Inhoud blog
  • Blogs en onderwijs (2)
  • Blogs en onderwijs (1)
  • Blogs en bibliotheken
  • Blogs en journalistiek
  • Blogs, lezen en leesgroepen
    Zoeken in blog

    De Literaire Blog

    16-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De blog als genre
    Sinds 2001 zijn bloggers zowel op als naast hun blog in toenemende mate beginnen reflecteren over 'de weblog'. Zowel bloggers in een academische context, als zij die het bloggen louter als hobby beoefenen, stellen zich de vraag wat het medium precies betekent. Daarnaast wordt onderzocht hoe blogs ingezet kunnen worden in bepaalde disciplines en proberen enkelingen de geschiedenis van het genre 'weblog' te beschrijven. Interessant in dat opzicht is alvast het werk van softwareontwikkelaar Dave Winer, die op zijn website Userland Software omschrijvingen van het genre verzamelt en stilstaat bij het ontstaan van de blog.

    Bovendien beginnen bepaalde communities prijzen uit te reiken voor de 'beste' blog van de maand of van het jaar en gaan ze op die manier de criteria bepalen waaraan een goede blog moet voldoen. Onlangs (1 maart 2008) werden in Antwerpen de Bwards - de Vlaamse oscars van de blogosfeer - uitgereikt. Zatte Madammen, een weblog voor en door vrouwen, kreeg de wissel-award voor beste blog. De blogs Tales from the Crib en Asfaltkonijn belandden respectievelijk op de tweede en op de derde plaats. Ook in Nederland worden jaarlijks prijzen uitgereikt voor de beste blogs. Zo wordt op 19 maart 2008 voor de achtste keer de Dutch Bloggies georganiseerd, de jaarlijkse verkiezingen voor de beste Nederlandse blog. Dit jaar gaat het evenement door in het Atrium in Den Haag. Wie er graag bij wil zijn kan zich nog tot 18 maart gratis aanmelden

    Mede dankzij dergelijke prijzen wordt het medium geleidelijk aan vormgegeven en worden de contouren vastgelegd van wat een weblog wel is en wat niet, van wat kan en wat niet, etc. Precies wanneer gebruikers codes en praktijken met elkaar delen, ontstaat er een nieuw genre.

    Van een alternatief genre is de blog dus geleidelijk aan het uitgroeien tot een volwaardig en legitiem genre dat een plaatsje weet te veroveren in onze cultuur. 

    (SV/PV)


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    02-04-2008
    weblog: een nieuw genre

    Dat de blog aan het uitgroeien is tot een volwaardig genre, blijkt bijvoorbeeld uit het volgende krantenartikel dat bericht over het literaire event Literaire lente. Hiervoor wordt er op 12 april een schrijfdag georganiseerd. Amateur-auteurs krijgen op die dag tips en tricks om columns, liedjesteksten en blogs te schrijven. We zien in onderstaande tekst dat de blog wordt voorgesteld als een volwaardig genre dat naast de column en de roman kan staan. De organisatoren presenteren de weblog als een legitieme, literaire categorie met eigen gulden regels (of geheimen) die men best onder de knie krijgt alvorens eraan te beginnen.

        De Literaire Lente brengt ook de tweede editie van de Schrijfdag naar Gent. Op de Schrijfdag doen enkele             schrijvers de geheimen van hun blog uit de doeken. Ghostwriters lichten hun verhaal en dat van hun tegenpool,     de bekende Vlamingen, toe. Columnist en romanschrijver Tom Naegels geeft dan weer advies over                      columnland, terwijl Gerry De Mol, muzikant en liedjesschrijver, uitlegt hoe hij aan een liedjestekst begint. Als         afsluiter vertelt Erwin Mortier over de perikelen van zijn schrijverscarrière.

    Verder komen bloggers en online schrijvers ook steeds vaker in het mainstream literaire veld terecht, alwaar ze met open armen worden ontvangen. Kijk maar naar Dimitri Antonissen, een jonge online-schrijver die op verschillende blogs korte posts van 500 tekens toevoegd. Deze blogger werd o.a. gevraagd voor een optreden op De Nachten. Bloggers en onlineschrijvers worden dus steeds vaker serieus genomen, en hun bijdrages worden aanzien als waardevol. Nog maar een voorbeeld van hoe de blog zijn plaats binnen het literaire veld opeist en als een volwaardig genre een podium krijgt.

    02-04-2008 om 15:22 geschreven door Hanne Jannsens


    24-03-2008
    Weblogs: trivialisering of Cultuur?

    In De cultuur van het lezen stel Ronald Soetaert de vraag Wie bepaalt wat kwaliteitsvol is?. Hij juicht de nieuwe technologische ontwikkelingen toe, maar maakt tegelijkertijd ook de bedenking dat die grotere toegankelijkheid voor het grote publiek een trivialisering van de lees- en schrijfcultuur is. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Toch is niet iedereen het daarover eens. Op de literaire website http://decontrabas.typepad.com/dekleinezaal/2006/10/soetaert_over_l.html geeft Ton van t Hof zijn reactie op De cultuur van het lezen:

     

    Tja, wie bepaalt wat kwaliteitsvol is ...? Een eeuwenoude vraag, zou ik zeggen, die onder invloed van de digitalisering (verantwoordelijk voor de doorbreking van de gevestigde orde die deze vraag heel lang vanuit een positie van onaantastbaarheid heeft beantwoord) in een nieuw daglicht is gesteld. Ik maak me echter geen illusies: ook binnen de digitale wereld zal een zekere orde ontstaan waarbinnen het werk of de de mening van de één meer gewicht zal hebben dan die van een ander. Kwaliteit wordt herkend, ook op het internet, daar ben ik van overtuigd. En soms nog snel ook. Een voorbeeld hiervan moge wijlen Jeroen Mettes zijn, wiens eerste postings vrijwel direct werden opgemerkt door andere webloggers evenals de kwaliteit ervan. (De elektronische hulpmiddelen om het internet te doorzoeken breiden zich alsmaar uit en worden ook steeds trefzekerder.) Ik geloof dat de snelle opgang van dit talent nu juist te danken was aan internet.

    Opvallend in het geval van Mettes is misschien wel dat zijn kwaliteit door andere, niet tot de gevestigde orde behorende, webloggers werd opgemerkt. Blijkbaar zijn ook 'liefhebbers' in staat om een kwaliteitsoordeel te vellen, waarvan de juistheid later door gevestigde critici werd bevestigd. Ik heb daarnaast het gevoel dat de digitalisering vooral door de 'oude gevestigde orde' als een trivialisering wordt ervaren, waarbij 'trivialisering' een verkapte uitdrukking lijkt te zijn voor verwarring, onzekerheid, onbekendheid etc. Enfin, het zijn interessante tijden...

    | Permanente link

     

    Nog op diezelfde websites zijn er ook twee interessante reacties gekomen op de post van Ton van t Hof. Om deze te lezen, ga naar http://decontrabas.typepad.com/dekleinezaal/2006/10/soetaert_over_l.html . De posts tonen aan dat de weblog zeker en vast een onderdeel uitmaakt van onze cultuur en al lang niet meer een te verwaarlozen genre is.

    24-03-2008 om 10:24 geschreven door Evi Grosemans


    19-03-2008
    Weblog: een nieuw genre

    Weblog: een nieuw genre

    Als casestudy voor het illustreren van digitale evoluties en de (r)evolutie binnen de leescultuur in de digitale wereld, heb ik gekozen voor de weblog. De weblog is naast homepages, fora en chatpaginas een van de nieuwe genres die ontstaan is op internet. De weblog is een samentrekking van het web (als drager) en log (als genre: het dagboek). Het is een virtuele omgeving waarin mensen zichzelf en/of bepaalde onderwerpen kunnen presenteren.

    Het genre heeft een aantal vaste kenmerken:

    een weblog wordt onderhouden met nieuwe berichten die elkaar chronologisch opvolgen, waardoor het genre kenmerken vertoont van een dagboek;
    een weblog bevat links die binnen een internetomgeving te vinden zijn;
    bij die links hoort vaak kritische commentaar;
    een weblog biedt naast tekst ook beeld.

    Een weblog maken is gratis en op zich heel eenvoudig, maar aangezien er volop geëxperimenteerd wordt ontwikkelt het genre zich en wordt het steeds complexer: A blog is your easy-to-use web site, where you can quickly post thoughts, interact with people, and more.
    All for FREE. (http://www.blogger.com/start)

    Weblogs zijn gepersonaliseerde media die sociale functies vervullen. Het is bijzonder moeilijk om greep te krijgen op een genre dat nog in volle ontwikkeling is en misschien wel verdwijnt of verandert terwijl ik dit schrijf. Ik beperk mij daarom tot enkele algemene vragen over het genre, vanuit de gedachte dat de weblog kan gebruikt worden om na te denken over de lees- en schrijfcultuur op internet. Waarover handelen weblogs? Wie schrijft ze? Tot wie zijn ze gericht? Wat hebben ze te maken met de literaire cultuur?

    Inhoud

    Op weblogs komen alle mogelijke onderwerpen aan bod. Het succes van de weblog heeft dan ook veel te maken met de mogelijkheid om het over persoonlijke interesses te hebben. Vooral onderwerpen die in de traditionele media niet aan bod komen, spreken webloggers aan. Een persoonlijk perspectief is immers belangrijk.

    De onderwerpen kunnen refereren naar wat er in de wereld gebeurt (een persoonlijk reisverslag van een vakantie, getuigenissen uit oorlogsgebieden) of naar topics uit andere media (het presenteren van informatie, het kritisch becommentariëren van standpunten). 

    De meeste weblogs bevatten links naar andere websites, vaak gecombineerd met commentaar en kritiek. Dat laatste heeft te maken met het feit dat webloggers nadrukkelijk aanwezig zijn op internet. De kracht van veel weblogs ligt dan ook in die links die de bezoeker onmiddellijk verder brengen in cyberspace. Opvallend in elk geval is dat uit bepaalde weblogs een fascinatie spreekt voor informatie, verdieping en uitbreiding. Niet zelden worden traditionele inhouden gecorrigeerd; weblogs neigen daardoor naar media-activisme als reactie op de mainstreammedia.

    Ondertussen worden weblogs ook bijeengebracht in groepen op basis van gedeelde interesses, zoals literatuur. In elk geval lijken ze de ideale ruimte om aandacht te vragen voor een eigen standpunt of om inhouden te behandelen die anders weinig aandacht krijgen.

    Voor meer informatie:
    zie http://taalunieversum.org/taalunie/Cultuurvanhetlezen.pdf 
    Soetaert, R. De cultuur van het lezen, Nederlandse Taalunie, Den Haag, 2006.

    19-03-2008 om 17:29 geschreven door Rien Mertens




    Archief per week
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs