoogtepunt in de campagne. De groepen die China hekelen komen op voor een boycot van de Spelen. Onder meer omdat China steun zou verlenen aan het 'genocidair' regime in Sudan dat in de provincie Darfur 200.000 mensen vermoord zou hebben. China doet de ogen toe voor de misdaden van het regime omdat het veel olie aankoopt in Sudan, luidt het. Op 14 februari besteedde de Britse krant The Independent zijn volle drie eerste bladzijden aan de zaak Spielberg-Darfur-China, op een manier die weinig met objectieve berichtgeving te maken heeft. Temidden van dit felle media-offensief willen we een paar moedigen citeren die tegen de stroom ingaan en die zeggen dat dit dossier complexer in mekaar zit dan sommige organisaties willen doen geloven. De eerste die we hier aan het woord laten is Jonathan Steele, redacteur-buitenland van The Guardian. China doet wat het kan om tot een onderhandelde oplossing te komen, schrijft Steele.
Why blame China?
Jonathan Steele, The Guardian, 14 feb 08
Lees het artikel...


Artsen zonder Grenzen tegen militaire tussenkomst Darfur
De tweede die we hier aan het woord laten over Darfur is de voorzitter van de Franse afdeling van Artsen zonder Grenzen, de belangrijkste hulporganisatie in Darfur. De uitspraken van deze Jean-Hervé Bradol dateren van bijna een jaar geleden maar blijven relevant. Hij wijst de eis af van hen die willen dat de Navo militair tussenkomt. Die eis wordt gepropageerd door Save Darfur, de meest actieve groep in de Verenigde Staten. Bij betogingen van Save Darfur klinkt zelfs af en toe de slogan: "Our troops out of Irak, and into Sudan!" Save Darfur zet de toon van de agitatie in de VS en West-Europa. De politieke lijn van de groep wordt bepaald door het Uitvoerend Comité. Daarin hebben pro-zionistische en christelijk-fundamentalistische groepen de bovenhand. Onder hen: American Jewish World Service, Jewish Council for Public Affairs, National Association of Evangelicals, National Council of Churches of Christ en Union for Reform Judaism. Jean-Hervé Bradol zegt dat deze groepen en Save Darfur geen humanitaire maar een politieke actie voeren die de bevolking in Darfur en Sudan geen heil brengt.
Humanitarian Action and Political Action — Don't Confuse the Two Doctors Without Borders, May 2007

Lees het artikel...


Campagne Darfur ingegeven door wrevel om verlies Afrika?
Tenslotte een artikel waarin de auteur vooreerst zegt dat hij absoluut geen fan is van de regering in Beijing. Toch merk ik op, aldus deze Brendan O'Neil, dat "een burgeroorlog in Afrika gebruikt wordt in een hysterische campagne om de Olympische Spelen in Beijing de Genocidaire Spelen te noemen". De agitatie, zegt O'Neil, berust niet op feiten maar is ingegeven door de wrevel van de Verenigde Staten en West-Europa over de steeds nauwere banden tussen Afrika en China die ten koste gaan van hun oude koloniale banden met Afrika.
And the gold medal for China-bashing goes to…
Brendan O’Neill, Spike.online, 14 feb 08
Lees het artikel...




13-03-2008, 15:49 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

China Nieuwsbrief nr. 4/2008 – 11 februari

Monopolie bedreigt ertsen-aanvoer naar China
De afgelopen weken woedde er een felle strijd om de controle over de ontginning van ijzererts, uranium, koper en bauxiet. De Brits-Australische groep BHP wilde de eveneens Brits-Australische groep Rio Tinto overnemen. Dat zou leiden tot de geboorte van een gigant die 30 procent van de wereldontginning van ijzererts en 10 procent van de wereldontginning van koper en bauxiet voor zijn rekening zou nemen. IJzererts is de belangrijkste grondstof voor staal. Bauxiet is dat voor aluminium. China voerde vorig jaar 50 procent van zijn ijzererts in. Daarvan werd 60 procent geleverd door het trio BHP, Rio Tinto en Vale. Die laatste is een Braziliaanse onderneming waarmee zowel BHP als Rio samenwerkingsakkoorden hebben. China zou met de fusie erg afhankelijk worden van één groep.
Mining giant bid ignites concerns
Katie Hunt, BBC, 6 feb 08
Lees het artikel...


Ertsen: Chinees tegenoffensief
Op 31 januari en 1 februari kopen Chinalco en Alcoa 12 procent van de aandelen van Rio Tinto. Ze betalen daarvoor 14 miljard dollar. Alcoa is een Amerikaanse groep die verscheidene joint-ventures heeft in China. Chinalco is een staatsonderneming en de grootste aluminiumproducent van China. De onderneming wordt geleid door Xiao Yaqing, een plaatsvervangend lid van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China. Hij leidt ook de strijd tegen de BHP-overname van Rio Tinto. Van de 14 miljard dollar betaalt Chinalco 12,8 milljard dollar, de grootste buitenlandse investering uit de Chinese geschiedenis. Chinalco is daarmee in één klap de grootste aandeelhouder van Rio Tinto. Na deze zet verhoogt BHP zijn bod tot 147 miljard dollar, 13 procent hoger dan het eerste bod. Maar de overnameprijs is per aandeel nog altijd 11 procent lager dan wat Chinalco en Alcoa per aandeel betaald hebben. Waarna Rio Tinto beslist het bod van BHP af te wijzen. De BBC besluit: "De Chinese staat heeft de ambities van een ster aan het kapitalistische firmament - BHP - gefnuikt."
Rio Tinto rejects $147bn BHP move
BBC, 7 feb 08
Lees het artikel...


Ertsen: China is een speler van formaat geworden
Vijf jaar geleden was China afwezig op de internationale ertsenmarkt, maar nu is dat land "a king maker" geworden, schrijft The Globe and Mail. Vijftien jaar geleden moest China (soms heel) diep het hoofd buigen voor de multinationals. Het had hen nodig voor investeringen, technologie, management-kennis, tewerkstellingskansen. Het stond vanuit een zwakke positie tegenover machtige conglomeraten. Die tijd is voorbij. Chinalco heeft nu een sleutelpositie in Rio Tinto. Analysten merken ook op hoe bekwaam China geworden is. De Chinese Rio Tinto-operatie dwingt bewondering en respect af, schrijft de Wall Street Journal. Ook opmerkelijk: China heeft zich in het Wilde Westen omringd met bedrijfsadviseurs, in dit geval Lehman Brothers. Die consulenten behoren zelf tot het Wilde Westen maar zij werken voor diegenen die hen betaalt. Het Chinese pragmatisme ten voeten uit.
China Shows Savvy in Rio Tinto Deal
Rick Carew and Andrew Batson, Wall Street Journal, 7 feb 08
Lees het artikel...


Overzicht belangrijkste Chinese buitenlandse participaties
Ter info: hieronder een overzicht van de belangrijkste buitenlandse participaties. Vorig jaar heeft de Chinese regering de instelling CIC opgericht, die 200 miljard dollar in portefeuille heeft om participaties in het buitenland te financieren. Het is daarmee zeker dat wat in 2004 begon als een schuchtere "go abroad" operatie, dit jaar naar een veel hoger en omvangrijker niveau zal klimmen.


Koper

Aard koper

Doelwit

Sector

Som ($)

Datum

Chinalco

Staat

Rio Tinto (Brits-Austr)

Ertsen

12,8

2008

ICBC

Staat

Standard Bank (Z.-Afr)

Bank

5,6

2007

Ch Invest Corp

Staat

Morgan Stanley (USA)

Investment

5

2007

Ch Invest Corp

Staat

Blackstone (USA)

Investment

3

2007

Ch Develop Bank

Staat

Barclays (Brits)

Bank

2,9

2007

Ping An

Privé

Fortis (Belg-Ned)

Verzekering

2,7

2007

CNOOC

Staat

NNP (Nigeria)

Olie

2,7

2007

Sinopec

Staat

OAO Udmurtneft (Rusl)

Olie

3,5

2006

CNPC

Staat

Petro Kazakhstan

Olie

4

2005


Gelijke rechten voor migranten-arbeiders
De industrie draait grotendeels op arbeiders die vanuit het platteland naar de steden en de ontwikkelingszones getrokken zijn. De overheid wil nu de praktijken stoppen van werkgevers die deze migranten minder of te laat betalen. De regering dreigt met ernstige straffen als dit nog gebeurt. Sinds twee jaar zijn de steden ook begonnen met de gelijkschakeling van migranten en oorspronkelijke stadsbewoners wat betreft hun recht op werk, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg.
New system to ensure migrant workers' pay
Xinhua, 7 feb 08
Lees het artikel...


Op het voorplan in research nieuwe medicamenten
Op het terrein van de ontwikkeling van nieuwe medicamenten is China van nergens naar het voorplan geschoven. De Chinese farmaceutische groepen hebben een research-capaciteit die groter is dan in het Westen.
China's New Great Leap Forward In Drug Discovery
Science Daily, 7 feb 08
Lees het artikel...


Winsten groeien
De derde grootste oliemaatschappij van China heeft in 2007 een winst geboekt voor belastingen van 5,7 miljard euro. De staats- en de privé-ondernemingen maken in China steeds meer winst maar ze zitten toch nog een stuk onder de winsten van ondernemingen in de kapitalistische landen.
China's CNOOC posts pretax profit of 56.5 bln yuan in 2007, up 17.5 pct
Forbes, 3 feb 08
Lees het artikel...


16de jaar op rij meer dan 10 procent groei in Shanghai
Het bruto binnenlands product van Shanghai groeide vorig jaar met 13,3 procent. Voor het 16de opeenvolgende jaar is de groei hoger dan 10 procent. Zoals in een goed ontwikkelde economie is de dienstensector het omvangrijkst.
GDP notches record as city sees a rosy future
Wang Yanlin, Shanghai Daily, 5 feb 08
Lees het artikel...


Wat Made in China heet, is niet altijd Made in China
"De Chinezen overrompelen onze markt...", u kent dat verhaaltje wel. Twee Canadese onderzoekers zijn nagegaan wat er allemaal in de verkoopprijs zit van 300 dollar voor een iPod die uit China ingevoerd wordt. Ze kwamen tot de vaststelling dat slechts een paar dollar van die 300 echt 'Made in China' is. Bijna alle componenten van het toestel worden niet in China maar elders gemaakt.
Made in China? Take a closer look
Marcus Gee, The Globe and Mail, 6 feb 08
Lees het artikel...


