 De Gouw is een streek in Midden-Aarde. Het is het thuisland van de Hobbits en is gelegen in het noorden van Midden-aarde in Eriador.
Het land is gesticht in het jaar 1601 van de Derde Era, wanneer koning Argeleb II van Arthedain de Hobbits toestemming geeft ten westen van de Baranduin (Brandewijn) te wonen. De grenzen van de Gouw zijn de Brandewijn en de Emyn Beraid (Torenheuvels). De Gouw heeft veel dorpen zoals Hobbitstee, Toekburg en Bijwater. De meest belangrijke plaats is Grotedelft op de Witte Heuvels. In het Balingslaantje vlakbij Balingshoek woont de ouwe Gabber, de vader van Sam Gewissies. In Balingshoek onder de heuvel woont eerst Bilbo Balings en later Frodo Balings, de dragers van de Ene Ring. De Gouw is ingedeeld in vier Kwartieren: het Noorder-, Ooster-, Wester- en Zuiderkwartier. Ten oosten van de Brandewijn ligt het Bokland, een streek grenzend aan het Oude Woud die door de Brandebokken is gekoloniseerd.
Het klimaat van de Gouw is een gematigd zeeklimaat, te vergelijken met Zuid-Engeland. Echt strenge winters en hete zomers komen weinig voor, en ook sneeuw valt er zelden. In het noorden is het gemiddeld iets kouder (op de hoge heiden in het Noorderkwartier valt vaker sneeuw) en in het zuiden iets warmer (het pijpkruid groeit daar).
Een echte regering kende de Gouw niet. Welisaar viel de Gouw onder Arnor, maar de hobbits bestuurden zichzelf. Toen Arnor uiteindelijk ten onder ging en Eriador verwilderde, namen de Dolers de bewaking van de Gouw over. De Gouw zelf was nauwelijks in staat zich te verdedigen. Ieder Kwartier leverde drie zogenaamde Drosten, die min of meer de functie van wijkagenten hadden. Direct onder het gezag van de burgemeester van Grotedelft vielen deze licht bewapende grenswachten en ordehandhavers die voornamelijk de taak hadden ervoor te zorgen dat de sporadisch voorbijreizende Dwergen en andere wezens zich binnen de grenzen van de Gouw netjes gedroegen. Hierdoor was de burgemeester van Grotedelft de enige hobbit met enig gezag en de facto staatshoofd van de Gouw. Sam Gewissies bekleedde dit ambt zeven termijnen van zeven jaar.
De winter van 1311-12 Gouwtelling was een van de meest recente dramatische gebeurtenissen, waarbij de hobbits honger en kou leden en het bovendien moesten opnemen tegen witte wolven die de bevroren Brandewijn overstraken. Gandalf bood de hobbits hulp. Saruman ontdekte eveneens de Gouw en begon naar Gandalfs voorbeeld te roken. Hiervoor kocht of verduisterde hij pijpkruid dat naar Isengard werd gebracht. Na de inname van Isengard vinden Merijn en Pepijn dan ook pijpkruid vinden uit hun eigen Zuiderkwartier. Het gaf Saruman ook de nodige connecties om later de Gouw over te nemen.

De Gouw wordt op het einde van de Derde Era geteisterd door Zwarte ruiters, Nazgûl, die de drager van de Ring zoeken. Saruman zwerft nadat hij door Gandalf uit de orde van de Istari is gezet rond en komt in de Gouw terecht. Daar wordt hij leider van de Gouw, maar hij regeert als een tiran. In 1419 Gouwtelling, net na de vernietiging van de Ring, winnen de Hobbits in Bijwater een slag tegen de handlangers van Saruman onder leiding van Frodo, Sam, Merijn en Pepijn en keert de vrede en vrijheid terug.
Door de tirannie van de vreemdelingen is de Gouw geplunderd, verwoest en verpest. Veel bomen zijn omgehakt en er zijn stenen gebouwen gebouwd in plaats van de typische Hobbitholen. Wanneer de vrede is weergekeerd wordt de Gouw met man en macht in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Dankzij het geschenk van Galadriel aan Sam groeit en bloeit alles als nooit tevoren en 1420 Gouwtelling is het meest vruchtbare en voorspoedige jaar dat de Gouw ooit gekend heeft. Ook worden er in dit jaar uitzonderlijk veel kinderen geboren.
De Gouw ligt in het gebied van Arnor, hoewel de Hobbits altijd zichzelf bestuurd hebben en meestal met rust gelaten werden door de 'grote mensen'. Wanneer het koninkrijk hersteld is onder koning Aragorn stelt deze de regel in dat de Gouw niet betreden mag worden door grote mensen zonder toestemming van de Hobbits. Effectief is de Gouw dus ook in de Vierde Era een zelfstandig land.

|