Inhoud blog
 • Stoner - John Williams Deel 6
 • Stoner - John Williams Deel 5
 • Stoner - John Williams Deel 4
 • Stoner - John Williams Deel 3
 • Stoner - John Williams Deel 2
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Leesportfolio opdracht 3

  17-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoner - John Williams Deel 6

  Het laatste deel van het boek vond ik hartverscheurend. Als een oude man wordt hij geconfronteerd met het ouder worden. Hij heeft last van zijn oren, wordt sneller moe en moet binnenkort op pensioen. Hij gaat op bezoek bij de dokter en daar komt hij te weten dat hij kanker heeft. Hij moet een operatie ondergaan om te weten als het daadwerkelijk kanker is of niet. Zijn wens is om het niemand te laten weten va zijn ziekte, maar al snel weet zijn beste vriend, Grodon en zijn vrouw het en later ook zijn dochter. Na zijn operatie blijft hij thuis. 

  Tijdens het laatste hoofdstuk vallen er af en toe wat traatjes. Hoe de auteur zijn laatste momenten beschrijft zijn echt indrukwekkend. In zijn laatste moment realiseert Stoner zich verschillende dingen die hij in zijn leven heeft gedaan, of anders had moeten doen. Hij sterft uiteindelijk met een boek in zijn handen, wat een heel fittend einde is voor hem. 

  Op het einde van het verhaal wist ik helemaal niet hoe ik moest reageren. Je volgt het leven van een normale man van begin tot eind. Het is een verhaal dat simpel is en toch is het zo mooi en ontroerend en kan het je blik op de wereld veranderen. Er zijn weinig woorden om dit verhaal te beschrijven. Ik ben van mening dat iedereen dit boek een moet lezen. De manier waarop dit verhaal begint zal je misschien wat verbazen, maar ik verzeker je, dit boek zal je omver blazen.

  17-03-2019 om 00:00 geschreven door Margaux Van Laer  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoner - John Williams Deel 5

  Wanneer hij rond de veertig is ontmoet hij een jongedame, Katherine. Ze was een van zijn studenten in een werkgroep. Wat later ontmoeten ze elkaar weer. Stoner leest Katherines manuscript en is er helemaal weg van. Hij is niet alleen weg van haar onderzoek, maar ook van haar. Hij zoekt allerlei excuses haar zo vaak mogelijk te zien en na een tijd begint hij een affaire met haar. Na een lange tijd droevig zijn, vindt hij weer geluk. Ook al bedriegt hij zijn vrouw (die nu volledig is doorgedraaid en tegen haarzelf begint te praten) vond ik mezelf deze relatie aanmoedigen. Eindelijk was Stoner weer gelukkig. Er zit een plotse warmte in het verhaal, maar je voelt ook dat die waarschijnlijk snel zal stoppen, en dat gebeurde ook. Door een van zijn collega’s, die door een meningsverschil in het verleden niet meer tegen hem sprak, moet hij de relatie stop zetten. Ook al weet zijn vrouw van zijn affaire, ze doet er niets aan het tegen te houden en lijkt niet kwaad. Op late leeftijd ontdekt hij wat liefde werkelijk voor hem betekent, wat hij in dit volgende passage beschrijft:

  “Op heel jonge leeftijd had Stoner gedacht dat liefde een absolute staat van zijn was, die men, als men geluk had, kon bereiken. Als volwassene had hij besloten dat het een schijnvertoning was, die je moest bekijken met geamuseerd ongeloof, mild informeel dedain en een verlegen makende nostalgie. Nu, op middelbare leeftijd, begon hij te ervaren dat het noch een genadige staat was, noch een illusie. Hij beschouwde het als een menselijk wordingsproces, een staat die keer op keer, dag in dag uit opnieuw werd uitgevonden en veranderd, daar het verlangen, het verstand en het hart.” – John Williams, ‘Stoner’.

  17-03-2019 om 00:00 geschreven door Margaux Van Laer  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoner - John Williams Deel 4

  Op een dag krijgt William telefoon. Er wordt gezegd dat zijn vader overleden is. Hij gaat op bezoek bij zijn moeder voor de begrafenis en om haar te helpen. In dit deel voel je als lezer echt de leegte die William met zich meedraagt. Na de dood van zijn vader gaat hij vaak op bezoek bij zijn moeder, maar zij wordt steeds bleker en magerder. Niet lang daarna sterft zij ook. Tijdens deze periode realiseert hij ook zijn diep verankerde liefde voor de literatuur. De auteur verwoord deze passages dan ook zeer mooi.

  “De liefde voor literatuur, voor taal, voor de geheimen van de geest en het hart, die zichzelf in de minieme, merkwaardige en onverwachte combinaties van letters en woorden toonden, in het zwartste en kilste drukwerk – de liefde die hij geheim had gehouden alsof die illegaal en gevaarlijk was, daar begon hij voor uit te komen, eerst weifelend, toen vrijmoediger en toen trots.” – John Williams, ‘Stoner’.

  Deze passage heeft me diep geraakt en toont ook het talent van de auteur. De schrijfstijl, niet alleen in deze zin, maar doorheen het hele boek is gewoon perfect.

  17-03-2019 om 00:00 geschreven door Margaux Van Laer  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoner - John Williams Deel 3

  Drie jaren nadat Edith en William getrouwd zijn krijgen ze een dochtertje, Grace. Het meisje wordt opgevoed door haar vader, want na de bevalling ligt haar moeder meestal ziek op bed of heeft ze gewoon geen zin om op haar te letten. Er is een vervreemding tussen Edith en haar dochter, maar ook tussen William en Edith. Dit is het moment waarop ik me begon te ergeren met het gedrag van Edith, een ergernis die zich verderzette doorheen het hele verhaal. Op sommige momenten zie je haar helemaal doordraaien. 

  William, aan de andere kant, let niet op het gedrag van zijn vrouw, maar focust zich op zijn dochter. Wanneer ze wat ouder is bouwt hij zelfs een klein tafeltje zodat ze bij hem in zijn studeerkamer kan zitten. Het is zeer leuk om William zo dicht bij zijn dochter te zien groeien. Eindelijk kan hij haar de liefde geven die hij nooit kwijt kon bij zijn vrouw. Het is hartverwarmend om de twee samen bezig te zien. Zeker nadat hij een redelijk slechte tijd achter de rug heeft gehad.

  Na een tijd verbiedt Edith dit weer voor een onbeduidende reden. Ze forceert Grace om zich op een bepaalde manier te gedragen en populair te zijn bij andere kinderen. Ze neemt haar dochter helemaal weg van haar man, wat ook voor een vervreemding zorgt tussen hen beiden. Dit waren ook de meest frustrerende passages om te lezen. Om te zien hoe Edith haar gedraagt en William die te bang is er iets over te vertellen, omdat hij niet wilt dat zijn vrouw begint door te draaien. Het is pijnlijk om te lezen hoe ongelukkig Grace wordt en te zien hoe slecht de relatie tussen hen beiden is geworden. De interacties worden meer en meer afstandelijk, tot ze opeens niet meer tegen elkaar praten. Haar moeder legt een te hoge druk op haar schouders wat niet zou mogen voor een meisje van haar leeftijd. 

  17-03-2019 om 00:00 geschreven door Margaux Van Laer  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoner - John Williams Deel 2

  Een gebeurtenis dat Williams leven helemaal verandert is de ontmoeting van Edith. Hij merkt ze op tijdens een feestje en kan niet stoppen met aan haar te denken. Edith is heel teruggetrokken en stil. Al snel trouwen ze. Edith komt van een welgestelde familie en heeft al van kleins af aan alles moeten doen zoals haar ouders van haar verwachten. Als lezer merk je snel dat er iets niet klopt met Edith. Eerst dacht ik dat dit lag aan haar persoonlijkheid. Misschien was ze teruggetrokken door haar verleden, maar al snel merk je dat er iets niet pluis is met haar. Ze reageert vreemd op dingen, glimlacht zelden en praat nauwelijks. Wanneer ze samenwonen werkt ze haar te pletter elke dag zodat ze ’s avonds helemaal uitgeput is. William is tot over zijn oren verliefd en ziet dit niet onmiddellijk in, maar later begint het besef te komen, maar dan is het al te laat.

  17-03-2019 om 00:00 geschreven door Margaux Van Laer  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoner - John Williams Deel 1

  De eerste gebeurtenis in Williams leven dat hem compleet verandert is naar de universiteit gaan. Hij was een boerenzoon, groeide op in het werk dat hij telkens deed omdat het moest, maar niet omdat hij het graag deed. Op een zekere dag zeggen zijn ouders dat hij moet gaan studeren. Hij stemt hiermee in en gaat naar de universiteit. Eenmaal daar heeft hij een verplicht vak namelijk de Engelse letterkunde. Snel realiseert hij dat het iets is voor hem. Hij wil niet langer over landbouw studeren, maar wil hem verdiepen in de Engelse literatuur. Het is fijn om deze opwinding bij hem te zien. Zeker omdat hij in het begin van het boek een redelijk droevig bestaan leidt. 

  Voor de eerste keer in zijn leven studeert hij iets met een doel, niet alleen omdat hij het moet doen, maar omdat hij het graag doet. Het vraagt dan ook veel moed om aan zijn ouders te vertellen dat hij zijn opleidingen wil laten vallen en iets helemaal anders wil gaan doen. Tot zijn verbazing reageren zijn ouders positief en zijn ze helemaal niet kwaad op hem. Op de boerderij krijgen ze hulp van een knecht en hebben ze hem niet echt meer nodig. Dus, begint William aan zijn opleiding vol met vreugde. 

  Hij is zelfs zodanig in zijn studies ondergedompeld dat hij niet gaat vechten tijdens de eerste wereldoorlog. Hij voelt de drang niet om te gaan meevechten. Een van zijn leerkrachten, een oude man, adviseert hem dan ook om te blijven. Ik vond het ook interessant om deze leerkracht te zien reageren op de oorlog. Hij weent stiekem en kijkt wat minachtend op de mensen die wel meegingen. Ik vond hem een interessant personages en vond de interacties met Stoner fijn. 

  17-03-2019 om 00:00 geschreven door Margaux Van Laer  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 11/03-17/03 2019

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!