Levenslang voor topman Communistische Partij
De voormalige vice-voorzitter van de Communistische Partij van de provincie Shandong heeft levenslang gekregen voor corruptie. Hij had voor 650.000 euro steekpenningen aangenomen. Het proces werd niet in Shandong maar in de provincie Fujian gevoerd om gerechtelijke onpartijdigheid te garanderen.
Senior Communist gets life sentence for graft
AFP, 6 feb 08
Lees het artikel...


Top privé-ondernemer veroordeeld tot 12 jaar celstraf
De voormalige big boss van de grootste koelkast-producent in China zit in de cel en dat voor 12 jaar. Hij moet ook een boete betalen van 700.000 euro. Zeven kaderleden van zijn zakenimperium kregen één tot vier jaar cel. Ze werden veroordeeld wegens schriftvervalsing en geknoei met de boekhouding.
Ex-chair of fridge giant jailed for graft
Chen Hong, China Daily, 31 jan 08
Lees het artikel...


Minder steenkool gebruiken want te vervuilend
De belangrijkste Chinese energie-grondstof is steenkool. De ondergrondse voorraden zijn haast onuitputtelijk. Toch moeten we minder op steenkool steunen voor onze energie, zegt de vice-voorztter van de Commissie voor Nationale Ontwikkeling en Hervorming.
China needs to cut energy reliance on coal -official
Jim Bai, Reuters, 4 feb 08
Lees het artikel...


Australië verlaat militair front onder leiding van VS
Het belangrijkste internationale feit van de afgelopen week is de terugtrekking van Australië uit het vier-landenoverleg dat door de Verenigde Staten opgezet was om de invloed van China in Azië terug te dringen. De vier leden van dit gezelschap waren: de Verenigde Staten, Japan, India en Australië. De VS hebben het initiatief genomen voor dit front in 2005. Sindsdien hebben ze veel inspanningen geleverd om het front kracht te geven door de uitdieping van de wederzijdse relaties. Van 4 tot 9 september 2007 hielden de Verenigde Staten, Japan, India en Australië een grootscheepse militaire oefening waarbij 27 oorlogsschepen betrokken waren waaronder twee vliegdekschepen van de VS en eentje van India. Australië heeft nu beslist niet langer mee te werken aan dit militaire front. Dat is een fameuze klap voor de Verenigde Staten.

Australia to pull out of 'quad' that excludes China
Times of India, 6 feb 08
Lees het artikel...


China geen bedreiging maar kans, zegt Indonesische prof
De Verenigde Staten zien China eerder als een bedreiging. Maar de Zuid-Oost-Aziatische landen gaan daar niet in mee. Zij vinden dat China hen vooral kansen biedt. Tot die conclusie komt een professor Internationale Verhoudingen in Indonesië.
Rising China and the implications for SE Asia
Anak Agung Banyu Perwita, The Jakarta Post, 4 feb 08
Lees het artikel...


Grote automerken, wat zoudt gij zonder China zijn?
De motor (welja) van de auto-industrie sputtert in Europa, de VS, Canada. In Japan lag de autoverkoop in 2007 maar net even hoog als in 1977. Een drama. Gelukkig gooit China een reddingsboei uit. De autoverkoop van Ford groeide afgelopen jaar in China met 30 procent. Die van General Motors met 18 procent. Die van Toyota met 62 procent. Die van Volkswagen met 28 procent. De komende 15 jaar zal de groei van de autoverkoop in de wereld voor de helft gerealiseerd worden in China.
Int'l auto giants make progress in China
Xinhua, 5 feb 08
Lees het artikel...


Japan dankzij China niet zo gevoelig voor Amerikaanse recessie
The Wall Street Journal bericht dat Japan niet fel zal lijden onder de economische recessie in de Verenigde Staten omdat het Japanse bedrijfsleven zo nauw verbonden is met de Chinese economie.
Japan Gets Shelter via China Trade
Sebastian Moffett, Wall Street Journal, 5 feb 08
Lees het artikel...


China bedreigt onze positie, zegt chef inlichtingendiensten VS
De topman van de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft gezegd dat hij schrik heeft van China. Dat land maakt van zijn economische opgang gebruik om meer respect te krijgen van andere landen, aldus deze Michael McConnell. Eigenlijk bedoelt McConnell: de economische opgang van China maakt het veel landen mogelijk zich los te weken van de VS en meer aan te leunen bij China, en daar hebben we schrik voor.
U.S. sees Russia, China and OPEC financial threat
Randall Mikkelsen, Reuters, 5 feb 08
Lees het artikel...


Strijd tegen China is belangrijker dan oorlog in Irak
John Murtha is een parlementslid van de Amerikaanse Democraten. Hij is ook de voorzitter van het Comitee Defensie van het Amerikaanse Congres. Murtha vraagt de onmiddellijke stopzetting van de oorlog in Irak. In 2003 steunde hij de oorlog maar hij is van mening veranderd: die oorlog kost ons veel te veel en put ons leger uit op het ogenblik dat wij beter alles in het werk zouden stellen om de Chinezen economisch terug te dringen en ons militair voor te bereiden op de confrontatie, vindt hij nu.
U.S. lawmaker eyes China's military buildup
Richard Cowan, Reuters, 5 feb 08
Lees het artikel...


Hitler is dood. Maar toch...
Onder de titel "Hoe de democratie een monster voortbracht" trekt professor en Sir Ian Kershaw een parallel tussen Hitler en sommige hedendaagse regerings- en staatsleiders zoals Putin (Rusland), Chavez (Venezuela), Mugabe (Zimbabwe), Musharraf (Pakistan) en Ahmadinejad (Iran). Ian Kershaw is een in het Westen gerespecteerd historicus en kenner van de nazi-geschiedenis. Vreemd, want het is natuurlijk niet de democratie die Hitler en het nazisme voortbracht maar wel de grote Duitse conglomeraten zoals Krupp en Bayer, met steun van de Amerikaanse olie- en bankiersfamilie Bush en autofabrikant Ford. Kershaw noemt China niet bij naam. Maar iedereen op zijn lijstje is een tegenstander van de Amerikaanse hegemonie en allemaal zijn ze in min of meerdere mate bondgenoten van China. Kershaw is van mening dat tegen deze landen en mensen een 'democratisch' front gevormd moet worden.
How democracy produced a monster
Ian Kershaw, New York Times, 3 feb 08
Lees het artikel...


Chinees wordt topman van Wereldbank
Voor de eerste keer is het niet een Amerikaan of een West-Europeaan die benoemd is tot hoofd economist van de Wereldbank maar een Chinees. Die zei al meteen dat de Wereldbank veel kan leren van de ontwikkelingsstrategie van de Chinezen. Wat ongetwijfeld juist is want die strategie heeft geleid tot sociaal-economische successen die de afgelopen eeuwen nergens anders op te tekenen waren.
China's experience shores up WB's role in poverty reduction
Xinhua, 5 feb 08
Lees het artikel...


13-03-2008, 15:44 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

China Nieuwsbrief nr. 3/2008 – 4 februari



Uitzonderlijke sneeuwstormen
China is getroffen door uitzonderlijke sneeuwstormen. Grote gebieden zijn geïsoleerd en vallen zonder stroom. Tienduizenden arbeiders zijn in de weer om de toestand te normaliseren. Op vier dagen tijd werden 910 extra treinen ingelegd. Beijing trekt driehonderd miljoen euro uit voor wie getroffen is.
China Freezes
Li Li, Beijing Information, 31 jan 08
Lees het artikel...


14.000 dokters en verplegers naar rampgebieden
De regering heeft 14.000 man/vrouw medisch personeel naar de gebieden gestuurd die getroffen zijn door de felle sneeuwstormen.
14,000 medical staff rush to disaster-affected areas
Xinhua, 30 jan 08
Lees het artikel...


460.000 soldaten en 1 miljoen agenten helpen sneeuwruimen
De overheid heeft 460.000 soldaten naar de gebieden gestuurd die door felle sneeuwval getroffen zijn. Nog eens een miljoen politie-agenten proberen het verkeer terug vlot te krijgen.
China declares 'war' on winter
Aljazeera, 30 jan 08
Lees het artikel...


Extra hulp voor daklozen
De regering heeft voor de daklozen die zwaar getroffen zijn door het slechte weer ruimtes ingericht. Ze krijgen extra hulp, kleding, voedsel.
City tramps cared for in China's extreme snowy weather
People's Daily, 2 februari 09
Lees het artikel...


Het wordt een moeilijk jaar, zegt de Chinese premier
De Chinese regeringsleider zegt dat 2008 niet gemakkelijk wordt. Op binnenlands vlak heeft de overheid veel moeite om de inflatie terug te dringen en op buitenlands vlak dreigt een economische recessie.
La Chine prévoit des difficultés économiques cette année
La Tribune.fr, 28 jan 08
Lees het artikel...


Binnenlandse consumptie in de lift
Voor het eerst sinds 7 jaar is de binnenlandse consumptie een sterkere motor van de economische groei dan de investeringen. Wij willen de consumptie verhogen door de lonen op te trekken, zegt de overheid. Tiens... is dat geen goed idee voor de regeringen in Europa en de VS?
La consommation intérieure devient le moteur n°1 de la croissance économique
Quotidien du Peuple, 29 jan 08
Lees het artikel...


Kloof tussen stad en platteland moet smaller
De regering wil blijvende mechanismen in het leven roepen om de kloof tussen stad en platteland smaller te maken.
Permanent mechanism to close urban-rural gap
Xinhua, 31 jan 08
Lees het artikel...


Scherpere regelgeving tegen dure medicamenten en ziekenhuiszorg
De centrale overheid wil paal en perk stellen aan de praktijken waarbij de plaatselijke overheid en gezondheidsinstanties zelfstandig beslissen tot de verhoging van de prijs van medicamenten en ziekenhuiszorg.
China reiterates regulations on medical care costs
Xinhua, 28 jan 08
Lees het artikel...


Economische misdaden nemen toe
Het aantal economische midaden is vorig jaar toegenomen met ruim 4 procent. Daaronder te verstaan: inbreuken op de vennootschapswetten, fraude, diefstal, wanbeheer,... Het aantal zware misdaden zoals brandstichting, moord en verkrachting ging dan weer achteruit.
China sees rise in economic crimes in 2007
Xinhua, 31 jan 08
Lees het artikel...


97 nieuwe vlieghavens
Tegen 2010 wil China 45 nieuwe vlieghavens gereed hebben en tegen 2020 nog eens 52. Allemaal voor de burgerluchtvaart. Ze zullen verspreid zijn over het land zodat 82 procent van alle inwoners binnen een maximale afstand van 100 kilometer van een luchthaven woont.
Beijing plans to build 97 regional airports
Jamil Anderlini, Financial Times, 29 jan 08
Lees het artikel...


Samenwerking met WWF voor vermindering koolstof
De steden Shanghai en Baoding hebben met het WWF een samenwerkingsakkoord gesloten voor de vermindering van CO2-uitstoot.
Cities join WWF to cut carbon use
Sun Xiaohua, China Daily, 29 jan 08
Lees het artikel...


Weldra stadsbussen met bijna zero-uitstoot?
Het belangrijkste Chinese onderzoekscentrum voor autotechnologie heeft met wereldleider Adura een samenwerkingsakkoord gesloten voor de ontwikkeling van prototypes van stadsbussen die de koolstof-uitstoot verminderen tot bijna nul en het verbruik drastisch beperken.
China’s Auto Technology Leader Supports Adura Systems’ Cleantech Hybrid
Business Wire, 28 jan 08
Lees het artikel...


Samenwerking met Duitsland voor meer zuivere energie
China en Duitsland gaan samenwerken op het vlak van energiebesparing en zuivere energie. China speelt een belangrijke rol in de strijd tegen de opwarming van de aarde, zei de Duitse minister van Milieu.
China, Germany seek green energy co-op
Xiao Wan, China Daily, 1 feb 08
Lees het artikel...


Samenwerking met Noorwegen voor vermindering uitstoot
Noorwegen en China gaan samenwerken om de uitstoot van koolstofgassen te verminderen en hernieuwbare energie een sterke impuls te geven.
China and Norway boost cooperation on climate change
The Norway Post, 30 jan 08
Lees het artikel...


China sluit 50 kleinere elektriciteitscentrales
China probeert energie te besparen en de vervuiling tegen te gaan door kleinere en minder efficiënte elektriciteitscentrales te sluiten, ook al lijdt het land onder elektriciteitstekorten. In het totaal gaan centrales dicht die instaan voor 7 procent van de capaciteit.
China to shut 13 GW of small power plants in 2008
Chen Aizhu, Reuters, 29 jan 08
Lees het artikel...


Propagandafilm tegen corruptie
De stad Shanghai heeft een film gemaakt waarin mensen opgevoerd worden die betrokken waren bij het corruptie-schandaal dat in 2006 openbarstte. Die corruptie-zaak kostte de gemeenschap 1,2 miljard dollar. De film is te zien in de zalen van het stadsarchief. 115.000 mensen zijn al gaan kijken.
Playing in China: Shanghai's Scandal
James T. Areddy, Wall Street Journal, 30 jan 08
Lees het artikel...


Meer musea gratis toegankelijk
In zijn toespraak tot het Partijcongres in oktober zei secretaris-generaal Hu Jintao dat de culturele ontwikkeling van China achterloopt op de economische en sociale vooruitgang. Er worden diverse maatregelen genomen om daar wat aan te doen. Zo heeft de regering beslist steeds meer musea gratis toegankelijk te maken.
China opens more museums, memorial halls for free
Xinhua, 28 jan 08
Lees het artikel...


Ruim 700 buitenlandse journalisten in China
Het aantal buitenlandse journalisten in China bedroeg eind 2007 meer dan 700. Ze werken voor 374 media en komen uit 54 landen.
Foreign News Organizations In China Total 374
Xinhua, 29 jan 08
Lees het artikel...


De CIA op de bres voor de mensenrechten in China
Het grote aantal buitenlandse journalisten in China staat niet altijd garant voor objectieve informatie. Dat blijkt nog eens uit het artikel dat vorige week in de New York Times verscheen en dat nadien in grote trekken overgenomen is door The Guardian, de BBC en andere media.
Bij wijze van uitzondering geven we wat meer commentaar bij dit artikel. Het is namelijk een goed voorbeeld van hoe de agitatie rond de mensenrechten dikwijls geconcipieerd is.
Het artikel begint met de beschrijving van de arrestatie van een dissident. Die wordt thuis "stormenderhand" opgepakt op het ogenblik dat zijn vrouw hun dochter van twee maanden een badje geeft. Bij het artikel hoort een foto van het jonge en tot dan nog gelukkige gezin. De vader wordt weggevoerd. Moeder en kind krijgen huisarrest. Dochtertje Qianci is nu "de jongste politieke gevangene van het land", schrijft de journalist.
Dit verhaal, dat iedere lezer tot verontwaardiging aanzet, dient als v
ertrekbasis voor wat dan een algemeen artikel wordt tegen "de vervolgingen" tout court in de aanloop naar de Olympische Spelen. Journalist Jim Hardley voegt in zijn relaas nogmaals een scheut zielepijn toe waar hij een gedicht citeert van een anonieme Chinese blogger die treurt over "het geketende volk".
Hardley steunt zijn artikel op twee bronnen: Reporters Without Borders en Global Voices Online. De journalist omschrijft hen als niet-goevernementele en dus objectieve organisaties die diep bekommerd zijn om het geketende volk. In werkelijkheid is Reporters Without Borders een organisatie die geleid en mee-gefinancierd wordt door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Global Voices Online wordt op zijn beurt geleid door mensen van Reporters Without Borders en staat daarmee eveneens onder controle van de CIA. Kopman van Reporters Without Borders is Robert Ménard. Deze Ménard heeft ook nauwe banden met de maffia in Miami. In een eenheidsfront met de maffia voert hij al jaren strijd tegen Cuba en steunt hij de terroristische campagnes van de maffia en extreem-rechts tegen Cuba. Ménard heeft een zwaar palmares dat voor iedere journalist die een beetje research wil doen gemakkelijk toegankelijk is. Toch slaagt die man erin een vrij grote groep media te infiltreren met zijn organisatie. De New York Times, de krant die beschouwd wordt als de absolute wereldtop, hoort daarbij. De argeloze lezer wordt geïnformeerd over mensenrechten door de CIA, de organisatie die sinds haar ontstaan in 1948 miljoenen mensen vermoord heeft. Cynischer kan haast niet.

