Welkom op mijn blog!
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Mijn favorieten
  • DE DISCUSVRIENDEN
  • Discus.2link.be
  • Start.be
  • Hondentips magazine voor de hondenliefhebbers
  • Willekeurig Bloggen.be Blogs
    inpa
    www.bloggen.be/inpa
    Mary's Discus
    Mijn discussen, mijn hobby
    Ik ben een echte discusfreak en mijn hele huis staat vol met bakken en bakjes met discussen. Sinds kort heb ik ook maanvissen en ik wil hier ook mee gaan kweken. Niets is zo mooi als een nestje jonge visjes te zien rondscharrelen in je bak.
    04-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwemmertjes
    Gisteren heeft het koppel dat met eieren zat alle eieren opgegeten. Ik denk dat het komt door mijn gerommel in de bak. Volgende keer zal ik dus wijselijk uit de bak blijven.
    Het andere koppel met larven dan, hoe is het daarmee? Wel ik zag vanmorgen een larfje op de zijkant van het mannetje zitten, terwijl hij verwoede pogingen deed om de larven die willen gaan zwemmen terug te zetten. Dit is normaal gedrag, hij geeft het op van zodra het hem teveel wordt om ze gevangen te krijgen. Ik heb ook enkele larven gezien die rondzwemmen in de bak en hun ouders niet kunnen vinden. Als dat zo blijft, dan zijn ze verloren. De larven waren zojuist nog constant aan het proberen weg te zwemmen en het vrouwtje nam ze ook in haar mond, maar ik kon niet zien of ze ze ook terug spuwde. Als er dus eentje is dat de jongen eet, dan zal dat zeker het vrouwtje zijn. Bij een volgend nest ga ik haar daarom ook verwijderen vóór de jongen gaan zwemmen of misschien zelfs na het afleggen.  Zij kijkt ook weinig om naar de jongen om ze te bewaaieren, misschien omdat ze het resterende aantal te weinig vindt om groot te brengen. De kans is dus zeer groot dat ze volgende week opnieuw zal gaan afleggen en daarom eerst alle jongen gaat opeten. Dit doen discussen om ervoor te zorgen dat ze hun krachten niet verspillen aan een te klein nest, waar waarschijnlijk in het wild toch niets van zou overblijven. Het mannetje daarentegen vertoont zeer goede broedzorg. Hij staat constant voor de kegel om de jonge visjes te bewaaieren en om ze terug te zetten als ze willen gaan zwemmen. Nu dat er ook bewezen is dat hij wel degelijk kan zorgen voor nageslacht, kan ik hem eventueel in de toekomst nog proberen te laten kweken met een ander vrouwtje. In elk geval, er is resultaat, nog maar weinig, maar het is er wel.

    04-04-2009 om 08:53 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Larven en eieren
    Toen ik daareven ging kijken bij de kweekbakken zag ik bij het koppel dat nog met eieren zit iets waarvan ik schrok. Zij waren hevig bezig met de kegel zuiver te maken. Er zijn heel wat eieren verdwenen van de overloopbuis, maar het is toch nog een redelijk groot legsel. Het zou kunnen zijn dat deze eieren beschimmeld waren omdat ik gisteren de temperatuur iets hoger heb gezet. Het zou ook kunnen zijn dat ze nu opnieuw willen gaan afleggen en de eieren daarom opeten. Het gebeurt wel vaker dat koppels dat doen als ze opnieuw willen afleggen, omdat ze geen twee legsels tegelijkertijd kunnen verzorgen. Ze pikken soms ook aan de buis, maar voor zover ik het kan zien is dat om de witte eieren ertussen uit te halen. Soms begint het mannetje daarbij plots achter het vrouwtje aan te jagen, zodat ik haar ervan verdenk om de goede eieren mee op te eten. Toen ik er een draad rond wou plaatsen, begon het mannetje in paniek door de bak heen te schieten, zodat ik de draad maar terug heb weg genomen. Ik wil niet dat hij zich pijn doet door zijn paniekreacties. Morgenvroeg zouden die eieren moeten uitkomen. Ik ben benieuwd of het zover gaat komen. Het kan natuurlijk ook wel zijn dat ze de kegel aan het zuiver maken zijn om er de uitgekomen larven op over te brengen, kwestie van vooruit te kijken en voorbereid te zijn.
    Het andere koppel zit ondertussen mooi zijn larfjes te bewaken. Ik ben blij dat ik eindelijk het bewijs heb dat het mannetje van dat koppel toch zijn werk kan doen, want ik begon er al aan te twijfelen. Ik heb gisteren nog eens geprobeerd om de larfjes te tellen, maar de ouders zwemmen er steeds voor, zodat ik het moeilijk kan zien. Ik kwam toch op 15 larfjes. Een klein nestje, maar als er van het andere nest ook niet zoveel gaan overblijven, dan is er in totaal toch nog een mooi nest. Ik wou dat ik de eieren van het andere koppel, als ze zijn uitgekomen, kon overzetten naar het koppel met de larfjes. Discussen die met jonge visjes zitten, nemen gemakkelijk jongen op uit een ander legsel, waarvan de ouders de jongen niet kunnen of willen verzorgen. De larfjes gaan echter normaal gezien morgen al beginnen te zwemmen, terwijl de eitjes pas morgen gaan uitkomen. Misschien laat ik toch beter de natuur zijn gang gaan. Ik ben juist nog even gaan kijken of alles OK was. Het koppel is gestopt met poetsen en staat weer voor de eieren te waaieren. Ik heb de larven nu even beter kunnen tellen en ik kom op 17 stuks.
    Op naar morgen!

    03-04-2009 om 09:18 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Correctie
    Toch goed nieuws: toen ik daareven de vissen aan het voeren was, wou ik de draad rond de kegel wegnemen omdat het nu toch geen zin meer had. Ik had mijn bril opgezet om goed te zien en wonder boven wonder: er zitten een tiental larven op de kegel. Spijtig dat ze gisteren zoveel eitjes hebben opgegeten, anders waren het er natuurlijk veel meer geweest. Het goede nieuws is natuurlijk wel dat nu bewezen is dat het mannetje niet steriel is. Nu ben ik echt benieuwd of ze in leven blijven en niet worden opgegeten. Ik zal al maar beginnen aan de kous zeker, voordat ze gaan zwemmen. Dit moet zaterdagmorgen gaan gebeuren. Het andere legsel moet zaterdag uitkomen en maandag gaan zwemmen.
    Ik ben weer een gelukkig mens.

    02-04-2009 om 10:20 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wel eieren, geen eieren?
    Ik begin stilaan te denken dat het mannetje van het koppel dat maandag eitjes heeft gelegd, onvruchtbaar is. Het grootste deel van de eitjes was gisterennamiddag opgegeten. Ik heb toen dadelijk een draad over de kegel geplaatst om de overgebleven eitjes te beschermen. Vanmorgen waren die allemaal wit geworden. Er zijn geen larfjes te zien, terwijl die er vanmorgen hadden moeten opzitten. Het is wel degelijk een mannetje en een vrouwtje, dat zie je als ze aan het afzetten zijn, dus daaraan ligt het niet. Dit is nu ongeveer de zevende keer dat ze hebben afgezet en telkens worden de eitjes wit. Het gebeurt natuurlijk wel meer dat een koppel een hele tijd nodig heeft om eindelijk een nest jongen te krijgen. Sommige bronnen spreken van twintig tot dertig keer, voordat er resultaat is van hun inspanningen. Hopelijk duurt het bij dit koppel niet zo lang. Volgende keer als ze afgezet hebben, ga ik dadelijk een bescherming op de eitjes zetten.
    Nadat ik gisteren water had ververst, dacht ik dat ik toch beter de koppels in het oog zou houden om te zien of er iets stond te gebeuren. Ik moest niet lang wachten. Het koppel dat dit weekend zijn jongen is kwijt geraakt, begon al na een uurtje af te zetten. Ze hebben alweer de overloopbuis gekozen als afzetplaats en het is weer een zeer groot legsel geworden. Het staat echter op de zijkant van de buis, zodat ik de eitjes deze keer niet kan tellen. Vermits hun vorige legsel is uitgekomen, verwacht ik nu geen problemen, behalve dan het mysterieuze verdwijnen van de larven. Van zodra ze de larven overzetten op de kegel, ga ik een andere afdekking maken van de overloopbuis. Deze keer ga ik een stukje van de fijnste nylonkous gebruiken en eerst het bovenste stukje van de buis eraf nemen zodat de waterstand wat lager wordt en er meer plaats is waar water boven de kous kan staan zonder dat de bak overloopt. Op die manier moet er genoeg waterdruk zijn om het door de kous te laten weglopen, zonder dat de jongen kunnen worden meegezogen. Verder ga ik de temperatuur een beetje hoger zetten als de eieren uitgekomen zijn. Dan is het een kwestie van alles heel goed in het oog te houden om te zien of soms een van de ouders de jongen op eet. De eieren moeten zaterdagmorgen uitkomen, dus heb ik zaterdag en zondag om de boel in het oog te houden. Ik zou ook dadelijk een van de ouders kunnen weghalen en in een andere bak zetten, maar ik weet niet welke van de twee de jongen zou hebben opgegeten. Ik heb zowel de vader als de moeder de larven zien opnemen met hun mond en terug op de kegel spuwen. 
    Het wordt dus weer in spanning afwachten wat er deze keer gaat gebeuren. 

    02-04-2009 om 08:36 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vis keuren
    Gisteren was de eerste volledige dag dat de nieuwe eitjes op de kegel zijn. Meestal worden de eerste witte eitjes al zichtbaar na minder dan 24 uur. Er zijn er nu nog geen van kleur veranderd, dus dat is al goed. Hopelijk blijft het nu ook goed gaan en krijg ik weer niet zo een domper gelijk met het vorige legsel. Net voor het vrijzwemmen zijn al die jongen verdwenen. Ik heb de bioloog niet uit elkaar gehaald om te kunnen zien wat er in ligt, want normaal gesproken zal er meer dan een beetje vuil en etensresten in liggen en ga daarin maar eens zoeken naar jonge discussen, ter grootte van een speldenprik. Inderdaad, ze zijn ontzettend klein de jonge larfjes en daarom denk ik dus ook dat ze door mijn muggengaas zijn heengegaan. Ik ga nu maar opnieuw proberen met een kapje van een nylon kous op de buis te zetten, maar dan zo een hele dunne voile kous. Daar moet het water toch wel doorheen gaan, zeker als ik de buis een beetje korter maak door het bovenste stuk eraf te halen. Het water kan er hoger boven komen te staan voordat de bak zou overlopen en dit moet voldoende druk geven om toch door de kous heen te gaan.
    Ik vertelde je enkele dagen geleden dat ik een foto van een van mijn vissen op een internationale site heb gezet om hem te laten keuren. Hier is de foto, je mag hem ook keuren. Ik ben eens benieuwd of er verschil zal zijn met de uitslagen van de keuring op die site en op deze. Je kan hem keuren door onderaan dit artikel een score aan te duiden. Je kan natuurlijk ook commentaar geven in mijn gastenboek. Hier is hij dan:
    Marlboro man
    Niet de allerbeste foto, maar je weet intussen wel wat een verschrikkelijk slechte fotografe ik ben. De vis is ongeveer 19 cm, het is een man van het soort Marlboro en hij is 5 jaar oud. Ik ben werkelijk benieuwd om te weten wat jullie van hem vinden. Stemmen dus maar, dames en heren.
    Alvast bedankt voor de moeite.

    Mary

    01-04-2009 om 08:19 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    31-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeetachtig, ikke, maar neen.
    Oeps, bijna vergeten om iets te schrijven. Ik was ook zo druk bezig met water verversen, want ik had gisteren geen osmosewater meer over nadat ik de kweekbakken had ververst.
    Je gelooft het niet, maar gisteren rond half 4 is het andere kweekkoppel in de stelling beginnen afzetten. Je kunt er bijna je horloge op gelijk zetten de laatste tijd:: stipt de zevende dag om ongeveer half 4 beginnen ze eraan. Ze hebben een mooi legsel op de kegel liggen en tot nu toe is er nog geen enkel eitje verkleurd. Dat is dus al goed. Ik had natuurlijk wel juist gedaan met verversen in de kweekbakken toen ze begonnen, want kouder water maakt dat vissen, in tegenstelling tot mensen, zin krijgen om er tegenaan te gaan. Als alles goed verloopt, moeten er donderdag larven zijn, maar ik wil nog niet te ver vooruit kijken.
    Nu ga ik een beetje genieten van het mooie weer, want mijn ventje heeft een halve dag verlof.

    31-03-2009 om 12:59 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    30-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spijtig
    Ik heb er gisteren niets over kunnen schrijven want ik was er niet goed van, maar toen we 's morgens beneden kwamen waren bijna alle larven van de kegel verdwenen. Er waren er nog maar 8 overgebleven die door de ouders mooi bewaakt werden. Als ze van de kegel af vielen, werden ze weer opgepikt en teruggezet. In de loop van de voormiddag zijn deze jongen ook allemaal verdwenen. Ik denk dat ik ze wel in mijn bioloog zal terugvinden. Volgende keer dus toch maar iets anders op de overloop zetten dan het kapje van muggengaas dat ik zo mooi in elkaar had genaaid met visdraad.. 
    Hoewel ik dit koppel nog maar een paar weken heb, zijn ze toch al wel ver geraakt met de kweek. Volgende keer zal het misschien nog wel beter lukken. Het was wel een mooi gezicht, al die kleine trillende staartjes op de kegel en de ouders die er zo liefdevol voor stonden te waken. Ik weet nu in elk geval op welke waterwaardes de eitjes van dit koppel uit kunnen komen. De vorige legsels werden met een tussentijd van tien dagen gelegd. Het andere koppel zou, volgens hun vorige stramien, vandaag weer moeten afleggen. Ik zal ze dus goed in het oog moeten houden om op tijd de filter stil te kunnen leggen.
    Vandaag wordt er ook weer massaal ververst. de helft van het water uit de bakken wordt vervangen.
    In het weekend zijn er weer een aantal jonge discussen de deur uit gegaan. Ik heb nu nog maar enkele jonge vissen te koop. Intussen doe ik verwoede pogingen om toch maar een paar mooie foto's te kunnen maken van mijn vissen, want ik heb op het internet een site gevonden die gewijd is aan discussen en waar je je vissen kan laten keuren. Voor wie geïnteresseerd is, de site heet SimplyDiscus en is in het Engels. Hier kun je ook veel informatie vinden over het houden en kweken van discussen. Het item over de keuring van discussen vind je onder de titel van Discus University: learning all about quality in our hobby. Ik heb er nu mijn koppel Marlboro op staan om te keuren. Goddank is de man terug in orde en zwemt hij weer mooi recht. Het was wel geen paardenmiddel dat hem gered heeft, maar een hondenmiddel. 

    30-03-2009 om 08:26 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)



    Welkom op mijn blog! Wil je hierop reageren? Graag! Ook kritiek is altijd welkom.
    Over mijzelf
    Ik ben Mary
    Ik ben een vrouw en woon in Kortessem (België) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 04/11/1952 en ben nu dus 71 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Natuurlijk aquaristiek, verder nog lezen, wandelen met mijn hondjes en genieten van mijn tuin.
    Ik hoop dat iedereen die mijn blog leest mij ook laat weten wat hij/zij ervan vindt of een andere reactie plaatst.
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Inhoud blog
  • Ik stop ermee
  • De jonge visjes
  • Kweekervaringen
  • Succes?
  • Verrassing
  • Overloper
  • Dit moet mij even van het hart
  • Foto
  • Nieuws
  • Nog meer eieren
  • Kiekenkot
  • Groot aquarium
  • De nieuwe bak gaat goed vooruit
  • Mijn nieuw bakske is klaar
  • En het ging vooruit, het ging vooruit....

    Zoeken in blog


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • Discus kweek (Stef)
        op Ik stop ermee
  • kunstmatig opfok (Alexander Ketels)
        op Ik stop ermee
  • Goede avond, Mary. Mooie hobby. (The Labeo's)
        op De jonge visjes
  • Goede avond, Mary. Veel geluk met uw garnaaltjes, houden zal wel geen probleem zijn, maar kweken zal wat anders zijn. (The Labeo's)
        op Overloper
  • Maryke, (Hoe_zotter_hoe_liever)
        op Microsiemens
  • Een interessant adres?

    Archief per week
  • 13/05-19/05 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs