Pasteibakker RIK DE BAERE UIT MALDEGEM
maakt
de fijnste, de kleinste, de grootste en de meest originele patisserie-creaties
ter wereld.
Deel III.
Laten we niet
vergeten dat bakken en pasteibakken een heel zwaar werk is. In de vroege
uurtjes s morgens start het uitgebreid
team werknemers bij de ovens, het deeg voor koeken wordt samengesteld en
dan volgt het klein gebak. De ijs-, suiker- en chocolade volgen, alles wordt
zelf gemaakt, de pralines, de truffels enz. Alle waren stralen een verfijnd
Bourgondisch trekje uit en worden oogstrelend en kunstzinnig voorgesteld met de
creatieve hulp van de echtgenote van Rik
De Baere, Stefanie. Alles is smaakvol geëtaleerd in een onvoorstelbaar
mooie handelszaak. De banketbakkerij is hoofdzakelijk gekleurd met smaakvolle
creaties in ontelbare vormen en kleuren, die automatisch doen denken aan een
authentieke sprookjeswereld. De smaken, de geuren en de beelden van het ruime
aanbod soorten brood, zuurdesembrood, speltbrood,
mediterrane focaccia en ciabatta, broodjes, sandwiches, krokante pistolets, boterkoeken,
heerlijke taarten en gebakjes stralen pure nostalgie uit, evolueren volgens
seizoen en zijn werkelijk uniek. Broden gevuld met dadels, vijgen, pruimen, abrikozen en algen
hebben een exclusieve smaak. Je waant je in een banketbakkerij in Parijs of Londen.
Een
greep uit het overweldigend aanbod: zoete of hartige Macaron de Paris,
Melocakes, Chocolat Maison, Flan Nougatine, Mille-feuille, Saint-Honorétaart, Tarte à lancienne, Tendresse, Fôret
Noire, La Rose, Lingot (baar) dOr, Coupe Lyon 95, Sous La Neige, Succès
Praliné en Crumble met rode vruchten. Alles wordt bereid
met de seizoenen mee, zoals de walnotentaart, gemaakt met walnoten van de boomgaard van de moeder van Rik, enkel in de maand
oktober. De meringue taarten Merveilleux, Pavlova en Ile flottante zijn
oogverblindend. De nieuwe trends van Crèmes en
crémeux bestaan in een waaier van varianten:
yuzu, kalamansi, dachi, allemaal Japanse citrus vruchten die gecombineerd worden met andere
vruchten, zoals mango en passie. Framboise, litchi en rozenwater zijn nieuwe
smaken van Pierre Hermé, Parijs. Alle truffels, limoen, munt, yuzu, caramel
beurre salé en alle pralines van hazelnoot, of amandels worden ter plaatse
gemaakt. Een
waaier van confiserie, orangettes, citronnettes en een topassortiment fijne
koekjes en speculaas, worden aangeboden.
Het
hele assortiment wordt artisanaal bereid. De bereiding van gebak, taarten en
taartjes, is een samenspel van structuren en smaken. Zoet en bitter, krokant en
zacht sluiten elkaar aan. De formule tot succes ligt in constant creëren en de
nieuwe trends volgen. Werken rond een bepaald thema tijdens de feestdagen
bijvoorbeeld, huwelijk, verjaardag, Kerst, Nieuwjaar, Driekoningen, Valentijn,
Pasen, Hemelvaart, Vaderdag, Moederdag, Sinterklaas, zijn ook belangrijke,
aantrekkelijke en inspirerende gegevens. Het
diversifiëren van de producten en terzelvertijd
genieten van de creatieve kant van het beroep is een levenskunst en Rik De Baere heeft dit in zich en straalt het
ook uit. De klanten verlangen een rijke keuze. De smaak, de presentatie, de
topkwaliteit van de ingrediënten zijn doorslaggevend. Bovendien besteden de
mensen meer aandacht aan gezondheid en is de vraag naar gluten- en lactosevrije
producten, met een minimum aan suikers en vet gestegen.
Goochelen
met nauwkeurig afgemeten hoeveelheid zuivere ingrediënten, nadenken,
fantaseren, innoveren zijn vaardigheden waarover Rik De Baere ruimschoots
beschikt en die hem als geniaal banketbakker doen behoren tot de absolute top
van dit land.
Achter
het verhaal steekt de stuwende kracht, de aanmoediging en de stimulans van de
familie. De ouders van Rik, Etienne De
Baere en zijn echtgenote Maria Antoinette Bottelier waren
de drijfveer van het welslagen van de vier zonen. Elke ouder droomt van
gelukkige en succesvolle kinderen en stelt alles in het werk om hen een goede
en betere toekomst te bezorgen en hen te stimuleren. Niet elk kind grijpt die
kans en volgt de ouderraad, maar bij de familie De Baere-Bottelier is dit wel
gelukt en zij waren en zijn terecht trots op hun kroost.
Naast de familie is er de partner, het gezin die
een positieve, creatieve noot brengen in het geheel van de zaak, de plannen, de
ideeën. Achter elke zakenman schuilt een sterke en dynamische vrouw die alles
in evenwicht houdt, in dit geval is dat de knappe echtgenote Stefanie.
Nooit is Rik De Baere beginnen zweven, hij bleef
altijd hard werken, ontplooide alle talenten tot op de bodem maar bleef eenvoudig, een handelsmerk van de kinderen De Baere.
Tot op heden is hij geen enkele werkgever of werknemer vergeten en is hij hen
nog steeds dankbaar, wat hem voortreffelijk siert en tekent.
Zijn
wortels liggen in Maldegem en dat is hij nooit vergeten.
Trok hij als minderjarige eigenlijk nog, naar Brussel, als jongeman naar
Parijs, Londen en verder, evolueerde hij wereldwijd en haalde hij regelmatig de
krantenkoppen met zijn prestaties. Hij had Maldegem verlaten maar is er toch
nooit weggeweest. Dat gevoel heeft hij toch altijd gehad, door de sterke band
met zijn familie en zijn lieve ouders.
Toen de gezondheid van zijn vader achteruitging is hij naar
eigen streek teruggekomen en heeft sinds
2003 een nieuwe en feeërieke
patisserie in Knokke-Zoute, niet met de zelfde omvang van Brussel en Londen
maar met de zelfde liefde die hij kan delen met zijn creatieve echtgenote
Stefanie, zijn gezin en zijn familie. Brussel en Londen bestaan nog voort op
naam De Baere, maar met andere eigenaars.
Zijn
atelier levert ook aan andere coffeeshops, hotels, restaurants. Zijn broer Dirk
van het gastvriendelijke hotel-restaurant Huyze De Baere is altijd bij zijn
broer meester-banketbakker blijven bestellen, in Brussel, in Londen en sinds 2003
in zijn zaak in Knokke, een verborgen parel in de kuststad. Bij Rik op zijn
beurt gaan de fijne spaghettisaus en de gegeerde koninginnenhapjes van zijn
broer Luc-keurslager vlot over de toog. De vier broers blijven communiceren in
woord en daad.
Maldegem
is altijd trots geweest op zijn buitenbeentjes en zet hen regelmatig in de
kijker. Worden de talenten niet altijd allemaal gevierd, zij worden toch
besproken en vermeld en langs een omweg toch ter sprake gebracht.
Met dank voor de informatie aan Rik De Baere. De tekst is gebaseerd op de
talrijke krantenknipsels en de recensies in magazines en kranten van de
kunstwerken van Rik De Baere. De fotos
stellen Rik De Baere voor, zijn echtgenote, zijn ouders, zijn creaties en zijn
zaak voor. (Uitgeweken Maldegems
Talent, Deel III)
De unieke kunstvoorwerpen van
Rik De Baere kan u zien in kleur op de website van: marianne_posman_in_maldegem. Zie ook
website www.rikdebaere.be en
Facebook, Rik De Baere.
Bedoeling is om al de artikels die ik geschreven heb over
'Talent in Groot-Maldegem te bundelen in een boek (kostprijs ongeveer 23 euro).
Indien u interesse heeft kan u vooraf intekenen via
email: livinaleonie@live.be of telefoneren naar
Marianne Posman: 050 71 29 11, 0 484 79 78 16 of 0 486 45 38 69. Betalen pas
bij definitieve uitgave.
05-12-2014 om 00:00
geschreven door Marianne Posman 1
|