Inhoud blog
  • Wat is de essentie van MF?
  • Denken is zoals lezen...
  • Eindelijk komt mijn droom uit...
  • Hoe een beekje een open zee kan worden
  • Op zoek naar verbondenheid
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Mindfulzen
    Wees erbij
    19-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is de essentie van MF?

    Er gaat geen dag voorbij of ik denk niet aan mindfulness (MF). Wat wil MF nu zeggen? Wanneer ben je mindful? Kunnen mensen mindful zijn zonder aan MF te doen? War wil "bewust" zeggen? enz.
    Ik heb een hele poos gedacht dat denken aan MF gelijk was aan mindful zijn... Die gedachtengang ben ik de laatste tijd stilaan aan het verlaten. Denken aan MF zorgt er immers voor dat je gefocust blijft op het begrip MF en dat je geest geen andere impressies van je omgeving en jezelf kan genereren. Je krijgt als het ware een tunnelzicht.
    Meditatie is slechts een middel om mindful te leren leven en op een andere manier te leren omgaan met het leven, je gedachten en impressies.
    Bewustzijn is hier het basis begrip en aanvaarding de manier waarop je het 'bewuste' leven leert tegemoet te gaan.
    Een leuk voorbeeld hiervan ontdekte ik toen ik enkele dagen op zeeklassen vertoefde. Toegewijd zoals ik ben, had ik mijn matje en mijn kussen bij. En iedere dag na het opstaan en voor het slapen gaan, 'zat' ik op mijn kussen. Op zich niets anders dan thuis... Maar toch!
    Het mediteren is meestal een aangename gebeurtenis met ontspanning tot gevolg.
    Op zeeklassen ervoer ik een andere kant van de medaille...
    In een vorig bericht in mijn blog legde ik al uit dat mediteren een vorm van gedachtenreductie is. De ervaringen die je overdag opdeed zijn net grote bubbels in je hoofd. Deze ervaringen kunnen tijdens de meditatie ineens opfloepen in je gedachten zonder dat je het zelf wil. Door acceptatie krijg je die manier wel een goed beeld waar je geest zich mee bezig houdt en wat die belangijk vindt.
    Door deze onveroordeeld te bekijken, te accepteren en los te laten kan je deze bubbels dus reduceren en herleiden tot stippen.
    Dat was ook zo op de zeeklassen!
    Wanneer ik 'zat' merkte ik een heleboel dingen die 'anders' waren dan andere zazen sessies.
    Ik merkte dat mijn lichaam anders ademde, mijn middenrif hoger zat en mijn hoofd zat vol gedachten. het focussen op de adem verliep dus veel moeilijker dan anders.
    Ik had de keuze of ik kon me hiertegen verzetten en ik fixeerde me kost wat kost op mijn adem (en het verlagen van de ademfrequentie) of ik
    focuste me op de adem maar accepteerde ook de gedachten die in me opkwamen....
    Ik koos voor het laatste. Op die manier kreeg ik flarden van de dag over me heen. Leuke en minder leuke. Door gewoon te zitten en te accepteren en los te laten, kreeg mijn lichaam 20minuten de kans alles te laten bezinken en die ervaringen te bekijken vanuit verschillende standpunten. (Misschien ook wel een vorm van zelfreflectie) en ja, soms met extra nerveusiteit tot gevolg.
    Op meditatievlak ben ik dus een ervaring rijker.

    Stilaan begin ik te beseffen dat veel weten over MF misschien wel een vergiftigd geschenk is. Je toets de praktijk voortdurend af aan de theorie. Terwijl MF dat juist niet is! MF is er zijn op dit moment en bewust zijn wat je denkt, zegt, doet, ruikt... ! De keuzes liggen dan voor het grijpen! Waar wil ik me op focussen? Dit is wat inzicht betekent!
    Nog een voorbeeld: Ik zat in de trein. We rijden voorbij een groot veld. Plots merkte ik vlak in het midden  van het veld helemaal aan de horizonlijn een boom op. Op zich niks anders dan anders. Toch trok die boom mijn aandacht. Ik werd me ervan bewust. Ik had de keuze: Wat wil ik hier nu mee? Ik besloot gewoon te kijken en te ervaren...Geluk zit in een klein hoekje. Dit gaf me op dat moment een vredig moment.
    Stevig stond deze boom, stoer, alleen en groen te wezen, vlak in het midden van de horizonlijn. En plots...was hij weg... Zoals een gedachte die door mijn hoofd floepte, floepte deze boom in mijn leven en verdween hij weer.
    Die ene boom was voor mij representatief voor het leven. Het leven is altijd in verandering. Alles is voortdurend onderhevig aan verandering! Niets blijft zoals het is!
    Toen ik dit voor de eerste keer las en ervoer, was dit voor mij een klap in mijn gezicht. Ik huiverde er zelfs van...
    Is niets standvastig? Blijft niets eeuwig? 'Wat een depressieve gedachte!' Ik probeerde deze gedachte en deze confrontatie dan ook zo goed als mogelijk te vermijden! Deze bewering hield immers in dat alles en iedereen kwetsbaar is. Ook de mensen die ik lief heb!
    En ik zou liegen dat ik me hierbij uiteindelijk heb neergelegd, maar deze bewering geeft anderzijds de essentie van MF weer:
    'Leef van ieder moment en ervaar bewust. Wees nieuwsgierig zoals een baby voor wie alles de eerste keer is'
    Doe dit en je leeft veel intenser.
    Ik geloof dat het leven één zoektoch is naar inzicht. Inzicht in jezelf maar ook in het leven. Dit inzicht is voor ieder mens anders en veranderlijk. Aanvaard jezelf en neem bewuste keuzes. Maak je fouten? Ervaar dit bewust,  en zie dit als een kans om opnieuw te beginnen.
    Net zoals je je geest steeds opnieuw leidt naar je adem.
    MF is niet streven naar een perfecte ik. MF is leren aanvaarden wie je bent...'Je kan de golven niet controleren , maar je kan wel leren surfen.' en soms val je in het water, of is een golf immens hoog. je klautert opnieuw je plank op en oefent verder...
    Mijn zoektocht is nog lang niet volbracht, en mijn inzichten zullen nog vaak veranderen. Bewustzijn is de boodschap

    Veel plezier!



    19-05-2012 om 23:36 geschreven door Andy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Denken is zoals lezen...

    Een vakantie kan deugdoend zijn, een oase van rust, een tijdstip om iets te doen wat je al zolang uitstelde...En dan voor dat je het weet staat het einde van de vakantie voor de deur. "Had ik nog maar 1 dagje dan zou ik dit kunnen doen of dat... Pfff morgen is het weer zover! Stress, haasten, die ene collega die ik helemaal niet kan uitstaan daar zal ik me weer aan opjagen..."
    Voor dat je het weet sta je jezelf op te jagen aan de gedachte van morgen terwijl je NU nog bijvoorbeeld zalig kunt genieten van een heerlijk etentje, een leuke film, je kindje...
    Wel, het is gemakkelijk te zeggen, maar het doen is nog een andere zaak. Vanuit het boeddhisme is dit een vorm van lijden. In de westerse wereld noemen we dit gewoon stress:)
    Als we de basisprincipes van het Boeddhisme bekijken dan merken we 4 waarheden op.  - Let wel "de 4 waarheden" is een begrip binnen het Boeddhisme. Een  mens is vrij deze te interpreteren en te transponeren naar eenieders leven.Ik kan dan ook alleen voor mezelf zeggen dat deze 4 stellingen (zoals ik ze noem) enige waarheid bevat.- Deze 4 waarheden luiden als volgt en zullen geïnterpreteerd worden naar mijn inziens. Het begrijpen van deze 4 waarheden kunnen dan al voor enige "verlicht-ing"  zorgen :
    1. Het leven is lijden
    2. Het lijden wordt veroorzaakt door verlangen
    3. Verlossing van het lijden komt door zich te verlossen van verlangens
    4. Er is een weg om het lijden te verlossen
    (om praktische redenen wordt voorlopig enkel de 1ste stelling besproken)

    Een mens wordt tijdens zijn verblijf op de aarde voortdurend blootgesteld aan prikkels die boven zijn standaard staan, en dit gebeurt al vanaf kindzijnde (het verkrijgen van een nieuw speelgoedje, bezitten van een nieuwe wagen, het uitvoeren van een bepaalde studie, het behalen van een  titel, streven naar rijkdom, het bouwen van een mooier en groter huis...) als deze dingen zich aanbieden dan komt het Ego aandraven. Het klein stemmetje dat alles te werk stelt om ervoor te zorgen dat het streefdoel verkregen wordt.
    Het Ego is als het ware van kindsaf aan geconditioneerd om ervoor te zorgen iets te (ver)krijgen. Op zich hoeft dit niet negatief te zijn. Integendeel! Mensen hebben doelen nodig in het leven. Zonder doelen zou het leven  uitzichtloos worden en zou het leven maar vervallen in een "laissez-faire" model waarin we alles zouden ondergaan ipv begaan.
    Wetenschappers hebben al zoveel jaren baanbrekend werk verricht om een ziekte als kanker te overwinnen. Chapeau! Mensen met doelen hebben we nodig in de samenleving! Hoe klein deze doelen ook mogen zijn! Enkel al de energie die vrij komt bij het streven naar doelen is op zich al een verrijking voor zichzelf en voor zijn omgeving. Het streven naar doelen is een vorm van vergelijken. Vergelijking tov zichzelf en tov anderen. Die vergelijking wordt nog eens gestimuleerd door media en de maatschappij zelf!
    Net zoals wij allemaal stap voor stap hebben leren lezen, kunnen wij nu feilloos lezen wat we zien (in onze eigen taal dan toch). Sterker nog, ik vraag jou nu het volgend woord dat in drukletters is geschreven, niet te lezen: HALLO!
    Ik ben er 101% zeker van dat je het woord gelezen hebt! Zonder dat je het misschien niet wilde. Dat komt omdat de patronen die ons zijn aangeleerd om vanzelf te lezen, onmiddellijk in actie komen als we woorden gedrukt zien staan. Een automatische vorm van actie-reactie.
    Zo is dit ook met het vergelijkingspatroon! Ons werd het vergelijken, via woorden, eigen gemaakt, en hier komen we moeilijk vanaf!
    Dus als wij het voorbeeld van de laatste dag vakantie nog eens gaan bekijken dan merken we dat we ook gaan vergelijken. "Als ik nog een dag had, dan kon ik vandaag echt nog genieten" Dit is een vorm van vergelijken. We gaan proberen dit gevoel weg te krijgen om zo toch nog baas te worden over de situatie. We gaan enkele dingen proberen te doen:
    - Compenseren (vb. ik voel me dan wel niet zo blij, maar ik ga ervoor zorgen dat mijn gezin hier niet onder zal leiden)
    - Versterken (vb. je blijft thuis, doet niets en denkt voortdurend aan morgen)
    - Onderdrukken ( vb. gedachtes oproepen waarom het morgen/vandaag toch nog leuk te worden)
    - Streven ( vb. Naar een superleuke attractiepark gaan waar je je verstand op nul kunt zetten)
    - Accepteren (vb. oke, morgen opnieuw werken, dat voelt nu minder leuk. maar we zullen morgen wel zien wat de dag ons zal brengen)

    In de eerste vier gevallen zal het uiteindelijke resultaat leiden tot angst en frustratie. Het Ego en het vergelijkingsprocessen/mechanismen worden verder gevoed en bevestigd. Ze vreten energie. Het Ego zegt ons immers dat we ons enkel goed zullen voelen als we verkrijgen wat we willen. Het lichaam probeert fysiek te mascreren in de vorm van eindeloos "uitvoeren" om te verkrijgen wat het wil maw zich goed voelen. De geest vervalt in gepieker en denkwijze om zich beter te voelen. Wat alles behalve economisch is voor lichaam en geest is.
    Proberen te accepteren is iets speciaal... Het accepteringsproces vraagt in eerste instantie zeer veel energie omdat het Ego in opstand komt.Het Ego vraagt immers in stand gehouden te worden en probeert te vervallen in de eerste vier  begrippen (compenseren, versterken, onderdrukken en streven). Door deze processen bewust te worden gaan we onze (geconditioneerde) gedragingen leren kennen en gaan we aanvaarding voelen in lichaam en geest. We leren onszelf te accepteren wie we zijn waardoor, paradoxaal genoeg, ons lichaam en geest rust krijgt en waardoor we productiever worden en leren we denken wat we willen denken.
    Belangrijk begrip in dit verhaal is: "Bewust". Bewust in het leven staan en bewust antwoord bieden op negatieve gedachte patronen door te aanvaarden wat er is zorgt voor gemoedsrust en extra energie om de doelen na te streven die werkelijk de moeite zijn.
    Deze "werkelijke" doelen kan jij alleen bepalen. Deze doelen kunnen opborrelen tijdens de meditatie.
    In vorige blogs legde ik reeds uit dat onze geest op een champagnefles lijkt. Door te mediteren gaan we de bubbels in ons hoofd (= vervuilende gedachten om onze doelen helder te zien) herleiden in puntjes. 
    Let wel: meditatie is slechts een middel om "verheldering" (lees als verlichting) te verkrijgen. Sporten, schrijven, (gericht) denken... kunnen natuurlijk ook. Belangrijk is dat we ons bewust worden van onze gedachten en gedragingen. 
    Door bewust te leven gaan we ons meer verbinden met het nu-moment en ervaren we meer met lichaam en geest. We verrijken ons leven maw door alledaagse gebeurtenissen en we leren hier ook uit.
    Als ik naar mezelf  kijk, kan ik enkel beamen dat het bewust tijd maken om bewust te ademen en te gaan zitten (= zazen) een gevoel geeft van verlichting! Het geeft je een gevoel van rust... Iedere adem, iedere stap is immers een wonder op zich...
    Om af te sluiten een leuke vergelijking :) Leer het leven te accepteren zoals een baby: bewust en onbeoordeeld! Dit is volgens mij de essentie van Mindfulness...
     



    24-02-2012 om 23:01 geschreven door Andy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    14-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk komt mijn droom uit...
    Na twee jaar is het dan zover: Ik ben eindelijk mindfulnesstrainer geworden.
    na een intensieve, maar vooral theoretische dobber ben ik dan geslaagd op mijn examen van mindfulnesstrainer MBTC. En heb deze gehaald:)
    Mijn bedoeling is dan ook om binnenkort te beginnen aan mindfulnesstrainingen. Deze zullen waarschijnlijk in het najaar beginnen.
    Eerst nog wat praktische dingen regelen (een locatie, eigen meditaties inspreken...)
    Daarnaast nog graag enkele cursusjes meepikken via IAM (Instituut voor Aandacht en Mindfulness)
    Ik zie het helemaal zitten!!!

    Meer uitleg volgt!

    14-01-2012 om 18:30 geschreven door Andy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    08-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe een beekje een open zee kan worden

    Het is een tijdje geleden dat ik op Mindfulzen nog eens iets neerpende. Bij deze zal dit vandaag dus gebeuren.
    Eerst en vooral wens ik jullie allemaal een oprechte en welgemeend gelukkig nieuwjaar. Dat alle wensen in volledige harmonie mogen vervuld worden en dat inzicht in het meegaan met de stroom een meerwaarde kan betekenen in eenieders leven waarbij pure verlichting (in de letterlijke zin van het woord) kan verkregen worden. En dit met een houding van acceptatie en open mildheid voor de dingen des levens.

    Vandaag een leuke visualisatie oefening om te gebruiken als je de slaap niet kunt vatten. Je kan deze dan ook gemakkelijk uitvoeren in je bed terwijl je ligt te woelen en je de slaap niet kunt vatten. Vermits je je dan toch misschien ergert/verveelt, kan je deze techniek eens uitproberen.
    Deze visualisatie komt uit een nieuwe vorm van gedragstherapie ACT (Acceptance and Commitment therapy). ACT gebruikt zeer veel technieken uit Mindfulness gecombineerd met MBCT (Mindfullness based Cognitive Therapy). De oefeningen zijn eerder speels en ludiek maar geven je toch de aanwijzingen die nodig zijn om wat meer te weten komen over je brein en je gedachten.
    Een visualisatie is een techniek waarbij je je verbeelding gebruikt en waarbij je je bepaalde scenario's werkelijk gaat inbeelden. Voor sommigen voelt dit niet zo leuk aan of heeft dit weinig effect. Sommigen worden er zelfs nerveus van. Anderen vinden dit dat weer makkelijker dan een gewone meditatie.
    Visualisaties worden ook vaak gebruikt bij ontspanningtherapeuten.

    Deze visualisatie noem ik" De beek van gedachten"
    En gaat als volgt:
    Lig languit en ontspan volledig. Als je lichaam gespannen aanvoelt kan je je lichaam voor enkele seconden opspannen en zorgen dat al je spieren gespannen staan. Vervolgens laat je alle spieren los. Doe dit drie maal met telkens een pauze ertussen van enkele seconden.
    Vervolgens beeld je je in dat je rustig onder een boom naast een kabbelend beekje zit. Het beekje kan kronkelend zijn, maar kan ook recht zijn. Het is er werkelijk prachtig. De zon schijnt. En de blaadjes aan de bomen vallen een voor een naar beneden. Ze dwarrelen rustig naast je op de grond.
    Neem nu zo'n blad en schrijf er met een pen op waaraan je denkt. Dit kan van alles zijn: zorgen, negatieve gedachten maar ook leuke en aangename gedachten. Wanneer je jouw gedachte op het blad hebt geschreven, leg je ze rustig en mindfull in het beekje. Je ziet dat het blaadje opgenomen wordt door het water en vervolgens rustig op het wateroppervlak meegenomen wordt.
    Wanneer je het blaadje uit je gezichtsveld is, neem je het volgend blaadje en schrijf je er vervolgens op wat er nu in je gedachte is. Dit kan toevallig het zelfde zijn, maar dat kan natuurlijk ook iets anders zijn. Dit blijf je herhalen. Je krijgt steeds een rustiger gevoel, je ontspant je volledig. Tot... :)

    Veel experimenteer genot!

    PS: zorg er bij een visualisatie voor dat je alles volledig inbeeldt. Probeer op ieder detail te letten.





    08-01-2012 om 00:00 geschreven door Andy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    30-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op zoek naar verbondenheid
    Hallo allen,

    Ik ben een speciale ervaring rijker... Er is eindelijk een einde gekomen aan mijn zoektocht naar een gepaste plaats voor het beoefenen van de boeddhistische zazen in groep. Vandaag was het mijn eerste keer dat ik samen met anderen mocht "zitten".
    Het zitten werd volgens de traditionele manier gevolgd:
    Een half uur: zazen gevolgd door 10 minuten kinhin. daarna beluisteren van een tekst en vervolgens opnieuw zazen voor een half uur.
    Hoewel ik al iedere dag 2 maal 20 minuten zit, was dit een heuse beproeving. Naast slapende benen en volledige bewustzijn van "pijntjes" viel me vooral op dat het mediteren in groep toch iets heel anders is dan alleen op een kamertje zitten.
    Het anders-zijn zit hem, volgens mij, in de verbondenheid die er heerst. Heel raar om te omschrijven maar zeer intrigerend.
    Ik zat gedurende anderhalf uur met verschillende mensen van verschillende leeftijden en van verschillende plaatsen.
    Achteraf raakte ik met iedereen zowat aan de praat. Ik sprak oa met een oudere man, die reeds sinds 1989 zenmeditatie beoefent... En ik maar denken dat ik al wat ervaring had... Niet dus...Hij is iedere keer van de partij!
    In de tekst die naar voor kwam, sprak de schrijver over het feit dat het leven in het nu het wonderbare is. Ik mocht hier, denk ik, een glimpje van opvangen.
    Het gewoon ervaren dat je ademt, kan al wonderbaarlijk zijn. Ervaren dat iedere adem anders is dan de vorige maar ook als de volgende...
    Je adem kan heel diep zijn, maar ook zeer snel, vloeiend of geforceerd...Altijd interessant om deze te observeren!

    30-11-2011 om 22:54 geschreven door Andy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doe eens gewoon...

    Een kort maar zeer krachtig bericht:
    Ga eens even alleen in een kamer zitten en luister naar wat je jezelf te vertellen hebt.
    Gewoon observeren, niets speciaals denken. Alleen dat wat je aan jezelf vertelt.
    Je zal versteld staan wat je te weten komt...

    24-11-2011 om 17:48 geschreven door Andy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    17-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.inzicht zit in een klein hoekje...
    hieronder mijn eerste pdf te downloaden...

    Bijlagen:
    Inzicht schuilt in een klein hoekje.pdf (98.5 KB)   

    17-11-2011 om 21:57 geschreven door Andy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    01-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mindfulness zit in de kleine dingen
    Ja het is weer een tijdje geleden dat ik nog iets gepost heb. Ziehier dus...
    Ik werd vandaag geconfronteerd met een staaltje mindfulness maar niet van mezelf. Van mijn vader...
    Hoewel de titel van mijn topic het niet laat vermoeden, is dit ohzo kleine toch iets wat resulteert in  iets oh zo groots.
    Ik merk en lees vaak dat mindfulness enkel bereikt kan worden met meditatie en volgens de meditatieve weg.
    Meditatie KAN een poort zijn tot meditatie maar let wel: niet iedereen heeft Mindfulnessmeditatie nodig om in "flow" te geraken.
    Zo merkte ik vandaag bij mijn vader het volgende:
    Sinds enkele weken is hij hard aan het werken aan onze nieuwe veranda. hij metst de muren  en zit tot 's avonds bij ons thuis. Hij heeft namelijk een "deadline" te halen want hij wil dit graag af zien voor hij vertrekt naar mijn broer in amerika...
    Wat me de laatste dagen steeds meer opviel was (en ik realiseer me nu dat hij dit de laatste jaren meer en meer is gaan doen) dat hij op een zeer rustig tempo en een grote accuraatheid werkte. Hij laat zich niet van de wijs brengen door druk. Onder alle omstandigheden blijft hij ook rustig.
    Vanuit die rust merk ik dat hij een enorme snelheid creeert. Hij is in flow of met andere woorden Mindfull...Om het in meditatieve termen te zeggen: Hij doet aan informele meditatie. Hij is ekel bezig met dat wat hij bezig is. Gaat er iets mis, dan biedt hij het probleem op het moment zelf het hoofd.
    In het boeddhisme noemt men dit de staat van "nen" inderdaad met de N van "Nen". Het Boeddhisme gaat ervan uit dat Nen het kleinste deeltje van puurheid en inzet is. Nen kan overal in zitten: een klein vaasje die met alle concentratie en zorgvuldigheid van de wereld vervaardigd is, of een maaltijd die met volle liefde is gemaakt.
    Je voelt waar een hoge concentratie van Nen in zit.
    Dit ervaarde ik ook vandaag in mijn veranda in opbouw. de waarde Nen die hier in zit is van onschatbare waarde!
    Vanuit een grote zorgvuldigheid, liefde en concentratie gemaakt... Dat smaakt! :)
    Bij deze ook: dank u wel voor een zeer Nen-volle veranda ;)

    01-11-2011 om 00:00 geschreven door Andy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    08-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappelijk bericht ivm ons brein en wat meditatie/mindfulness kan doen moet ons brein en lichaam...
    Klik op deze link:
    http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1015195-het-geheime-leven-ons-brein-default-brain

    Een zeer interessante uitzending over Mindfulness en meditatie en wat het met het brein doet!!!

    08-10-2011 om 22:29 geschreven door Andy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeeld van een mudra
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit is een mudra

    08-10-2011 om 19:54 geschreven door Andy  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 14/05-20/05 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/11-05/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 05-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 11--0001

    mindfulzenbox
  • Mantra meditatie
  • Tellen van de adem
  • symptomen van stress
  • meditatie
  • Glimlach meditatie

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Over mijzelf
    Ik ben Andy M
    Ik ben een man en woon in Genk (België) en mijn beroep is Onderwijzer.
    Ik ben geboren op 18/01/1984 en ben nu dus 40 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Muay Thai, Mindfulnes, Zen meditatie, lesgeven, gitaar spelen....


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs