Een koe heeft vier magen
Het rund is een herkauwer. Dat wil zeggen: hij graast snel, bijna zonder te kauwen en vult één van zijn vier magen, de pens. Later zoekt het dier een rustig plekje om te herkauwen. Het liefst doet hij dat liggend.
1)Eerst komt het voedsel door de slokdarm. Dit is de verbinding tussen mond en pens. Door een
regelmatige beweging van de slokdarm wordt het voedsel hier doorheen geleid.
2) Het doorgeslikte voedsel komt eerst in de pens. Als de pens vol is komt het voedsel in kleine stukjes terug in de mond, zodat de koe het kan herkauwen.
3) Na het herkauwen wordt het voedsel verder verteerd in de netmaag .
4) Daarna komt het voedsel in de boekmaag waar het vocht uit het voedsel gehaald.
5) De vierde maag is de lebmaag . Hier wordt het voedsel zó fijn gemaakt dat het in de darmen kan worden opgenomen.
6) Alle belangrijke voedingsstoffen worden via de darmwand in het bloed opgenomen en door het lichaam gevoerd. Zo komen de voedingsstoffen ook in de uier.
Een rund graast vier tot negen uur per dag en heeft evenveel tijd nodig om te herkauwen. Want gras is moeilijk te verteren. Heel vroeger, toen ze nog in het wild leefden, waren runderen bang dat ze bij het eten zouden worden aangevallen door roofdieren. Het was dus handig dat ze snel een voorraadje voedsel naar binnen konden werken. Op een veilige plaats konden ze dat daarna opnieuw eten, maar nu echt grondig. Bang voor roofdieren hoeven de runderen niet meer te zijn, maar ze herkauwen nog steeds. Er zijn nog andere herkauwers op de boerderij: schapen en geiten.
|