De Mennekeshaag
Mijn favorieten
 • Kasteel Nieuwenhoven
 • Lieven David
 • Velt
 • Permacultuur Belgie
 • Permacultuur Nederland
 • Help dode dieren in kaart te brengen
 • Tuinplanner

 • Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  14-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“De Beste wensen voor een voorspoedig en groentevol 2010”

  Nu nog rustig in de tuin, maar toch weer stilaan alles in gereedheid brengen om er voor een vol jaar weer tegenaan te gaan,
                       
  2009 is voor de Mennekeshaag een jaar van,, net niet,, geworden.
   
   Begonnen met het aanplanten van de haagplanten, goed gestart doch door de droogte tijdens de zomer denkelijk veel uitval. We zullen afwachten wat er in het voorjaar terug uitschiet maar het ziet er niet goed uit.
  Omdat de plannen op de Mennekeshaag mij voltijds konden bezighouden dacht ik eraan om mijn waterkersbedrijf te verkopen maar,....,, net niet,,
  Toch al begonnen met groenten aanplanten,al een beetje goe bezig en dan kwam 21 juli en op 5 minuten werd alles hier ,wat niet beschermd was, volledig vernield door een nooit geziene hagelbui.
  Omdat de waterkers op dat moment mijn volledige aandacht nodig had, en ik hier van niks terug zou moeten beginnen,heb ik er op dat moment voor gekozen om alleen met de waterkers door te gaan.

  Ondertussen heb ik samen met het Mennekenshaagteam beslist het hele bedrijf te herbekijken. De zelfpluktuin wordt dit jaar verplaatst naar het perceel naast de straat,de grote tuin komt onder verantwoordelijkheid van een pas opgerichte vzw (hierover binnen een paar weken meer nieuws), en voor het perceel aan de bos plannen we een buurtmoestuin met vogelvoederplaats en bloemenrand.
  Ondertussen heeft de plaatselijke afdeling van VELT er voor gezorgd dat sinds november er maandelijks één zaterdagnamiddag,op de Mennekeshaag, les wordt gegeven ,in het kader van MTHV(moestuinieren ten huize van…). 12 maanden lang, ieder seizoen en zo ook alle onderdelen van een op te starten ecologische moestuin komen aan bod: bodem-zadenkeuze-rekening houden met … en zoveel meer, theorie gecombineerd met de praktijk. Met twaalf ingeschrevenen telkens een vol huis.

   
  2010 zal voor de Mennekeshaag een goed gevuld jaar worden er staan dan ook vele nieuwe en mooie uitdagingen klaar.

  Ik hoop op goed weer dat toelaat om vroeg te beginnen op het veld en in de tuin en er een vruchtbaar jaar van te maken.


  Groen(t)e groetjes vanuit de Mennekeshaag,
     Wannes
   
   
   

   

  14-01-2010, 19:53 geschreven door Mennekeshaag  

  Reageer (0)

  Categorie:Zelfpluktuin
  01-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is een Zelfplukboerderij?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op een zelfpluxml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />kboerderij staat de consument zelf in voor de oogst. Zo heeft de boer zijn handen vrij om het land te verzorgen en ecologisch te telen.

  En aangezien de kosten van verpakken, distributie en vermarkten allemaal wegvallen, wordt gezonde voeding vanzelf betaalbaar.

  Het ganse jaar kan je je verse groenten zelf komen plukken/oogsten.

  Een zelfplukboerderij combineert het stadleven of de te klein geworden tuinen met landbouw.

  Hoe zal dit in de praktijk worden omgezet?
  Het komt erop neer dat mensen in april aan het begin van het seizoen een vast bedrag betalen. En voor dat bedrag, dat rond de 160 euro schommelt, mogen ze een jaar lang zelf komen oogsten op het veld. Geen tomaten in de winter, maar prei, kolen, rapen en pastinaak. Groenten van het seizoen.

  Hoe weten mensen hoeveel ze mogen plukken?

  De ingeschreven leden mogen enkel oogsten voor eigen gebruik. Groenten meenemen om in te vriezen of hamsteren, is uit den boze. Er zullen wel momenten zijn dat er een overschot op het veld staat, omdat veel mensen op vakantie zijn of zo. Dan zullen zij per e-mail of op een groot bord op het veld op de hoogte gehouden worden van welke groenten à volonté mogen geoogst worden. Op andere zelfplukboerderijen wordt dat allemaal goed gerespecteerd.

  Wat is de meerwaarde van een zelfplukboerderij voor de consument?
  Als de boer zich niet moet bezighouden met de oogst, dan kan hij al zijn tijd aan de landbouw wijden, wat uiteindelijk de essentie is. Ook kuisen van groenten, verpakken, distributie en vermarkten valt allemaal weg. Door de tussenstappen te elimineren, komt de prijs voor de deelnemers aanzienlijk lager te liggen. Dan is er nog het educatief aspect, want de zelfplukboerderij laat mensen kennis maken met de verschillende groenten. Velen weten niet meer wat wanneer groeit en de manier waarop de groenten worden geteeld. Door regelmatig zelf aanwezig te zijn in de tuin heb je ook controle op de manier van werken.
  En tenslotte is er ook het therapeutisch aspect. Van een beetje op het platteland te werken en buiten met planten bezig te zijn, voel je je goed. Daarom doen zorgboerderijen als therapie het zo goed. ”

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  01-06-2009, 00:00 geschreven door Mennekeshaag  

  Reageer (0)

  28-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Evolutie van het project.


  De bedoeling van deze blog is, dat we telkens er iets wezenlijks verandert op de Mennekeshaag daar verslag van uitbrengen zodat jullie kunnen volgen hoe ons project evolueert.
   
  Het zal dus een soort dagboek worden van de tuin en alles daar rond en dit samen met onze toekomstplannen.
   
  Misschien zal ik eerst mezelf voorstellen:

  • Ik ben Marcel (door velen ook Wannes genoemd).
  • In een ver verleden de land- en tuinbouwschool in Tienen met goed gevolg doorlopen,om daarna met mijn ouders in de Mannekenshaag mee te werken op de akkers en in de varkensstallen.
  • Sinds 1978 samen met mijn vrouw Marina aan onze en later ook onze kinderen hun toekomst gewerkt. Tot 1990 in de varkenssector, dan overgeschakeld naar waterkers. Zo hebben we een waterkersbedrijf in Gingelom overgenomen.
  • Op deze manier hebben we met ons gezin met drie kinderen de eeuwwisseling beleefd en boerden we samen verder tot we in 2006 te horen kregen dat Marina maagkanker had. Na een moedige strijd is Mama op 20 september van dit zelfde jaar overleden.
  • Sinds toen lag mijn wereld overhoop. Een jaar volgde dat niks me nog kon beroeren. Maar dankzij enkele heel goeie" steunen " terug zin in het leven gevonden, de ouderlijke boerderij gekocht en de vage plannen voor een zelfpluktuin kwamen er aan. Op fietsvakantie in Texel na het bezoek aan een pluktuin ideeën opgedaan, enz... .

   Terug thuis begonnen de plannen te groeien .
   Op zoek naar hulp om mijn plannen uit te werken kwam ik terecht bij de lokale vrijwilligsters van Velt (= www.velt.be ) Karen en Nadia.  Door over mijn ideeën met hen e.a. te praten,ontstond er vorig jaar een groepje gelijkdenkende, geïnteresseerden die mee wilde stappen in dit project.
  • Ondertussen zijn we bezig met de inrichting en uitwerking van de tuin (vooral de permacultuur boeit ons enorm). En zijn we op zoek naar de beste manieren van samenwerken zoals bv. bij “groene zorg”, maar ook het uitschrijven van activiteiten om op termijn samen te kunnen werken met volwassenen- (school)kinderen - anders validen - ouderen (samenwerken met rusthuizen en dagopvangcentra) - enz... .
  • Op 7 dec 2008 zijn we met zoals we het zelf noemen “het Mennekeshaagteam” samen gekomen op de Mennekeshaag om aan het praktische draaiboek te beginnen. Daaruit is een tuinplan ontstaan getekend door Lieven David (= permacultuurspecialist). Je kan meer over Lieven vinden op zijn eigen website nl. www.lusthof.org .
   Daar wij ook zoveel mogelijk willen samenwerken met de lokale instanties hadden we op deze dag ook de Halense compostmeester uitgenodigd. De Mennekeshaag kan niet zonder een composthoek en wie kan dan beter de juiste informatie en de nodige tips geven betreffende de aanleg – inrichting – opstart en uitwerking ervan?
  • Tussendoor een kijkje nemen bij de waterkers, want rond Kerst en Nieuwjaar is het altijd wat drukker.
   Door de koude wintermaanden ligt de waterkers nu even stil en zo heb ik nu voldoende tijd om kennis op te doen i.v.m. het ecologisch tuinieren e.a. .
  • Zondag 25 januari was ik samen met Karen aanwezig op een heel interessante voordracht op Kasteel Nieuwenhoven ( = www.kasteelnieuwenhoven.be ). “Transitiesteden en permacultuur” was het thema van deze namiddag (www.transitie.be / www.permacultuur.be of .eu ).
   Veel bijgeleerd en nieuwe gedreven mensen leren kennen waar we met onze vragen terecht kunnen.
  • Maandag 26 januari zijn we in Lummen naar de kennismakingsvergadering van een nieuw "voedselteam afhaalpunt" geweest met de bedoeling informatie op te doen over hoe het verloopt om een afhaalpunt op te starten. Dit willen we op termijn ook graag aanbieden op de Mennekeshaag (www.hartenboer.be ).
    
   We komen nog maar pas uit de prachtig witte maar zeer koude winter. Het landschap hier  was mooi en heeft de ergste kou goed doorstaan maar de spruitjes en boerenkolen waren niet voldoende wintervast en zijn bijna volledig bevroren. Toen ik zag dat ze het niet gingen overleven heb ik de schapen en geiten op het kolenveld gebracht en ze laten genieten van de diepgevroren groenten. De rest zal naar de eerdaags op te richten composthoop moeten verhuisd worden.
  • Benieuwd over het leven op en rond de Mennekeshaag? Bekijk volgende uitnodiging en wie weet ontmoeten we elkander op deze meewerkdag en tot een volgende nieuwsflits over het reilen en zeilen op onze boerderij.

  28-01-2009, 00:00 geschreven door Mennekeshaag  

  Reageer (0)

  14-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorsprong van "De Mennekeshaag".

  Ooit was de Mennekeshaag een lemen boerderij.
  De Mennekeshaag is gelegen in de Mannekeshaagstraat 38 te Loksbergen een deelgemeente van Halen.

  Halen is ideaal gelegen aan de afrit (E 313) en dit binnen de driehoek Diest - Hasselt - ST Truiden. De Mennekeshaag is gelegen op de Midden-Limburg autoroute 1.

  Het is ook een ideale uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.
  Op termijn willen we ook hierop inspelen. 
  De fietsroute "De Boomgaarderoute" passeert aan de voorkant van de boerderij.
  Aan de achterkant bevinden zich de vele weilanden en de kronkelende Velpe waar het heerlijk is om te vertoeven. 

  Het is op dit terrein dat we de ecologische - educatieve - zelfplukboerderij willen opstarten. 
  Het gehele domein is 3ha groot en omvat naar de toekomst toe niet alleen de zelfplukmoestuin maar ook een paardenweide -
  een dierenhoek - een kruidentuin.

  Het 1ste wat er staat te gebeuren is de aanleg van de ecologische zelfpluktuin (= tuin waar de boer kweekt en jij zelf oogst).
  Graag willen we van meet af aan, geinteresseerden mensen warm maken om actief mee te helpen. Zo zullen we eerdaags starten met onze 1ste meehelpdag. 

  De ecologische moestuin van 1ha groot is al uitgetekend, de hagen en planten zijn besteld en op de 1ste meehelpdag gaan we van start met het aanplanten van de verschillende hagen om zo de tuin op een ecologische manier in te delen in verschillende compartimenten waar we nadien de verschillende groenten en fruitsoorten kunnen zaaien en planten.

  We willen niet alleen geinteresseerden warm maken om te komen meehelpen maar ook  uzelf of andere mensen warm maken om ook zelf ecologisch te gaan tuinieren in uw eigen tuin. Geen moestuin? Geen probleem ook jou siertuin of balkon kan je op een ecologische manier bewerken. En met al die tips of vragen kan je bij ons terecht.

  Wil jij ook meewerken? Neem dan gerust contact op wannes3819@hotmail.com
  We houden vanaf nu een weekagenda bij en hopen jullie weer te kunnen begroeten op onze blog
  en misschien wie weet tot ziens?!

  Groeten en tot een volgende x,
  Wannes en het Mennekeshaagteam

   
   
   
   

  14-01-2009, 15:47 geschreven door Mennekeshaag  

  Reageer (0)

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!