Muhammad El Khalfi

06-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Compressie ruimte.
De compressieruimte ook wel de compressiekamer, verbrandingsruimte of verbrandingskamer genoemd, is de ruimte boven de zuiger als deze op het hoogste punt staat: het BDP. Al deze namen wijzen erop dat in deze ruimte het mengel van benzine en lucht wordt samengedrukt bij de compressieslag en daarna wordt ontbrand door de bougie. De compressieruimte wordt aan gegeven met Vc. De compressieruimte is nooit goed te meten met een formule omdat deze ruimte erg onregelmatige vormen heeft.
Maar dat is opgelost door vloeistof bijvoorbeeld olie in deze ruimte te laten lopen als de cilinder in het BDP staat en om daarna er weer er uit te laten lopen in een maatbeker.

06-06-2010 om 16:38 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cilinderinhoud berekennen .
Cilinderinhoud berekenen

Ik ga laten zien hoe je met de gegeven berekening de cilinderinhoud kan uitrekenen. De boring is bijvoorbeeld 79 mm en de slaglengte 93 mm, het is dus een lange slag motor.

Vs = π x d²x S:4 x 4 = 3. 14159 x 79² x 93: 4 x 4 =1823421,217 mm³ =1,823 dm³.

Dat betekend dat het een 1,8 liter motor is. Als iemand vraag wat voor een motor je hebt wordt er ook wel vaak gezegd dat je een 1800 liter motor hebt, dat betekend gewoon een 1,8 liter motor.

06-06-2010 om 16:38 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.meting van het vermogen.
Om het vermogen van een cilinder te meten moet je de inhoud berekenen. Dat bereken je met de formule: Vs = π x d²x S:4
Hierin is: •-Vs: slagvolume
•-π: 3. 14159
•-d: cilinderdiameter
•-S: slaglengte

De cilinderdiameter wordt ook de boring genoemd en word altijd in mm gegeven.
‘S’de slaglengte wordt ook in mm aangegeven. En dit is de afstand die de zuiger in de cilinder aflegt tussen het BDP en het ODP. De boring en de slaglengte zij de belangrijkste afmetingen voor het slagvolume of de cilinderinhoud. Ze worden altijd samen vermeld bij de fabrikant.
77 x 86 bijvoorbeeld, betekend dat de cilinder of cilinders, een diameter van 77 mm hebben en de slaglengte 86mm is.

Is de slaglengte groter als de boring betekend het dat het een langeslagmotor is. Zijn de maten gelijk wordt er gesproken van een vierkante motor en is de boring groter als de slaglengte wordt er gesproken van een korte slag motor of een overvierkante motor.

Vs het slagvolume, is de inhoud van een cilinder tussen het BDP en het ODP oftewel de ruimte tussen die twee punten.
Als je over de cilinder inhoud spreekt bedoel je de inhoud of slagvolume van alle cilinders samen. Bij een viercilinder motor is de cilinderinhoud gelijk aan 4 keer het slagvolume van 1 cilinder.

06-06-2010 om 16:37 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een krukas.
Compressieslag: Als de inlaatklep en de uitlaatklep gesloten zijn kan het mengsel van benzine en lucht niet ontsnappen. En zo beweegt de zuiger van het ODP naar het BDP. Op die manier wordt het tijdens de inlaatslag aangezogen mengsel samengeperst in de verbrandingskamer, tijdens deze compressieslag is de krukas weer 180 graden gedraaid.

Arbeidsslag: Nadat de krukas weer 180 graden is gedraaid is het mengsel samengedrukt in de ontbrandingskamer, en als de zuiger op het BDP staat moet de bougie een vonk laten overspringen tussen de elektroden. Door die vonk wordt het mengsel tot ontbranding gebracht en dat gaat gepaard met een grote drukstijging zodat de zuiger naar beneden wordt gedrukt. Tijdens deze slag zijn de inlaat- en uitlaatklep gesloten en draait de krukas opnieuw180 graden verder.

En tot slot de uitlaatslag: De inlaatklep is gesloten en de uitlaatklep is geopend, de zuiger beweegt van het ODP naar het BDP waardoor de verbrande uitlaatgassen uit de verbrandingskamer worden geduwd. De krukas draait opnieuw 180 graden verder. Als de zuiger in het BDP aankomt, sluit de uitlaatklep en begint opnieuw een inlaatslag als de inlaatklep is geopend. En zo wordt het hele proces herhaald.
Er komt dus uit dat een volledige kring van alle slagen 720 graden bedraagt of 2 omwentelingen voordat de kring opnieuw begint. Met 1 omwenteling bedoel ik 360 graden en 720 : 2 = 360 dus 2 omwentelingen. 1 op de 4 slagen is een arbeidsslag waardoor de auto zich voortbeweegt en daardoor erg onregelmatig en schokkerig zou lopen. Daardoor is een vliegwiel aan gebracht om de vaart in de omwentelingen te houden. Natuurlijk zou de motor ook regelmatiger lopen als er meer cilinders zouden zijn. Hoe meer cilinders hoe meer vermogen en kracht.
Deze plaatjes hier rechtsnaast geven het ontbrandingsproces aan van boven naar beneden.

06-06-2010 om 16:36 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe werken de diesel en benzine motoren?
Werking benzinemotor:

De benzine motor is een motor die werkt met een vonkontsteking. Dat houdt in dat het brandstof mengsel van benzine en lucht wordt ontstoken door een bougie. Die bougie moet het mengsel tot ontbranding brengen als de compressie slag aan het einde is. Dat gebeurd door een vonk te laten over springen tussen de elektroden in de bougie. Die vonk moet een spanning van 10. 000 tot 20. 000 volt leveren om de brandstof te laten ontbranden. In de benzine motor speelt de bougie een grote rol. Hiernaast een doorsnede van een bougie met nummers: 1: •-Centrale elektrode
2: •-massa-elektrode
3: •-Elektronenafstand
4: •-Isolatorneus
5: •-Schroefdraad
6: •-Bougiekabelaansluiting
De benzinemotor wordt ook wel de Ottomotor genoemd. Deze auto wordt ook veel in personen auto’s gebruikt met een 4-takt uitvoering. 4-takt betekend: dat de zuiger er 4 slagen overdoet voordat de zuiger helemaal rond is geweest en opnieuw aan zijn ronde begint. Bij elke slag draait de krukas weer 180 graden. Als de 4 slagen zijn geweest is hij dus totaal 720 graden gedraaid en begint opnieuw bij de inlaatslag. De eerste slag zoals ik net al zij, is de inlaatslag, gevolgd door de compressie slag, arbeidsslag en de uitlaatslag.
Verbrandingskring benzinemotor.

De inlaatslag werkt als volgt: als de inlaatklep wordt geopend beweegt de zuiger van het hoogste punt in de cilinder naar het laagste punt. Ze zeggen dan dat de zuiger van het bovenste dode punt (BDP) naar het onderste dode punt beweegt (ODP). De zuigerbeweging maakt een onderdruk in cilinder zodat het mengsel van lucht en benzine of autogas en lucht zo wordt aangezogen. Zodat daardoor geen pomp voor nodig is om de brandstof in de cilinder te pompen.
Een motor waarbij de benzine wordt ingespoten in de verbrandingskamer zuigt tijdens de inlaatslag alleen lucht op. Als de zuiger het ODP bereikt sluit de inlaatklep en is de krukas 180 graden gedraaid. De krukas zorgt ervoor dat de op-en-neergaande bewegingen van de zuiger wordt omgezet in een draaiende beweging. Een krukas bestaat uit: hoofdastappen, kruktappen en krukwangen. Op de kruktrappen zijn er drijfstangen gemonteerd. De krukwangen vormen de verbinding tussen het kruktappen en de hoofdastappen.
De krukwangen dienen voor het contragewicht bij de draaiing van de krukas. De hoofdastappen en het kruktappen hebben een holle maar een hard buitenste kern, daardoor hebben ze genoeg bescherming tegen slijtage.

06-06-2010 om 16:35 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De V-motor
Een V-motor is een verbrandingsmotor waarbij de cilinders in een “V” vorm ten opzichte van elkaar staan en van de krukas. Een V 10 motor→
V-motoren worden vooral in voertuigen zoals auto’s toegepast waar niet veel ruimte is voor een motor. Door de cilinders schuin tegenover elkaar te zetten neemt een V-motor minder ruimte in dan een lijn- of boxermotor met dezelfde cilinderinhoud.
In een lijnmotor liggen alle cilinders naast elkaar in een lijn en een boxermotor liggen alle cilinders horizontaal tegenover elkaar. De motortrillingen nemen af en de krukas is korter.
Niet elke V-motor loopt rustig en stil, zoals een 2 cilinder, die loopt heel schokkerig door het aantal cilinders en daar om een 2-takt is. Maar V-motoren met veel cilinders lopen rustiger zoal een V4 motor of zelfs een V8 of een V16 motor!

Sinds kort is er wel een auto met een V16 motor: de Bugatti Veyron 16. 4.
Het is een auto met 16 cilinders en 4 turbo’s en is gevormd door 2 V8 cilinderblokken die samen 1001Pk leveren (paardenkracht) bij 6000 tpm (toeren per minuut) en heeft een maximaal koppel van 1250 Nm (newtonmeter). En sprint van 0-300 km/h in 14 seconden.

Rechts: de Bugatti Veyron 16. 4
Links: de Bugatti Veyron 16. 4 motor met wel 16 cilinders.

06-06-2010 om 16:34 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De straalmotor.
Deze motor wordt gebruikt bij de meeste grote vliegtuigen.
De basis van de meeste straalmotoren is hetzelfde. Lucht wordt ingezogen aan de voorkant en samengeperst. Daarna wordt er brandstof toegevoegd en het mengsel van lucht en kerosine in dit geval, wordt ontstoken. In het algemeen zijn straalmotoren opgebouwd rond een centrale as die door de hele lengte van de motor loopt met een compressor aan de voorkant en een turbine die de compressor aandrijft, aan de achterkant. De compressor comprimeert de lucht en de turbine drijft op zijn beurt weer de compressor aan. In het midden zit de verbrandingskamer waar het mengsel van brandstof en lucht wordt ontstoken.
Maar er is een man geweest die Andy Green heet en een RAF-piloot is (royal air force) en die heeft het snelheidrecord gebroken op land met zijn auto, de Thrust SCC (super sonic car). Hij reed met zijn auto 1 mijl oftewel 1. 609 kilometer. Hij reed met zijn auto een ongelooflijke snelheid van wel 1227,985 kilometer per uur! En dat reed hij in een paar seconden waar hij minstens 6 jaar werk aan heeft gehad. Maar het is niet zo maar een auto het is een auto dat met raketmotoren is vast gemaakt. Het wordt dus aan gedreven door een paar raketmotoren en zal je sneller denken aan een vliegtuig dan aan een auto.

06-06-2010 om 16:33 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elektromotor enhybridemotor.
Een elektromotor is een apparaat dat elektrische energie omzet in mechanische energie. Elektromotoren worden onderverdeeld in gelijkstroom- en wisselstroommotoren.
Elektromotoren kom je vaak in machines tegen waarmee iets moet laten draaien zoals:
Een boormachine, liften en nu ook auto’s.
Deze auto’s worden hybrideauto’s genoemd omdat ze op elektromotoren werken en op de bestaande benzine of dieselmotoren. Het is dus eigenlijk een auto die op beide motoren rijd. Deze elektromotor wordt onder het rijden opgeladen door een generator aan de brandstofmotor vast. Dit is een heel goede accu en als de brandstofmotor te weinig energie levert waardoor hij gaat stotteren springt de elektromotor in en geeft de auto meer vermogen zodat de auto rustig verder kan rijden. De motor kan zelfs op eigen kracht de auto voortbewegen bij lage en rustige snelheden.

06-06-2010 om 16:33 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wankelmotor.
De wankelmotor is ontworpen naar de bouwer ervan Felix wankel.
Dit is niet een type motor met zuigers en cilinders maar met een driehoek die in een trommel zit. In de open ruimte tussen de zijden van de driehoek en de trommel wordt een mengsel van brandstof en lucht tot ontbranding gebracht waardoor de driehoek een draaiende beweging krijgt omdat de vorm van de rotor zo is dat de verbrandingskamers groter worden bij rotatie.
Hiernaast zie je een wankelcyclus met uitleg hieronder
Inlaat (blauw); compressie (groen); ontsteking (rood); uitlaat (geel).
Voordelen van de wankelmotor zijn de compacte bouw, de enorme acceleratie, het lage brandstofverbruik, een minimum aan bewegende onderdelen en de lage productiekosten. Het enige echte nadeel van de wankelmotor is het hoge olieverbruik dat wordt veroorzaakt door de problematische afdichting van de uiteinden tussen de rotor en de trommelwand. De motor had op dit onderdeel de neiging veel te slijten.

06-06-2010 om 16:32 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
Tags:de wankelmotor
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verschiellende motoren.
Er zijn een hoop verschillende motoren zoals: -Wankel motor
-Stoommotor
-Elektromotor -Stirlingmotor
-Straalmotor
-Dieselmotor
-Benzinemotor
-Veermotor
-Persluchtmotor
-V-motor
En zo zijn er nog wel veel soorten motoren maar die ga ik niet allemaal opnoemen.

06-06-2010 om 16:31 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat is een motor?
De motor is de krachtbron van bijvoorbeeld een auto, bus, vrachtwagen of een motorfiets of een boormachine. De motor is eigenlijk simpel uitgelegd een blok aluminium en staal met cilinders erin die zorgen dat de onze auto vooruit komt. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. De gene die de auto heeft uitgevonden krijgt van mij een pluim want het is eigenlijk niet te geloven dat je een motor kan maken. Al die zuigers en stangen en aandrijfriemen die hun werk doen. Er wordt brandstof ontbrandt de cilinder gaat op en neer dan gaat die klep open en dan die weer dicht en dan gaat dat draaien en dan gaat dat open enz. enz. enz…

Alleen als je al kijkt naar de doorsnede van dit plaatje, je ziet van alles en nog wat. Alleen het ontwerpen al.
Hoe ontwerp je een motor als niemand anders er nog geen een heeft ontworpen?
Ja, goede vraag daar stond Nikolaus Otto denk ik ook versteld van: “ik ga een motor ontwerpen”.
Maar hoe begin je? Wat moet er in je hoofd rond gespookt hebben om een motor te ontwerpen en hem helmaal in elkaar te zetten met dingetjes die op elkaar moeten overlopen om wat ronddraaiing erin te krijgen. Maar wat is het nou? Eigenlijk is het de zuigers die alles doen. Als in de cilinder de brandstof wordt gespoten en ontbrandt en zo de zuiger omlaag wordt gedrukt begint alles. Door dat de zuiger omlaag wordt gedrukt gaat de krukas draaien en brengt via een ketting de nokkenas in beweging. Door dat de nokkenas gaat draaien beginnen de kleppen heen en weer te bewegen doormiddel van de nokkenas.
Hier rechts zie je het mechanisme van een klep.

1: tussen deze afstand wordt de klepspeling gemeten.
2: contramoer voor het stellen van de kleppen.
3: tuimelaar om de klep te openen.
4: stootstang die de tuimelaar beweegt.
5: veer om de klep weer te sluiten.
6: uitlaat of inlaatklep om lucht of gassen door te laten drijven.
7: nok om de op-en neergaande beweging van de tuimelaar te maken.
8: klepstoter brengt de beweging van nok over op stootstang.

Maar dat is niet alles wat gebeurt, er moet natuurlijk ook voor koeling worden gezorgd zodat de motor niet oververhit raakt. Een versnellingsbak om de motor naar een andere versnelling te plaatsen. Een aandrijfas om de kracht via de cardanas naar de wielen te laten overbrengen.
Goede remmen om hem te laten remmen. Je moet goede banden hebben, een stuur anders rijd je bij de buren de bosjes in als je de ontbrekende rem niet hebt en ga zo maar door en door en door. Een motor is van zo goed als alleen maar staal gemaakt, in ieder geval waar de temperatuur het heetst is en waar de meeste krachten op staan is van staal en de rest is van aluminium omdat het een veel lichtere stof is. Maar is weer minder sterk als staal wat weer zwaar is. De riemen en de harde plastic delen zoals de ventilateur en de distributieriem zijn dan weer van rubbers en harde plastic’s zoals thermoharders.

06-06-2010 om 16:30 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Tags:de motor van een auto
05-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Files
Files vormen een groot probleem in de gehele wereld. Niet alleen is het slecht voor het milieu, het is ook slecht voor deeconomie en de gemoedstoestand (stress, road-rage). Verschillende regeringen reageren verschillend op het probleem. Oplossingen die (tijdelijk) worden geboden is het verbreden van bestaande wegen, het aanleggen van nieuwe wegen, het aanmoedigen van het gebruik van openbaar vervoer , het aanmoedigen van carpoolen en het duurder maken van het gebruik van de auto.

05-06-2010 om 19:11 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Milieu

Auto's met een verbrandingsmotor stoten schadelijke gassen uit. Ook verbruiken ze zogenaamde fossiele brandstoffen. Deze fossiele brandstoffen zijn eindig (d.w.z. op een gegeven moment zijn ze op). De wetgever probeert het gebruik van auto's te verminderen, het gebruik van zuinigere auto's te bemoedigen en het gebruik van milieuvriendelijkere auto's te bemoedigen. Zij doet dit door belastingen te heffen, voorlichting te geven en wetten te schrijven.

Dit proces werd in de jaren zeventig versneld door politieke onrust in de Arabische wereld, waardoor er schaarste ontstond. Zuinigheid werd plotsklaps een politiek hangijzer. Ook de milieubeweging kreeg meer momentum.


05-06-2010 om 19:09 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verkeer veiligheid.

Het eerste verkeersslachtoffer was Bridget Driscoll. Zij verloor het leven op 17 augustus 1896 in Londen. Er werd vroeger geen aandacht aan veiligheid besteed. Auto's moesten bedrijfszeker en robuust zijn. Het gebeurde wel dat een auto na een botsing alleen lakschade had, maar de inzittenden dood waren. In de jaren zestig werd onder druk van Ralph Nader en een aantal activisten de eerste wetgeving op het gebied van veiligheid aangenomen.

Nu nog raken elk jaar 50 miljoen mensen gewond en sterven meer dan 1 miljoen mensen aan de gevolgen van auto-ongelukken. In Nederland komen jaarlijks 800 mensen om het leven in het verkeer; in België 1200. Om het aantal doden te verminderen bevordert de overheid de verkeersveiligheid  door voorlichting, een boetebeleid en wetgeving. Auto's zelf zijn ook voorzien van veiligheidsvoorzieningen, die worden onderscheiden in actieve veiligheid en passief veiligheid.Razz...

05-06-2010 om 19:06 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Tags:verkeer
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe werkt een auto?

Een auto heeft om vooruit te komen meestal een verbrandingsmotor. Een verbrandingsmotor ontleent zijn energie aan de (explosieve) verbranding van benzine, diesel, autogas (LPG) of een andere brandstof. Deze brandstoffen zijn onder andere te koop bij Tankstations.

In het geval van een mengselmotor wordt benzine (of bijvoorbeeld autogas) in een speciale kamer (cilinder) tot ontploffing gebracht door een bougie. De explosie drukt een zuiger naar beneden die dekrukas aandrijft en vervolgens wordt die beweging overgebracht aan de wielen.

In het geval van een dieselmotor wordt diesel in een zelfde soort speciale kamer tot ontbranding gebracht door de diesel onder hoge druk in de kamer te spuiten. De ontbranding drukt een zuiger naar beneden die de krukas aandrijft, waarna vervolgens de beweging wordt overgebracht op de wielen.

De reststoffen van het verbrandingsproces dat in de motor plaatsvindt worden via de uitlaat afgevoerd. Tegenwoordig worden hier strenge eisen aan gesteld.Wink

Vernieuwende energiebronnen

De Toyota Pruis, een hybride auto.

Steeds strengere milieuwetgeving dwingen autofabrikanten te zoeken naar alternatieve energiebronnen. waterstofaangedreven auto's, elektrisch aangedreven auto's, verbrandingsmotoren die draaien op ethanol, methanol, biomassa en soortgelijke technologieën  doen de laatste tijd meer en meer hun intrede. Enkele zijn in een experimenteel stadium, maar de meeste zijn al enige tijd beschikbaar en zijn soms zelfs goedkoper in aankoop en/of gebruik.

Een andere ontwikkeling is het gebruik van twee motoren, zogenaamde hybrides . Voorbeelden hiervan zijn deHonda Insight en de Toyota Pruis . De auto heeft een benzinemotor voor gebruik buiten de stad en een elektromotor voor in de stad. Ook deHonda Civic bestaat in hybride uitvoering.Lexus bracht in 2005 de eerste hybride SUV op de Nederlandse markt, de Lexus RX400h.

In 2007 werd bekend gemaakt dat men er in geslaagd was een auto op perslucht te laten rijden, de Air Car.

05-06-2010 om 18:55 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De auto
Een auto of een automobiel is een is een zelfstandig voortbewegend rijtuig om mensen, voorwerpen en/of dieren te verplaatsen.Voor de aandrijving worden hoofdzakelijk verbrandingsmotoren toegepast. Alternatieve aandrijvingen zijn de hybride aandrijving , en de elektrische aandrijvingen met accu’s of een brandstofcel als energiebron.

In de loop der jaren zijn er talloze automerken en nog meer modellen op de markt verschenen. Door de hoeveelheid auto’s, en het intensief gebruik daarvan, doen er zich files voor, voornamelijk bij zogenoemde knooppunten.

In Nederland dienen motorvoertuigen regelmatig een Algemene periodieke keuring te ondergaan om aan het verkeer te mogen deelnemen, in andere landen zijn soortgelijke keuringen, zoals de Belgische Automobielinspectie, de Engelse MOT, de Ierse NCT en de Duitse HU.

Daar de auto ontwikkeld is uit onder andere het rijtuig, werden vroeger de carrosserieën van auto's gemaakt van hout, leder en riet (voor zover bekend alleen de Hanomag 2/10 PS, ook wel Kommissbrot genoemd, de Beacon en de Bisacar), tegenwoordig wordt meestal metaal of kunststof gekozen. Een personenauto heeft meestal vier, soms drie of zes, eventueel acht, wielen die (tegenwoordig) voorzien zijn van radiaal Luchtbanden. Zijn er meer wielen, dan spreekt men van een Vrachtwagen.
Very Happy



















05-06-2010 om 18:22 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Tags:auto
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe word de motor van een auto gemaakt?


Alle onderdelen van een motor zitten in het motorblok. Het motorblok komt aan bij de fabriek als het nog maar half af is. In de fabriek worden de cilindergaten in de motor geboord. In deze gaten bewegen later de zuigers op en neer door de verbranding van de brandstof.

In de wand van elk cilindergat worden groeven gemaakt. In die groeven blijft smeerolie zitten. Zo kunnen de zuigers soepel op en neer bewegen. Dan gaat het motorblok ondersteboven naar een ander deel van de fabriek.

Elk blok heeft een eigen streepjescode. Zo kan het de hele tijd goed in de gaten worden. Speciale apparatuur controleert voortdurend of elk onderdeel wel goed wordt gemonteerd.I n een ander deel van de fabriek krijgt de krukas langzaam vorm. De krukas wordt door de op en neer bewegende zuigers rondgedraaid en is verbonden met de versnellingsbak.
Eerst is er alleen maar een grof stuk staal. Robotarmen duwen het van machine naar machine, wel twintig keer, totdat er uiteindelijk een krukas uitrolt. Nu wordt er een stalen schijf met tanden gemonteerd, de zogenaamde tandkrans. Deze wordt verhit en op de krukas gedrukt. Als hij weer afkoelt krimpt hij tot ie precies past.

De tandkrans zorgt voor de juiste afstelling van de verbrandingscyclus. Al draaiende komen de tanden langs een sensor. Die leest de stand van de krukas af en ervoor zorgt dat de motor de bougies precies op het goede moment laat vonken. Nu wordt de krukas uitgebalanceerd. Als dat niet goed gedaan wordt, gaat de motor trillen. Een computer controleert de draaibeweging en bepaalt of er ergens nog metaal moet worden weg geboord.

Op de motorassemblagelijn staat het motorblok nog steeds op zijn kop. Een robot smeert de vier lagers waarop de krukas moet draaien. Dan wordt de krukas op zijn plaats gezet.

Daarna worden de zuigers gemonteerd. Zes per motor in dit geval. Dit zijn namelijk zescilindermotoren. De zuigers zijn van aluminium. Robots plaatsen ze op de cilindergaten van het motorblok. Elke zuiger zit met een verbindingsstang vast aan de krukas. Die stang heet een drijfstang.

Nu kunnen de monteurs de achterkant van het motorblok afsluiten. Een robot brengt een dichtingmiddel aan. Het blok wordt dichtgeschroefd met een speciaal schroefpistool.

Ergens anders worden de twee koppen die het motorblok gaan afdekken in elkaar gezet. Deze robot maakt de bougiebuizen dicht, voordat ze in de koppen worden geplaatst. De koppen dekken de cilindergaten af. Elke cilinder krijgt een bougie die de brandstof laat verbranden en vier kleppen. Twee kleppen om de brandstof binnen te laten en twee zodat de uitlaatgassen eruit kunnen.

De nokkenassen lopen van voor naar achter. Zij zorgen ervoor dat de kleppen open en dicht gaan. Elke motor heeft er vier. Een robot dicht alles af en schroeft dan een afdekplaat op de voorkant van het motorblok. Deze ketting verbindt de krukas met de nokkenassen zodat ze tegelijk draaien. Daardoor gaan de kleppen open als de zuigers in de goede positie staan.

Tenslotte wordt de motor getest, om te kijken of alle onderdelen wel goed werken.

05-06-2010 om 00:00 geschreven door Muhammad El Khalfi  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
Tags:de motor van een auto.


Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • De onderdelen van de motor
  • De vierslagmotor
  • De Cilinderkop.
  • De ontwikkeling van een dieselmotor.
  • De ontwikkeling van een benzinemotor.
  • De onderdelen van de motor.
  • De Cilinder of motorblok.
  • De zuigers
  • De zuigerveren.
  • Drijfstangen en zuigerpennen.
  • de krukas.
  • De werking van de 4-takt diesel motor.
  • Nadelen ten opzichte van een benzinemotor.
  • Voordelen ten opzichten van de benzine motor.
  • werking dieselmotor.
  • Compressie verhouding.
  • Compressie ruimte.
  • Cilinderinhoud berekennen .
  • meting van het vermogen.
  • Een krukas.
  • Hoe werken de diesel en benzine motoren?
  • De V-motor
  • De straalmotor.
  • Elektromotor enhybridemotor.
  • De wankelmotor.
  • verschiellende motoren.
  • wat is een motor?
  • Files
  • Milieu
  • verkeer veiligheid.
  • Hoe werkt een auto?
  • De auto
  • Hoe word de motor van een auto gemaakt?
    Archief per week
  • 20/09-26/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 31/05-06/06 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Categorieën

    Inhoud blog
  • De onderdelen van de motor
  • De vierslagmotor
  • De Cilinderkop.
  • De ontwikkeling van een dieselmotor.
  • De ontwikkeling van een benzinemotor.

    Blog als favoriet !

    Foto

    Zoeken met Google



    Zoeken in blog



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs