Bedankt voor je bezoekje aan mijn kookhoekje. Op mijn blog vind je geregeld nieuwe recepten. Deze recepten maak ik geregeld zelf klaar en behoren tot mijn favorieten. Ik probeer vaak verschillende dingen uit, en geef mijn eigen twist aan sommige gerechten. Ik hoop dat jullie hier wat inspiratie kunnen opdoen en ook de kookkriebels zullen krijgen!
Veel plezier met snuffelen in de verschillende categorieën!
mieke's kookhoekje
mijn favoriete recepten
20-12-2012
chocolademousse
Chocolademousse
Ingrediënten:
4 eiwitten 200 gram pure
chocolade 250 ml slagroom Suiker
Bereiding:
Klop de eiwitten
op met een beetje suiker. Smelt ondertussen de chocolade met een beetje room
op een laag vuurtje. Blijf erbij zodat je eventueel nog wat room kunt
toevoegen. Klop de slagroom op met een beetje suiker. Voeg de chocolade
bij de eiwitten en meng zachtjes onder elkaar. Voeg de slagroom bij de mousse
en spatel voorzichtig. Doe de mousse in kommetjes en laat opstijven.
Verwarm de oven voor op 180 à 200° C. Klop de eieren samen met de suiker op tot je een luchtige witte massa verkrijgt. Laat ondertussen de boter smelten. Voeg de boter toe bij het eiermengsel, terwijl je dit verder blijft kloppen. Voeg vervolgens de bloem toe, onder voortdurend kloppen.
Vet een vorm in en bebloem. Giet het deeg in de vorm en plaats gedurende 30 à 40 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker, indien er nog deeg aanhangt, moet de cake nog ietsjes langer staan.
Je kan verschillende ingrediënten toevoegen aan de cake zoals sinaasappelsap en geraspte sinaasappelschil, citroensap - en schil, vanille- extract... waar je maar zin in hebt!
500 gram aardappelen of 8 grote aardappelen. Melk Boter Peper Zout Muskaatnoot Eventueel een eitje
Bereiding
Schil de aardappelen en spoel ze. Vul een keteltje met warm water en doe de aardappelen erbij. Laat gaar koken. Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en laat je ze uitdampen op een klein vuurtje. Stamp ze fijn samen met de boter, de melk en eventueel een eitje. Kruid met peper, zout en muskaatnoot!
Ik zet de puree soms in de oven, en strooi er wat paneermeel op met hier en daar een klontje boter. Zalig!
Nog 4 dagen en het is weer Kerstavond. Misschien zijn er nog enkele zielen onder jullie, die nog geen Kerstmenu bedacht hebben. Daarom geef ik jullie hier enkele lekkere, gemakkelijke gerechten om er een geslaagde Kerstavond of Kerstdag van te maken. Veel succes en smakelijk!
HAPJE:
Zalmmouse in een aperitiefglaasje (ongeveer voor 4 personen)
Ingrediënten:
200 gram verse zalm 4 gram gelatine een geutje cognac een weinig visbouillon 1 eetlepel tomatenketchup 1 eetlepel mayonaise een weinig citroensap 1dl room fijngesneden bieslook een takje dille (optioneel)
Bereiding:
Pocheer de zalm. Verwijder indien nodig de graten en het vel. Laat de zalm afkoelen. Week ondertussen de gelatine in koud water. Knijp de gelatine op in de bouillon. Mix de afgekoelde zalm met de tomatenketchup, de mayonaise, het citroensap en de gelatine. Klop de room op en voeg er de bieslook aan toe. Vul de aperitiefglaasjes met de zalmmousse met behulp van een spuitzak of een lepeltje. Versier met een takje bieslook en eventueel een takje dille.
VOORGERECHT:
Wildpaté met uienconfijt
Ingrediënten:
4 schijfjes wildpaté of indien je dit niet vind, paté va het huis. Uienconfijt Paar blaadjes eikenbladsla Preischeutjes Eventueel veenbessencompote
Bereiding:
Leg de blaadjes sla op een bordje. Leg bovenop de schijf paté. Leg wat preischeuten langs ene kant van de paté en langs de andere kant kan je de uienconfituur leggen. Eventueel bovenop de paté nog een klein toefje veenbessencompote.
Nu komt het hoofdgerecht, dit vraagt iets meer werk...
HOOFDGERECHT:
Zelfgemaakte aardappelkroketjes, eendenborst met sinaasappelsaus en veenbessencompote.
Ingredienten:
2 eendenborstfilets 3 sinaasappels 200ml gevogeltebouillon 2 eetlpels suiker grand marnier of Cointreau
1kg aardappelen 2 eieren 20 gram boter peper zout muskaatnoot paneermeel losgeklopt eiwit per eiwit 1 eetlepel koud water of olie
340 gram verse veenbessen 200 gram suiker 250 ml water
Bereiding:
eendenborstfilets:
Verwarm de oven voor op 200° c. Trek met een scherp mes kriskras inkepingen in het vel van de eendenborstfilets. Bestrooi ze met peper en zout. Verwarm een ovenvaste pan op een middelhoogvuur. Leg de eend met de velkant in de pan en bak een zestal minuutjes zodat het vet vrij komt. Draai om en schroei dicht in ongeveer 1 min. Draai de filets terug om en plaats met pan/schotel in de oven voor zeven à negen minuutjes. Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten
Sinaasappelsaus:
Spoel de 3 sinaasappels. Schil 1 sinaasappel met een dunschiller en snij de schil in flinterdunne reepjes. Blancheer de schil in ruim water en spoel vervolgens onder koud water. Verwijder de schil en het wit van de 2 andere sinaasappels en snij het vruchtvlees in plakjes van 0,5 cm. Verhit suiker in de pan en laat karamelliseren. Blus met het sap van de geschilde sinaasappel. Voeg de bouillon toe en laat inkoken tot een lichte saus. Doe de sinaasappelstukjes en de grand marnier/cointreau in de saus. Laat doorverwarmen en kruid af met peper en zout.
Veenbessencompote:
Spoel de veenbessen onder koud water en doe ze in een kookpot. Overgiet met de suiker en het water en breng aan de kook. Laat 10 à 15 minuten pruttelen. Laat afkoelen of serveer warm.
Aardappelkroketten
Maak een aardappelpuree zoals je deze altijd maakt. ( zie recept aardappelpuree) Doe er wel maar alleen de eierdooiers bij ipv een gans eitje! Laat de aardappelen ook goed uitdrogen na het afgieten. Dit doe je op een laag vuurtje.
Indien je beschikt over een kroketmachientjes, kan je hiermee je kroketjes maken. Als je niet voorzien bent, dan maak je gewoon het gewenste vormpje met je handen.
Voer per eiwit het water of de olie toe en klop goed los. Rol er de kroketten door en zorg dat je overal eiwit hebt! Rol ze daarna in paneermeel en bak op 180°C in frituurolie. Let op dat je niet meer als 8 à 10 kroketjes tegelijkt bakt. Dit voorkomt openbarsten. Laat uitdruipen op keukenrol.
Veel werk, maar de veenbessencompote kan je daags tevoren maken en de kroketjes ook. bewaar ze dan in de frigo.
NAGERECHT:
Chocolademousse
Ingrediënten:
4 eiwitten 200 gram pure chocolade 250 ml slagroom Suiker
Bereiding:
Klop de eiwitten op met een beetje suiker. Smelt ondertussen de chocolade met een beetje room op een laag vuurtje. Blijf erbij zodat je eventueel nog wat room kunt toevoegen. Klop de slagroom op met een beetje suiker. Voeg de chocolade bij de eiwitten en meng zachtjes onder elkaar. Voeg de slagroom bij de mousse en spatel voorzichtig. Doe de mousse in kommetjes en laat opstijven.
Ik hoop dat jullie een beetje inspiratie hebben opgedaan en zin gekregen hebben om deze lekkere recepten uit te proberen. Voor diegene die niet zo handig zijn of niet zo lang in de keuken kunnen of willen staan, zijn er nog altijd diepvrieskroketjes en klaargemaakte veenbessencompote. Ook is er natuurlijk een ruime keuze aan chocolademousse in de winkel, maar geef toe: wat je zelf maakt is meestal lekkerder!
Doe de boter, de suiker en het ei in een kom. Kneed dit met koele handen vlug door elkaar. Voeg daarna beetje bij beetje de gezeefde bloem toe. Kneed verder tot een samenhangend deeg en laat afgedekt een half uurtje rusten in de koelkast.
Voor de knobbelkes:
Neem een deel bruine suiker, boter en wat bloem en kneed dit door elkaar zodat zich er knobbelkes vormen. Ik weet de hoeveelheid niet exact, maar ik doe dit op gevoel.
Bekleed een vorm met het deeg, dit gaat soms moeilijk omdat het zanddeeg zeer broos is. Ik bekleed de vorm vaak in stukjes, want mij lukt het niet om het in één stuk erop te krijgen.
Prik gaatjes in het deeg met een vork en giet hierin abrikozencompote. Je kan ook confituur gebruiken, maar dit is niet zo lekker. Doe de knobbeltjes er bovenop en plaats in een oven van 180° à 200° tot de taart de gewenste kleur heeft.