Mensenrechten is een lievelingsthema van de CIA en van Bush. De Amerikaanse president heeft in naam van de mensenrechten twee oorlogen gelanceerd met honderdduizenden doden en ontbering voor miljoenen anderen tot gevolg. Onafgezien van het feit dat de overweldigende meerderheid op deze aardbol een andere opvatting heeft over mensenrechten dan de CIA en Bush, is het inderdaad zo dat er in China inbreuken gepleegd worden. Dat is waar in àlle landen van de wereld. In de Verenigde Staten heeft de president een wet ondertekend waarin staat dat folteren "in zekere mate" toegelaten is. In de VS kunnen 40 miljoen mensen zich geen ziekteverzekering permitteren wat dramatische gevolgen heeft voor hun gezondheidszorg, nochtans een elementair mensenrecht. In België worden onschuldige kinderen maandenlang gevangen gezet in gesloten centra enkel en alleen omdat ze een land ontvlucht zijn dat hen geen toekomst kan bieden. Nog in België leeft één bejaarde op vijf onder de armoededrempel, ook al is een gelukkige oude dag na een levenlang werken een mensenrecht.
Zo zijn er voor ieder land inbreuken op de mensenrechten te melden. Reporters Without Borders en aanverwanten zijn op een zeer selectieve manier verontwaardigd, niet omwille van de mensenrechten maar omwille van de belangen van het Witte Huis. Zij maken misbruik van dat thema omdat het socialisme hen niet aanstaat en omdat ze een hekel hebben aan ieder land, of het nu China, Cuba of Venezuela is, dat ingaat tegen de hegemonistische ambities van de Verenigde Staten.
Dissident’s Arrest Hints at Olympic Crackdown
Jim Yardley, The New York Times, 30 jan 08
Lees het artikel...


Weer grote bestelling voor Boeing
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft weer een Chinese bestelling binnen, dit keer voor 30 toestellen.
China Eastern Airlines ordering 30 Boeing 737s
Seattle Post, 31 jan 08
Lees het artikel...


Beijing wil stabiliteit in provincie Xinjiang
In het westen van China ligt het Autonoom Gebied Xinjiang met de grootste olie- en gasvoorraden van het land. Het gebied grenst aan Kirgizië, Tadjikistan, Afghanistan en Pakistan. Niet ver van de grens ligt de Fergana-vallei die een kruispunt is van fundamentalistische agitatie. De Verenigde Staten proberen Xinjiang te destabiliseren door de infiltratie van agenten en de financiering van terroristische en religieus-fundamentalistische groepen zoals ze dat in Afghanistan, Centraal-Azië en Bosnië gedan hebben. China gaat in het tegenoffensief.
Xinjiang's stability has national strategic value
Xinhua, 28 jan 08
Lees het artikel...


Toenadering tussen China en India
De twee volkrijkste staten ter wereld, China en India, groeien steeds dichter naar mekaar, zegt een onderzoeker van de Amerikaanse Council on Foreign Relations die deze toenadering met lede ogen aanziet.
China's Yin, India's Yang
Lee Hudson Teslik, Council on Foreign Relations, Washington Post, 28 jan 08
Lees het artikel...


Investeren in Europa
De voorzitter van het staatsfonds CIC dat over 200 miljard dollar beschikt om in het buitenland te investeren, voelt zich niet welkom in Europa. Vooral de Franse president en de Duitse bondskanselier willen de Chinezen buiten houden. Andersom mag blijkbaar wel: Frankrijk en Duitsland investeren volop in China.
CIC chief feels 'unwelcome' in Europe
China Economic Review, 1 feb 08

Lees het artikel...


Amerikaanse wrevel over hervormingen
De Verenigde Staten hebben niet zo een hoge hoed op van de Chinese hervormingen. Die zijn eigenlijk meer voor de galerij, zei de Amerikaanse vice-minister van Handel. Want die Chinezen blijven de markt leiden en sturen en ze blijven hun staatsondernemingen voorrang geven. 't Is waar, 't is niet netjes.
US questions China's commitment to economic reforms
AFP, 31 jan 08
Lees het artikel...


China zal nog meer investeren in Iran
De Chinese ambassadeur in Teheran heeft gezegd dat China niet alleen wil investeren in de Iraanse energie-sector maar ook in transport, cultuur, ondertwijs, toerisme...
China reiterates eagerness to invest in Iran’s energy sector
Tehran Times, 31 jan 08
Lees het artikel...


Australië: China is onze reddende engel
Wij zullen gespaard blijven van de wereldwijde recessie dankzij China. Zo staat het in een rapport van de belangrijkste economische studiegroep van Australië.
Hungry China fills our plate
Gareth Trickey, The Herald Sun, 31 jan 08
Lees het artikel...


Meebetalen aan scholen en spoorweg in Namibië
China heeft Namibië 1 miljard dollar beloofd voor allerlei sociale projecten.
Namibia: China to Help Pay for Rail Project
The Namibian, 28 jan 08
Lees het artikel...


Koloniseringstheorie weerlegd
In het maandblad MO* dat vorige week verscheen, wordt het recente akkoord tussen China en Congo uit de doeken gedaan. Men zal zich herinneren dat dit akkoord dat eind vorig jaar afgesloten werd de woede opwekte van het IMF en de Wereldbank. Bij ons waren er mensen zoals Catherine Vuylsteke van De Morgen die dit akkoord afschilderden als een type-voorbeeld van neokolonialisme. Nu schrijft MO*: "In het akkoord zijn er bepalingen die de koloniseringstheorie weerleggen."
MO* somt ook de infrastructuurwerken op die de Chinezen financieren in Congo zoals 31 hospitalen van telkens 150 bedden, 145 gezondheidscentra met 50 bedden, 4 grote universiteiten, het parlementsgebouw, 20.000 sociale woningen, watervoorzieningen in Lubumbashi, spoorwegen, 250 km wegen rond en in Kinshasha, etcetera. Samen voor 9 miljard dollar.


13-03-2008, 15:37 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

China Nieuwsbrief nr. 2/2008 - 27 januari

Weer 20 doden bij zwaar mijnongeval
Een privé-steenkoolmijn die op last van de overheid gesloten was, is op illegale wijze heropend. Kort daarop vielen 20 doden bij een gasontploffing.
20 killed in blast in N. China illegal coal mine
Xinhua, 21 jan 08
Lees het artikel...


Overheid vraagt publiek om steun voor meer veiligheid op het werk
Er zijn langdurige campagnes bezig tegen de onveiligheid op het werk en tegen de corruptie. De Chinese regering vraagt het publiek om inbreuken op de veiligheidsregels te melden en te signaleren waar er mogelijk corruptie is die dikwijls bedoeld is om de veiligheidsregels te omzeilen.
China safety official wants public help
Charles Hutzler, Associated Press, 22 jan 08
Lees het artikel...


Hoge economische groei in 2007
De Chinese economie is het voorbije jaar met 11,4 procent gegroeid, het hoogste cijfer in 13 jaar. De groei in Europa lag op 2,5 procent. De snelle groei in China is een goede zaak maar zorgt er ook voor dat de overheid de economie moeilijker onder controle kan houden. Dit jaar hoopt de regering de groei te kunnen doen zakken tot een stuk onder de 10 procent.
China growth reaches 13-year high
BBC, 24 jan 08
Lees het artikel...


Industrie groeit met 18,5 procent
Van de hele economie is de industriële sector de snelst groeiende. In 2007 groeide het volume van geproduceerde waren in de industrie met 18,5 procent, bijna 2 procent meer dan de industriële groei in de loop van 2006. De investeringen groeiden in vergelijking met 2006 met bijna één kwart.

Fixed asset investment up 24.8%, industrial output up 18.5%
Xinhua, 24 jan 08
Lees het artikel...


Netto-inkomens in steden plus 12,2 procent, op platteland plus 9,5 procent
Het netto-inkomen van de gemiddelde Chinees is weer met een sprong vooruit gegaan in 2007. Na aftrek van de stijging van de prijzen in de winkel, blijft er voor de stedeling een inkomensgroei over van 12,2 procent. In 2006 was dat 10,4 procent. Een plattelandsbewoner houdt netto een inkomensstijging over van 9,5 procent. In 2006 was dat 'slechts' 7,4 procent. Als je een vergelijking maakt met de loonstijging in Europa en de VS, kom je in ademnood.
Residents' income up 12,2% in 2007
Xinhua, 24 jan 08
Lees het artikel...


Buitenlandse investeringen op recordniveau
In 2007 waren de buitenlandse investeringen goed voor 83 miljard dollar. De buitenlandse investeringen kwamen in 1992 op gang en stijgen ieder jaar. Wat niet in dit artikel staat maar toch het onthouden waard is: de buitenlandse investeringen waren in 2006 slechts goed voor 3 procent van de totale investeringen in China. De jaarlijkse buitenlandse investeringen in China zijn maar net even hoog als de jaarlijkse buitenlandse investeringen in het petieterige België. Belangrijk om weten want de mythe is nogal sterk dat de Chinese economische groei vooral te danken is aan de buitenlandse investeringen.
China says foreign direct investment rose to US$83billion in 2007
Canadian Press, 21 jan 08
Lees het artikel...


China zorgt voor veel jobs in Australië
De investeringen in het westen van Australië zwiepen de pan uit. Dat is het resultaat van de vraag vanuit China naar meer staal. Er komen voor miljarden dollars investeringen in de ertsmijnen, de spoorwegen, de havens, de wegenbouw. Met uiteraard meer jobs
Responding to China's steel needs
Peter Smith, Financial Times, 21 jan 08
Lees het artikel...


Filippijnse president: "Dankzij China hebben we minder last van economische achteruitgang in VS"
"We waren vroeger afhankelijk van het Westen maar nu zijn er andere markten," aldus de Filippijnse president Arroyo. Ze doelt op China.

Philippines says China trade will cushion U.S. slowdown
Manny Mogato, The Guardian, 22 jan 08
Lees het artikel...


Senegalese president looft China-Afrika relaties
Opmerkelijk artikel van de Senegalese president die zonder pardon de vloer aanveegt met diegenen die menen dat China er in Afrika neo-kolonialistische praktijken op nahoudt. Ook opmerkelijk hoe hij ronduit zegt dat de Chinezen bezig zijn het imperialisme, inclusief de Wereldbank, uit Afrika te verdrijven. Als dat werkelijk zo is, komt het imperialisme in erg nauwe schoentjes.
Time for the west to practise what it preaches
By Abdoulaye Wade, Financial Times, 24 jan 08
Lees het artikel...


Love is in the air
Het moet niet allemaal economie en politiek zijn. Hoewel die twee toch voor een groot stuk het leven van de mensen bepalen. Zie maar: de toenemend vriendschappelijke relaties tussen China en India zorgen voor een hausse in grensoverschrijdende liefdesrelaties.
Love blossoms as China and India cement friendship
Sify (India), 21 jan 08
Lees het artikel...



13-03-2008, 15:30 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

China Nieuwsbrief nr. 1/2008 - 21 januari

China heeft weldra grootst aantal internet-gebruikers
Eind vorig jaar had China 210 miljoen internet-gebruikers. Dat is bijna zoveel als in de Verenigde Staten. Toch ligt China nog een stuk onder het wereldgemiddelde.
China's netizen population to be world's largest
Xinhua, 17 jan 08
Lees het artikel...


Binnenkort een middelgrote auto inclusief lederen zetels voor 9.600 euro?
De Chinese autoconstructeurs groeien snel. De kwaliteit van hun auto's wordt alsmaar beter, zegt de vice-voorzitter van Ford. En de Chinezen zijn bijna klaar voor de Amerikaanse en Europese markt.
China seeks inroads into U.S. car market
Ken Bensinger, Los Angeles Times, 15 jan 08
Lees het artikel...


Amerikanen onder begeleiding naar de exit-deur in Azië
Een Amerikaans rapport laat verstaan dat China overal ter wereld, maar op de eerste plaats in Azië, vrienden wint dankzij zijn sterke economische groei en zijn handelsrelaties. Wie daar het meeste onder lijdt zijn de Verenigde Staten. Hun invloed neemt voortdurend af in dat werelddeel.
Beijing’s power to win friends and influence people
Richard Halloran, The South China Morning Post, 15 jan 08
Lees het artikel...


Chinese boer, ken je rechten!
Eén van de belangrijkste sociale problemen in China is de onteigening van boeren wanneer er plaats moet gewonnen worden voor nieuwe infrastructuur, nieuwe woonwijken of nieuwe fabrieken. Dat gebeurt lang niet altijd zoals het hoort. Beijing is nu een campagne begonnen om de boeren te helpen bij hun verzet tegen onrechtvaardige onteigeningen.
Beijing to educate farmers on land rights
China Economic Review, 17 jan 08

Lees het artikel...

India wil geen front tegen China
In 2005 belloofden de Verenigde Staten India te helpen met de ontwikkeling van kernenergie voor burgerdoeleinden. President Bush hoopte daarmee India aan zich te binden en een Chinees-India's eenheidsfront tegen te gaan. Maar nu heeft premier Singh bij zijn bezoek aan China gezegd dat hij voor de samenwerking is tussen India en China bij de ontwikkeling van kernenergie.
Singh calls for Sino-Indian nuclear cooperation
China Economic Review, 17 jan 08

Lees het artikel...


Chongqing: grote investering in renovatie woningen

De mega-stad Chongqing wil 13 miljard dollar (9 miljard euro) investeren in de renovatie van bestaande woningen. Het doel is vooral de mensen met een lager inkomen aan een degelijke en gezonde woning te helpen.
Chongqing to spend $13b on housing
Huang Zhiling and Chen Hong, China Daily, 15 jan 08
Lees het artikel...


Koopjes!
Wasmachines, tv-toestellen, airconditioners, koelkasten, diepvriezen... zijn in China in één klap 13 procent goedkoper geworden. De regering hoopt zo dat mensen op het platteland die meestal een lager inkomen hebbben, die toestellen gemakkelijker kunnen kopen. Het is één van de maatregelen om de kloof tussen stad en platteland wat minder groot te maken en om de binnenlandse consumptie te versterken.
Govt to fund subsidies for rural household appliance purchase
Xinhua, 15 jan 08
Lees het artikel...


11.000 onveilige mijnen toe
De voorbije twee jaar heeft de regering de sluiting doorgevoerd van meer dan 11.000 mijnen. Hun potentiële productie bedroeg 10 procent van de nationale productie in 2007. De komende twee jaar zal de regering nog eens 11.000 mijnen sluiten. De reden voor de sluiting is dat het om kleine en vooral onveilige mijnen gaat, meestal in privé-handen. Het aantal doden in de Chinese mijnen daalt jaar na jaar maar blijft nog altijd onaanvaardbaar hoog met ruim 3.700 doden in 2700.
Coal mines closed in safety campaign
China Econ omic Review, 14 jan 08
Lees het artikel...



13-03-2008, 15:22 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)

Archief per week
  • 18/08-24/08 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs