Welkom op mijn blog!
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Mijn favorieten
  • DE DISCUSVRIENDEN
  • Discus.2link.be
  • Start.be
  • Hondentips magazine voor de hondenliefhebbers
  • Willekeurig Bloggen.be Blogs
    arcil
    www.bloggen.be/arcil
    Mary's Discus
    Mijn discussen, mijn hobby
    Ik ben een echte discusfreak en mijn hele huis staat vol met bakken en bakjes met discussen. Sinds kort heb ik ook maanvissen en ik wil hier ook mee gaan kweken. Niets is zo mooi als een nestje jonge visjes te zien rondscharrelen in je bak.
    10-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede lading
    Vanmorgen waren de eitjes van het andere koppel ook uitgekomen. Ik heb dus nu 2 bakken met jonge larfjes. De larfjes die eerst zijn uitgekomen zijn allemaal in een hoopje bij elkaar gaan zitten, zodat het moeilijk is om te zeggen of er soms zijn verdwenen. Gisteren telde ik er ongeveer 150. Het andere legsel is voor het grootste deel wit geworden. Hier zitten maar een tiental larfjes op de kegel. Blijkbaar is dat mannetje niet zo heel goed in het bevruchten van de eitjes of is zijn zaad niet goed. Misschien is hij toch nog te jong om er echt veel van terecht te brengen. Ik ga seffens toch proberen om de bescherming rond het eerste legsel uit te nemen. Dat koppel heeft de vorige keren zijn eitjes en larfjes goed verzorgd, behalve de laatste keer toen ze de eieren hebben opgegeten. Dat was toen wel mijn fout, zoals je je nog wel zal herinneren. Ik ga ze natuurlijk een tijdje in het oog houden om te zien of alles goed gaat, anders gaat de draad er terug rond. Het vrouwtje van het andere koppel heeft de vorige keer de jongen opgegeten, tenminste dat denk ik. Vermits het er nu toch niet zoveel zijn, ga ik haar nog niet weghalen. Moest het zijn dat de jongen dan weer verdwijnen, dan weet ik dat zij ze opeet, want door de afvoer kunnen ze niet meer heen. In dat geval gaat zij er de volgende keer uit voordat de jongen beginnen te zwemmen.
    Nu moet het blauwe koppel stilaan ook wel beginnen met afleggen. Ze zijn niet meer zo schrikachtig en zijn terug mooi op kleur gekomen. Als ze binnen 2 weken nog niet hebben afgelegd, ga ik er een ander koppel in zetten.

    10-04-2009 om 08:07 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gaat vooruit
    Vanmorgen even gecheckt hoe het is met de legsels. Het eerste legsel is uitgekomen en er zitten een hele resem kleine larfjes op de kegel. Er zijn een paar eieren beschimmeld, maar normaal mag dit geen probleem zijn. Ik zal er seffens, bij het afhevelen van het vuil, proberen om deze eitjes te verwijderen met een tandenstoker. Hopelijk ga ik zo geen larfjes wegdoen want het zit allemaal heel kort opeengepakt op de kegel. Ik heb ook even geprobeerd om de draad rond de kegel weg te nemen, maar toen begon het koppel ruzie te maken en elkaar telkens kopstoten te geven. Ruzie over de kinderen dus, wie kent dat niet?
    Het tweede legsel is nog altijd in het stadium van eieren. Morgen zullen dit ook larven moeten worden. In dit legsel zijn er heel wat eieren wit geworden, maar ik kan niet goed zien hoe het met de rest van de eieren gesteld is. Straks ga ik ook proberen die kegel wat te draaien om een beter zicht te hebben. Als ik in die bak het vuil wil afhevelen, wordt de hevelslang telkens door pa aangevallen. Hij verdedigt zijn kroost met gevaar voor eigen leven, een heel goede huisvader dus. Ik heb nu de temperatuur een klein beetje omhoog gedaan, door 1 graad te verhogen op 1 verwarmingsstaaf. Er zitten 2 verwarmingsstaven in de bioloog ingeval eentje moet uitvallen, kan de andere de taak overnemen. Als er moet opgewarmd worden is het water met 2 staven ook vlugger warm dan met eentje. Vermits de kweekstelling in een onverwarmde plaats staat, is het 's nachts wel nodig, zelfs met de deur open naar de verwarmde vertrekken. Als het echt koud zou gaan worden, gaan we er toch een verwarming plaatsen. Maar voorlopig moet het eerst eens beginnen met warm te worden.
    Wat verwacht ik nu in de komende dagen? Wel, morgen moet het andere legsel het larvenstadium bereiken. Die eitjes moeten dus uitkomen. Zaterdag moet het eerste legsel het vrijzwemmende stadium bereiken en dat is het spannendste moment. Zondag zou het andere legsel zover moeten zijn dat ze gaan zwemmen. Met de filterspons die ik op de overloopbuis heb gezet moet het niet meer mogelijk zijn voor de jongen om in de filter terecht te komen. Het enige wat dus nog kan gebeuren is dat ze opgegeten worden of dat ze de ouders niet kunnen vinden. Hopelijk komen ze niet vast te zitten in de sponzen, want dat zou natuurlijk ook nefast zijn. Op Paasdag moet ik dus normaal gesproken twee zwermen jongen in mijn bakken hebben. Dat wordt nog beter dan kuikentjes krijgen op Pasen.

    09-04-2009 om 08:45 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eieren en nog eens eieren
    Ik had toch wel gelijk zeker. Gisteren heeft het andere koppel ook afgelegd. Ik dacht rond half vier dat ik het in het oog moest houden, maar ze waren over tijd. Het was al bijna half 5 toen ze begonnen met afleggen. Neen, grapje, ze waren bezig met de kegel te poetsen op hun vaste uur. Het is wel een legsel dat zowat verspreid zit op de kegel. Een deel zit vooraan, met een rijtje eieren hier en daar, en een groter deel zit opzij en dan nog zover opzij dat ik het maar gedeeltelijk kan zien. Ik heb er dadelijk een draad overheen gezet om de eieren te beschermen. Nu moet ik vandaag in de Marlboro-bak nog wat water vervangen door osmosewater om de waardes te verlagen, zodat ik het vrouwtje hierin kan overzetten als ze weer begint haar jongen op te eten. Door het verlagen van de waardes in die bak, zag ik gisteren dat een van die koppels ook een beetje gek begon te doen naar elkaar. Als dat zo doorgaat, gaan ze in die bak ook nog  beginnen afzetten. In plaats van paaseieren gaan het dan hier paasjongen worden dit weekend.
    Ik heb geen foto's gemaakt deze keer omdat ik de vissen zo weinig mogelijk wil storen. Ik moet natuurlijk wel elke dag voeren en de bakken zuiver maken, maar voor de rest ga ik hen zo veel mogelijk met rust laten. Dat is iets wat heel moeilijk is voor mij, want ik zou er gewoon de ganse dag met mijn neus op kunnen hangen.
    Het koppel Blue Diamond is eindelijk wat rustiger aan het worden in de bak. Ze weten nu dat ze eten krijgen elke keer als ik langskom en in plaats van dan te schrikken en naar achter te vluchten in de bak, komen ze nu al vaker naar de voorste ruit om te bedelen. Misschien gaan zij dan binnenkort ook beginnen met afzetten, dan verzuip ik seffens nog in de jonge vissen. Zo ver zal het natuurlijk wel niet gauw komen, want je hebt ondertussen ook al wel door, dat er heel veel mis kan gaan.
    Ik  was gisteren ook bezig met de sponzen uit te wassen van een paar zelfgemaakte luchtfilters, toen ik het idee kreeg om de fijnste sponzen bovenop de overloopbuizen te zetten op zo een manier, dat ze een stuk boven het water uit steken. Het was de moeite van het proberen waard en ja hoor, het is gelukt. Nu nog maar hopen dat de jongen niet aan de sponzen ingezogen worden. Ik heb de snelheid van de pomp een beetje lager gezet, zodat de stroming naar de overloop toe ook een beetje minder wordt. Een keer de jongen gaan beginnen zwemmen, ga ik de pomp nog wat lager draaien, zo kunnen ze niet zo gemakkelijk worden opgezogen en geraken ze misschien beter op de ouders. Ik kan wel niet zeggen hoe vaak het water in elke bak nu ververst wordt per uur, maar vermits de bakken goed zuiver worden gehouden denk ik niet dat het kwaad kan. Ik zal natuurlijk wel het nitrietgehalte in het oog moeten houden.
    Je ziet het wel, alle problemen geraken stilaan opgelost.

    08-04-2009 om 08:43 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Surprise
    Toen we gisterenavond thuis kwamen van een wandeling met de honden, gevolgd door een paar werkzaamheden in de tuin en een uurtje uitblazen in de frisse lucht, wou ik nog gauw de vissen voeren voordat de lichten zouden uitgaan. Je kan je wel indenken hoe verwonderd ik was om te zien dat het koppel Red Spotted Snakeskin alweer heeft afgelegd. Gisteren was het 6 april en ze hadden de vorige keer afgezet op 1 april dus dat is al zeer vlug. Deze keer hebben ze de kegel genomen om op af te leggen. De vorige keren legden ze telkens af op de overloopbuis, weet je nog wel. De laatste keer wou ik iets rond de buis zetten om de eieren te beschermen, maar heb ik dat er toch rond uit gehaald en toen werden de eieren prompt opgegeten. Het is precies of ze zich dit debacle nog herinneren en daarom gekozen hebben voor de kegel om op af te zetten. Natuurlijk heb ik deze keer de filter niet kunnen uitschakelen tijdens het afzetten om stroming te voorkomen en dus zullen er wel heel veel eieren niet bevrucht zijn. Het is wel weer een tamelik groot legsel, dus als de helft bevrucht is, ben ik ook al tevreden. Ik heb er veiligheidshalve toch weer een bescherming rond gezet, zodat ze de eieren niet gaan opeten, want blijkbaar kunnen discussen de smaak hiervan te pakken krijgen als ze dat een keer gedaan hebben. Het zal wel zoiets zijn als gewoon worden aan de smaak van kaviaar. Ze staan nu voor die beschermdraad te waaieren. Ik had verwacht dat het andere koppel zou gaan afzetten omdat zij tamelijk stipt zijn in hun gewoonte om af te zetten om de 7 dagen en telkens rond half 4, maar zij hebben niets gedaan. Misschien zijn ze nog aan heb bekomen van het verlies van hun jongen vorig weekend en duurt het daarom deze keer langer. Ik ben wel door mijn voorraad Mycopur uit, zodat ik niets meer heb om het beschimmelen van de eieren tegen te gaan. Ik zal dus dringend naar de winkel moeten gaan.
    Gisteren heb ik de helft van het water in de bak waar de Marlboro's in zitten vervangen door osmosewater om de waardes naar onder te brengen. Ik ga dat vandaag nog een keertje doen om ervoor te zorgen dat dit water de juiste waardes heeft, zodat ikhet vrouwtje van het andere koppel kan overzetten als ze afgelegd heeft. Misschien zal ik het vrouwtje dat nu heeft afgezet ook overzetten, maar ik moet haar nog enkele dagen in het oog houden. Gisterenavond zag ik haar wel pikken aan de eieren, maar dat kan ook geweest zijn om vuil ertussen uit te halen. Omdat ik maar één bescherming heb om rond de kegels te zetten, zal ik een nieuwe moeten gaan maken, ingeval het andere koppel nu ook gaat afzetten.
    Telkens weer een nieuwe uitdaging, wat een fantastische hobby!

    07-04-2009 om 08:24 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe oplossingen
    Zaterdag waren de jonge larven losgekomen van de kegel en beginnen zwemmen. Eentje had al vlug de man gevonden en zat op zijn flank te eten. Het was werkelijk een heel mooi zicht. De anderen dwaalden een beetje door de bak en kwamen tegen de ruit terecht waar ze bleven hangen. Pogingen om de man naar die plaats te lokken, zodat de jongen hem konden vinden zijn mislukt. Toen ik later op de dag ging kijken waren alle jongen weg. Ik denk dat het vrouwtje ze allemaal heeft opgegeten.
    Vandaag ga ik dan ook beginnen met de waterwaardes te verlagen in een van de bakken waar nog koppels in zitten te wachten op hun beurt om in de kweekbak gezet te worden. Als die waardes voldoende gezakt zijn, kan ik het vrouwtje dat de jongen opeet, na het afleggen uit de bak halen en overplaatsen bij de wachtende koppels. Het mannetje van dit koppel vertoont zeer goede broedzorg, zodat ik denk dat ik hem wel alleen voor het legsel kan laten zorgen.
    Wie de dader is van het eiereten bij het andere koppel weet ik nog niet, maar als ik dat kan zien, kan ik de volgende keer deze vis ook overplaatsen naar die wachtbak. 
    Hopelijk kan ik op deze manier proberen om de slachtpartij onder de jongen te beletten. Ik heb op de overloopbuizen ook een nieuw kapje gemaakt van dubbel muggengaas, waar het water nog net doorheen kan, maar de jongen hopelijk niet meer. Dit kapje komt tot iets hoger dan het waterniveau en steekt ook een stuk boven de buis uit, zodat het water langs de zijkanten van het kapje naar binnen kan stromen en het vuil er niet bovenop blijft liggen, zo raakt de overloop niet verstopt en krijg ik geen overstroming. Tot nu toe werkt het nog prima.
    Het is niet zo eenvoudig om alle hebbelijkheden van nieuwe koppels te weten te komen. Je moet je vissen heel goed kunnen observeren en er moet een tijdje overheen gaan om alle minpunten te kunnen ontdekken. Sommige hobbykwekers hebben wel twintig legsels nodig om eindelijk tot jongen te kunnen komen. Niet iedereen heeft de kans om de ganse dag thuis te zijn om zijn vissen te observeren. Als je wel thuis bent, ga je natuurlijk ook niet de ganse dag voor je kweekbakken zitten om te kijken. Het zou eenvoudiger zijn als je de kweekbakken in de vertrekken kon zetten waar je het meest zit, maar dan zouden mijn keuken en mijn living moeten worden omgetoverd tot een kweekaquarium. Dat zit er niet direct in, dus moet ik maar tevreden zijn met mijn kweekinstallatie in de wasplaats. Tenzij ik de lotto zou winnen natuurlijk...

    06-04-2009 om 08:25 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)



    Welkom op mijn blog! Wil je hierop reageren? Graag! Ook kritiek is altijd welkom.
    Over mijzelf
    Ik ben Mary
    Ik ben een vrouw en woon in Kortessem (België) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 04/11/1952 en ben nu dus 71 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Natuurlijk aquaristiek, verder nog lezen, wandelen met mijn hondjes en genieten van mijn tuin.
    Ik hoop dat iedereen die mijn blog leest mij ook laat weten wat hij/zij ervan vindt of een andere reactie plaatst.
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Inhoud blog
  • Ik stop ermee
  • De jonge visjes
  • Kweekervaringen
  • Succes?
  • Verrassing
  • Overloper
  • Dit moet mij even van het hart
  • Foto
  • Nieuws
  • Nog meer eieren
  • Kiekenkot
  • Groot aquarium
  • De nieuwe bak gaat goed vooruit
  • Mijn nieuw bakske is klaar
  • En het ging vooruit, het ging vooruit....

    Zoeken in blog


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • Discus kweek (Stef)
        op Ik stop ermee
  • kunstmatig opfok (Alexander Ketels)
        op Ik stop ermee
  • Goede avond, Mary. Mooie hobby. (The Labeo's)
        op De jonge visjes
  • Goede avond, Mary. Veel geluk met uw garnaaltjes, houden zal wel geen probleem zijn, maar kweken zal wat anders zijn. (The Labeo's)
        op Overloper
  • Maryke, (Hoe_zotter_hoe_liever)
        op Microsiemens
  • Een interessant adres?

    Archief per week
  • 13/05-19/05 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs