Welkom op mijn blog!
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Mijn favorieten
  • DE DISCUSVRIENDEN
  • Discus.2link.be
  • Start.be
  • Hondentips magazine voor de hondenliefhebbers
  • Willekeurig Bloggen.be Blogs
    shining_lightstar
    www.bloggen.be/shining
    Mary's Discus
    Mijn discussen, mijn hobby
    Ik ben een echte discusfreak en mijn hele huis staat vol met bakken en bakjes met discussen. Sinds kort heb ik ook maanvissen en ik wil hier ook mee gaan kweken. Niets is zo mooi als een nestje jonge visjes te zien rondscharrelen in je bak.
    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pech!
    Het is dan toch niks geworden met de eitjes. Een groot deel was niet bevrucht en is dan ook beschimmeld. Het koppel is nog niet zo ervaren dat ze alle beschimmelde eitjes verwijderen. Hierdoor worden de goede eitjes ook aangetast en gaan eveneens beschimmelen. Gek niet, sommige discuskoppels moeten een heel leerproces doorlopen vooraleer ze hun eitjes zover krijgen dat ze eerst larven en daarna visjes worden. Bij andere koppels lukt het dan weer dadelijk. Niet ieder koppel komt zo goed met elkaar overeen dat ze dit dadelijk aankunnen. Zo ongeveer gelijk bij de mensen. Waarschijnlijk doen ze het soms ook gewoon omdat het zo lekker is en willen ze niet opgescheept zitten met een hele hoop jongen die hun de huid van het lijf eten, letterlijk dan. Jazeker, ik hoor je al denken, wat vertel jij nu wel, maar discusjongen moeten de eerste tijd bij hun ouders blijven omdat ze het huidsecreet van de ouders nodig hebben om op te groeien. Je kan dan de hele zwerm jongen op de flanken van de ouders zien hangen om te grazen. De vader en de moeder wisselen elkaar hierbij normaal af, zodat de andere ouder ook even kan bekomen en iets kan eten. De jonge visjes kunnen na een tijdje bijgevoerd worden met artemia. Deze artemia moet je dan wel nog zelf kweken. Je ziet het wel, met discussen houden verveel je je nooit, zeker niet als je er ook mee wil kweken. Zeg nu zelf, wie zou dit wonderbaarlijke schouwspel niet eens willen zien.
    Nog even geduld. Van zodra mijn koppeltje erin slaagt om de jongen zover te brengen, zul je dit alles van dag tot dag kunnen volgen op deze blog. Als alles goed is zullen ze in de loop van volgende week wel weer eitjes gaan afleggen. Intussen kan ik de kweekbak nog eens goed kuisen, de kegel waarop ze afleggen koken om alle schadelijke bacteriën te verwijderen en dan ga ik er nog een hamburger mattenfilter in maken.
    Neen, niet met hamburgers. De hamburger mattenfilter wordt gemaakt met een dik stuk spons dat een gedeelte van het aquarium afsluit van de rest. Achter deze spons wordt een pomp geplaatst die het water door de spons heen zuigt. Dit water wordt dan langs een kleine opening terug naar de andere kant gebracht. Terwijl het door de spons wordt gezogen wordt het water gezuiverd en vormen zich de bacteriën die nodig zijn om het nitriet om te zetten in nitraat.
     -  Hier zie je hoe zo een hamburger mattenfilter eruit ziet, simpel, maar heel efficiënt. Door de dichtheid van de spons kunnen jonge visjes er niet worden ingezogen, terwijl je toch een heel oppervlak hebt voor de bacteriën. Ik kan deze filter nog enkele dagen laten indraaien met achter de spons de filter die er nu in zit. Zo behoud ik al mijn bacteriën, terwijl de spons zich kan vullen met nieuwe bacteriën.
    Intussen moet ik vandaag de helft van het water van de uitzwembak van de jonge discussen weer vervangen. Dit doe ik dagelijks om ervoor te zorgen dat de jongen goed groeien. Dat het water hier zo hard is is juist goed voor jonge discussen want zij hebben de mineralen uit het water nodig voor hun groei. Ik moet dus enkel de helft van het water afhevelen, met de ontlasting van de vissen en eventuele etensresten en dan gewoon met kraantjeswater terug bijvullen. Natuurlijk moet je dan nog wel blijven voeren. Ik doe dit ongeveer 10 keer per dag en telkens komen ze weer allemaal tegelijkertijd aan gezwommen alsof ze in geen dagen te eten hebben gehad.
    Je zou voor minder helemaal verliefd worden op deze vissen. Dat is dan ook de reden waarom de meeste mensen die ooit discussen hebben gehouden er altijd weer opnieuw mee beginnen, zelfs nadat ze zijn gestopt of overgeschakeld op andere vissen omwille van tegenslagen of gewoon voor de kostprijs. Discussen zijn namelijk geen goedkope vissen. Je aquarium barst al uit zijn voegen door het aantal neontetra's dat je kan kopen voor de prijs van één discus in de winkel. Veel mensen kopen hun discussen dan ook liever bij een hobbykweker omdat de prijzen daar meestal een heel stuk lager liggen. Als hobbykweker verkoop je de jonge vissen omdat je ze niet allemaal kan houden en om je eigen kosten een beetje te compenseren. Het is daarbij natuurlijk ook altijd fijn om te zien hoe tevreden de mensen zijn als ze zich toch een aantal discussen kunnen aanschaffen.
    Zo, nu moet ik mijn jongen gaan voeren, ze staan al te wachten.
    Tot morgen.

    13-02-2009 om 00:00 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    12-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's van mijn aquaria op 12 februari 2009
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier zie je hoe mijn aquaria er nu uitzien.

    Dit is mijn klein showaquarium tijdens het voeren. Er zitten 2 marlboro discussen en 2 Red-Turquoise Stendker-discussen in.



    Kleine showbak met koppels

    En dit is mijn groot aquarium. Omdat er pas gisteren (11 februari 2009) vissen uit mijn kleine bak zijn toegevoegd in dit aquarium wordt er door de eerste bewoners, de wildvang Nhamunda, hard gevochten om de plaats van leider van de hele groep. De discussen happen hierbij naar elkaar en slaan met hun staart naar hun tegenstander. Bij één van de nieuw toegevoegde vissen zit er al een scheur in zijn rugvin. Hij verstopt zich nu tussen de planten tot het gevecht om het leiderschap gedaan is.

    Grote showbak met wildvang

    12-02-2009 om 00:00 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dinsdagavond heeft ons nieuwste koppel eieren afgezet in de kweekbak. We zijn nu donderdagmorgen en de meeste eieren zijn niet bevrucht of beschimmeld. Er zijn nu nog maar een paar eieren overgebleven die zouden kunnen uitkomen, maar dat is afwachten tot morgen.
    Wil je zien hoe ze afzetten, kijk dan hier maar eens:
    papa draagt zijn steentje bij
     

    12-02-2009 om 00:00 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (13 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe het begon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sinds ik als kind bij mijn ouders keek naar de geboorte van guppy's in een bokaal, ben ik besmet door de visjeskoorts. Het was dan ook te verwachten dat ik, na jaren geen aquarium te hebben gehad, opnieuw begon met de hobby.

    Op deze blog kun je volgen hoe het allemaal begon en je kan meegenieten van deze fascinerende hobby zonder je handen nat te maken of je living onder water te zetten. Hopelijk kun je na verloop van tijd ook meegenieten met de geboorte van jonge visjes. Moest dit lukken, dan kun je op deze blog dagelijks de vorderingen van dit wondermooie gebeuren volgen.

    Eerst was het nog onschuldig: een mooi tweedehands aquarium met guppy's, platy's en meer van die gemakkelijke visjes.

    Maar al heel gauw wou ik meer. Het aquarium werd omgevormd tot een Zuid-Amerikaans biotoop met maanvissen. De maanvissen groeiden voorspoedig en waren al vlug bereid om eieren af te zetten in dit aquarium. Ik hield de waterwaardes nauwgezet op peil. Ondertussen las ik alles wat ik op het internet en in de bibliotheken kon vinden over aquaristiek.

    Er kwam ook een aquarium met een Aziatisch biotoop bij met prachtbarbelen, kegelvlekbarbeeltjes en kempvissen.

    Tot het onvermijdelijke gebeurde: ik zag in de aquariumzaak, waar ik al bijna kind aan huis was, enkele mooie jonge discussen en besloot om het met 3 vissen te proberen. Als ik deze vissen gezond kon houden, dan kon ik het misschien wagen om de mooie wildvang te kopen waar ik mijn hart aan had verloren. Het tweedehands aquarium werd vervangen door een mooie nieuwe bak van 576 liter met een achterwand.

    Hieronder zie je hoe dit aquarium er uit zag toen het pas was aangeplant.


    Overzicht van mijn aquarium

     

    Het was nog allemaal wat kaal, maar de planten moesten nog groeien en er moesten nog nieuwe vissen in komen als de filter genoeg bacterieën bevatte. Toen het aquarium voldoende was ingedraaid kon ik mijn droom eindelijk waar maken: het visbestand werd uitgebreid met 4 wildvang Nhamunda-discussen. Mijn nieuw aquarium was nu volzet. Er werd nu en dan nog wel wat veranderd aan de inrichting en het zuiver Zuid-Amerikaans biotoop moest wat toegeven aan wat ik mooi vond. Het Aziatisch aquarium was leeggemaakt om te dienen als quarantainebak en voor noodgevallen. De prachtige rode Tijgerlotus die hierin had gestaan werd overgeplant in het grote aquarium en begon daar uit te breiden met jonge plantjes. De Nhamunda vonden het heerlijk om onder de opgeschoten bladeren van deze lotus te staan, dus werd er ook hieraan toegegeven, de bladeren mochten nu doorgroeien de hoogte in. Op deze manier zal ik wel nooit in aanmerking komen om mee te doen aan een huiskeuring, maar zolang mijn discussen het goed vinden, is het voor mij best.

    Intussen probeerde ik steeds meer te leren over mijn favoriete vissen. Ik las elke website over de "koning van het aquarium" die ik kon vinden, of het nu een Nederlandstalige, een Engelse of een Duitse site was. Ik merkte wel dat er qua opvattingen over het houden van discussen toch wel wat verschillen waren. In België, Nederland en Duitsland wordt aanbevolen om per discus 50 liter water te voorzien. In Engeland is dit toch meestal wel wat minder. Ook wat de vereiste temperatuur betreft, verschilt men in Engeland nogal eens van mening met het vasteland. Op sommige sites wordt zelfs aanbevolen om de discus te houden op een temperatuur vanaf 25 graden. Dit is volgens de hier geldende regels 3 graden te laag.

    Toen ik op het internet een filmpje zag over de kweek van discussen kreeg ik zin om dat ook eens te proberen. De zoektocht naar geschikte koppels begon, maar die vissen moesten natuurlijk ook ergens in gehouden worden, want mijn nieuwe aquarium werd stilaan te klein voor al mijn plannen. Er werd dus nog maar een nieuw aquarium aangeschaft. Hierin kwamen de eerste 3 koppels Red-Turquoise-discussen. Toen de vissen zich in de kale bak niet dadelijk op hun gemak voelden werd het aquarium beplant. De beplanting maakte dat de vissen zich beter voelden omdat ze nu konden schuilen achter de Echinodorus bleheri en achter een groot stuk kienhout.

    Mijn ventje was intussen ook al begonnen met het opzoeken van allerlei informatie over onze nieuwe huisdieren en al vlug was hij al net zo erg gebeten door de microbe als ikzelf. Zo vond hij op het internet nog een koppel dat hij wel mooi vond, een koppel Marlboro. Dus eerst maar een aquarium aangeschaft om deze vissen in te zetten en alles klaar gemaakt om de vissen op te halen bij de verkoper. Daar gekomen zagen we dat hij een hele bak vol met jonge discussen had staan die hij ook verkocht. Wat dacht je... die gingen ook mee naar thuis. Nu kon ik dus al oefenen met het grootbrengen van jonge visjes, ingeval een van mijn koppels eieren zou gaan afleggen. Deze visjes worden nu te koop aangeboden om plaats te maken voor de eventuele eigen kweek van jongen.

     

    Ondertussen heeft ons nieuwste koppel al een eerste keer eieren afgelegd, maar de derde dag waren de eieren verdwenen. Het gebeurt wel vaker dat discuskoppels de eieren opeten. Elke keer dat ze opnieuw eieren afleggen leren ze een beetje bij. Hopelijk kan ik dan ook binnenkort aankondigen dat we weeral moeten uitbreiden.

     

    Dit is mijn groot aquarium met de wildvang Nhamunda discussen waar ik heel trots op ben.

     

    Mijn discussen
     

    12-02-2009 om 00:00 geschreven door Mary  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (25 Stemmen)



    Welkom op mijn blog! Wil je hierop reageren? Graag! Ook kritiek is altijd welkom.
    Over mijzelf
    Ik ben Mary
    Ik ben een vrouw en woon in Kortessem (België) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 04/11/1952 en ben nu dus 71 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Natuurlijk aquaristiek, verder nog lezen, wandelen met mijn hondjes en genieten van mijn tuin.
    Ik hoop dat iedereen die mijn blog leest mij ook laat weten wat hij/zij ervan vindt of een andere reactie plaatst.
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Inhoud blog
  • Ik stop ermee
  • De jonge visjes
  • Kweekervaringen
  • Succes?
  • Verrassing
  • Overloper
  • Dit moet mij even van het hart
  • Foto
  • Nieuws
  • Nog meer eieren
  • Kiekenkot
  • Groot aquarium
  • De nieuwe bak gaat goed vooruit
  • Mijn nieuw bakske is klaar
  • En het ging vooruit, het ging vooruit....

    Zoeken in blog


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • Discus kweek (Stef)
        op Ik stop ermee
  • kunstmatig opfok (Alexander Ketels)
        op Ik stop ermee
  • Goede avond, Mary. Mooie hobby. (The Labeo's)
        op De jonge visjes
  • Goede avond, Mary. Veel geluk met uw garnaaltjes, houden zal wel geen probleem zijn, maar kweken zal wat anders zijn. (The Labeo's)
        op Overloper
  • Maryke, (Hoe_zotter_hoe_liever)
        op Microsiemens
  • Een interessant adres?

    Archief per week
  • 13/05-19/05 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs