Naomi's blog
Inhoud blog
  • groen(t)e soep
  • vervanging voor knoflooksaus
  • de toko
  • dadelcake van volkoren meel en palmsuiker
  • Genesis, oftewel hoe het allemaal begon
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Natuurlijk consuminderen
    04-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groen(t)e soep
    Als de broccoli of courgette voordelig zijn, neem ik altijd wat extra om er een soepje van te maken. Het is een supereenvoudig recept, maar erg lekker als tussendoortje of als onderdeel van een maaltijd. ik maak soms broccolisoep, soms courgettesoep, soms een mix van die twee. Maar met wat diepvrieserwten erdoor en een aardappeltje wordt de soep lekker romig. 

    Men neme:
    courgette, broccoli, 1 of 2 handjes erwten uit de diepvries
    een aardappel(tje) om te binden
    wat water en een bouillonblokje, eventueel zout
    serveren met wat verse of gedroogde kruiden, peper en een dotje yoghurtsaus (zie mijn vorige bericht)

    De aardappel in kleine stukjes snijden (gewoon met schil), de groente in wat grotere stukken. Water en bouillonblokje erbij, kwartiertje of zo laten koken en met de staafmixer pureren. 
    De hoeveelheden gaan bij mij op gevoel en het ligt er maar net aan wat ik in huis heb. 


    Ik koop mijn groente vaak op de markt en sleep ze met kilo's tegelijk naar huis. Veel ervan verdwijnt in soepen. 
    Tomaten die al flink rijp zijn, krijg je aan het eind van de dag op de markt bijna gratis mee. Daar maar ik dan weer een gezonde soep van. 


    04-07-2012, 10:50 Geschreven door Naomi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervanging voor knoflooksaus
    Zoals ik al eerder schreef eet en drink ik zo weinig mogelijk zuivelproducten. Een van de uitzondering op die regel is mijn alternatief voor knoflooksaus. 
    Simpel en verrukkelijk, plus je bent af van een grote fles saus met toevoegingen in je koelkast. O ja, en niet te vergeten: het is een mager alternatief! Ik maak zoveel ik op dat moment nodig heb.

    Men neme:
    yoghurt, welk soort je maar wil
    paar teentjes knoflook, afhankelijk van wat je lekker vindt. Ik neem meestal drie tenen voor een kop yoghurt
    wat (gedroogde) kruiden 
    als je hebt: een bosuitje in dunne ringen 

    Ingredienten mixen, klaar!

    Ik eet dit zelf op een pitabroodje/wrap met bonen, kip of gehakt. Daarbij veel sla, tomaat en komkommer. Flinke dot yoghurtsaus erbij en ik smeer ook het broodje/de wrap in met brandalsambal. 

    Als ik groene soep maak (broccoli, courgette of wat er ook maar in de koelkast ligt) doe ik altijd een dotje yoghurtsaus in het midden. 
    Lekker, verantwoord en goedkoop. 

    04-07-2012, 10:37 Geschreven door Naomi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de toko
    Even een korte lijst met standaard dingen die ik koop bij de (Rotterdamse) toko's. Ik ga naar de Chinese toko Oriental shoppig centre (in de Chinese boot onder de Euromast) en loop af en toe op de Kruiskade wat toko's binnen.

    Chinese toko:
    baking soda (bij de Chinees goedkoper dan op de Kruiskade)
    zakjes Thaise currypasta (bij de Chinees 60 cent, bij de Thaise supermarkt op de Pannekoekstraat rond de 1 euro)
    diepvries edamame sojabonen (even koken, ideaal als tussendoortje. De boontjes kan je oppeuzelen, de peul niet)
    literpakken kokosmelk (veel lekkerder dan de blikken uit de super. Ik maak met 1 liter kokosmelk curry of thaise kippensoep voor 2 dagen)
    zakken gedroogde kruiden (in potjes verdelen en eventueel delen met vrienden)
    rijstnoodles
    rijstcrackers met zeewier
    groenten, zoals mini-aubergine voor door de curry en waterspinazie (mits betaalbaar)

    Surinaamse/Indiaase toko's op de KK:
    amandelolie
    arganolie
    kokosolie
    jojobaolie
    bakbanaan
    (diepvries)casave

    Bij de Afrikaanse 'haarwinkel':
    sheabutter (in een zakje van plm. 300 gram, kost zo rond de 3 a 4 euro)
    amandelolie

    Van sheabutter, amandelolie en jojobaolie maak je supereenvoudig een whipped cream. Google maar eens op 'whipped cream shea butter'. Ik gebruik dit voor eczeem en ruwe plekjes. 
    Voor mijn onzuivere gezichtshuid gebruik ik een oliemengsel van wonderolie (Etos), jojobaolie en amandelolie. Google is your friend om de verhoudingen, passend bij jouw huid, te vinden. (Zoek op Oil Cleansing Method.)

    Dit is even een snelle lijst die ik uit mijn hoofd heb opgesteld. Ik neem ook wel eens iets mee uit de toko dat ik niet ken. Er is zoveel wat wij Hollanders nog niet kennen maar de moeite waard is! 

    04-07-2012, 10:28 Geschreven door Naomi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dadelcake van volkoren meel en palmsuiker
    Dadelcake is een van mijn favoriete zoete hapjes, maar de originele versie is met suiker, witmeel en (slik) caramelsaus. Dat moest anders, aangezien ik vanwege eczeem en acne geen witmeel en suiker meer eet. (Oke, eerlijk zijn: ik minimaliseer het gebruik ervan.) Na een aantal keren experimenteren met verschillende samenstellingen, had ik een mooie samenstelling gevonden. Natuurlijk documenteerde ik dit alles netjes in mijn kookschrift, maar nadat mijn keuken overstroomt is, is deze onleesbaar geworden. Ik ga toch een poging wagen om te noteren wat ik er nog van weet:

    250 gram dadels zonder pit
    150 gram volkoren meel (bijv. AH)
    40 gram kokosolie
    2 eieren
    70 gram palmsuiker (bijv. Jumbo)
    half zakje bakpoeder 

    De dadels 5 minuten of langer koken, ligt aan hoe hard/droog ze zijn. Oven voorverwarmen op 175 graden. 
    De olie kan nog wat hard zijn, die van mij staat naast het fornuis dus is doorgaans al zacht. Anders even au bain marie opwarmen. Olie en palmsuiker kloppen, daarna stuk voor stuk de eieren erbij. Klop vervolgens het meel erdoor zodat de massa luchtig en zacht wordt. 
    De dadels kun je in de keukenmachine klein maken, maar ikzelf vind het lekker als de stukjes wat groter blijven. Ik snij ze daarom in wat grovere stukken met een mes. De dadels kunnen nu bij het beslag, even goed doorroeren en hoppa, in de cakevorm. 

    De cake ongeveer 40 minuten in de oven laten bakken, na een half uur even prikken met een sateprikker of de cake al gaar is.

    Ik ben nog niemand tegengekomen die de cake niet lekker vond! 
    De volgende cake maak ik met fijngesneden rozijnen en voeg dan geen suiker toe. Ik laat nog wel weten of dat een goed idee was ;-)



    04-07-2012, 10:04 Geschreven door Naomi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genesis, oftewel hoe het allemaal begon
    Wellicht niet echt een inspirerende titel voor mijn eerste blogbericht, maar goed, ik moet er nog een beetje inkomen. 
    Na een historie van rusteloosheid, eczeem, acne en een rommelig hoofd en huis begon ik op het net te zoeken naar blogs van mensen die hun leven vereenvoudigen. Dit in de breedste zin van het woord. Zo kwam ik op (zowel Nederlands- als Engelstalige) blogs over natuurlijke lichaamsverzorging, minimalisme, consuminderen en rust creeeren (zonder de zweverigheid). 
    Nu, eerst maar iets over mijn zoektocht naar een 'eenvoudig leven'. Het is niet dat ik op een dag besloot om het roer om te gooien. Het begon allemaal met een muffig kleed. Dat rook na een dagje in de regen te hebben gehangen naar natte hond, dus ik zocht op het www wat daar aan te doen was. Zodoende kwam ik al snel uit bij het magische baking powder (BS). Nou ja, niks magisch aan natuurlijk. Maar de 101 manieren om dit goedje te gebruiken voor in huis als bij lichaamsverzorging fascineerde me. Ondertussen heb ik een voorraadje baking soda in huis, maar het kleed, zo had ik besloten, moest gaan voordat het behandeld was. 
    De BS heb ik overigens een plek kunnen geven in mijn dagelijkse schoonmaakroutine. Ik gebruik het als scrub voor mijn gezicht, poeder om mijn (aluin) deo te versterken, tot aan het schoonmaken van pannen en mijn toilet. Multifunctioneel dus. 
    Tot zover de baking soda. Ik was aangestoken door het enthousiasme van bloggers die hun routine vereenvoudigd hebben, dus ik besloot iedere keer wat meer van dit soort kleine veranderingen in te voeren. Ik ging me verdiepen in wat sommige voedingsstoffen en -middelen voor je doen (of niet voor je doen) en heb beetje bij beetje veranderingen doorgevoerd. 
    Het is een work in progress, maar ik heb me in tijden niet zo goed gevoeld als nu. Mijn moeder is mijn luisterend oor voor de momenten dat ik weer wat heb ontdekt (of wanneer er weer een kilo af is ;-)). Ik dacht, laat ik mijn emails eens verwerken in een blog. Wie weet heeft iemand er iets aan.

    04-07-2012, 09:27 Geschreven door Naomi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/natuurlijknaomi

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    04-07-2012, 09:06 Geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Archief per week
  • 02/07-08/07 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs